Şimdi Ara

Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6.977
Cevap
143
Favori
503.789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sserin kardeşim cevbınız için teşekkür ederim konuya sizin kadar hakim olamıyorum. bakın benim kombiyi aldığım zamanda satışta olan sedbuk linkindeki genius modeli Microgenus II 24 MFFI http://www.homeheatingguide.co.uk/efficiency-tables.php?model=010010 E sınıfı gözüküyor şayet doğruysahttp://www.kardeslerteknikservis.com/resimler/micro_genus_plus.pdf bu linkte kullanım kılavuzu var Maksimum anma yükünde verim % 93 gözüküyorken bendeki kombinin linki: http://www.kardeslerteknikservis.com/resimler/uno_bakim_ve_kullanim.pdf sedbukta gözükmüyor ama verim konusu Maksimum anma yükünde verim % 93.8 daha yüksek gözüküyor. sonrasında sizin vermiş olduğunuz class 24 ff modeline bakıyorum burdakş veriler karışık. foto ekliyorum maximum anma yükü şıkkı yok kafam çalışmıyorhttp://www.ariston-tr.com/Resimler/SiteIcerik/clas24cf-ff-28ffd_20090623_183449.pdf sadece yanma verimliliğini baz aldım. %95 gözüküyor. sanırım bendeki kombide d sınıfı gibi bir şey.. aslında hiç kurcalamamam gerekirdi..
    viessman vitopend 100 e gelince bu kombi aslında çok baba bir kombiymiş.. eski kasasının resmini ekledim içi tam doluyken boşaltılmış malesef.. eski kasanın çok verimli olduğunu söylüyorlar bu işi yapanlar. keşke sedbuk tada eurovent gibi tüm modelleri ismini yazıp, arama yapabilecek bir rahatllık olsaydı. malesef yok sadece orda yazanları dökebiliyoruz.



    quote:

    Orijinalden alıntı: sserin

    quote:

    Orijinalden alıntı: 9 köyden kovuldum



    ariston uno 24mffi hermetik kombi. maximum anma yükünde verim %93,8 yazıyor.. konuyu tam anlamadım uzak kaldım biraz.. kısa yoldan bu verim doğrumudur sayın sserin kardeşim..





    Kısaca şöyle özetleyebilirim; örneğin ECA Confeo Premix'in fabrika verilerine göre verimini % 107,5 olarak açıklarlar. Oysa ki bu pratikte mümkün değildir. SEDBUK değerlendirmesi yukarda belirttiğim gibi evlerde gerçek yıllık kullanımda test edilmiştir. ECA Confeo Premix'in SEDBUK verimliliği ise % 90 dır.
    ECA CONFEO PREMİX SEDBUK DEĞ. LİNKİ

    Benzer şekilde diğerleri de farklılık gösteriyor. Örneğin Viessman Vitopend 100 modelinin verimliliğini kimse %75 kabul etmiyor. Bu Forumda beni suçlayanlar bile oldu. Ama gerçek bu. Benim tespitim değil, SEDBUK değerlendirmesi sonucu.
    Viessmann Vitopend 100 SEDBUK Değ.

    Bildiğimiz klasik sistem (konvansiyonel) hermetik kombilerin en verimlisi % 82 oranını geçmez. Ancak nerden baksanız % 80 verimlilikteki kombi, % 75 verime göre yıllık % 10 az yakar. Örneğin 1.500 TL yerine 1.350 TL doğalgaz harcarsınız. Bu önemli değil derseniz istediğinizi alın tabi.

    SEDBUK, kombi üreticileri ile İngiliz Hükümeti tarafından ortak geliştirilen, sadece laboratuvar koşullarında yapılan her "kombiye 20 nokta testi" ile değil, evlerdeki yıllık kullanım alışkanlığından sonra ortaya çıkan değerlendirmeyi kapsar. Dolayısıyla verimlilikte ciddi bir değerlendirme olarak kabul edilmektedir. Yalnız bu değerlendirme sadece verimlilikle ilgili olup, kombi yıllarca dayanması, servisinin yeterli ve yedek parçalarının kolay bulunur olması ve kolay bozulmaması gibi değerlendirmeleri kapsamamaktadır.
    Orta gelir düzeyine sahip veya meraklı arkadaşların üzerinde durduğu 1. unsur (az doğalgaz harcaması) verimliliktir. Bununla birlikte kombinin yıllarca fazla sorunsuz dayanması, servisinin yeterli olması vb koşullara da bakılacaktır tabi.
    Umarım aydınlatıcı olmuştur.



     Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri


     Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri
  • Fabrika verilerinin fazla üzerinde durmayın. Otoların 100 km. de yaktıkları yakıt gibidirler. Burada önemli olan gerçek kullanımdaki verimlilikleri nedir? Şöyle diyeyim, bazı yoğuşmalı kombilerde verimlilik % 109,1 geçiyor. Sizin mantığınıza uyuyor mu bu verim? Bir kombiden aldığı yakıttan fazlasını üretmesi beklenebilir mi? Gerçekte aynı kombinin SEDBUK verilerinde bu verim % 90,4 tespit edilmiştir. Doğrusu budur.
    Sizin kombiniz ise % 80,2 verimlilikte ise D sınıfı kombidir. % 93 vb değil. Yine de emsalleri içinde en verimli kombidir. Viessmann Vitopend % 75 verimlidir. Bunun anlamı şudur; bir kombi yakıtın tamamını yakmak suretiyle enerjiye dönüştüremez. Tam yanmayan bir bölümü baca gazı ile birlikte dışarı atılır. İşte % 80,2 verim demek, doğalgazın yaklaşık % 20 sini yakamadan bacadan dışarı attığı anlamındadır. Yoğuşmalılar ana eşanjör,kazan dönüş suyu sıcaklığı yeteri kadar düşük olduğunda baca gazlarını 54 C’nin altına düşürecek ve baca gazları soğutabilecek özelliğe sahiptir. Sıcaklığı 54 C’nin altına düşürülen baca gazları içersindeki su buharı yoğunlaşır ve su buharı içerisindeki gazlı sıvı geri kazandırılarak kazanda kullanılır. Şayet bu kazanım yapılmamış olsa baca gazları ile atık ısı olarak atılacaktır.Baca gazı sıcaklıkları klasik kazanlarda 200-250 C’iken bu değer yoğuşmalı kazanlarda 50-60 C civarındadır ve potansiyel kazanç buradan elde edilmektedir. Yoğuşmalılar bu nedenle konvansiyonel kombiye göre % 10 az yakar.
    Viessmann Vitopend, baba da olsa 1995 model kombi. Son teknolojiyle üretilenlerin daha verimli olacağını kabul etmek gerekir. Gerçekten Viessmann isteniyorsa Vitodens modelini alacaksınız. SEDBUK % 90 reel verimliliği vardır. ANcak en ucuz yerde 2.100 TL.
  • ISI YALITIMI

    Isı yalıtımı kışı ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların diş cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır. Bu enerji için yaptığımız harcamalarda ortalama % 50 tasarruf etmemizi sağlar .

    Isı yalıtımı binaların çatı ve duvarlarına , toprak temaslı mahallere , katları ayıran döşemelere , tesisat boruları ve havalandırma kanallarına , garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır. Ayrıca özel kaplamalı yalıtım cami üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kişin pencerelerden oluşan isi kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

    Uygun yalıtım ile
    *çatı izolasyonundan % 20 ,
    *dış duvar izolasyonundan % 15 ,
    *pencere ve kapı izolasyonundan % 15 ve
    *sızdırmazlık önlemleri ile de %10 oranlarında
    enerji tasarrufu sağlanabilir.

    Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır. Böylece istenlen oda ısısına gelindiğinde kombi çalışmayacak ve yakıttan tasarruf sağlanacaktır. Kişinin kullanımına göre değişmekle birlikte, günün her saatinde belli ısılarda kombi çalıştırmak durumunda olanlarda % 10 ve daha fazla tasarruf sağlanabilmektedir.

    Bu açıklamalar ciddi yapılan araştırmalardan sonra hazırlanan abartısız yaklaşık oranları vermektedir. Bazı ürünlerin tanıtımlarında % 50 yada 60 lık oranları görürseniz abarttıklarını anlayabilirsiniz. Örneğin;
    Herkes mantıklı düşünerek her yalıtım için abartılan tasarruf oranlarını toplarsa(% 100 ü geçiyor), bunları kısmen yapanların kombi yakmadan kışı geçirmeleri lazım(!)
    Bir örnek "köpük dansitesi yoğun ... levhalarıyla % 60-70 gerçek ısı yalıtımı sağlar" (pöh pöh pöh salla gitsin)
    Mantolama levhası

    Bu fazla geldiyse daha uygunu var: ".........Isı Yalıtım Levhaları ile Yüzde 50 Tasarruf Edin" ehh yaptıran bir zahmet farkı anlatırsa yararlı olur.
    Dış cephe ısı yalıtım levhası

    Bir örnek daha, bu daha güzel(!) boyayla % 25-30 yalıtım(!). "Isı yalıtımlı boyalarla, binaların yaklaşık % 25-30 oranında ısı yalıtımını yapmak mümkündür. Isı yalıtımı için kullanılan boyalar NASA'nın geliştirdiği likit seramik küreciklerden oluşur"" (yalandan kim ölmüş!)
    Boyayla %25-30 yalıtım

    Yalıtım ciddi iştir. Dış yalıtım+pencere doğramalarının değiştirilmesi, iç cephe yalıtımıyla diğer tedbirler(levha vs) uygulanırsa fark edilecek düzeyde tasarruf olur. Yapılan yalıtım masrafı en az iyi ihtimalle 8-10 yılda çıkabilir. Bu yapılmaması gerektiği anlamına gelmez. Yeni yapılarda Devlet buna sahip çıkıyor. Global fayda çok daha fazla. Yakıt için dışarı döviz gidiyor. Yapılmalı da... Ancak abartılı rakamlara kanıp da, mesela "iç duvardan yalıtım" gibi, yüksek masrafla komik sayılacak tasarruf yapacak uygulamalardan kaçının.

