Şimdi Ara

Mekanik Klavye Konusu (GÜNCEL: Mekanik Klavye Rehberi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
785
Cevap
27
Favori
76.974
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Foruma baktığımda mekanik klavye ile ilgili hiç başlık ya da kullanan birisine rastlamadım. Ülkemizde pek yaygın değil. Fakat bilmeyenler tanışınca çok farklı oduğunu anlarlar..

    Şu anda kullanan var mı? Varsa hangi marke ve model var. Yakında cmstorm quickfire ya da filco getirtmeyi düşünüyorum US den...

    EDIT: Konu bayağı büyümüş güzel yorumlar ve paylaşımlar olmuş. Bu topiği mekanik klavyeyle ilgili genel bi bilgi paylaşma yeri olarak kullanabiliriz. :) İyi clicky clucklı günler.

    EDIT: 24.10.2014 Overclock.net'deki rehberi baz alarak bilmeyenlere yararı dokunsun ve sıkça sorulan soruları cevaplasın diye bir rehber yazıyorum. Ayrıca ingilizce bilmeyenlere ve ayrı ayrı yerlerde araştırmak istemeyenlere yararı dokunacak ve klavye seçimlerinde daha bilinçli olmalarını sağlayacaktır. Zaman buldukça ve sık sık rehberi tamamlaya çalışacağım. Takipte kalın.


    * Günümüzde satılan hazır bilgisayarların neredeyse tümü tuşlarının (keycap) altında rubber dome (lastik kubbe) adı verilen ve devreye basımı sağlayan materyali kullanırlar. Bu teknoloji ucuz uzaktan kumandalarda da kullanılan aynı ucuz teknolojidir. Bu teknoloji şirketler tarafından kârı artırmak için mümkün olduğunca ucuz olması için üretilirler. Hatta çoğu pahalı klavye bile hala bu teknolojiyi kullanır. Bu yüzden neden mümkün olduğunca ucuz olması amacıyla üretilen bir teknolojiyi kullanasınız ki? Özellikle bilgisayarınızın önünde oyun oynayarak ya da yazarak saatler geçiriyorsanız...

    Neden bir mekanik klavye almalısınız?

    Mekanik klavyelerin tipik lastik kubbe (rubber dome) klavyelere göre avantajlarından bazıları şunlardır.

    Tuşa basış hissi: Lastik kubbe kullanan klavyelerde bir tuşa bastığınız zaman, tuşun aktif olması için en alta kadar basılması gerekir. Bu durum, elinizde enerji kaybına ve yorgunluğa sebep olur çünkü sarfettiğiniz eforun çoğu sert bir plastiğe basınç uygulamaya gider. Mekanik klavyelerde ise tuşlar dibine kadar basılmadan önce aktif olurlar. Bu yüzden tuşu sadece gerektiği kadar basmanız yeterli olacaktır. Tuşları dibine kadar bassanız bile bu durum size oyunlarda avantaj sağlayacaktır çünkü tuşlar erken aktive olacaktır.

    Seçim yapmak: Mekanik klavyelerde birçok tuş (switch) seçeneği vardır. İster Cherry MX ister Topra ya da Buckling Spring olsun, her tuş türünü birbirinden ayıran karakteristik özellikler vardır. Bu da kendi klavye kullanım amacınıza göre tercihinizi özelleştirmenize olanak tanır.

    Sağlamlık: Cherry MX, Topre ve diğer muadil tuş (switch) türlerini kullanan klavyeler bozulmadan milyonlarca tuş basımına olanak tanır. Buna tuşların değiştirilebilir olduğunu da eklersek. Lastik kubbe kullanan klavyelerden çok daha uzun ömürlü olurlar.

