Şimdi Ara

Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.485
Cevap
60
Favori
167.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Bu bölüm oyunun ana hikâyesiyle beraber, evrende ve arkaplanda gelişen olayların da konu alındığı bir bölüm. Bölümü hazırlarken VaatiVidya’nın videolarını kaynak olarak kullandım ve kendi anlatımımla aktarmaya çalıştım. Sekiro’nun hikâyesini konu alan 5 farklı video bulunmakta, bunlardan ilkinin Türkçe altyazısı olduğu için o videonun konu aldığı şeyleri anlatmadım.

    Gölgeler İki Kez Ölür



    Senpou Tapınağı ve Ejderha’nın Dönüşü

    Uzun zaman önce ebedi bir varlık olan Sakura Ejderhası köklerini Ashina topraklarına saldı ve bu köklerden yayılan ve ileride bu topraklarda yaşayan insanları yozlaştıracak olan ölümsüzlük gücü çeşitli şekillerde bu topraklara yayıldı. Bu şekillerden bir tanesi Kuro’nun da mensubu olduğu Ejderha Soyuydu ki bu soy ejderhanın ebediyet sağlayan kanına doğrudan bağlıydı. Yenileyici sular ki bu sular da şekillerden bir diğeriydi bu kandan geldi. Bu yenileyici sular etki ettiği kişinin bedenine büyük bir direnç kazandıran büyüleyici bir güce sahipti. Fakat şöyle bir şey vardı ki bu gücün Ashina topraklarına varması hiçbir zaman gerçekleşmemeliydi ve bir şekilde bu topraklara gelen güç, bu topraklara çeşitli hastalıklar ve yıkım getirecekti. Bu olaylar doğrultusunda gelişenler ise Kuro’nun bu gücün bir kutsama mı yoksa bir lanet mi olmasının sorgulanmasına yol açacaktı.

    Kuro’nun bu sorgulaması Ashina Kalesinde Sekiro ve Genichiro arasında gerçekleşen mücadele sonrası bir sonuca varacak ve sonuç kutsal soyun temsilcisi, Kuro’nun bu ölümsüzlük gücünden kurtulmak için karar vermesi olacaktı. Ölümsüzlükten kurtulmak pek basit bir iş değildi, bunun için Kızıl Ölümcül Kılıca ihtiyaç vardı ki bu kılıçlardan sadece iki tane vardı ve bu kılıçlar dışında ebedi varlıklara zarar verebilmek olanaksızdı. Sekiro, Kızıl Ölümcül Kılıcı bulup Ejderha’nın Diyarına vardığında bu kılıcı kullanarak bu güçten kurtulmanın yolunu açabilirdi. Bu kılıç sayesinde ejderhanın gözyaşlarının akmasına sebep olabilir ve gözyaşlarını alarak efendisi Kuro'yu ölümsüzlükten kurtarabilirdi.

    Fakat bu Kızıl Ölümcül Kılıç neredeydi, Sekiro bunu bilmiyordu. Bu konuda bilgi almak için Lord Isshin’e başvuran Sekiro, cevap olarak Senpou Tapınağı ismini alacaktı. Isshin bu tapınakta yaşayan keşişlerden bahsederken yozlaşmışlar olarak anmıştı onları ve kendilerini kapattıkları tapınaklarında neler yaptıklarını kimsenin bilmediğini söylemişti.

    Senpou Tapınağı bir zamanlar Buda öğretilerine kendini adamış keşişlerle doluydu. Bu öğretiler ki diğerkâmlık, ölüm ve yeniden doğum üzerineydi. Fakat Kutsal Çocuğun dediğine göre; keşişler Buda’nın öğretilerden uzaklaşmışlardı. İnançlarını geride bırakıp ölümsüzlüğün cazibesine kapılmışlardı. Sekiro da ölümsüz olduğundan dolayıydı ki Kutsal Çocuk onu Senpou Tapınağının bulunduğu Kongo Dağına çıkarken uyarmıştı zira ölümsüzlük cazibesine kapılan keşişlerin Sekiro gibi bir ölümsüz varlık üzerinde ne yapacaklarını kim bilirdi?

    Tapınağın keşişleri güçlerini artırmak için çeşitli şekerler kullanırlardı. Aynı zamanda bu şekerleri Ashina’nın dört bir yanına dağıtıp Ashina’nın gözüne girmeye çalışırlardı. Bu şekerleri Ashina’nın kahramanlarının onuruna bölgenin çeşitli yerlerine dağıtırlardı. Tapınağın keşişleri de bu şekerleri cömertçe kullanırlardı fakat bu şekerlerden Yashariku’yu kullanmaya tenezzül etmezlerdi zira bu şeker kullananı ölüme daha da yakınlaştırırdı ki bu da keşişlerin amaçlarına ters düştüğünden bu şekerin kullanılmasını olanaksız kılmıştı. Şekerlerin bazılarını kullanamıyor olması onlara bu şekerleri dağıtıp karşılığında aldıkları “bağışlar” konusunda sıkıntı çıkarmıyor üstelik bir hayli masraflı olan ölümsüzlük deneylerinde yardımcı oluyordu. Bu şekerler zamanla keşişlere servet getirirken Ashina’ya da bir hayli fayda sağlamaktaydı.

    Bu durumun ironisi ise kurucularının sözlerinde saklıydı. “Kişi eylemlerin erdemine odaklanmalıdır ve servet elde etme düşüncesinden kendini uzak tutmalıdır.” Bu sözlerin sahibi Yüksek Rahipti ve bu düşünce, keşişlerin kuvvetli dövüş sanatı uzmanlığıyla tasdik edilmişti. Zamanla bu düşünce zayıfladı, etkisini kaybetti ve çürüdü. Senpou Tapınağı ölümsüzlük saplantısına tutuldu ve çürüyen düşünceyle tasdiklenen ve erdem üzerine kurulu olan dövüş sanatları ölümsüzlük arayışında bir araca dönüştü.

    Keşişlerin dövüş sanatlarını anlatan gizli yazgının bulunduğu yerde bir heykel bulunmaktadır. Bu heykel bir Myoo büstüdür ve bu büstler Buda’nın kurallarının koruyucusu olarak temsil edilirler. Heykel yanması sonucu hasar almış ve bir tarafı yanıp kararmıştır. Heykelin bu şekilde kararması oyundaki sonlardan birini de temsil eden Shura olarak da yorumlanabilir. Shura, erdemlerini tamamen kaybedenlerin içerisinde beliren bir şeytandır. Heykelin bu kadar hasar alması Senpou keşişlerinin Buda inancındaki bozulmaya işaret ediyor olabilir. Bu bozulmanın ve dejenere olmanın, yenileyici sular -daha önce bahsi geçtiği gibi edebi hayatın kaynaklarından bir tanesidir- ile yaptıkları deneylerle ciddi anlamda bağı vardır.

    Isshin, Ashina’nın alınmasını ve bölgede otoriter hale gelmesini sağlayan efsanevi bir figürdü. Isshin “Sıçanlar” olarak bahsettiği iki farklı güruh vardı. Bunlardan ilki Ashina topraklarını işgal etmek ve tüm Japonya’yı tek bir çatı altında toplamak isteyen Interior Ministy idi. İkincisi ise Senpou Tapınağı için ajanlık yapan kısa boylu ve şapkalı suikastçılardı. Bu suikastçılar bir hassa Isshin ve sağlık durumu üzerine ajanlık yaparlardı. Sonuçta Senpou’da Ashina’nın bir bölgesi sayılırdı ve eğer Interior Ministy, Ashina’yı işgal ederse kendilerinin de bu işgalden etkileneceklerini biliyorlardı. Özellikle Interior Ministy, yenileyici sudan korkuyordu ve Senpou Tapınağı bu su üzerinde yıllardır başarılı deneyler yapmaktaydı. Ashina düşerse kaybedecekleri çok şey vardı ve buna sıcak bakmıyorlardı.

    Adlarına ajanlık yapmak için görevlendirdikleri suikastçılar aslında ilk başta tapınağı korumaları için tutulmuştu fakat zamanla keşişlerin ölümsüzlük arayışının bir parçası olmaları kaçınılmaz olmuştu. Bu uğurdaki bir diğer görevleri ise çocuk kaçırmaktı bu sayede keşişler yenileyici su deneyleri için bu çocukları kullanabileceklerdi. Bu suikastçıların görevleri göz önünde bulundurulduğunda Isshin’in neden bu “Sıçanlar’dan” nefret ettiği açıktı. Bu deneyler hakkında bilgi sahibi olması Sekiro’nun Kuro’yu ölümsüzlüğünden ayırma görevinde destekleyici olmasını açıklamakla birlikte torunu Genichiro’nun yenileyici suyu bu şekilde kullanan Senpou’nun yozlaşmış keşişleriyle beraber hareket etmesi sonucu yaşadığı hayal kırıklığını da açıklıyordu.

    Yenileyici su üzerine araştırma yapanlar sadece Senpou keşişleri değildi ve Genichiro’nun keşişlerin yaptığı deneyler dışında Dosaku’nun yaptığı deneylere de destek verdiğini gösteren kanıtlar vardı. Dosaku, Terkedilmiş Zindanlarda Ashina adına bu su ile deneyler yapmaktaydı. Dosaku giyimi ve dövüş tarzıyla Senpou’da bulunan bazı keşişlere benzemekteydi, bu da akıllarda Emma gibi onun da hocası olan Dogen’in yenileyici su deneylerine karışıp karışmadığı konusunda soru işaretleri doğurmaktaydı fakat bu konuda pek açıklayıcı bilgiler bulunmuyordu.

    Kongo Dağının tepesinde yüzlerce küçük çocuk büstü vardı ve bu büstlere kırmızı beyaz rüzgârgülleri eşlik etmekteydi. Bu büstler ve rüzgârgülleri keşişlerin deneyleri esnasında hayatını kaybetmiş çocuklara adanmıştı.

    Senpou keşişleri arasında bir tane masum keşiş bulunmaktaydı, bu keşiş Kotaro’ydu ve yalnızca bir tane saf beyaz çiçeğin bulunduğundan bahsediyordu. Bahsettiği beyaz çiçek yani rüzgârgülü deneyler sonucu tek hayatta kalan çocuğu temsil ediyordu ve o çocuk Kutsal Çocuktu.

    Sekiro Senpou Tapınağı’nın efendisini bulduğunda, onu yenileyici su deneylerinde ölümüne sebep oldukları çocuklardan af dilerken ve deneyden sağ olarak çıkan tek çocuk, Kutsal Çocuğun ne kadar yalnız olduğundan bahsederken bulmuştu. Sekiro’yu fark ettiğinde tapınağın efendisi onun Kutsal Soyun temsilcisi için çalışan kişi olup olmadığını merak etmişti, Sekiro merakını ona olumlu yanıt vererek sonlandırdı. Sonrasında efendi, Kuro’nun ne kadar yüce olduğunu fakat hala bir insan olduğunu belirtti ve bunu zamanında anlayamadığı için kendine kızdı. Sekiro’ya Kuro’yu kesinlikle bırakmaması konusunda tembihledi sonuçta kendisi ve keşişleri deney yaptıkları çocukları yüzüstü bırakmıştı ve bunun pişmanlığını hala yaşamaktaydı.

    Tapınağın efendisi Kutsal Çocuktan bahsederken hapsedilmesinin kendi suçu olduğunu söylemekteydi bu da demekti ki keşişler deneylerinin başarılı olduğunu biliyorlardı. Fakat durumun ironisi, Kutsal Çocuğun bulunduğu diyara kendilerinin gitmesinin imkânsız olmasındaydı. Bu diyara keşişlerin girememesinde Buda’nın doğrudan müdahalesi söz konusu olabilir. Diyar Paravan Maymunları(Folding Screen Monkey) tarafından korunmaktaydı. Bu varlıklar yaşam ve ölüm arasındaki boşluğu dolduruyordu, kendilerinin varlıkları meşhur “Kötülüğü Görmedim, Duymadım, Konuşmadım.” deyimine atıfta bulunuyor olabilir. Bu deyim bilinen Buda adetleriyle uyum göstermekte, deyimde bahsedilen 3 eylem var fakat maymunlar 4 tane bulunuyor. Dördüncü maymun görünmez ve “Kötülük yapmadım.” kısmına atıfta bulunuyor ki genelde bu deyimden bahsedilirken bu kısım göz ardı edilir. Maymunların bu temsili aynı zamanda bir şekilde Senpou keşişlerinin durumunu da temsil ediyor zira onlar da gözlerini, kulaklarını ve ağızlarını kapayıp aydınlanma uğruna yaptıkları kötülükleri bilmezden geldiler.

    Keşişlerin arasında bu diyara varabilen 2 kişi vardı ve onlar istisnaydı zira bu diyara ulaşmaya çalışan veya gönderilmeye çalışılan keşişlerin sonsuza kadar kaybolduğu düşünülmekteydi. Bu iki keşiş, Kotaro ve ondan önce burada bulunan, kendini meditasyonuna adayan yalnız keşişti. Bu iki keşişin ortak noktası diğer keşişlere musallat olan kurtçuklardan temiz olmalarıydı yani Buda bu diyarı bu musallattan da korumak istemiş olmasına işaret ediyor olabilir.

    Sekiro, diyardaki yalnız keşiş ile konuştuğunda kendisi gibi birinin daha bu diyara girmeye çalıştığını fakat maymunları alt edemediği için giremediğini öğrendi. Ebedi hayat için denedikleri göz önüne alındığında bu kişi şüphesiz Genichiro olduğu düşünülebilir.

    Sekiro, maymunları alt ettiğinde Kutsal Çocuk onlar adına af diledi ve tek gayelerinin onu gizli tutmak olduğunu söyledi. Sonrasında Sekiro’ya güvenip gözlerini kapatmasını söyledi ve kendisiyle buluşması için onu Tapınağın Özel odasına davet etti. Gözlerini açtığında Sekiro, Inner Sanctum'un kapısında buldu kendini. Bu özel odada Kutsal Çocuk ve Kızıl Ölümcül Kılıç bulunmaktaydı. Sekiro, Kutsal Çocuk ile konuşup kılıcı aldığında kınından rahatça çekebildi zira o da bir ölümsüzdü ve kılıcı sadece onlar çekebilir ve kullanabilirdi.

    Kılıcı alan Sekiro soluğu efendisi, Kuro’nun yanında aldı. Kuro kılıcı gördüğünde ona ölümsüzleri öldürebilen kılıcın bu mu olduğunu sordu. Sekiro, “Evet” dedi ve kılıcın Senpou Tapınağındaki Kutsal Çocuk tarafından ona verildiğini söyledi. Kuro, Kutsal Çocuğun kim olduğunu bilmiyordu. Bunun üzerine Sekiro onunla Senpou’daki keşişlerin nasıl inançlarından uzaklaşıp ölümsüzlüğün cazibesine kapıldığını, bu uğurda ölen çocukların da Yenileyici Suyun Kutsal Çocukları olarak anıldığı bilgisini paylaştı. Kuro, Ejderha’nın ölümsüzlüğü için yapılan bu deneyleri ve uğrunda ölen çocukları duyduğunda afalladı. Sekiro, ona bu uğurda birçok çocuğun kullanıldığını fakat sadece bir tanesinin hayatta kaldığını söyledi. Kuro'nun bu yeni öğrendikleri ölümsüzlüğün insanı nasıl yozlaştırdığını kanıtlar nitelikteydi ve ölümsüzlükten kurtulması gerektiğini yinelemekten kendini alıkoyamadı.

    Kızıl Ölümcül Kılıca sahip olan Sekiro artık Ejderha’nın diyarına gidebilir ve ondan gözyaşlarını alarak efendisini ölümsüzlükten kurtarabilirdi. Böyle bir olay daha öncesinde de gerçekleşmişti zira Kızıl Kılıcı arayıp ölümsüzlükten kurtulmak isteyen sadece Kuro değildi. Yıllar önce Tomoe isminde bir kadın ve Kutsal Soyun Takeru isminde bir temsilcisi vardı. Takeru’da Kuro’nun yapmak istediği şeyi denemişti. Sekiro bunu Tomoe’nun notlarında bulmuştu ve o notlarda şöyle yazıyordu: Ejderha’nın diyarına dönmekten yana umut yok, tek isteğim Takeru’yu ölümsüzlüğünden ayırabilmek ve insanlığını geri kazandırmak.

    Tomoe'nun yazmış olduğu not da Sekiro ve Kuro için Arınma(Purification) sonunu da açıklıyordu. Açıklamasına göre efendisine yeminle bağlı olanın, seppuku isimli bir samuray ritüeli yaparak kendini öldürmesi, efendisinin hem canını hem de insanlığını kurtarabiliyordu. Yazmış olduğu not da bu yolu şöyle açıklamıştı: Eski haline döndürmek için Everblossom bitkisine ve Ölümcül Kılıca ihtiyacım var fakat ikincisini elde edemiyorum. Ölümcül Kılıç, Senpou Tapınağının Yüksek Rahibi tarafından gizlendi ve ölümsüzlükten kurtulma konusunda onun hiçbir arzusu yok.

    Tapınağın Yüksek Rahibi, Senpou’nun merkezindeydi ve tapınağı kuran oydu. Fakat Kutsal Çocuğu yaratmasına, bu tapınağı kurmasına, Ölümcül Kılıcı saklamasına ne sebep oluyordu? Sekiro bu konuda araştırma yapmak için Yüksek Rahibi aradığında onu Senpou bölgesinde bir mağarada birkaç takipçisiyle beraber ölü olarak bulmuştu. Yüksek Rahip, Tomoe’nun istediği ölümsüzlükten ayrılma sonundan farklı bir son istiyordu. İstediği son ise Ejderha’nın kendi topraklarına dönmesiydi yani batıya. Bu sona nasıl ulaşılabileceğinin ana hatlarını iki farklı kutsal metinde özetlemişti. Bunlardan ilki Kutsal Bölüm: İstila Edilmiş metniydi. Bu metin Senpou Tapınağının kuruluş prensibini ortaya koyuyor ve bir ebediyet süren yolculuklarını neden ölmedikleri üzerine düşünmelerinden bahsediyordu. Kutsal Bölümde, Yüksek Rahip düşüncelerini şöyle yazmıştı: Uzun bir süre içimdeki kurtçuk tarafından kutsandım. Ölümsüz olmak aydınlanmaya ulaşan yolda yürümek anlamına geliyordu, böylelikle ben de neden ölmediğim konusunda aydınlanmak zorundaydım. Ejderha’nın kökeninin batıda olduğu söyleniyor, merak ediyorum da içimde dolanan ve bana ölümsüzlük bahşeden bu kurtçuk nasıl oldu da bana geldi?

    Bu metin, Senpou Tapınağının kuruluş gayesindeki bir yanılgıyı çözüyor ve kuruluş amaçlarının ölümsüzlüğü elde etmek olmadığını gösteriyordu zira keşişler zaten içlerinde yaşayan kurtçuklardan dolayı ölümsüzdü. Asıl kuruluş amaçları bu böcek istilasını anlayabilmekti ki bu da Yüksek Rahip’in kast etmiş olduğu aydınlanmaydı. O, aydınlanmaya giden yolun Yenileyici Suyun Kutsal Çocuğunu yaratmaktan geçtiğine inanıyordu ve bu uğurda tüm ahlaklarını ve erdemlerini geride bıraktılar.

    Sekiro, Yüksek Rahibin düşüncesini ve neden yaratıldığını gösteren metni, Kutsal Çocuğa verdiğinde çocuk neden yaratılmış olduğunu öğrendi yine de bu durum keşişlere olan nefretinin önüne geçemedi. Fakat onun, Yüksek Rahibin de bahsetmiş olduğu Ejderha’yı Kökenine döndürme çözümüne yönlendirdi. Bunun üzerine Kutsal Çocuk, bu düşüncesini Sekiro ile paylaştı ve ona ölümsüzlüğü ayırmak yerine Kutsal Soyu doğduğu topraklara, batıya götürmeyi teklif etti. Sekiro, Kutsal Soyun kökenine dönmesini pek anlayamamıştı. Kutsal Çocuk ona durumu şu sözlerle açıkladı: Ejderha’nın Ebediyeti kendi topraklarından sürüklenmiş ve Japonya’ya kadar gelmişti. Bu güç hiçbir zaman bu topraklar için değildi. Bir şeyler yapılmazsa bu güç karşısına çıktığı ve bağlantılı olduğu tüm hayatları yozlaştıracak. Batıya, Kutsal Ejderha’nın doğduğu topraklara bu gücü tekrar götürmek yapılabilecek tek doğru yol fakat bir problem var ki bu yerin nerede olduğundan pek emin değilim.

    Kutsal Çocuğun sözleri üzerine Sekiro, bu yerin nerede olduğunu kimin bilebileceğini sordu. Kutsal Çocuk, Senpou Tapınağının Yüksek Rahibinin bu konu hakkında bilgi sahibi olabileceğini söyledi. Sonrasında da Kutsal Çocuk ona bu yolun ölümsüzlüğü ayırmaktan farklı olduğundan bahsetti ve kendi fikrini ona dayatmak istemediğini söyledi. Eğer kendisiyle aynı yolu seçip Ejderha’nın ebediyetini doğduğu topraklara götürmek istiyorsa Yüksek Rahibi bulması gerektiğini belirtti.

    Sekiro, Yüksek Rahibin kendini tecrit ettiği mağaraya tekrar gitti ve rahibin cesedinden, yazdığı ikinci kutsal metini aldı. İlk metin neden ölmediklerini kavrama arayışlarını açıklarken bu metin, Kutsal Bölüm: Ejderha’nın Dönüşü şunları açıklıyordu: Ölümsüz olan, Ejderha’nın dönüşü için dua ediyorum. Ölümsüz olan, bir süre daha bekleyelim ki Kutsal Soy, Ejderha’nın soğuk gözyaşlarını özümsesin, beşik serpantin meyveleri tüketebilsin. Bırakalım beşik ona bir sığınak sağlasın ve batıya dönüşü için ona olanak sağlasın.

    Metinde bahsedilen serpantin meyveleri, iki yılanın kalbini temsil etmekteydi. Beşik ise Kutsal Çocuğu temsil etmekteydi. Sekiro metni bulup Kutsal Çocuk ile konuştuğunda, çocuk ondan iki yılan kalbini getirmesini istedi. Sekiro, kalpleri getirdiğinde Kutsal Çocuk, metinde bahsedilen şartı yerine getirmiş oldu ve Kutsal Soyun temsilcisi, Kuro’nun memleketine gidebilmesine olanak sağlayan bir beşik oldu.

    Hikâyede bahsi pek geçmeyen kurtçuklar var bir de, bu kurtçuklar Senpou Tapınağının kuruluşuna yol açmışlar. Bu kurtçukların birilerine neden bulaştığına dair net bilgiler yok, bulaştığı kişiler dışında ve bunlar: Hanbei, Senpou Keşişleri, Gardiyan Maymun ve Yozlaşmış Keşiş

    Bulaştığı kişilerde gösterdiği ortak yön, hepsiyle de simbiyotik bir ilişki içerisinde olması, yani birbirlerine yarar sağlıyorlar. Kurtçuklar, yerleştiği bedenlerin sahiplerinin amaçlarına engel olmuyorlar aksine onlara ölümsüzlük sağlıyorlar ve yerleştiği bedenlerde absürt denebilecek uzunlukta yaşamaktan memnunlar.

    Yenileyici Sular ve Fountainhead Saray bölgesindeki sular aynı kaynaktan gelmekte ve bu durum kurtçuğun yerleştiği bedenlerin bir ortak noktasını daha ortaya çıkarıyor. Gardiyan Maymun, Fountainhead bölgesinden akan suların biriktiği bir yerde yaşıyordu. Yozlaşmış Keşiş Fountainhead Sarayı’nın koruyucusuydu ve burası da suyun kaynağıydı. Kurtçukların bu sulardan geldiğini düşünmek akla yatan bir teori sonuçta bu sular Ejderha’nın Ebediyeti ile bağlantılı. Fountainhead bölgesindeki gölün derinliklerinde büyük bir sazan balığı cesedi bulunuyor. Bu cesedi çevreleyen onlarca kurtçuk var bu da kurtçukların suyun kaynağını istila etmiş olabileceklerine işaret ediyor olabilir.

    Batmış Vadi'nin Eski Tanrıları

    Kuro’nun ölümsüzlükten kendini ayırması için Sekiro'nun ejderha'nın diyarına varması gerekiyordu bunun için de gereken şeylerden bir tanesi Saray Nilüferiydi. Sekiro, bu çiçeği bulmak için Batmış Vadi’den(Sunken Valley) geçecekti. Bu vadide beyaz ve devasa bir yılan bulunmaktaydı, yılan bu toprakların eski tanrılarından bir tanesiydi. Bu tanrıya Gunfort bölgesine yerleşmiş Batmış Vadi Klanı(Sunken Valley Clan) mensupları tapmaktaydı.

    Bu bölgenin daha da derinlerinde vadide yaşayan maymunlar bulunuyordu. Maymunların yaşadığı bu yer aynı zamanda Sculptor’ın shinobi olmak için kendini eğittiği yerdi. Sculptor’ın eğitimi esnasında sonradan Gardiyan Maymun tarafından öldürülecek olan Kingfisher isimli bir yoldaşı vardı.

    Sakura Ejderha’sı Ashina topraklarına kök saldığında birçok tanrı ona kıyasla güçsüz olduğu için bulunduğu yeri terk etti ve Büyük Yılan da o tanrılardan bir tanesiydi. Ejderha geldiğinde yerini terk edenlerin arasında Buda da vardı. Büyük Yılan’a ve Buda’ya adanan figürler, heykeller Senpou Tapınağı, Mibu Köyü ve Batmış Vadi gibi birçok yerde bulunmaktaydı ve Ejderha'nın gelmesiyle eskiye kıyasla kendilerine daha az inanan vardı.

    Şöyle bir şey daha vardı ki Batmış Vadi'de tanrı olarak sayılan Büyük Yılan gibi bir tane daha yılan bulunmaktaydı, bu yılan ise Vadi’nin derinliklerinde bir mağarayı kendine mesken edinmişti. Mağarada yaşayan bu yılan canı pahasına bir şeyleri koruyordu, koruduğu şey ise Buda heykelinin elinde duran kalbiydi, yani serpantin meyvelerden bir tanesi.

    Batmış Vadi Klanı’nın iki tane komutanı bulunuyordu. Tüfek kullanan ve olağanüstü görüş becerisine sahip olan bu komutanlar Yılan Gözler(The Snake Eyes) olarak bilinirlerdi. Adlarını alelade sebeplerden almamışlardı gerçekten de vadinin gözcülüğünü yapıyorlardı ve Batmış Vadinin iki girişini de yabancılara korku salmak ve vadiyi onlardan korumak için mevzilenmişlerdi. Ayrıca klan mensupları sadece vadinin gözetiminden sorumlu kalmıyor, kendilerini vadiye ve tanrısına teklif edercesine teslim ediyorlar ve onun için bir yem olmayı bile göze alıyorlardı.

    Klan’ın vadideki bir diğer uğraşı, değerli metallerin madenciliğini yapmaktı. Vadi cezbedici maden yataklarıyla doluydu ve bu madenlerin değerli olduğu açıktı. Klan’ın, madencilik dışındaki bir başka uğraşı ise vadinin zehirleyici şartlarına karşı kendilerine dayanıklılık sağlayacak ilaçlar üretmekti.

    Denilene göre vadinin bu şartlarında uzun süre kalan birisi zamanla zehre karşı bağışıklık kazanırdı fakat görünen o ki klan mensupları yeteri kadar kalmamıştı ve bu zaaflarını kapatabilmek için ilaçlara güveniyorlardı. Özellikle Sekiro'nun kullandığı protez araçlarından biri olan Sabimaru'ya karşı ciddi derecede zaafları vardı ve bu silah onlara karşı kullanıldığında çaresiz kalıyorlardı.

    Klan mensuplarının Sabimaru’ya karşı koyamamasının bir nedeni vardı ve bu neden silahın yapılış amacında gizliydi. Denilene göre Sabimaru eskilerin savaşında kullanılmıştı ve Ashina’nın ulusal hazinesi sayılıyordu. Bir zamanlar bu araç insan olmayan Okami kadın savaşçılarını def etmek için kullanılmıştı ve Sekiro’nun zamanında bu etkisini hala koruyor, o savaşçıların soyundan gelen klan mensuplarına karşılı da etkili oluyordu.

    Klan mensuplarının soyu Kadim Okami klanına dayanmaktaydı. Okami kelimesi Ejderha anlamına geliyordu ve bu kelime, Fountainhead Sarayı’nda karşılaştığınız balığımsı varlıklara atıfta bulunuyordu. Uzun ama çok uzun zaman önce, Ashina’ın antik günlerinde Okami Klanı kaynak rayihasını oluşturmuş ve saraya gelmişti. Kendilerini Sakura Ejderhasına adamışlar ve ona kanlarını sundukları törenler yapmışlardı.

    Okami savaşçılarına ait bir başka detay inanılmaz derecede iyi nişancılık kabiliyetlerine sahip olmalarıydı. Yay kullanırlarken ve saldırıları esnasında kullandıkları yıldırımları kusursuza yakın seviyede hedeflerine fırlatabiliyorlardı. Torunları da ataları gibi inanılmaz derece isabet tutturma oranına sahiptiler, aynı ataları gibi onlar da mesafeli silahlar kullanıyordu.

