Şimdi Ara

PİKAP TAVSİYESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.138
Cevap
29
Favori
113.830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar Arkadaşlar,

    Uzun zamandır devam eden hi-fi sistem hobim var. Zaman içerisinde çeşitli upgradeler ile imzamda yer alan sistemi oluşturdum.
    Mevcut sistemim ile orjinal cdler , audio cdye yazılmış flac dosyaları ve nadirende telefon ve tablet üzerinden flac parçalar dinliyorum.
    Şimdi ise plak merakı sardı beni ve bu konuda bilgi sahibi arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Bir pikap satın alacağım fakat ne tür bir cihaza ihtiyacım
    olduğuna karar veremedim.

    * Öncelikle kısa vadede birincil ses kaynağımın plaklar olmayacağı bir gerçek.
    * Babamın gençliğinden kalma bir taş plak koleksiyonu var ve bunları alacağım cihaz sorunsuz bir şekilde çalar mı? (taş plak dedim ama emin değilim ön yüzde 1 ve arka yüzde 1 olmak üzere 2 şarkılık küçük plaklardan bahsediyorum)
    * Pikabı aldığım takdirde tabiki bende yavaş yavaş bir plak koleksiyonu oluşturacağım ama bu hobiyi ''ben sadece plak dinlerim'' noktasına taşıyacağımı sanmıyorum , çünkü her ne kadar analog ses ve stereo meraklısı olsam da , teknolojinin her geçen gün bizlere kazandırdığı yenilikleri de takip ederim ve bunlara da açığım.
    * Yukarıda saydığım durumlara göre alacağım pikabın ses karakteri mi yoksa işlevselliği mi ön planda olmalı? bunun kararını da vermiş değilim.
    * Ses sisteminden beklentim genellikle sert olmayan derli toplu alt frekanslar ve kulak tırmalamayacak boyutta hafif parlamasında sakınca görmediğim üst frekanslardır. Vokal sesi bassların altında ezilmemeli ve düşük ses seviyelerinde de sesteki ayrıntıları duymalıyım.
    * Şu an için pikaba ayırabileceğim bütçe max 600 - 700 TL gibi görünüyor , ancak fikirleriniz bu durumu değiştirebilir.
    * 2. ele pek sıcak bakmıyorum ama forumda kabul görmüş referansa sahip bir satıcıdan dinleti ile temiz 2. el de olabilir.

    Biraz uzun oldu farkındayım ancak daha önce pikap kullanmamış biri olarak beklentimi en ince ayrıntısına kadar yazmak istedim.
    Bu maddeler doğrultusunda sizce hangi pikabı satın almalıyım. Dnr'da ion diye bir markanın birkaç pikabını gördüm ve araştırdım pek önerilen ürünler değillermiş. Sonrasında aşağıda linkini gönderdiğim Pioneer PL-990 pikaba baktım sanırım bir f/p ürünü ve linktekinden daha uygun fiyata bulunabiliyor (450 TL civarı)ama dediğim gibi pikaplarla ilgili bilgi sahibi olmadığımdan karar veremedim. Bu yeni nesil pikapların taş plakları çalmadığı gibi duyumlar da alınca danışmadan bir tercih yapmak istemedim çünkü hatırı sayılır sayıda bu plaklardan var elimde. Şimdiden çok teşekkür ederim , yardımlarınızı beklemekteyim...

    http://www.dr.com.tr/Elektronik/Pioneer-PL-990-Pikap//Ev-Elektronigi/Pikaplar/urunno=0000000444203







  • Jeremy Clarkson ve Richard Hammond ile birlikte BBC’de “Top Gear” Programını sunan James May’in yalnız olarak sunduğu “Cars of the People” adlı bir dizi var.

    Bu dizide James May, çocukluğundan beri kendisine –“İngiliz arabalarının iyi, Japon arabalarının kötü” olduğunun söylendiğini, buna inandığını, oysa şimdi, hayal kırıklığı ile, “Japon arabaların iyi, İngiliz arabalarının kötü” olduğunu öğrendiğini söylüyor.

