Şimdi Ara

Mühendislik ve KPSS (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
7
Favori
33.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bazarov0734

    quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    Yahu hangi memurluk yapan muhendis 3000 lira aliyormus



    Kapi o tazminati bu tazminati derken 5000den aciliyor.

    hocam liseliliği bırakın kendim mühendisim
    abimin eşi , yengem kamuda mühendis net aldığı miktar 3300 , yol yok servis yok.
    Eski kız arkadaşım doktor tuzlada , 4500 net alıyor yol yemek yok.

    lan neden memura iyi şartlar sağlansın ? profesörün aldığı maaş bile belli. memur gibi risk almayan üretmeyen korkak tembel adamların geliri nasıl iyi olabilir ? neden versinler o parayı. napıyorlar ki ?

    kendinizi kandırmayın. özel zor ama başarılı olanların yüzlerce bin tl maaşlara çıktığı da ortada. çok gördüm

    Alıntıları Göster
    Bu arkadaş yanlış bilgi veriyor.

    En yakın arkadaşım DSİ de matematik mühendisi ve net 4900 tl aldı en son.Ve branşından dolayı arazi tazminatı da almıyor.Harita,inşaat,jeoloji vs branşları birde üstüne arazi tazminatı alıyor o da 5100-5200 civarına denk geliyor.

    Bu 657 kurumunda olduğu için böyle.Eğer KİT kurumuna atanırsanız 5500-5800 civarı maaşınız olur.657 ile KİT arasında yaklaşık 500-600 civarı fark vardır.

    3300 maaşları 2011-2012 yılları arasında alınan maaşlardı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Devlet te çalışmakla ilgili sorular-yorumlar ve cevaplar:

    * Devlette ne uzar ne de kısalırsın !!!
    -İş hayatında herkes birer ceo olamayacağına göre, büyük çoğunluk için iş hayatının kendisi devlette ve özelde alacağın belli limitlerde olduğundan aynıdır. Üstelik özelde işsiz kalma ihtimalin sebebiyle, kısalman çok daha farklı olabilir.

    * Memurluk çok monoton !!!
    - Düzenli bir işin getirisi monotonluk vardır, boş vakit ve plan yapma açısından memurluk avantaj olduğundan hayatını monotonluktan çıkarmak senin elindedir. Monoton olmayan işler genellikle riskin ve mobbing in olduğu yerlerdir.

    * Memurluk maaşı başta güzelde 40 yaşına gelince, yeter mi bu kadar paracık???
    - Evet memurluk maaşı enflasyon oranında artar. Kıdem artışı da çok fazla değildir. Lakin bu soruyu sorana başka bir soru ile cevaplanabilir. Peki 40 yaşında işsiz kalırsan ne olacak??? Kafanızda ki memur zihniyeti yıkın. Her memur evi kirada 3 çocuklu değildir, Hele ki kamuda ki mühendislerin büyük bölümü değildir. Karı koca çalışan memurun hayat standartı 25 in de de 55 inde de aynı ölçüde korur. Aileden gelen miras geliri vs. katmıyorum bile. Bu arada özelde devletten çok çok daha fazla kazanıldığı düşünmekte komiktir. Çocuğunuz da belli bir eğitim olanağı ile eviniz ve arabanızla, yurt içi yurt dışı tatillerde beraber bir hayat standartı yerine getirirsiniz. 40 yaşında olup , kamuda ki halinden kötü pek çok mühendislik bölümü mezun vardır. Paraya değil yaşam standartlarına bakın!!!! Özelde çalışıp maaşının abartmayanı döverler, bunu da unutmayın. :)

    * Memurluk güzelde hep torpilliler giriyor !!!
    - Bir bakıma son 2 yıldır özellikle doğru oldu ama bu gerçekten torpilsiz girilmiyor demek değil, sonuna kadar çabalayın. Sonunda özel sektörün kirli ve yoğun temposundan kurtulursunuz.

    * İnternette çok yerde memurluk kötüleniyor, sebebi nedir?
    - Cevap basit, fesatlık. Aklında memurluk olmayan adam bu tür konularda yorum yapmaz. Eğer biri memurluğa sallıyorsa, emin olun gözü memurluktadır. Genellikle kpss de iyi puan alamadağı için merkezi yerleştirmeyle giremeyen, belediye ve çeşitli kurumların açtığı sınavlarla yan yoldan girmeye çalışan tiplerdir.

    * Memur olursan alacağın bir ev bir arabadır.
    - Tabi bunu diyen tosunun ve kendi akrabalarının hepsinin 3-5 villası , 20-25 tane mercedes vb. arabası, kotrası, yelkenlisi vb. vardır. Bunu diyen adam ağır işsiz olup, psikolojisi hiç iyi değildir. Ona sorsan 20-30 bin tl kazançı vardır. Elbet yersen. :)

    * Memurlukta kendini geliştiremezsin ve körelirsin.
    - Özel sektör öyle gelişime açık ki sorma gitsin, özel sektörde yapılan sömürüyü çeşitli kariyer yalanlarıyla örtebiliyorlar. Haftada 60 saat çalıştırılan adam gelişecek, mesleği ile alakasız işlerde (satış mühendisliği, vb.) adam gelişecek ama haftada 40 saat çalışan ve yerine göre özel sektörde bulamayacağı ortamlara girebilen adam körelecek. Gülün geçin.

    * Bir dönem özel sektör popüler olur, bir dönem memurluk popüler olur.
    - 1950-1994 arası dönem için bu denilen doğru kabul edilebilir. Özel sektörü geliştirmek için yapılan siyasi destekle ile belli dönemler özel sektör daha avantajlı oldu. Memurluk küçümsendi. Lakin 1990 lı yılların ortalarından itibaren , özellikle 1994 ekonomik krizinden sonra, hiç bir zaman özel sektör daha popüler olamadı. Bundan sonrada bu artan nüfusla popüler olamaz.

    * Memurluk rahatına düşkün insanların mesleğidir.
    - Rahatına düşkün değilde, ne istediğini bilen ve bunu bilerek kendini yönlendiren insandır. KPSS den yüksek puan alıp atanan bir kişi emin olun özel sektörde iş bulur çalışır ama insani çalışma koşullarında çalışmak ve iş-özel hayat dengesini korumak istedikleri için devleti seçmiştir.