    Gelelim yaklaşık fayda ve maliyetlerine;

    1- Hepimizin dilinde dolaşan dış mantolama ile kazancımız; % 15, 1.000 TL lik yıllık yakıtta 150 TL. Maliyeti ise daire başına yaklaşık 2.500-5.000 TL.
    2- Pencere doğramalarının ve balkon kapılarının yenilenmesi ile kazancımız; % 15, 1.000 TL lik yıllık yakıtta 150 TL. Maliyeti ise daire başına yaklaşık 5.000-8.000 TL.
    Not: Rakamlar yaklaşık verilmiştir. Daha üzerinde olabilir. Örneğin Taşkafa 6.500 TL ödemiş dış mantolamaya.
    Çatı yalıtımı veya taban yalıtımını ayrık tutyorum. Çünkü bunlar her dairenin sorunu olmayabilir. Son katta oturanlar için önerim; eğer ara çatı varsa 12 m2 si 25 TL olan İzocam çatı şiltesi alınarak yalıtımın arttırılmasıdır. Ortalama bir daire için 300-400 TL masraf ile sadece bu uygulama bile % 10 a yakın katkı sağlar.
    Oda termostatı ile yapacağınız masraf Siemens RDH10 80+50 TL montaj=130 TL ile uymlu termostatlarla olsa dahi 130-250 TL bandındadır. Tasarruf ise yılda en az 100-150 TL dir. Çok daha fazla olanlar da vardır.
    Bu Forumda bile kışın uygulayan arkadaşlarımızdan günlük tüketimi 10 m3 ten 7,5 m3 e düşürenler oldu. Yararı kesinlikle olacaktır.
    Bosch Firmasının bu konudaki görüşlerini aktararak bitirmek istiyorum:
    Oda termostatı nedir?
    Oda sıcaklığını kombiye açma-kapama komutları vererek ayarlayan cihazlara oda termostatı denir. Bu tip sistemlerde kombi, ısı ihtiyacının büyüklüğünü tesisat suyunun sıcaklığına göre tespit eder ve buna göre modülasyon yapar. Oda sıcaklığını gereksiz yere 1 derece artırmak, yıllık yakıt tüketimini ortalama olarak % 10 artırır. Bu yüzden kombinizi odanın ısısına göre çalıştıran oda termostatı önemli bir çözümdür.
  • İyi günler.Eğer mümkünse bir konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istiyorum.Viessmann 100W vitodens yoğuşmalı kombim var.Buna Honeywell modulasyonlu oda termostadı almak istiyorum(T87M1029 Honeywell modulasyonlu oda termostadı.oval).Acaba uyumlumu bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.http://www.kombi.com/urun.php?prod=E.C.A-Modulasyonlu-Oda-Termostati-%28Oval%29-T87M1029-0--361
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turkiyem71

    İyi günler.Eğer mümkünse bir konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istiyorum.Viessmann 100W vitodens yoğuşmalı kombim var.Buna Honeywell modulasyonlu oda termostadı almak istiyorum(T87M1029 Honeywell modulasyonlu oda termostadı.oval).Acaba uyumlumu bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.http://www.kombi.com/urun.php?prod=E.C.A-Modulasyonlu-Oda-Termostati-%28Oval%29-T87M1029-0--361


    Sorunuzu özel mesajlada cevaplamıştım. Garantisi devam eden cihazlarda %90 garanti dışı bırakacaktır. Onun dışında Bu ve diğer markalar genelde bütün kombilere uyumlu cihazlar üretiyorlar sorun olacağını düşünmüyorum zaten forumda verilen linklernden kontrol etme şansınız var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turkiyem71

    İyi günler.Eğer mümkünse bir konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım almak istiyorum.Viessmann 100W vitodens yoğuşmalı kombim var.Buna Honeywell modulasyonlu oda termostadı almak istiyorum(T87M1029 Honeywell modulasyonlu oda termostadı.oval).Acaba uyumlumu bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.http://www.kombi.com/urun.php?prod=E.C.A-Modulasyonlu-Oda-Termostati-%28Oval%29-T87M1029-0--361


    Çok iyi bir kombi almışsınız. Ancak linkteki ECA uyumlu bu termostatı kombinizde kullanamazsınız.
    "Modülasyon özelliğini" kullanmama gerek yok derseniz, arkommarket.com da 80 TL lik Siemens RDH10 dijital termostat kullanabilirsiniz.
    Siemens RDH10, Viessmann ve diğer markalara rahatlıkla takılır. ANcak kombi garantisini etkilememesi bakımından Firmaya sormalısınız. Ayarladığınız ısının yarım derece altında kombi çalışır, yarım derece yukarısında kombiyi kapatır. Böylece tasarruf sağlar. Bu durumda kombiyi max 55 derece ısısına ayarlamalısınız.
    Aşağıdaki linkte olan, tek çekim 290 TL orjinal Viessmann Vitotrol 100 UTDB oda termostatı ile ise; örneğin kombi max ısısını 70 dereceye ayarlasanız da havanın ılık olduğu durumlarda 35-40 derecede kombiyi yakar. Soğuk olduğunda da max derecelere kadar çıkararak evi ısıtır. 40-50 arasındaki ısılarda yoğuşmadan fazla yarar sağlanır. Oda termostatını 22 derece ayarladığınızda (modülasyonsuz termostatların aksine) 0,1 derece aralıkla ev ısısını kontrol eder. Kombi ısısını azaltır ve oda ısısını dengeler.

