Şimdi Ara

SAVUNMA SANAYİİSİNDE MÜHENDİS OLMAK [MÜHENDİSLİK YAZANLAR İÇERİ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
18
Favori
29.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MÜHENDİSLİK YAZANLAR VE MERAK EDENLER REZ ALSIN KONU YUKARIDA KALSIN


    Uzun süredir forumda yoktum, herkes tercihlerini yaptığına göre yararlı bir konu açmak istedim. Mühendislik yazanların özellikle bilgisayar mühendislerinin büyük çoğunluğu görüyorum ki sırf yurtdışına çıkabilmek için tercih yapmış.

    Ülkemizde katma değer üretmek isteyen arkadaşlarımız da elbet vardır, ben de onlardan birisi olmak ve sizi buna teşvik etmek istiyorum. Bu konuyu savunma sanayiisinde ve teknoparklarda çalışan mühendislerin bize yol göstermesi için açtım.

    Hepimiz duyuyoruz Aselsanda başlangıç maaşı 4-5.000 lira diye işin aslı nedir, çalışma şartları nelerdir detaylıca öğrenelim.

    Forumda tanıdığım ve bildiğim bazı mühendisler var onlardan alttaki soruları cevaplamaları ve mühendis adaylarına yardımcı olmaları için yardım istiyorum (Gizlilik sözleşmesi olduğunu biliyorum ama fazla detaya girmeden aydınlatıcı olursanız sevinirim ) @nezcafe @skugga1 @Dakath @aerosoldreams @manesfirst


    1)Aselsan, Roketsan, TAI, Havelsan, Baykar... gibi şirketlerde çalışma ortamı nasıldır ? Devlet dairesi gibi bir ortam mı var, sabah 8 akşam 5, sakal yasak vb katı kurallar var mı ? Çalışanların arasındaki ortam nasıl ? Kendimizi geliştirip yükselebilir miyiz yoksa birilerinin yakını veya yalakası mı olmak gerekiyor ? Mobbing yapılıyor mu ?

    2)Mühendislerin şirket içinde etkisi nasıl ? Yani projelerde ne kadar özgür olabiliyorsunuz ? Yukarıdan şunu şöyle bunu böyle yap diye sürekli bir dayatma oluyor mu ?

    3)Örneğin 3-4. sınıfta TAI ye aday mühendis olarak giren birisi mezun oluncada orada işe başladı diyelim, 10-15 yıl sonra nasıl bir pozisyonda olur ?

    4)TF-X gibi önemli ve büyük bir projede yer almak nasıl hissettiyor ?

    5)Maaşlar ve yan haklar nasıl ?

    6)Başlarım ülkeye hizmet etmekten diyip de yurtdışına çıkma düşüncesi oluyor mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Project Cupertino -- 18 Ağustos 2018; 22:1:11 >







  • Merhabalar,

    Öncelikle çok yararlı bir konu açıldığını düşünüyorum. Gerçekten önemli çünkü bu alan.

    1) Çok hareketli bir ortamları olduğunu söyleyebilirim öncelikli olarak. Elbette mesai saatleri bellidir, (8-5, 7-4 gibi) ama esnektir tabi bu. Sen yarım saat geç gelip yarım saat geç de çıkabilirsin. Sakal yada giyim üzerine katıl kurallar pek olmaz. Çalışanlar da gerçekten eğlenmeye yönelik iş yaparlar, iş dışında aktiviteleri çoktur. Mesela Roketsan'da değişik dans kursları falan var, onlara katılabilirsin. Çalışan ve kendini gösteren adamın yükseleceği bir alan fakat en nihai uç noktalara gelmek tabi ki biraz referans işi. Ama zaten kendini gösterdikçe o referansların da yavaş yavaş oluşuyor. Mobbing yapılacak bir yer değil, elbette her şey insanda bitiyor ama mobbing e maruz kaldığını düşünen biri bunu çok rahat dile getirir.

    2) Şirketi ayakta tutanlar zaten mühendisler. Çok ciddi mühendis kadrosu var, her alandan adam var (hukukcu, muhasebeci, vs.) fakat mühendis başı çeken kadro. Proje detayları kullanılacak teknolojilerle beraber yazılır, o yüzden yapılacak işte neler kullanılacağı bellidir. Mühendis yapacağı işte özgürdür fakat testleri çok iyi yapılmalı. İlgili testlerden geçmesi çok önemli, testler başarısız olduğu takdirde bazı şeyleri değiştirmek durumunda kalacaktır tabi ki.

    3) Kariyerdeki yükselmelere dair tahminler yapmak çok güç çünkü o süre zarfında genel müdür yardımcılığı vb. yüksek yerlere de gelebileceğin gibi daha alt ama yine de yüksek yerlere gelinebilir. Proje yöneticisi, takım lideri yada direktör gibi pozisyonlar da olası.