    * Memurluk sadece az gelişmiş ülkelerde popülerdir.
    - Memurluk az gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmiş tüm ülkelerde popülerdir. Gelişmiş ülkelerde özel sektörde çalışanın hakkını büyük ölçüde koruduğu için, bizim gibi ülkelerde ise özel sektör devlet arasında çalışma şartları arasında uçurum olduğu için gelişmiş ülkelere göre daha ön plandadır. Gelişmiş ülkelerde kamu çalışanın nüfusa göre oranı bizim gibi ülkelerden yüksektir.


    Şimdi bir örnekle durumu anlatayım, devlet ile özel sektörde çalışmanın nasıl fark olduğunu. Vereceğim bilgilerde kesinlikle en ufak abartı payı yoktur. Gerçek hayattan alınan bilgilere göre kurgulanmıştır. Hiçbir kariyer sitesinde böyle kıyaslamalı anlatım göremezsiniz. Özel sektörün sadece ofis ortamında 45 saat çalışıldığını düşünerek bize masal anlatan kariyer sitelerine bakanlar bu örneği de görsünler.

    ***
    A isimli taahhüt firmasında çalışan Ahmet isminde elektrik mühendisi,
    B isimli devlet dairesinde çalışan Bahadır isminde elektrik mühendisi,

    Ahmet ile Bahadır, ayn apartmanda aileleri birlikte yaşayan yaşları birbirine yakın iki bekar komşu arkadaştır. Ahmet mezun olup askerliği yapıp, iş aramaya geçmiş ve nihayetinde 1-2 iş değiştirip 2 senedir bir taahhüt firmasında çalışmaktadır. Bahadır ise mezun olduğunda kpss ile atanıp evine yakın bir kurumda çalışmaya başlamıştır.

    Bu iki arkadaşın çalışma koşullarına bakalım,
    Ahmet sabah 6.20 gibi yola çıkıp, saat 8 de iş başı yapmaktadır. Bahadır ise 8.20 de yola çıkıp, 08.45 te iş yerinde olmaktadır.
    Ahmet saat 12 de öğle yemeğine çıkmakta, 12.30 ta tekrar işinin başına dönmek zorundadır. Yediği yemekte esnaf lokantasından dır. Bahadır ise 12.10 gibi öğle yemeğine çıkmakta, kurumun bulunduğu yerde ki bulunan caddede arkadaşlarıyla yürüyüş yapabilmektedir. Acil takip ettiği iş yok ise 13.50 gibi işine geri döner. Yemeği isterse yemekhane, isterse misafirhane veyahut isterse caddede yiyebilir.

    Ahmet iş gereği dışarıda şantiyelerde iş takibi yaptığı gibi, is yerine gelmesi 18.30 u bulabilir. Bu sırada A firmasının diğer şantiyelerinde gelen usta işçiler beklenmesiyle işten paydos saat 20 i bulur. Ahmetin eve varışı 21.45 i bulur, yemek yemesi falan derken saat 22.30 u bulur. Bahadır ise 17.15 te işten ayrılıp 17.40 de evde olup en geç 18.30 da akşam kahvesini yudumlamaya başlar.

    Yani gün içindeki iş yükü ve baskıyı hesaba katmadan en az sabahları 2 , öğlenleri 1 ve akşamları 4 saat Ahmet Bahadırdan daha fazla emek vermek zorunda kalıyor.

    Ve cuma akşamı oluyor , Ahmet 22.30 tv karşısında uyuklamaya başlarken, o sırada Bahadır yolda arkadaşlarıyla birlikte şehir dışına hafta sonu tatiline gidiyor. Cumartesi sabahı ahmet aynı hafta içi rutine devam ediyor.

    Ahmet mi olmak istersiniz yoksa Bahadır olmak mı istersiniz? Türkiye de bunun gibi on binlerce örnek var.

    20 Nisan -5 Mayıs arası, Ahmet 3 gün tatil yapabilirken, Bahadır ise 8 gün tatil yapabiliyor.

    İşte size tam karşılaştırmalı iş yaşamı özeti. Özel sektörü olduğundan iyi gösterenler bakın görün.

    *********
    Eklemeye devam, önümüzde 29 Ekim haftası var. Resmi tatil 28 Ekim öğlen başlıyor. Yani bir buçuk gün. 28 Ekim pazartesi öğlen başlayan tatil, büyük ihtimal sabahı da idari izinle birlikte 4 günlük uzun bir hafta sonu tatili olacak. Kamuda çalışmanın bir güzelliği daha. Bu tatilleri küçümsemeyin resmen iş hayatında bir nefes oluyor ve kamuda olup bu 4 gün için plan yapamayan adam yoktur. Ya özel sektörde çalışanlar, yıllık izin ve bayram dışında ne zaman 4 gün üst üste tatil yapabildiniz? Pek çoğunuzun cevabı hayırdır. Kesinlikle bunu söyleyebilirim turizm sektörünü kamu personeli kurtarıyor. Zaten dikkat ederseniz bütün yapı kamunun çalışma saatlerine göre kurgulanmış. Daha öncede söyledim bu ülkede cumartesi günü ve resmi günlerde çalışan görülmez.

    Meslek öğreniyorum diye mühendisi neredeyse teknisyen seviyesinde gören, abuk sabuk mühendislik firmalarında sabah 8, akşam 7-8 gibi cumarteside tam gün olacak şekilde çalışan kişilere acıyorum. Açın gözünüzü arkadaşlar, orada sömürülmeyin, akademik kariyer, kpss vb. durumları kaçırmayın. insanca yaşamın sırrı buralarda.

    *********

    Özel sektör- devlet olayında , çalışma alanı için özel sektörü öneren kişi %50 çalışma deneyimi çok az, %30 sizinle dalga geçiyor (kamuda çalışanı kıskanma sebebiyle), %20 de şanşlı azınlık herkesi kendi gibi iş alanında zannediyor. Yani sadece %20 yani 5 te 1 nde mantıklı bir kavram vardır. 0 % 20 de dediğim gibi herkesi kendi başardığı yapıyı yapabilecek donanımda gördükleri için yorumluyorlardır.

    Aklında memurluk olmayan kişi bu konuda yorum bile yapmaz. Ben devlette şahsen yapamam, memurluk bana göre değil diyen birisini görürseniz, emin olun kamuda çalışmaya içi gidiyordur. Adamların çalışma şartlarını ve rahatlığı batıyordur.
    Memurluk niye istemiyorsun diye sorduğunda çok mantıklı cevaplar bulamazsın. Esas soru devlet seni istiyor mu?

