Şimdi Ara

Peugeot 307 Otomatik Vites Arızası ÇÖZÜLDÜ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
20.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili arkadaşlar, Şimdi yazacağım durumlarla aklınızda olan 307 ile ilgili bütün olumsuz düşüncelerinizi düzelteceğim. Ben şahsen Akademisyen ve Mühendisim. 307 Otomatik aldığımda hata mı ettim, şimdi ne olacak diye düşünür araştırırken yabancı sayfalardan yerli sayfalara bir çok tarama yaptım ve sanırım bu yazı içeriğini okuyan arkadaşlar hem dua edecekler, hem de sorunlarını çözecekler.

    Öncelikle şunu söylemeliyim, aracınızın şanzımanında mekanik bir sorun varsa, bu durum tüm dsg dahil hepsinde başınıza gelebilir, onun çözümü şanzıman revizyonudur. Ancak şanzımandan anlamayan ustalara (bunlara servislerin bir çoğu da dahil) götürürseniz canınız sıkılabilir.

    Öncelikle aracınızda "Automatic Gear Fault" yazısı veya çekişinde hissettiğiniz bir sorun varsa, vites değişiminde ciddi vuruntular varsa ilk yapacağınız işlem "Şanzıman beynini güncelletme" olacaktır. Motorla uyumlu çalışabilmesi için ise "Motor beynini güncelletme"niz gerekmektedir.
    Yani öncelikle yetkili servislerde aracınızın beyinlerini mutlaka güncelletin. Güncelletme sonrasında yüzde 90 şikayetlerinizin çoğu gidecektir. Motor güncellemesi sonrası dijital klimanızın çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin. Benim güncelleme sonrası çalışmadığından tekrar servise gitmek durumunda kaldım.

    Güncelletme sonrası ikinci tespit ettiğim sorun (bunu bir forumdan okumuştum, kişi numarasını bırakmıştı aradım konuştuk ve sağolsun ondan sonra emin oldum) araç bir süre gittikten sonra şanzıman kendini korumaya alıp havalandırma tapasından aşırı ısınma sonrası yer yer yağ atıyorsa.

    307 araçları yaklaşık 97 derecede soğutma suyu fanı açıyor. Şanzıman yağını soğutan Isı değiştirici, Eşanjör, Heat Exchanger, Soğutucu buna her ne diyorsanız küçük bir parça mevcut. Motor suyu sıcak ve sizin şanzıman yağını ısıtma yerine soğutmanız gerekmekte. Bu işin çözümü Radyatörden üstten çıkan bir kalın hortum var. Bu hortuma En yüksek 90 derece de fan açacak bir müşir taktırıyorsunuz. Müşiri fanın sistemine bağlıyorlar ve fanın iki kademe olan ayarı kablolarından birisi diğerine bağlanarak 2. kademede fan açmasını sağlıyorsunuz.

    Şimdi şanzıman yağını soğutacak düzgün bir sisteminiz oldu, Bu sistem motorunda verimini arttıracaktır. Benim aracım şuan 90 da fan açıp 85te kapatıyor.

    Üçüncü ve en önemlisi ise şanzıman yağıdır. Ustaya götürdünüz şanzıman yağı koy dediniz alt tapayı açtı boşalttı üstten tekrar doldurdu, böyle bir dünya yok arkadaşlar. 307 nin neredeyse tüm kataloglarını taradım ama otomatik şanzıman yağ miktarı ile ilgili kesin bir bilgi yok. Öncelikle kullanacağınız şanzıman yağı orjinal de Esso ATF 71141 bu yağı tabi ki bulamayacaksınız Mobil ATF 71141 veya muadillerini kullanabilirsiniz.

    Şimdi şanzıman yağı değişme prosedürüne gelelim. Öncelikle aracınızı biraz kullanacaksınız yani şanzıman yağı sıcaklığı 60 dereceye geldikten sonra lifte kaldırtıyorsunuz alttaki tapayı açıyorlar. Bir miktar yağ aktı ve bitti. Şimdi ustaya diyorsunuz yanlış hatırlamıyorsam 7 veya 8 alyan ile tapadan içeri alyanı sokuyor plastik bir tapa daha var uzunca onu açıyor ve daha çok yağ akıyor. Şimdi eğer aracınızda şanzımanla ilgili bahsettiğim sorunları alıyorsanız yaklaşık 4-5 LT yağ çıkacaktır içinden.

