Şimdi Ara

Sahte hafıza kartlarına dikkat! İşte gerçek ile sahte kartları ayırma yöntemleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
27
Favori
26.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  •  

    Hafıza kartları günümüzde en çok kullanılan depolama birimlerinden birisi. Akıllı telefonlar, fotoğraf makineleri, video kayıt cihazları gibi günlük hayattaki bir çok üründe depolama alanı olarak Micro SD kartlar tercih ediliyor. Son dönemdeki sahte hafıza kartları ise teknolojiyi gündelik olarak kullanan bir çok insanın canını sıkacak bir noktaya geldi.



    Gerçek ve sahte kartlar arasında teknik bir fark var mı?

     

    Gerçek ve sahte kartları ilk olarak teknik açıdan ele alalım. Elbette Samsung, Kingston, SanDisk gibi büyük üreticilerin üretim bandından çıkan gerçek kartlarla, bunların kopyaları arasından teknik bir fark da var. Buradaki aldatmalardan en önemlisi kapasitesi yüksek gösterilen sahte kartlar.

     

    Sahte bir hafıza kartı bazı yazılımsal işlemler sonucunda gerçek değerinden daha büyük bir depolama alanı sunuyormuş gibi gösterilebiliyor. Örnek vermek gerekirse 8 GB kapasiteli bir hafıza kartı yazılım ile 64GB kapasiteye sahipmiş gibi gösterilebiliyor, ancak karta veri yazmaya başladığınızda 8 GB'dan sonra kayıt yapamıyorsunuz. Bu durum hem verilerinizin kaybolmasına , hem de kartın bozulduğunu düşünüp çöpe atmanıza yol açabilir. Gerçek bir hafıza kartına sahip olmak için ilk önemli sebebimiz bu.







    Buradaki Kingston kartlarda ise ambalajlar sahte kartı açıkça ele veriyor. Sağ taraftaki orjinal kartın ambalajında bütün bilgiler net bir şekilde yazılırken, sol taraftaki kartın ambalajı şüphe uyandırıcı. Merak edenler varsa sol taraftaki ürünü alan kullanıcı kartın hafızasının 5 GB çıktığını belirtmiş.  

     

    İkinci teknik fark ise okuma ve yazma hızlarında karşımıza çıkıyor.Hafıza kartlarının "Class" adı verilen sınıflandırma yöntemi sayesinde kartı satın almadan önce okuma ve yazma değerlerini bilmek mümkün, ancak sahte kartlar çoğu zaman bu değerlere uymuyor, hatta çok daha altında hızlar sunuyor. Karttaki okuma ve yazma hızlarının düşük olması ise burada depolanan verilerin daha yavaş kullanılmasına yol açacaktır. Örneğin sahte MicroSD karta yüklü bir oyun, gerçeğe göre daha geç açılabilir, sahte kartta saklanan fotoğraflar galerinizin daha geç açılmasına sebep olabilir, sahte karta kayıt edilecek bir fotoğraf çektikten sonra normalden daha uzun süre beklemeniz gerekebilir. 



    Standart okuma ve yazma hızlarını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Bilgisayarda ve akıllı telefonlarda kartınızın yazma hızını test edebileceğiniz uygulamalar mevcut, kendi değerlerinizi kartınızın üzerinde yazan Class'ınıza göre kıyaslayabilirsiniz.

     




     

    Yukarıda 2 adet çok başarılı sahte kart örneği görüyorsunuz. Baskıdan ambalaja kadar çok başarılı olan bu ürünleri de piyasada görmek mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise fotoğraftaki gibi yüksek kapasiteli kartları asla 10-15$'lık fiyatlara satın alamayacağınız. Eğer alacağınız kart piyasa değerinden çok düşük bir fiyatla satılıyorsa büyük ihtimalle sahte bir üründür. 

     

    Gerçek ve sahte hafıza kartlarını görünüm ile ayırt etmek mümkün mü ?

     

    Bu soruya kısmen evet cevabı verebiliriz, ancak bu ayrımı yapabilmek için oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Her şeyden önce ilk bilmeniz gereken gerçek kartların her ayrıntısının kaliteli olacağı. Eğer satın alacağınız ürünün üzerindeki yazılarda silinme veya kart kesimindeki ufak hatalar gözünüze çarparsa satın almaktan vazgeçmeniz daha yerinde bir karar olacaktır. Bunun yanı sıra kartın kutusu üzerinde de tüm bilgilerinin net ve açık bir şekilde yazdığından emin olun. Aşağıda bazı fotoğraflarda gerçek ve sahte kartları karşılaştırmalı şekilde görebilirsiniz.




