Şimdi Ara

Pardus 17.0 çıktı: Yerli Linux dağıtımı indirmenizi bekliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
149
Cevap
3
Favori
6.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geliştirme çalışmaları TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi tarafından yürütülen Pardus işletim sisteminin yeni sürümü olan Pardus 17.0 çıktı.  Debian GNU/Linux temelini kullanan açık kaynak kodlu dağıtım, hem bireysel hem de kurumsal kullanımına ek olarak ülkemizde dışa bağımlılığı azaltmak ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla hepsi tarafından olmasa da çeşitli kamu kuruluşları ve kimi belediyeler tarafından da aktif olarak kullanılmakta.
     
    Pardus 17.0 çıktı: Yerli Linux dağıtımı indirmenizi bekliyor 
     
    Modern bir dağıtım olarak günün ihtiyaçlarını karşılaması, rekabetçi olabilmesi ve kullananlar için devamlılığı olan bir dağıtım güveni verebilmesi için ULAKBİM'in çalışma yaptığı Pardus'un Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi gibi yine açık kaynak vizyonuyla geliştirilen alt projeleri de bulunuyor.
     
    Pardus 17, Linux Çekirdeği 4.9.0 ile geliyor. Modern donanımlarla uyum konusunda sorunu olmayan ve yüksek performans vaadinde bulunan dağıtım, masaüstü ortamı olarak  XFCE 4.12 ile geliyor. Pardus'a göre XFCE arayüzü donanımsal kaynakları sömürmüyor ve görsel çekicilikten taviz vermeden hızlı ve rahat bir kullanım ortamı sağlıyor.
     
     
    Pardus 17 için belirtilen minimum sistem gereksinimleri şu şekilde;

    - CPU (64bit mimari) -> En az: 500Mhz, Tavsiye edilen: 1.0 Ghz+
    - RAM -> En az: 256 MB, Tavsiye edilen: 512 MB+
    - Gerekli Disk alanı -> En az: 6GB, Tavsiye edilen: 8GB+
    - En az 640×480 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci
     
    Linux 4.9 üzerinde yükselen Pardus 17.0 ile birlikte ofis ihtiyaçları için Libre Office 5.2.7, internet tarayıcısı olarak Firefox 52.2, posta istemcisi olarak Thunderbird 45.8.0, medya oynatıcısı olarak VLC 2.2.6 ve OpenJDK geliyor.
     
    Pardus 17'deki PXE Boot özelliği sayesinde çok sayıda cihaza, çok cihazlı kurum ve kuruluşa özel olarak ön tanımlı ayar dosyasıyla aynı anda kurulum yapılabiliyor. Bilinen eksikler olarak yurtdışı kaynaklı paket içeriğinin yerelleştirilmesindei Türkçe çeviri eksikleri ve çift monitör kurulumu için Debian Installer'la çıkan hatalı görselden bahsediliyor.
     
    Sunucu versiyonu da olan Pardus 17 için linkler şu şekilde;
     







  • Daha büyük ve kalın yazsaydın bu sayede belki hükümeti devirebilirdin, hükümet dönemindeki askeri projelerin milyonlarca satırlık kodları hep bizim programcılarımız tarafından yazıldı hükümeti karalamak sanki teknoloji düşmanı gibi göstermek istediğiniz gibi olsaydı hiçbir dönemde olmayan bu gelişmeler olmazdı tübitak bir yere gitmeyen projeye son verdi, sistem neredeyse linux dağıtımlarının yarısının kullandğı köklü debian temeline oturttu zaten açık kaynak ve onca emek verilip bir yerlere gelmiş bu platform seviyesine pardusun ulaşması hem çok uzun sürer hemde amaçsız olurdu.
    hükümet sizi ÖPSE (!) diyeceğiniz laf şudur:
    DAHA ÖNCE HANGİ HÜKÜMET BİZİ BU ŞEKİLDE ÖPTÜ ? ŞÜKÜR EDİN ŞÜKÜR !


    daha demin aynı senin gibi birine cevap verdim, adam osmanlı ve hükümet savunucusu. OLABİLİR. Demişki debian daha iyi oh iyi etmiş pardusu bitirerek !
    Siz değilmisiniz sen de dahil kendi işimizi kendimiz yapıyoruz daha önce hiç yapılmadığı şekilde falan filan ! BU NE YAMAN ÇELİŞKİ ! Hükümet doğruda ya yapsa yanlışta yapsa HER ZAMAN HAKLI ;)
    Adil olmak başkadır, CAHİLCE FANATİK olmak başka ;)
  • Makyajlı Debian olmaktan öte geçmiş midir kuran veya kullanan var mı ?
  • İlk çıktığında indirmiştim. Ama doğru dürüst bir kullanım kitapçığı bulamadığın için silmek zorunda kalmıştım. Hiçbir temel bilgi yoksa, insanlar nasıl kullanacak? Efendim, internette gruplar var, oradan tüm sorunlara bakabilirsiniz, demekle bu işler olmuyor. Sade vatandaşın anlayabileceği bir bir dilde hazırlanmış dokümanlar umarım hazırlanmıştır. Küçük bir hatırlatma; windows98 ilk geldiğinde ülkemiz, bu işletim sisteminin karşılıklarıyla dolmuştu.