    Terminoloji:

    Ghosting: 2 tuşa aynı anda bastığınızda nadir de olsa sizin basmadığınız 3. bir tuş aktif olma durumudur. Bu yüzden üreticiler bu "ghost key" diye tabir edilen 3. basışı engelleyen bir sistem kullanırlar.
    Örnek vermek gerekirse; Q ve W 'ye aynı anda bastınız ve ghosting sebebiyle E de aktive olabilir. Ve bu durumda E tuşunun engellendiğini düşünün. Ve şimdi de Q W ve E tuşlarını aynı anda kullanmaya ihtiyaç duyabildiğiniz League of Legends türü bir oyun oynadığınızı düşünün ve E tuşunun engellendiğini düşünün. Bu da oyun deneyiminizi olumsuz etkileyecektir. Çoğu mekanik klavye üreticisi bu tür tuş kombinasyonlarında engellemelerin olmamasını sağlayan bir sistem kullanırlar. Bu da anti-ghosting olarak tabir edilir.

    Key Rollover (6KRO & NKRO) (Tuş kombinasyonu kapasitesi)

    NKRO (Infinite Key Rollover= Sonsuz tuş basım kombinasyonu) en ideal anti-ghosting kombinasyonudur. Klavye üzerindeki herhangi sayıda herhangi tuş kombinasyonu aynı anda basıldığında bütün tuş basımları algılanacak ve girdi sağlanacaktır. Bazı çevre birimi üreticileri (Razer, Logitech vb.) anti-ghosting özelliklerini sadece WASD kombinasyonuna tabi tutarlar. Bu da aslında yanıltıcıdır. Gerçek NKRO sadece PS/2 arayüzü tarafından elde edilebilir. Bazı üreticiler bunu USB üzerinden de, klavyeyi birden fazla olarak algılatma hilesi gibi yöntemlerle başarabilirler. Çoğu USB klavye 6KRO (6 tuşa aynı anda basabilme) olarak lanse edilir. Bu çoğu kullanıcı için oyunlarda bile yeterlidir. Zaten on parmağımız olduğu için 10'dan daha fazla KRO ihtiyacımız asla olmayacaktır fakat yine de kullanıcılar bu tamamlanmış hissini alabilmek için bu özelliği isterler.

    Key Bouncing : (Tuş değişimi) Lastik kubbe klavyeler de dahil bütün tuş türleri bu teknolojiyi kullanabilirler fakat mekanik klavyelerde bu daha yaygındır. Bir tuşa bastığınızda tuş sürekli aktive ve deaktive olur. Örneğin yazı yazarken bir tuşta elinizi basılı tutarsanız sürekli aynı harfi tekrar ederek yazacaktır. Bu yüzden klavye üreticileri tuş basım sürelerine bir takım gecikme eklerler. Bu sayade bir tuşa bastığınız zaman klavye kontrolcüsü diğer tuş basımı aktive olana kadar bir süre bekleyecektir. Cherry MX tuş türü bir sonrakş tuş basımı için 5ms (milisaniye) gibi bir süreye ihtiyaç duyar. Bu süre plastik kubbe kullanan klavyelerde kalitesine göre değişmekle birlikte daha da uzayacaktır.

    Tarama Oranı ve Cevap Süresi (Polling Rate and Response Time): Fareler için çok önemli olsa da klavyeler için neredeyse önemsizdir. Farzedelim ki her tuş türü Cherry MX switchler gibi 5ms bouncing süresine sahip, bu hızda bile 200hz (Saniyede 200 kere yenileme hızı) üzeri herhangi bir hız gereksizdir ve market stratejisinden başka birşey değildir. 200hz hızı olan bir klavyenin bastığınız tuşu algılamaması için saniyede 201 kere tuşa basmanız gerekir. Günümüz güçlü işlemcilerde farkedilir olmasa bile gereksiz yere işlemcinize yük bindirebilir çünkü 1000hz yenileme hızına sahip bir klavye işlemcinize saniyede 1000 kere sinyan gönderecektir. Yine de bu durum günümüz işlemcileri için bir sorun teşkil etmemekte.