    Başka bir bölümde de bir Avustralya fıkrası anlatıyor.
    Avustralya’da bir dostu kendisine “bir Land Rover ile Avustralya’nın öbür ucuna gidebileceğini” söylemiş. Sonra da eklemiş, “Ama eğer geri dönmeyi de planlıyorsan bu gezini Toyota Land Cruiser ile yapsan iyi olur” demiş. :)

    Ne anlatmaya çalışıyorum?
    Eğer iyi bir mal almak istiyorsanız medyanın pompaladıklarını bırakın. Akıl ve mantığınıza güvenin.
    Arkadaşların pikap seçimi konusuna yabancı kaldıklarını görüyorum.
    Bir pikabın kalitesini, ne ciddiyetle üretildiğini anlamak o kadar zor değil.
    Pikap bir dönen platform ve koldan oluşur. Kolun ucunda da asıl sesi üreten kartuş olur.

    Bunları tek tek ele alırsak:
    Dönen Platform:
    1. Döndürücü gücün motordan platforma iletimi 3 şekilde olur:
    a) Kasnak sürüm
    b) Kayış sürüm
    c) Direct-drive
    - Kasnak sürüm artık kullanılmıyor. Ama bunun Garrard 301 ve 401 gibi bugün bugün bile vintage 2.eli çok yüksek fiyatlarla satılan örnekleri var.
    - Kayış sürüm bugün en çok “pompalanan” ürün... Tarihte Avrupalı, ki aralarında çok meşhur bir firma da var, adını şimdilik anmayayım ve Amerikalı birçok firma yapmayı beceremedi. Bu nedenle direct-drive’ın kötü olduğuna dair büyük bir propaganda başlattılar.
    - Mükemmel bir direct-drive’ı üretmek Technics’e nasip oldu. Artık Technics’in direct-drive konusunda almış olduğu patentlerin süresi dolmuş olduğundan tüm firmalar aynı teknoloji ile direct-drive pikap üretebilir. Ancak daha önce tükürdüklerini yalamak durumuna düşmemek için birçok firma üretmiyor. En mükemmel sürüş teknolojisinin esnek, ince bir kauçuk kayış değil, platform üzerinde kontrolü en mükemmel şekilde sağlayan direct-drive olduğunu kesinlikle ve rahatlıkla söyleyebiliriz.

    2. Dönen platformun malzemesi:
    - En mükemmel platform malzemesi döküm alüminyumdur.
    - Piyasada polyester reçine (Rega), plexiglas veya cam (Pro-Ject), hatta pres sac kullanan pikaplar görebilirsiniz. Bu malzemeler alüminyum döküm konusuna yatırım yapmak istemeyen, konuyu ucuz bir şekilde halletmek isteyen firmalarca kullanılır. Plexiglas ve cam olağanüstü rezonatif malzemelerdir. Bir pikap platformunda yeri yoktur. Pres saca gelirsek... Sac manyetik bir malzemedir. Manyetik pikap kartuşunun içindeki mıknatısları etkileyerek sağlıklı çalışmasını engeller.

    3. Pikap kolları:
    - Düz ve “S” şeklindeki pikap kolları ile karşılaşabilirsiniz. “S” şeklindeki pikap kolları daha hoş durur, ancak “S” şeklindeki kolların düz kollardan daha iyi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Ancak "S" şeklindeki kollar genellikle piyasa standardı olan SME tipi “headshell “ kullandığından bir kolaylık sağlar. Ancak tüm “S” kollar SME tipi headshell kullanmayabilir. Bu arada, bazı vintage pikaplar standart olmayan plastik headshell’ler kullanırdı. Bunlardan uzak durmakta yarar var.

