Şimdi Ara

Norveçce

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Norveçce öğrenmeyi düşünüyorum.Bu konuda birkaç kaynak buldum.
    Norwegian: A Comprehensive Grammar kitabını kullanmayı düşünüyorum.

    @Hupogrammos bu konuda bildiğiniz kitap vs.var mı?
    Sizin sanırım İskandinav dilleri hakkında bilginiz vardı



  • Daha çok İzlandaca ve Old Norse hakkında bilgim olsa da Norveççe hakkında da yüzeysel bilgim var: Öncelikle Norveççeyi öğrenmeniz fazla zamanınızı almaz. 6-7 aya kitap okuyacak düzeye gelirsiniz. Aynı zamanda İsveççe ve Danca da okuyabilirsiniz. Norveççe güzel bir seçim olmuş çünkü Norveçliler hem İsveçlileri, hem Danimarkalıları anlıyorlar. Dilleri fonetik olarak İsveççeye, yazılı formda ise Dancaya çok yakın.

    Telaffuz konusunda İskandinav dilleri kulağa çok hoş gelir. Bunun sebebi de kullandıkları pitch accent denen olaydır. Bu olay Grekçede ve bazı Uzakdoğu dillerinde de mevcut. Buna dikkat etmeniz gerek. Daha en baştan kendinizi alıştırın bu pitch accent olayına. Eğer yerli yerinde tonlamayı yaparsanız sizi native speaker bile sanabilirler. Telaffuzunda en kilit nokta pitch accent. Bahsettiğim tonlama hususu dışında bir Türk'ü zorlayabilecek yalnızca birkaç ses var. Bunlardan biri -kj sesi. Diğeri kullandıkları -s ünsüzü bizimkinden farklı. Buna alışmak zaman alır. Bir diğeri de yer yer kullanılan -g ünsüzü. Bu bahsettiğim -g ünsüzü sert değil, yumuşak bir -g.

    Yazım olarak Norveç nüfusunun %90'ına yakını Bokmal kullandığından Bokmal öğreneceğinizi varsayıyorum. Ancak yine de bence şu videoya bir göz atın:https://www.youtube.com/watch?v=Q65gpBTXCs0 Bu video dışında Jackson Crawford'ın Modern İskandinav dilleri ile Old Norse'u, ve sair mukayese ettiği videosu da var. Gerçekten çok yararlı bir kanal, Norveççe öğrenmeye koyulacaksanız kendinizi biraz da linguistik anlamda donatmanız için biçilmiş kaftan. Eğer linguistik perspektiften tamamiyle hobi amaçlı öğrenecekseniz Nynorsk da bir alternatif olabilir. Çünkü, esasem Norveççe Nynorsk ile yazılmalı. Bokmal biraz dilin kendi yapısına ters bir yazım şekli. Norveççe bir Batı İskandinav dili, İzlandacaya da İsveççe ve Dancadan daha yakın bir dil. Dolayısıyla Nynorsk ile yazılması daha doğru. Ancak dille ilgili tercümanlık gibi ciddi amaçlarınız varsa böyle gelmiş böyle gider diyerek Bokmal öğrenin. Zira, Nynorsk öğrenirseniz pek bir yerde kullanamazsınız. Sadece bazı bölgelerde kullanılıyor.

    Çeşitli dialektler ile ilgili çok korkmanıza gerek yok. Kelime dağarcığınız arttıkça anlarsınız. Bu dialektlerin anlaşılamamasının sebebi kullandıkları eski kelimeler. Bazıları Eski İzlandaca kökenli kelimeler kullanıyorlar. Kalmar Birliği altında 400 seneden fazla yaşamış Norveç'te kökeni Eski İzlandacaya dayanan bazı kelimelerin yerini Danca kelimeler almış. Genelde çoğu ismin iki tane karşılığı olur. Örnek vereyim: Norveççe kurt kelimesinin iki karşılığı var: Ulv ve Varg. Norveç'te Ulv yaygındır, İsveç'te ise Varg yakındır. İsveç sınırında bir köye giderseniz insanlar Ulv yerine Varg diyebilirler. Genelde tüm isimlerin birden çok karşılığı olur. Bu karşılığı da kabaca Doğu İskandinavca ve Batı İskandinavca olarak adlandırabiliriz. Ha bir de şunu da belirteyim, Nynorsk'un kullanıldığı bölgelerde üç tane gramer cinsiyeti var, Bokmal'un kullanıldığı yerlerde ise iki tane var. Bu da sıkıntı yaratabilir.

    Gramer ile çok boğuşmanıza gerek yok. Gerçekten son derece kolay. Mesela İzlandacayı, Old Norse'u ve sair zor dil yapan unsur; o bitmek tükenmek bilmeyen, karmaşık isim çekimleridir. Grekçeye meydan okuyacak düzeyde diyebilirim bu konuda. Old Norse ile yazılmış eserlerde genitif yapı boldur mesela ve epey zorlar. Ancak Norveççede genitif yapı olsa bile pratik olarak ölü diyebiliriz. Bazı kalıplar dışında kullanılmıyor. Danca etkisi sebebiyle esasen üç tane olan gramer cinsiyeti ikiye inmiş vaziyette ve sair...