    Girdi Türleri:

    PS/2
    Avantajları: Full NKRO destekler.
    : Herhangi bir yenileme hızına sahip değildir ve tuşa basıldığı anda işlemcinin algılamasını sağlayacaktır.
    : USB arayüzünde kullanılan diğer cihazlar tarafından darboğaza girmesi imkansızdır.
    Dezavantajları : PS/2 arayüzü kullanan cihazları çıkardığınızda ve yeniden taktığınızda bilgisayarınızı yeniden başlatmadan kullanılamazlar.
    : PS/2 arayüzü modern arayüzler kadar dayanıklı değildir çünkü işlemcilerde kullanılan pin yapısına sahiptirler ve kırılıp bükülebilirler.

    USB
    Avantajları
    : Tak çıkar tak yaptığınızda bile bilgisayarınızı yeniden başlatmadan kullanıma hazır olurlar.
    : PS/2 arayüzünü kullanan cihazlara göre çok daha popüler kullanıma sahiptir.
    Dezavantajları: NKRO ile tam olarak full uyumlu değildir.
    : Bazen BIOS'da ve uykudan uyanmada sorunlarla karşılaşılabilir.



    DEVAMI: 2 gün sonra resimler ile (Yaygın Tuş türleri ( Common Switch Types)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webbeast -- 24 Ekim 2014; 4:49:22 >







  • Logitech G105. Vatan bilgisayardan araştırarak almıştım.Büyük enter tuşlu.Türkçe.F/p ürünü olduğunu düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cetinkolsg


    Logitech G105. Vatan bilgisayardan araştırarak almıştım.Büyük enter tuşlu.Türkçe.F/p ürünü olduğunu düşünüyorum.

    Mekanik klavye değil o. isterseniz şuraya bir göz atın.


    http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webbeast -- 11 Mart 2017; 17:39:54 >
  • http://www.gameekstra.com/index.php?do=catalog%2FshowLabel&labels=194-2&searchprice=desc&searchalpha=&type=catalog

    bu linkte 200 lira üzerindekilerin hemen hemen hepsi mekaniktir. otur bak :) kolay gelsin
  • Mekanik klavye nedir? İlk defa duydum.
    Açıklayan olursa aydinlanmis oluruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunun ne farkı var ki?
  • Arkadaşlar Mekanik klavyeler şu anki kullandığımız tuşları açınca görürsünüz, 2000 lerden sonra yaygın olan ve üretimi daha ucuz ve zahmetsi olduğu için hemen hemen günümüzdeki her klavyenin kullandığı plastik tabanlı klavyelerden çok farklı olarak, ilk klavye teknolojisidir. Yani tuşlarınızın altında böyle silgimsi birşey yerine her bir tuşun altında ayrı bir mekanik yay vs mekanizma vardır. Ve basış olarak çok daha rahattır ve çok daha uzun ömürlüdür.

    Son zamanlarda tekrar mekanik klavyelere doğru dönüş var, daha çok profesyonel oyuncular tarafından tercih edilir oldu ve yakın zamanda daha çok bulunabilir oldular yurtdışında her ne kadar ülkemizde modeller bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az ve satan yer çok az olsa da.. Umarım daha da yaygınlaşır.

    Tuşların altındaki bu mekanizmalara "switch" adı veriyorlar. Bunların da türleri ve . Basınca KLİK sesi çıkaranlar, sessis olanlar vs.. Basarken hissettiğiniz duygu çok çok farklıdır ve daha iyi kontrol sağlar. Sadece oyun oynarken değil yazı yazarken de çok komforludur.

    Youtube a "mechanical keyboard" diye ararsanız çeşitli incelemeler ve basış seslerini görebilirsiniz...

    En ünlü switch üreticisi ALman markası olan Cherrydir ve piyasadaki klavyelerin %90 ı bu markayı kullanır ve renk renk değişirler her rengin farklı bir özelliği var.