    4. Pikap kartuşları:
    - Pikap kartuşları asıl sesi üreten parça olması nedeni ile başlı başına bir konudur. Temelde ikiye ayrılır: kristal/seramik/piezo ve manyetik kartuşlar... Kristal/seramik/piezo kartuşlar çok ucuzdur. Plakları tarla gibi sürer, bir çalışta bozar. Manyetik kartuşlar da temelde iki tiptir: MM (moving magnet [oynayan mıknatıs]) ve MC (moving coil [oynayan bobin])...
    - MM tiplerinin fiyatı ortalama 300-2000 TL arasındadır. MC tiplerinin fiyatı bunun üzerinden başlar. MM tiplerinin iğnesi kolaylıkla değişir, MC tiplerinin iğnesi değişmez, en iyi olasılıkla üretici firmaya gönderirsiniz, ücreti karşılığı iğnesi değişmiş başka bir kartuşu size gönderir... MC tipi kartuş kullanabilmek için daha yüksek kazançlı phono pre gerekir. Kullanılan phono pre'nin MC kartuş desteklemesi gerekir.

    5. Son olarak pikabın toprak hattı (ground post) yeni ve ucuz tip bazı pikapların arkasında bir toprak hattı olmayabiliyor. Eğer varsa içindeki phono pre’yi kullanmayıp pikabınızı pikap girişi olan bir amfiye bağlamayı veya harici phono pre kullanmayı düşünüyorsanız pikabın mutlaka bir toprak terminali olmalı. Rega pikapların hiçbir modelinde ground post yok, Audio Technica AT-LP120’de ground post yok. Ancak LP120’nin yeni modellerini varmış diye duydum, kontrol etmedim.
  • güncel
  • mustyblack kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam öncelikle pikap ve plak işi sabır ilgi ve bilgi ister

    elinizdeki plaklar büyük ihtimal 45 lik diye geçen plaklardan günümüzde ise single şarkı gibi düşünebilirsiniz

    pikapta belli başlı özellikler olmalı misal kartuşu değişebilen bir yapısı olmalı ağırlık ayarı olmalı pitch kontrol olmazsa olmaz değil ama olsa iyi olur

    pikabın ses kalitesine etki eden birçok unsur vardır tabi bunu zamanla tecrübe ederek öğrenirsiniz ilk olarak sizi iyi bir şekilde idare edecek bir pikap almaya çalışın yoksa al sat daha fazla zarara girersiniz

    600-700 bandına 0 olarak iyi pikaplar denk getirebilirsiniz 2.eldede güzel ürünler denk gelebilir ama takip etmek lazım

    dr de satılan pikaplar sizin işinizi görmez ayrıca hiçbir kaliteleri yok keza pio pl-990 da onlardan biraz hallice bunlar yerine şuan marka ve modellerini hatırlamıyorum ama sizin bütçenize uygun direct drive veya belt drive olarak dj pikapları var veya bir ara tchibonun sattığı pikapda değerlendirilebilir




  • elimdeki plakların 45lik olması muhtemel. Taş plaklar yanılmıyorsam LP'ler ile hemen hemen aynı boyutlardaymış . Bendekiler daha minik olanlardan.

    @des_955 , ilginiz için teşekkür ederim. Bende tchibo'nun satığı modeli arıyordum ancak , hiçbir yerde yok. pioneer pl-990 uzun vadede değişim ister gibi.

    Tecrübelere göre tavsiyelere ihtiyacım olacak anlaşılan. Yardımlarınızı bekliyorum.
  • Ben kendim için şunu düşünüyorum, size de fikir verir.

    http://www.sesvegoruntusistemleri.com/DP-300-Pikap,PR-454.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Duff MC ®

    Ben kendim için şunu düşünüyorum, size de fikir verir.

    http://www.sesvegoruntusistemleri.com/DP-300-Pikap,PR-454.html

    Bütçemin biraz üzerinde fakat bir alt modeli var denon'un dp-200 diye onu kullandınız mı hiç.?
  • mustyblack kullanıcısına yanıt
    merhaba hocam verdiğiniz linkteki ürün hakkında bilgim yok ama fena durmuyor bunun yanında akiyama ve reloop un dj pikaplarına bakabilirsiniz akiyamanın stereo mecmuasında incelemeside var ayriyetten size fikir verebilir bunun yanında pro ject firmasınında ürünlerine bakabilirsiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: des_955

    merhaba hocam verdiğiniz linkteki ürün hakkında bilgim yok ama fena durmuyor bunun yanında akiyama ve reloop un dj pikaplarına bakabilirsiniz akiyamanın stereo mecmuasında incelemeside var ayriyetten size fikir verebilir bunun yanında pro ject firmasınında ürünlerine bakabilirsiniz