    Okami Klanı ve Batmış Vadi Klanı arasındaki bağlantı ise akıllara iki farklı senaryoyu getiriyor. Bunlardan ilki Batmış Vadi Klanının ataları Fountainhead Sarayı’na Sakura Ejderhasına tapmaya giderken bir kesim vadide kalıp Büyük Yılan’a tapmayı tercih etmiş ve onlar Batmış Vadi Klanı olarak bilinen klan olmuştu. Diğeriyse Klan zamanında tüm mensuplarıyla beraber saraya çıkmış ve zamanla bazı klan mensupları vadiye tekrar dönüp Batmış Vadi Klanını kurmuştu.

    İki senaryodan hangisi doğru olursa olsun Okami Klanı, Ashina topraklarına eninde sonunda tekrar dönmüştü. Dönerken de beraberlerinde Kutsal Diyar’da kazandıkları yıldırım yeteneklerini getirdiler, Ashina’yı kuşattılar ve insanlarını öldürdüler. Sabimaru’nun açıklamasında bahsedilen eski savaş, bu savaştan başkası değildi. Okami Klanının saldırmasındaki motivasyonu ve savaşın detayları hakkındaki bilgiler zaman içerisinde kaybolmuştu. Savaşa dair bilinen en net şey Ashina yadigârlarından olan Sabimaru’nun kullanılmasıyla; Okami Klanı bu savaştan geri çekilmişti. Bu silah oldukça zehirliydi ve Okami savaşçıları bu silaha karşı koyamıyorlardı.

    Savaşın bağlamı bahsedilen iki senaryoya göre de farklılık göstermekte. İkinci senaryoda da bahsedildiği gibi Batmış Vadi Klanı, Okami Klanının başarısız işgal girişimi sonrası arkada kalanlar tarafından kurulmuş olabilir ve belki de Sabimaru’nun zehri yüzünden kaybettiklerinden vadinin zehirli derinliklerinde yaşamaya başlamış olabilirler. Sonuçta denilene göre bu bölgede uzun süre yaşanırsa eninde sonunda zehre karşı bağışıklık kazanacaklardı.

    İlk senaryo ele alındığında; Okami Klanının arkada bıraktıkları Batmış Vadi Klanını kurmuş ve zaman içerisinde Vadi Klanı zehrini kullanarak Ashina’nın Sabimaru’yu üretmesinde yardım edip Okami Klanının geri püskürtülmesine etki etmiş olabilir. Sonuçta Sabimaru zehirli saldırılar yapabilen bir silah ve Batmış Vadi Klanı ile Ashina’nın arasında birliktelik olduğunu gösteren kanıtlar var. Bunlar göz önüne alındığında Batmış Vadi Klanı ve Ashina’nın birlikte Okami Klanını püskürttüğü düşünülebilir.

    Ashina, Okami Klanı mensuplarını insan olmayanlar diye anardı, böyle anılmalarının sebebi klan mensuplarının balığımsı formlara sahip olması olarak düşünülebilir fakat aslında böyle de olmayabilir. Sabimaru açıklamasında onlara ruhlar derken eski savaşı konu alan parşömen onlara hayaletler diyordu. Parşömende Klan şu şekilde tarif ediliyordu: Zamanında hayaletler Ashina’ya pusu kurmuşlardı. Hayaletlerin yıldırım güçleri, Fountainhead’in tanrılarından geliyordu ve normal yollarla durdurulması mümkün değildi.

    Ashina eski savaşta Okami Klanının yıldırımlarıyla kuşatma altına alınmıştı. Sabimaru gibi bir silaha ek olarak Ashina, birkaç tane de savunma metodu geliştirdi. Bu savunma metotlarından ilki Yıldırımı Geri Döndürme Sanatıydı(Art of Lightning Reversal) ve bunu açıklayan rehber hala Ashina Kalesinde savaşçıların yetiştirildiği alanda asılı olarak durmaktaydı. Bunlardan ikincisiyse Yılan balığı Ciğeriydi(Eel Livers), yılan balıkları ejderhaların akrabalarıydı ve Ashina’nın savaşçılarının yıldırım saldırısına karşı direnç göstermelerini sağlıyordu.

    Bu olaylar doğrultusunda Ashina’nın, yıldırım gücü ve saldırılarını iyi bakmıyorolması şaşırtıcı değildi. Genichiro, Sekiro ile Ashina Kalesinin tepesinde yaptığı dövüşte iyi karşılanmıyor olmasını umursamayıp ustası Tomoe’nin ismini anarak bu gücü kullanmıştı. Tomoe’da bir Okami’ydi, Ashina’ya inip orada yaşamaya karar verdiğinde klanının tekniklerini beraberinde getirmişti. Tomoe, öğrencisi Genichiro’ya birçok şey öğretmişti. Klanının savaşçılarının nasıl yay kullandığını ve Okami’ye özel Yıldırım Sanatını öğrettiklerinin içindeydi. Genichiro’da ustasından öğrendiklerini geliştirmek için gayretli bir şekilde çabalamış zamanla bunlarda ustalık kazanmıştı.

    Sonrasında Tomoe her şeyini Takeru isimli bir çocuk için feda etmişti. Tomoe ve Takeru’nun ardında bıraktığı notlara bakıldığında Tomoe’nin akrabalarına yani Okami Klanına ve onların Kutsal Diyara gidişi açıklayan bazı bilgiler bulunuyordu. Bu bilgiler Sekiro’yu, kaynak rayihasını yönlendirdi. Bunun için de Saray Nilüferine ihtiyaç duyulmaktaydı ve bu nilüfer de Fountainhead sularının biriktiği yerlerde yetişirdi.

    Sekiro nilüferi bulmak için Bodhissatva Vadisini geçmeliydi, bu vadi maymunların mesken edindiği bir yerdi. Maymunların bu vadide ağaç boşluklarına sakladığı meyveler bazen zamanla mayalanır ve bir sake oluşurdu. Bu sake kimilerine geçmişlerini ve yaşadıkları tecrübeleri hatırlatırdı. Sekiro’nun bu vadiden geçiş yaptığı sırada bulduğu sake, Sculptor’ın dikkatini çekmişti ve Sekiro bunu ona vermişti. Sculptor sakeyi yudumladığında eski günleri aklına geldi ve bunları Sekiro ile paylaştı. Sculptor’da aynı Sekiro gibi bir Shinobi’ydi ve eğitimini maymunların mesken edindiği Bodhissatva Vadisinde tamamlamıştı. Eğitimi esnasında ona bir yoldaşı da eşlik etmiş ve beraber çalışmışlardı. Deyimine göre onlar serseri shinobilerdi ve onları eğitebilecek uygun bir usta yoktu bu yüzden de yoldaşıyla beraber tek hatalarının ölümle sonuçlanacağı vadiye gitmiştiler ve koşarak, zıplayarak, kılıçlarını vuruşturarak gönüllerinden nasıl geçiyorsa kendilerini öyle eğitmişlerdi. Zamanla maymunlar nasıl hareket ediyorlarsa öyle hareket etmeye başlamışlardı, yorulduklarında sake içerlerdi ve Sculptor sarhoşken yoldaşı ıslığını çalar o da onu dinlerdi. Sculptor’ın deyimine göre yoldaşının ıslığı vadiye kasvetli bir melodi olarak yayılırdı fakat kendisi bu sesten zevk alırdı. Dediğine göre arkadaşı haykırdığında sesi tüm Batmış Vadi’den duyulabilirmiş ve ıslığı ile yaratıkları vahşileştirirmiş.

    Sekiro’nun aradığı nilüfer Gardiyan Maymun tarafından korunmaktaydı. Gardiyan, Fountainhead sularının döküldüğü kovuğunda oturup eşine verebilmek için nilüferin büyümesini bekliyordu. Gardiyan bir önceki eşini kaybetmişti ve kaybının üzerinden öylesine uzun zaman geçmişti ki anısına bırakılan çiçekler çoktan solmuştu.

    Gardiyan, içerisinde yaşayan kurtçuk sayesinde ölümsüzdü. Sekiro onu öldürmek için boynuna saplanmış kılıcı çekip kafasını kopardığında tekrar dirilmesinden anlamıştı bunu. Boynuna saplı olan kılıç ise bir zamanlar Sculptor’ın yoldaşı olan Kingfisher’a aitti. Sekiro, Gardiyan’ı gerçekten öldürüp onu ölümsüzlüğünden ayırdığında Kingfisher’ın yüzüğünü, Gardiyan’ın karnında bulmuştu. Sekiro, bu yüzük ve takılı olduğu parmak ile Sculptor’ın yanına gittiğinde, bu onun dikkatini hemen çekmiş ve onu nereden bulduğunu sormuştu. Sekiro ona nerede bulduğunu söylediğinde birkaç saniyeliğine dalmış ve sonrasında onu alıp Sekiro için yeni bir protez aracı haline getirmişti. Bu protez sayesinde Sekiro, bir zamanlar Kingfisher’ın vadiye kasvet saran ıslığını çalabildi.

    Sculptor geçmişinde Shura yoluna çok yaklaşmıştı. Yoldaşının başına gelenler öğrenildiğinde onun kaybının bunda büyük etkisi olduğu düşünülebilir. Sculptor ilerleyen zamanlarda bu yola bir kez daha düşecek ve Shura’ya dönüşecekti. Sekiro yüzükten yapılan protezi kullandığında bir zamanlar Sculptor’ın yoldaşının çaldığı ıslığı çalabilecek ve kısa bir süreliğine olsa da Sculptor’ın hiddetini dindirebilecekti.

    Sisler İçerisinde Bir Köy

    Sekiro, Ashina Rezervuarı’nda Jinzaemon Kumano ile karşılaştığında; Jinzaemon ona birilerinin şamisen çaldığını duyduğunu ve sesin onu, başında durduğu kuyuya getirdiğini söylemişti. Sesin zayıf olduğundan fakat rüzgâr sayesinde kulağına çalındığından bahsetmişti. Sekiro’ya sesi duyup duymadığını sorduğunda ise olumsuz yanıt almıştı fakat bu, Jinzaemon’un sadece kendi duyduğu melodiyi takip etmesine engel olmamıştı.

    Jinzaemon’un duyduğu ses gerçekten de vardı ve bu ses dünyanın derinliklerinde yer alan sislerle kaplanmış bir ormanın içerisinde bulunan oldukça eski ve harabe şeklindeki bir köyden gelmekteydi. Bu köyü ancak özverili veya sürülmüş olanlar bulabilirdi. Sekiro, Dibi Olmayan Çukur’da(Bottemless Hole) daha önce Ashina Kalesinde gördüğü yaşlı kadınla karşılaşmıştı. Yaşlı kadın, Sekiro’ya kendini çukura bırakıp bırakmayacağını sormuş, Ashina’nın derinliklerine inmek istiyorsa kendisini bırakmaktan başka çaresi olmadığını söylemişti. Çukurun berisinde duran kapı bir Torii kapısı ve bu, sıradan olandan kutsal olana geçişi temsil eder. Kapının işaret ettiği gibi Ashina’nın derinliklerinde bulunan Mibu Köyü gerçekten de kutsaldı öyle ki buraların suyu, taşı, toprağı bir zamanlar tanrıları kendine çekmişti. Bu tanrılardan biri de kuşkusuz Ejderha’nın gelmesiyle Batmış Vadi’ye giden Yılan Tanrısıydı zira köyün dört bir yanında derisinde kalıntılar bulunmaktaydı. Köyde yılana ait izler olduğu gibi dostu sayılan Buda’ya ait izlerde bulunmaktaydı ve köyün tapınağında Buda’ya ait olan eski fakat kutsallığını kaybetmiş bir sunak vardı.

    Sakura Ejderhası’nın kendi topraklarından ayrılmasına sebep olan olaylar doğrultusunda Ejderha doğuya, Japonya’ya sürüklenmiş ve Ashina’nın verimli topraklarını bulmuştu. Sonrasında bu topraklara yerleşmiş, kendinden güçsüz olan tanrıların haklarını gasp etmiş, köyün kaderini alt üst etmiş ve kendi diyarını büyüsüyle yaratmıştı. Köy halkından şanslı olan bazıları Ejderha’nın diyarına erişme şerefine nail olup Fountainhead Sarayı’nın soylularından olmuşlardı.

    Köy halkından geri kalanlar Kutsal Diyar’dan köylerine dökülen sularla yetinmek durumundaydı. Köye dökülen bu sular zamanla köy halkına birçok şey hediye etmişti ve bu hediyeler Ashina’nın dört bir yanına dağıtılmaktaydı. Bu hediyelerden bazıları, kelimelerin anlatmaya yetmeyeceği Ejderha Kaynağı Sakesi(Dragon Spring Sake), çeşitli kutsamalar sağlayan su küreleri, Mibu Balonları ve Dogen’in hazırladığı ilaç Divine Grass idi.

    Yakınlığının bir göstergesi olarak sunduğu birçok hediyeye rağmen Kutsal Diyara varabilmenin yolu bilinmiyordu. Bu durum Okami Klanı’nın, Mibu Köyüne varmasıyla değişecekti. Kadın savaşçılardan oluşan bu klan Kutsal Diyara nasıl varılacağını ilk çözendi. Bunu Fountainhead’den geldiğini bildikleri üç farklı birleşen kullanarak gerçekleştirdiler. Bu birleşenlerden ilki bir Sakura Ağacı gövdesiydi ki bu ağaçlar hala Mibu Köyünde yeşermekteydi. İkinci birleşen Fountainhead sularının dibinde yetişen bir çiçeğin rayihasıydı ve bu çiçek Sarayın Nilüferi olarak anılıyordu. Ve son birleşen, Fountainhead suyundan çok fazla içen kişilerin içerisinde çıkan sığınak taşıydı. Bu üç birleşen bir araya geldiğinde Kaynak Rayihası(Fountainhead Fragrance) olarak bilinen şey ortaya çıkıyordu ve bunun sayesinde Kutsal Diyara çıkılabiliyordu. Okami Klanı saraya vardığında kendilerinden önce gelen soylular gibi buranın saf suyunu içtiler ve bu onların balığımsı formlar almasına sebep oldu.

    Klanın, Fountainhead’e varmanın yolunu açması Ejderha Kaynağına Hac(Dragon Spring Pilgrimage) gibi birçok yeni kavramı da beraberinde getirdi. Her birkaç yılda bir Mibu Köyünden geçen Nikâh alayına katılmak isteyenler bir testten geçirilirdi. Testi geçenler bu alaya katılabilir ve Nikâh odasına kadar ilerlerdi ki burası bir zamanlar Okami Klanının Kutsal Diyara yükseldiği yerdi. Buraya varanlar Kutsal Diyara çıkabilme ve Ejderha ile tanışabilme şansına sahip olurlardı.

    Mibu Köyünün her köşesinde tahtalara serilmiş, kazılmış yerlerde yığınlar olarak sümüklü böceklerin toplandığını görünüyordu. Bu böcekler eğer Saray’ın gölünde yaşayan büyük balığı beslemek için kullanılıyorsa değerli olabilirdi. Mibu Köyü ile Kutsal Diyar arasında gerçekleşen ticareti göstermesi açısından iyi bir örnek olması da söz konusuydu zira Kutsal Diyar ile Ashina arasında ticaret yapıldığını bilinmekteydi. Dragon’s Tally Board ismindeki figür bunu kanıtlar nitelikteydi zira bu figüre sahip olan tüccarlar sarayın soyluları tarafından tanınırdı.

    Her şey güzelce giderken Okami Klanı bir anda Ashina Topraklarına saldırmıştı. Ashina’nın halkı ile savaşmışlar ve aralarında zamanla oluşan iyi niyeti sonlandırmışlardı. Bu eski savaşa dair birçok kayıt çoktan unutulmuştu bu yüzden de Okami Klanının bu savaşı başlatmasındaki sebebi öğrenebilmek olanaksızdı. Belki sarayın soyluları yaşlanmaya başlamışlar ve Ashina halkının gençliğini arzulamışlardı ya da Ejderha hastalanmaya başlamıştı ya da belki de Okami Klanı fazla hırslanıp savaş açmaya karar vermişti. Sebebine dair olasılıklar dışında herhangi bir şey yokken savaşı Fountainhead Sarayı’nın başlattığı bilgisi açıktı.

    Ashina Kalesinde bu savaşı anlatan parşömende düşmanlar, bir zamanlar Ashina’ya pusu kuran ve yıldırım ile saldıran hayaletler olarak atfedilmişti. Parşömendeki bu tarif Okami savaşçılarını anlatmaktaydı çünkü belirttiği gibi yıldırım ile saldırıyorlardı ve bu yıldırımın kaynağı Kutsal Ejderha’ydı. Parşömende kullanılan hayalet deyimi de uygundu zira Okami Klanının bazı mensupları Ashina topraklarına kendi hayaletlerini yansıtabilmekteydi. Bu yansımaların gözlenebildiği 3 farklı örnek bulunuyordu.

    Bunlardan ilki O’rin’di, Okami olduğunu belli eden ise Sabimaru’ya karşı olan zaafıydı zira bu silah zamanında Okami Klanının geri çekilmesine sebep olmuştu. Sekiro, O’rin’e neden ağladığını sorduğunda Lord Sakuza’nın nerede olduğunu ve ne yaptığını bilmediği için üzgün olduğunu söylemişti. Bu durumun kalbini kırdığını onu göremese bile bunları bilmesi gerektiğini düşünüyordu bu yüzden de ona sürekli mektuplar gönderiyordu fakat hiçbir şekilde yanıt alamıyordu. Sekiro’ya kimsenin Lord Sakuza’nın nerede olduğunu söylemediğinden yakınıp ona bilip bilmediğini sormuştu. Sekiro bilmediğini söylediğinde O’rin ona inanmamış, yalancılık ile suçlamış ve saldırmıştı. Lord Sakuza hakkında bilinen çok az şey vardı, bilinenler ise Jinzaemon’un Sekiro’ya verdiği Jizo Figüründe saklıydı.

    Jinzaemon’un bu figürü Sekiro’ya vermesinin sebebi ise onu şamiseni çalan kişiye ulaştırmasıydı. O’rin şamisen çalmaktaydı ve Sekiro, hayaletini alt ettiğinde bu durum bir şekilde Jinzaemon huzur vermişti. Sekiro onunla konuştuğunda hayaletin alt edildiği anda şamisen çalan kişinin yanına geldiğini ve onu çaldığı melodi ile okşadığını söylemekteydi. En sonunda bunca zamandır O’rin’in onu çağırdığını anladığını belirtmiş ve figürü Sekiro’ya bir teşekkür niyetiyle verip oracıkta ölmüştü.

    Bu figür bir zamanlar Lord Sakuza’ya verilmişti ve çok büyük ihtimalle veren O’rin’in kendisiydi. Figür bir şekilde Jinzaemon’un eline geçmişti, nasıl olduğuna dair ise sadece tahminler vardı. Belki de Lord Sakuza bu figürü Jinzaemon’un babasına vermiş olabilirdi zira babası Mibu Köyü’nün varlığından haberdardı. Babası da bu figürü Jinzaemon’a sisler arasında bulunan köye gitmemesi konusunda bir uyarı niteliğinde vermiş olabilirdi.

    Okami hayaletlerden ikincisi Nikâh Odası’nın girişini koruyan Yozlaşmış Keşişti. Savaştan sonra Nikâh Alayları artık Kutsal Diyara kabul edilmiyordu ve Yozlaşmış Keşiş diyara ulaşmaya çalışanlar için tehditkâr hayaletiyle nöbette bekliyordu.

    Hayaletlerin sonuncusuna ise Sis Soylusu’nun(Mist Noble) büyü ile yarattığı haydut hayaletleriydi. Sis Soylusu sislerin kapladığı ormandaki Buda Tapınağını gasp etmiş, tapınağı Okami tarzına göre süslemiş ve keşişlerini baş üstü asılı olarak tapınağın dört bir yanına asmıştı. Sekiro ormandaki can çekişen keşiş ile karşılaştığında; keşiş ona tapınağı gasp eden soyluyu öldürüp öldüremeyeceğini sormuştu. Keşiş’in dediğine göre soylu, köye ulaşan yolu sislerle kaplayıp köylüleri kandırıyordu.

    Keşiş’in dediklerine göre soylu sisleri yayarak köylüleri kandırmaya çalışıyordu ki köyün kendi işine gelen durumunu koruyabilsin, Buda Keşişlerinin köye dönmesini engelleyebilsin ve köyü dış dünyadan soyutlayarak köylüleri manipüle edebilsin.

    Sekiro, sepet başlı Shosuke’yi bulduğunda durumu iyi değildi zira köylüler arasında Fountainhead suyunun cazibesine kapılmayıp içmeyen birkaç kişiden birisiydi. Sekiro, onunla konuşmaya başladığında bu köyde neyin yanlış olduğunu sormuştu. O da kendisinin de bilmediğini, su ile ilgili durumu bilmeden önce bir anda herkesin delirdiğini az daha kendisinin delireceğini fakat suyu kusmasıyla bundan kurtulduğunu sonrasında da susadığında sürekli sake içmeye başladığını söylemişti. Zaman zaman köyün şefinin kendisine sake verdiğini fakat bunu vermesinin sebebinin; sake’nin içeni, içmeden önceki halinden daha çok susamış hale getirmesi olduğunu söylemişti. Bu durum da herkesi eninde sonunda suyu içmek zorunda bırakıyordu. Suyu için ise daha çok içiyordu ve bir süre sonra içilen su hiçbir zaman yeterli gelmiyordu.

    Bir zamanlar köyden akan su saftı ama artık pis akıyordu ve bu durum, Yenileyici Suyun sebep olduğu gibi bazı yanlışlara sebep oluyordu. Bu suyu içen köylüler ölümsüz oluyordu zira bir köylü öldükten hemen sonra topraktan çıkarak tekrar diriliyordu. Shosuke’nin dediğine göre köyün ölümsüz halkı ateşten ciddi anlamda korkuyordu ve köyün halkından olan avcı Inukio’da çamsakızlarını yakarak köyde uzun süren büyük bir yangına sebep olmuş, sonrasında kendini evine kapatmıştı. Zamanında köylüler, insanların köylerine gelirken rehber olarak kullandıkları karaçam ağaçlarını yok etmişlerdi fakat öncesinde Inukio bu ağaçları korumuş ve çamsakızlarını istifleyerek zamanı geldiğinde köyde büyük bir yangına sebep olmuştu. Inokio’nun bu hareketi sebebiyle köylüler ondan nefret etmeye başlamış, evinin etrafındaki toprağın içerisinde saklanıp onun çıkması için beklemişlerdi.

    Fountainhead Sarayı Efsanesi

    Sekiro, Kuro ile beraber Kaynak Rayihasını hazırlayıp Mibu Köyü’ndeki mağaraya vardığında Kutsal Diyara rayihayı kullanarak varmıştı fakat diyarın girişinde Yozlaşmış Keşiş bekliyor ve Sekiro’ya geçit vermiyordu. Yozlaşmış Keşiş, Vermillion köprüsünü koruyuculuğunu yapan savaşcı bir kadındı. Okami Klanının diğer üyeleri gibi Sabimaru’ya karşı herhangi bir zaafı yoktu fakat aynı onlar gibi kahkaha atıyor ve hareket ediyordu. Okami Klanının diğer mensuplarına kıyasla etkileyici bazı ekstralara da sahipti. Bunlardan en önemlisi kurtçuğun içinde yaşamasıydı ve bu yüzden de ölümsüz olmasıydı. Fountainhead Sarayı’nın girişinin onun gardiyanlığına bırakılması bu göze alındığında oldukça uygundu.

    Keşiş’in gerçek ismi Prenses Yao idi, bu ismin Japon halk hikâyelerinden Yao Bikuni ile ilişkilendirilebilir. Hikâyeye göre Yao Bikuni bir ningyo’nun etini yiyerek ölümsüz olmuş bir balıkçı kızıydı. Ningyo denizkızı anlamına geliyordu fakat daha açıklayıcı bir şekilde tanımlamak gerekirse; parlayan pullara, insanımsı bir yüze ve bir maymunun ağzına sahip olan bir çeşit balıktı. Hikâyeye göre ningyo eti yiyenler inanılmaz uzunlukta bir ömre sahip oluyorlar ve Yao Bikuni’de bunu yiyenlerden biri olarak gezgin ve ölümsüz bir prensesti. Hikâye ele alındığında Prenses Yao’nun Bikuni ile benzerlikleri görülebilir. Bu da acaba Prenses Yao’nun ölümsüzlüğüne sebep olan kurtçuğu bir ningyo balığı yiyerek elde ettiği sorusunu akıllara getiriyor.

    Oyunun gizli dosyalarında Kutsal Ejderha, Ningyo Ejderhası olarak isimlendirilmiş. Bir Çin efsanesine göre de Ejderhalar ilk olarak büyük sazan balıkları olurlarmış ve büyük sazan balıkları da aynı zamanda bir çeşit ningyo sayılmaktaymış. Fountainhead gölünün derinliklerinde bulunan büyük sazan cesetlerinden birine dair ilginç bir şey var. Ölü sazanın cesedi kurtçuklar tarafından istila edilmiş ve Yao Bikuni efsanesi ile Prenses Yao arasındaki benzerlikler göze alındığında, Prenses Yao bu balıktan yani ningyo’dan yemiş olabilir bundan dolayı da kurtçuk vücudunu istila etmiş ve onu ölümsüz kılmış olabilir.

    Ölü sazanın yakınlarında gölün dibine musallat olan Yashariku’nun yenik ruhu bulunuyordu. Kafasız olanlar Ashina kahramanlarının harap olmuş halleriydi ve bu kahramanlardan olan Yashariku’nun ilginç bir hikâyesi vardı. Kendisi saray soyluları tarafından öldürülmüştü, düşmüş halinin yanında ona eşlik eden hayalet, doğum esnasında kaybettiği ikiz kardeşiydi. Sekiro, Yashariku’yu alt ettiğinde aldığı özel şekerin canını yarıya indirmesinin sebebi de buydu.

    Gölün altındaki yapılar kutsal suyun akıntısı sebebiyle yaşanmaz hale gelmişti ve bunları eski haline getirebilecek herhangi birisi yoktu çünkü Kutsal Diyardaki medeniyet Okami’yi temsil eden savaşçı ve Saray Soylularını temsil eden soylu sınıfı olmak üzere iki sınıftan oluşmaktaydı. Dahası diyarda yapımı devam eden yapılar Büyük Sazan Balığı tarafından yıkılmıştı bu yüzden de balığın sakinleştirilmesi gerekiyordu. Büyük Balık ile ilgilenmesi için Saray Soyluları birisini görevlendirmişlerdi. Görevlendirilen kişinin iki tane kızı bulunmaktaydı ve Sekiro onlardan ilki ile tanıştığında ona durumu anlatmıştı. Dediğine göre Saray Soyluları babasını soylu ilan etmişlerdi ve ilan edildiği anda Büyük Sazan Balığı karşısında büyülenmişti. Görevli uzun zamandır balığı beslemekten başka bir şey yapmıyordu. Bu durumda kızını rahatsız ediyordu ve bunun üzerine Sekiro’dan babasını balığın büyüsünden kurtarmasını istemişti.

    Görevli, iki kızının hayatı süresince soylu olarak kalmıştı. Bu diyarda bulunan tek insanlar oldukları hesaba katıldığında kızlarıyla beraber Mibu köyünden gelen son kişilerden olabilirdi. Görevlinin kızları öylesine yaşlıydı ki soyluların dikkatini çekmiyorlardı. Saray soyluları insanların gençliğini emebiliyordu ve kızlarının ikisi de oldukça yaşlıydı. Görevlinin kızı bu konuda Sekiro’yu uyarmıştı, ona soyluların gençliğe olan büyük arzusundan bahsetmişti.

    Mibu Köyü’nden Kutsal Diyara nesiller boyunca yolculuk yapan Nikâh alayı mensupları diyara erişebilmenin onuruna nail olabilmek için Mibu Sualtı Nefes Alma tekniğinde uzmanlaşmak zorundaydı. Bu teknikte uzman olup diyara çıkanlar karşılandıklarında kendilerine sarayın suyu sunuluyor ve bu da onları bir soylu haline getirip buranın vatandaşı olmasını sağlıyordu ya da öyle iddia ediliyordu? Fountainhead’in tepesine giden kapalı kapıların ardındaki karanlık oda’da kırmızı kaftanlı soylular -kaftanları onların başrahip olduğunu göstermekteydi- Okami cesetlerinden kendilerine ziyafet veriyordu ve bunu yaptıkları yerde, yanı başlarında Nikâh Alaylarının beraberinde getirdiği bir dizi beyaz tahtırevan bulunuyordu. Kendinden olanları yemek onlar için pek problem değil gibi görünüyordu ve bu göz önüne alındığında Mibu Köyü’nden gelenlerin gençliğini sömürmekte ve Büyük Balık için atadıkları görevliyi kandırıp onu haysiyetsiz bir göreve vermekte problem yaşamayacakları aşikârdı.

    Fountainhead kültürünün zamanla karanlık bir hal alması Tomoe ve Takeru’nun Kutsal Diyarı terk edip Ashina topraklarına gitmelerini sağlamıştı. Tomoe ve Takeru’nun durumu Sekiro ve Kuro’nun durumunu yansıtıyordu. Tomoe, Sekiro gibi Kutsal Soyun temsilcisini korumaktan sorumluydu.