    Aşağıdaki linkte aşağıya doğru bir inin ve iyice bi göz atın ingilizceniz olmasa bile resimlerden klavye tiplerini ve switch tiplerini görebilirisinz...

    sormak isteyen varsa bildiğim kadarıyla aydınlatmaya çalışabilirim. Zamanım olsaydı çevirir eklerdim ama bakalım belki sonra...

    http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide




  • Merhaba,

    Yaklaşık 6 aydan beri Razer BlackWidow Ultimate mekanik klavye kullanıyorum. Genellikle FPS türü oyunlar oynuyorum, şu sıralar en sık oynadığım (belki de tek oynadığım) oyun olan Battlefield 3'te, mekanik klavye oyundaki performansıma olumlu etki yaptı diyebilirim. Daha önce kullandığım klavye olan Sidewinder X6'da helikopter kullanırken, çok hassas kontrol gerektiren bazı manevraları yapmakta zorlanıyordum ancak BlackWidow'a terfi edince bu sorun ortadan kalktı.

    Razer'ın mekanik klavye başarımı yanında, tasarımı da çok şık; şu anda masamda şu Razer dörtlüsü var ve çalışma odama ayrı bir hava kattıklarını söyleyebilirim:

    BlackWidow Ultimate Klavye
    Imperator 2012 Fare
    Goliathus Speed XXL Pad
    Armadillo Kablo Tutucu

    Saygılar
  • Bendede razer blackwidow ultimate var.ozellikle yazi yazma hissi mukemmel yazdikca yazasiniz geliyor.oyunlarda ise bugune kadarki en iyi performansi veren klavyemdi.x7g800mu da kullandim logitech g510 da kullandim ama bu klavye bir baska.butcesi olan kisi icin kesinlikle oneri olucak bir klavyedir benim gorusuz

    edit : imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maktel -- 25 Mayıs 2012; 8:36:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • forumda başlık bulamadım demişsin üzüldüm gerçekten iyi bir arama yapmamışsın demekki :)

    http://forum.donanimhaber.com/m_60243296/tm.htm Linkte ZOWIE Celeritas klavyeye ait incelememi bulabilirsin aldığım yer Firebal yakın bir zamanda stoklarını tekrar yenileyecektir kendileriyle iletişime geçebilirsin. Zowie istiyorsan benim gibi kalite + performans > görsellik önceliğini göz önünde bulundurmanda fayda olacaktır.

    iyi günler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: webbeast

    Arkadaşlar Mekanik klavyeler şu anki kullandığımız tuşları açınca görürsünüz, 2000 lerden sonra yaygın olan ve üretimi daha ucuz ve zahmetsi olduğu için hemen hemen günümüzdeki her klavyenin kullandığı plastik tabanlı klavyelerden çok farklı olarak, ilk klavye teknolojisidir. Yani tuşlarınızın altında böyle silgimsi birşey yerine her bir tuşun altında ayrı bir mekanik yay vs mekanizma vardır. Ve basış olarak çok daha rahattır ve çok daha uzun ömürlüdür.

    Son zamanlarda tekrar mekanik klavyelere doğru dönüş var, daha çok profesyonel oyuncular tarafından tercih edilir oldu ve yakın zamanda daha çok bulunabilir oldular yurtdışında her ne kadar ülkemizde modeller bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az ve satan yer çok az olsa da.. Umarım daha da yaygınlaşır.

    Tuşların altındaki bu mekanizmalara "switch" adı veriyorlar. Bunların da türleri ve . Basınca KLİK sesi çıkaranlar, sessis olanlar vs.. Basarken hissettiğiniz duygu çok çok farklıdır ve daha iyi kontrol sağlar. Sadece oyun oynarken değil yazı yazarken de çok komforludur.

    Youtube a "mechanical keyboard" diye ararsanız çeşitli incelemeler ve basış seslerini görebilirsiniz...

    En ünlü switch üreticisi ALman markası olan Cherrydir ve piyasadaki klavyelerin %90 ı bu markayı kullanır ve renk renk değişirler her rengin farklı bir özelliği var.