    Genç kuşak için emeklilik yaşı 65, 40-45 yaşında emekli olunan zamanlar değil!!! Uluslar arası büyük bir firmada bile çalışsanız 40 lı yaşlarda durum kötüleşcek, yaşlığınızın son zamanları işsiz olarak geçeceksiniz. Kobilerde çalışanları düşünemiyorum bile.

    Taahhüt firmalarında çalışan arkadaşlar (özellikle elektrik- makine alanında) bu lafım size, Bir kaç iş denediniz sonuçta bu tür firmalarda çalışmaya başladınız.İşe girmeniz kolay olduğu için bu tür yerlerdesiniz. İçinizi sıkan bir durumlar var di mi? Bir yorgunluk bir isteksizlik bir bıtkınlık var. Hedefiniz bir firma kurmaktır. Belli bir deneyim ve çevre ile sizde iş kuracaksınız elbet. Güzel kardeşlerim sizinde hissettiğiniz gibi inşaat sektörü ilersinde bir ışık yok, uzun bir sürede olamayacak, çalıştığınız ve ileride kurmak istediğiniz taahhüt firmaları bu sektöre göbekten bağlı. ilerde emlakçılık vb. işlerde çalışan mühendis olmak istemiyorsanız, insanca çalışma şartlarında medeni bir hayat istiyorsanız, daha önce girip 80 küsürler aldığınız kpss ye bu sefer adam akıllı hazırlanın ve atanın, gerekirse uzak bir yere atının bir kaç zaman sonra istediğiniz yere gelirsiniz zaten. Bu düzenden kurtulun. Haftada 6 gün çalışmak zulümdür, normal değildir. Sabahın erken saatinden akşamın körüne, hep iş devamlı iş sizi yorar. Girin devlete çalışan bir mühendis eş bulun kafa dengi yuvanızı kurun, çalışma arkadaşlarınızın büyük çoğunluğu üniversite mezunu olduğu, hafta sonu ve hafta içi akşamları beraber takılacağınız kafa dengi insanlarla dolu bir iş hayatını tercih edin. O firmalarda hayatınızı yazık ediyorsunuz. Evleneceğiniz insanı bile etkileyecek durumdur. Nerede çalışıyorsun sorusuna bile rahat rahat cevap veremedğinizi tahmin ediyorum.

    Kamudan kolayca vazgeçmeyin. Umarım bu yazıları zamanında okursunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 11 Haziran 2020; 12:7:5 >




  • murat gülen M kullanıcısına yanıt
    Hocam biraz geç oldu ama ben de mühendislik istiyorum matematik ve fiziği iyi kullanabilmek için ve şu zamanlara kadar özel düşünüyordum ama artık devlet istiyorum yukarlarda konuşulduğu gibi ilerde eşimin maaşıda iyi olucak gibi beraber olduğum biri var yani devlet maaşı benim için güzel ben de hayatımı yaşamak isterim bu dünyaya çalışmak için gelmiyoruz sonuçta ailemde sadece babam çalışıyo ve memur gayette güzel geciniyoruz tabi ek gelirler var ama olsun kısaca devlette çalışmak güzel iş saatleri izni olsun kpssde düşük puan hangisiyse alımı rahatsa o mühendisliği seçmek istiyorum bu kpss puanlaması atanması hiç bilgim yok denecek kadar az bilgi verirseniz sevinirim yukarıdaki konuşmalarınız ve sizin fikrinizde olan insanların konuşmaları için teşekkür ederim bu ortamlar sayesinde büyük bir karar vermeden durumu gözümüzle görebiliyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DreamAndWork

    Hocam biraz geç oldu ama ben de mühendislik istiyorum matematik ve fiziği iyi kullanabilmek için ve şu zamanlara kadar özel düşünüyordum ama artık devlet istiyorum yukarlarda konuşulduğu gibi ilerde eşimin maaşıda iyi olucak gibi beraber olduğum biri var yani devlet maaşı benim için güzel ben de hayatımı yaşamak isterim bu dünyaya çalışmak için gelmiyoruz sonuçta ailemde sadece babam çalışıyo ve memur gayette güzel geciniyoruz tabi ek gelirler var ama olsun kısaca devlette çalışmak güzel iş saatleri izni olsun kpssde düşük puan hangisiyse alımı rahatsa o mühendisliği seçmek istiyorum bu kpss puanlaması atanması hiç bilgim yok denecek kadar az bilgi verirseniz sevinirim yukarıdaki konuşmalarınız ve sizin fikrinizde olan insanların konuşmaları için teşekkür ederim bu ortamlar sayesinde büyük bir karar vermeden durumu gözümüzle görebiliyoruz
    Merhaba arkadaşım,

    Bu konuyu gözden geçirdiysen kimin mantıklı, kimin gerçekçi yazdığını anlayabilirsin. Sende benim gibi olayın farkına erken varanlardansın.
    Kamuyu düşünerek hareket edersen klasik mühendislikler her zaman daha ön plandadır. Mekatronik, biyomedikal, otomasyon müh. gibi diğer mühendislerinde çalışabildiği ve kamuda kadrosu olmayan bölümlerden uzak dur.

    3. sınıfta hangi bölüme girersen de farketmez derslerin ağırlaşacaktır.Bu dönemde kpss yi gerçekten çok iyi düzeyde çalışmaya başlamalısın. Mezun olduğunda bunun büyük faydasını göreceksin. Okulda arkadaşların çoğu memurluğu küçümseyecektir. Gül geç bir iki sene sonra onlarda görecekler durumu. Üniversite hocaları memurluk diyince yüzleri kızışır. Sizde onlara sorun onlar piyasaya niye çıkmadılar da akademik kariyere girdiler. Çok net olarak söyleyim akademik kariyer yapan kişiyle kpss giren kişi arasında dünya görüşü, karakter ve potansiyel farkı yoktur.

    Özel sektörde mühendisin köpek kadar değeri yok. İnanılmaz derecede düşük bir algı var yeni mezun mühendisler için. Hiç bir işe yaramaz, hiç bir işi beceremez. Bu algıyı yıkmak için mühendisler hep kendilerinden büyük fedakarlık yaparlar, çok çalışır, uzun mesaiye kalır ama yinede yaranamaz. Zamanla alışır, yalan dolan karakter bozulmalarıyla yönetici olarak piyasada tutunmaya çalışır. üniversiteden sonra hayatın en güzel yıllarında bu işkenceyi çekmemek için kamuya girip hayatını erkenden düzene oturtmalısın.

