Şimdi Ara

Mikro İşletmeler Ekonomik Krizde!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
4
Favori
10.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
147 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle belirteyim AKP yandaşı ya da karşıtı değilim, forumda bir kriz havası estirmek niyetinde de değilim.

    Ben bir esnafım. Küçük esnafım. Kırtasiyem var. Foruma danışarak 3 yıl önce bu işe girmiştim, pişman da değilim işimi seviyorum.

    Konuya gelelim. Küçük bir ilçede, Anadolu'da esnaflık yapıyorum ve ilçedeki tek kırtasiyeciyim. İlçem; yakın zamanda Türkiye'nin en büyük bakır rezervinin bulunduğu ve - devlet ve özel sektör yatırımının zirve yaptığı, şantiyelerden geçilmez bir hal alan - Kastamonu'nun Hanönü ilçesi.
    ilçedeki tek kırtasiye olmama rağmen, öğrenci sayısı artmasına rağmen, nüfusun %15 artmasına (şantiyede çalışanlar hariç, onlar ikametgah almıyorlar)
    rağmen, benim dahi işlerim geçen seneye göre yarı yarıya düştü.

    Geçen gün bir toptancım geldi. 25 senedir bu işi yapıyormuş ve bu kadar kötü olan bir dönem yaşamadım diyor, bu adam 4-5 tane kriz geçirmiş ama işleri hiçbir zaman bu noktaya gelmemiş.
    Arabayı açtığında çok şaşırdım; bu adam İstanbul'dan yola çıkıp Samsun'a kadar mal dağıtıyor ve bizim ilçeye geldiğinde genelde arabada pek de mal kalmamış oluyordu. Ama arabayı açtığında gördüm ki daha neredeyse hiç satış yapmamış.

    Benzer olayı yan komşumun (ayakkabıcı) toptancısı da söylemişti. Müşterilerimden para istemeye utanıyorum çünkü daha 3-4 ay önce verdiğim ayakkabılar tezgahta duruyor demişti.

    Bakın inşaat sektörü batarsa 3-4 büyük oyuncu batar ama ekonomiye etkisi ev alan gariban on binlere olur.
    Ama küçük esnaf batarsa 2 milyon esnaf batar, toptancısıyla, üreticisiyle, ithalatçısıyla sayı 4 milyonu bulur.

    Bir bilgi daha; ilçemizde esnaf odasına kayıtlı esnafların %95'i son 2 yıl içinde kredi kullanmış. Kredisini ödeyemeyenlerin oranı ise %40 imiş. Varın siz düşünün gerisini.

    EDİT: Arkadaşların geneli internet alışverişinden ve fiyatların yüksekliğinden bahsetmiş. Burası 2000 nüfuslu bir yer. İnternet alışverişi yapan arkadaşların kargolarını genelde ben ya da Cep Telefonu tamiri yapan bir arkadaşım getiriyoruz merkezden. Genelde de haftada 5-6 paket oluyor. Yani internet alışverişi yok.
    Ayrıca fiyatlarımız genelde "aynı marka üründe" internetten uygun, kiramız vs düşük olduğu için fazla fiyat farkı koymayız. Burası Anadolu beyler. Mahallesinde 20 bin kişi yaşayan, biri almazsa başkası alır mantığındaki diğer esnaflarla bir tutmayın.

    Gelelim büyük market olayına.
    Burada sadece A101 var. Fiyatları evet ucuz. Ancak malzemesi aşırı kalitesiz olduğu için pek tercih edilmiyor. Zaten senede 1 hafta geliyor. Müşterilerim genelde memur ya da buradaki maden firmasında çalışan beyaz yakalılar. Onlar da pek A101 den almazlar.
    Alt gelirli müşterilerim de zaten internet alışverişini bilmez. Taşra burası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soulstriper -- 25 Şubat 2018; 18:11:37 >