    Aşağıdaki linkte aşağıya doğru bir inin ve iyice bi göz atın ingilizceniz olmasa bile resimlerden klavye tiplerini ve switch tiplerini görebilirisinz...

    sormak isteyen varsa bildiğim kadarıyla aydınlatmaya çalışabilirim. Zamanım olsaydı çevirir eklerdim ama bakalım belki sonra...

    http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide



    Açıklama için teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fleury

    forumda başlık bulamadım demişsin üzüldüm gerçekten iyi bir arama yapmamışsın demekki :)

    http://forum.donanimhaber.com/m_60243296/tm.htm Linkte ZOWIE Celeritas klavyeye ait incelememi bulabilirsin aldığım yer Firebal yakın bir zamanda stoklarını tekrar yenileyecektir kendileriyle iletişime geçebilirsin. Zowie istiyorsan benim gibi kalite + performans > görsellik önceliğini göz önünde bulundurmanda fayda olacaktır.

    iyi günler.

    bulamamışım demek ki :)

    incelemenizi okuyorum. Zowie de almayı düşündüğümn klavyeler arasında. Zaten Türkiye'de bukunabilen bir tek Razer Blackwidow, Thermaltake mekag1 ve g-unit, bir de zowie var...

    Brown switch arıyorum. Zowie de varsa alabilirim.




  • Bu basligi Turkiye'ye mekanik klavye ithal eden firma olup olmadigini gormek icin bir kac ayda bir yaptigim google aramasinin sounucunda sans eseri buldum ve bir kac seyi acikliga kavusturup goruslerimi bildirmek isterim.

    quote:

    Zaten Türkiye'de bukunabilen bir tek Razer Blackwidow, Thermaltake mekag1 ve g-unit, bir de zowie var...


    Bu gune kadar Turkiye'de satildigina sahit oldugum mekanik klavye sayisi 5 etmiyor, eger bu saydiklarinizin stogu gercekten varsa durumda gelisme var demektir. Ama... ne yazik ki rutin aramalarim sirasina bu urunlere rastlamamis olmamin sebebi bu markalarin keywordlere dahil olmamasi. Bu 5 marka/urun icerisinde 1 (bir) tane bile iyi mekanik klavye yok. Tabii ki bir Razer BlackWidow herhangi bir teknoloji markette 300 liraya satilan isikli rubber dome logitechlerden cok cok daha iyi, ama bu su anda uretimde olan mekanik klavyeler arasinda vasat kabul edildigi gercegini degistirmez.

    Bu durum sasirtici da degil aslina bakarsaniz. Ulkemize bu tarz cihazlarin uzerinde 'gamer' etiketi olmadan girmesi imkansiz gibi bir sey. Ancak yakin zamanda "oyun" ekipmani ureten firmalarin gozlerinin parlamasi sonucu satilan urunun kalitesine kiyasla inanilmaz rakamlar talep edilen inferior mekanik klavyeler ulasabiliyor bize...

    Alabiliyorsan Filco al, Noppoo al, Unicomp al (olmadi ikinci el Model M al, canavar gibi evladiyelik klavyeler), Ducky al, Rosewill al, ben tercih etmiyorum ama Topre al (Topre klavyeler rubber dome + switch).... ama bunlardan birini alma. Alamiyorsan imkanin olana kadar bekle, muhtemelen yurt disindan alacagin bir unicomp ulkemizde satilan bir mekanik klavyeden (fiyat arastirmasi yapmadim ancak fahis olacagi gun gibi ortada) cok daha ucuza gelecektir.

    Saydiklarimin neredeyse hepsini ve daha fazlasini kullandim/denedim (ama su anlik bir kolleksiyonum yok ne yazik ki..).
    Su anki tercihim Noppoo Choc Pro;
    Cherry-MX Blue switches (benim favorim),
    POM keycaps (yaygin olan ABS tuslardan cok daha iyi bir plastik, gerek his gerek hissiyat acisindan),
    USB N-KEY Rollover (az sayida klavye usb uzerinden sunuyor bunu. ayni anda kac tusa basarsaniz basin hepsi register ediyor. usb uzerinden bu ozelligi sunmak daha zor, icindeki chip kendini 3 klavye olarak tanitiyor).