    Emma, Tomoe ve Takeru’nun mezarı başında Sekiro’ya onlardan bahsederken Genichiro ile beraber sık sık Lord Takeru’nun flüt çalmasını ve Everblossom ağacı altında, müziğin eşliğinde dans eden Leydi Tomoe’yi izlemeye geldiklerinden bahsetmişti. Bu ikilinin sergiledikleri performans aynı Fountainhead soylularının flüt çalarken Okami savaşçılarının dans etmesine benziyordu. Emma yine buraya geldikleri bir günde Tomoe’nin Everblossom ağacı altında intihar ettiğini söylemişti. Sekiro, neden diye sorduğunda; Emma ona Tomoe’nin şu sözlerini aktardı: Ejderha’nın Ebediyetine yemin ile bağlı olanların efendilerini ölümsüzlüğün prangalarından kurtarması gerekirdi. Sekiro bu sözlerle beraber Arınma sonunu ve bunun için ölmesi gerektiğini öğrenmişti.

    Kutsal Ejderha’nın Japonca’daki karşılığı Sakura Ejderhası idi ki bu ismi Sakura Ağacı’nın Ejderha'nın gelmesiyle değişen doğası düşünüldüğünde uygun bir isimdi. Sakura Ağacı normalde bir sene içerisinde sadece bir haftalığına açar ve pembe renkte çiçekleri olur. Japonlara göre bu kaderi, karmayı ve ölümü kabullenişi temsil eder. Sakura Ejderhası’nın doğu topraklarına, Japonya’ya gelmesi bu ağaçların doğasını değiştirdi ve bu ağaçlar hep çiçek açar oldu.

    Sakura Ejderhası doğu topraklarına vardığında kendinden güçsüz olan tanrılar geri çekilmişti. Büyük Yılan ve Buda’nın bahsi geçse de Sekiro’nun, Ejderha’nın katına çıktığında karşılaştığı beyaz ağaçtan ejderhaların ismi pek geçmemişti fakat onlar da küçükte olsa tanrı sayılıyorlardı ve Sakura Ejderhası’ndan önce bu topraklarda yaşıyorlardı. Sonuçta adı üstünde ağaçtan ibarettiler ve Ejderha, Sakura Ağaçlarını sahiplendiğinde bu ağaçtan varlıklarda, Sakura Ejderhası’na bağlanıp ejderha formunu almışlardı.

    Beyaz ağaç ejderhaları, siyah olanlar gibi sağlıklı değil hastaydı. Beyaz olanların hastalığı Dragonrot’u temsil ediyordu. Sekiro beyaz olanları öldürdüğünde Sakura Ağacını hastalıktan kurtarıyor, ağacın tekrardan çiçeklenmesine sebep oluyor ve bu da Sakura Ejderhası’nın yeniden hayata dönmesini sağlıyordu.

    Ejderha döndüğünde sahip olduğu yara izleri belirgindi, sol kolunu kaybetmişti ve gövdesinde bir kesik bulunuyordu. Bu durum dragonrot hastalığının belirtilerinden olabilir ya da bu topraklara gelmeden çok daha öncesinde yaralanmış olabilir ya da Ejderha’nın yaraları Kuro ve Sekiro’nun aldığı yaraları yansıtıyor olabilir. Sekiro da ejderha gibi sol kolunu kaybetmişti ve Kuro’nun Kaynak Rayihasını elde etmek için kendini kesmesi ejderha’nın gövdesinde yer alan kesiği temsil ediyor olabilir.

    Ejderha’nın yaraları belki de daha öncesinde Tomoe ile çarpıştığında alınmış da olabilir. Tomoe, Ejderha ile efendisi Takeru’yu ölümsüzlükten ayırabilmesi için ihtiyaç duyduğu gözyaşları sebebiyle dövüşmüş olabilir. Bu da bahsi geçen iki Ölümcül Kılıçtan bir diğeri olan Siyah Ölümcül Kılıcı zamanında onun kullandığını gösteriyor olabilir.

    Siyah Ölümcül Kılıcın asıl ismi Kapıyı Açan’dı ve bu kılıç yeraltı dünyasının kapılarını açma gücüne sahipti. Sekiro, Genichiro’yu son kez alt ettiğinde; Genichiro bu kılıcı kullanarak ölmüş olan dedesi Isshin’i yeraltı dünyasından çağırdı. Yeraltı dünyasından çağrılanlar hayattayken geçirdiği en iyi dönemdeki haliyle dönüyordu. Son dileği olarak Genichiro onu çağırdığında Isshin’de Ashina Topraklarını ele geçirdiği dönem ki haliyle dönmüştü.

    Tomoe’nin zamanında bu kılıca sahip olduğu düşüncesi; Sekiro gibi efendisini ölümsüzlükten ayırmak istiyor ve bunun içinde Ölümcül Kılıçlardan birine ihtiyaç duyuyor olmasından geliyordu. Efendisini ölümsüzlüğünden kurtarabilmesi için Ölümcül Kılıcı ihtiyacı vardı zira bunu ancak Ejderha’nın gözyaşlarını elde ederek yapabilirdi. Fakat şöyle bir şey vardı Siyah Ölümcül Kılıç, Ejderha’yı yaralayabiliyordu fakat ondan gözyaşlarını alamıyordu. Ejderha’dan gözyaşlarını alabilmek için Ölümcül Kılıçlardan kızıl olana ihtiyaç vardı ve kızıl kılıç bu yüzden dövülmüştü. Ne yazık ki Tomoe’nin bu kılıca ulaşma şansı yoktu çünkü Senpou Tapınağının Yüksek Rahibi bu kılıcı saklamıştı ve Tomoe kılıcı yerini söylemesi için onu ikna edemiyordu.

    Tomoe’nin bu kılıca sahip olduğu düşüncesini destekleyen bir başka şey ise Ashina’da yakın olduğu kişilerin Siyah Ölümcül Kılıç hakkında çok şey biliyor olmasıydı. Isshin’in odasının arka tarafında bu kılıcı anlatan bir parşömen bulunmaktaydı. Ustalığını yaptığı Genichiro bir şekilde bu kılıcın nerede olduğunu bulmuş ve onu kullanmıştı. Efendisi Takeru da Genichiro’nun kılıcı boynuna vurarak dedesi Isshin’i yeraltından çağırmasında kullandığı ritüeli anlatan bir yazı yazmıştı.




    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Ölmek ve Sonuçları

    Oyunda direk ölmek söz konusu değil, oyun size belli miktarda dirilme hakkı sunuyor. Düşmanınız sizi ilk defa öldürdüğünde dirilme seçeneğini kullanarak tekrar hayata dönebilirsiniz fakat bu sefer canınız yarı yarıya olur ve eğer kaldıysa dirilme şansınız kapalı kalır. Dirilme şansınızı tekrar kullanılabilir hale getirmek için ya Boss’un bir canını tamamen bitireceksiniz ya da 4-5 tane düşmanı öldüreceksiniz. Bunlardan biri yaptığınızda kaldıysa dirilme hakkınız tekrar kullanıma açılır. Oyunun başında 2 tane dirilme hakkınız bulunuyor bunu ileri safhalarda Sakura Droplet kullanarak 3’e çıkarabilirsiniz. Bu eşyayı Lady Butterfly’ı öldürdüğünüzde alacaksınız.

    Dirilme hakkınız bittiğinde veya kullanıma kapalıyken öldüğünüzde ise gerçekten ölmüş oluyorsunuz ve son oturduğunuz Sculptor’s Idol’e ışınlanıyorsunuz. Gerçekten öldüğünüzde eğer Unseed Aid belirmediyse sahip olduğunuz sen ve tecrübe puanı miktarı %50 düşüş yaşıyor. Souls oyunları ve Bloodborne’da olduğu gibi öldüğünüz yere gidip kaybettiklerinizi geri almanız mümkün değil.
    Tecrübe puanları biriktikçe yetenek puanına dönüşüyor, bu dönüşen yetenek puanlarını öldüğünüzde kaybetmezsiniz sadece yetenek puanına tamamlanmamış olan tecrübe puanının yarısını kaybedersiniz. Satıcılardan aldığınız coin purseler’deki senlerinizi de kaybetmezsiniz bu yüzden mümkün olduğunca bunlardan satın alarak senlerinizi güvene alın, bu eşyalar Souls serisindeki tüketilebilir ruhlarla aynı mantığa sahipler.

    Oyunda gerçekten öldüğünüzde Dragonrot yayma şansınız artar. Ortalama her 10 gerçek ölümde oyunun dünyasında farklı bir karakter bu hastalığa yakalanır ve onu iyileştirene kadar onunla etkileşime giremezsiniz. Bazı durumlarda birden çok karakter hastalığa da yakalanabiliyor.
    Dragonrot hastalığına yakalan karakter sayısı arttıkça gerçekten öldüğünüzde sen ve tecrübe puanı kaybetmenizi engelleyen Unseen Aid belirme şansı düşer ve hastalanan karakter sayısına göre bunun belirme şansı %3’e kadar inebilir.

    _______________________________________________________________________


    Atak Gücünü Artırma

    Oyunda atak gücünüzü artırmanın iki farklı yolu bulunuyor. Bunlardan ilki öldürdüğünüz bosslardan aldığınız Memory’ler sayesinde oluyor. Her boss dövüşü sonrası herhangi bir Sculptor’s Idol’e oturup Enhance Attack Power deyip yendiğiniz boss’un Memory’sini seçerek atak gücünüzü +1 artırabilirsiniz.

    Buna ek olarak oyunda Dancing Dragon Mask isimli bir eşya bulunuyor, bu maske 3 parçaya ayrılmış vaziyette bu parçaları topladıktan sonra 5 tane yetenek puanınızı feda ederek atak gücünüzü +1 artırabilirsiniz. Bunun için herhangi bir Sculptor’s Idol’e oturup Enhance Attack Power(Skill Points) seçeneğini seçebilirsiniz.

    Atak Gücü Miktarı ve Verdiği Hasar:

    Güç 1 olduğunda normal saldırılarda 80 can hasarı, düşmana doğru yapılan delici saldırılarda 120 can hasarı veriyorsunuz.
    Güç 2 ile 14 arasındayken her artışta normal saldırılar da 20 can, delici saldırılar da 30 can daha fazla hasar veriyorsunuz.
    Güç 15 ile 27 arasındayken her artışta normal saldırılar da 8 can, delici saldırılar da 12 can daha fazla hasar veriyorsunuz.
    Güç 28 ile 51 arasındayken her artışta normal saldırılar da 4can, delici saldırılar da 6 can daha fazla hasar veriyorsunuz.
    Güç 52 ile 99 arasındayken her artışta normal saldırılar da 0,8 can, delici saldırılar da 1 can daha fazla hasar veriyorsunuz.

    Posture hasarı da bu oranla aynı şekilde artış gösteriyor.

    _______________________________________________________________________


    New Game Plus

    Nasıl Başlar?

    NG+ aldığınız sona göre karşılaştığınız son boss ile olan mücadelenizden sonra başlar. Eğer aldığınız son Shura değil ise boss’u alt ettikten sonra alanı terk edip -oyunun farklı sonları için lazım olan eşyaları aramak vb. şeyler için- oyuna devam edebilirsiniz. Oyunu bitirdiğinizde karşınıza çıkan NG+ istiyor musunuz sorusuna evet demek zorunda değilsiniz. Hayır diyerek oyuna devam edebilir NG+’a başlamak istediğinizde Dilapidated Temple’daki Sculptor’s Idol’e oturarak Playthrough seçeneğini seçip başlayabilirsiniz.

    Başlamadan Ne Yapmalı?

    Oyundaki tüm miniboss’ları alt etmeye çalışın, özellikle Headless ve Shichimen Warrior miniboss’larını kaçırmayın. Headless minibossları size sayısız miktarda kullanabileceğiniz şeker benzeri eşyalar sağlarken Shichimen Warrior’lar Ceremonial Tanto ve Malcontent gibi oyunu kolaylaştıran iki önemli eşya veriyor.

    Prayer Bead ve Gourd Seed eşyalarının hepsini toplamayı deneyin. Prayer Bead’lerin hepsini toplamak için Purification sonu şartlarını yerine getirmeniz gerekli. Shura sonuna giderseniz bu eşyalardan bir kısmını kaçırırsınız.

    Her oynanışta en fazla 6 adet edinilen Lapis Lazuli’leri kaçırmamaya çalışın. Bunlar olmadan protez araçlarını en üst kullanım seviyesine ulaştıramazsınız. Tek oynanışta mümkün olan hepsini alabilmeniz için Shura sonunu seçmemeli ve Demon of Hatred boss’unu alt etmelisiniz.

    Dancing Dragon Mask’ı tamamlayın. Bu maskenin 3 farklı parçası bulunuyor, 1 tanesi Dungeon Memorial Mob’da diğer ikisi Pot Noble’larda satılıyor. Maskeyi tamamlamak için yine aynı şekilde Shura sonunu almamanız gerekiyor.

    Divine Confetti, Snap Seed gibi NG+’a başladığınızda bir süre kolayca edinemeyeceğiniz tüketilebilir eşyalardan mümkün olduğunca depolayın. Divine Child’a uğrayıp yine aynı şekilde alabildiğiniz kadar Rice veya Fine Snow alın.

    Treasure Carp Scale’leri kaçırmamaya çalışın, alabildiğiniz kadarını almaya çalışın. Lapis Lazuli gibi bu da her oynanışta belli miktarda bulunuyor. Shura sonunu seçerseniz bir kısmını alamazsınız. NG+’a geçmeden bulabildiğiniz kadarını harcamaya bakın, her ne kadar NG+’a aktarımı konusunda bir problem olmasa da NG+’a başladığınızda Pot Noble’ların sattığı eşyalara hemen erişim sağlayamayacaksınız.

    Ne Değişir?

    Oyunun zorluğu artar, bu artış NG+ 7’ye kadar devam eder ve 7’den sonra olduğu gibi kalır.

    Posture barınız öncekine kıyasla daha geç yenilenir ve yenilenmeyi hızlandırmak için de daha çok savunma pozisyonu almanız gerekir.

    Düşman saldırılarının gücü 7’ye kadar olan her NG+’da fark edilebilir bir biçimde artar, bu gücün yansıması sadece canınız da değil aynı zamanda posture barınızda da belirgin bir şekilde gözlemlenebilir.

    NG+ 7’ye kadar kazanacağınız tecrübe puanı her seferinde artar, 7’den sonra değişmeden devam eder.

    Önceki oynanışlarda tüm Gourd Seed ve Prayer Bead eşyalarını bulduysanız daha fazlasını kazanamazsınız.

    Prayer Bead düşüren miniboss’ları daha önce alt ettiyseniz yerine Heavy Coin Purse gibi eşyalar düşer.

    Önceki oynanışta Gourd Seed, Prayer Bead veya Protez Araçlarını bulduğunuz sandıklarda bunların yerine Bundled Jizo, Divine Grass vb. eşyalar bulunur.

    Oyunun dünyası ve NPC’ler başlangıçtaki halini alır. Öldürdüğünüz NPC’ler geri döner, ilerlediğiniz için değişen bölümler başlangıçtaki durumuna döner.

    Oyun sıfırlandığı için önceki aldığınızdan farklı sonlar için oynayabilirsiniz.

    NG+’a neler taşınır?

    Holy Chapter: Infested gibi oyunun ilerlemesini sağlayan anahtar eşyalar ve Mortal Blade hariç sahip olduğunuz eşyalar NG+’a aktarılır.

    Sahip olduğunuz tecrübe puanı, sen ve yetenek puanları olduğu gibi NG+’a aktarılır.

    Atak gücünüz, canınız ve denge barınızdaki geliştirmeler olduğu gibi aktarılır.

    Sakura Droplet’i verip karşılığında Kuro’dan aldığınız üçüncü dirilme hakkı aktarılır.

    Topladığınız Gourd Seed’ler ile artırdığınız Healing Gourd’lar aynı sayıda aktarılır.

    Protez araçları ve bunlar için yaptığınız geliştirmeler olduğu gibi aktarılır.

    Mibu Su Altı Dalma Tekniği ve Mortal Blade ile kullanabildiğiniz kabiliyetleriniz hariç tüm kabiliyetler olduğu gibi aktarılır ve Genichiro ile olan ilk dövüşten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

    Demon Bell’i önceki oynanışta çaldıysanız etkisi NG+’a aktarılmaz, tekrar çalmanız gerek.

    İlk NG+ ile beraber aldığınız Kuro’s Charm her NG+’da aktarılır. Oyunun başında Kuro’ya verirseniz oyun daha zor bir hal alır. Vermeye karar verip ileride pişman olursanız da Sculptor’a gidip “Avoid Additional Hardships” seçeneğini geri alarak oyunu eski haline getirebilirsiniz.

    ____________________________________________________________________


    Oyunu Zorlaştırmak

    Oyunu kendiniz için yeteri kadar zor bulmuyorsanız zorlaştırmanızı sağlayan iki farklı seçeneğe sahipsiniz. Bunlardan birincisi Demon Bell ve ilk oynanışta bunu çalarak oyunu daha zor bir hale getirebilirsiniz. İkincisi ise Kuro’s Charm; bu eşyayı NG+’a başladığınız zaman alıyorsunuz ve eğer oyunun başında Kuro’ya teslim ederseniz oyun daha zor bir hal alıyor. Bu ikisi dışında NG+ 7’ye kadar oyunu ilerleterek her defasında daha da zorlaştırabilirsiniz.

    Demon Bell

    Senpou Temple bölgesinde bulunan bu çanı çalarak oyundaki düşmanları daha güçlü bir hale getiriyorsunuz. Çan çalındığında düşmanlar daha çok can ve posture hasarı veriyor ve sizin hasarlarınız karşısında daha az can ve posture hasarı alıyorlar. Tabii oyunu bu yol ile daha zor bir hale getirirseniz kendince iyi getirileri de bulunuyor. Düşmanlar daha fazla eşya düşürmeye başlıyor, normalde düşürdükleri eşyalara ek olarak başka yeni eşyalar düşürebiliyorlar ve düşmesi pek rastlanmayan eşyaları düşürme şansınız daha çok oluyor. Kazanılan sen ve tecrübe puanı miktarında herhangi bir artış söz konusu değil, etki ettiği şey eşyaların düşme oranı. Kuro’s Charm ile beraber kullandığınızda ikisinin de getirdiği zorluk üst üste biniyor, yani oyun daha da zor oluyor.
    Çanı çaldığınızda Sekiro “Sinister Burden” isimli bir etki altında kalıyor ve Bell Demon isimli bir eşya envanterinize ekleniyor. Sinister Burden, çanın zorluğunu temsil ediyor eğer bu zorluktan kurtulmak istiyorsanız Bell Demon’ı kullanıp kurtulabiliyorsunuz.

    Kuro’s Charm

    Bu eşyayı NG+’a başladığınızda Ornamental Letter’ı aldığınızda elde ediyorsunuz. Kuro ile oyunun başında konuştuğunuzda oyun size bu eşyayı ona vermek ya da vermemek olmak üzere iki tane seçenek sunuyor. Eğer bunu ona verirseniz oyunu Demon Bell’i çaldığınızdaki gibi daha zor bir hale getiriyorsunuz. Kuro’ya, charm’ı verirseniz tam zamanında savuşturamadığınız saldırılardan yaklaşık %30 daha fazla hasar alıyorsunuz. Yani hasar almamak için sadece saldırıyı karşılamanız değil doğru anda karşılamanız gerekiyor. Düşmanların canında ve posture barında artış oluyor. Düşmanların saldırılarından %25 daha fazla can ve posture hasarı alıyorsunuz ve eğer saldırılarını doğru zamanlamayla karşılamazsanız bu hasar daha da artıyor. Zehirlenme, Terror etkisine girme gibi durumlara normalde olduğundan %40 daha hızlı giriyorsunuz. Getirdiği bu zorluklara ek olarak kazandığınız sen ve tecrübe puanında %20’lik artış sağlıyor.

    Zorluğu eski haline getirmek isterseniz The Sculptor’ın yanına gidebilir ve “Avoid additional hardships” seçeneğini seçerek Charm’ı geri alabilirsiniz. Fakat şöyle bir durum var bu zorluğu tekrar getirebilmek için bir sonraki oynanışa kadar beklemeniz gerekiyor.

    _______________________________________________________________________


    Dragonrot

    Dragonrot oyunda fazla ölmeye başladığınızda ortaya çıkan ve NPC’leri etkileyen bir hastalık. Sekiro, Kuro’nun hizmetine girdiğinde Kuro mensup olduğu soyun kanının gücünü onunla paylaşıyor ve ona öldükten sonra tekrar hayata dönme kabiliyetini bahşediyor. Fakat bu gücü sürekli kullanmak Kuro’nun kanını pisletiyor ve bu da oyunun dünyasındaki karakterlerin sağlığını etkilemeye başlıyor. Kanın pislenmesiyle karakterler hastalanarak sık sık ve kuru bir şekilde öksürmeye başlıyor ve onlarla olan iletişiminizi kaybediyorsunuz bu yüzden de görevlerini yapmak veya hikâyelerini dinleme şansınız olmuyor.

    Bu hastalık duruma göre yaklaşık her 10 ölmede bir kendini farklı karakterlerde gösteriyor, gösterdiği karakterler daha önce karşılaştığınız da olabiliyor karşılaşmadığınız da. Etkisini gösteren karakterin adıyla beraber Rot Essence isimli bir eşya envanterinizde beliriyor. Bulaştığı karakterlerin herhangi bir sırası olmuyor, rastgele bulaşıyor. Tek seferde birden çok karakter de hastalanabiliyor. Bu hastalığa yakalanan karakterlerle konuşamıyor ve görevlerini yapamıyorsunuz, görevini başlatıp bitirmediyseniz devam ettiremiyorsunuz. Her ne kadar görevlerine devam edemiyor olsanız da bu hastalık karakterleri öldürmüyor.

    Dragonrot oyundaki Unseen Aid şansını düşürüyor, ilk hastalık belirtisinde bu şans %30’dan %15’e sonrasında hastalanan karakter sayısına göre %3’ye kadar düşebiliyor. Hastalığın belirme şansı tekrar dirilme kabiliyetini kullanmanızdan ziyade ölüm sayınızla bağlantılı. Yani dirilmek şansı artırmıyor ama ölürseniz şans artıyor.

    Bu hastalığı tedavi edebilmek için Recovery Charm ve Dragon’s Blood Droplet eşyalarına ihtiyacınız var. Recovery Charm’ı oyunda belli bir noktaya ulaştığınızda Emma ile konuşarak alıyorsunuz. Oyunda Dragonrot’dan mustarip ilk karakter(The Sculptor) ortaya çıktığında oyun sizi Dilapidated Temple’a yolluyor. Burada Sculptor ve Emma ile konuştuktan sonra hastalık hakkında bilgi ediniyorsunuz. Emma hastalık üzerine araştırma yapacağını söyleyip bir süre sonra tekrar yanına uğramanızı söylüyor. Bu hastalığa yakalanan ikinci bir karakter olduğunda Emma’nın yanına gidiyorsunuz ve sizden hasta olan bu ikinci karakterden kan örneği almanızı istiyor. Kan örneğini Emma’ya getirdiğinizde size tedavi üzerinde çalışma yapacağını söylüyor ve sonra uğramanızı istiyor. Sonrasında Sculptor’s Idol’de dinlenip tekrar yanına gittiğinizde Recovery Charm ve Dragon’s Blood Droplet eşyalarını veriyor. Bu eşyaları aldıktan sonra Sculptor’s Idol’de oturup Dragonrot Restoration seçeneğini seçerek hastalığa yakalanan tüm karakterleri iyileştirebiliyorsunuz. Recovery Charm her zaman envanterinizde olsa da Blood Droplet her işlemi yaptığınızda envanterinizden gidiyor. Bu eşyayı oyunda çeşitli yerlerde ve farklı satıcılarda bulabiliyorsunuz, hangi satıcıların sattığına NPC’ler başlığından ulaşabilirsiniz.

    Rot Essence ve hangi karakterlere karşılık geldiğinin listesi:

    Rot Essence: Black Hat --> Blackhat Badger
    Rot Essence: Charmed One --> Jinzaemon Kumano
    Rot Essence: Crow Mob --> Crows Bed Memorial Mob
    Rot Essence: Drunk Mob --> Shugendo Memorial Mob
    Rot Essence: Faithful One --> Old Hag
    Rot Essence: Fine Son --> Inosuke Nogami
    Rot Essence: Info Broker --> Fujioka the Info Broker
    Rot Essence: Jail Mob --> Dungeon Memorial Mob
    Rot Essence: Lost Child --> Kotaro
    Rot Essence: Newcomer --> Exiled Memorial Mob
    Rot Essence: Pious Mob --> Exiled Memorial Mob
    Rot Essence: Sculptor --> Sculptor
    Rot Essence: Surgeons --> Doujun
    Rot Essence: Thirsty One --> Basket Wearer Shosuke
    Rot Essence: Timid Maid --> Inosuke Nogami's Mother
    Rot Essence: Toxic Mob --> Toxic Memorial Mob
    Rot Essence: Wartorn Mob --> Battlefield Memorial Mob

    _______________________________________________________________________


    Unseen Aid

    Bu şey oyunda öldüğünüzde hiçbir şey kaybetmeme şansınızı temsil ediyor. Öldüğünüzde oyunda sahip olduğunuz sen’in ve tecrübe puanının %50’sini kaybediyorsunuz fakat Unseed Aid öldükten sonra belirirse bir şey kaybetmemişsiniz demektir. Oyunda herhangi bir karakter Dragonrot hastalığına yakalanmadığı zamanlarda Unseen Aid’in belirme oranı %30 fakat oyundaki Dragonrot hastalarının sayısı artarsa bu oran %3’ye kadar düşüyor. İlk hasta ortaya çıktı oran %15’e düşüyor sonrasında hastalanan her karakter için %2 düşüyor ve en sonunda %3 iniyor. Dragonrot hastalarını iyileştirirseniz Unseed Aid tekrar %30 oranına sahip oluyor.

    _______________________________________________________________________

    Dancing Dragon Mask

    Bu maske oyunda 3 parçaya ayrılmış durumda bulunuyor, her parçayı farklı bir satıcı satıyor. Parçaları toplayıp bir araya getirdiğinizde her 5 yetenek puanını kullanarak saldırı gücünüzü +1 artırıyorsunuz. Oyunda normalde saldırı gücünüz sadece bossları öldürdüğünüzde artıyor, bu maskeyi kullanıp yetenek puanlarınızla da bu gücü artırabiliyorsunuz.

    Maskenin ilk parçası Mask Fragment: Dragon, Dungeon Memorial Mob’dan 5000 sen karşılığında satın alınabiliyor. Mob hakkında daha detaylı bilgilere NPC’ler başlığından ulaşabilirsiniz.
    Maskenin ikinci parçası Mask Fragment: Right Hirata Estate’deki Pot Noble Harunaga’dan 7 Treasure Carp Scale karşılığında satın alınabiliyor.

    Maskenin son parçası Mask Fragment: Left ise Fountainhead Palace’da bulunan Pot Noble Koremori’den 12 Treasure Carp Scale karşılığında satın alınıyor.

    Pot Noble ikilisinin görevini tamamladıysanız hangisi yaşıyorsa satılan eşyalar onda toplanıyor yani sattıkları iki parçadan birini veya ikisini de almadıysanız yaşayanın yanına gidip ondan satın alabilirsiniz.

    Maskeyi tamamladıktan sonra herhangi bir Sculptor’s Idol’e oturabilir ve Enhance Attack Power(Skill Points) seçeneğini seçerek 5 yetenek puanı karşılığında atak gücünüzü +1 artırabilirsiniz.

    _______________________________________________________________________


    Sake

    Oyunda sake olarak adlandırılan içecekler bulunmakta, bu içecekleri önemli kılan şey ise paylaştığınız kişilerin bu sakeleri içtikleri zaman kendi geçmişleri, dünya ve diğer karakterler hakkında bir şeyler anlatıyor olması. Oyunda 3 farklı sake bulunmakta, bunlar:

    Dragonspring Sake
    Unrefined Sake
    Ashina Sake

    Bu 3 sake’den de oyunda 3 tane bulunuyor ve bunları paylaşabileceğiniz 3 farklı kişi var. Bu kişiler:

    Sculptor
    Emma
    Isshin Ashina

    Her birine her 3 sake’den bir tane tattırdığınızda size farklı farklı şeyler anlatıyorlar ve oyunun dünyasını, hikâyesini merak ediyorsanız bu bilgiler gerçekten değerli.

    Dragonspring Sake’nin bulunduğu yerler:

    Exiled Memorial Mob tarafından 1000 sene satılıyor.
    Mibu Köyünün şefine Water of the Palace’ı verdiğinizde karşılığında ödül olarak alıyorsunuz.
    Great Sakura Idol’ün yakınındaki Okami Elite Swordsman’dan düşüyor.

    Unrefined Sake’nin bulunduğu yerler:

    Hirata Estate’deki Juzou the Drunkard’ı öldürdüğünüzde alıyorsunuz.
    Ashina Depths bölgesindeki Tokujiro the Glutton’u öldürdüğünüzde alıyorsunuz.
    Genichiro Ashina’yı alt ettiğinizde Isshin Ashina’dan alıyorsunuz.

    Ashina Sake bulunduğu yerler:

    Sculptor’ın yakalandığı Dragonrot hastalığını tedavi ettiğinizde Emma tarafından veriliyor.
    Father’s Bell ile gittiğiniz Hirata Estate’deki Juzou’yu öldürdüğünüzde alıyorsunuz.
    Mibu Köyündeki tarlalardan birinde buluyorsunuz.