    Aslında bu dili direkt Harry Potter metodunuz ile de öğrenebilirsiniz. Benim liseden kalma biraz Almanca bilgim var, İngilizce de biliyorum. Bu ikisi bile benim İsveççe veya Norveççe dillerinde yazılmış bazı cümleleri anlamama yetiyor. Bir İngiliz'in öğrenebileceği en rahat dil İsveççe ve Norveççedir. İskandinavların çok güzel İngilizce konuşuyor olmalarının sebebi de burada yatıyor esasen. Dancada biraz sıkıntı var ancak İsveççe ve Norveççe kolay diller.

    Bence Norveççe için sete, gramer kitabına falan para vermenize gerek yok. Bence gramerin temel yapıtaşlarını (tekilden çoğul yapma, fiiller, zamir çekimlemeleri vs)http://grammatikk.com/ sitesinden öğrenin. Burada gramer detaya inilmeden sade bir şekilde anlatılmış. Anlatım dili Norveççe. Temel gramer konularını bitirdikten sonra, direkt okumaya başlayın. Orta düzeye geldiğinizde tekrar gramere dönebilirsiniz eğer tercümanlık düşünürseniz.

    Okuma kaynağı:http://heimskringla.no/wiki/Forside Burada Nors Mitolojisinden kısa hikayeler falan var. Grameri öğrenip buradan da okuma yapabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 26 Ağustos 2018; 0:1:50 >
  • Detaylı açıklama için teşekkürler.
    Genelde Nynorsk öneriliyor.Bokmal biraz klasik,edebi dil olarak görünüyor.
    Öğrenme amacım tamamen hobi.Özellikle Norveçce hikayeleri okumak için öğreneceğim.Hikaye tarzı çok başka ve çevirileri az.
    Yazdığınız gibi en önemli sorun kelime kullanım çeşitliliği.Acaba bu edebi eserler de de böyle mi acaba? Knut Hamsun vs.
    Harry Potter metodunu deneyecektim fakat Norveçce kitapları var ama seslikitaplarını bulamadım.
    Bu arada İzlandaca daha eski ve Norveçce'yi etkilemiş bir dil değil mi? İzlandaca uzun yıllardır değişime bile uğramamış.Eski metinleri zorlanmadan okuyabiliyorlar.
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    Eğer hobi olarak öğreniyorsanız Nynorsk öğrenin derim. Çünkü dediğim gibi, gerçekten dilin kendisine daha uygun bir yazım şekli. Ancak, yine de Bokmal'u da ilerde bir zaman öğrenin. Çünkü, Norveçlilerin %90'ı falan Bokmal ile yazıyorlar. Mesela Norveç forumlarına giderseniz herkes Bokmal ile yazışır. Keza, websiteleri de öyle.

    Edebi eserlerde muhakkak öyledir. Norveç'te kırsal alan popülasyonu yaygındır. Eskiden de böyleydi. Çiftçilik, İskandinav ülkelerinde soyluluğa yükselmenin tek yoluydu aslında. Birkaç jenerasyon boyunca bir çiftliğe sahip olunur, daha sonra bu çiftlik Odal denen bir mülke dönüşürdü. İskandinav soyluları da böyle bir toprağa sahip olan kimselerdi esasen. Şunu okuyabilirsiniz bu sistemi anlamak için:https://en.wikipedia.org/wiki/Odelsrett

    Bu sistemden dolayı bu kadar farklı dialekt konuşuluyor Norveç'te. İsveç ve Danimarka'da Norveç'teki kadar aktif değilmiş bu sistem. İskoçlar da bu sistemin modifiye edilmiş bir halini kullanmışlar.

    Knut Hamsun'dan başka Olav H. Hauge'yi tavsiye ederim. Onun şiirleri muhteşemdir.

    İzlandaca dediğiniz gibi eski bir dil. Esasen Norveççeyi etkilememiş, sadece Norveççe değişime uğramış. Norveççe, İzlandaca ve Faroe Adaca dilleri West Old Norse dilinden türemiştir. Bu dilde iki çeşit -th sesi vardır: Biri titreşimli, biri titreşimsiz. Ancak Norveççede bu ses -d sesine dönüşmüştür. Faroe Adaları ve İzlanda'da hala bu sesin olmasının sebebi ise kıta İskandinavya'sı ile etkileşimlerinin daha az olmasından dolayıdır. İzlandalılar 1200'lerde Eski İzlandaca (çoğu kişi buna Old Norse der) ile yazılmış metinleri okuyabiliyorlar. Mesela Snorri Sturluson'un yazdığı Poetic Edda'yı okuyabiliyorlar. Bu konuya ilgiliyseniz mutlaka şu videoya bakın:

    https://www.youtube.com/watch?v=J0XGOX_87yg
  • Bokmal,Nynorsk konusunda alacağım gramer kitabın da bilgiler var o nedenle o kitabı alacağım.
    Saatlerdir araştırıyorum fakat sesli ve yazılı içeriği olan bir şey yok bu dilde.
    Speaking çalışacağım için ses de lazım fakat podcast ve yazılı içerik de yok.Ne yapsam bilemedim.
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    https://radio.nrk.no/ Norveç radyosunda transkripsiyon var. Bura isteğinizi karşılar gibi ama başlangıca uygun olmaz sanırım.

    http://www.childrenslibrary.org/icdl/SimpleSearchCategory?ids=&pnum=1&cnum=1&text=&lang=English&ilangcode=en&ilang=English&langid=508

    Yukarıdaki sitede de resimli hikayeler var. Başlangıç için uygun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.