    POM tuslar ve USB NKRO benim gozumde Filco klavyelerden daha ustun kiliyor Choc Pro'yu. Kotu yanlari: space gibi bazi standart disi tuslari yuzunden internette satilan Filco vs uyumlu keycapler uymayabiliyor, bir de ayaklari sallaniyor kaldirinca, daha iyi olabilirmis. Gunun sonunda zaten ducky, filco, rosewill ve noppoo nun bir cok modeli costar uretimli ayni boardin kisisellestirilmis versiyonlari. Dolayisiyla ebay, amazon, newegg nereden ucuza hangisini alabiliyorsan al.

    Kisaca switchlere de deyinmem gerekirse benim tercih siram su: Cherry MX Blue > IBM Buckling Spring > Unicomp Buckling Spring >= Topre > Cherry MX Brown. Sessizlik ihtiyacina gore Topre ve MX Brown one gecebilir. Cherry MX Black, Cherry MX Red, ALPS gibi switchlerin (her halukarda herkesin kullandigi rubber dome'lardan daha iyi olmakla birlikte) verilen parayi haketmedigini dusunuyorum, bunun sebebi buyuk ihtimalle oyuncu olmamam (red ve black oyuncular tarafindan sikca tercih edilen ve blue/brown gibi switchlerin tactile hissiyatini vermeyen switchler).

    Layout olarak ise full size US layout tercihim. International tuslar ve KBC Poker, Choc Mini gibi sikisik klavyeler ozellikle C familyasindaki dillerde kod yazarken problem yaratiyor.

    Biraz fazla uzadi sanirim, yanlis yonlendirilmeni istemedim. Ayrica bunlarin buyuk kisminin kisisel goruslerim oldugunu tekrar belirtirim, umarim az da olsa yardimci olmustur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: silentbob

    Bu basligi Turkiye'ye mekanik klavye ithal eden firma olup olmadigini gormek icin bir kac ayda bir yaptigim google aramasinin sounucunda sans eseri buldum ve bir kac seyi acikliga kavusturup goruslerimi bildirmek isterim.

    quote:

    Zaten Türkiye'de bukunabilen bir tek Razer Blackwidow, Thermaltake mekag1 ve g-unit, bir de zowie var...


    Bu gune kadar Turkiye'de satildigina sahit oldugum mekanik klavye sayisi 5 etmiyor, eger bu saydiklarinizin stogu gercekten varsa durumda gelisme var demektir. Ama... ne yazik ki rutin aramalarim sirasina bu urunlere rastlamamis olmamin sebebi bu markalarin keywordlere dahil olmamasi. Bu 5 marka/urun icerisinde 1 (bir) tane bile iyi mekanik klavye yok. Tabii ki bir Razer BlackWidow herhangi bir teknoloji markette 300 liraya satilan isikli rubber dome logitechlerden cok cok daha iyi, ama bu su anda uretimde olan mekanik klavyeler arasinda vasat kabul edildigi gercegini degistirmez.

    Bu durum sasirtici da degil aslina bakarsaniz. Ulkemize bu tarz cihazlarin uzerinde 'gamer' etiketi olmadan girmesi imkansiz gibi bir sey. Ancak yakin zamanda "oyun" ekipmani ureten firmalarin gozlerinin parlamasi sonucu satilan urunun kalitesine kiyasla inanilmaz rakamlar talep edilen inferior mekanik klavyeler ulasabiliyor bize...

    Alabiliyorsan Filco al, Noppoo al, Unicomp al (olmadi ikinci el Model M al, canavar gibi evladiyelik klavyeler), Ducky al, Rosewill al, ben tercih etmiyorum ama Topre al (Topre klavyeler rubber dome + switch).... ama bunlardan birini alma. Alamiyorsan imkanin olana kadar bekle, muhtemelen yurt disindan alacagin bir unicomp ulkemizde satilan bir mekanik klavyeden (fiyat arastirmasi yapmadim ancak fahis olacagi gun gibi ortada) cok daha ucuza gelecektir.