    _______________________________________________________________________


    Offering Box

    Bu kutu Dilapidated Temple’da Hanbei the Undying’in yanında bulunuyor. Bu kutu sayesinde oyunda kaçırdığınız bazı eşyaları sen karşılığında alabiliyorsunuz. Mesela Ashina Elite Jinsuke Saze mini boss’u kaçırılabilir bir boss ve bu boss’u kaçırdığınızı varsayalım. Bu mini boss’u kaçırdığınızda bir tane Prayer Bead’i oyunda almamış oluyorsunuz, işte tam bu anda Offering Box devreye giriyor ve sen karşılığında size kaçırdığınız bu Prayer Bead’i alma şansını sunuyor. Kutunun içerisinde bir eşya varsa parlayarak kendini belli ediyor.


    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]




    Oyunun başlangıcında ne bir silahınız var ne de protez kolunuz, Ashina Reservoir'de çaresizce oyuna başlıyorsunuz. İlk amacınız efendiniz Lord Kuro'nun tutulduğu Moon-view Tower'a gidip onunla konuşmak ve onu oradan kurtarmak.


    Burada silahınız olmadığı için gizlice ve yavaşca ilerleyip Moon-view Tower'a ulaşmanız lazım. Moon-view Tower'a ulaştığınızda Kuro size kılıcınız Kusabimaru'yu verecek ve kendisini kurtarmanız için Ashina Kalesinde bulunan gizli geçidi bulmanızı isteyecek. Odadan çıkmadan Kuro ile tekrar konuştuğunuzda size oyunda canınızı yenilemenizi sağlayan ve sürekli yenilenen Healing Gourd'u verecek.


    Moon-view Tower'a giderken ilk mini-boss düşman, Leader Shigenori Yamauchi ile karşılaşacaksınız, kendisi tercihe bağlı bir mini boss isterseniz sağından ilerleyip geçebilirsiniz. Bu boss'u geçince Ashina Reservoir bölgesinde bulunan köprünün altındaki alana inmeniz lazım, orada kapalı bir kapı bulunuyor. O kapı gizli geçide açılan kapı. Bu kapıyı bulduğunuzda Kuro'ya haber veriyors ve geldiğinde gizli geçidi kullanarak kalenin dışına çıkıyorsunuz.


    Kalenin dışına çıktığınızda Genichiro Ashina sizi karşılayacak ve gitmenize izin vermeyecek. Bu yüzden oyundaki ilk boss savaşınız başlayacak. Bu dövüşte Genichiro'yu yenseniz de yenemeseniz de sonuç değişmeyecek her türlü kolunuzu ve efendiniz Lord Kuro'yu kaybedeceksiniz.


    Genichiro kolunuzu kestikten sonra kendinizi Dilapidated Temple'da Sculptor'ın yanında bulacaksınız. Ara sahne bittikten sonra kendisiyle konuşun ve protez kol hakkındaki temel bilgileri öğrenin çünkü ileride yeni bir protez bulduğunuzda veya protez kolunuz için bir aracı geliştirmek istediğinizde gitmeniz gereken kişi kendisi olacak.


    Sculptor ile konuştuktan sonra tapınaktan dışarı çıkın ve Emma ile konuşun. Size Healing Gourd hakkında bilgi verecek ve eğer oyunda bulduğunuz Gourd Seed'ler olursa kendisine götürmenizi isteyecek. Emma'ya verdiğiniz her Gourd Seed, Healing Gourd sayınızı bir artırıyor.


    Dilapidated Temple'da Emma ve Sculptor ile beraber bir karakter daha bulunuyor, kendisi Hanbei the Undying. Karakterle konuştuğunuzda onun da kaderinin sizinkinden farklı olmadığını öğreneceksiniz. Eğer isterseniz Hanbei ile konuşup kendisiyle oyunun dövüş mekaniklerini çalışabilirsiniz, oyundaki temel saldırı şekilleri ve bunlara karşı savunma metotlarını öğrenmek için güzel bir başlangıç olabilir.


    Bu bölgede bulunan üç karakterle konuştuktan sonra gitmeniz gereken yer Ashina Outskirts, bu bölge Ashina Kalesine girmek için geçmeniz gereken bir bölge. Loaded Shuriken bu bölgede bulunuyor, hakkında daha detaylı bilgi almak için protez kol araçları bölümüne bakabilirsiniz.


    Bu bölgede ilk karşılaşacağınız Mini-Boss General Naomori Kawarada, bu da önceki mini boss gibi tercihe bağlı bu yüzden istemiyorsanız geçebilirsiniz.


    Kawarada'ı yendikten sonra Inosuke Nogami ve annesini yıkık dökük bir evde bulacaksınız. Inosuke sizden annesine yardım etmenizi isteyecek ve sizde kabul edip annesiyle konuştuğunuzda annesi sizi Inosuke sanıp sürekli elinde tuttuğu ve kendisini hipnotize eden Young Lord's Bell Charm'ı verecek. Çanı aldığınızda tekrar Inosuke ile konuşursanız size teşekkür edecek ve çan hakkında kısa bilgiler verecek.





    Inosuke'yi bulduğunuz yerin yakınlarında bir tepe bulunuyor ve tepede sürekli kargalar uçuşuyor eğer oraya çıkarsanız oyundaki ilk Memorial Mob ile tanışmış olacaksınız. Memorial Mob ile tanıştığınızda eğer yanınızda 500 altın varsa Robert's Firecracker'ı alıp Firecracker protez kol aracını açabilirsiniz.





    Memorial Mob'u geçip ilerlediğinizde kalenin dış surları sizi karşılayacak ve burada bir topçu ve birkaç düşman bulunacak. Bunları geçtiğinizde Chained Ogre'nin olduğu bölgeye yaklaşacaksınız. Bu bölgeye girmeden Anayama the Peddler ile tanışabilir ve ondan geçmişinize dair bilgi satın alabilirsiniz. Bir süre sonra tekrar yanına gittiğinizde size çeşitli eşyalar satmaya başlayacak.





    Anayama ile konuştuktan sonra ilerlediğinizde karşınıza Chained Ogre çıkacak. Bu mini boss'da opsiyonel olmadığı için kendisini öldürmeniz lazım. Chained Ogre'yi öldürüp ardındaki binanın içine girdiğinizde bir adet Gourd Seed ve dürbünü bulabilirsiniz.


    Binadan dışarı çıktığınızda yeni bir mini boss General Tenzen Yamauchi sizi karşılayacak, isterseniz kendisiyle dövüşebilir isterseniz de kendisini geçip gidebilirsiniz. Öldürmek zorunda olduğunuz bir boss değil.


    Generali geçtikten sonra bu alandan Headless mini bossuna ve oyunu zorlaştıran fakat eşya düşürme şansını artıran çana ulaşabilirsiniz. Eğer yanınızda Divine Confetti ve Pacifying Agent yoksa Headless ile uğraşmayın, öldüremezsiniz.





    Generali öldürdükten sonra vadiden aşağıya inip dev yılanı geçmeniz lazım. burada saklanarak ilerleyip yılandan kaçmanız lazım çünkü öldürme şansınız yok. En fazla vadideki çadıra saklanıp yılan geldiğinde kendisini yaralayıp kaçmak için kendinize zaman yaratabilirsiniz.


    Dev yılanı geçtikten sonra ilerlemeye devam edin, bir savaş alanına denk geleceksiniz. Bu savaş alanına girdiğinizde oyunun ilk ana bossu Gyoubu Oniwa karşınıza çıkacak. Oniwa'yı öldürdüğünüzde Ashina Kalesinin kapıları açılacak ve içeri girebileceksiniz.


    Ashina Kalesine girmeden bu alanda bulunan kulenin içinde olan Tengu of Ashina ile konuşup görevini yerine getirebilir ve Ashina Arts kabiliyet ağacını açabilirsiniz. Ayrıca bu alanda Battlefield Memorial Mob'da var onunla konuşarak sattığı çeşitli eşyalardan bazılarını satın alabilirsiniz. Kendisi 1 tane Dragon's Blood Droplet satıyor, ayrıca Ashina Outskirts'deki Memorial Mob'dan Robert's Firecracker'ı almadıysanız buradan alabilirsiniz.


    Yine Ashina Kalesine girmeden oyunda opsiyonel olarak bulunan bir alana gidebilirsiniz. Inosuke'nin annesinden aldığınız Young Lord's Bell Charm'ı Dilapidated Temple'a gidip Sculptor'ın bulunduğu yerde bulunan orijinal Buda heykeline sunarak 3 yıl öncesine Hirata Aile Evinin bulunduğu bölgeye de gidebilirsiniz.


    Bu bölgenin girişinde bir nehir bulunuyor. Bu nehirde Pot Noble Harunaga bulabilirsiniz. Kendisiyle burada tanışabilir ve eğer Treasure Carp'ınız varsa kendisinden sattığı özel eşyalar alabilirsiniz. Dancing Dragon's Mask'ın üç parçasından biri kendisinde bulunuyor ve karşılığında 7 tane Treasure Carp istiyor. Pot Noble'un bulunduğu bölgede 5 tane Treasure Carp düşüren balık ve bir tane ayrı olarak Treasure Carp bulunuyor fakat ilk gittiğinizde bu balıklardan sadece 3 tanesini öldürebilirsiniz zira diğer ikisi suyun altında bulunuyor.


    Pot Noble ile konuştuktan sonra alandaki NPC'ler ile konuşabilir ve bu bölgede neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca Flame Vent, Mist Raven ve Loaded Axe protez kol araçları bu bölgede bulunuyor. Haklarında daha detaylı bilgi almak için Protez Kol araçları başlığına bakabilirsiniz.


    Alanda ilerlemeye devam ettiğinizde bu alanda bulunan 2 mini boss'dan ilki olan Shinobi Hunter Enshin of Misen karşınıza çıkacak. İsterseniz öldürebilir ve Prayer Bead alabilirsiniz. Shinobi Hunter'ı geçip devam ettiğinizde yolun sonunda cayır cayır yanan bir eve denk geleceksiniz.


    Evin surları içerisine girdiğiniz The Owl yani babanız yaralı bir vaziyette bulunuyor. Onunla konuşup Hidden Temple Key'i almanız lazım. Bu anahtarı aldıktan sonra kancanız ile evden çıkıp ilerleyerek haydutların başında toplandığı mağaraya gitmeniz lazım. Bu mağaradan girip içerisindeki merdivenden yukarı çıktığınızda yanan evin diğer tarafına ulaşmış olacaksınız.


    Diğer tarafa ulaşıp alanın içerisinde bulunan küçük göleti geçtiğinizde alanın ikinci mini bossu Juzou the Drunkard ve adamları evin kapısında sizi bekliyor olacak. İlerleyip içeri girmek için Juzou'yu ve adamlarını öldürmeniz lazım, tavsiyem ilk önce adamlarını gizlice öldürün sonrasında kendisine saldırın Sıkıntı çekerseniz de dövüş alanının yakınında bekleyen NPC'den yardım isteyin.


    Juzou'yu geçtikten sonra eve girin, evin içerisinde üzerinde tablo asılı olan gizli bir duvar var. Bu tabloyu gördüğünüzde Hug Wall yapın, Sekiro duvarın arkasına geçecek. Buradaki Prayer Bead'i alın ve evin içerisinde ilerlemeye devam edin.


    Evin sonuna geldiğinizde bir oda olacak, odada evin alt kısmına giden yolu açan bir tabaka var onu kaldırıp evin aşağısına inin ve Hidden Temple Key ile kapıyı açın.


    Kapının ardında Lady Butterfly sizi bekliyor olacak. Oyundaki ikinci ana boss da bulunduğu alan gibi opsiyonel olduğu için öldürmek zorunda değilsiniz fakat öldürürseniz size saldırmak için kullandığı Phantom Kunai'yi Loaded Shruiken'e adapte edebilirsiniz.


    Lady Butterfly'ı yendiğinizde arkanızdan biri size saldırarak sizi yaralayacak ve alevlerin içerisinde kalacaksınız. Alevlerin içerisindeyken Kuro yanınıza gelecek ve size sahip olduğu kanın gücününü kullanıp dirilme özelliğini verecek. Ayrıca Lady Butterfly'ı öldürdüğünüzde Sakura Droplet isimli bir eşyaya sahip olacaksınız, bu eşyayı kullanarak üçüncü dirilme hakkını elde edebilirsiniz.


    Lord Kuro sizinle gücünü paylaştığında geçmişe ait olan görü sonlanacak ve kendinizi Dilapidate Temple'da bulacaksınız. Sculptor ile konuştuktan sonra Ashina Kalesine dönebilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


    Ashina Kalesine giriş için kaldığınız yere döndüğünüzde karşınıza yeni ve geçmek zorunda olduğunuz Blazing Bull mini boss'u çıkacak. Bu boss'u geçtiğinizde Ashina Kalesine giriş yapacaksınız.


    Kaleye giriş yaptığınızda Gatehouse Key'i alabilir ve Loaded Spear protez kol aracını açabilirsiniz.





    Ashina Kalesinin giriş bölgesi Ashina Reservoir'de iki tane mini boss ve bir tane NPC bulunuyor. Mini bosslar Seven Ashina Spears ve Lone Shadow Longswordsman, NPC ise Jinzaemon Komano. Jizaemon ile konuşarak görevini başlatabilir, mini bossları öldürerek Prayer Bead sayınızı artırabilirsiniz.


    Reservoir bölgesini tamamladıktan sonra Ashina Kalesine girebilirsiniz. Kalenin girişinde General Kurnosuke Matsumoto mini bossu ve adamları sizi bekliyor olacak. Kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz. General'in sol tarafında yani Old Grave tarafındaki bölgeye geçiş yapmak için General'in ardından hemen sağ yapmanız lazım. Bu tarafa yöneldiğinizde Fujioka the Info Broker karakteri ile tanışacaksınız, eğer görevini tamamlarsanız sizin için eşya satmaya başlayacak ve Dilapidate Temple'a yerleşecek.


    Fujioka'nın görevini tamamlamak için civardaki askerleri öldürmeniz gerekli. Hepsini öldürüp yanına giderseniz görevini tamamlayabilirsiniz.


    Kale'nin içerisinde, mavi elbiseli samurayların bulunduğu alanın sonunda bir mini boss bulunuyor Ashina Elite - Jinsuke Saze, kendisi silahşor gibi kılıç çeken bir manyak ve şansınıza kendisi opsiyonel bir mini boss. Kendisiyle dövüşmek istemezseniz kalenin çatısından Genichiro ile dövüş yapabileceğiniz alana ulaşabilirsiniz.


    Sabimaru protez kol aracı bu bölgede bulunuyor, Protez Kol Araçları başlığında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


    Jinsuke Saze'yi geçip kalenin tepesine çıktığınızda Kuro ve Genichiro'yu konuşurken bulacaksınız. Siz ortaya çıkınca Kuro kalenin içerisinde bulunan odasına girecek ve siz Genichiro'yla dövüşmeye başlayacaksınız.


    Genichiro dövüşü başında iki fazmış gibi görünse de üç faz aslında. İlk iki fazında aynı hareketleri tekrarlarken üçüncü fazında Tomoe'nin kendisine öğrettiği yıldırım atma tekniğini kullanacak. Bunu savurmak içinde Genichiro tam yıldırım saldırısını yaparken zıplayıp yere inmeden saldırı tuşuna basarak size yolladığı yıldırım saldırısını kendisine geri yollayabilirsiniz.


    Genichiro dövüşü bittikten sonra Kuro'nun odasına girebileceksiniz, burada Kuro sizi bekliyor olacak. Onunla konuşup ilerleme planını belirleyeceksiniz. Size Mortal Blade isimli bir kılıçtan bahsedecek ve daha detaylı bilgi almanız için sizi Isshin Ashina'ya yönlendirecek. Burada Isshin'in yanına gitmeden Kuro'yla konuşup kendisine Sakura Droplet'i vererek bir dirilme hakkı daha kazanabilirsiniz.


    Isshin Ashina kale bölgesinde bulunan bir tane izleme kulesinde kalıyor. Ona ulaşmak için çatılardaki tütsüleri takip edebilirsiniz. Ya da Jinsuke Saze'den önceki Idol'e dönüp oradan merdivenlerden aşağıya inip camın kenarında bekleyen 2 samurayı öldürüp arkalarındaki kağıttan duvarı kılıcınızla parçalayarak geçip sonrasında bulunan 3 tane ninjayı geçerek arkalarındaki merdivenden Isshin Ashina'ya ulaşabilirsiniz.


    Isshin Ashina'nın bulunduğu yere ulaştığınızda kendisiyle konuşun, size hikaye hakkında bilgiler verecek. Isshin ile konuştuktan sonra ilk önce Great Serpent Shrine'a gitmeniz gerekiyor çünkü siz Isshin Ashina ile konuştuktan sonra Tengu of Ashina o alana geçiyor.


    Tengu of Ashina'nın yanına gitmeden kabiliyet ağaçlarının en az birinde en üst kabiliyeti açmanız lazım eğer en üst kabiliyetlerden biri açıksa Tengu of Ashina'dan Mushin Esoteric Text'i alabilirsiniz.





    Tengu of Ashina'dan Mushin Esoteric Text'i aldıktan sonra tekrar Kuro'nun yanına dönün, size ilerlemeniz için Gun Fort Shrine Key'ini verecek.


    Kuro'yla konuştuktan sonra bir sonraki durağınız Senpou Temple, Mount Kongo olacak. Buraya gitmek için Ashina Kalesi'nin girişindeki köprüden yaşlı kadının baktığı tarafa doğru ilerlemeniz lazım. Aşağıda nasıl gideceğinizi gösteren bir video mevcut.





    Senpou Temple bölgesine girdiğinizde girişinde bulunan NPC, Kotaru ile konuşup onunda görevini yapabilirsiniz. Kotaru hakkında detaylı bilgi Oyundaki NPC'ler başlığında mevcut.


    Kotaru ile konuştuktan sonra bölgede ilerlemeye devam edin, karşınıza bir köprü çıkacak burada Armored Warrior'u halletmeniz lazım. Kendisi geçmek zorunda olduğunuz bir mini boss ve ölmüyor. Kendisini geçebilmeniz için Deathblow'a açık olduğunda köprünün kenarına yakın bir vaziyette olmalı ve onu o tarafa doğru itmelisiniz yani kendisini aşağıya atmanız lazım.


    Bu alanda bir tane opsiyonel mini boss bulunuyor, Long Arm Centipede Sen-Un isterseniz kendisini öldürebilirsiniz.


    Return: İlerlemeye devam ettiğinizde bir tepeye çıkacaksınız, tepenin zirvesinde bir tapınak bulunuyor ve burada Senpou'daki Monk'ların başı High Priest bulunuyor. Kendisiyle konuşup Holy Chapter: Infested'ı alabilirsiniz. Tabii şöyle bir şey var eğer buraya Genichiro'yu yenip Kuro ile konuştuktan sonra geldiyseniz bahsettiğim High Priest artık yerinde olmuyor. Holy Chapter: Infested ise Corrupted Monk'u yendikten sonra su altına dalma kabiliyetinizi açtığınızda Temple Ground Idol'ün yanındaki gölette oluyor.


    Tepedeki tapınağa çıktığınızda tapınağın ortasında bir sunak bulunuyor, bu sunakta bir çan var. Onunla etkileşime girip çanı çaldığınızda Illusory Hall'a gidiyorsunuz. Burada Folding Screen Monkeys ana bossu bulunmakta, Mortal Blade'i alabilmek için burada bulunan 4 maymunu öldürmeniz lazım.


    4 maymunu öldürdüğünüzde oyun sizi direk Divine Child'ın yanına yolluyor ve onunla konuşmaya başlıyorsunuz. Konuşma sonrası size Mortal Blade'i sunuyor ve artık Mortal Blade'e sahip olmuş oluyorsunuz.


    Return: Mortal Blade'i aldıktan sonra Divine Child'a eğer elinizde varsa Holy Chapter: Infested'ı verin ve kendisinden Rice isteyin. Rice'ı yiyin ve oyunda başka bir alana gidip tekrar gelin ve tekrar isteyerek yine yiyin. Bu durumu birkaç kez tekrarlayın, bir süre sonra Divine Child uykuya dalacak ve kendisini uyandırıp son bir kez daha Rice istemeniz gerekecek. Son kez istediğiniz Rice'ı da yiyip yine başka bir alan gidip geri dönün. Geri döndüğünüzde Divine Child rahatsızlanmış olacak ve sizden Persimmon isteyecek. Kendisine en az bir tane Persimmon vermeniz lazım, Persimmon'u Senpou Temple bölgesinde Shungendo Idol'ünün yakınında bulunan Memorial Mob'dan 30 altın karşılığında satın alabilirsiniz.


    Return: Divine Child'a Persimmon verip sonrasında tekrar Rice istediğinizde bu sefer kendisi size Rice for Kuro eşyasını verecek ve bunu Kuro'ya vermenizi isteyecek. Bu eşyayı aldıktan sonra Divine Child'ın yanından ayrılabilirsiniz.


    Rice For Kuro'yu aldıktan sonra tapınağın arkasında bulunan mağaradan ilerleyip ardında bulunan tepeden Senpou Esoteric Text'i alabilirsiniz ve Temple Arts'ı açabilirsiniz. Detaylı bilgi Kabiliyetler başlığında mevcut.


    Senpou Esoteric Text'i aldıktan sonra bölgeden çıkıp tekrar Kuro'nun yanına gitmeniz lazım.


    Return: Ashina Kalesi bölgesine döndüğünüzde Kuro'nun yanına gidin ve kendisiyle konuşun. Mortal Blade'i aldığınızı görünce sizinle bir sonraki adımı konuşacak. Ne yapacağınızı konuştuktan sonra kendisine Divine Child'dan aldığınız Rice for Kuro eşyasını verebilirsiniz. Kuro bu eşyayı aldığında sizin için Sweet Rice Ball eşyasını hazırlayacak tabii bunun için Rice for Kuro'yu verdikten sonra Idol'de bir kere oturmanız gerekiyor. Idol'de oturup sonrasında tekrar Kuro'yla konuştuğunuzda Sweet Rice Ball'u alıyorsunuz.


    Return: Sweet Rice Ball'u aldıktan sonra Inner Sanctum'a gidiyorsunuz ve oradan Illusory Hall'a geçiyorsunuz çünkü Divine Child oraya geçecek. Illusory Hall'da kendisiyle konuşuyorsunuz, size Senpou Temple'ın High Priest'inden bahsediyor ve onun bu bölgede bir mağarada olduğunu söylüyor. Söylediği mağara Senpou Esoteric Text'i almak için geçtiğiniz mağara, mağaranın içerisinde ilerlediğinizde ölü rahiplerin yan yana oturduğu bir yere geliyorsunuz, orada High Priest'i(Mavi elbiseli) ölü olarak buluyorsunuz ve üzerinde bir eşya olduğunu görüyorsunuz. High Priest'in ölüsünden bahsettiğim eşyayı yani Holy Chapter: Dragon's Return eşyasını alıyorsunuz.


    Return: Bu eşyayı aldıktan sonra Inner Sanctum'a gidiyorsunuz ve Divine Child'a veriyorsunuz. Divine Child Holy Chapter'ı okuduktan sonra size iki tane yılanın kalbinden bahsediyor ve bu kalpleri kendisine götürmenizi istiyor.


    Bu konuşmayı yaptıktan sonra tekrar Great Serpent Shrine'a gidip oradan ilerleyerek Sunken Valley bölgesine giriş yapmanız lazım. Bu bölgenin sonuna geldiğinizde 1 tane topçu ve iki tane normal silahlı düşman bulunuyor, onları öldürdükten sonra aşağıya atlıyorsunuz ve Gunfort bölgesine giriş yapıyorsunuz.


    Gunfort bölgesinde oldukça hızlı ilerlemeniz lazım çünkü 6-7 tane düşman size nişan alıp saldırıyorlar. Ortada büyük bir heykelin bulunduğu yerde Snake Eyes Shirafuji bulunuyor, kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz.


    Snake Eyes'ı geçip dikkatlice Gunfort'a ilerleyip içeri girdiğinizde Kuro'nun size verdiği Gunfort anahtarıyla kapıyı açıyorsunuz ve karşınıza Long-arm Centipede Giraffe çıkıyor, kendisi öldürmek zorunda olduğunuz bir mini boss bu yüzden halletmeniz lazım.


    Long-arm'ı geçtikten sonra bir köprüyle karşılaşıyorsunuz, buradan ilerleyip karşıya geçmeye çalıştığınızda 2 yılandan biri size saldırıyor ve köprüyü yıkıp sizi aşağıdaki suya düşürüyor. Burada hızlıca hareket edip yılandan kaçmanız lazım. Yılanın ardında Riven Cave Idol'ü bulunuyor, oradan ilerlemeye devam ettiğinizde Bodhisattva Valley Idol'üne gidiyorsunuz, bu Idol Guardian Ape ana bossunun bölgesinin yakınında bulunuyor.


    Valley Idol'üne geldiğinizde Guardian Ape'i öldürmeniz gerekli. Kendisi iki fazı olan bir düşman, ilk fazında normal bir maymunmuş gibi saldırırken ikinci fazında kafasını kesmek için kullandığınız kılıcını kullanıyor.


    Guardian Ape'i geçtikten sonra ardındaki mağaraya girip Lotus of the Palace çiçeğini almanız gerekli.


    Lotus'ı aldıktan sonra Valley Idol'üne tekrar dönüp yaşlı kadının yanından aşağıya atlamanız gerekli, aşağıya atlarken ağaçları kullanırsanız sorun olmaz. Aşağısı zehirli suların bulunduğu bir bölge ve burada Toxic Memorial Mob bulunuyor, kendisi değerli eşyalar satıyor isterseniz kendisinden alışveriş yapabilirsiniz.


    Return: Toxic Memorial Mob'u geçtikten sonra mağaranın içerisine giriyorsunuz. Bu mağara 2 yılandan ilkinin mağarası, burada ilerleyerek mağaranın sonuna geliyorsunuz ve mağaranın sonunda yılan sizi bekliyor oluyor. Geçmeye çalışsanız bile geçmenize izin vermiyor bu yüzden yılanın sol tarafında duran maymunu Pupeteer Ninjutsu tekniğini kullanarak ele geçiriyorsunuz ve yılanın dikkatini dağıtmasını sağlıyorsunuz. Yılanın dikkati dağılmış haldeyken kancanız ile yılanın koruduğu yere geçiyor, içerideki Dried Serpent Viscera'yı alıyorsunuz yani kalplerden ilkini.


    Kalbi aldıktan sonra yukarıya kancayla çıkıp Ashina Depths bölgesine giriş yapabiliyorsunuz. Devam ettiğinizde Poison Pool Idol'üne ulaşıyorsunuz. Burada ilerlemeye devam etmeden önce Return sonu için tekrar Senpou Temple'a dönmeniz gerekiyor.


    Return: Yılanlardan Fresh Serpent Viscera'ya yani kalplerden diğerine sahip olana Senpou Temple bölgesinden ulaşılıyor. Bunun içinde Puppeteer Ninjutsu tekniği gerekli, bu tekniği biliyorsanız Senpou Temple bölgesindeki ilk Idol'den ilerlediğinizde uçurumun kenarında bir uçurtma göreceksiniz. Bu uçurtmanın başında bir Bambu kafalı var, ona Ninjutsu tekniğini uygulayarak ele geçireceksiniz ve uçurtmanın sürekli havada kalmasını sağlayacaksınız. Uçurtma havada kalmaya başladığında ilerleyip yaşlı kadının olduğu yerdeki büyük ağaca gideceksiniz ve oradan uçurtmayı kullanarak karşıya geçeceksiniz. Karşıya geçtiğinizde ilerleyerek mağaraya girip Yılan'ın tepesindeki uçuruma ulaşmanız gerekiyor. Uçurumunda uzun tahta bir direk bulunuyor, bunun üzerine çıkıp aşağıda kayanın üstünde yılanın üzerine atlayıp onu öldürmeniz gerekiyor. Yılanı öldürdüğünüzde kalplerden ikincisini almış oluyorsunuz.





    İki yılanın da kalbini aldıktan sonra ilk önce Ashina Kalesine gidip Kuro'yla Guardian Ape'den aldığınız Lotus çiceği hakkında konuşuyorsunuz. Size çiçek hakkında bilgi veriyor ve devam etmenizi söylüyor.


    Purification: Kuro ile konuştuktan sonra Isshin Ashina'nın bulunduğu kuleye dışarıdan gizlice gitmeniz lazım. Kendisinin bulunduğu kuleye vardığınızda Emma ile konuşmasına kulak misafiri olmayı deneyin eğer konuşmuyorlarsa The Owl boss savaşı öncesi sürekli aralıkla gidip dinlemeyi deneyin.


    Return: Kuro ile konuştuktan sonra Inner Sanctum'a gidin ve Divine Child'a iki yılanın da kalbini verin. Divine Child kalpleri aldığında onları yiyeceğini söyleyecek bu yüzden konuşma sonrası bir kere Idol'e oturun ve sonrasında tekrar yanına gitmeyi deneyin. İçerisine giriş kapalı olduğundan kapıdan ne yaptığına kulak misafiri olun.