    Çalışan eş önemli bir faktördür. Özellikle kadın mühendislerin %80 ni kamuda çalışır. Özel sektörde bu kadar çalışan bayan göremezsin. Evlenmek için ciddi bir avantaj, şu an ben o durumu yaşıyorum :) Özel sektörde kafa dengi eğitimi ve kariyeri uygun eş bulman çok zor.

    Maddi anlamada, mühendis maaşı ortalama 7 bin tl diyelim (mayıs 2020) , eşinde mühendis olsa her ay evinize 14 bin tl girecek, azıcıkta aileden bişeyler gelse çok iyi bir standart yakalarsın. Çok büyük para elbet değil ama bu para düzenli bir şekilde gelecek, ona göre taksidini borcunu ona göre tatilini planlarsın, boş vaktinizde oldukça fazla olacak. Düşün serbest çalışan eve tek bakan biri olsan her ay 15 bin tl almak için sabah akşam, hafta sonu demeden çalışman gerekir.

    Corona virüsün olduğu şu günlerde zaten kamunun ne kadar avantajlı olduğu yine ön plana geldi,kamuda maaşlar işe gitmesen bile tıkır tıkır yatıyor. Özel sektörde İş sahibi iş yapamıyor, çalışan işten çıkartıldı yada ücretsiz izinde.

    Tv radyo yayınları, ulaşım hizmetleri, tatil firmaların kampanyaları hepsi kamu personelinin çalışma saatlerine göre düzenlenmiştir.

    Özel sektörde yönetici pozizyonunda olup 40 küsür yaşlarda olan arkadaşlar beş yıl içinde büyük çoğunluğu işsiz kalacak. Çünkü emeklilik yaşı 60-65 aralığına geldi. Bu Corona virüsü bittikten sonra ekonomik küçülmede bu orta yaş grubu en büyük darbeyi yiyecek. Bu kadar genç nüfusun olduğu bir yerde özel sektör ciddi bir risk durumunda.

    Linkedin de özgeçmişlere bakın, askerlik ve doğum hariç herkes gün kaybı olmadan çalışıyor gözüküyor. işsiz kalan yok :)))Şu an işsiz kalsa 6 ay sonra işe girse, o süre nedense özgeçmişte olmuyor.

    Aklın yolu bir kardeşim.
    Başarılar.

    ***************
    Burada eklemeye devam,

    İnternette çok yerde görürsünüz, memurluk hakkında atıp tutarlar, memurlar kendini geliştirmez, tembel, miskin, ideali olmayan insanlarmış gibi zırvalıklarla yorum yaparlar. Bu tiplerin amacı memurların iyi olmasını istedikleri değildir. Daha öncede söylediğim gibi sebep kıskançlıktır. Şantiyede, fabrikada yada küçük bir ofisteki çalışan için yorum yaparlar mı? Hayır. Eğitim gördüğü alan dışında çalışanlar için yorum yaparlar mı? Hayır. Kendini geliştirmeyen memurlar diye sallanan kesim esasında kamuda çalışan mühendislerdir. Emlakçılık yapan, satış alanında çalışan mühendisler görülmez, onla kendini çok geliştirmişlerdir sanırım, ne dersiniz?

    Adam diyor bir sınava girip ömür boyu iş garantisi nasıl olabilir? Olmamalı işsizlik hep başında olmalı, o zaman verim olur???? Tam kapitalizmin gözleri hatta yürekleri kör etmiş.
    Üniversite sınavında herhangi bir sağlık bölümünü kazandın mı, %95 iş sıkıntısı çekmezsin.Bu ne dersin?

    Bir kısım yeni mezun aklı ve gönlü kamuda olmasına rağmen, kamu için yapılmış kötü yorumlardan dolayı sadece a grubu kariyer memurlukları övüp , b grubu büyük çoğunluğu gömerler. Sonuçta bir iki yıl içinde b grubu kadrolara girecektir. Kişisel gözlemimde a grubuna giren çok büyük bir kesim siyasi, tanıdık torpile ile vasat altı adamlar olurken, b grubu mesleki kadrolar daha kalbur üstü kişilerden olmuşlardır.

    Devlette çalışıp sonra özele geçen tiplerde vardır, sayıları azdır ama vardır. Bir kısmı para için, bir kısmı ailevi durumlar sebebiyle kamudan ayrılmışlardır. Kısa vade de değil ama uzun vade de büyük çoğunluğu pişman olacaktır. Başka sefer detaylı anlatırım bu konuyu.

    Devlette çalışıldığında niye, eğitim olanaklarından (master, doktora imkanı, ücretsiz yabancı dil eğitimi, yurt içi ve yurt dışı olanakları vb.), izin konularından, kamu personele yapılan indirimlerden , tazminatlardan, koruyucu giyim yardımlarından, yeşil ve gri pasaport imkanından, misafirhane (Türkiye'nin neredeyse her yerinde çok ucuza kalabilme imkanı) ve lojman imkanlarından niye tam olarak bahsedilmez.

    Düşünün bence!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 17 Haziran 2020; 9:32:58 >




  • merhabalar
    3 sene önce jeofizik mühendisliğinden mezun oldum, hiç istemedim devlete girmeyi şuan çok pişmanım türkiye de özel sektör ciddi anlamda çok sıkıntılı bir kaç konuda aydınlatmanızı rica ediyorum sizden
    jeofizik mezunların atamaları en son bilmem kaç yıl önce 1 ya da 2 kişi 92 lerde falan atanmış ben şunu sormak istiyorum mühendis olarak atabilir miyim jeofizik mühendisi olarak değil de mühendis olarak ve bunun için hangi kpss ye girmek gerekir ve yds istenir mi hiç bir bilgim yok kpss hakkında yardımcı olur musunuz? ya da mühendisliği tercih kısmına yazdığımda aynı zamanda memurluk da yazabilir miyim kafamda deli sorular :)
  • nazlı92 N kullanıcısına yanıt
    muhendis alimlari genel olarak hangi muhendislik dali isteniyor ise onun ismi verilerek yapiliyor. o nedenle isimsiz, rastgele muhendis olarak atanman pek mumkun degil .jeofizik muhendisligi kadrosu ile atanabilirsin.


    kpss icin sanirim genel yetenek genel kultur sinavina giriyorsun.

    bildigim kadariyla kpss kadrolarinda pek yds istenmez. ama mtanin aldigi son alimlarda 70 yds puani istendi. dil puaninin olmasi avantaj yani.

