Şimdi Ara

Marea Devir problemi....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
15
Favori
70.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;
    Yeni 2004 Marea Libery aldım ancak şöyle bir problemi var yardımcı olanalara şimdiden teşkkürler;
    1- Devir saati çoğu zaman 800 de ancak bazen 1100 lere veya 1200 lere hatta 1300 lere kadar çıkıyor sonra tekrar 800 lere iniyor.
    2- Araç boşta iken 5000 6000 7000 devirlere gelecek kadar gaza basıyorsunuz.. ancak devir çok uzun zaman da geri rolanti devrine düşüyor.
    Motor belki 10 saniye sonra normal çalışma devrine geliyor. Tabii bu da aşırı benzin tüketimine sebep oluyor.
    Servise götürdüm. Potansiyometre değişti olmadı tekrar değiştirdiler yine olmadı kelebeği komple değiştircez dediler ancak 500 tl imiş .. ama içimde garip bir his yine düzelmiyceğini söylüyor.
    Daha önce başına böyle bir durum gelmiş ve çözmüş arkadaşım varsa yardımlarınızı bekliyorum... ÇOK TEŞEKKÜRLER..







  • Geçenlerde arkadaşın biri yaptırmıştı.Oda 1000TL küsür bir masraf etmişti ama düzelmemişti daha sonra sanayide bir ustaya gidip 10 yada 20 TL gibi bir rakama yaptırmıştı...Boğaza giden kablolardan siyah olan şase kablosunu ayırıp izole etmişlerdi sorun düzelmişti...Tam detaylı bilmiyorum ama sorunu kısa sürede çözmüşlerdi..İşi bilmeyen ustalar hem nakit hemde vakit kaybından başka birşeye yaramaz üstüne üstlik bide aracı kötülerler ben anlamadım yapamadım demezlerde..

    biraz bekle detaylı cevabı verecektir arkadaşlar
  • Marea kulübünde arkadaşlarla paylaştığım bir bilgi. Sorununun çözümü akayoğullarının dediği gibi, Gaz kelebeğine gelen kablolardan siyah olanı değiştirmekle alakalı. Bu da konu ile ilgili ayrıntılı bilgi:


    Arkadaşların dediği gibi rölanti ayarsızlığı sıkıntısında bilmeyen usta hemen gaz kelebeği temizlenecek ya da değişecek falan diyor. Oysaki çözümü gayet basit. Geçen pazar günü mehmet ustanın orada 98 marea rölanti ayarsızlığı yüzünden geldi. Önce kelebeği temizlemişler olmamış, değiştirelim demişler. yenisi 1030 lira, çıkmasını 225 liraya aldırmışlar buna. Problem hala devam ediyor tabii. Sonunda mehmet ustaya gelmiş. kablo tesisatının güçlendirilmesiye işlem halledildi. Hava filtresi ve antifiriz parça fiyatı ve değişimi ile beraber ustanın aldığı para 75 lira.
  • Bahsettiğim mehmet usta Ankara'da emcioto özel servis. Tam bir marea uzmanı. ASlında yapılması gereken basit bir biş olduğun yerdeki ustalar da bu işi çözebilir. Sadece siyah kablo'ya başka bir kablo ulayıp onu güçlendirecek. Ama yok ustası yapsın diyorsan,www.emcioto.com
  • Bu da brc türkiye temsilcisi olan 2Alpg mühendislik sitesinde yazan bir ustadan alıntı. Siyah kablo güçlendirilerek direnç azaltıldığında sorun da çözülmüş oluyor

    Fiat Marea 1.6 16v. motorlarda görülen rölantide devir gezinmesi.

    Merhaba..