    Divine Child'a kalpleri verdikten sonra Ashina Kalesinden Abandoned Dungeon bölgesine gidin. Bu alanda Doujun isminde bir NPC bulunuyor ve kendisi size bir görev veriyor. Karakter hakkındaki detaylı bilgi Oyundaki NPC'ler başlığında mevcut. Ayrıca bu bölgede bulunan Bottomless Hole Idol'ünün yanında bir tane mini boss bulunuyor. Bu mini boss Shichimen Warrior ve kendisi opsiyonel bir mini boss eğer yanınızda Divine Confetti ve Pacifying Agent varsa kendisini öldürmeyi deneyebilirsiniz.


    Bottomless Hole'ün sonuna gittiğinizde Jinzaemon Kumano orada sizi bekliyor olacak onunla konuşup görevini devam ettirebilirsiniz. Yine o bölgede de yaşlı kadınla karşılaşacaksınız, onun yanından aşağıya atlayıp inerken kayalara kancanız ile tutunarak Ashina Depths bölgesine ulaşabilirsiniz. Burası Ashina Depths bölgesinin girişi yani Poison Pool'dan bir önceki bölge.


    Poison Pool bölgesinde bir mini boss bulunuyor, Snake Eyes Shirahagi kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz.


    Snake Eyes'ı geçtikten sonra karşınıza Guardian Ape'in kafasız versiyonu çıkıyor, yani ilk dövüşün ikinci fazındaki hali. Bu dövüş de bir ana boss dövüşü, kendisinin iki fazı bulunuyor ilk fazı oldukça kolayken ikinci fazında eşini çağırıyor ve iki tane maymun beraber saldırıyorlar. Bu boss savaşını geçtiğinizde Bestowal Ninjutsu tekniği açıyorsunuz ve ileride bu alana tekrar gelirseniz yeni bir Shichimen Warrior bu bölgede oluyor.


    Bu bölgeyi geçtikten sonra Hidden Forest'a giriş yapıyorsunuz. Bu bölge sislerle kaplı, böyle olmasının nedeni ise Mist Noble isimli bir mini boss. Kendisini öldürdüğünüzde bölgedeki sisler dağılıyor ve sislerin arasında bulunan düşman ruhlar ortadan kayboluyor.


    Mist Noble'a ek olarak bu bölgede iki tane daha mini boss bulunuyor, bunlardan bir tanesi Tokujiro the Glutton diğeri ise Headless.


    Mist Noble'u öldürüp ilerlemeye devam ettiğinizde Mibu Village'e geliyorsunuz. Bu bölgenin girişinde Battlefied Memorial Mob bulunuyor isterseniz kendisinden alışveriş yapabilirsiniz. Bölgede ilerlediğinizde Jinzaemon Kumano sizi Water Mill Idol'ünün yanında karşılıyor, kendisiyle konuşup görevini yerine getirebilirsiniz.


    Jinzaemon'u geçip sağ tarafa ilerlediğinizde karşınıza opsiyonel bir mini boss olan O'rin of the Water çıkıyor. Kendisiyle konuşsanız da görmezden de gelseniz her türlü saldırmaya başlıyor. Eğer kendisini öldürürseniz Deathblow saldırısı sonrası canınızın artmasını sağlayan bir kabiliyet kazanıyorsunuz ve Jinzaemon Kumano'nun görevi tamamlanıyor.


    O'rini geçtikten sonra Corrupted Monk ana bossuna denk geliyorsunuz, bu bossu kestikten sonra ardındaki mağaraya girip Shelter Stone'u almanız lazım. Ayrıca Corrupted Monk'u öldürdükten sonra Mibu Technique Kabiliyetini alıyorsunuz ve suyun altında dalabilme yeteneğine sahip oluyorsunuz. Eğer ilk başta Holy Chapter: Infested'ı almadıysanız gidip yukarıda yazdığım bölgeden alın ve Divine Child'a verin.


    Shelter Stone'u aldığınızda Fountainhead Palace'a gidebilmeniz için gerekli olan tüm eşyalara sahip olmuş oluyorsunuz ve oyunda Ashina Kalesi bölgesi kapanıyor çünkü bölgede isyan çıkıyor. Bu bölgeye tek girişiniz Abandoned Dungeon Idol'ünden oluyor.


    Abandoned Dungeon Idol'üne döndüğünüzde Genichiro ile dövüştüğünüz alana tekrar gitmeniz lazım. Bu alana giderken isterseniz iki mini boss ile de dövüşebilirsiniz. Bunlardan ilki Ashina Kalesinin tepesinde bulunan mavi elbiseli samurayların toplandığı yerden aşağıya atladığınız alanda bulunan Chained Ogre. Diğeri ise Ashina Elite ile dövüştüğünüz alanda bulunan Lone Shadow Vilehand.


    ÖNEMLİ ADIM: Genichiro ile dövüştüğünüz alan gittiğinizde The Owl ve Kuro'nun konuştuğu bir ara sahneyle karşılaşacaksınız, bu ara sahne bittiğinde oyundan çıkın ve kaydınızı yedekleyin. Çünkü burası oyunun sonunu etkileyen kararı alacağınız yer.


    Kaydınızı yedekledikten sonra oyuna döndüğünüzde The Owl ile konuşmanız lazım. Burada iki seçeneğiniz bulunuyor ya Iron Code'u seçip The Owl'u takip edeceksiniz ya da Kuro'ya hizmet etmeyi seçip The Owl ile ters düşeceksiniz.


    Shura: Eğer Iron Code'u seçip The Owl ile beraber olursanız oyunun Shura sonunu alacaksınız. Burada ilk olarak karşınıza Emma, the Gentle Blade çıkacak. Kendisini geçtikten sonra Isshin Ashina gelecek. Yani iki tane ana boss ile art ardına dövüşeceksiniz. İki bossu'da öldürdükten sonra ara sahne girecek ve oyun bitecek.


    Immortal Severence: Eğer burada Kuro'ya hizmet etmeyi seçerseniz The Owl ile dövüşmeye başlayacaksınız ve Immortal Severence, Purification ve Return sonlarına doğru gideceksiniz.


    The Owl'u alt edip Kuro'nun yanına indiğinizde ona tüm malzemeleri bulduğunuzu söylemeli ve odadaki tütsüyü yakmanız gerek. Tütsüyü yaktığınızda Fountainhead Palace'a gidebilmeniz için gerekli olan rayihayı yaratmış olacaksınız.


    Purification: Kuro ile mümkün olan tüm konuşmaları yapıp Kuro kendini tekrar etmeye başlayana kadar konuşun. Tüm konuşmalar bittiğinde Kuro'nun görmeyeceği şekilde odada bulunan kare deliklere sahip duvarın ardına geçin ve Kuro'nun kendi kendine konuşmasına kulak misafiri olun. Burada Kuro kendi kendine konuşmaya başlamadıysa sürekli Idol'e oturup dinlemeyi deneyin.


    Purification: Kuro'nun konuşmasına kulak misafiri olduktan sonra tekrar Idol'e oturun. Emma bu sırada üst kata çıkacak. Emma üst katta iken onunla konuşun ve size sunulan diyaloglardan "I Agree" olanı seçin.


    Purification: Emma ile Ashina Kalesinin tepesinde konuştuktan sonra Old Grave'e gelin ve burada da kendisiyle konuşun.


    Purification: Emma ile Old Grave'de konuştuktan sonra kendisi Dilapidated Temple'a gidip Sculptor ile konuşacak. Sizde oraya gidin ve tapınağın arkasındaki oyuktan ikisinin konuşmasına kulak misafiri olun.


    Purification: Konuşmalarına kulak misafiri olduktan sonra Emma'nın yanına gidin ve kulak misafiri olduğunu sohbet hakkında soru sorun. Emma size Father's Bell Charm'ı verecek bunu Young Lord's Bell Charm'ı kullandığınız Buda heykelinde kullanın.


    Return: Father's Bell Charm'ı kullanmadan önce Inner Sanctum'a gidin ve Divine Child ile konuşun, size Return sonu için gerekli olan Frozen Tears'ı verecek.


    Purification: Father's Bell Charm'ı kullandığınızda Hirata Estate bölgesine geri döneceksiniz fakat bu sefer farklı olacak ve daha zor düşmanlarla dolu olacak. Ayrıca bu bölgeye iki yeni mini boss eklenmiş olacak.


    Purification: Yeni Hirata Estate bölgesinde Lady Butterfly ile dövüşmeye gittiğiniz yere gidin, bu sefer burada sizi The Owl karşılayacak. Onunla dövüşüp onu öldürmeniz lazım. The Owl öldürdüğünde Aromatic Flower direk size geçecek ve Purification sonu için gerekli olan eşyayı temin etmiş olacaksınız.


    İstediğiniz son için gerekli şartları yerine getirdikten sonra Corrupted Monk'u öldürdüğünüz yere gidin ve ardındaki mağaraya girin. Mağaranın içerisinde bir çadır bulunuyor, bu çadıra girip Pray deyin. Sonrasında sizi devasa bir varlık Fountainhead Palace bölgesine götürecek.


    Bu bölgenin girişinde karşınıza gerçek Corrupted Monk çıkacak. Bölgeye girmeniz için onu yenmeniz lazım. Tavsiyem ilk iki fazında hızlıca davranıp gizliliği kullanarak iki canını dövüşün başında bitirmeniz.


    Corrupted Monk'u yendiğinizde Fountainhead Palace bölgesi açılıyor ve satıcılar artık daha farklı tipte eşyaları da satmaya başlıyor Divine Confetti gibi.


    Bu bölge oyunun en büyük bölgelerinden bir tanesi hem su altı kısmı büyük hem de üst kısmı. Bu bölgede bir tane Headless, bir tane Shichimen Warrior ve Sakura, Bull of the Palace olmak üzere 3 tane opsiyonel mini boss bulunuyor. Ayrıca maskenin 3 parçasından sonuncusunu satan ikinci Pot Noble'da burada bulunuyor.


    Pot Noble Koremori ile konuştuktan sonra size True Bait vermeyi teklif edecek aynısını diğer Pot Noble'da teklif ediyor. Bu Bait'i kullanarak Fountainhead Palace sularında gezen büyük balığı besliyorsunuz.


    Büyük balığı beslemeden önce su altına dalıp tünelden geçip bölgenin diğer tarafına geçmeniz lazım. Diğer taraftan büyük balığı beslemeye gidebilirsiniz.


    Balığı beslemeye gittiğinizde oyun size Precious Bait ve True Bait atmanız konusunda iki seçenek sunuyor, burada True Bait'i atmadan önce 2 tane Precious Bait atarak balığı besleyin ve sonrasında balığın bekçisiyle konuşun. Kendisi balığı beslediğiniz için size 4 tane Treasure Carp verecek. Bu Treasure Carpları aldıktan sonra balığı True Bait ile besleyin. Burada hangi Pot Noble'un yemini kullanacağınızı soruyor, bunun oyuna pek bir etkisi yok. Kimin yemini verirseniz o balık oluyor ve diğeri ölüyor.


    Balığa yemi verdikten sonra Guardian Ape'i öldürdüğünüz yere gidin, balığın ölü olduğunu göreceksiniz. Balığın cesedinin yanında Great White Whisker'ı alın ve bunu bekçisine verin. Karşılığında size Divine Grass verecek. Balık öldüğünde yemini verdiğiniz Pot Noble yaşıyor ve tüm eşyaları o satmaya başlıyor.





    Büyük balığı öldürdükten sonra Divine Dragon'a gidebilirsiniz. Bu boss'a gidebilmek için su altı tünelinden geçip gittiğiniz yerdeki Idol'e yani Palace Grounds Idol'üne gitmeniz lazım. Bu Idol'den ilerleyerek tepeye çıkıp en tepedeki sunak ile etkileşime girmeniz lazım. Etkileşime girdiğinizde boss alanına gideceksiniz ve Divine Dragon ile dövüşeceksiniz. Divine Dragon'u alt ettiğinizde Mortal Blade'i kullanarak birkaç damla göz yaşını alıyorsunuz ve boss savaşı bitiyor.


    Divine Dragon'dan gözyaşlarını aldıktan sonra oyun sizi direk olarak Upper Kuro's Room'a gönderiyor. Burada Lord Isshin'i ölmüş olarak bulunuyorsunuz, başında Emma oluyor ve Isshin'in ölmesini fırsat bilen Interior Ministry'nin, Ashina bölgesine saldırdığını görüyorsunuz.


    Japon Hükümeti saldırdığı için Ashina Outskirts ve Ashina Castle bölgesindeki tüm Idol'ler kapanıyor. Kuro'nun odasındaki pencereden dışarı çıkıp alanda ilerliyorsunuz. Amacınız ise oyunun başında Kuro'yu kaçırmayı denediğiniz gizli geçide geri dönmek ve Kuro'yla buluşmak.


    Oyunun bu raddesinde direk Kuro'ya gidip oyunu bitirebilirsiniz fakat dilerseniz Ashina Kalesi bölgesindeki çatılarda gezerek uçurtmayı bulup, uçurtmayı kullanarak Ashina Outskirts bölgesine geçiş yapabilirsiniz.


    Ashina Outskirts bölgesinde oyunun gizli ve opsiyonel bossu Demon of Hatred bulunuyor. Dediğim gibi opsiyonel olduğu için öldürmek zorunda değilsiniz fakat öldürürseniz iki tane Lapis Lazuli kazanıyorsunuz.





    Kuro'nun beklediği gizli geçide gittiğinizde Genichiro'yu görüyorsunuz yine. Fakat bu sefer elinde ikinci bir Mortal Blade ile sizi bekliyor oluyor ve Kuro'yu yaralamış oluyor.


    Kuro'yu yine oyunun başında olduğu gibi geriye çekerek Genichiro ile dövüşmeye başlıyorsunuz. Genichiro'yu alt ettiğinizde Genichiro sahip olduğu Mortal Blade'in yeraltı dünyasından varlık çağırma özelliğini kullanarak dedesi Isshin Ashina'yı çağırıyor.


    Isshin Ashina, Genichiro'nun vücudundan çıkarak boss alanına geliyor ve onunla 3 fazlık boss savaşınız başlıyor.


    Isshin Ashina'yı alt ettiğinizde Kuro yerde yatar bir vaziyette sizi bekliyor oluyor. Kuro ile etkileşime girmeden yine kaydınızı yedekleyin.


    Eğer Return ve Purification sonlarının gereklerini yerine getirdiyseniz burada üç farklı seçeneğiniz olacak ve her biri sizi farklı bir sona götürecek.


    Immortal Severence: Eğer Kuro'ya sadece Divine Dragon's Tears verirseniz bu sonu alıyorsunuz.


    Return: Eğer Kuro'ya Divine Dragon's Tears ve Frozen Tears verirseniz bu sonu alıyorsunuz.


    Purification: Eğer Kuro'ya Divine Dragon's Tears ve Aromatic Flower verirseniz bu sonu alıyorsunuz.



    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]




    GÖREVİ OLAN NPC’LER

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Kotaro

    Kotaro ile ilk karşılaşmanız Senpou Temple bölgesinde gerçekleşiyor. Senpou Temple, Mt. Kongo isimli Sculptor's Idol'in bulunduğu alandan çıkıp sağ tarafa doğru ilerlerseniz kendisinin bir ağaca yaslanıp beklediğini görebilirsiniz. Kendisiyle konuşmaya başladığınızda sizden "Beyaz Rüzgârgülü" isteyip konuşmayı sonlandıracak, bu noktada konuşmaya devam edebilmeniz için ilk olarak rüzgârgülünü kendisine getirmeniz gerekiyor.

    Bu noktada görev üç farklı güzergâhta ilerliyor:

    İlk ve Kotaro’nun kendi görevini tamamlamanız için gerekli olan güzergâhta ona Beyaz Rüzgârgülünü vermeniz gerekiyor. Rüzgârgülünün nerede olduğunun videosunu aşağıda paylaştım, izleyerek bulabilirsiniz. Rüzgârgülünü aldıktan sonra Kotaro’ya veriyorsunuz ve bu sefer sizden onu yok etmenizi istiyor. Doğru bir şekilde yok etmeniz için de Divine Abduction protez eklentisine sahip olmanız gerek, bu eklentiyi nerede bulabileceğinizi rehberin protez kol eklentileri başlığında bulabilirsiniz. Divine Abduction’ı Kotaro üstünde kullandıktan sonra kendisi de bölgedeki diğer monklar gibi kayboluyor. Kotaro ile bir sonraki buluşmanız ise Hall of Illusion’da gerçekleşiyor ve burada kendisiyle konuşarak görevi tamamlıyor ve ödül olarak Taro Persimmon’u alıyorsunuz.

    Bu görevdeki ikinci ve üçüncü güzergâhlar ise diğer iki NPC, Anayama the Peddler ve Doujun’un görevlerinin güzergâhına bağlı. Görevi bu güzergâhlarda ilerletmek için ona Beyaz Rüzgârgülü vermek yerine “Kırmızı-Beyaz Rüzgârgülü” vermeniz gerekiyor. Bu noktada eğer NPC’lerle konuşup görevlerini başlattıysanız Kotaro ile konuşurken iki seçeneğe farklı seçeneğe sahip oluyorsunuz.

    Bu seçeneklerden ilki Anayama’nın görevine bağlanan “Tell him about Anayama the Peddler” seçeneği, yani ona Anayama’dan bahsediyorsunuz ve onu Anayama’nın yanına yardımcı olması için gönderiyorsunuz. Bu seçeneği seçtiğinizde Kotaro, Anayama’nın yanına gidiyor ve Anayama’nın sattığı eşyalar daha da çeşitlenerek nihai halini alıyor.

    Bu seçeneği değil de “Lure to Abondoned Dungeon” seçeneğini seçerseniz Kotaro bu bölgeye gidiyor ve Doujun’un deney faresi oluyor. Doujun’un yanına tekrar uğradığınızda ödül olarak 3 tane Lump of Wax alıyorsunuz.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Inosuke Nogami ve Annesi

    Inosuke ile Ashina Outskirts bölgesinde karşılaşıyorsunuz, nerede bulunduğunu rehberdeki ilerleyişin bölümünden öğrenebilirsiniz. Kendisiyle karşılaştığınızda ona cevap vererek görevini yapabilirsiniz. Konuşmaya başladığınızda sizden karşısında oturduğu yıkık evde bulunan annesine yardım etmenizi isteyecek. Eve girip annesiyle konuştuğunuzda, size onun oğlu olup olmadığını soracak. Değilim de deseniz akli dengesini kaybettiği için verdiğiniz cevaba inanmayıp sizi Inosuke zannedecek ve elinde tuttuğu zili verip bunu Buddha sunağına sunmanızı isteyecek.

    Zili alıp konuşmayı tamamladıktan sonra Inosuke ile konuştuğunuzda annesine yardım ettiğiniz için size teşekkür edecek. Zili alıp konuşmaları tamamladıktan sonra Sculptor’ın bulunduğu yere dönüp oradaki sunağa bu zili sunduğunuzda oyundaki Hirata Estate bölgesine ulaşacaksınız. Bu bölge oyunun geçtiği zamanın öncesinde bir zamanı konu aldığı için bölümde ilerlediğinizde Inosuke ve annesinin geçmişine tanık olacaksınız.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Anayama the Peddler

    Anayama da Inosuke gibi Ashina Outskirts bölgesinde bulunuyor, nerede bulunduğunu aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz. Kendisi oyundaki satıcılardan bir tanesi fakat diğer satıcılara kıyasla bir tane de görevi bulunuyor. Bu görevde ilerledikçe sattığı ürün çeşitliliği de bu doğrultu da artış gösteriyor. Kendisiyle konuşmaya başladığında sizi tanıdığını söyleyecek fakat Sekiro bu tanışıklığı hatırlamadığı için 50 Sen karşılığında bundan bahsetmeyi teklif edecek. Bu teklifi kabul edip bilgiyi satın aldığınızda Sekiro’yu nerede gördüğünden bahsedecek ve eşyalarını satmaya başlayacak. Sculptor’s Idol’e oturup tekrar geri döndüğünüzde bir bilgiyi daha satabileceğini göreceksiniz bu bilgiyi satın aldığınızda ise Flame Barrel Memo isimli bir eşya verecek, bu eşya Flame Vent protez aracının nerede olduğuna dair ipucu içeriyor.

    Bilgileri satın aldıktan sonra Anayama size işini genişletmek istediğinden bahsedecek ve bu konuda sizden yardım ve bilgi isteyecek. Bu konuda bilgiye ise Old Grave Sculptor’s Idol’e gidip oradaki büyük kapıdan geçerek köprüde konuşan iki askerin konuşmasını dinleyerek elde edebilirsiniz. Bu bilgiyi elde edip tekrar Anayama’ya döndüğünüzde size teşekkür edecek ve sattığı eşyalar daha da çeşitlenecek.

    Bu aşamayı da tamamladıktan sonra Sculptor’s Idol’e gidip tekrar konuştuğunuzda sizden büyük ve güçlü bir yardımcı istediğini belirtecek. İstemiş olduğu yardımcı ise Kotaro fakat onu Anayama’nın yanına göndermek için kendi ve Doujun görevini yapmamanız gerekiyor bunun için Kotaro’ya Beyaz ve Kırmızı Rüzgârgülünü verdiğinizde onu Anayama’nın yanına göndermeniz gerekiyor. Bunu gerçekleştirdiğinizde Kotaro, Anayama’nın yanına gidiyor ve ona yardım etmeye başlıyor. Kotaro yanına gelince Anayama’nın satttığı eşya çeşitliliği son seviyesine çıkıyor ve nihai halini alıyor.
    Oyunda ileri aşamalara geldiğiniz Japon hükümeti Ashina’ya baskın saldırısı düzenliyor ve bölge değişiyor, bölge değiştiğinde Anayama’nın da yeri değişiyor ve kapının diğer tarafına geçiyor. Yeni yerinde size sadece Promissory Note isimli bir eşya satıyor, bu eşya oyundaki satıcıların indirim yapmasını sağlıyor. Bu eşyayı satın aldığınızda Anayama’nın görevi tamamlanmış oluyor.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Tengu of Ashina

    Tengu of Ashina ile ilk olarak Gyoubu Oniwa dövüşünden sonra Ashina Outskirts’de karşılaşıyorsunuz. Kendisi boss alanın yakınında bulunan büyük binada bulunuyor, yanına gittiğinizde bir cesedi incelerken bulacaksınız onu. Konuşmaya başladığınızda sizden “Sıçanları” nam-ı diğer suikastçı düşmanlarını öldürmenizi isteyecek ve size bu düşmanların tarifini anlatan Rat Description isimli bir eşya verecek. Bu düşmanların nerede olduğunu aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz:



    Videoda gösterilen yere gidip düşmanları öldürdüğünüzde tekrar Tengu of Ashina’nın yanına gidip kendisiyle konuşursanız size Ashina Esoteric Text’i verecek. Bu eşya sayesinde Ashina Arts kabiliyetlerine erişim sağlayacaksınız. Bu kabiliyetler hakkında daha detaylı bilgiye Kabiliyetler başlığından ulaşabilirsiniz.

    Tengu ile bir sonraki karşılaşmanız Genichiro ile Ashina kalesinin tepesinde yaptığınız dövüşten sonra gerçekleşecek. Genichiro’yu alt ettikten sonra Kuro sizden Isshin’i ziyaret edip onunla konuşmanızı isteyecek. Konuşma sonrası Great Serpent Shrina’a gittiğinizde Tengu’yu burada bulacaksınız. Tengu size herhangi bir gizli teknikte - 3 kabiliyet ağacından herhangi birinin son kabiliyeti - uzmanlaşıp uzlaşmadığınızı soracak. Eğer bu noktaya kadar bu kabiliyetlerden birini açtıysanız size Mushin Esoteric Text’i verecek ve görevi burada son bulacak. Verdiği Mushin Esoteric Text ile oyundaki en etkili kabiliyet ağacı olan Mushin Arts ağacını açmış olacaksınız.

    İstediği kabiliyetlerden herhangi birini açmamış veya üstteki basamağı atladıysanız yani hikâyede daha da ileri bir noktaya geldiğinizde Tengu’nun sizi beklediği yerde bir mini-boss bulunacak. Bu boss’u hallettikten sonra Isshin’nin yanına gidip onunla konuşabilirsiniz eğer Tengu’nun istediği kabiliyetlerden birini bu noktaya kadar açtıysanız Text’i size Isshin verecek.

    Ola ki son iki adımda da gereken kabiliyetlerden birini alamadınız ve Text’i kaçırdınız bu noktada Emma devreye giriyor. Divine Dragon boss’unu yendikten sonra kendisiyle konuşursanız size Mushin Esoteric Text’i verecek.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Pot Noble Harunaga ve Pot Noble Koremori

    Haranuga bu ikiliden karşılaşacağınız ilki olacak ve onunla Hirata Estate bölgesinde karışılacaksınız. Bölgenin girişindeki büyük köprünün altındaki gölde sığ bir alanda bulunuyor. Bu karakterlerin ikisi de oyundaki satıcılardan fakat ikisinin de birbirine bağlı olan bir yan görevi bulunuyor. İkisi de size eşya satmak için karşılığında sizden balık pulu isteyecek, oyundaki tüm balık pullarının nerede olduğuna aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.



    Haranuga’dan belli miktarda alışveriş yapıp tüm diyaloglarını tükettiğinizde size Truly Precious Bait adında bir yem verecek. Bu yem ile Fountainhead bölgesindeki büyük balığı beslemeniz gerekiyor fakat bu balığı direk bu yemle beslerseniz hem birkaç önemli ve işe yarar eşya kaçıracaksınız hem de görevin Koremori kısmını iptal edeceksiniz. Bu yüzden Koremori ile de konuşana kadar bekleyin ve ona göre bir karar verin.

    Koremori ile karşılaşmanız oyunun son kısımlarına doğru büyük balığın da bulunduğu Fountainhead Palace bölgesinde gerçekleşecek. Haranuga gibi o da size balık pulu karşılığında eşyalar satacak. Koremori’nin bulunduğu yere nasıl gideceğinizi aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.



    Aynı şekilde Koremori’den de belli miktarda eşya alıp diyaloglarını tükettiğinizde o da size Truly Precious Bait adında bir yem verecek. Haranuga ve Koremori’nin verdiği yemler birbirinden farklı olduğu için iki tane Truly Precious Bait yemine sahip olacaksınız. Bu noktada bu ikilinin görevini bitirmek için yapmanız gereken Fountainhead Palace bölgesindeki büyük balığı beslemek olacak. Fakat bunu yapmadan önce büyük balığı Precious Bait eşyasıyla iki kere besleyerek 4 tane balık pulu alabilirsiniz. Oyunda birkaç farklı yerde Precious Bait bulunmakta ve Corrupted Monk’u yendikten sonra kazandığınız su altına dalma becerisiyle ulaşılabiliyor. Precious Bait’e ulaşabileceğiniz yerlerden bazıları:

    Sunken Valley bölgesindeki Guardian Ape boss’u ile dövüştüğünüz alanda küçük bir göl var, bu göle dalarak suyun altında bunlardan ilkini bulabilirsiniz.

    Bu eşyayı bulabileceğiniz bir başka bölge Mibu Village, buradaki nehre dalarak su altında bir tane daha bunlardan bulabilirsiniz.

    Fountainhead Palace bölgesindeki büyük göle dalarak su altında çeşitli yerlerde bu eşyadan 3 tane daha bulabilirsiniz.

    Bu noktalardan iki farklı yem elde ettiğinizde büyük balığı bu iki yem ile beslerseniz hem balık size düşman olmayacak ve bu sayede bölgedeki su altını çok daha rahat keşfedebileceksiniz hem de büyük balığı beslemekten sorumlu olan Great Carp Attendant ile konuşarak 4 tane balık pulu alabileceksiniz. Her oynanışta sınırlı sayıda pul olduğu göz önünde bulundurulduğunda sizin için oldukça faydalı olacaktır.

    Büyük balığı 2 tane Precious Bait ile besleyip balık pullarınızı aldıktan sonra son olacak onu ya Haranuga’nın yemi ile besleyeceksiniz ya da Koremori’nin yemiyle besleyeceksiniz. İkisi de size eşya satmak için aldığı pulları kullanarak zaman içinde kendini balığa döndürecek ve büyük balık öldüğünde kendisi onun yerine geçecek. İkisinin de nihai amacı büyük balığın yerine geçmek ve siz kimin yemi ile beslerseniz o büyük balığın yerine geçecek diğeri ise ölecek. Bu noktada kimi seçerseniz seçin ölenden almadığınız eşyalar balığa dönüşene aktarılacak ve ondan alamadığınız eşyaları alabileceksiniz. Balığa dönüşenin çanağının içerisinde ise protez kol araçlarını en üst seviyeye çıkarmak için gerekli olan ve her oynanışta sınırlı bulunan en önemli malzeme Lapus Lazuli’den bir tane bulacaksınız. Haranuga’yı balığa çevirdiğinizde eski yerinde durmaya devam edecek, Koremori’yi çevirdiğinizde ise bulunduğu yerin aşağısındaki gölde olacak.

    Bu ikilinin görevini tamamladığınızda Great Carp Attendant ve kızının görevinin son ayağına gelmiş oluyorsunuz. Onlarınkini ise kendi başlığını okuyarak öğrenebilir ve tamamlayabilirsiniz.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Daughters of the Carp Attendant ve Great Carp Attendant

    Pot Noble ikilisinin görevinde tanışmış olduğunuz Great Carp Attendant’ında kendi görevi bulunuyor ve bu göreve iki tane kızı da dâhil durumda. Pot Noble görevinin bitişi bu görevin son adımını açıyor fakat ondan önce yapmanız gereken şeyler bulunuyor.