    Saydiklarimin neredeyse hepsini ve daha fazlasini kullandim/denedim (ama su anlik bir kolleksiyonum yok ne yazik ki..).
    Su anki tercihim Noppoo Choc Pro;
    Cherry-MX Blue switches (benim favorim),
    POM keycaps (yaygin olan ABS tuslardan cok daha iyi bir plastik, gerek his gerek hissiyat acisindan),
    USB N-KEY Rollover (az sayida klavye usb uzerinden sunuyor bunu. ayni anda kac tusa basarsaniz basin hepsi register ediyor. usb uzerinden bu ozelligi sunmak daha zor, icindeki chip kendini 3 klavye olarak tanitiyor).

    POM tuslar ve USB NKRO benim gozumde Filco klavyelerden daha ustun kiliyor Choc Pro'yu. Kotu yanlari: space gibi bazi standart disi tuslari yuzunden internette satilan Filco vs uyumlu keycapler uymayabiliyor, bir de ayaklari sallaniyor kaldirinca, daha iyi olabilirmis. Gunun sonunda zaten ducky, filco, rosewill ve noppoo nun bir cok modeli costar uretimli ayni boardin kisisellestirilmis versiyonlari. Dolayisiyla ebay, amazon, newegg nereden ucuza hangisini alabiliyorsan al.

    Kisaca switchlere de deyinmem gerekirse benim tercih siram su: Cherry MX Blue > IBM Buckling Spring > Unicomp Buckling Spring >= Topre > Cherry MX Brown. Sessizlik ihtiyacina gore Topre ve MX Brown one gecebilir. Cherry MX Black, Cherry MX Red, ALPS gibi switchlerin (her halukarda herkesin kullandigi rubber dome'lardan daha iyi olmakla birlikte) verilen parayi haketmedigini dusunuyorum, bunun sebebi buyuk ihtimalle oyuncu olmamam (red ve black oyuncular tarafindan sikca tercih edilen ve blue/brown gibi switchlerin tactile hissiyatini vermeyen switchler).

    Layout olarak ise full size US layout tercihim. International tuslar ve KBC Poker, Choc Mini gibi sikisik klavyeler ozellikle C familyasindaki dillerde kod yazarken problem yaratiyor.

    Biraz fazla uzadi sanirim, yanlis yonlendirilmeni istemedim. Ayrica bunlarin buyuk kisminin kisisel goruslerim oldugunu tekrar belirtirim, umarim az da olsa yardimci olmustur.

    İyi açıklamışsın o saydığım klavyeler sadece Türkiye de bulunabilenler aynı şekilde hiçbirisinin almaya deyeceğini düşünmüyorum. Filco ve Duckyler biraz pahalı olabiliyor. Switch olarak tercihim Cherry MX brown olacak. Şu klavyeyi getirtmeyi düşünüyorum sonuçta fiyatı türkiyede 300 liraya satılan g unit gibi kötü bir klavyeye denk geliyor.


    Filco ya da Ducky daha kaliteli muhtemelen fakat full backlit nkey rollover gibi özellikler vs sadece bu klavyeyi buldum...
    http://www.maxkeyboard.com/max-keyboard-durandal-g1nl-red-backlit-mechanical-keyboard.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webbeast -- 30 Mayıs 2012; 21:49:34 >




  • quote:

    İyi açıklamışsın o saydığım klavyeler sadece Türkiye de bulunabilenler aynı şekilde hiçbirisinin almaya deyeceğini düşünmüyorum. Filco ve Duckyler biraz pahalı olabiliyor. Switch olarak tercihim Cherry MX brown olacak. Şu klavyeyi getirtmeyi düşünüyorum sonuçta fiyatı türkiyede 300 liraya satılan g unit gibi kötü bir klavyeye denk geliyor.