    VİESSMANN VİTOTROL 10 UTDB FİYAT LİNKİ

    Modülasyonlu oda termostatının + yaptığı;
    1- Modülasyonlu oda termostatında, kombi max ısısını 70 dereceye getirseniz de, hava ılıdığında kendiliğinden 40-45 lerde yakabilir(kombi ısı modülasyonu), hava soğuduğunda kombi ısısını arttırarak istenilen oda sıcaklığına getirmeye çalışır.
    Modülasyonsuz oda termostatı ise oda ısısını, ayarladığınız kombi azami ısısına çıkarıp, indirerek yapmaktadır. Bu nedenden 55 dereceyi önermekteyim. İstenilen oda ısısına gelindiğinde de kombiyi kapatır.
    2- modülasyonlu oda termostatı, istenilen oda ısısını 0,1 derece aralıkla kontrol ederken(oda ısısı modülasyonu),
    modülasyonsuz olanı ayarladığınız oda ısısının yarım derece altına indiğinde kombiyi yakar. Yarım derece yukarısında kapatır.

    Bu kadar uzun anlatmamın sebebi tercihinizi kolaylaştırmak içindir. Yalnız Viessman Vitodens alan birinin oda termostatının orjinal modülasyonlusunu kullanması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 3 Mart 2011; 14:18:12 >
  • %82 verim doğalgazın % 18 i bacadan yanmadan atılıyor demekmidir???
    Ne yapıyosunuz siz. Bu ne hayal gücü. Bilmediğiniz şeyler hakkında basit fen bilgisi kurallarıyla yorum yapmak zorundamısınız.
    Burada bizi yanlış bilgilendirin diye sizi zorlayanlarmı var.
    Kombilerde gazın tamamı yakılır, sadece üretilen ısının hepsini eşanjör dediğimiz geniş yüzeyli içinde su dolaşan parça alamaz, ısının bir kısmı geçer gider...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aktuz

    %82 verim doğalgazın % 18 i bacadan yanmadan atılıyor demekmidir???
    Ne yapıyosunuz siz. Bu ne hayal gücü. Bilmediğiniz şeyler hakkında basit fen bilgisi kurallarıyla yorum yapmak zorundamısınız.
    Burada bizi yanlış bilgilendirin diye sizi zorlayanlarmı var.
    Kombilerde gazın tamamı yakılır, sadece üretilen ısının hepsini eşanjör dediğimiz geniş yüzeyli içinde su dolaşan parça alamaz, ısının bir kısmı geçer gider...



    Sn Aktuz, gelmemek üzere gidiyorum demiştiniz ama elinizde sopalı pankartlarla döndünüz demek! Yazdığınızdan kimse birşey anlamamıştır ama bir zahmet anlaşılır düzeye indirip eksiklerimizi tamamlasaydınız. Önceki hırsınızın kurbanı oldunuz demek.
    Yoğuşmalıda, "güçlü eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharının sisteme geri kazandırıldığını ve bunun sayesinde de yüksek verim elde edildiğini" biz de biliyoruz. Biz bu konuyu oransal basite indirgemek amacıyla bu şekilde anlattık. Teknik detayları arkadaşlar isterlerse sizden-benden değil, netten bulur zaten. Burada kombici yetiştirmiyoruz.
    Kaldı ki bizim vurguladığımız konu; yoğuşmalıların belli koşullar sağlandığında, klasik hermetiklerden daha verimli olduğunu ortaya koymaktı. Teknik detayda eğitim vermek değil. Burda kısmen bilgi edinmek isteyen insanlar, sadece uygulanmış ve kanıtlanmış sonuçlar üzerinde değerlendirme yapıyor; az-çok yakar, problemlidir-değildir, servisi iyidir-değildir, ucuzdur-pahalıdır, en basit tasarrufu nasıl sağlarım vb. Teknik detaylar üzerinde değil. O başka bir Forumun (kombi uzmanlarının) konusu olabilir. Ben zaten burda bilimsel çalışmalara yer vermeyeceğimi ilk mesajda belirttim. Uygulamaya hizmet etmeyen bu konular, Forumu daha sıkıcı ve izlenemez hale getiriyor.

    Bakınız, Bosch.com.tr de yoğuşmalı kombiyi nasıl basitçe tanımlamış: bu anlatımdan, verimliliğin dolaylı olarak atık gazdan sağlandığını basitçe anlatmak çok yanlış olmasa gerek. Siz yine bu yazdıklarıma derin elektronik bilginizle bir sürü laf söyleyeceksiniz ama neyse.

    ""Yoğuşmalı kombi nedir, neden diğerlerinden daha az gaz tüketir?
    Yoğuşmalı cihazlar, atık gazın içinde bulunan su buharını yoğuşturarak bu sırada elde edilen ısıyı tesisata aktarmak üzere tasarlanmış cihazlardır. Atık gazın içindeki yoğuşma ısısını da kullandıkları için yoğuşmalı olmayan cihazlara göre daha verimli çalıştıkları için daha az gaz tüketirler.""