    İlk olarak Mibu Manor Sculptor’s Idol’un yakınında bulunan kızı ile konuşacaksınız. Kızı size ilerideki düşmanlar hakkında bilgi verip onlarla dalaşmadan etraflarından dolaşmanızı söyleyecek ve sonrasında babasına göz kulak olması isteyecek. Dediğine göre babası sarayın soyluları tarafından kandırılmış ve ailesinden uzaklaştırılmış.

    Devamında bölgede ilerleyip Great Sakura Sculptor’s Idol’a geldiğinizde gölün içerisinde bir kısmı batmış bir bina var, üzerinde Great Carp Attendant’ın aynı ilk kızı gibi görünen ikinci kızı ile karşılaşacaksınız. Aynı şekilde o da babasını aradığını size söyleyecek ve saraya ulaşmanızı sağlayacak gizli bir yoldan bahsedecek. Bahsettiği yol bölgedeki gölün altında bulunuyor, suyun altında sarayın yıkıntıları içerisinde tünel gibi bir geçiş bulunmakta bu tünel bahsetmiş olduğu yol. Bu tünelden geçerken hızlıca ilerlemeniz gerek zira büyük balık buradan ilerlerken size saldırıyor ve tek atıyor. Tünelden geçip tekrar yüzeye çıktığınızda ağaçları kullanarak yukarıya doğru ilerleyin, sarayın giriş kapısının yanında Palace Grounds Sculptor’s Idol bulunmakta, burada kaydettikten sonra kapıyı açın ve içeri girin.

    İçeride sarayın soylularını göreceksiniz, bu soyluları öldürün ve tekrar Sculptor’s Idol’e oturup dinlenin. Idol’den kalkıp içeri girdiğinizde Great Carp Attendant’ın ikinci kızı kırmızını, cüppeli soylunun yanında sürekli onu bıçaklarken bulacaksınız. Bıçaklarken de sürekli babasına nasıl yalan söylediklerinden yakınıyor olacak ve bir süre sonra ölecek.

    Great Carp Attendant’ın yanına gidip onunla konuştuğunuzda ikinci kızının yakındığı gibi gerçekten onun saray soyluları tarafından kandırıldığını ve tek düşündüğünün büyük balığı beslemek olduğunu göreceksiniz. Sonrasında tekrar ilk kızının yanına gidip konuştuğunuzda sizden babasını bu görevden kurtarmanız için yardım isteyecek.

    Bu noktadan sonra ilerleyebilmeniz için Pot Noble ikilisinin görevini tamamlamış ve büyük balığı öldürmüş olmanız gerekiyor. Büyük balığı öldürdüğünüzde Sunken Valley’deki Guardian Ape ile dövüştüğünüz yere gidin, balığın ölüsünü bulacaksınız. Ölüsünün arkasında Great White Whisker adında bir eşya bulunuyor, bu eşyayı alıp Great Carp Attendant’ın yanına dönün.

    Great Carp Attendant’ın yanına gittiğinizde efendisi büyük balığın nereye gittiğini sorgularken bulacaksınız, onunla konuşun ve Great White Whisker eşyasını verin. Bu eşyayı verdiğinizde efendisinin öldüğünü anlayacak, görevinin sona erdiğinin farkına varıp size teşekkür edecek ve yanında size bir tane Divine Grass verecek.

    Konuşmadan sonra Sculptor’s Idol’e oturup dinlenin ve sonrasında tekrar Great Carp Attendant bulunduğu yere gidin. Burada Great Carp Attendant öldüğünü ve kızının yanı başında oturduğunu göreceksiniz. Babasının yanında söylediği birkaç şeyden sonra o da orada ölecek ve Great Carp Attendant ve kızlarının görevi son bulmuş olacak.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Old Hag

    Bu karakterle oyundaki ilerlemenize göre farklı noktalarda karşılaşacaksınız. İlk olarak Ashina Kalesi’nin girişindeki köprüde kendisiyle karşılaşacaksınız, onunla konuştuğunda Senpou Temple bahsedecek ve orada bulunan özel bir kişi için dua ettiğini söyleyip sizin de katılmanızı isteyecek. Bu isteğini yapabilmek için Mibu Balonlarından herhangi biri, Bundled Jizo Statue veya Dragon’s Blood Droplet eşyalarına sahip olmanız gerekiyor. Bu eşyalardan herhangi birini üç defa kullandığınızda her kullanım için duasına katıldığınız için teşekkür edip size sırasıyla Ungo’s Sugar, Ako’s Sugar ve Divine Confetti eşyalarını verecek. Son eşyayı verdiğinizde de kim için dua ettiğini söze söyleyecek.

    Ashina Kalesinden sonra kendisiyle iki farklı yerde karşılaşacaksınız, bunlar:

    Abondoned Dungeon’da, Ashina Depths bölgesine giden çukur yanında bulunuyor olacak ve size atlamanızı söyleyecek, atladığınızda Ashina Depths bölgesine ulaşacaksınız.

    Senpou Temple bölgesinde ise yine onu dua ederken bulacaksınız, burada size oyundaki iki yılandan bahsedecek. Yılanlardan birine nasıl gidildiğini bildiğini fakat ona Rice verdiğinizde sizinle paylaşacağını söyleyecek. Divine Child’dan Rice alıp ona verdiğinizde size uçurtma bulmacası hakkında ipucu verecek.

    Bu iki yerde karşılaştıktan sonra kendisiyle bu sefer Sunken Valley bölgesinde(Guardian Ape’in yakınındaki Sculptor’s Idol’ün orada bekliyor.) karşılaşacaksınız. Burada da onunla konuştuğunuzda yine yılanlardan bahsedecek fakat bu sefer diğer yılana nasıl gideceğiniz konusunda bilgi sahibi olduğunu paylaşıp yine sizde Rice isteyecek. Rice’ı verdiğinizde size ikinci yılan bulmacası konusunda bilgi verecek.

    Son karşılaşma ise Senpou Temple bölgesindeki Main Hall’ü Inner Sanctum’a bağlayan kestirmede gerçekleşecek, bunun gerçekleşmesi için Divine Child’ın iki yılanında kalbini yemiş olması ve bu iki alanı bağlayan kapının yeniden açılmış olması lazım. Yılanlar ve Divine Child konusunda ilerleme için İlerleyiş başlığındaki Return sonunun şartlarını inceleyebilir ve daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu son karşılaşmada size Divine Child’a yardım ettiğiniz için teşekkür edecek ve sonrasında ölecek.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Jinzaemon Kumano

    Jinzaemon ile ilk olarak Ashina Reservoir bölgesinde karşılaşacaksınız, oyuna başladığınız mağaranın yukarısında içerisinden geldiğini düşündüğü sese kulak verirken bulacaksınız. Burada onunla konuştuğunuzda bir müzik duyduğunu söyleyecek ve size de duyup duymadığınızı soracak. Müziğin kendisini çağırdığını düşündüğünü söyleyecek.

    Bu noktada görevi Doujun’un görevine bağlanıyor, eğer Jinzaemon ile konuşmadan Doujun ile konuşup görevini başlattıysanız size müziği duyup duymadığınızı sorduğunda Lure to Abondoned Dungeon’ı seçip onu Doujun yanına gönderebilir ve onun görevini tamamlayabilirsiniz. Bu yolu seçtiğinizde Doujun size 3 tane Lump of Fat Wax eşyası verecek.

    Doujun yanına göndermek yerine kendi görevini yapmak isterseniz de soruyu sorduğunda Abondoned Dungeon’dan bahsetmeyerek görevinin ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

    Ashina Reservoir’de karşılaştıktan sonra kendisini Bottomless Hole Sculptor's Idol yakında bulabilirsiniz. Burada onunla konuştuğunuzda size aradığı şeyin veya kimin olduğunu Mibu Village’e vardığında öğreneceğinden bahsedecek.

    Bahsettiği gibi Mibu Village’e vardığında Water Mill Sculptor's Idol yanında otururken bulacaksınız kendisini, burada onunla konuşursanız müziğin kendisini buraya getirdiğinden bahsedecek. Konuşma sonrası ilerleyip O’rin of the Water ile konuşursanız, en sonunda ne derseniz deyin size inanmayacak ve saldırmaya başlayacak. O’rin ile dövüşünüz sonlandıktan sonra tekrar Jinzaemon’un yanına gittiğinizde size müziğin nereden geldiğini öğrendiğini söyleyecek, teşekkür edip Jinza’s Jizo Statue eşyasını verecek ve sonrasında ölecek.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Doujun(Dosaku)

    Doujun Abandoned Dungeon bölgesinde bulunuyor. Onunla karşılaşıp konuştuğunuzda size araştırmasına yardım etmek isteyip istemediğinizi soracak. Eğer kabul ederseniz Surgeon’s Bloody Letter isminde bir eşya alacaksınız. Bu eşya size Doujun’un 1 tane güçlü erkek savaşçıya ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu tanıma uyan iki farklı karakter bulunmakta, bunlar: Jinzaemon Kumano ve Kotora

    Jinzaemon’u, Doujun’a gönderebilmeniz için ilk karşılaştığında size şamisen sesini duyup duymadığınızı soracak eğer orada duyduğunuzu söyleyip onu Abandoned Dungeon’a yönlendirirseniz görevin ilk ayağını tamamlamış olacaksınız. Yine aynı şekilde Kotora’ya beyaz rüzgârgülü vermek yerine kırmızı ve beyaz rüzgârgülünü vererek onu buraya yönlendirebilirsiniz.

    Bu ikiliden birisini Doujun’a yollayıp yanına gittiğinizde size ödül olarak 3 tane Lump of Fat Wax verecek. Sonrasında bölgeden çıkıp tekrar döndüğünüzde onu “Dosaku” ile konuşurken tartışırken gizlice dinleyebilme şansınız olacak. Tartışmalarının konusu ise ona gönderdiğiniz savaşçı üzerinde bahsettikleri suyu kullanıp kullanmama konusunda. Oyunun ileri aşamalarında su altına dalma yeteneğini açtığınızda Underground Water Idol’ün yakındaki suya dalıp ikilinin tartıştıkları yere ulaşabilirsiniz. Doujun, Dosaku diye seslendiği kişi kendisi aslında bir nevi şizofren bu arkadaş eğer burada yanına giderseniz oradan çıkmanızı isteyecek.

    Ashina Depths bölgesini tamamladıktan sonra yanına gittiğinizde hücresinin yanında ağlarken bulacaksınız onu. Konuştuğunuzda size Surgeon’s Stained Letter isminde bir eşya verecek. Bu mektupta deneyin bir sonraki aşaması için neye ihtiyacı olduğunu yazmış. Yazdığına göre; Mibu Köyü’ndeki gölün altında Sakura sazanı bulunmakta ve kendisi bu sazanın çürümediği söylenen kırmızı gözlerine ihtiyaç duyuyor.

    Su altına dalma becerisiyle Mibu Köyü gölüne dalmanız gerekiyor. Gölde bahsettiği sazanın gözleri kırmızı kırmızı parlamakta, bu sazanı öldürüp Red Carp Eyes eşyasını alacaksınız. Bu eşyayı alıp ona verdikten sonra Idol’de dinlenip kendisiyle girdiği tartışmalardan birini daha dinleme şansınız olacak. Bu noktada Doujun efendisi hakkında yakınmaya devam ediyorsa demektir ki Dragonrot’a yakalanmış, bunu tedavi etmeden görevine devam edemezsiniz.

    Dosaku ile aralarında geçen konuşmayı dinleyip sonrasında Underground Water Idol’ün yakındaki sudan dalarak tekrar konuştukları yere gittiğinizde onu ağarlarken bulacaksınız ve size cevap vermeyecek. Son olarak Underground Water Idol’de dinlenip bu sefer tartıştıkları yere değil de suyu takip ederek bir adaya gideceksiniz. Orada Doujun ile beraber yanına kimi gönderdiyseniz o bulunacak ve kırmızı gözleri olacak. Yanlarına yaklaşırsanız ikisi de size saldıracak, onları öldürdüğünüzde görevi bitirmiş olacaksınız.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Blackhat Badger

    Blackhat ile ilk olarak Ashina Kalesi’nde karşılaşıyorsunuz, nerede olduğunu aşağıdaki videodan görebilirsiniz. Kendisiyle konuştuğunuzda eğer Tengu of Ashina ile konuştuysanız onun hakkında bir muhabbet olacak aranızda. Bu muhabbet sonrası sattığı Iron Fortress eşyasını alırsanız size Senpou Temple’a gitmeye niyetli olduğundan bahsedecek. Oyunda, Genichiro ile Ashina Kalesi’nin zirvesinde yaptığınız dövüş sonrası bahsettiği gibi Senpou Tapınağına geçiş yapacak.



    Tapınak bölgesinde uçurmanın civarlarında bulacaksınız onu, o da sizin gibi uçurtmayı kullanarak karşıya geçmek istediğini fakat başında duran suikastçının işbirliğine yanaşmadığını söyleyecek. Uçurtmanı havalanıp hem onun hem de kendinizin karşıya geçebilmeniz için oyundaki bosslardan Folding Screen Monkeys’i alt edip sonrasında Ninjutsu kabiliyetini açmanız gerekiyor. Ninjutsu kabiliyetini uçurtmanın başında duran suikastçıda kullandığınızda sizin için uçurtmayı havada tutacak. Bu sayede hem siz hem de Blackhat karşıya geçebileceksiniz.

    Karşıya geçtiğinizde kendisi Sunken Valley Cavern Sculptor’s Idol’ün yanında bir mezarın başında duruyor olacak. Mezarın kimin olduğunu sorduğunda oğlunun olduğunu söyleyecek ve bu durumdan bahsedecek. Konuşmanın devamında bu bölgede çok yanlış şeyin olduğunu söyleyip Ashina Kalesi’ne geri döneceğini söyleyecek.

    Oyunda Divine Dragon boss’unu yendiğinizde Ashina Kalesi baskın yiyecek ve savaş başlayacak. Ashina Kalesi’ne geri döndüğünüzde onu ilk bulduğunuz tepesi çatlak evin solunda bulunan izleme kulesinin altında bulacaksınız. 3 shinobi tarafından saldırıya uğramış ve yaralanmış bir halde yatıyor olacak. Burada onunla son kez konuşacak ve görevini tamamlayacaksınız.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Fujioka the Info Broker

    Fujioka oyundaki satıcılardan bir tanesi ama küçükte olsa bir yan görevi var. Onunla Ashina Kalesi’nde karşılaşacaksınız, yeri aşağıdaki videoda gösteriliyor. Kendisiyle konuştuğunuzda size bir shinobi olup olmadığınızı soracak, evet derseniz sizden civardaki askerleri öldürmenizi isteyecek. İstediği gibi askerleri öldürüp yanına döndüğünüzde size teşekkür edip Dilapidated Temple’a geçecek ve oradan eşyalarını satmaya devam edecek.



    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Head Priest of Mibu Village

    Bu arkadaşla Mibu Köyü’ndeki tapınakta karşılaşacaksınız. Tapınağa girmek için çömelip altına girmeli ve içine açılan Ninja duvarını kullanmanız gerekli. Kendisi tapınağına tünemiş ve deli gibi Fountainhead Sarayı soylularından olmak istiyor. Size doğrudan görev vermiyor fakat bir görevi var. Görevinin tamamlanması için ona Fountainhead Palace’da bulacağınız Water of the Palace’ı getirmeniz lazım. Bunu ona verdikten sonra size Dragonspring Sake verecek. Sonrasında Idol’de dinlenip tekrar yanına gittiğinizde gerçekten de bir soyluya dönüştüğünü göreceksiniz. Bu noktada onu öldürebilir ve 5 tane balık pulunu üzerinden alabilirsiniz.

    Water of the Palace’in nerede olduğunu bu videodan öğrenebilirsiniz:




    SATICI OLAN NPC’LER

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Battlefield Memorial Mob

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Anayama the Peddler

    Nerede bulunduğuna yukarıdaki başlığından ulaşabilirsiniz.

    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Crow's Bed Memorial

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Pot Noble Haranuga

    Nerede bulunduğuna yukarıdaki başlığından ulaşabilirsiniz.

    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Görevi Haranuga lehine sonuçlandırırsanız:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Blackhat Badger

    Nerede bulunduğuna yukarıdaki başlığından ulaşabilirsiniz.

    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Fujioka the Info Broker

    Nerede bulunduğuna yukarıdaki başlığından ulaşabilirsiniz.

    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Abandoned Dungeon Memorial Mob

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Shugendo Memorial Mob

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Toxic Memorial Mob

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Exiled Memorial Mob

    Nerede Bulunduğu:



    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Pot Noble Koremori

    Nerede bulunduğuna yukarıdaki başlığından ulaşabilirsiniz.

    Sattığı Eşyalar:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Görevi Koremori lehine sonuçlandırırsanız:

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]
    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Gourd Seed Yerleri:





    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Oyun Lord Kuro ile Ashina Kalesinden kaçmaya çalışmamız ile başlıyor, kaleden çıktığımızda bizi Genichiro Ashina karşılıyor ve gitmemize izin vermiyor. Bu durum üzerine karakter Lorduna uzaklaşmasını söylüyor ve Genichiro ile dövüşmeye başlıyor. Dövüşün sonunda Genichiro galip geliyor ve bir kolumuzu kaybedip ölüyoruz. Öldükten sonra bir şekilde geri diriliyoruz ve kendimizi Dilapidated Temple’da Sculptor’ın yanında buluyoruz. Sculptor bize ölümün daha kaderimiz olmadığını söylüyor ve bize kaybettiğimiz kolumuz için bir protez taktığını söylüyor. Sonrasında Sculptor, bu protez kola çeşitli araçlar takıp kendisini bir ölüm silahı haline getirebileceğimizi belirtiyor ve bunun içinde bulduğumuz protezleri kendisine getirmemiz gerektiğini söylüyor.


    Oyunda toplamda 10 farklı protez kol bulunuyor. Her birinin kendine has saldırıları ve özellikleri var, bulunan her protez kol için en az 2 veya 3 geliştirme seçeneği sunulmuş ve oyunda toplam da 30 farklı protez kol geliştirmesi bulunmakta. Bu geliştirmeleri yapabilmek için Black Gunpowder, Yellow Gunpowder gibi çeşitli geliştirme eşyaları gerek, bunlara ek olarak bazı özel geliştirmeler için ise bunlardan daha fazlası lazım, mesela Shuriken’i geliştirerek Lady Butterfly’ın uzaktan yaptığı saldırıları yapabilir hale getirebiliyoruz fakat bunun için Phantom Kunai eşyasını bulmamız lazım.


    Protez kol araçlarını kullanmanın oyunda bir sınırı var, bu sınır ise sahip olduğunuz Spirit Emblem sayısı her araç farklı miktarlarda Spirit Emblem’e mal olabiliyor. Spirit Emblem sayınız ise eğer elinizde varsa her Sculptor Idol’e oturuşunuz sonrası yenileniyor. Spirit Emblem’i Sculptor Idol’lardan satın alabiliyorsunuz, ilk baştan 10 altına satılırken oyunda ilerledikçe bu miktar 50’ye kadar çıkıyor.


    PROTEZ KOL ARAÇLARINI KULLANABİLİR HALE GETİRME


    Protez kol araçlarını kullanabilmeniz için çeşitli eşyalara ihtiyaç duyuyorsunuz, bu eşyaların nerede bulunduklarının videolarını Protez Kol Araçları başlıklarında paylaştım. Bu eşyaları bulduğunuzda Dilapidated Temple’a gitmeli ve Sculptor ile konuşmanız lazım. Sculptor ile konuştuğunuzda Present Shinobi Prosthetic seçeneği karşınıza çıkıyor. Bu seçeneği seçip Fit New Prosthetic Tool dediğinizde bulduğunuz eşyalardan yeni bir protez kol aracı yapabiliyorsunuz.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    PROTEZ KOL ARAÇLARI

    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınızın üzerine Shuriken atmanızı sağlar, Shuriken’ler düşmanların saldırısını bozabilir, posture barını yükseltebilir ve bir miktarda canlarını götürebilir. Bu protez kol aracını kullanabilmek için ilk önce Shuriken Wheel’i bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 1



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınıza ciddi miktarda Posture hasarı verebilen balta saldırısı yapmanıza olanak sağlar, özellikle gardı düşmeye yakın düşmanlar üzerinde kullanıldığında ölümcül darbe etkisi yapar. Bu protez kol aracını kullanabilmek için ilk önce Shinobi Axe of the Monkey’i bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 2



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınıza delici bir mızrak saldırısı yapmanıza olanak sağlar, özellikle yakında olmaya düşmanlar üzerinde kullanıldığında mesafeyi kapatır ve hasar almış düşmana saldırı şansı sağlar. Bu protez kol aracını kullanabilmek için ilk önce Shinobi Axe of the Monkey’i bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 1



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınıza zehirli bir kılıç saldırısı yapmanızı sağlar ve düşmanı zehirler. Bu protez kol aracını kullanabilmek için ilk önce Sabimaru’yu bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 1



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınıza karşı savunma yapabilmenize olanak sağlar, ismini Şemsiye şeklinden alan bu araç Sekiro’yu her yönden gelen saldırılara karşı korur ve isterse Sekiro hareket ederken bu aracı kullanabilir ve düşmanlarının hafif saldırılarından kurtulabilir. Sweep(Yerden yatay şekilde yapılan) saldırıları ise geri çeviremez. Bu protez kol aracını kullanabilmek için ilk önce Iron Fortress’ı Ashina kalesindeki Black Hat’den satın almanız lazım, Black Hat’in nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınızı patlayan maytaplarla sersemletmenize olana sağlar, özellikle ölümcül saldırı yapan düşmanların saldırısını kesme konusunda çok işe yaramakta. Bu protez kol aracını kullanabilmeniz için ilk önce Robert’s Firecrackers’ı bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 2



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınızı yakmanıza olanak sağlar özellikle Oil ile beraber kullanıldığında etkili olur. Bu protez kol aracını kullanabilmeniz için ilk önce Flame Barrel’ı bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 3



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro’nun saldırıya uğradığı sırada kaçmasına olana sağlar. Bu araç kullanıldığında eğer Sekiro saldırıya uğrarsa istediği yöne kaçabilir. Bu protez kol aracını kullanabilmeniz için ilk önce Mist Raven's Feathers’ı bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 2



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro bu aracı kullandığında düşmanları yönlerini şaşırır ve Deathblow saldırısına açık bir hale gelirler tabii ki güçlü düşmanlar için pek etkili değildir fakat Senpou Temple’daki Monk’ları direk ortadan kaldırabilme özelliğine sahip, Monk’lar üzerinde kullanıldığında anında ortadan kaybolup ölüyorlar. Bu aracı kullanmanız için iki kez art ardına R2’ye basmanız gerekiyor, ilkinde etrafınızda dönerek küçük bir hortum yaratıyorsunuz sonrasında ise asıl etkiyi yaratıyorsunuz. Bu protez kol aracını kullanabilmeniz için ilk önce Large Fan’ı bulmanız lazım, nerede bulunduğunun videosu aşağıda mevcut.

    Spirit Emblem Maliyeti: 3



    _______________________________________________________________________

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Düşmanlarınızın dikkatini çeken bir ıslık çalmanıza olanak sağlar, bu aracı bir düşmana kitlenerek kullandığınızda sadece o düşman üzerinde etkili olur. Bu araç ile çıkardığınız ıslık sesi canavar tarzı düşmanların kafasını karıştırır ve onların düşmanla dostu ayırt edememesini sağlar. Bu protez kol aracını kullanabilmeniz için ilk önce Guardian Ape’i öldürmeli sonrasında ise Slender Finger’ı almanız lazım.



    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Oyunda Sekiro’nun sahip olabileceği çeşitli kabiliyetler bulunuyor. Bu kabiliyetleri açabilmek için tecrübe puanlarıyla kabiliyet puanı oluşturmak gerekiyor. Tecrübe puanları oyunda sağ üst tarafta puan kazandığınızda beliren mavi barda görünebiliyor, eğer tecrübe puanları o barı doldurursa bir tane kabiliyet puanı kazanmış oluyorsunuz. Kabiliyet puanı kazandığınızda ise herhangi bir Sculptor’s Idol’a oturup Acquire Skill’i seçerek Sekiro’ya yeni kabiliyetler kazandırabiliyorsunuz.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Oyunda kabiliyetler altı farklı başlık altında toplanıyor. Bunlardan iki tanesi oyunun başında açıkken üçüncüsü olan Ashina Arts, Tengu of Ashina ile konuşup görevini tamamladığınızda aldığınız Ashina Esoteric Text ile, dördüncüsü Temple Arts Senpou Temple bölgesinde aldığınız Senpou Esoteric Text ile açılıyor ve beşincisi bu 4 ağaçtan herhangi birinin sonuncu kabiliyetini açtığınızda Tengu of Ashina veya Lord Isshin ile konuştuktan aldığınız Mushin Esoteric Text ile açılıyor. Esoteric Text'ler ile açılan 5'liden farklı olarak Ninjutsu kabiliyetleri bulunuyor ve oyunda toplamda üç tane var. Ninjutsu kabiliyetlerini belli bossları kestiğinizde alıyorsunuz ve sadece düşmanınıza arkadan saldırdığınızda etkili oluyorlar.

    Bu altı farklı başlık ise şunlar:


    Shinobi Arts

    Adından da anlaşılacağı üzere bu başlık Shinobi tekniklerine odaklanıyor. Bu başlık altında Sekiro’nun hareket kabiliyetini artırabilen Mid-air Deflection, Mikiri Counter gibi özelliklerin yanı sıra gizli ilerlemeyi kolaylaştıran Run and Slide, Supress Presence gibi özellikler bulunuyor.

    Shinobi Arts Kabiliyetleri

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________

    Prosthetic Arts

    Bu başlık altında ise daha çok protez kol eklentileri ile beraber kullanabileceğiniz kabiliyetler yer alıyor. Grappling Hook Attack, Fang and Blade gibi direk protez kolunuzla alakalı kabiliyetlerin yanı sıra bu başlık altında Emma’s Medice gibi avantaj sağlayan beceriler bulunuyor.

    Prosthetic Arts Kabiliyetleri

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________

    Ashina Arts

    Bu başlık ise daha çok saldırı hasarını artıran özelliklerden oluşuyor. Bu başlığı açabilmek için ilk önce Gyoubu Oniwa’ı yenip Ashina kalesine girmeli sonrasında Tengu of Ashina’nın görevini tamamlamanız lazım. Tengu of Ashina görev için size bir eşya veriyor, bu eşyada “sıçan” diye tanımladığı düşmanların nerede bulunduğu ve neye benzedikleri yazıyor. Öldürmeniz gereken düşmanlar Ashina Kalesinin kapısını geçtikten sonra sağ kısımda duvarların ardında kalıyorlar. Kısa boylu ve bambu şapkaları var, bu iki düşmanı öldürüp Tengu of Ashina’nın yanına gittiğinizde Ashina Arts başlığı açılıyor.

    Ashina Arts Kabiliyetleri

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Ashina Esoteric Text'i nasıl alınır?



    _______________________________________________________________________

    Temple Arts

    Bu başlık altında bulunan kabiliyetler daha çok Senpou Tapınağının Monk’larının kabiliyetlerini kapsıyor. Praying Strikes ve Senpou Leaping Kicks gibi sadece Monklara özel olan saldırı biçimleri bu başlık altında bulunan kabiliyetlerle açılabilirken Monk’ların kullandığı Buda şekerlerinin etki süresini artıran Devotion kabiliyeti de bu başlık altında bulunuyor.

    Temple Arts Kabiliyetleri

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Senpou Estoric Text'i nasıl alınır?



    _______________________________________________________________________

    Mushin Arts

    Bu başlık altında bulunan kabiliyetleri kullanabilmeniz için diğer 4 başlık altında bulunan kabiliyetlerin en iyisini açmanız lazım. Bu başlık altındaki kabiliyetler gizli sanatlar olarak geçiyorlar ve düşmanlarınıza ciddi hasarlar vermenize sebep oluyor. Tabii her ağacın en üst kabiliyetini açmak uzun sürdüğü için bu ağaçta bir kabiliyet açmak ciddi anlamda çetrefilli oluyor fakat karşılığında Genichiro’nun 3.fazında yaptığı şimşek saldırısını yapmanızı sağlayan Spiral Cloud Passage gibi inanılmaz güçlü kabiliyetlere sahip oluyorsunuz. Ayrıca bu başlık altında bulunan tüm kabiliyetler belli miktarda Spirit Emblem kullanımı gerektiriyor.

    Mushin Arts Kabiliyetleri

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Mushin Estoric Text'i nasıl alınır?