    Şimdi tapaları tek tek kapattırıyorsunuz (Plastik tapaya ölümüne asılıp yalama yapmasınlar, gevşekte bırakmasınlar) aracı liftten indirip üstten tam olarak 4 LT yağ ekletiyorsunuz. Sonra aracı çalıştırıyorsunuz motor sıcaklığı 83 dereceye gelince frene basıp sırayla R,N,D ve MANUEL sonra tekrar geriye doğru Park moduna vitesleri değişip her viteste 6 sn bekliyorsunuz. Sonra aracı stop edip tekrar lifte kaldırıyorsunuz. Dış tapayı açıp yarım litre yağı geriye alıp kapattırıyorsunuz işlem bitti.

    Eğer nazınızla uğraşacak ustanız yoksa 3,5 LT yağ koydurun viteslere geçişleri yapın aracınızı alın gidin. Fazla yağ demek selenoid arızası demek, fazla yağ demek yağın ısınması ve aracın zorlanması demek, Yağın ısınması koruma modu demektir. Benim sorunum bu şekilde çözüldü.

    Diyelim sizin sorununuz buna rağmen düzelmedi öncelikle şanzıman soğutucusunu fabrika sonraki modellerde değişmiş parça nosu 227559 üstü daire altı kare Magneti Marelli marka onlarla değişim yapabilirsiniz.

    Buna rağmen araçta aşırı vuruntu varsa Borg Warner marka selenoidleri (elektro valf) şanzımana takabilirsiniz. Bu bahsettiğim durumlarda bile aracınızda yokuşta geri kaydırma varsa şanzımanınızda revizyon gerekebilir. O vakitten sonra iyi bir şanzımancıya cihaza bağlatıp ölçtürün. Şanzımanda aşırı yağ varken ölçtürürseniz basınç yüksek çıkacaktır. Belki de ilk baştan size revizyon diyeceklerdir.

    Yukarıda yazacaklarımı özetlersek,
    1) Aracınızın motor ve şanzıman beyinlerini ayrı ayrı güncellettirin
    2) Aracınıza 90 derece de 2. kademede fan açtıracak müşir taktırın.
    3) Şanzıman yağının çift tapasını da boşalttırın 3LT yağ ilave ettirin.
    4) Şanzıman soğutucuyu değiştirin
    5) Selenoidleri değiştirin
    6) Bundan sonrası profesyonel ekiplerce revizyon.
    Yukarıdakileri sıralamasıyla takip edin. Yoksa cebinizden aşırı masraf çıkabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HaKushen -- 17 Ekim 2018; 14:35:4 >







  • İşin tuhaf yanı şanzımanı ve arcı üretenlerin bunları bilmiyor olması imkansız, neden çözüm üretmiyorlar? Siz basit bir soğutma sistemi ile bu srounu çözebiliyorken mühendisler neden daha iyi bir soğutma sistemi tasarlamamışlar? Anlattığınız olayı Peugeot'ya karşı önyargılarımı silmek bir kenara, daha da arttırdı...
  • Hocam sonraki makyajlı kasalar çıkarıldığında bahsettiği eşanjör büyütüldü. Fabrika benim eşanjörüm yetersiz, soğutucum yetersiz derse araçları geri toplatması gerekir. Bu iş de oldukça maliyetli. Yazılımsal güncellemeler çıkarmışlar. Ancak servisin bu konularda çok bilgisiz olması asıl tuhaflık. Benim şansım sürekli ulaşabileceğim bu işlerden anlayan tonla usta ve bilgili insanların olması. Ayrıca ben aldığım her araçta en ufak rahatsız eden durumun üzerine gidiyorum. Bir de şöyle düşünmek gerek, şanzıman kompleks bir parça olduğundan anlayan insanların havasından geçilmiyor, ya da azıcık adamın karakteri bozuksa sökelim bir ton para alalım hesabı yapıyorlar. Mesela ben egsozun dolmuş olabileceği düşüncesiyle fuzuli yere egsoz bile değiştim. Araç arızalarında en önemli şey aracı gözlemlemektir. Bu sadece bu model için değil tüm araçlar için gözlemlemek ve zamanında doğru müdahale büyük sorunların üstesinden gelmemizi sağlıyor. Ön yargınız olmasın çünkü audi binemediğimiz için peugeot biniyoruz. İmkanım olsa audi binerim ancak şimdilik daha iyisine sahip olana kadar elimizdekini en iyi şekilde kullanmalıyız.