  • Emlak balonu patlayacaktır. Bunun etkileyeceği sektörler küçük esnafı mikro işletmeleri falan solda bırakır. 2001 deki gibi bir kriz bekliyorum. Sadece büyük firmalar ayakta kalacaklar. Ama bu sefer halk çok daha fazla zarar görecek çünkü 2001 deki krize ilave olarak paralelinde ABD deki gibi bir mortgage krizide beraberinde gelecek. Yani çok fazla evin ocağına ateş düşecek bu sefer
    Aynen bende ihtiyacımın %90 dan fazlasını web üzerinden karşılıyorum, konu sahibi kusura bakmasın ama esnafımız çok acımasız. Bir örnek elektrik süpürgesi alacaktım, bir model önerdiler baktım internetten 535 tl, dedim bide dükkanlara sorayım, indirimli fiyat 999 tl :) Esnafımız çok fena kazıkçı, neymiş kira veriyormuş, lan 535 e satanda para kazanıyo sonuçta, aldım netten 535 tl ye, dükkanlara uğramıyorum bile artık, bir sorun olursa para iadem de var, esnaf olsa sen kırmışsın ben sağlam verdim der katil olmamak için paradan vazgeçersin. Esnaflığın yerini çakallık aldı artık. 5 e alıp 50 ye satma derdindeler. Kimse keriz değil en azından internet kullanıp görüyor insanlar.
    Sizdeki mantığa da hastayım. 2001 ve 94 krizlerini acımasızca eleştir günümüz sorulunca gezi de 17-25 de. Ha o yıllarda herşey güllük gülistanlıktı zaten hükümetler kendi kendine krize soktu.
    2001de 99 depremi etkisi yoktu tabi. Düzce depremi etkisi yoktu. Sanki mhp üçlü koalisyondan çekilmese o kriz 1 sene içinde çözülmeyecekti.
    94'te şimdi yaşadıklarının kaç katı terör olayı vardı. O hükümetler ne bu kadar vergi aldı ne başka birşey yaptı. Onlar suçu üstleniyor şimdikiler sağa sola suç atıyor.
    Nereye ekonomik krizde ya? Sürekli felaket tellağı gibi konular. Bilinçli tüketici neyin ne olduğunu çok iyi biliyor 2 krşluk renkli kartona 2 tl fiyat çeken kırtasiyeler var burada. Bunun gelişinide gidişinide ben çok iyi biliyorum net kar oranı genellikle %20 ydi eskiden. Şuan net kar oranı %200 lerde geziyor. Sonra vay efendim ekonomik kriz yok öyle dünya.

    Ya şimdi saldıracaksınız biliyorum hazır editleyim mesajı da anlarsınız belki.

    Şimdi önünüze sunuyorum bunu. Olmayan mahalle yoktur dimi?



    Burdaki herhangi bir ürünü seçin ve kırtasiyeye gidip kaç para olduğunu sorun.

    Cevabı kendiniz alacaksınız. A101 kira ödemiyor mu? ödüyor. Maaş sigorta vergi vs ödemiyor mu? ee ödüyor.

    Kırtasiyenin farkı ne de gelip bu kadar fiyat çekiyor?

    Hatta biraz daha açayım madem; 4 lü silgi 75 kuruş. Şimdi gidiyorsunuz kırtasiyeye ve sadece 1 tane silgi kaç para diyorsunuz. İyimser fiyatı tanesi 75 kuruştur kazık atacaksa 1,5 tl DER..

    EDİT 2 : Ve bu sadece kırtasiye için değil yanlış anlaşılmasın. Tüm diğer malzemeleri satan işletmeler için geçerli. Bana marka kalite gibi kapitalistlerin algılarını söylemeyin.
    Kardeş çok haklısın, alışveriş çok azaldı ülkede çünkü ciddi bir maddi sıkıntı var.. Temel ihtiyaçlar harici alışveriş yok ortalıkta.

    a101'e burun kıvırıyoranız kesinlikle zor durumda değilsiniz demektir..

    Bir de inşaat sektörünü anlamıyorum, insanlara bir ev yeter, her bireyin ya da ailenin bir evi olsa sanırım bu ülke insanına yine yeter..