    _______________________________________________________________________


    Ninjutsu Teknikleri

    Oyunda toplamda 3 adet Ninjutsu kabiliyeti bulunuyor ve bunları almanız için 3 farklı bossu kesmeniz lazım. Bu teknikleri sergilemeniz için düşmanınıza arkadan saldırmış olmanız lazım aksi takdirde sergileme şansınız sadece Vault Over kabiliyeti açıksa mümkün ayrıca bu tekniklerden her biri belli miktarda Spirit Emblem'e mal oluyor. Bu teknikleri kullanabilmeniz için Equipment başlığında Ninjutsu tekniği olarak bir tanesini seçmeniz gerekli. Tekniklerden bir tanesi seçili olduğunda düşmanınıza arkadan ölümcül saldırı yaptığınızda düşmanınız ölmeden düşmanınızın üzerinde deathblow saldırısında beliren kırmızı nokta gibi bir nokta beliriyor, bu nokta belirdiğinde saldırı tuşuna basarsanız seçili olan Ninjutsu tekniğini sergileyebiliyorsunuz tabii Spirit Embleminiz varsa.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Puppeteer Ninjutsu

    Bu tekniği alabilmeniz için Folding Screen Monkeys bossunu geçmeniz gerekiyor. Bu teknik oyunda bulunan iki yılan kalbini alırken sahip olmak zorunda olduğunuz bir teknik. Dried Heart'ı almak için girdiğiniz yılan mağarasında sol tarafta bulunan maymunu bu teknik ile ele geçirip yem olarak kullanıyorsunuz. İkinci kalp olan Flesh Heart için ise Senpou Temple bölgesinde bulunan uçurtma mekanizmasının yanında duran Bambu kafalıyı ele geçiriyorsunuz ve sizin için uçurtmayı hep havada kalacak şekilde tutmasını sağlıyor ve uçurtmayı karşıya geçmek için bir araç olarak kullanıyorsunuz.

    Spirit Emblem Maliyeti: 5

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Bloodsmoke Ninjutsu

    Genichiro, Way of Tomoe'u öldürdüğünüzde bu tekniğe sahip olabiliyorsunuz. Bu teknik size düşmanlarınızı öldürdüğünüzde bir kan sisi oluşturmanıza olanak sağlıyor ve bu sis içerisinde düşmanları fark edilmeden öldürebiliyorsunuz.

    Spirit Emblem Maliyeti: 6

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Bestowal Ninjutsu

    Guardian Ape bossunu öldürdüğünüzde bu tekniğe sahip oluyorsunuz. Bu teknik ile öldürdüğünüz düşmanların kanı kılıcınıza bir özellikmiş gibi ekleniyor ve saldırılarınız daha geniş bir alanda etkili oluyor.

    Spirit Emblem Maliyeti: 7

    _______________________________________________________________________


    Kabiliyetler kendi içerisinde de dörde ayrılıyor.

    Bunlar ise:

    Combat Art

    Adından da anlayacağınız üzere bu kabiliyetler Sekiro’ya yeni saldırı şekilleri kazandırıyor. Bu kabiliyetleri genelde R1+L1 kullanarak sergileyebiliyorsunuz. Bu saldırıları sergileyebilmeniz için menüden Equipment’a girip Combat Art kısımda açtığınız herhangi bir kabiliyeti seçmeniz yeterli.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Shinobi Martial Art

    Bu tip kabiliyetler daha çok Sekiro’nun sahip olduğu teknikleri ve ekipmanları kullanışını geliştirmeye yarıyorlar. Mesela Mikiri Counter ile Sekiro düşmanı delici bir saldırı yaparken ileri doğru giderek düşmanının saldırısını def ediyor ve hasar veriyor ya da Grappling Hook Attack ile bir yerlere ulaşmak için fırlattığımız kancayı saldırı için kullanabiliyoruz.

    Latent Skill

    Bu kabiliyetler ise pasif kabiliyetler, aktif olarak kullanmanızın yolu yok fakat birçok faydası bulunuyor. A Shinobi’s Karma kabiliyetleriyle Spirit Emblem sayısını artırabilirken Shinobi Eyes ile Mikiri Counter’ın verdiği posture hasarını artırabiliyorsunuz. Bu tip kabiliyetler oyun içinde çok yardımcı oluyorlar özellikle Breath of Life, Emma’s Medicine gibiler oyunu daha kolay bir hale getiriyor.

    Ninjutsu Skill

    Oyunda bu kabiliyetlerden sadece 3 tane bulunuyor ve bunları belli bossları kestiğinizde ediniyorsunuz. Ninjutsu kabiliyetlerini yapabilmeniz için düşmanınıza arkadan saldırmanız gerekli. Her Ninjutsu kabiliyeti belli miktarda Spirit Emblem'e mal oluyor.

    _______________________________________________________________________

    KABİLİYETLER TABLOSU

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]




    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]




    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Leader Shigenori Yamauchi (Tercihe Bağlı)

    Oyunda karşılaşacağınız ilk mini boss kendisi olacak, isterseniz sağından ilerleyip dövüşmeden geçebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Reservoir
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Pellet
    Verdiği Tecrübe Puanı: 0

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    General Naomori Kawarada (Tercihe Bağlı)

    Oyundaki General mini boss’lar ilki bu arkadaş olacak, Yamauchi gibi bu boss’da tercihe bağlı bu yüzden öldürmeden geçebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Gourd Seed
    Verdiği Tecrübe Puanı: 134

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Shinobi Hunter Enshin of Misen (Tercihe Bağlı)

    Bu miniboss ile Inosuke’nin annesinden aldığınız çanı kullanarak gittiğiniz Hirata Estate bölgesinde karşılaşacaksınız. Bu çan ile açtığınız Hirata Estate bölgesindeki 2 mini boss’dan biri bu. Saldırıları genelde doğru zamanda mikiri kullanılarak savuşturulabiliyor.

    Bulunduğu Yer: Hirate Estate
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 168

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Chained Ogre (Zorunlu&Tercihe Bağlı)

    Oyunda bu miniboss’dan üç tane bulunuyor. Üçüne de gizlice yaklaşarak 1 canını götürebilirsiniz. Saldırıları ölümcül oluyor genelde, vurdu mu iyi vuruyor yani. Saldırılarını savuşturmaktan ziyade onlardan kaçarak kendinizi kurtarabiliyorsunuz. Alev’e karşı zaafı var bu yüzden Flame Vent protezi işinize yarayacaktır.

    İlk karşılaşmanız Ashina Outskirts bölgesinde olacak, bu karşılaşma da öldürmek zorundasınız.

    İkinci karşılaşma Ashina Castle bölgesinde oluyor, Corrupted Monk ve Guardian Ape’i geçtikten sonra kalenin en alt katında beliriyor. Bu karşılaşma tercihe bağlı bu yüzden öldürmeyebilirsiniz.

    Son karşılaşma Ashina Interior Ministry’nin işgali altındayken Ashina Outskirts’de gerçekleşiyor, bu da aynı şekilde tercihe bağlı bir karşılaşma.

    Bulunduğu Yerler(Sırasıyla): Ashina Outskirts, Ashina Castle, Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız(Sırasıyla): Prayer Bead ve Shinobi Medicine Rank 1 Kabiliyeti, Prayer Bead ve Shinobi Medicine Rank 3 Kabiliyeti, Hiçbir şey
    Verdiği Tecrübe Puanı(Sırasıyla): 105, 1360, 1522

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    General Tenzen Yamauchi (Tercihe Bağlı)

    Oyundaki General bosslardan ikincisi, ilki gibi tercihe bağlı bir boss. Gizlice yaklaşırsanız bir canını dövüş başlamadan indirebilirsiniz, etrafındaki diğer düşmanları temizlerseniz daha rahat bir dövüş olur.

    Bulunduğu Yer: Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Fistful of Ash, Scrap Iron
    Verdiği Tecrübe Puanı: 156

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Juzou the Drunkard (Zorunlu&Tercihe Bağlı)

    Bu arkadaşla oyunda iki kere karşılaşacaksanız, ikisi de Hirata Estate bölgesinde olacak. İlkinde herhangi ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmayacak fakat ikinci karşılaşma için Purification sonu şartlarını yerine getirmeniz gerekecek. İki senaryoda da etrafında işinizi zorlaştıracak düşmanlar bulunuyor, olabildiğince gizli ilerleyerek bu düşmanları temizlerseniz çok daha rahat bir dövüş olur. Hatta kendisine gizlice yaklaşarak bir canını da indirebilirsiniz. Normal saldırılarına ek olarak arada zehirde püskürtebiliyor, zaafı ise ateşe karşı. Dövüş esnasında Flame Vent protezini kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Buna ek olarak bulunduğu alanın biraz gerisinde Nogami Gensai(ilkinde) isimli bir karakter bulunuyor, onunla konuşarak size yardım etmesini sağlayabilirsiniz.

    İlk karşılaşma Inosuke’nin annesinden aldığınız çanla gittiğiniz Hirata Estate bölgesinde.

    İkinci karşılaşma Emma’dan aldığınız çanla gittiğiniz Hirata Estate bölgesinde.

    Bulunduğu Yer: Hirata Estate
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız(Sırasıyla): Prayer Bead ve Unrefined Sake, Prayer Bead ve Ashina Sake
    Verdiği Tecrübe Puanı(Sırasıyla): 212, 2295

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Blazing Bull (Zorunlu)

    Oyundaki en agresif bosslardan bir tanesi bu arkadaş, bir anda üstünüze çullanıyor ve ne olduğunu anlamıyorsunuz. Saldırılarını doğru zamanda karşılamak bir hayli önemli, iyi karşılamazsanız hatrı sayılır miktarda canınızı götürüyor. Kendisine karşı en etkili olan protez Shinobi Firecracker protezi, tam saldırdığı anda bunu kullanırsanız birkaç saniyeliğine sersemliyor ve saldırmak rahat oluyor. Posture barından ziyade can barına odaklanın çünkü can barı yarının biraz altına düştüğünde otomatik olarak devriliyor ve bitirici vuruşa açık oluyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Shinobi Medicine Rank 2
    Verdiği Tecrübe Puanı: 215

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    General Kuranosuke Matsumoto (Tercihe Bağlı)

    General tayfasından bir boss, Ashina Kalesinin girişinde birkaç askeriyle beraber bekliyor. Öldürmek istiyorsanız ilk önce yanındaki askerleri temizlemenizi tavsiye ederim zira askerleri uzaktan saldırıyor ve dövüş esnasında sizi zora sokma şansları var.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 280

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Seven Ashina Spears - Shikibu Toshikatsu Yamauchi (Tercihe Bağlı)

    Ashina Spears ekibinden biri olarak bilinen bu arkadaş, Ashina topraklarında nam salmış savaşçılardan bir tanesi. Ashina Spears olarak bilinen bu 7 kişilik ekipten geriye 3 kişi kalmış. Zamanında Isshin’in darbesinde önemli rol oynayan savaşçılar olarak biliniyorlar. Saldırılarını okumak ilk karşılaşmanızda zor olacak zira birçok saldırısı uzun bir animasyon sonrasında gerçekleşiyor veya art ardına birkaç saldırıdan oluşuyor, kendisine karşı kontrollü oynarsanız sizin için daha rahat bir dövüş olur.

    Bulunduğu Yer: Ashina Reservoir
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 465

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Lone Shadow Longswordsman (Tercihe Bağlı)

    Bu arkadaş size suikast düzenlemesi için gönderilmiş bu yüzden olacak ki oyuna başladığınız yerde bulunuyor. Interior Ministry’nin en güvenilir ajanları Lone Shadow olarak biliniyor, bu ekibin her üyesinin kendine has bir özelliği oluyor genelde. Öldürmek istiyorsanız yukarıdan gizlice saldırarak bir canını indirmenizi tavsiye ederim, bu sayede çok daha kısa sürer dövüş.

    Bulunduğu Yer: Ashina Reservoir
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Scrap Magnetite
    Verdiği Tecrübe Puanı: 215

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Snake Eyes Shirafuji (Tercihe Bağlı)

    Sunken Valley bölgesinin koruyucularından ve bu bölgede yaşayan klanın liderlerinden bir tanesi. Şahin gibi gözleri var, açıkta gördü mü affetmiyor. Kendisi ile dövüştüğünüz yer bir hayli sıkıntılı bir yer, etraftaki diğer klan mensupları size sürekli uzaktan saldırıyor bu yüzden de saldırılardan kaçınabileceğiniz alan pek yok. Saldırıları yakın dövüş ve taşıdığı silahla karışık oluyor genelde, saldırılarını okumak için dikkatli olmanız lazım özellikle silahı ile bir anda saldırı yapabiliyor. Sabimaru protezine ve zehre karşı zaafı var.

    Bulunduğu Yer: Sunken Valley
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1030

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Snake Eyes Shirahagi (Zorunlu)

    Sunken Valley bölgesinin bir diğeri koruyucusu da bu arkadaş. Shirafuji gibi bir şahinin gözlerine sahip fakat dikkatli bir şekilde gizlice ilerlerseniz bir canını bu şekilde indirebilirsiniz. Bulunduğu bölgede uzaktan saldırı yapan birkaç düşman var, bunları temizlerseniz kendisiyle olan dövüşünüz çok daha rahat bir şekilde geçer. Yine aynı şekilde bu arkadaşın da Sabimaru ve zehre karşı zaafı bulunuyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Depths
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1030

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Tokujiro the Glutton (Tercihe Bağlı)

    Juzou’nun hık demiş burnundan düşmüş akrabalarından biri olsa gerek zira hem tipi hem de saldırıları birebir aynı denebilir. Juzou gibi Flame Vent protezine zaafı bulunuyor. Kendisine gizlice yaklaştığınızda 1 canını indirebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Depths
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Unrefined Sake
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1285

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Mist Noble (Zorunlu)

    Bu kurnaz Okami klanı mensubu arkadaş zamanında Mibu Köyünün yakınında bulunan bir Buda tapınağını ele geçiriyor, yolcular yollarını şaşırsın diye etrafa sis yayıyor ve tapınağın keşişlerini sanki bir dekoruymuş gibi baş aşağı sallandırıp dört bir köşeye asıyor. Yalnız bu arkadaş oyundaki en kolay mini boss aynı zamanda, çatıdan üzerine atlayarak bir canını indirebilirsiniz. Geriye kalan canını da birkaç kez vurarak bitirirsiniz, çok yavaş olduğu için herhangi bir şekilde karşılık vermesi çok zor.

    Bulunduğu Yer: Hidden Forest
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Lump of Grave Wax
    Verdiği Tecrübe Puanı: 257

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Long-arm Centipede Giraffe (Zorunlu)

    Sunken Valley Passage bölgesine geçmek için bu arkadaşı öldürmeniz gerekiyor. Çok hızlı saldırıları var iyi karşılamadığınız zaman üzüyor fakat tam tersi olduğunda da kendi üzülüyor, tek seferde çok saldırı yaptığı için iyi karşıladığınızda posture barının büyük kısmı doluyor. Posture konusunda zayıf bir düşman olduğu için Firecracker protezini kullanarak sersemletip yüklenebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Sunken Valley
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, 2 tane Yellow Gunpowder
    Verdiği Tecrübe Puanı: 778

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Shichimen Warrior (Tercihe Bağlı)

    Bu arkadaştan oyunda üç tane var. Bu bosslar Terror saldırısı yapıyorlar bu yüzden canınız bitmeden sizi Terror durumuna sokarak öldürebilme şansıları var. Saldırılarının neredeyse hepsi uzaktan büyü saldırısı, kendisine yüklendiğinizde canı biraz azalınca gözden kaybolup başka bir yerde belirecektir. Kendisine karşı en etkili şey Divine Conffeti, bunu kullanarak saldırılarınız ile daha çok hasar verirsiniz. Ayrıca Pacifying Agent veya Mottled Purple Gourd kullanarak kendinizi Terror saldırılarına karşı daha dayanıklı bir hale getirebilirsiniz.

    Bu arkadaşlardan ilkiyle Lone Shadow Longswordsman ile dövüştükten sonra Bottomles Hole’da karşılaşacaksınız.

    İkinci karşılaşma Ashina Depths bölgesinde Headless Ape’i öldürdükten ve sonrasında tekrar buraya geldiğinizde gerçekleşecek.

    Son karşılaşma ise Fountainhead Palace bölgesinde gerçekleşecek, buradaki arkadaş sarayın altında akan suların bulunduğu yerde.

    Bulunduğu Yerler(Sırasıyla): Bottomless Hole, Ashina Depths, Fountainhead Palace
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız(Sırasıyla): Ceremonial Tanto, Malcontent’s Ring, Lapis Lazuli
    Verdiği Tecrübe Puanı(Sırasıyla): 1960, 1960, 2905

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Armored Warrior (Zorunlu)

    Oyundaki ölmeyen tek boss bu arkadaş, bu arkadaşı öldürerek yenebilmeniz mümkün değil. Kendisiyle Senpou Temple bölgesinde bir köprüde karşılaşacaksınız, bu köprünün yan cephelerini kaplayan duvarlar kırabilir. Bu duvarları arkadaşa kırdırmanız lazım sonrasında kırdığı tarafa yakın yerde posture barını doldurup bitirici vuruşu yaparak aşağı atmanız lazım. Bu bossu sadece bu şekilde yenebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Senpou Temple, Mt. Kongo
    Toplam Canı: Bir Önemi Yok
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Breath of Nature: Shadow kabiliyeti
    Verdiği Tecrübe Puanı: 465

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Long-arm Centipede Sen'un (Tercihe Bağlı)

    Giraffe’nin aynısı diyebileceğimiz bir boss, aynı şeylere zaafı var ve posture barı bir hayli hızlı doluyor.

    Bulunduğu Yer: Senpou Temple, Mt. Kongo
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, 2 tane Yellow Gunpowder
    Verdiği Tecrübe Puanı: 428

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Ashina Elite - Jinsuke Saze (Tercihe Bağlı)

    Genichiro dövüşünden önce bu arkadaş ile karşılaşabiliyorsunuz, tam Genichiro ile dövüştüğünüz yerin altındaki dojo’da bulunuyor. Bu arkadaşı öldürmek istiyorsanız Lotus of the Palace ve Shelter Stone’u almadan önce öldürmeniz lazım yoksa kaçırıyorsunuz. Kendisi oldukça hızlı bir tip, bir silahşor edasıyla çekiyor kılıcını, saldırılarını savuşturmak bir hayli zor çünkü saldırmasıyla geri çekilmesi bir oluyor. Saldırılarını savuşturmakta zorluk çeliyorsanız Loaded Umbrella protezini kullanabilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 314

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    O'rin of the Water (Tercihe Bağlı)

    Oyundaki zor miniboss’lardan bir tanesi, kendisinin yakınına gitmediğinizde size saldırmaz fakat yakından geçtiğinizde veya onunla konuştuğunda her şekilde saldırıyor. Hayalet formunda olduğu için Divine Confetti’ye karşı zaafı var, Okami Klanı mensubu olduğu için de Sabimaru’ya karşı zaafı bulunuyor. Kontrollü oynadığınızda uzun da sürse alt edebileceğiniz bir boss. Ayrıca Jinzaemon Kumano’nun görevini yapıyorsanız öldürmek zorundasınız.

    Bulunduğu Yer: Mibu Village
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, Breath of Life: Shadow
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1530

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Headless (Tercihe Bağlı)

    Oyunda 5 farklı Headless boss’u bulunuyor, bu karakterler Ashina’nın savaşta düşen kahramanlarını simgeliyorlar. Her birini alt ettiğinizde oyunda tüketilebilir eşyalardan olan şekerlerinin sınırsız kullanım halini alıyorsunuz. 3 tanesi karada bulunurken 2 tanesi su altı bulunuyor. Karada bulunan halleri sudakilere kıyasla daha zor, saldırıları genelde ciddi anlamda hasar veriyor, arada sırada gözden kaybolup başka yerlerde belirebiliyor ve Sekiro’yu yakalayabiliyor, bunu yaptığında ciddi anlamda hasar veriyor. Saldırılarının hepsi Terror saldırısı, yakınında olduğunuzda saldırmasa bile Terror hasarı alıyorsunuz bu yüzden Pacifying Agent veya Mottled Purple Gourd kullanmak işinize yarar. Kendisine karşı en etkili araç Divine Conffeti, sonrasında Loaded Umbrella protezinin Phoenix’s Lilac versiyonuyla yapılan Projected Force saldırısı ve son olarak Malcontent protezi fakat bunu en fazla 3 defa kullanabilirsiniz sonrasında bağışıklık kazanıyor. Suda karşılaştıklarınızın saldırıları genelde uzaktan oluyor bu yüzden karadakilere kıyasla daha rahat geçiyor dövüşler.

    Bu arkadaşlardan Ako isimli olan ilki Ashina Outskirts bölgesinde bulunuyor.

    Gachiin olan ikincisi Ashina Depths bölgesinde bulunuyor.

    Ungo olan üçüncüsü Ashina Castle Tower Lookout bölgesinde bulunuyor. Suda karşılaştığınız ikiliden bir tanesi bu arkadaş.

    Gokan isimli dördüncüsü Sunken Valley bölgesinde bulunuyor.

    Sonuncusu Yashariku Fountainhead Palace bölgesinde bulunuyor. Suda karşılaştığınız bir diğer arkadaşta bu ve yanında kendisine destek olan bir de hayalet hali var.

    Bulunduğu Yerler(Sırasıyla): Ashina Outskirts, Ashina Depths, Ashina Castle Tower Lookout, Sunken Valley, Fountainhead Palace
    Toplam Canı: Karada olanların 2 canı var, suda olanların 1 canı var.
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız(Sırasıyla): Ako’s Spiritfall, Gachiin Spiritfall, Ungo’s Spiritfall, Gokan’s Spiritfall, Yashariku’s Spiritfall
    Verdiği Tecrübe Puanı(Sırasıyla): 812, 1840, 1960, 2640, 2840

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Lone Shadow Masanaga the Spear-Bearer (Tercihe Bağlı)

    Bu miniboss’dan oyunda iki tane bulunuyor fakat ikisi de aynı kişi. İki karşılaşmanın arasındaki fark farklı zamanlarda karşılaşıyor olmanız sadece. Lone Shadow’lar dediğim gibi Interior Ministry’nin özel ajanları ve her birinin kendine has bir özelliği var, bu arkadaşın da özelliği zehirli saldırılar yapabiliyor olması. Atik bir boss bu yüzden temkinli dövüşmek lazım, saldırılarını birbirine bağlayarak ciddi derecede hasar verebiliyor.

    İlk karşılaşma Divine Dragon boss’unu geçtikten sonra Interior Ministry’nin Ashina’yı işgali sırasında gerçekleşiyor, kendisini Ashina Castle bölgesinde Serpent Shrine’da bulabilirsiniz.

    İkinci karşılaşma için ilk önce Purification sonu şartlarını yerine getirmeniz lazım. Sonrasında Emma’dan aldığınız çanla Hirata Estate’in değişmiş haline gitmeniz gerek. Hirata Estate’in 2.halinde bulunuyor.

    Bulunduğu Yerler(Sırasıyla): Ashina Castle, Hirata Estate
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: 2 karşılaşmada da Prayer Bead alıyorsunuz, ikinci de ek olarak 2 tane Adamantite Scrap’de alıyorsunuz.
    Verdiği Tecrübe Puanı(Sırasıyla): 2380, 1960

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Lone Shadow Vilehand (Tercihe Bağlı)

    Oyundaki Lone Shadow ekibinin sonuncusu bu boss, Masanaga gibi bu arkadaşta zehirli saldırılar yapabiliyor. Fakat bu arkadaş ile olan dövüşte şöyle bir kolaylık söz konusu; bu arkadaşın yanında bir tane de başka düşman bulunuyor, bu düşmanı Puppeteer Ninjutsu tekniğini kullanarak kendi safınıza geçirip dövüşü çok daha rahat geçebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle, Jinsuke Saze ile aynı yerde
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, 2 tane Lump of Fat Wax
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1840

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Sakura Bull of the Palace (Tercihe Bağlı)

    Blazing Bull ile birebir aynı boss, onunla nasıl dövüştüyseniz bununla da öyle dövüşün. Ayrıca bu boss’u diğerinden daha kolay kılan gizli saldırma şansı da mevcut. Çatıdan üzerine atlayarak gizli saldırı yapabilir ve canının bir kısmını götürebilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Fountainhead Palace
    Toplam Canı: 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead, A Beast’s Karma kabiliyeti
    Verdiği Tecrübe Puanı: 2290

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Okami Leader Shizu (Zorunlu)

    Ashina’nın en büyük topçusu bu arkadaş, elinde taşıdığı topu havaya fırlatarak yüzlerce metre öteye röveşata çekebilme özelliğine sahip. Bu arkadaşı öldürmeden Fountainhead Palace bölgesinde suya rahatça dalamazsınız zira üzerinize şimşekli topunu çekiyor ve sizi çarpıyor. Tüm Okami klanı mensuplar gibi bu arkadaşın da Sabimaru’ya karşı zaafı bulunuyor, bu protezle rahatça öldürürsünüz.

    Bulunduğu Yer: Fountainhead Palace
    Toplam Canı: 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1887

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Ashina Elite - Ujinari Mizuo (Tercihe Bağlı)

    Jinsuke Saze abisi diyebiliriz bu arkadaşa, birebir aynı dövüşüyor fakat çok daha ölümcül bir şekilde saldırıyor. Divine Dragon boss dövüşünden sonra bu arkadaş daha önce 3 Nightjar Ninja’nın koruduğu Isshin’in odasının altındaki dojo’da bulunuyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 2905

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Shigekichi of the Red Guard (Tercihe Bağlı)

    Juzou ile akrabalık bağı olduğunu düşündüğüm bu arkadaş Interior Ministry’nin Ashina işgaline başlamasıyla beraber daha önce General Tenzen Yamauchi ile dövüştüğünüz yerde beliriyor. Saldırıları Juzou’nun saldırılarına birebir benziyor tek fark bu arkadaşın ateşe karşı zaafı yok ve zehir yerine ateş püskürtüyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 3310

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Seven Ashina Spears - Shume Masaji Oniwa (Tercihe Bağlı)

    Oyundaki 3 Ashina Spears üyesinden bir tanesi de bu boss, oyunda Interior Ministry’nin işgalinden sonra Ashina Reservoir’de beliriyor. Lone Shadow Vilehand’de olduğu gibi bu boss’un da yanında başka bir düşman daha bulunuyor. Bu düşmanı da Puppeteer Ninjutsu tekniğini kullanarak ele geçirebilir dövüşü kendiniz için daha kolay kılabilirsiniz.

    Bulunduğu Yer: Ashina Reservoir
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 3890


    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Bu bölümde bazı bosslar hikaye için spoiler teşkil ediyor bu yüzden geldiğiniz boss’dan sonrasını pek incelemeyin.

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Gyoubu Masataka Oniwa (Zorunlu)

    Oyunda karşılaşacağınız ilk boss Gyoubu, heybetli bir boss’a benziyor fakat alt etmesi bir hayli kolay. Atından dolayı hareketleri kısıtlanmış durumda ve çoğu saldırısı ön görülebilir. Mümkün olduğunca yanında durup saldırılarını savuşturmaya bakın, çok fazla hasar alınca atıyla uzaklaşmayı deniyor bu sırada kancanızı ona atıp arayı pek açmayın. Ayrıca kendisi oyundaki üçüncü Ashina Spears üyesi.

    Bulunduğu Yer: Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Gyoubu Oniwa, Mechanical Barrel
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Lady Butterfly (Tercihe Bağlı)

    Lady Butterfly oyunda öldürmek zorunda olmadığınız boss’lardan biri fakat hikaye açıcısından önemli bir karakter bu yüzden onunla yüzleşmek yararınıza olacaktır. Bulunduğu yer olan Hirata Estate’e gidebilmek için Inosuke’nin annesinden çanı almış olmanız lazım yoksa bu bölgeye ulaşabilmeniz mümkün değil. Hirata Estate bölgesi çizgisel bir bölge olduğundan ilerlemeye devam ettiğinizde Lady Butterfly’ın bulunduğu yere direk gidiyorsunuz. Kendisi oldukça hızlı bir boss ve Shuriken protezinize benzer saldırılar yapan Phantom Kunai isimli özel bir silahı var. Hem bu özel silahla hem de kendi becerileri sayesinde çeşitli illüzyon saldırıları yapabiliyor özellikle 2.fazda illüzyon saldırıları ağırlığını belli ediyor. Bu saldırıları etkisiz kılmak için Snap Seed isimli eşyayı kullanabilirsiniz, bu sayede illüzyon saldırılarından etkilenmezsiniz. Bunun dışında saldırılarını iyi okumaya bakın, sağı solu pek belli olmayan bir boss, hızlı olduğu için de bir anda sizi bitirebilir.