  • Üstat çok önemli bir noktaya değinmiş " şanzıman sıcaklığı ve motor sıcaklığı konusu". Şanzımanı komple revizyon ettirmiş eşanjörü dahi yeniletmiş olmama karşın sıcaklık sorunu ile bende karşılaştım.
    90 dereceyi geçtiği anda komple revizyon edilmiş şanzıman vitesten başa çıkma gibi hadiseler gerçekleştirmekte idi. Ben çözümü arabayı sağa çekip hararet müşürünü sökmekte yada klimayı açmakta buldum. Hareret müşürünüde sökseniz klimada açsanız, aracın fanları devreyi girdiği için motor suyu soğutması gerçekleşmekte bunun akabinde şanzımanda soğumakta ve stabil çalışmakta.

    Ama şu program yazılım yükletilme konusuna ayriyeten bende bir eğileceğim
  • Merhaba iyi akşamalar rahatsız ediyorum ama yardımcı olabilirseniz sevinirim bende 307 kullanıcısının 2ay oldu arabayı alalı kaç kez götürdüm ustaya sizin bu yazdığınızda gösterdim şansumanında parçası peouguet servisine gitti usta taktı sonra onu tamam oldu dedim otobanda yine aynı arızayı verdi.sizinle iletişime geçsem sizin gösterdiğiniz ustayı söyleseniz ? Yardımcı olabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba iyi akşamalar rahatsız ediyorum ama yardımcı olabilirseniz sevinirim bende 307 kullanıcısının 2ay oldu arabayı alalı kaç kez götürdüm ustaya sizin bu yazdığınızda gösterdim şansumanında parçası peouguet servisine gitti usta taktı sonra onu tamam oldu dedim otobanda yine aynı arızayı verdi.sizinle iletişime geçsem sizin gösterdiğiniz ustayı söyleseniz ? Yardımcı olabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam benim aracım 2003 otomatik 1.6 benzin lpg li. Vites geçişlerinde hiç bir sıkıntı yok lakin 2 veya 3 viteslerde ayağımı gazdan çekince acayip silkeliyor ve bazen hafiften küt diye ses geliyor aynı şekilde gaza basınca da aynısı oluyor vitesteyken, artı olarakta acayip motor freni yapıyormuş gibi hızlıca yavaşlıyor bunun sebebi ne olabilir çok rahatsız ediyor beni...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kolay gelsin, 2004 model 307 kullanıcısıyım aracı arkadaşımdan güvenerek aldım yalnız 1 ay içerisinde çok sorun yaşadım.

    1. Araç R ye taktığımda vuruntu yapıyor bu düz bir zeminde oluyor. Lakim hafif eğimli bir yerde R ye taktığımda vuruntu genellikşe olmuyor.
    2. Uzun yolda ortalama 50-60 km gittikten sonra araç 4.100 devir civarından önce vites yükseltmiyor. Sağa çekip 10 dakika bekledikten sonra yola devam ediyorum sorun kalkıyor bi süre sonra tekrar devam ediyor. Yada kar moduna alıyorum vites degiştirme aralıgını düşürüyor buda sürekli kullanımda zarar verir diye düşünüyorum.
    3. Normal seyir halinde giderken sarsma vuruntu genellikle yok, kullanıma bağlı yani hard kullanılırsa vuruntu yapabiliyor . Rampada kaçırma hiç yok. Ama R ye taktıgımdaki vuruntu olayı ve yüksek devirde vites degiştirme olayı canımı bi hayli sıkıyor. Lütfen bilgisi olan varsa yönlendirirse sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oquzzz

    Hocam benim aracım 2003 otomatik 1.6 benzin lpg li. Vites geçişlerinde hiç bir sıkıntı yok lakin 2 veya 3 viteslerde ayağımı gazdan çekince acayip silkeliyor ve bazen hafiften küt diye ses geliyor aynı şekilde gaza basınca da aynısı oluyor vitesteyken, artı olarakta acayip motor freni yapıyormuş gibi hızlıca yavaşlıyor bunun sebebi ne olabilir çok rahatsız ediyor beni...

    Aynı sıkıntı bende de var. Geçen yıl sanırım haziran ayıda seleneoid valfler değişince vurun çok şükür gitti ama ayağızı gazdan çekince silkeleme olayı bazen oluyor.

  • Hocam bu saydiklarinizi nerde yaptırdınız? bana acilen istanbul Avrupa yakasında bu işten anlayan usta lazım. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.