    Yukarıdaki fotoğrafta başarılı bir Sandisk kopyası görüyorsunuz, ancak dikkat ederseniz üst kısımdaki yazıların daha oturaklı ve net olduğunu görebilirsiniz. Üst kısımdaki 32 GB kapasiteli modelin (Orjinal olan) yüzeyi pürüzsüz ve yazılar oldukça net. Aşağıdaki sahte kart ise pürüzlü bir yüzeye sahip ve baskısı da daha kalitesiz.

     

     

    Yukarıdaki fotoğrafta' da benzer bir sahte örneği görüyoruz. Soldaki (Orjinal) kartın yazıları oldukça temiz ve düz gözükürken sağdaki kartın baskıları silik ve kalitesiz görünüyor. 

     



    Yazımızı okudunuz, yukarıdaki kartların hangisinin sahte olduğunu söyleyebilir misiniz? Muhtemelen doğru tahmini yapmışsınızdır. Açıkça görüldüğü gibi sağ taraftaki kartın sağ alt köşesinde ufak bir kesim hatası bulunuyor. Ayrıca kartın çerçevesi de siyah renkte. Yine de sağ taraftaki kopyanın oldukça başarılı olduğunu itiraf edelim. Her iki kartın da benzer fiyatlarla (41$-37$) satıldığı not düşülmüş. Bu karşılaştırma da bize alışveriş yaparken her zaman güvendiğimiz satıcıları tercih etmemiz gerektiğini gösteriyor.



    Eğer hafıza kartınızın sahte olduğunu düşünüyorsanız ve faturanız duruyorsa çekinmeden satıcıya başvurabilirsiniz. Kartını test etmek isteyenler Android platformundaki SD Insight ve A1 SD Bench gibi uygulamaları kullanabilir. 


     




  • Evet bunda sorun olan ne var? PhoneArena zaten bir çok haberine yer verdiğimiz bir kaynak. Herkes oradaki içeriği ingilizce olarak takip edecek bilgiye sahip değil. Ben de makaleyi Türkçe'ye çevirerek yayınladım.

    Neden kaynakta yer almadığını soruyorsanız tek bir kaynaktan yazılmış bir makale değil. 3 farklı kaynaktan ortak olarak hazırladım, kaynak olarak hangisini göstersem "orada böyle bir şey yazmıyor" diyen çıkabilir. Bu nedenle birden fazla kaynak olan yazılara link eklemiyorum.
    Etik olarak 3 kaynağı da belirtmeniz lazım ek olarak hangi paragrafı veya görseli hangi makaleden aldıysanız numaralandırılmış şekilde makale numarasını belirtmeniz lazım...

    Kaynakları derlemeniz veya direk çevirmeniz fark etmiyor.

    Sürekli aynı bahaneye sığınıyorsunuz diye belirtmek istedim.

    İyi günler.
    Ancak hirsizligi kabul edip bu kadar sacma sapan bir cevap verebilirdiniz.. sizi artilayan hirsiz sevicilere ise birsey demiyorum...

    O zaman tezler, makaleler yuzlerce farkli alinti yaptiklari halde hic birini kaynak gostermesin...

    Hirsizlarca yonetilen bir ulkede, hirsizligin dogal gorulmesi ve desteklenmesi de dogaldi..
  • Amazon amerikadan 64gb 4k için en iyisinden samsung kart aldırdım kuzene 2 sene önce. Adam aldı, getirdi kartı çalışmadı. Takıyorum, görüyor kartı hatta yazdırıyorum yazıyor fakat tekrar karta bakıyorsun içinde bişey yok. Ben olayı çakana kadar kuzen geri döndü kartta bana patladı. Heryer üçkağatçı!

  • Satın alınan yer önemli. Bazen uygun fiyatlı diye alıyoruz ama dikkat etmek gerek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle güvenilir yerden almak lazım.
  • ben bu bimde satılan usb belleklerden hafıza kartlarında şüpheleniyorum en ucuzu hep pnlar satıyor

  • Aynı makale 3 gün önce aynı görseller ile PhoneArena'da yayınlandı. Ne desem bilemedim.

  • sahte kart kesinlikle pürüzlü, oturaksız ve yazılar net olmiyacak kurali dogru degil.
    sahtekarinda turlu bin yeteneklisi var.