    Çok teşekkür ederim akiyama ile ilgili incelemeyi okudum gerçekten faydalı bilgiler içeriyor. Ayrıca tecnichs replikası cihazlarmış ve upgrade edilebilir yapıdalarmış. aklıma takılan iki konu kaldı sadece belt drive ya da direck drive olmasının avantajı ya da dezavantajı nedir bilginiz var mı. Aralarında 200 TL gibi bir fiyat farkı var çünkü.
  • mustyblack kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam belt drive alın geçin 200 liraya değecek bir fark yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sakın ha belt drive almayın pikap alacaksanız mutlaka direct drive olmalı, bu işin ortalama cihazlarındaki en iyi markası technics'tir ama ben sana ondan da daha iyi üretilmiş bir cihaz önereyim bulursan sıfır bulamazsan 2. el ara numark ttx 13 kg. yaklaşık 5. kg tork muhteşem bir alet..
  • ubtatto U kullanıcısına yanıt
    neden direct drive olmalı?
  • öncelikle aradan kasnak ve lastiği çıkarmış olursunuz motor platter'a doğrudan hükmeder bu yüzdende ilerde oluşabilecek lastik gevşekliğinden doğabilecek devir kayıpları yaşamazsınız ve yine eskiyen ve aşınan lastikleri değiştirmek zorundada kalmazsınız,motor platterı direkt çevirdiği için cihazın rezünasyonu daha az olacağından dolayı daha az sesli ve sallantısız çalışır çok profesyonelce üretilen belt drive pikaplarda var belki ama onlarında fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor doğrusu hi-fi ürünlerinde 3 ila 10 bin tl. arasında bir fiyat aralığında sunuluyor, ben 80'li yıllarda ilk dj.'liğe başladığımda o zamanki teknolojinin en üst seviyesi pikap olduğu için çok uzun yıllar pikap kullanmış ve haşır neşir biri olarak üstteki cihazları önermemin bir nedenide bu cihazların motorları manyetik alanda döner her direkt drive pikap belki bu teknoloji ile üretilmemiş olabilir ama özellikle club tarzı yerlere göre düşünüldüğünden bu pikaplarda sağlamlık,denge,ağırlık,kolay yedek parça bulabilme,ve yüksek torg ön planda düşünülerek üretilmiş olduğundan artılarına geçersek bu pikaplar genelde dökme demir tarzı bir metalden üretilip gerçekten bir hayli ağır olurlar ki! buda pikap çalarken en ufak bir sallantı ve titreşimden etkilenip atlama yapmasın diyedir,malzemesi gerçekten çok sağlam ve toktur ki! pikabın kasasına en ufak gelen bir darbenin sesini almasın diye,platter o kadar rahat hareket edebilirki! buda az önce bahsetmiş olduğum manyetik motor sayesindedir bu sayede plak çalarken ileriye veya geriye platter'ı istediğiniz gibi ve istediğiniz hızda ileri ve geri çevirebilirsiniz! yine en büyük artılarından biride bunu özellikle numarkın ttx model pikabı için söylüyorum yüksek torg hacmine sahip oldukları için mesela bir plağı koyup şarkının başına alıp durdurup beklediniz,normal bir pikapta start tuşuna bastığınızda şarkı ilk başlarken daha düşük bir devirle başlayıp daha sonra normal devrini bulurken bu pikaplar start tuşuna bastığınızda neredeyse bir cd çalar gibi saliselerle ölçülen bir zaman diliminde devrini bulup çalmaya başlar,tabii tüm bunların yanında en önemli hususa gelecek olursak oda kola bağlı olan kafa ( shell) ve kullandığınız iğnedir ama bu tamamen bütçeyi ilgilendiren diğer bir konu olduğundan illa şu veya bu olsun diyemiyorum!! eksilerine gelicek olursak bu pikaplar daha öncede dediğim gibi club tarzı yerlere göre yapıldığından öyle otomatik start,otomatik stop falan gibi şeyleri yoktur buna önem veren arkadaşlar ona göre değerlendirme yapmalılar,ama işin özüde şu bu pikaplardan temiz bulursanız helede sıfır alırsanız ve evde kullanacaksanız belki ömrü boyunca birkaç kez iğne değişimi ve belkide bir kez pitch control ünitesinin değişimiyle bırakın siz ve çoçuğunuz neredeyse torunlarınıza bile bırakabilirsiniz!!!!!! bitirmeden son birşey daha ekleyeyim technics son çıkardığı mk5 modellerine ekledimi bilmiyorum ama numarkın ttx modelinde sadece phono çıkışı değil aynı zamanda cihazın içinde yerleşik preamp. bulunduğundan line çıkışı da vardır yani yeni nesil phono girişi olmayan tüm cihazlarlada kullanabilirsiniz.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ubtatto -- 24 Mart 2015; 1:04:18 >