    Oysaki inşaata gömülen paralar anca insanların birbiri üzerinden para kazanmasını sağlıyor, adamın biri 100 tane ev yapmış inek gibi sağıyor.. Lan böyle geçim kaynağından ülkeye fayda mı gelir?

    Ayda kiraya verilen 1200 lira ne kadar büyük bir kayıp, keşke herkesin en azından 2+1 bir evi olsa da kimse kimseye haraç ödemese..
    Esnaf arkadaşa bu kadar yüklenmenin anlamı yok. Adam defter silgi kalem kağıt satıyor bazı ruhsuzlar beter ol diyor, Neymiş vergi kaçırıyormuş! Lan gerizekalı hükümet gsm şirketlerinin 5milyar borcunu sildi ki onların kaçırdığı verginin haddi hesabı yok buna rağmen bir de vergileri siliniyor. Bu milletin a..na koyacaz diyen inşaat şirketinin borcu siliniyor siz ise basit ticaretle uğraşan kendi halindeki insanlara lanet ediyorsunuz. Nasıl olsa zamanında milleti kazıklamış ya ona sayın fikri her esnaf için geçerli kavram değildir bunları söylerken etraflıca düşünün.



    Limonataya bile ötv alan bir devlet, araba alırken bi de bana al diyen bi devlet evdeki temel beyaz eşyalarımızı bile lüks sayıp ötv alan aynı devlet. Eğitimi batmış öğrencileri deneklere çevirmiş,sağlık sistemi batmış kızılay aldığı kanların fazlasını gelir olarak dışarıya satmış ekonomik geleceği komple kilit ve borç içinde olan bir devletin vatandaşıyız. Biz bişeylerin farkında olup üzülürken bir kısımda rabia osmanlı ümmet gibi kavramlarla çocuk gibi mutlu. Büyük İstanbul depremini bekliyorum ben son olarak o da oldu mu 6 günde yapılan tanklarımızla 3 günde bordan yapılan kepçelerimizle üstesinden geleceğiz inşallah.



    Akıl ve bilim ile..
  • Kriz falan yok bizim işler gayet iyi. Kriz olsa çoktan başbakana yazar kasa fırlatılırdı. Egonomi çok iyi, avmler dolu, her yerde araba, duble yol falan filan işte...
  • ldr1907 kullanıcısına yanıt
    Hocam millet korkuyor. Esnafın işi zaten zor,öyle bir şey yapsan anında içeri atarlar, ertesi gün de fetöcü ilan ederler. Ohal durumu çok zarar ettirdi.
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Haklısın hocam şaka yapıyorum zaten. Gerçekten son yıllarda özellikle bu yıl enflasyon, işsizlik, cari açık falan bayağı arttı. Limonatadan vergi alır hale geldiler daha ne olsun. Adamlar kendileri söylüyor ya borçlanacağız ya da vergileri arttıracağız diye. Ancak hem aşırı borçlanılıyor hem de vergilere hayvan gibi zam geliyor. Enflasyon pazara, markete her yere vurmuş. Her şey ateş pahası ya Bim'den alışveriş bile lüks olacak şaka gibi. 2-3 şey alıyorum 50 lira tutuyor. Her gün işte ne yesek de ucuza gelse diye düşünüyoruz. Büfeler restoranlar çok pahalı. Sanırım daha da kötüye gidecek gibi. Utanmadan hala ekonomi iyi diyenler var. Bunlara her şey müstehak.
  • ldr1907 kullanıcısına yanıt
    Milletin alım gücü çok düşük. Eskiden çocuklarına 10 ar lira harçlık veren aileler şimdi 3-4 lira veriyor. Veresiyem geçen sene hiç yoktu bu sene 10 bin lirayı geçti; aileler okul masrafına veresiye yapar oldu. Sattığım malzemenin yerine yenisini alırken 2 kere düşünüyorum, eskiden 50 alırsam şimdi 20 tane yeter diyorum. Durum çok vahim.
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    3-4 lira ne ki hocam 5-10 lira artık para sayılmıyor resmen. Ben kardeşime 20 lira harçlık versem üzülüyorum bu da para mı diye her şey çok pahalı. Eskidendi o 3-5 liralar.
  • Bunu söylemek veya öğrenmek için kahin olmaya gerek yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçük esnafın işlerinin azalmasının bir nedenide "internet alışverişi". Bu olayı küçümsemeyin.Türkiye'de de insanlar web'e alıştı, çoğu ihtiyacını oradan karşılıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kucuk esnafi dahada zor gunler bekliyor. Isin kotusu yandaslar farkinda degil sira onlarada geldi/geliyor. Kolay gelsin isiniz kolay degil.
  • İnşaat sektöründe de alarmlar çalıyormuş bildiğim kadarıyla.Çokca haber dolaşıyor şuan.Küçük ve orta ölçekli (mahalle müteahhitleri) inşaat firmaları bam güm patlıyor.Sadece bu işin ağa babaları kalacak bu gidişle piyasada.Ülke ekonomisi bina ise temeli,kolonları inşaat sektörüdür.O da şuan sallanıyor.Eğer tam patlarsa çorap söküğü gibi gelecek,hükümet bunun tabiki de farkında o sebeble kdv indirimleri gibi birçok güzellik yapılıyor sektörün ayakta durması için.Artık faiz oranları o kadar uçtu ki adam eve yatıracağı parayı faize koyuyor.