    tabi ille de kpss olarak dusunme. yurt disi burslari var. onlarla da ilgilenmeni tavsiye ederim. hem yuksek lisansini yaparsin, hem de dunya gorusuunu arttirirsin.
  • Mühendisler devlete öğretmen olarak atanabiliyorlar mı ? Eskisi gibi formasyon gerekliliği bulunuyor mu ?
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Peki normal mühendislik olarak değil de herhangi kamu personeli ve devlete atabilme durumum var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nazlı92 N kullanıcısına yanıt
    B tipi kadrosu diye geçen, herkesin atanabileceği kadrolara atanabilirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr.Aykumos M kullanıcısına yanıt
    ve Aleyküm Selam kardeşim,

    Hocam, net olarak durumu koydum, mühendislerin geneli için devlet büyük nimet, hele inşaat mühendisliği için bugünlerde çok büyük bir nimet. Ülkenin özel sektörünün çalışma şekli iğrenç ve insanlıktan nasibini almamış. Emeklilik yaşı olmuş 65, durum vahim. Bu konuda devletin imkanlarını saydım, biraz düşününce kabak gibi gerçekler ortaya çıkıyor.

    B planın her daim olsun, yurt dışında kalıcı olarak kalabiliyorsan kal ama şantiyelerde dönemlilik işlerde zaman kaybetme, döviz kuru seni kandırmasın.

    Gazetelerde hep haber olur, o maaşların çoğu çiğ ve maalesef güncel olmayan verilerdir. Mesela ben bu ay 7.500 tl üzerinde kazancım olacak. O maaşlar hiç tazminatı olmayan insanlar içindir. Sosyal denge tazminatı yok, iş görev tazminatları yok, kıdem olayı yok, dil yok vb. kurumlara göre maaşlar değişebilir. En dülşük en kıdemsiz mühendis bile 6 bin tlden aşağı maaş aldığını sanmam.

    Maaşa yani ücrete fazla takılma, devlette çalışmak hayatını düzene oturtmak demektir.




  • marsel221 kullanıcısına yanıt
    Atanıyor formasyon alman lazım. Sınıf arkadaşım atandı şahsen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Özelden cevap vermiyorum, buradan sorabilirisiniz.


    KPSS 2020 sonuçları açıklandı. Sosyal medya ve forumlara bakarsak katılım oranı çok yüksek. Doğal bir süreç, özel sektör fırsat diyenler bitmese de sayıları epey azaldı. Özellikle pandemi döneminde yeni mezunları hiç güzel durumlar beklemiyor. KPSS den düşük puan alıp, memurluk çok monoton ya, özel sektörde azimliysen çok şey başarırsın diyenlerde olacaktır.


    Yeni mezunlara ve olacaklara tavsiyem (Sırasıyla):

    *Akademik Kariyer

    *KPSS

    *Yurt Dışı

    *Büyük Firmalar

    *****************


    Bunlardan uzak durun;

    *Şantiyeler (İnşaat mühendisleri için belli bir deneyime kadar çalışmalı)

    *Taahhüt Firmaları

    *Küçük Fabrikalar

    *****************


    Uzak durulması gereken alanlar;

    *Bakım Mühendisliği

    *Satış Mühendisliği

    *Saha Mühendisliği


    Bu dediklerimi yapabilirseniz, hayatınız belli bir düzende , ortalama üstü standartla geçer. Aksi halde özel sektörün en ağır şartlarıyla insanca çalışma şartlarından uzak bir yaşamınız olur.


    Düşünün özel sektörün pek çok alanında, mühendislerin haftada iki gün izin hakkı bile yoktur. Şantiyelerde ise, genelinde iki haftada bir gün izin vardır.


    Hayatınızı ve sevdiklerinizi bu kadar kolay harcamayın.


    ******************************************************

    Mühendisler olarak bizim kerizliğimiz, 1980-2020 arası mühendislik mesleğinin toplumda değeri ne kadar düştüğü bir gerçek. Yanlış yapan biziz. Özel sektörde 3 kuruş işi öğreneceğim diye kendimizden feda ettik. Sonuç ortada. Esasında bu birazda bizdeki mühendislik egosundan kaynaklı, diğer mesleklerin bir çoğunu küçümseriz. Önemli görmeyiz. Devlette neymiş özel sektörde başlarda cefa çekerim, sonra krallar gibi yaşarım diye düşünüyoruz ama en sonunda jeton düşmeye başladı. Cefa katlanarak arttı. Türkiye de özel sektör bitti. İflah olmaz. Çok az şanşlı bir avuç insan dışında bu alanda umut yok. Babamın bir tanıdığı 43 yaşında sektöründe bilinen bir firmanın Türkiye satış müdürü adamı gördüm, ellerinde titreme ve yüzündeki tiklere baktım. Yazık, ziyan edilmiş bir ömür daha genç orta yaşlı olmasına rağmen, dışardan baksan oooh satış müdürü koca ülkenin dersin.

    Devlete girmediniz diye kimse size madalya taktığı yok. Devlette çalışmaya başladım zaman, babaannem yanıma geldi, evladım mühendis olduğunda üzülmüştüm, Rabbim yardım etti devlete girdin şükürler olsun dedi. Düşünün biz kendi mühendis egolarımız ile şişerken, dışardan toplum bize nasıl bakıyor. Mühendislerin algısı dış tarafta genç olsun, yaşlı olsun iç açıcı değil. Evlenme durumunda bunu daha iyi anlıyorsunuz.


    Türkiyede mühendislik ve mimarlık birimleri dışında , aşağı yukarı diğer mesleklerin tümünde bir devlet gerçeği var. Çoğu kişinin amacı zaten devlete girmek, bizim gibi iş öğreniyorum ayağına sömürülmek istemiyor. Mesleğinde atanamazsa polis yada bekçi veyahut uzman çavuş oluyor, yani bir şekilde yine devlete giriyor. Sen hala cumartesileri akşama kadar yırtınıp mesleğini icraat ettiğini sanarken oluyor bunlar. Öğretmenlerin tamamına yakını zaten bu mesleği tercih ettiğinde devleti düşünüyorlardır. Özel okul ve dershane türü işleri sanmıyorum. Uyan mühendis uyan, herhangi bir meslekte iş ilanında cumartesi çalışma varken bunu iş ilanında belirtir, yarım günde olsa dahi bunu yapar, mühendis ilanlarında cumartesi saat 19 a kadar mesai olsa belirtilmez, iş görüşmesinde sormasan söylenmez bile, çünkü sen mühendissin insan değilsin, sosyal varlık değilsin, ailen sevdiklerin yada hobin olamaz.