    Bu arıza genellikle gaz kelebek potansiyometresine gelen şase direncinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
    Öncelikle gaz kelebek potansiyometresinin tesisat soketinden şaseleme (siyah renkli) kablosunun direnç değerini hem akünün – (negative) kutup başından hem de motor üzerinden ölçmek gerekir.
    İkinci aşamada gereken ise, motor şaselemesinin motor ile akünün – (negative) kutup başından ölçülmesi.
    Üçüncü aşamada ise EKU gövdesinin üzerinden motor ile akünün – (negative) kutup başından ölçülmesi
    Görülen değer tümünde (multimetrenin iç direnci hariç) 0.5 ohm dan düşük olmalıdır.
    Şayet yüksek bir miktar görülürse tesisat kontol edilip, direnç miktarı istenen seviyeye getirilmelidir.
    Daha sonra bilgisayar ile gaz kelebek potansiyometresinin değerleri kontrol edilerek arızalı olup olmadığı tespit edilebilir.
    Eğer arızalı ise (gaz kelebek potansiyometresi değiştirilebilir bir yedek parçadır) değiştirilir.
    Gaz kelebek potansiyometresinin şaselemesinin 0,5 ohm dan yüksek olması halinde arızanın giderilmesi mümkün değildir.
    Ani değer değiştirecek şekilde bozulan lambda, mutlak basınç, hava ısı, su ısı ve debimetre sensörü arızaları da rölantide küçük oranlarla devir değişikliğine sebep olabilir.
    Şayet şaseleme doğru ve sistemde başkaca bir arıza görülmediği halde devir gezinmesi giderilemiyorsa, stepper motor arızalıdır.
    Stepper motorun arızası iki halde oluyor.
    En çok karşılaştığımız ise kirlenmesinden dolayı hareketli nüvenin kısmen sıkışması.
    Bir kez temizlenirse çoğunlukla kısa süre normalleşiyor.
    İkinci kez temizlenenlerin arasında çalışan çok az.
    İkinci arıza ise stepper motorun kendisinin bozulması.
    Değiştirmekten başka çare maalesef yok.
    Step A motorlarda stepper motor değiştirilebilir.
    Ancak stepper motor, Step B motorlarda demonte edilmeyecek şekilde tasarlanarak üretildiğinden dolayı, arızayı gidermek için kelebek gövdesi zorunlu olarak komple değiştiriliyor.
    Bilginize sunarım.




  • Çok teşekkür ederim arkadaşlar ..
  • uygulanan yol dogrudur ben uyguladım sorun çozuldu
  • SORUN ÇÖZÜLDÜ::::::: Herkese duyurulur...


    İlk önce iyi bir Elektrikçi arkadaş buldum.
    Boğaz kelebeği üzerinde bir adet stepper motor ( rölanti devrini ayarlıyor ) bir adet de potansiyometre ( rölanti devrinin ne kadar olması gerektiğini stepper motor a bildiriyor.) sorun potansiyometrenin ECU ile şase bağlantısını sağlayan kablonun direncinin 0.5 ohm dan yüksek olmasından kaynaklanıyor. Şase düzgün olmadığından bu potansiyometre stepper motor u yanlış yönlendiriyor. Zaten bu konu ile ilgili Tofaş ( Marea Liberty 2004 Model ) bir bülten yayınlamış.. servislerin bu durumdan nasıl haberleri yok anlamıyorum.

    Sonuç olarak: Potansiyometre nin dibindeki soketi çıkartıp siyah kabloyu 1 mm soyduk, buraya 1mm lik başka bir kablo lehimledik. ( Orjinal kabloyu kesmedik ) sonra lehimlediğimiz bu kablonun diğer ucunu ECU üzerindeki iki soketten küçük olanın tepesini sökerek oradaki diğer siyah kabloya lehimledik. ( Soketin içinde en görülür olan siyah kablo sizin lehimi yapacağınız kablo yalnız emin olmak için kabloyu avometre ile ölçüp doğru siyah kabloya lehim yapın )Hepsi bu şimdi Marea canavar gibi.. Hiçbir problem yok gerekirse ustaya götürün beni tlf arasın tarif edeyim , isterseniz fotoğrafını çekeyim size göndereyim.. Sakın aküden şaseye ya da aküden ECU ye falan kablo çekmeye kalkmayın.. Gerek yok..Görüşmek üzere…
    Bu konuda bana telefonla ve maille yardımlarını ve bilgilerini esirgemeyen Serdar KANTARCI bey’e ( KANTARCI Yetkili Fiat Servisi ) çok teşekkür ederim.

    http://www.2a-lpg.com/download/faydalibilgiler/KELEBEK%20KONUM%20SENSORU.pdf
    http://www.2a-lpg.com/forum/marea-t2691p2.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hakanraca

    SORUN ÇÖZÜLDÜ::::::: Herkese duyurulur...