    BOSCH SIKÇA SORULAN SORULAR İLGİLİ LİNKİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 3 Mart 2011; 16:13:49 >
  • Atık gaz diye tabir edilen, atılan yanma gazlarıdır. atık gaz denince aklınıza doğal gaz gelmesi ilginç ve komik.
    Elektronikle ne ilgisi var onu da anlamadım.
    yazılanlara birşey demedim, doğru olanlar için teşekkür ederim. fakat siz atık gazdan kastedilenin yanmamış doğal gaz olduğunu sanmışsınız, düzeltmek istedim.
    forumda yazı yazmıyorum. Bu kimseye meydanı boş bulup dolu keseden atma hakkı vermez
    Yazdıklarımı sizin anlamadığınıza eminim. O yazdığınızı düzeltmenizi rica ediyorum. Diğer iyi niyetli bilgilendirmelerinize gölge düşürüyor.
    Yorum yapacak teknik bilginiz yok ise, okuduğunuz yerdeki yazıyı direk buraya koymanız daha hayırlı olur. çünkü siz okuduğunuzu yanlış anlıyor insanlara da onu salt bilgi olarak sunuyorsunuz.

    Kombilerde doğalgaz bacadan yanmamış olarak atılmaz. verimi düşüren yanmış gazın ısısını eşanjörün tamamen alamamasıdır. başka bir şey söylemiyorum. sizde o yazınızı düzeltme veya düzeltmemek noktasında özgürsünüz.
  • Sizin kendinizle ilgili ciddi probleminiz var sanırım. Nerde görülmüş birini sözüm sana uyarırken ban ban ban deyip banlamak. Size aldığınız eğitimde böyle mi öğrettiler? Bir de elektronik mühendisiyim diyorsunuz. Siz burada herkesi azarlayarak, banlayarak düzeltecek hoca falan mı sanıyorsunuz kendinizi? Bence biraz cümlelerinize dönüp bakın. Olmazsa ben sana hatırlatayım:
    "yazılanlara birşey demedim, doğru olanlar için teşekkür ederim." diyeceksiniz, arkasından "Bu kimseye meydanı boş bulup dolu keseden atma hakkı vermez" argo konuşup bana giydireceksiniz. Bİraz ayıp olmuyor mu?
    Uyarma şeklinize bakın:
    ""%82 verim doğalgazın % 18 i bacadan yanmadan atılıyor demekmidir???
    Ne yapıyosunuz siz. Bu ne hayal gücü. Bilmediğiniz şeyler hakkında basit fen bilgisi kurallarıyla yorum yapmak zorundamısınız.""

    Ey bilge Forum katılımcısı! sen insanları hep böyle mi düzeltirsin?
    Bundan sonra kelimelerine dikkat et ve emek verilen bu konuyu kirletme! Yoksa senin anladığın tarzda yazmaya ben de başlayacağım.
    O cümleyi kullanma temelinde ne yattığını anlattım. Sonuçta yoğuşmalıda, yanan doğalgazdan yararlanılamayan potansiyeli (baca gazlarındaki su buharını yoğuşturarak) kullanarak ortaya çıkaran verimlilik söz konusu. Yakıttan elde edilebilecek ısıdan max yararlanma sağlanamış. Bir anlamda doğalgaz ısıya tam dönüştürülemeden atılmış. Öyle yada böyle denmiş, sen neden rahatsızlık duyuyorsun?
    Konu düzeltmenin de bir adabı var. "Yoğuşmalıda, yanmadan atılan doğalgazdan değil, baca gazlarından su buharını yoğuşturarak bu sırada elde edilen ısının tesisata aktarılması söz konusudur" desen, hem düzgün bir şekilde amacına ulaşırsın, hem de insanlar senin sözlerine itibar eder. Böyle delikan lise gençleri gibi, ban ban ban gibi sözler bence bir elektronik mühendisine yakışmıyor. Demek ki okumayla insanlar, nerde nasıl davranacağını öğrenemeyebiliyormuş.
    Burada sadece teorik bilgilerle ahkam kesilmesinden bir sonuç alınamadığını uygulamalarda gördük.
    Sonuçta düzelteceğim birşey olduğunu sanmıyorum ve tekrar ediyorum: ""YOĞUŞMALI KOMBİLER, YOĞUŞMASIZ KOMBİLERİN KULLANILAN DOĞALGAZDAN YARARLANAMADIKLARI POTANSİYELİ ISIYA DÖNÜŞTÜRÜR, BİR ANLAMDA ISIYA DÖNÜŞTÜRÜLEMEYEN ATIK DOĞALGAZI KULLANIR""
  • 183 m.kare brüt 156 m.kare net 4+1 arakat dairem için doğalgaz tesisatındaki önerileriniz ve yoğuşmalı kombi önerilerilerinizi(tercihen buderus,viessman,ferroli,vaillant verimlilik ve fiat kriterini gözeterek) yazarmısınız.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Vaillant 346/5 e alternatif hangisini önerebilirsiniz.Birde sıcak su elde etmek için kombinin brulorlu olmasımı gerekli.,kombiden gider nasıl verilir açıklarsanız sevinirim.

