Şimdi Ara

Nedir bu AK380? 3500 dolar fiyatıyla gerçekten en iyisi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Nedir bu AK380? 3500 dolar fiyatıyla gerçekten en iyisi mi?

    Cihazı denemedim ama kardeşini epey denedim, bunu da denemeyi ekseriyetle arzuluyor, hatta Astell&Kern (Iriver) daha iyi bir ürün çıkartırsa ve ben 2 hususta başarıya ulaşırsam (Para ve Ömür (Sağlık)) bu markadan bir adet ürün alacağım. Ömrümde sadece bir kere böyle bir şey yapmayı planlamaktayım.

    Beni tanıyanlar olacaktır, lütfen ifşa etmeyiniz. :)

    Öncelikle, teknik değerler çok bir anlam ifade etmiyor gibi gözükse de bir mühendisin cihazı tanıması için geçerli olandır.

    Kısaca başlayalım;

    Gücü ne kadar?

    Sitesinde 2.2 V RMS (3.5 mm giriş için) voltaj değeri olduğu belirtilmiş ve bu da 2 ohm ekstra empedans için belirtilmiş. Bu bütün girişler için geçerli olabilir ama düşük empedanslı kulaklıklar için olma olasılığı da var. Biz zaten düşük empedans için çalışacağımızdan kanal başına gücü bir hesaplayalım öyleyse. 16(18) ohm için formülümüz;

    2.2*2.2/18 = 0.27 Watt Stereo için 0.54 Watt Düşük geldiyse 0.54 Watt, 540 mW yapar. Bu da cihazın giriş empedansı değişse bile 600 ohm kulaklığı bile yeterli ölçüde sürebileceği anlamına gelecektir. Balanced giriş biraz daha güçlü.

    Geldik karmaşık mühendislik formüllerine ama önce;

    THD (+N) ne ifade ediyor?

    Milyonda 6-8 arası bir THD (+N) söz konusu. Bu da harmoniklerin (Gerilim) en iyi şekilde giderildiği anlamına gelir. Açıkçası herhangi bir bozulma veya dipses duymanız pek de mümkün değil.

    Derin mühendisliğe giriş, SNR

    116 dB SNR yeterince iyi dursa da, aslında en az anlam yüklememiz gereken ifade SNR'dır.

    Basit olmayan ama çok da zor olmayan bir hesapla, SNR;

    THD'ye göre (Noise yok ama zaten Noise yok gibi davranabiliriz) bazı işlemleri yapmaktır.

    116 db SNR için; 10 log (Esas güç / Ayrık gürültü)

    Esas güç/Ayrık Gürültü oranı: 400 milyar (1 kHz'de)

    THD için oran milyonda 8 dersek;

    Harmonik güç/Esas güç = milyonda 8.

    Buna göre Esas güç/Harmonik güç = 125000

    Bazı hesapları devam ettirelim;

    Harmonik güç/Ayrık Gürültü; 3.2 milyon (Bu çok çok çok iyi bir değer)

    Devam;

    2.2 V'a göre toplam güç;

    2.42 W,

    Yani;

    Ayrık gürültünün gücü; 6.05*10^(-12)

    Harmonik güç; 19.36*10^(-6)

    Burayı uzun tuttum ama asıl şema şudur;

     Nedir bu AK380? 3500 dolar fiyatıyla gerçekten en iyisi mi?

    Burada THD ile SINAD'ın eksi işaretli olması her ne kadar THD'yi THD + N gibi almış olsak ve N değeri çıkarılmamış da olsa, Noise değerinin son derece önemsiz ve duyulması insan kulağınca imkansız olduğunu gösterir.

    Başka bir SNR formülüne göre en kaba ve en az logaritma içeren haliyle;

    6.02N (N bit demek, kaç bit olduğu) + 1.76 + 10 log (Örnekleme frekansı/band genişliği) olacaktır.

    Öncelikle pratikte limitin 124 dB SNR olduğunu söyleyelim. Yani ne kadar eklendiğini bulmak biraz zor olabilir. 124 dB SNR 20 bitten fazlasını gerektirdiğinden 21 bit seçiliyor.

    116 dB bu bağlamda yeterince iyidir ama yine de çok şey ifade etmez.

    Eğer frekansa 384 kHz ve de band genişliğine 69.99 kHz dersek (10 Hz - 70 kHz);

    18 bit çıkar DAC kapasitemiz. Bu DAC'ın 32 bit şarkıları çalmayacağı anlamına gelmiyor.

    Crosstalk

    Stereo derinliği ölçen bu birim, AK380'de -130 dB. (Balance'ta 135 dB) Değerler inanılmaz iyi.