    İlk önce iyi bir Elektrikçi arkadaş buldum.
    Boğaz kelebeği üzerinde bir adet stepper motor ( rölanti devrini ayarlıyor ) bir adet de potansiyometre ( rölanti devrinin ne kadar olması gerektiğini stepper motor a bildiriyor.) sorun potansiyometrenin ECU ile şase bağlantısını sağlayan kablonun direncinin 0.5 ohm dan yüksek olmasından kaynaklanıyor. Şase düzgün olmadığından bu potansiyometre stepper motor u yanlış yönlendiriyor. Zaten bu konu ile ilgili Tofaş ( Marea Liberty 2004 Model ) bir bülten yayınlamış.. servislerin bu durumdan nasıl haberleri yok anlamıyorum.

    Sonuç olarak: Potansiyometre nin dibindeki soketi çıkartıp siyah kabloyu 1 mm soyduk, buraya 1mm lik başka bir kablo lehimledik. ( Orjinal kabloyu kesmedik ) sonra lehimlediğimiz bu kablonun diğer ucunu ECU üzerindeki iki soketten küçük olanın tepesini sökerek oradaki diğer siyah kabloya lehimledik. ( Soketin içinde en görülür olan siyah kablo sizin lehimi yapacağınız kablo yalnız emin olmak için kabloyu avometre ile ölçüp doğru siyah kabloya lehim yapın )Hepsi bu şimdi Marea canavar gibi.. Hiçbir problem yok gerekirse ustaya götürün beni tlf arasın tarif edeyim , isterseniz fotoğrafını çekeyim size göndereyim.. Sakın aküden şaseye ya da aküden ECU ye falan kablo çekmeye kalkmayın.. Gerek yok..Görüşmek üzere�
    Bu konuda bana telefonla ve maille yardımlarını ve bilgilerini esirgemeyen Serdar KANTARCI bey� ( KANTARCI Yetkili Fiat Servisi ) çok teşekkür ederim.

    http://www.2a-lpg.com/download/faydalibilgiler/KELEBEK%20KONUM%20SENSORU.pdf
    http://www.2a-lpg.com/forum/marea-t2691p2.html




    98 1.6 16v MAREA ELX italyan, BRC lpg var. Geçen yıl problem yaşamaya başladım. Servise götürdüm, gaz potansiyemetresini değiştirdiler 50 tl aldılar. 1 yıl sonra problem gene başladı.

    Şu sizin kablo yönteminin fotoğraflarını çekip koyabilirmisiniz. yada size PM yolladım orda mail adresim var. Oradan bana mail atabilirseniz çok sevinirim.




  •  Marea Devir problemi....


     Marea Devir problemi....



    potansiyometreye bağlı üç kabolu soketteki siyah (şase) kabloya resimdeki gibi beyaz kablo lehimlenip ECU daki kısa soketteki siyah (şase) kabloya lehimlenmiştir.siyaz bantla izole edildi.




  • Eyvallah ustalar. Bende lehim yaptırdım. bakalımproblem çözülecek mi? Umarım doğru yere yaptırmışımdır. aklıma takıldı gidip bir daha bakayım :))
  • merhaba arkadaç çokn iyi anlatmışsın. çok teşekkürler.
    ben,de 99 madel marea var aynı sorun devam ediyor gitmediğim yer kalmadı hem zamanım hemde param gitti ama aynı.
    fakat şunu soracağım yardımcı olursanız çok sevinirim.
    bu ecu dediginiz aracın beyni,mi.
    iaraba gazlı iki benzer kutu var birinin üzerinde ecu yazıyor diğeri sanırım aracı beyni diğerinden biraz daha ince .
    anlatılan işlemi ince olan kutuda denedim olmadı .bana yardımcı olurmusunuz lütfen.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pl@net

    merhaba arkadaç çokn iyi anlatmışsın. çok teşekkürler.
    ben,de 99 madel marea var aynı sorun devam ediyor gitmediğim yer kalmadı hem zamanım hemde param gitti ama aynı.
    fakat şunu soracağım yardımcı olursanız çok sevinirim.
    bu ecu dediginiz aracın beyni,mi.
    iaraba gazlı iki benzer kutu var birinin üzerinde ecu yazıyor diğeri sanırım aracı beyni diğerinden biraz daha ince .
    anlatılan işlemi ince olan kutuda denedim olmadı .bana yardımcı olurmusunuz lütfen.