  • Zamanında yuklemiştim admin nasıl olunuru bulmak bile sıkıntı olmustu..Kullanımın basitleştirilmesi ve basit yonergelelerle ne yapılması gerektiğini belirten dokumanların cıkması lazım hali hazırda bir problemi arattıgında gereksiz ve ayrıntılı bi ton dokuman geliyor..

    Sisteme gecmek için bir nedenin olması lazım...ev kullanıcı niçin gecsin? yada oyun oynayan birileri niçin bu sistemi kullansın ben her iki durumdada bu sisteme gecmem ancak kobiler ve ufak işletmeler için durum farklı,sisteme ve ofis programına para vermek zorundalar sistem ve muhasebe programı ucretsiz olsa ,problemle karsılasınca kolaylıkla cozum uretilebilse ve şirket ihtiyaclarının buyuk kısmını cozer boylelikle sistemnin yaygınlaşması saglanır.

  • ubuntu.....

  • Ubuntu kullanilmasi her acidan daha mantikli. Bir kere Linux Kernel Pardus tan daha guncel :

    Linux kernel 4.10 ama Pardus ta 3.9

    https://wiki.ubuntu.com/ZestyZapus/ReleaseNotes


    Pardus denne sey aslinda birturlu becerilemeyen yerelestirme yani Turkcelestirmedir.


    Kodlari yerli degil. O yuzden Pardus tan fazla gurur duyulmamali ...
  • Bu Pardus, eski Pardus değil. Eski Pardus'u öldürdüler.
  • galiba hep kurumsal kalacak linux tarafı.winubuntu gibi derlemeler bi nebze kolay ama sonuçta oyun vb için biraz bilgi isteyecek yada olmayacak.

  • Oyun kardeşim oyun, adam akıllı oyun desteği olmayan işletim sistemi tutmaz.. Piyasada yazılımla uğraşan insan sayısı belli, oyun oynayan ve program kullanan zilyon tane insan var.. Son güncel oyunları pardusla çalışır ibaresi gelsin, tutuyor mu tutmuyor mu görürüz..

  • biz pardusu kde ile bilirdik xfce ile değil. velhasıl package manager'i da pisi idi

  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Eski Pardus zaten ölü doğmuştu. eğer iyi olsaydı Dünya genelindeki açık yazılım toplulukları tarafından geliştirilmeye devam ederdi

  • TahaKaradeniz kullanıcısına yanıt
    Dün kurdum, Debian ı sevdiğim için Pardus da kendimi evimde hissettim. üstelik
    benim bilgisayarda debian wifi sürücüsünü yüklemiyor, Pardus otomatik olarak yükledi.

  • Dün kurdum, Debian ı sevdiğim için Pardus da kendimi evimde hissettim. üstelik benim bilgisayarda Debian wifi sürücüsünü yüklemiyor, Pardus otomatik olarak yükledi.

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Pardus kernel 3.9 değil, 4.9, ubuntu kullanıyor musun sen. kullanıyorsan benim için fark etmez. Windows kullanmada ne kullanırsan kullan

  • Reklam (aldınız demiyorum, ama hizmetiniz bu yönde) kokan haberler görmektense inceleme yazısı görmeyi yeğelerdim; inceleme yazınız yoksa, hiç görmemiş olmayı yeğelerdim. Çünkü ne yaparsam yapayım "modern" ve "bilgi güvenliği" kelimelerinin "tübitak" ile beraber kullanımını ülke ve bayrağımın onuru adına kabul etmiyor, edemiyorum. Okurlar üzgün...

  • Tübitak'ın yaptığı hiçbir işten hayır beklemiyorum. Milli otomobil prpjeside bunlarda hayır beklemiyorum o işten yalan olacak.

  • ESKİ GRUBU BİLEREK ve İSTEYEREK hükümet dağıtmıştır.
    Birçoğu ile tanıştım.
    Bir tanesi NASA'nın sistem yöneticisiydi... Bu yorum yeterince açıktır umit ediyorum...

  • bi ara lg de pardus rom vardı ,bununla bağlantılı bir çalışmamıydı acaba.

  • Dikkatimden kacmis ama yine de 4.10 kernel degil ...


    Windows daha cok kullaniyorum ama malesef bircok uygulama windows tabanli uretilmistir . Kullandiigm dizustuler ultrabooklar dokunmatik windows pc ler Pardus uyumlu degildir.

    Pardus hep geride olmaya mahkumdur sonucta baskalari cikartiyorlar Turkiye icin yerelestiriliyor ...


    https://www.kernel.org/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: smart1978

    Dikkatimden kacmis ama yine de 4.10 kernel degil ...


    Windows daha cok kullaniyorum ama malesef bircok uygulama windows tabanli uretilmistir . Kullandiigm dizustuler ultrabooklar dokunmatik windows pc ler Pardus uyumlu degildir.

    Pardus hep geride olmaya mahkumdur sonucta baskalari cikartiyorlar Turkiye icin yerelestiriliyor ...


    https://www.kernel.org/

    Debian da kernel 4.9 kullanıyor. ve bunu kullanmasının gerekçesi var. biraz araştır istersen. kernel 4.9 da gördüğün eksiklik nedir




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.