  • Benim elimde de sanırım sahte bir ürün var. Geçen yıl arkadaşım çinden hediye olarak getirmişti. sandisk 64 gb micro sd hdhc ibareli bir ürün. fakat sandisk sitesinde 64 gb hdhc yani high capacity sınıfında bir ürün yokhc ibareli ürün en büyük 32 gb 64 olunca xc sınıfına geçiyor. ayrıca ambalajında 64 gb olan yer sticker olarak yapıştırılmış. henüz açmadım ambalajını öylece duruyor.

  • Benimde başıma geldi ebaydan alınan 64 gb kart 8 gb çıktı malesef, içindeki yazılımları silince anladım gerçeği yani formatlayinca

  • Adamlara bazen orjinalden Daha orjinal yapıyorlar Xaomi 10400 Powerbank almıştım. Dün geldi. Adamların Sitesine bakıyorum videolara bakıyorum herşey aynı. Ama kutunun üzerinde gelen 20 sayıyı siteden yazınca sahte olduğu anlaşıldı. Şimdi geri mi vereyim? Kutu falan yırttım attım. Gelmedi diye mi şikayet edeyim bilmiyorum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alibaba, Ebay gibi yerlerde satılan ucuz kartların sahte olduğu belli zaten. O tür yerlerden alışveriş yapanlar da bunu göze almıştır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazısı şöyle görünüşü böyle demeye gerek yok.

    Kurarsınız test yazılımlarını yazılımsal olarak test yapıp, hafızasını ve yazma hızını teyit edersiniz sahte olup olmadığı anlaşılır.

    Zaten 3$ verip 32 / 64 GB SD Kart sahibi olmak mantık dışı. Asıl kapasiteleri 8 GB ve çok çabuk arızalanıyorlar.
  • HeavyClocker H kullanıcısına yanıt
    Evet bunda sorun olan ne var? PhoneArena zaten bir çok haberine yer verdiğimiz bir kaynak. Herkes oradaki içeriği ingilizce olarak takip edecek bilgiye sahip değil. Ben de makaleyi Türkçe'ye çevirerek yayınladım.

    Neden kaynakta yer almadığını soruyorsanız tek bir kaynaktan yazılmış bir makale değil. 3 farklı kaynaktan ortak olarak hazırladım, kaynak olarak hangisini göstersem "orada böyle bir şey yazmıyor" diyen çıkabilir. Bu nedenle birden fazla kaynak olan yazılara link eklemiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Okisht -- 30 Ocak 2016; 13:53:13 >
  • H2testw programını öneririm şüphesi olan arkadaşlara.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: patren

    ben bu bimde satılan usb belleklerden hafıza kartlarında şüpheleniyorum en ucuzu hep pnlar satıyor

    Bimden de A101 den de birçok hafıza kartı ve USB disk aldim. Bi sıkıntısı yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anladığım kadarıyla bu kartların sahtesini yapmak çok kolay dikkatli olmak lazım.

  • GG den 64 gb sandisk xc1 59 tl görünce atladım gel görki dışı sizi içi beni yakar ödeme onayida vermis bulundum anlicaniz bumm...

  • İyi de kartı aldıktan sonra her türlü anlarız. Önemli olan almadan anlamak. Forumda 256 gb 3 dolara aldım başlıkları mevcut bu kadar salak değiliz ama bazen gerçekten indirimli fiyat gibi olabiliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Okisht

    Evet bunda sorun olan ne var? PhoneArena zaten bir çok haberine yer verdiğimiz bir kaynak. Herkes oradaki içeriği ingilizce olarak takip edecek bilgiye sahip değil. Ben de makaleyi Türkçe'ye çevirerek yayınladım.

    Neden kaynakta yer almadığını soruyorsanız tek bir kaynaktan yazılmış bir makale değil. 3 farklı kaynaktan ortak olarak hazırladım, kaynak olarak hangisini göstersem "orada böyle bir şey yazmıyor" diyen çıkabilir. Bu nedenle birden fazla kaynak olan yazılara link eklemiyorum.

    Üçünü de eklerseniz kimsenin itiraz edeceğini zannetmiyorum özellikle de herhangi birine aşırı benzerlik varsa.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbald -- 30 Ocak 2016; 15:33:08 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: burakcoskunofficial


    quote:

    Orijinalden alıntı: patren

    ben bu bimde satılan usb belleklerden hafıza kartlarında şüpheleniyorum en ucuzu hep pnlar satıyor

    Bimden de A101 den de birçok hafıza kartı ve USB disk aldim. Bi sıkıntısı yok.
    Hem koskoca şirketler bu sahteciliği yapacak kadar topluma karşı sorumsuz davranamaz. Davrandılar mı, anında karizma çizilir ve itibar yerle bir olur.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.