    Yazar: Zamanında özel sektörde çalışan, şu an kamuya geçmiş bir Elektrik Mühendisi!!!

    *****************

    Eklemeye devam (özelden cevap vermiyorum)


    Akademik kariyer niçin önemli; bizim toplum unvana önem verir. Türkiye şartlarında akademisyenlik belli bir gelir ve itibar olarak saygı duyulacak mesleklerin başında, özellikle çalışma şartları özel sektörde çok ağır olan mühendisler için büyük bir nimettir. Ortalama 40 yaşında profesör olunduğuna göre ortalama 12 bin tl maaş+ ek gelirler=15 bin tl civarı yaklaşık bir gelir, eş de çok büyük ihtimal akademisyen prof olur. oradan da 15 bin tl yaklaşık gelir, eve giren para 30 bin tl ortalama, yurt dışı kongre gezileri, esnek çalışma vb. bir tülü avantajda dahil. kampüsteki araba modellerine bakın ne demek istediğimi anlarsınız.


    daha detaylıda yazarım ama kısa ve öz olarak durumu somut olarak anlattım.


    Sanayii de , ofiste veyahut küçük işletmede angarya işlerle uğraşan, ne parası ne vakti olan mühendis gör kardeşim gör orada zaman kaybetme.

    *****************************************************


    https://forum.donanimhaber.com/bursada-cizim-programi-bilen-birini-bulamiyorum--124258427


    "Sabah 8.30 aksam 18.30



    Cumartesi 08.30 - 15.00



    Calisma saatlerimiz.



    Yerimiz Bursa yildirimda"

    .............................

    Gençler görün niye KPSS önemli,


    Haftada 50,5 saati (öğlen yemeği hariç) 45 saat diye sunulan, haftada 6 gün sizi işe gömen firmalar hep var olacaktır. Durum budur.

    İş verenler hafta sonları ailesiyle bir yerlerde takılırken, sen iş yerinde yardır dur. Senin ailen önemli değil, çünkü patron değilsin.

    Bir kaç yılda birden?? zenginleşen iş verenler ne hikmetse çalışana çoğu şeyi layık göremez. Hatta onların çok mutlu oldukları personel bile olsan, yıllarca aynı yerde sayıp durursun.


    Buradakinden daha yoğun mesaili bir fabrikada çalıştım, bak Allahın işine onlarda 45 saatti :) neyse, kamuya geçince insan olduğumu hissettim. Cumartesileri çalışmak, resmi günlerde çalışmak ve en düşükten yatan sigorta primi saçmalığından kurutuldum. Eğer patron olayım isteği yada yurt dışında yaşama planınız yoksa kamudan daha iyi bir seçenek yok.


    Çalışma saatim hafta içi (pandemi dönemi dışında)

    kışın 8.00-16.30 (yarım saat öğle yemeği)

    yazın 8.00-17.00


    Yukarıdaki çalışma saatlerine bakın birde benim duruma. Yıllık izin, idari izin, görev izinleri, pandemi dönemi esnek çalışma şartlarını.... söyleyemiyorum bile.

    *******************************************

    eklemeye devam

    palavra tadında şehir efsaneleri


    *** şu anda maaşım düşük ama ilerde kamudaki maaşın en az iki katını kazanacağım !!!!!

    gerçek: yani özelden çalışan herkes belli bir süre sonra en az 14-20 bin tl arası kazanacak :)

    en önemlisi o ücreti kazandın diyelim de ne kadar süre o ücreti kazanmaya devam edecen !!!


    *** istifa eden arkadaşım benim maaşın 3 katına özele geçti !!!!

    gerçek: tabii lan manyak mısın, 3 değil 4 katıdır. :)))

    eğer öyle bişey gerçek olsa, emin ol o arkadaş mesleki beceri ve yeteneğinden değil, başka siyasi durumlardan geçer, yemeyin bizi


    ***özelde çalışan arkadaşlarım kazancı benim 2 katım !!!!

    gerçek: tamam şampiyon çık git kurtul kamudan tutmayalım seni,

    baba bile oğlunun maaşını tam bilemezken , nasıl oluyor da bu kadar eminsiniz o maaşlardan...

    Türkiye de özel sektör ne kadar güzelmiş hakikatten !!!




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 12 Ağustos 2021; 10:37:54 >




  • Geçen sene yks ye girdim ve istediğim sonucun altında geldi.Şuan mezuna kaldım.Geçen sene mühendislik düşünüyordum devlette ama son zamanlara doğru kpssde atanmasının çok zor olduğunu öğrendim sevdiğim bir iş olan ataması ve özel dersleriyle kurslarıyla maaşının, sosyal yaşantısının iyi olduğu ilk öğretim mat öğretmenliğine çevirdim hedefimi aslında liselerde olmak isterim ama ilk mat atanırsam sonra lise mat okurum dedim ama ne yazık ki bu da tutmadı mezuna kaldım şuan imkanlarımın farkındayım tıp hedefledim ne kadar yaratıcılığı mühendisliği sevsem de öğretmeyi, yardım etmeyi de seviyorum tıp kazanamazsam büyük ihtimal öğretmen olucam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tekrar bir update edelim;


    - Kamuda ki ücretler özel sektörün ortalamasından yüksektir, ben memur olsaydım bunları yapamazdım özelde şu kadar kazanıyorum falan filan geçin bunları. Kimse yemiyor.


    - Özel sektörde esas ücret farkı belli bir yönetici pozisyonuna gelmeden, (minumum 35 yaş) kamuda ki eş değerinizden çok fazla ücret farkı alma ihtimaliniz düşüktür. (Yurt dışı olayları hariç. Bu bizim üstün başarımızdan değil, tl nin aşırı değersiz olmasından kaynaklıdır).


    - Özelde yönetici bile olsanız belli bir yaştan sonra işinizi kaybetme ihtimaliniz çok yüksek ve eski işe benzer bir iş bulma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Pek çok kıdemli kişi yurt dışına yerleşti, bu durumu daha rahat atlatabilmek için.


    - Emeklilik yaşı 65 olduğunun farkında mısınız? Özelde çalışan insanların pek çoğu emeklilik yaşını bekleyip , o yaşa kadar biriktirdiğini harcayacak.


    - Kamuda pek çok pozisyon var belli ödeme kalemleri var, pek çok tazminat var ki, belli dönemler maaşın yarısı kadar ek ödeme alabilirsin. Bunlar bahsedilmez. Özelde çalışan adamın haberi bile yoktur.