    Dairem bims tuğla üzerine yalıtımlı olacak
    Salon27,59
    yatak od. 14,14 M2
    Yatak od. 12,82 M2
    Yatak odası 17.61 M2
    oturma odası 14,48 M2
    mutfak 15.19 M2
    banyo 6 M2
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kocak60

    183 m.kare brüt 156 m.kare net 4+1 arakat dairem için doğalgaz tesisatındaki önerileriniz ve yoğuşmalı kombi önerilerilerinizi(tercihen buderus,viessman,ferroli,vaillant verimlilik ve fiat kriterini gözeterek) yazarmısınız.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Vaillant 346/5 e alternatif hangisini önerebilirsiniz.Birde sıcak su elde etmek için kombinin brulorlu olmasımı gerekli.,kombiden gider nasıl verilir açıklarsanız sevinirim.

    Dairem bims tuğla üzerine yalıtımlı olacak
    Salon27,59
    yatak od. 14,14 M2
    Yatak od. 12,82 M2
    Yatak odası 17.61 M2
    oturma odası 14,48 M2
    mutfak 15.19 M2
    banyo 6 M2



    Sadece ısıtma amaçlı olmayan,aynı zamanda sıcak su sağlayan kombi almanız yeterli. 750 TL lik kombiler bile hem ısıstıyor hem de sıcak su veriyor. Bunu kafanıza takmayın.
    Buderus GB012 22.000 kcal/h ısıtma gücündeki kombisi dahi sizin evinizi bu şartlarda ısıtır ve sıcak su sağlar. Bunu Buderus müşteri hizmetlerinden yada yetkili servisinden öğrenebilirsiniz. Fiyatı 1.750 TL civarı.
    Yalnız bu kombi daha önce önerdiğim çok daha güçlü 26.000 kcal/h lık Vaillant gibi yeni nesil premix yoğuşmalı değil, klasik (condense) yoğuşmalıdır. Aynı zamanda önerdiğim Vaillant'a göre Buderusun bu modelinde fazla teknolojik özellikler yoktur. İkisini de yakından inceleyin, özelliklerini karşılaştırın. Farklı kombilerdir. AMa sonuçta ikisi de kalitelidir, verimli yoğuşmalıdır, ısıtır ve sıcak su sağlar.
    Yoğuşmalı kombiden gider vermek rastgele olmaz. Gidere doğrudan bağlanmaz. Bazı magnezyum-aliminyum-silisyum içeren bacalar bunu nötralize ederler böylece kondens suyu hiçbir işleme tutulmadan gidere verilebilir. Bacanın bu özellikte olup olmadığını, doğrudan gidere verilip verilmeyeceğini, yoğuşan suyun ne yapılması gerektiğini yetkili servisten tlf la öğrenin. Gider projesini onlara bırakın.
    Sadece bir fikir vermesi bakımından şunları diyebilirim. Ancak bunu servisten onaylamadan sakın uygulamayın. Danıştıktan sonra uygulatabilirsiniz.
    ■Drenaj pis su giderine direkt olarak bağlanmamalıdır. Sebebi kanalizasyondan gelebilecek metan gazı CH4 patlamaya neden olabilecektir.
    ■Bunun için 40 cm yükseklikte sifon yapılmalıdır.
    ■Sifon üst ucu -bacaya bağlatısı-serbest olmalı conta kulanılmamalı veya mümkünse drenaj suyu bir huni ve hortum vasıtasıyla gidere verilmelidir.
    Sifonun nasıl yapılacağını şekil olarak görmek isterseniz, aşağıdaki linkte olan kullanma talimatının 16. sayfasına (Adobe PDF dosyasının 18. sayfası) bakınız.

    YOĞUŞMA GİDERİ PROJESİ BKZ SF 16
  • bilgiler için teşekkürler vakit ayırabildiğim ilk anda sizlere tekrar danışıcam.
    quote:

    Orijinalden alıntı: sserin

    Fabrika verilerinin fazla üzerinde durmayın. Otoların 100 km. de yaktıkları yakıt gibidirler. Burada önemli olan gerçek kullanımdaki verimlilikleri nedir? Şöyle diyeyim, bazı yoğuşmalı kombilerde verimlilik % 109,1 geçiyor. Sizin mantığınıza uyuyor mu bu verim? Bir kombiden aldığı yakıttan fazlasını üretmesi beklenebilir mi? Gerçekte aynı kombinin SEDBUK verilerinde bu verim % 90,4 tespit edilmiştir. Doğrusu budur.
    Sizin kombiniz ise % 80,2 verimlilikte ise D sınıfı kombidir. % 93 vb değil. Yine de emsalleri içinde en verimli kombidir. Viessmann Vitopend % 75 verimlidir. Bunun anlamı şudur; bir kombi yakıtın tamamını yakmak suretiyle enerjiye dönüştüremez. Tam yanmayan bir bölümü baca gazı ile birlikte dışarı atılır. İşte % 80,2 verim demek, doğalgazın yaklaşık % 20 sini yakamadan bacadan dışarı attığı anlamındadır. Yoğuşmalılar ana eşanjör,kazan dönüş suyu sıcaklığı yeteri kadar düşük olduğunda baca gazlarını 54 C�nin altına düşürecek ve baca gazları soğutabilecek özelliğe sahiptir. Sıcaklığı 54 C�nin altına düşürülen baca gazları içersindeki su buharı yoğunlaşır ve su buharı içerisindeki gazlı sıvı geri kazandırılarak kazanda kullanılır. Şayet bu kazanım yapılmamış olsa baca gazları ile atık ısı olarak atılacaktır.Baca gazı sıcaklıkları klasik kazanlarda 200-250 C�iken bu değer yoğuşmalı kazanlarda 50-60 C civarındadır ve potansiyel kazanç buradan elde edilmektedir. Yoğuşmalılar bu nedenle konvansiyonel kombiye göre % 10 az yakar.
    Viessmann Vitopend, baba da olsa 1995 model kombi. Son teknolojiyle üretilenlerin daha verimli olacağını kabul etmek gerekir. Gerçekten Viessmann isteniyorsa Vitodens modelini alacaksınız. SEDBUK % 90 reel verimliliği vardır. ANcak en ucuz yerde 2.100 TL.
  • Ben oda termostatını ona sorun diyorum. kombi marka önerilerini başkalarına bırakıyorum. ben bu konularda ilkesel şeyler haricinde yazmıyorum, o ona uyarmı, açma kapama düğmesi nerede vs.. bildiğimi iddia etmedim etmiyorum bilmiyorum.

    Fakat ısı kaybı hesabı, kombi malzeme ,işçilik, çalışma prensibi, radyatör metrajı, boru çapı hesabı, ısı yalıtımı konularında, enerji dönüşümleri, performans, verimlilik konularında bildiğimi esirgemem. İşim gereği de bu konulara hakimim.

    ( O dediğiniz şahıs evde 15 metre radyatör varsa radyatörün metresi de 2503 kcal ısı kapasitesindeyse o eve 15*2503 = 38000 kcal lik kombi takmak lazım gibi akla mantığa sığmayan bir hesap yolu izlemişti. ters düşünmüştü. ona kızma nedenim oydu. ısrarla da savunuyordu.
    Mecbur değil kimse bilmediği halde hesap yapmaya. )

    Böyle yani..

    Herkese saygılar.
  • Arkadaşlar bugun Bosch marka kombim var BoschTRZ125 oda termostatı takıldı ama ben evde değildim zaten servisde hiçbir bilgi verememiş kullanımı hakkında.Kullanım klavuzu var ama yeterli değil inceledim pek bişey anlamadım anlayan arkadaşlardan yardım bekliyorum

    Kombide ısı ayarı kaçta olacak, enerji tasarruf modu var demiş bu modda sadece aşagıda gösterilen saatler arası mı çalışıyor acaba

    Enerji tasarrufu modu

    Pt (1) – Cu (5) 22:00 – 6:00 s 8:00 – 17:00 s
    Ct (6) – Pa (7) s 22:00 – 7:00 s


    Kullanım Klavuzu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Destan70 -- 10 Mart 2011; 15:25:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Destan70

    Arkadaşlar bugun Bosch marka kombim var BoschTRZ125 oda termostatı takıldı ama ben evde değildim zaten servisde hiçbir bilgi verememiş kullanımı hakkında.Kullanım klavuzu var ama yeterli değil inceledim pek bişey anlamadım anlayan arkadaşlardan yardım bekliyorum

    Kombide ısı ayarı kaçta olacak, enerji tasarruf modu var demiş bu modda sadece aşagıda gösterilen saatler arası mı çalışıyor acaba

    Enerji tasarrufu modu

    Pt (1) – Cu (5) 22:00 – 6:00 s 8:00 – 17:00 s
    Ct (6) – Pa (7) s 22:00 – 7:00 s


    Kullanım Klavuzu


    Hangi modele taktınız? Hayırlı olsun. Sanırım servis ayarlamıştır ama ayarlamamışsa, öncelikle tarih ve saati anlatıldığı şekilde ayarlayın. Burda anlatmak uzun sürer.
    Kombi max ısı ayarını 55 derece yapın. TRZ 125 oda termostatını sürekli kullanım moduna(ortadaki güneşli çalışma modu) alın ve şimdilik 22 dereceye ayarlayın. Sonra gerekirse arttırır azaltırsınız. Ayarladığınız oda derecesinin yarım derece altında 21,5 da kombiyi çalıştırır, 22,5 da kapatır.