    Artık ben dahil bir çoğumuz toplumun gerçekleri görmeyeceğini bildiğimiz için işi dalgasına vuruyoruz.Allah yardımcın(m)ız olsun.

    Ekim 2017'deki isyanımı okuyunuz.. >> https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/129568080



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deresay -- 22 Şubat 2018; 23:48:47 >




  • Şu an daha kriz yok ufak bir daralma var , krize herkes hazırlıklı olsun (Ben Ak parti karşıtıyım ve dünyaya da bakarsanız geleceğini , işi kitabına(dünyevi-uhrevi) uydurma ustası olan ,Siyasal İslamcılara bırakan her ülke ciddi acılar çekti).
    Kriz başlayınca önce sesler hizmet sektöründen gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mgora -- 23 Şubat 2018; 7:19:41 >
  • soulstriper kullanıcısına yanıt
    Alım gücümüzün düştüğü doğru fakat verdiğiniz örnek hatalı. Aileler çocuklarına yine 10 lira veriyor ama çocuklar o 10 liraya daha az şey alıyorlar. Buda paranın çabuk tükenmesine neden oluyor. Malesef durum bu şekilde ve şuan için bunları düşünen bir devlet yetkilisi yok. Herkesin derdi koltuk sevdası olmuş. Ve gözü kapalı insanımızda duruma aldırmadan takım tutar gibi sadece siyasi haberleri izlemeye devam ediyor. Gidin sorun millete kimsenin umrunda değil alım gücü para değeri vs.. herkes tutturmuş 2019 da seçimlerde ne olur. Herkesin dilinde 2023 de şahlanacağız kendi uçağımız olacak kendi arabamız yollarda olacak vs vs vs .... daha çok var denecek ama bunada engel var malesef
  • Emlak balonu patlayacaktır. Bunun etkileyeceği sektörler küçük esnafı mikro işletmeleri falan solda bırakır. 2001 deki gibi bir kriz bekliyorum. Sadece büyük firmalar ayakta kalacaklar. Ama bu sefer halk çok daha fazla zarar görecek çünkü 2001 deki krize ilave olarak paralelinde ABD deki gibi bir mortgage krizide beraberinde gelecek. Yani çok fazla evin ocağına ateş düşecek bu sefer



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 22 Şubat 2018; 23:41:29 >
  • Leipold kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarınız gerçekleşirse kriz değil büyük buhran olur.
  • Aslında krizin en büyük sebebi, daha doğrusu daralmanın sebebi diyelim kriz daha yok ama,


    Doların olağanüstü artış ivmesi oldu. Bu herşeyi etkiledi. Her ne kadar yıldıramazsınız o olmaz bu olmaz denilsede, fiyatların en az iki üç katına çıkmasına sebep olan bir artış ivmesi oldu.