    ECU yazan yerde iki adet buklet kablo geliyor. Üstteki kablolar daha çok ve büyük bir girişi var. Alttaki bölüm daha küçük ve orada tek siyah kablo var. Potansiyemetre çıkışındaki kablodan oradaki siyah kabloya ek yapılacak ve güçlendirilecek. Ben bir oto elektirikçiye yaptırdım ama adamın işini pek beğenmedim. Adam gibi birine git. işten anlasın. benimkini yaparken arabanın hız göstergesinin kablosunu çıkardı, sonra onu takmakla uğraştı iki saat adam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasin_kaya -- 23 Eylül 2010; 18:54:35 >




  • Arkadaşlar Bende 2001 model marea var geçen sene almıştım BRC marka lpg taktırdım çok mennundum ama 1 ay önce devir problemi yaptı gitmediğim usta kalmadı buji değiştirdiler, kelebeği temizlettiler daha neler neler yinede düzelmesi internette arasştırdık bu işin uzmanı Serdar Bey dediler arabayı ona götürdük kantarcı servisi bostancı sanayisinde ama gerçekte ustaymış hatta ustadanda öte FİAT uzmanı aracımı süper yaptı şuan çok memnunum FİAT marka aracınız varsa gideceğiniz tek adres boş yere zaman ve para kaybetmeyin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: evren5884

    Arkadaşlar Bende 2001 model marea var geçen sene almıştım BRC marka lpg taktırdım çok mennundum ama 1 ay önce devir problemi yaptı gitmediğim usta kalmadı buji değiştirdiler, kelebeği temizlettiler daha neler neler yinede düzelmesi internette arasştırdık bu işin uzmanı Serdar Bey dediler arabayı ona götürdük kantarcı servisi bostancı sanayisinde ama gerçekte ustaymış hatta ustadanda öte FİAT uzmanı aracımı süper yaptı şuan çok memnunum FİAT marka aracınız varsa gideceğiniz tek adres boş yere zaman ve para kaybetmeyin.


    NE yaptı onu da yaz bakalım usta. İnternette methini çok duyduk. bu kablo yöntemini mi uyguladı. Bende marea ve BRC var. BEnde de geçenler oldu problem. şu anda olmuyor kablo yaptım ama.

    Ayrıntılı bilgi sayabilirsen çok sevinirim.




  • 3 yıldır yuksek devirde kullanıyordum. bogaz kelebeğine kadar değiştirmişlerdi. adi bi kabloyla sorun çözüldü. yapmıyor artık :) tesekkurler donanimhaber.com
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serdar109

    3 yıldır yuksek devirde kullanıyordum. bogaz kelebeğine kadar değiştirmişlerdi. adi bi kabloyla sorun çözüldü. yapmıyor artık :) tesekkurler donanimhaber.com


  • slm millet bu yüksek devirden kasıt ne devir kaç olunca yüksek devir oluyor biraza saçma olduda normal devir 850,+,-(50) falan heralde ama malum bizim araçlar biraz geziyor mesala ben aracı ilk çalıştırdığımda 2000 falan veya biraz üstü oluyor ısınana kadar normal sanırım sonra düşüyor zaten sonrada basıp gidiyorum kaçda duruyor pek bilemeyeceğim şehiriçi pek kullanmıyırorum malum ışık falan da yok bekleyecek olsam farederim heralde ama yüksek devir şikayeti olanlar kaçta duruyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VeliSAYIN

    slm millet bu yüksek devirden kasıt ne devir kaç olunca yüksek devir oluyor biraza saçma olduda normal devir 850,+,-(50) falan heralde ama malum bizim araçlar biraz geziyor mesala ben aracı ilk çalıştırdığımda 2000 falan veya biraz üstü oluyor ısınana kadar normal sanırım sonra düşüyor zaten sonrada basıp gidiyorum kaçda duruyor pek bilemeyeceğim şehiriçi pek kullanmıyırorum malum ışık falan da yok bekleyecek olsam farederim heralde ama yüksek devir şikayeti olanlar kaçta duruyor


    O normalm. Motor soğukken otomatik cikle devreye girer. ısınınca düşer o. Yüksek devir aslında kendi kendine dalgalanma olur. Araba durduğu yerde gaz verip düşür. Ara ara gaza basıyormuşsunuz gibi ses çıkarır. Sizinkinde sanırım problem yok.




  • hmmmm tamam o zaman benimkinde öyle bişey yok normal sanırım sadece ilk çalışınca biraz devirli oluyor çok az da dalgalanıyor yazdığım gibi sonrasına hiç dikkat etmedim ama normladi sanki
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.