    Program fonksiyonu, çalışanlar yada evde gündüz olmayan aileler içindir. Hafta içi sabah 06.00-08.00, 17.00-22.00 arası, hafta sonu sabah 07.00-22.00 saatleri arasında çalıştırır. Bence bu modu fazla kullanmayın. Bunun yerine gece yatarken oda termostatı derecesini örneğin 20-21 e düşürün. Akşam eve geldiğinizde 22 ye yükseltin.
    Evden 1 hafta gideceğinizde ise örneğin 15-16 dereceye indirip gidebilrsiniz. Yada donma fonksiyonuna getirin, 8 derecenin altına düştüğünde çalışır.
    Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 10 Mart 2011; 16:51:30 >
  • bosch classic condense ZWB 28-3c yazıyor kombide verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
  • Merhaba bugün evimin tesisatı takıldı. Kombim ECA confeo Plus, Petekler Demirdöküm Plus. Kafama takılan bir konu oldu sizinle paylaşmak istedim. Normalde Tesisatımla birlikte termostatik vanada sipariş etmiştim . ayrıca bugün kendim eca Confeo yla uyumlu modulasyonlu oda termostatıda aldım tesisatımın montajını yapan usta termostatik vana ile oda termostatı birlikte kullanılmasına gerek olmadığını söyledi. Termostatik vana ve oda termostatı ne şekilde kullanılmalı Oda termostatını salonda kullanmayı düşünüyorum kombiye en yakın olan salon , Oturma odası da en uzak petek burda da termostatik vanayı kullanmak istiyorum sizce bu kombinasyondan ne kadar verim alabilirim. ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaSHrAbA

    Merhaba bugün evimin tesisatı takıldı. Kombim ECA confeo Plus, Petekler Demirdöküm Plus. Kafama takılan bir konu oldu sizinle paylaşmak istedim. Normalde Tesisatımla birlikte termostatik vanada sipariş etmiştim . ayrıca bugün kendim eca Confeo yla uyumlu modulasyonlu oda termostatıda aldım tesisatımın montajını yapan usta termostatik vana ile oda termostatı birlikte kullanılmasına gerek olmadığını söyledi. Termostatik vana ve oda termostatı ne şekilde kullanılmalı Oda termostatını salonda kullanmayı düşünüyorum kombiye en yakın olan salon , Oturma odası da en uzak petek burda da termostatik vanayı kullanmak istiyorum sizce bu kombinasyondan ne kadar verim alabilirim. ?


    Termostatik vana, odadaki ısısyı arttırma amaçlı kullanılmaz zaten. Az kullanılan odalarda ve oda termostatı konulan yaşam odasında etkili olacaktır.
    Siz oturma odasında oturduğunuza ve salonda da oda termostatı kullandığınıza göre termostatik vana kullanmasanız da olur. Ancak elinizde varsa sadece salona termostatik vana koymanız yetecektir.
    Şöyle yapacaksınız; oda termostatını salonda 22 ye , termostatik vanayı da 21 dereceye ayarlayacaksınız. Termostatik vana koymazsanız üst vanayı kapatıp 1 tur açacaksınız. Oturma odası ve diğer odalarda ısı yetecek düzeyde ise bu şekilde bırakın. Az ise salondaki termostatik vanayı 20 ye getirin. Fazla ise oda termostatı ve term. vanayı 1 derece azaltın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaSHrAbA

    Merhaba bugün evimin tesisatı takıldı. Kombim ECA confeo Plus, Petekler Demirdöküm Plus. Kafama takılan bir konu oldu sizinle paylaşmak istedim. Normalde Tesisatımla birlikte termostatik vanada sipariş etmiştim . ayrıca bugün kendim eca Confeo yla uyumlu modulasyonlu oda termostatıda aldım tesisatımın montajını yapan usta termostatik vana ile oda termostatı birlikte kullanılmasına gerek olmadığını söyledi. Termostatik vana ve oda termostatı ne şekilde kullanılmalı Oda termostatını salonda kullanmayı düşünüyorum kombiye en yakın olan salon , Oturma odası da en uzak petek burda da termostatik vanayı kullanmak istiyorum sizce bu kombinasyondan ne kadar verim alabilirim. ?


    @sserin arkadaşım gerekli cevabı vermiş size zaten kendisinin çalışmaları sonucu insanlarda termostatik vana ve oda termostatı bilinci oluştu kendisine her fırsatta teşekkür ediyorum bu güzel çalışmalarından dolayı. Madem siparis verdiniz kaç adet bilmiyorum ama bunları oda termostatı bağlı olan odaya bağlatmanıza gerek yok. diğer alanlara daha doğrusu sirkülasyonun yetersiz yada diğer alanlara göre nispeten daha az olduğu yerlere taktırmanızda fayda var. bu alanlar genelde kombiye en uzak oda yada tesisat düzenine göre başka bir alanda olabilir. Oda termostatı kullandığınız oda diğer alanlara göre daha erken ısınıp diğer odalar soğuk kalıyorsa o zaman bu odanın peteklerini @sserinin belirttiği şekilde deneme yanılma yöntemiyle bir kaç denemede biraz kısabilir diğer odalarında ısınması için kombinin erken durmasına engel olabilirsiniz. Zaten birkez bu aradaki farkı tespit edip oda termostatı kullandığınız odayı ayarladığınız taktirde birdaha ayar yapmanıza gerek kalmayacaktır. Bunlar hep olumsuz durumlar karşısında yapacağınız uygulamalar buna hiç gerek olmayabilirde bunu sizler kullanarak göreceksiniz. Ayrıca bütün alanlara termostatik vana aldıysanız bunu bütün alanlara takabilirsiniz ama bence oda termostatı olan odaya takmak oldukca gereksiz olacaktır. Ben geride kalan tesisata uzak bir oda yoksa ısınmama sorunu yoksa ikisini birden önermiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.