    -Misafirhane, lojman hakkı, ücretsiz eğitimler, kreş hakkı, gri ve yeşil pasaport imkanı, giyim yardım çekleri, banka promosyonları bunlar da bahsedilmez. (Banka promosyonları ve giyim yardımları kuruma göre değişse de ortalama giyim tadımları 10 bin tl, promosyonlarda 20-25 bin tl arasıydı).Karı koca çalıştığınızı düşünün bakalım. Bu arada eşin çalışmıyorsa eş yardımı ve çocuk yardımı da var.


    - Tahmin edilenin aksine gelişmiş ülkelerde memur yüzdesi Türkiye`den fazladır. Burada ki sebep ülkemizde kobi şirket sayısı çok fazla olmasıdır. Gelişmiş ülkelerde özel ile devlet arasında çalışma şartları arasında bu kadar uçurum yoktur.


    - Memurluğa girdiniz zaman, olumlu anlamda toplumun size bakışının değiştiğini anlayacaksınız. Çok örnek var.


    - Mesela kadınlar tarafından kamuda ki mühendis, şantiyede çalışan ya da küçük bir firmada çalışan mühendisten kesinlikle evlilik için daha fazla tercih ediliyor.


    - Ayrıca çalışan bir eş istediğinizde en fazla bayan çalışanı kamu kurumunda bulursunuz. Özel sektörde bu kadar çalışan hanımefendi bulma şansınız yok. Bizzat yaşadığım durumdan bahsediyorum.


    - Daha çok şeyler sayılır, işin özü özelde memnun değilseniz, oradan kurtulmaya bakın. İnşallah kamuya girersiniz. Hayata bakış açınız bile değişecektir.

    ***************************

    Özel sektörde mesai saati en uzun beyaz yakalı meslek mühendisliktir. Hem de açık ara rakibi yoktur.

    Mesela şantiyeci iseniz iki haftada bir pazar günü izniniz vardır. Normal bir meslekte haftada iki gün izin olduğu düşünülürse, 5 haftalık periyotta şantiyeci 2 gün izin , normal çalışan ise 10 gün tatil yapacaktır. Farka bakar mısınız? Şantiyeyi geçtim ortalama bir şirkette çalışın haftanın 6 günü saat 18 ya da 19 a kadar mesai süresi var. saat 19 da işten çıkan biri İstanbul da en iyi saat 20 de evinde olur, eşi de aynı saatlerde çalışsa saat 17 de okuldan gelen çocuklarla kim ilgilenecek, hafta sonları ailece ne yapabileceksiniz? Yabancı bir firma yada ortalama üstü yerli bir firmada çalışamazsanız, karşılaşacağınız çalışma hayatı böyle bir şey olacaktır. Pazar günü yapılan ücretsiz fazla mesaileri söylemiyorum bile.


    Biz genel olarak özel sektörde bir yerlerimizi yırtarken, ünilerden yeni mezun çaylaklar havelsan, tübitak, aselsan, tua gibi yerlere girmekteler, bu kişiler sizin yıllar sonra belki edebileceğiniz gelir düzeyine hemen kavuşup, çok daha potansiyelli yurt dışı şirketlerine de ileride kapak atma şansları olacak. Hem de çok rahat hayat düzenlerini kurarak , her türlü sosyal aktiveden mahrum kalmayarak yaşayacaklar. Sen Kütahya bilmem ne şantiyesinde busbar montajı ile uğraşırken, onlar Fransa Orleans kentinde uzaycılık fuarına katılacaklar. Hangisi daha kariyerli sizce?


    Kendimden örnek vereyim, amcamlar bizdeydi, hafta sonu için kamp yapalım dedik, cuma sabahı müdürümün yanına gittim , pazartesi günü için izin istedim. Müdür tamam olur deyip, istersen şimdiden çıkabilirsin dedi. (cuma sabahı). Hangi özel sektörde bunu söylerler, daha önceki işimde cumartesi saat 15 te biten mesaiyi 5 dakika geçti ve çıkıyorum diye azar işitmiştim. Nereden nereye.


    Bu örnekleri niye veriyorum, açın gözünüzü açın. Bunları hiç bir kariyer sitesi anlatmaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 22 Aralık 2022; 10:21:9 >




  • Merhaba sınavı kazanma süreciniz nasıl oldu?
    Ben 25 yaşında makine mühendisliğinden mezun oldum bu sene. 2024 için hazırlanmam belki kpss için tek şansım olacak. E kpss de kolay değil tabi ki. Atanamam durumu insanı çok yıpratır.
    Siz çalışırken mi kpss kazandınız yoksa işi bırakıp kpss mi çalıştınız? Biraz bilgi verebilir misiniz?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • varool4 V kullanıcısına yanıt

    4. sınıfta başlamıştım, sonra mezun olup, bir süre fabrikada çalıştım, atamam olunca istifa ettim kamuya geçtim. Kabaca 2 yıllık bir çalışma gerekti.

    Başarılar kolay gelsin.

    *******************

    Yıl 2024 olmak üzere, hala ve hala kendimi geliştirmiş mühendis olsam özel sektörü tercih ederim diyor. Git geliştir o zaman, seni tutan ne???? Artık mühendis olmakta kolay tutmayalım sizi...


    Devletin tek avantajı yeşil pasaport muş!!!Vizyona bak babacığım, eh yavrum eh yeşil pasaport başka hiç bir şey yok, bunu söyleyen bir memur arkadaş vardı ama ne hikmetse yılın 6 ayı raporludur. Geldiğin günlerin yarısında erken çıkar , kurumun tatil yerine gider, kamuda bir maaşı kadar senelik giyim yardımı alır, çocuğu kurumun kreşine gider, lojmanda oturur. Lüks otellerde eğitime katılır, hatta yurt dışına bile eğitim için gönderilir, yabancı dil, yazılım ya da mesleki eğitim için devlet bedava kurs verir. Kamu personeli diye pek çok yerden indirim alırsın, bayram seyran full tatildir. Maaşını gününde alır, sigortan eksiksiz yatar. Yeşilin yanında gri pasaport hakkında vardır, daha da sayarım yani (eş yardımı, çocuk yardımı, görev izinleri ve ücretleri...) yani sadece yeşil pasaport, siz devam edin böyle güzel analizlere!!!


    Ülkede fırsatını bulan kaçıyor artık yurt dışına. Ülkede yaşamak hayata tutunmak çok zor. Hala özel sektörde iyi ücret kazanırsın derler... Peki ne kadar süre kazanırsın???