  • Belt Drive bir pikapla direct drive bir pikap arasında iyi kötü karşılaştırması yapmak pek doğru değil gibi. Yapı olarak aynı amaca hizmet etmiyorlar çünkü.

    Dj pikaplarda pratiklik ön plandadır, Direct drive motor, pitch ayarı ve değiştirilebilir head Shell vs hepsi dj'in daha hızlı ve pratik müzik icra edebilmesi için tasarlanmıştır. Mesela Direct Drive motor daha hızlı bir şekilde istediğiniz devire ulaşmanızı sağlar ve djler için vazgeçilmez bir özelliktir. Ev kullanıcıları için önemli midir, değildir. Bütün bu özelliklerin az yada çok ses kalitesine olumsuz etkileri vardır.

    Büyük pikap üreticilerinden bir çoğu (en azından ülkemizde pazarlananlar diyelim) en üst modellerinde belt drive kayışlı motor kullanır. Motor, plato, zeminden gelebilecek titreşim ve gürültüleri kola minumum şekilde yansımasını hedefleyerek sese etkisini en aza indirgemeye çalışırlar.

    Aslında bir ürünü alırken beklenti çok önemlidir, pratiklik, kolay kullanım, düşük bütçe hedefimiz var ise direct drive pikap, ses kalitesi ön plandaysa, ileride sistemi geliştirmeyi düşünüyorsak en önemlisi iyi bir arşivimiz var ise belt drive pikap hedeflemeliyiz.




  • simsek07 S kullanıcısına yanıt
    Benzer açıklamayı ben yapacaktım ama siz benden önce yazmışsınız. Elinize sağlık.

    Direct drive daha iyidir demek yanlıştır. Kullanıldığı yere göre iyi demek daha doğrudur. DJ için tabiki önemlidir fakat ses kalitesinin ön planda tutulduğu bir pikap için aynı şey söylenemez. Platoya iletilen titreşimlerin azaltılması için hatta istenmeyen bir durumdur.
  • tam zamanında tam aradığım tartışma olmuş. kısa süre içerisinde sisteme bir pikap dahil etmek istiyordum. pikaplar hakkında pek bilgi sahibi değilim. bu yüzden de konuyu ilgiyle takip edeceğim, umarım yoğun bir katılım olur da doğru sonuçları çıkartabiliriz.
  • enerji78 kullanıcısına yanıt
    Direct-drive'da motor 33 1/3 devirde dönüyor. Kayışlı belt-drive'da ise motor devri 1000 devire yakın... Bunu platforma kauçuk kayış ile de iletseniz şaseye monte edilen 1000 devirde çalışan bir motorun titreşimleri azalttığına inanmak güç.

    Direct-drive'ı eleştirenler motorun elektronik kumanda geri-beslemesi ile sürekli devir düzeltimleri yaptığını, bunun da seste dalgalanmaya neden olduğunu söylüyor. İyi tasarlanmış bir direct-drive'ın bu sorunu çözeceğine inanıyorum.