    Hesaplama ayrıntısına girmeyeceğim. Zaten girilecek bir durum da yok. Hesaplamadım ama Noise Level değerinden daha büyük olması, zaten kanalların hiçbir şekilde karışmadığını gösterir.

    SONUÇ

    3500 dolar gerçekten büyük bir para ama 256 GB depolama alanı ve diğer ıvır zıvırlar göz önüne alınsa bile, işçilik dahi göz önüne alındığında parasını ne kadar hak ettiği tartışılır. Teknik veriler her şeyi söylemiyor gibi gözükse de, her şeyi söyler. Tabii hepsini aynı anda değerlendirmek koşuluyla. Bu durumda, Cowon Plenue S daha iyi olmak zorunda. Ne yazık ki AK380 daha iyise, Elektronik Mühendisliği hiçbir işe yaramıyor demektir. Böyle de bir şey olmadığına göre, Cowon Plenue S'in fiyatına bakmak gerekir. 2000 doların altında bir fiyatı var, 1850 dolar. Böylece, Astell&Kern'in fiyatlarını çok da hak etmediği kanıtlanır. Evet, Cowon daha iyi diyenler eminim vardır, sadece denemeyle bile ama gerçekçi konuşmak gerekirse bu iki cihaz arasında fark görmek pek mümkün olmamalı. Ses sıcaklığı vesaire dışında. Bu iki cihaz, Sansa Clip'ten %80 - %90 arasında daha iyi olacaktır ve bu fark bir Audiophile için ölümcüldür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArmWrestler -- 3 Haziran 2016; 14:01:57 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • O kadar MATLAB üzerinde onayladım, doğru düzgün görüntülenme almamış bile ama sanırsam buranın durumu zaten böyle. :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardeşim konuyu senden başka anlayan olmamış herkes kulaklıklara yabancı galiba :)
  • Yazımı bloğumda da yayınladım. Diğer yazılarım da ilginizi çekebilir.

    http://kayraridvanozcan.blogspot.com.tr/

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son bir kez upluyorum. Astell&Kern planımdan vazgeçtim, paranın bir kısmını havaya atmış olurum ve ben böyle biri değilim. Cowon'dan veya o zaman ne varsa, görece uygun fiyatlı bir ürün alırım artık.

    Başka da up gelmeyecek. (Yorum gelmezse)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu neyin kafası ?
  • Açıkçası bir kulaklığa 3500 - 4000 dolar verilir ama böyle bir cihazı maddi durumunuz belli bir seviyenin üstünde değilse almanız bariz bir biçimde eblehlik olur.

    Popülasyonun EN AZ %90'ı aynı FLAC şarkıda AK380 ile Sansa Clip arasında zerre fark algılayamayacaktır, bu da ek madde olsun.

    Neyse ki burası Techno-Fi değil, yazdıklarıma her şart ve koşul altında karşı çıkmaları gibi, örneğin AK 240 ve AK 380 arasındaki %1 fark gibi farklar için 1000 $ dökmelerinin komik ve obsesif bir durum olduğunu söylemem durumunda beni taşlamaları gibi bir durum yok.

    Enstrüman çalabiliyorum, frekans, ritim ve ton testlerinde en iyi sonuçları da alıyorum, işitmem desibel olarak zaten mükemmel, kulaklıklar arasındaki en ufak farkları da anlayabilirim ama aynı karakterli iki başarılı DAP'tan biri 250 $ biri de 2500 $ olsa bile arasında en fazla %10 fark algılayabilirim. Bu sebeple DAP yatırımının tıpkı Ferrari'ye takmak için canavar kamyon tekerleği yatırımı yapmak gibi bir yatırım yapmak olduğunu söylemek zorundayım.

    Ben %90 içinde dahi olsam, fiyat farkı fazla olan başarılı DAP'lar arasında kat kat fark olabileceğini en azından mikro denetleyici kapasitesi ve güç elektroniğinin yardımıma koşmasıyla her şart ve koşul altında reddediyorum. Popülasyonun ekseriyetle düşük bir kısmı ancak belirgin bir fark algılayabilir diye düşünüyorum ki, onlarda dahi psikolojik etki mevcuttur.

    Genel popülasyon, SONY NWZ - A15 size yeter. Üstünde heyecan aramayın. Şahsen bir aksilik çıkmazsa lambalı özel bir amfi alacağım bu yaz ve yanına Sennheiser HD 800 veya Grado PS1000e ama DAC en fazla 300 Euro olacak. İyi bir üniversitede Elektronik mühendisliği okuduğum, ses işleme ve mikrodenetleyiciler konusunda iyi bilgi sahibi olduğum ve kulağım da hiç yoktan iyi duyduğu için şanslıyım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Soul of Eagle -- 14 Ekim 2016; 1:56:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.