    Adam memurluk düşünüyorum der, bir çıkar tekrar düşün şu kadar maaş alan öğretmenim der.

    Maaşı hiç bir ek derse girmeyen kuru net maaşıdır. Yazları işe gitmeden aldığı maaş dır. Yani okula kabaca 3 gün gittiği için aldığı maaştır. Bu öğretmenliği seçen kişi maaşları bilmiyor muydu seçerken? Niye kamuda öğretmen oldu, onu sormak lazım.


    İki yüzlülükten nefret ederim. Pek çok aileden ve çevremden çalışan var, en rahat grup kamuda çalışanlar, hiç lafı eğip bükmeyeceğim. Kamuda olupta özel sektör diyenler sizinle bir şekilde ...şak geçiyorlar, emin olun.


    Bu konuda her sorunun cevabı var, görmek isteyene, düşünmek isteyene....

    *******

    Not: Özel sektör mü, kamu sektörü mü diye sordunuz yerlere dikkat edin, memurluk şartlarına kıskananların yuva yaptığı, memurluğu ya da özel sektörü hiç bilmeyen insanların yorum yaptığı yerler kafanızı karıştırırlar , başka bir işe yaramaz.

    Ücret konusuna gelince, kamuda mühendis maaşları tahminen yılbaşında 45-50 bin tl bandına gelecek, üstelik belki farkındasınız, kamuda mühendisler özlük hakları için çok ciddi mücadele veriyor, meslek kanunu çıkartmaya çalışıyorlar, kişisel görüşüm biraz zaman alacak olsa da , eninde sonunda ücretlere ve sosyal haklara artış olarak yansıyacak. Bizim gibi ülkelerde anlık değişir kavramlar. Karı koca kamuda mühendis oldun mu, birazda aileden de gelir varsa, şu ekonomik koşullara rağmen belli bir seviyenin üstünde yaşarsın, kendine ve sevdiklerine de zaman ayırarak. Kamuda zaman var ama para yok diyen überler, özelde zaman zaten yokta para var mı? Geçen sene bizim kurumdan bir mühendis özel sektöre geçti, çokta kalifiye bir adamda değildi neyse, biz 20 civarı alırken 60-70 bin bandında aldığı iddia ediliyordu (zannetmiyorum), sonunda geçen hafta öğrendim 4 aydır işsiz, borsaya sarmış...


    Son yıllarda ki ekonomik koşullarda sabit gelirle çalışan herkes zarar gördü. Özelde ki ücretlide gördü. Demek istediğim olaya biraz geniş pencereden bakın. Ben kamuya geçtim ve maddi yönden de rahat bir durumdayım, umurumda olmazdı kim kamuya girmiş ya da girmemiş, elbet kadrolar dolar ama benim istediğim bu işi; sevdiklerine kendine vakit ayırmak isteyen, acımasız ve uzun mesaili işlerde yıpranan arkadaşların bu kadroları doldurmasıdır. Siz gelmezseniz abuk sabuk tipler buraya dolacak ve rahat imkanlarda çalışacaktır. 30 yaşına gelmiş hatta geçmiş hala cumartesi akşama kadar çalışan mühendis arkadaşım, özel sektörde sana gelecek yok, hayal ettiğin işler yok, kurtar artık kendini...

    ****************

    İş hayatı inanılmaz tuhaf, insanlar çok farklı saatlerde çalışıyor. Hele belli bir kesim var ki çalışma şartları korkunç yaşamıyor o insanlar... Sabah 6 kalkış eve varış gece 10, böyle çalışan çok üstelik cumartesi de aynısı. Bu insan robot mu olur zombi mi olur bilemiyorum, resmen cehennemi yaşıyorlar. Böyle işlerde çalışan kişiler korkmayın o işten ayrılın, bulursunuz başka bir iş... Hayatınızı yok ediyorsunuz, yazık bin kere yazık, o işlerden mühendislere düşen şantiyecilik ve taahhüt sektörü... Taahhüt firmaların haftanın 6 günü tam mesai, pazar günleri fazla mesaide olabilir. Şantiyede ise iki haftada bir pazar izni... rezillik başka bir şey değil, medeni dünya haftada 4 gün çalışmaya odaklanırken biz neredeyiz, 15 sene önce biz cumartesi tatil yapacak kadar lükse sahip değiliz 6 gün çalışmalıyız diyenler vardı, dünya nireye biz nireye, güler misin ağlar mısın?. Dünyadan kopuk, insanlıktan kopuk bir akım iş hayatını zehirliyor ve biz mühendisler tam olarak bu zehirin ortasındayız.


    Bölümden arkadaşım yaklaşık 4 sen boyunca bir taahhüt firmasında çalıştı sabah 6-akşam 10 eve varışlı işlerden. 4 yılda 20 yıl yaşlandı. En sonunda ayrıldı son 3 aydır bir yangın ihbar firmasında çalışıyor, nispeten daha rahat çalışma şartları (cumartesi yarım gün, akşam çıkış saat 6 gibi) adamın yüzüne renk gelmiş, kamuya geçse cenneti yaşayacak. Bir türlü kamuya ikna edemedim onu. Okulda konuşurken ben devlet derken o bıyık altında güler küçümserdi, 30 yaşında şimdi benden daha iyi çalışma koşullarına mı sahip, Şuan benden biraz fazla miktarda ücret alıyor, ocak zammıyla minumum 10-15 bin tl arası fark atacam ki, çok ekstrem durumlar olmazsa önümüzde ki süreçte özel sektörde ücretli çalışanları çok zor bir dönem bekliyor. Ki kamuda mühendisin özlük haklarının iyileştirmesi mecliste geçerse kamuda mühendisin şartlarını özel sektör yakalama ihtimali bile kalmaz. Sorsan kamuda çalışanlara, onlarda özel sektördekiler 200 bin tl maaş alır diyecekler.(ocak 2024)... Yani hala ikna edemedim, anlatıyorum şartları mırın kırın ediyor, esasında kpss sınavı ve mülakatı gözü yemiyor. İstediği yere atanma şansı olsa bayram eder. Kendine yazık ediyor şu an ama benim gönlüm rahat çok somut örneklerle durumu anlattım. Bu konu bile internette mühendislerle ilgili en net ve gerçek bilgiler vererek, kapitalist yalanlarla sizi özel sektöre yönlendirmeye çalışan insan kaynakları sitelerinden çok daha faydalıdır. Bu konuyu okuyan arkadaş doğru yoldasın...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat gülen -- 3 Ocak 2024; 10:27:29 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.