    Dolar olağan şekilde her sene %10'luk bir değer artışı gösterse de Son 1 yıl içerisinde, %33'lük bir artış gösterdi. Bu da çoğu malzemenin enflasyona karşı ezilmesine sebep oldu.

    Bunun yanında, kredi fazileri de istemsiz olarka artış gösterdi. Zaten doların yükünü sırtlayan esanf ve müteahhitler, bir de bunun altında ezildiler.

    Ayrıca kredi faizlerin altında vatandaş da ezildi.

    Şuan, dolara endeksli yaşayan inşaat sektöründe iki sene öncesine göre %80-90 artış gösteren maliyet bedeli var.

    Belki bu lüks rezidanslar da hissedilmese de mahalle ya da küçük il ya da ilçelerde bu işi yapan müteahhitlerde dehşet hissedildi. Bilhassa bu konu da bilgisiz ve sallapati gidenlerde özellikle topraktan satanlar büyük zararlar gördü.

    Şuan gözle görülen bir daralma var sektörde bunun sebebi artan maliyetlerden dolayı oluşan fahiş fiyatlar ve insanların gelirinde herhangi bir artış olmamasından dolayı, ödeme gücü yetmeyen vatandaşların böyle bir riske girmemesi ya da bankalardan tarafından onaylanmaması.

    Geçen sene yapılan evleri satılmayan müteahhitler bu sene bu işe girmiyorlar. Evlerin satılmasını ve piyasanın düzelmesini bekliyorlar.

    Çünkü fiyatlar her yerde yüksek olmasına rağmen eğer alım yoksa. Ölü bir yatırımın amacı yok.

    Bu sadece müteahhiti etkilemiyor. Bir inşaatta, bu işin ekmeğini yiyen yüzlerce adam var. Sıvacısı boyacısı elektrikçisi mekanikçisi kalorifercisi duvarcısı alçıpancısı mobilyacısı demircisi kalıpçısı mermercisi bekçisi mühendisi teknikeri.

    E bu adamlar da boşta kalıyor. Malzeme satılmıyor, malzemeciyi vuruyor betoncuyu vuruyor. Beton da çalışanı vuruyor.

    Ve gidişat daha kötüye gidiyor.


    Burada yazıyorum her ne kadar buranın gedikli AKP'lileri inanmasada.

    DEVLET şuan tüm ihale hakedişlerini Mayıs'tan sonra ödeme niyetinde ve planında.

    Bugün bir haber aldım. Küçük bir ilçede, en azından yaza kadar hiçbir harcama yapmayın demişler. Bu olayın ne kadar büyük bir dalga yaratacağından kimsenin haberi yok mu?

    Ödeme almayacağını bilen adam iş yapmaz. E o iş yapmaz ise, buradan etkilenecek sayılar bir daire inşaatından etkilenenlerin sayısından kat kat fazlası.

    Allah sonumuzu hayretsin diyecek tek laf şu.




  • siyasal islam ülkenin sonunu getirdi.don gömlek kalacaımızı dörtgözle bekliyorum.bende dahilim.
  • ne krızı daha ınsansız tank yapacaz
  • Çok doğru
  • Kalem, defter, silgi almak icin illaki kirtasiyeye gitmeye gerek yok. Her AVM’de, supermarketlerde satilan seyler bunlar.



    Sizler icin hayat daha da zorlasacak maalesef.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mimarlığı okurken bütün kırtasiye ihtiyaçlarım için kadıköy merkeze inerdim. Artık bütün ihtiyaçlarımı internetten söylüyorum. Hatta çoğu zaman kırtasiyeye gidip bakıp fiyatını internette görünce almayıp netten söylüyorum. İlçedeki tek kırtasiye olduğun halde kazanmamanın tek sebebi bu bile olabilir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.