    4) Elbette bir sorumluluk hissediyorsun en başta. Belki sen o devasa projenin içinde bir kod satırı falan olacaksın sadece ama yine de etkin olacağını bilmek gurur verici olsa gerek. Biraz duygusal olacak ama, her gün haberlerde şehit haberleri gördüğümüz zamanlar vardı. Dağların ve tepelerin yüksek olduğu noktalara asker sevkiyatı ve operasyon kabiliyeti sınırlıydı bu da ciddi kayıplar doğruyordu. Kendi İHA'mız, kendi savaş uçağımız her şeyden önce oradaki askerimize güven veriyor ve daha rahat bir çalışma ortamı sunuyor onlara. En önemlisi de asker kaybımızı azaltıyor işte, o projelerde görev alan kimselerin en çok gurur duyması gereken nokta bu bana göre. Birileri çıkıp bedelli yapana laf ediyor ya, bırakın bedelli yapsın arkadaşım nolacak. Adam o süre zarfında Aselsan'da bir radar projesinde görev alıyor ve bu belki ileride binlerce askerimizi kurtaracak. Bu adama zaten devletin demesi lazım sen o projede devam et diye.

    5) Herkesin maaş beklentisi ve tatminlik düzeyi farklıdır açıkçası. Ama her ne olursa olsun ben savunma sanayinde çalışıp da maaşından şikayet eden kimseyi görmedim, duymadım açıkçası. Bu da demek oluyor ki iyi bir maaşı var. Fakat paradan önce yapılacak iş düşünülmeli bence. Çünkü ciddi anlamda iş yapmayan takımlar, birimler var savunma sanayi şirketlerinde. Hiçbir şey yapmıyorlar aylarca, paranı alsan da kendini köreltiyorsun bu daha sıkıntı bence. 1k az al ama kendini geliştirebileceğin ve sürekli yeni bir şeyler öğreneceğin bir iş olsun.

    6) Elbette olabilir, hatta bazen şirketler gönderiyor yurtdışına çalıştırmaya yada okutmaya. Yada şirketten ayrılır kendi başına yüksek lisansa/doktoraya falan gidebilirsin. Olabilen şeyler bunlar, iş değişiklikliği çok var bu alanda. Benim düşüncemi soracak olursan şimdilik yurtdışına çıkmayı düşünmüyorum, zaman ne gösterir bilinmez.

    Tekrardan teşekkürler böyle bir konuyu açtığınız için, umarım daha çok bilgilenir ve bu alana olan ilgimiz artar. Selametle.
    @Dakath hocama katılıyorum. Bazı şirketler için kendini geliştirmen üniversite isminden daha önemsiz, bu adamlar üniversite ismine çok net bakıyor. Eger üniversite siralamasina bakildigina inanmiyorsan Havelsanin kariyer sayfasına gir bak orada yaziyor.



    Kendini geliştirme hikayesini kötü okullarda okuyanlar attı ortaya, Kırıkkale'de okuyan adam kendini 1-2 gelistiriyorsa ODTÜ'de okuyan adam 9-10 geliştiriyor. Kendini geliştirmek ve sadece okulla kalmamak önemli ama boş yapmaya da gerek yok.
  • Up niyetine bırakıyım şuraya

  • up
  • nereleri tercih ettin hocam
  • o kadar gereksiz konu var kimse buraya gelmiyor arkadaş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kamilinsanadayi

    nereleri tercih ettin hocam
    bilgisayar mühendisliği yazdım hocam okullar bende kalsın
  • up2
  • up

    YTÜ Makine yazdım eğer başarabilirsem ortalamayı yüksek tutup Savunma sanayi denemeyi düşünüyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bağdatlı Ruhi

    up

    YTÜ Makine yazdım eğer başarabilirsem ortalamayı yüksek tutup Savunma sanayi denemeyi düşünüyorum
    başarırsın inşallah hocam okul güzel çalışmaya devam

    baykar makinada staj kovala mutlaka.
  • inşallah hocam teşekkürler
  • up3
  • up4
  • ee de iş var mı hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: YKSCİ TAYFA

    ee de iş var mı hocam
    neden olmasın hocam ? aselsan(askeri elektronik sanayi ) en fazla ee ci alıyor.
  • ODTÜ elektrik-elektronik yazdım Savunma Sanayi düşünüyorum en azından orada işe başlayıp kendimi geliştirmek istiyorum:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HeavenlyBlue

    ODTÜ elektrik-elektronik yazdım Savunma Sanayi düşünüyorum en azından orada işe başlayıp kendimi geliştirmek istiyorum:)
    tebrikler hocam güzel tercih
  • up5
  • Ben de odtü makine ve havacılık yazdım havacılık gelirse %90 TAİ'deyim.Savunma sanayi olduğu için kurallar çok katı diye biliyorum içeriye telefon falan sokmak yasakmış ayrıca sadece tc vatandaşları çalışabiliyormuş.Herhalde takım elbise traş falan da şarttır ülkenin en önemli kurumlarından birisi sonuçta bence olmalı da
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.