    Filco ya da Ducky daha kaliteli muhtemelen fakat full backlit nkey rollover gibi özellikler vs sadece bu klavyeyi buldum...
    http://www.maxkeyboard.com/max-keyboard-durandal-g1nl-red-backlit-mechanical-keyboard.html


    Bu klavyeyi ilk defa duyuyorum, benzeri cogu klavye gibi klavye ureticileri degil reklamcilar tarafindan tasarlanmis sanirim, dolayisiyla pek onermem. Tercihin ne olursa olsun almadan once geekhack.org ve deskthority.net sitelerinin forumlarindaki reviewlara ve wikilerine goz atmani oneririm. Batidaki mekanik klavye olayi hemen hemen tamamen bu sitelerde donuyor.

    Ben Noppoo choc pro'yu ebay'den aldim. Kargo dahil 270 liraya gelmisti dogru hatirliyorsam. Guvenilir satici, geekhack.org gibi forumlar ile de iletisim icinde, diger urunlerine bakmani oneririm.

    http://www.ebay.com/itm/Noppoo-choc-PRO-Mechanical-Gaming-keyboard-Cherry-MX-Blue-Switches-/290628226734?pt=PCA_Mice_Trackballs&hash=item43aacaceae

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben de razer blackwidow almayı planlıyorum ancak mekanik klavyelerin yaygınlaşması önemli, şu an fiyatları gerçekten yüksek gene de benim düşüncem o yazma rahatlığı için değer, şahsen bilgisayarda en çok haşır neşir olduğumuz 2 parçaya verilecek paraya acımam =)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Moriah

    Ben de razer blackwidow almayı planlıyorum ancak mekanik klavyelerin yaygınlaşması önemli, şu an fiyatları gerçekten yüksek gene de benim düşüncem o yazma rahatlığı için değer, şahsen bilgisayarda en çok haşır neşir olduğumuz 2 parçaya verilecek paraya acımam =)

    Fiyatlarinin hic bir zaman yayginlasmalarina izin verecek kadar dusecegini sanmiyorum. Ancak "Gaming keyboard" gibi isimlerle (ki bence bir oksimoron) satislari artirabilirler ama kaliteli bir mekanik klavyenin maliyeti yine de oldukca yuksek olacaktir. 80'lerin 2. yarisinda Model M klavyeler o zamanin parasiyla bugunku bir Filco'ya denk geliyordu, yani pek bir degisme yok. Dususun sebebi kisisel bilgisayarlarin yayginlasmasiyla o zamana kadar tamamen ABD uretimi olan klavyeleri uzak doguya urettirme ihtiyaci. Mekanik klavyeler gerek maliyet gerekse agirlik olarak altindan kalkamayacaklari bir yuk oldu. Isin aci yani insanlarin bu gunlerde bilgisayarin ana input aygitina, hayatlarinda belki en cok kullandiklari aletlerden birine olasi saglik problemlerini bile hice sayarak mouse pad'lerinden daha az butce ayirmasi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @silentbob katılıyorum sana , belkide işlemci,ekran kartı, ram gibi parçalardan bile daha önemli klavye / mouse ikilisi, bütçelerde buna göre ayrılmalı kanımca, fiyat düşerse her zaman iyi gerçi ama daha önemli sorun (oyunlar için) ghosting olayı, ps/2 bağlantı ile bu sorunu çözen klavyeler var ama bence bi sonraki klavye evrimi için çok önemli =)
  • Ekran kartlarına ve kullanmayacakları işlemci gücü için kullanmayacakları soğutuculara milyarlar veriliyorken. Klavyeye daha fazla bütçe ayrılmalı kesinlikle.Ama ülke olarak bilgisayarla input aygıtı olarak sadece şu anda mouse a önem veriyor gibiyiz...
  • An itibarı ile

    DUCKY DK9008S Yellow backlit ve Cherry MX brown switchli klavyenin siparişini vermiş bulunuyorum. Geldiği zaman bişeyler yazarım.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.