    Bir zamanların klasikleri, ağır abileri Garrard 301 ve 401 modellerinin capstan/kasnaklı olduğunu düşünürsek, sistemin değil, o sistemi ne derece başarılı tasarladığınızın önemi ortaya çıkıyor.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Tasarım tarafının uzmanı değilim ama günümüzün kaliteli pikaplarına baktığımızda genelde belt drive oluyor ki bu da tasarımla ilgili sıkıntının kolay aşılamadığını gösteriyor.

    Yüksek devirde döndüğü doğru fakat aradaki kayışın iletilen titreşimi azaltıyor ayrıca motorun direct drive 'da olduğu gibi plato ile düzlem üzerinde olmaması da büyük etken.
  • enerji78 kullanıcısına yanıt
    Motorun direct-drive'da platform ekseninde olması bence bir dezavantaj değil.

    Kayışın platform kasnağı üzerinde gezinme, kauçuk kayışın esnemesi, devir kaçırması riskleri var.
    İyi bir direct-drive motorunu ise herkes yapamıyor. Bir DIY'ciye bile kayışlı pikap yapmak daha kolay gelir.

    Üreticiler işlerine gelen tasarımı seçiyor. İyi bir pikap platformu döküm aluminyum olur. Bakıyorsunuz platformu plexiglass'tan yapmışlar! Tornaya koyup çevirmesi kolay! Bir DIY'ciye de pikap yap deseniz plexiglass'ı tornada çevirir! Plexi'nin ne sakıncası var? Parmağınızın ucu ile bir tıklayın... Kase-i fağfur gibi çınlayacaktır. Yani bir dokun, bin dinle... Fiyatları da ucuz değil...
  • dediklerinizde doğrular da var yanlışlarda var zaten yazarken tüm artılarını ve eksilerinide yazdım,eğer otomatik bir kullanım bekliyorsanız starta basayım kafa plağın üzerine otomatik olarak hareket etsin,çalsın ve bittiği zamanda yerine dönüp otomatik olarak stop yapsın vb.. gibi o zaman bu özelliklere göre pikap bakmalısınız belt drive pikapların gürültü oranını düşürdüğü kesinlikle doğru bir bilgi değildir daha önceki yazımdada belirtmiştim bunu en aza indirgeyen marka ve modellerde vardır ( garrard ) gibi ama fiyatları çok tuzludur,ben orta yollu pikaplarda mukayese yapmak istedim ayrıca dediğim gibi direkt drive pikapların hiçbiri gürültü çalışmaz da demedim ben zaten dikkat ettiyseniz belli marka ve modellerden yola çıkarak özelliklerini belirtip orta yollu alınabilecek en doğru pikap marka ve modellerini yazdım bu yazdığım pikaplar malzeme kalitesi ve özellikle belirttiğim manyetik motorlu olmalarından dolayı çok iyi perforsmanlara sahiptir yani arayabileceğiniz tüm iyi özellikleri bünyesinde barındırırlar bunlara örnek birkaç marka ve modelde vardır aslında ama bu iki örnek lokomotif etkisindedir yoksa manyetik motor teknolojisini kullanıpta direct drive olarak gürültü alan marka ve modellerde vardır,zaten şunu çok iyi anlayın disco tarzı yerlerde yüksek ses kullanılır bu yüzden iletilen sesin çok doğru ve düzgün olması şarttır eğer pikap gürültü sesini yansıtırsa bunu o kadar kolay farkedersiniz ki seste distorsiyonlar oluşmaya başlar ve en küçük gürültü dışarıya çekilmez bir ses olarak yansır ben direkt drive diyorum ama her direkt drive pikap alınır demiyorum belirtmiş olduğum pikapları kullanırsanız tadından yenmez diyorum sadece.. siz temiz bir bahsettiğim pikaplardan bir tanesini bir deneyin pikabı çalıştırın ve kulağınızı dönen platterın yanına eğilerek dinleyin ,daha sonra boştayken amfiden pikabın sesini boş olarak açın ve pikabın kasasına elinizle bir vurun bakın bakalım dışarıya nasıl bir ses çıkacak birde bunu diğer pikaplarla deneyin??




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.