    Bulunduğu Yer: Hirata Estate
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Lady Butterfly, Sakura Droplet
    Verdiği Tecrübe Puanı: 1500

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Genichiro Ashina (Zorunlu)

    Oyunun başında da karşılaşıyorsunuz kendisiyle fakat ilk gerçek karşılaşma Ashina Kalesinin tepesinde gerçekleşiyor. Genichiro çok iyi dizayn edilmiş bir boss, tamamen oyunu, oynayana öğretme üzerine tasarlanmış bu yüzden oyuna Genichiro’ya gelene kadar alışamadıysanız büyük ihtimalle ona çok öleceksiniz. Çünkü oyundaki tüm saldırı tiplerini size karşı kullanıyor ve bu saldırılar karşısında her tip saldırıyı nasıl savuşturacağınızı veya bu saldırılardan nasıl kaçacağınızı öğrenmiş oluyorsunuz. Çok ölmüşseniz pes etmeyin devam edin zira Genichiro’yu öldürdüğünüz zaman oynanış konusunda çok daha iyi bir pozisyonda olacak ve çok daha rahat dövüşeceksiniz. İlk görünümde iki fazı varmış gibi görünüyor fakat aslında 3 farklı fazı var, son fazı ilk 2 fazı geçtikten sonra bir ara sahneyle beraber kendini belli ediyor. İlk iki fazda art ardına saldırılar, delici saldırılar, yay saldırıları gibi birçok farklı tipte saldırıyla üzerinize geliyor son fazda ise ustası Tomoe’nin öğrettiği yasak dövüş sanatlarını kullanmaya başlıyor. Saldırıları son fazda yıldırım ağırlıklı oluyor fakat bir kere savuşturmayı kavradınız mı gerisi çorap söküğü gibi geliyor. 3.fazda zıplayarak yayıyla yaptığı bir yıldırım saldırısı var, bu saldırıyı savuşturursanız ciddi anlamda posture ve can hasarı veriyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınızı video rehber ile beraber aşağıda paylaştım.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 3
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Genichiro, Bloodsmoke Ninjutsu Tekniği
    Verdiği Tecrübe Puanı: 2000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Folding Screen Monkeys (Zorunlu)

    Bu bir boss savaşından çok bulmaca çözmeye benziyor. Bu dövüş Hall of Illusion’da gerçekleşiyor, buraya gelebilmeniz içi Senpou Temple’daki tapınağa gidip orada sunaktaki çanı çalmanız gerekiyor. Çanı çaldığınızda oyun sizi direk buraya ışınlıyor. İlk girdiğinizde pek bir boss dövüşü havası olmuyor, biraz ilerledikten sonra boss dövüşü başlamış oluyor. Bu dövüşte 4 farklı maymunu alt etmeniz gerekiyor. Her birinin farklı bir özelliği bulunuyor. Mor olan görme konusunda çok başarılı bu yüzden görünmeden yaklaşmanız lazım, yeşil olan duyma konusunda çok başarılı bu yüzden oldukça sessiz yaklaşmanız lazım, bu ikili konusunda Gachiin’s Sugar size yardımcı olabilir. Turuncu olan ne iyi görebiliyor ne iyi duyabiliyor fakat sizi gördü veya duydu mu ses çıkararak diğer tüm maymunlara haber veriyor kaçmalarını sağlıyor. Son maymun ise görünmez olan beyaz maymun, onun nerede olduğunu fark edebilmeniz için yere bıraktığı ayak izlerini takip etmeniz gerekiyor.

    Bulunduğu Yer: Senpou Temple
    Toplam Canı: Hepsinin 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Screen Monkeys, Puppetter Ninjutsu Tekniği
    Verdiği Tecrübe Puanı: 3000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Guardian Ape (Zorunlu)

    Bu boss’a geldiğinizde oyun size tamamen farklı tarzda bir boss sunuyor. Önceki boss’lara kıyasla çok daha agresif ve hızlı bir boss, dövüştüğünüz alan geniş ve kendisi de size kıyasla oldukça büyük. Bu boss ayrıca oyunda ölümsüzlüğünü ayırdığınız ilk boss, bu işlemi Mortal Blade’i aldıktan sonra bazı boss’lara uyguluyorsunuz. Genichiro gibi bu boss’un da bir adet gizli fazı var, başlangıçta tek canı var gibi görünüyor fakat kafasını kopardıktan sonra öyle olmadığını görüyorsunuz. İlk fazında oldukça agresif saldırılar yapıyor, savurmaktan ziyade kaçınarak kurtulacağınız saldırılar bunlar. Bu saldırılara karşı ayrıca Firecracker protezini kullanıp kendisini sersemletmeyi de deneyebilirsiniz. 2 tane de sizi zehirleyebilen saldırısı mevcut bu fazda, bu saldırılardan ilkini eğer arkasındaysanız size doğru gaz çıkararak yapıyor. İkincisini ise sizden iyice uzaklaşıp sonrasında zıplayarak pisliğini tepenize atmasıyla gerçekleştiriyor. Bu iki saldırıdan kaçınamadığınızda zehirlenme ihtimaliniz çok yüksek. Bu fazın bitiminde dediğim gibi boynuna saplanan kılıcı kullanarak kafasını koparıyorsunuz fakat birkaç saniye sonra ölümsüz olarak tekrar dönüyor ve bu sefer kafasını kopardığınız kılıcı kullanarak size saldırmaya başlıyor. Oyundaki ölümsüz bosslardan olduğundan ölümsüzlüğünü Mortal Blade ile ayırmadan tam olarak öldürmek söz konusu değil. İkinci fazda daha farklı bir dövüş yaşanıyor, bu sefer kullanmaya başladığı kılıç ve çığlığıyla saldığı terror etkisi ağırlığını koyuyor. Kılıcı ile yaptığı saldırıları savuşturabilmeniz mümkün, birkaç defa art ardına zamanında savuşturma yaparsanız bir anda yere yığılıyor bu esnada Loaded Spear protezini kullanarak ciddi anlamda hasar verebilirsiniz. Bu protezle kafasının koptuğu yere özel saldırı yaparsanız içerisindeki kurtçuğu çekiyor ve iyi hasar veriyorsunuz. Kılıç saldırısı dışında terror saldırısı var bir de, bu saldırıdan zamanında kaçamazsanız ölmeniz muhtemel. Bu saldırıyı yaptığı zaman çığlık atmaya başlıyor ve etrafında kırmızımsı bir alan oluşturuyor, bu alanın içerisindeyseniz eğer terror durumuna oldukça hızlı bir şekilde girebiliyorsunuz. Alandan kaçamadığınız senaryolarda Loaded Umbrella protezini kullanıp bu etkiden kurtulma şansınız da bulunuyor.

    Bulunduğu Yer: Sunken Valley Passage
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Guardian Ape, Slender Finger
    Verdiği Tecrübe Puanı: 4000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Headless Ape (Zorunlu)

    Guardian Ape boss dövüşü sonunda her ne kadar ölümsüzlük ayrıldı dense de anlaşılan o ki bu arkadaş bir şekilde hayatta kalmayı başarıyor ve Ashina Depths bölgesine geçiş yapıyor. Yalnız bu boss’un belirebilmesi için ilk önce Guardian Ape boss dövüşünü geçmeniz gerekiyor, oyunda bu boss dövüşüne girmeden Guardian Ape’in alanını geçebiliyorsunuz böyle olunca da bu boss belirmiyor. Bu boss’un iki farklı fazı var, ilk fazı Guardian Ape’in ikinci fazının aynısı. İkinci fazında ise arkadaş eşini çağırıyor ve ortam şenleniyor. Bu fazda hem Guardian Ape’in ilk fazını temsil eden kahve renkli maymunla dövüşüyor hem de ikinci fazı temsil eden Headless Ape ile dövüşüyorsunuz. Bu fazda alan kontrolünü iyi yapmak lazım, Headless Ape saldırıya açık olduğunda eşi hemen araya girip saldırmanızı engelliyor bu yüzden aralarını açmayı deneyin veya ilk başta eşini öldürüp sonrasında Headless Ape’i tek başına avlayın.

    Bulunduğu Yer: Ashina Depths
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Headless Ape, Bestowal Ninjutsu Tekniği, 2 tane Prayer Bead
    Verdiği Tecrübe Puanı: 5000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Corrupted Monk (Zorunlu)

    Bu dövüşte Monk’un hayalet formuyla dövüşüyorsunuz bu yüzden üç değil, tek canı var ama bu tek canı oldukça fazla. Posture barı canı çok düşmeden dolmuyor bunun için de ilk başta canına yüklenmeniz gerekli, saldırılarını savuşturmaktan çok kaçınmaya ve elinize geçen tüm saldırı seçeneklerini değerlendirerek canını olabildiğince düşürmeye çalışın. Hayalet formunda olduğu için Snap Seed kullandığınızda sersemliyor fakat 3.defadan sonra etkisini kaybediyor. Firecracker kullanarak yine aynı şekilde sersemletebiliyorsunuz ve son olarak üstüne Fistful of Ash attığınızda sersemleyebiliyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Depths
    Toplam Canı: 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Corrupted Monk, Mibu Breathing Technique
    Verdiği Tecrübe Puanı: 5500

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Great Shinobi Owl (Zorunlu)

    Owl ile olan bu dövüş oyunun kırılma noktasında gerçekleşiyor. Dövüşten önceki konuşmanızda yaptığınız tercihe göre onunla dövüşüyorsunuz. Eğer ona itaat etmek yerine karşı çıkarsanız dövüş direk başlıyor. Bu dövüşte Owl’un iki farklı fazı bulunuyor. İlk fazında kılıcıyla yaptığı saldırılarla beraber sık sık shruiken kullanıyor ve arada patladığında yeşil bir duman yayan bir keseciği yere atıyor. Bu kesecikten kaçınmaya bakın zira bundan yayılan dumandan etkilenirseniz bir süreliğine Healing Gourd kullanamıyorsunuz. İkinci fazında ise bu hareketlerle beraber birkaç yeni saldırı yapmaya başlıyor. Bunlardan ilki havaya zıplayıp inerken etrafa zehir saçması, bu saçtığı zehir bir süreliğine düştüğü zeminde kalıyor ve üzerinden geçerseniz sizi zehirliyor. Bir diğeri firecracker saldırısı, buna maruz kalırsanız ciddi anlamda can kaybediyorsunuz. Sonuncusu ise yere vurup etrafa yaydığı sis saldırısı, bunu yaptığında bir anda başka bir yönden gelip saldırabiliyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Great Shinobi
    Verdiği Tecrübe Puanı: 6000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Isshin Ashina (Zorunlu)

    Shura sonunu seçtiğinizde karşınıza bu Isshin çıkıyor fakat öncesinde Emma ile dövüşmeniz gerekiyor. Emma’nın her ne kadar tek canı olsa da çok can alıcı hareketleri var bu yüzden tedbirli oynamanız lazım. Emma’yı öldürdükten sonra Isshin ile dövüşmeye başlıyorsunuz, ilk fazında kılıcı ile yapıyor saldırılarını, bunları savurarak posture üzerinden ilk canını alabilirsiniz. İkinci fazda ise kılıcı ile beraber ateş saldırıları yapmaya başlıyor ve bunlar ilk fazdaki saldırılarından daha ölümcül saldırılar. Bu fazda kontrollü ve yavaş oynayarak posture’den ziyade canını düşürmeye odaklanmalı, canı düşük seviyeye gelince posture barını doldurmaya odaklanmanız lazım.

    Bulunduğu Yer: Ashina Castle
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Isshin Ashina, One Mind Kabiliyeti
    Verdiği Tecrübe Puanı: 10000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    True Corrupted Monk (Zorunlu)

    Mibu Köyünde karşılaştığınız hayalet halinden sonra Fountainhead Palace bölgesinin girişinde gerçek hali sizi karşılayacak. Bu halini geçmeden bölgede ilerlemek mümkün değil. Hayalet haline kıyasla 3 canı var fakat bu 3 canın ilk 2’sini gizlilik ile indirebilirsiniz. İlk fazında dövüş alanına girer girmez atlayacağı yerin üzerindeki dala çıkıp birkaç saniye bekledikten sonra tepesinden saldırabilir ve bir canını indirebilirsiniz. İlk canını kaybettiğinde etrafa sis yayıp illüzyonlarıyla size saldıracak, sis yayılmaya başladığı anda yine aynı ağaca çıkıp doğru zamanı bekleyerek illüzyonu değil de kendi belirdiğinde üstüne atlayarak 2.canını da alabilirsiniz. Gizlilik ile ilk 2 canını indirmek istemiyorsanız ise saldırılarını savuşturarak posture barını doldurmayı deneyin zira bu iki fazda canına yüklenmekten daha etkili olacaktır bu yöntem. Son fazında ise kendisiyle dövüşmek zorundasınız ve bu fazında posture barını doldurmaktan ziyade canını düşürmeyi deneyin. Son fazında önceki saldırılarıyla beraber öne doğru eğilip bir şeyler fışkırttığı terror saldırısı da yapmaya başlıyor, bu saldırıdan kaçınamazsanız ölme şansınız da var.

    Bulunduğu Yer: Fountainhead Palace
    Toplam Canı: 3
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: True Monk, Dragon’s Tally Board
    Verdiği Tecrübe Puanı: 8000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Divine Dragon (Zorunlu)

    Oyundaki en zarif boss bu olsa gerek, bu dövüş bir dövüş gibi geçmese de muazzam bir atmosferi var. Bu boss dövüşüne girebilmek için Fountainhead Palace’daki sunağa gitmeniz lazım, orada etkileşime girerek bu boss’un alanına giriyorsunuz. Alana ilk girdiğinizde sizi beyaz ağacımsı küçük ejderhalar karşılıyor, bu ejderhaların arasında biraz beklerseniz ağaçlar beliriyor. Bu ağaçlara kancanız ile çıkıp sonrasında bu ejderhaların birine yukarıdan bitirici vuruşu yaparsanız Sekiro beraberinde ciddi bir hasar vererek birkaç tanesini daha öldürüyor. Bu saldırıyı birkaç kez yaptığınızda bu beyaz ağacımsı ejderhalar ölüyor ve Divine Dragon’un kendisi beliriyor. Dragon belirdiğinde önünde birkaç tane ağaç oluyor, bu ağaçlara rastgele sırayla yıldırım düşüyor. Yıldırım düşmeden önce ağacın üzerinde sarı renkte bir belirti oluyor, bunu gördüğünüz ağacın üzerine kancanız ile çıkmanız gerekli. Çıktığınız ağaca yıldırım düştüğünde Dragon’a işaretlenip saldırı yaparak canını düşürebiliyorsunuz. Bu yöntem dışında ona zarar verebilmeniz mümkün değil. Saldırıyı yediğinde üzerinize rüzgâr yollayıp sizi uzaklaştırabiliyor, bunu yaptığında da yatay ve dikey olmak üzere iki farklı kılıç saldırısı yapıyor, bunlardan rahatlıkla kaçabilirsiniz. Yıldırım düşen ağaçlara çıkıp canı bitene kadar devam etmeli sonrasında düştüğünde kılıcının üzerinden başına gidip gözyaşlarını almalısınız.

    Bulunduğu Yer: Fountainhead Palace
    Toplam Canı: 1
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Divine Dragon, Divine Dragon’s Tears
    Verdiği Tecrübe Puanı: 12000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Owl (Father) (Tercihe Bağlı)

    Owl’un bu haliyle karşılaşabilmeniz için Purification sonu şartlarını yerine getirip Father’s Bell’i kullanarak Hirata Estate bölgesine gelmeniz lazım. Bu ikinci Hirata Estate bölgesinde Lady Butterfly yerine Owl’un bu haliyle dövüşeceksiniz. Hirata Estate bölgesinde oyun geçmişe bağlanıyor ve bu geçmişte Owl güç olarak en parlak döneminde bu yüzden de önceki haline kıyasla çok daha güçlü. Great Shinobi hali gibi bunun da iki farklı fazı var. İlk fazında önceki halinde yaptığı hareketleri karışık olarak yapıyor ayrıca gözden kaybolup bir anda tepenize çökme gibi yeni numaralarla geliyor. İkinci fazında adı gibi bir baykuş illüzyonu ona eşlik ediyor, arada o illüzyonu üzerinize yollayıp ciddi hasar veren ateşli bir saldırı yapabiliyor. Bu halinde bir özelliği daha var ki akıllara zarar, adam mikiri karşılaması yapabiliyor yani ona doğru delici bir saldırı yaparsanız yaptığınıza sizi pişman ediyor bu yüzden mikiri ile karşılık verilebilen saldırıları denemeyin.

    Bulunduğu Yer: Hirata Estate
    Toplam Canı: 2
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Foster Father, Aromatic Flower
    Verdiği Tecrübe Puanı: 10000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Demon of Hatred (Tercihe Bağlı)

    Bu boss oyunda Interior Ministry Ashina’yı işgal ettiğinde Gyoubu Oniwa ile dövüştüğünüz alanda beliriyor. Kuşkusuz oyundaki en zor bosslardan biri, zor yapan şey ise oyundaki diğer düşmanlara benzemiyor oluşu. Posture barı üzerinden pek etkili olamadığınız düşmanlar oyunda var fakat onlarda bile can iyice düştüğünde posture etkili olmaya başlıyor. Bu boss’da ise posture barı hiçbir şekilde etkili değil. Bu bossu yenmek için tamamen canına odaklanmanız lazım ve canı oldukça fazla. 3 farklı faza sahip ve hepsinde de ciddi anlamda hasar veren saldırıları var. Boss alanı her ne kadar büyük olsa da kendisi de büyük olduğu için bir anda başından sonuna gidip gelebiliyor. Saldırılarının neredeyse hepsi ateşli saldırı bu yüzden canınızı götürürken aynı zamanda sizi yakıyorlar ve bu sayede de ciddi hasar veriyorlar. Malcontent protezi bu boss dövüşünde işinize yarayabilir fakat çok zor durumlarda kullanamaya bakın zira 3.defadan sonra alışıyor ve sersemlemiyor. Divine Confetti az da olsa verdiğiniz hasarı artırıyor. Loaded Umbrella protezinin Suzaku’s Lotus versiyonu da saldırılarından kaçınma konusunda size yardım edebilir. Bu boss dövüşünde ciddi anlamda sabırlı ve kontrollü oynamanız lazım yoksa sizi tek saldırıda bitirebilir o kadar güçlü bir boss.

    Bulunduğu Yer: Ashina Outskirts
    Toplam Canı: 3
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Hatred Demon, 2 tane Lapis Lazuli
    Verdiği Tecrübe Puanı: 15000

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    Isshin, the Sword Saint (Zorunlu)

    Shura sonu dışındaki tüm sonların final boss’u Isshin’in bu hali. Oyundaki en zor boss’lardan, birçoğuna göre ise en zoru. Bu dövüşün başında ilk olarak Genichiro ile dövüşüyorsunuz, buradaki hali Ashina Kalesindeki dövüşün üçüncü fazındaki gibi ama ek olarak Mortal Blade’de sahip olduğu için onunla gelen saldırıları da var. Genichiro’yu alt ettikten sonra Isshin geliyor. İlk fazında kılıcı ile çeşitli saldırılar yapıyor, bunları savuşturarak posture barını doldurup ilk canını götürebilirsiniz. İkinci fazı ise belki de sizi en zorlayacağı fazı olacak zira burada kılıç saldırılarının yanına mızrak saldırıları ve tabancası da ekleniyor. Mızrağı ile yaptığı saldırıları savurmak kılıcı ile yaptığı saldırıları savurmaktan daha zor oluyor genelde. Kendinden çok uzaklaşırsanız da tabancasını çıkarıp sıkmaya başlıyor. Bu fazda kontrollü oynayarak canına yüklenmeyi deneyin, posture barını doldurmakta bir seçenek fakat hata yapmanız halinde canınızı yakar. Son fazı ise ikiye kıyasla daha rahat geçiyor, burada karşıladığınızda ciddi posture hasarı verebildiğiniz yıldırım saldırısını yapmaya başlıyor. Bu saldırıyı yaptığı zaman Genichiro’nun saldırılarında yaptığınız gibi zıplayıp inerken saldırırsanız yıldırım ona gidiyor ve büyük hasar yiyor.

    Bulunduğu Yer: Ashina Reservoir
    Toplam Canı: 3
    Öldürdüğünüzde Kazandığınız: Memory: Saint Isshin, Dragon Flash Kabiliyeti
    Verdiği Tecrübe Puanı: 20000




    _______________________________________________________________________


    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]



    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]

    Sekiro: Shadows Die Twice [Ana Konu] [Türkçe Rehber] [GOTY 2019]


    _______________________________________________________________________





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CheKD -- 17 Haziran 2020; 2:52:50 >



  • -Mekanlar çok geniş, hangi yöne gitmeniz gerektiğine dair en ufak yardım yok
    -Açık dünya değil ama açık dünya gibi de aynı zamanda, özgürlüğü hissediyor nereye gitmek isterseniz gidiyorsunuz
    -Mini boss'ların iki adet sağlık barı var ve zorluyorlar. Bu düşmanları mutlaka kesin, Prayer Bead ve Gourd Seed adında iki item elde ediyorsunuz, bunlar da Sağlık seviyenizi, Posture seviyenizi ve Sağlık suyunuzun adetini (Estus Flask) geliştirmeye yarıyor. (Posture seviyesi stamina'nın yerine gelen zamazingo, darbe aldıkça seviye yükseliyor ve duruşunuz bozuluyor, bozulunca da kritik saldırı yiyorsunuz tabii aynı şey düşmanlar içinde geçerli)
    -Çoğunlukla birden fazla düşmanla savaşmak zorunda kalıyorsunuz, bazen sayıları 4, 5'e bile çıkıyor pek adil bir dövüş olduğunu söyleyemem. Eğer ortalama bir oyuncuysanız muhtemelen öleceksiniz ve çok zorlanacaksınız, yenebilmek için zekice yöntemler geliştirmek durumunda kalabilirsiniz
    -Sekiro gizlilik ögelerine sandığınızda da fazla bir şekilde odaklanıyor, başarılı olabilmek için bunu kullanmak zorundasınız, zaman zaman düşman sayısı saçma rakamlara ulaştığı için gizlilik mekaniği sayesinde tek tek indirebilirsiniz
    -Dünya diğer FS oyunlarına göre daha canlı, yaşadığınız daha fazla hissediyorsunuz
    -NPC'ler etrafta olan bitene tepki verebiliyor, onlardan çeşitli bilgiler ve görevler alabiliyorsunuz
    -Ölüp dirildikçe dragonrot denilen hastalığı yayıyorsunuz ve bu NPC'ler hastalıktan etkileniyor, etkileşime geçemiyor ve görevlerini alamıyorsunuz ama hastalığa yakalanmış NPC'yi iyileştirme imkanınız da var (Bu Dragonrat Demon's Souls'daki World Tendency sistemi ile çok benzer olmuş, orada da Body formunda ölündüğünde dünya karanlığa gömülüyor ve zorlaşıyordu, yine Body formunda bazı boss'ları kestikçe dünyayı iyileştiriyorduk, Sekiro'da bu hastalık düşmanları etkiliyor mu bilgi yok ama etkiliyorsa DeS'deki sistemin aynısı olmuş diyebilirim)
    -Bazı mini boss'lar geçmiş Souls oyunlarındaki düşmanlardan bile zor
    -Bir düşmanın etrafında dönerek, ona backstab atma taktiği Sekiro'daki hızlı düşmanlarda işe yaramıyor adeta suratınıza zıplıyorlar, bu durumlarda Nioh'daki mekaniğe benzer şekilde art arda bloklama işleminden sonra saldırmak gerekiyor, eğer yanlış bir harekette bulunursanız muhtemelen ölürsünüz
    -Yetenecek ağacı Ninja yetenekleri ve Protez kol yetenekleri olarak iki kısımdan oluşuyor. Düşmanları tekrar tekrar tekrar öldürerek elde edilen xp ile bu yetenekler açılıyor. Yetenekler oldukça önemliler ve çoğu zaman hayatınızı kurtarıyor
    -Gizlilik bazı bölgelerde elzem, bir düşmanı öldürmek için en ideal yöntem denilebilir çünkü işi oldukça kolaylaştırıyor ama düşmanlardan kaçmak ya da oyunda ilerlemek için de gizliliği kullanabilirsiniz, bu sayede gitmeniz gereken yol üzerinde duran 15 düşmanı her seferinde öldürmek zorunda kalmıyorsunuz fakat bu durum aynı zamanda oyunun en kötü kısmı denilebilir, çünkü bazı zamanlar 15-20 düşmanı öldürmüş checkpoint'e ramak kala son düşman tarafından öldürülüyorsunuz bir sonra ki deneme de tekrar aynı zahmete girmek pek de içinizden gelmiyor bu yüzden hepsini rahatlıkla es geçip gitmeniz gereken yere gidiyorsunuz
    -Oyundaki bazı düşmanların Posture seviyesi çok hızlı yükselebiliyor bu ilk bakışta avantaj gibi gözükse de bu tip düşmanlar da haddinden fazla agresif ve hızlı olabilir
    -Bazı gizli odalar da mevcut, buralar da işe yarar eşyalar bulunabiliyor
    -Sekiro ilk bakışta Ninja Souls gibi gözüküyor olsa da aslında kendi tarzı olan farklı bir oyun, özellikle yeni eklenen Posture özelliği oynanış mekaniğini diğer Souls ve BB oyunlarına göre bir hayli değiştiriyor. Eski oyunlarda sadece vuracağınız darbeye odaklanırken burada darbe vurmanız yeterli olmuyor, düşmanın Posture seviyesini doldurarak kritik vurmanız gerekiyor. Sekiro'yu oynamak, herhangi bir Souls oyunundan sonra BB'nin mekaniklerine alışmaya çalışmak gibi hissettiriyor ama yine de eski oyunlarla olan benzerliği çok fazla değil. FS oyunlarına ne kadar aşina olursanız olun ufak bir şok yaşama ihtimaliniz var
    -Başka oyuncuları yardıma çağıramadığınız için oyundaki her düşmanla kendiniz yüzleşmek zorundasınız, bu da karşılaşmaları çok daha mücadeleci hale sokuyor ama bir o kadar da tatmin edici
    Uzun sürdü ama oyunun ilerleyiş güzergahını ve sonlarının şartlarını bir rehber başlığı olarak hazırladım.





    Oyunun başlangıcında ne bir silahınız var ne de protez kolunuz, Ashina Reservoir'de çaresizce oyuna başlıyorsunuz. İlk amacınız efendiniz Lord Kuro'nun tutulduğu Moon-view Tower'a gidip onunla konuşmak ve onu oradan kurtarmak.


    Burada silahınız olmadığı için gizlice ve yavaşca ilerleyip Moon-view Tower'a ulaşmanız lazım. Moon-view Tower'a ulaştığınızda Kuro size kılıcınız Kusabimaru'yu verecek ve kendisini kurtarmanız için Ashina Kalesinde bulunan gizli geçidi bulmanızı isteyecek. Odadan çıkmadan Kuro ile tekrar konuştuğunuzda size oyunda canınızı yenilemenizi sağlayan ve sürekli yenilenen Healing Gourd'u verecek.


    Moon-view Tower'a giderken ilk mini-boss düşman Leader Shigenori Yamauchi ile karşılacaksınız. İlerlemek için onu yenmek zorundasınız kendisi opsiyonel bir mini boss değil. Bu boss'u geçince Ashina Reservoir bölgesinde bulunan köprünün altındaki alana inmeniz lazım, orada kapalı bir kapı bulunuyor, o kapı gizli geçide açılan kapı. Bu kapıyı bulduğunuzda Kuro'ya haber veriyorsunuz ve geldiğinde gizli geçidi kullanarak kalenin dışına çıkıyorsunuz.


    Kalenin dışına çıktığınızda Genichiro Ashina sizi karşılayacak ve gitmenize izin vermeyecek bu yüzden oyundaki ilk boss savaşınız başlayacak. Bu dövüşte Genichiro'yu yensenizde yenmesenizde sonuç değişmeyecek her türlü kolunuzu ve efendiniz Lord Kuro'yu kaybedeceksiniz.


    Genichiro kolunuzu kestikten sonra kendinizi Dilapidated Temple'da Sculptor'ın yanında bulacaksınız. Ara sahne bittikten sonra kendisiyle konuşun ve protez kol hakkındaki temel bilgileri öğrenin çünkü ileride yeni bir protez bulduğunuzda veya protez kolunuz için bir aracı geliştirmek istediğinizde gitmeniz gereken kişi kendisi olacak.


    Sculptor ile konuştuktan sonra tapınaktan dışarı çıkın ve Emma ile konuşun, size Healing Gourd hakkında bilgi verecek ve eğer oyunda bulduğunuz Gourd Seed'ler olursa kendisine götürmenizi isteyecek. Emma'ya verdiğiniz her Gourd Seed Healing Gourd sayınızı bir artırıyor.


    Dilapidated Temple'da Emma ve Sculptor ile beraber bir karakter daha bulunuyor, kendisi Hanbei the Undying. Karakterle konuştuğunuzda onunda kaderinin sizinkinden farklı olmadığını öğreneceksiniz. Eğer isterseni Hanbei ile konuşup kendisiyle oyunun dövüş mekaniklerini çalışabilirsiniz, oyundaki temel saldırı şekilleri ve onları savunma şekillerini öğrenmek için güzel bir başlangıç olabilir.


    Bu bölgede bulunan üç karakterle konuştuktan sonra gitmeniz gereken yer Ashina Outskirts, bu bölge Ashina Kalesine girmek için geçmeniz gereken bir bölge. Loaded Shuriken bu bölgede bulunuyor, hakkında daha detaylı bilgi almak için protez kol araçları bölümüne bakabilirsiniz.


    Bu bölgede ilk karşılaşacağınız Mini-Boss General Naomori Kawarada, bu da önceki mini boss gibi opsiyonel değil bu yüzden kendisini öldürmeniz gerekiyor.


    Kawarada'ı kestikten sonra Inosuke Nogami ve annesini yıkık dökük bir evde bulacaksınız. Inosuke sizden annesine yardım etmenizi isteyecek ve sizde kabul edip annesiyle konuştuğunuzda annesi sizi Inosule sanıp sürekli elinde tuttuğu ve kendisini hipnotize eden Young Lord's Bell Charm'ı verecek. Çanı aldığınızda tekrar Inosuke ile konuşursanız size teşekkür edecek ve çan hakkında kısa bilgiler verecek.





    Inosuke'yi bulduğunuz yerin yakınlarında bir tepe bulunuyor ve tepede sürekli kargalar uçuşuyor eğer oraya çıkarsanız oyundaki ilk Memorial Mob ile tanışmış olacaksınız. Memorial Mob ile tanıştığınızda eğer yanınızda 500 altın varsa Robert's Firecracker'ı alıp Firecracker protez kol aracını açabilirsiniz.





    Memorial Mob'u geçip ilerlediğinizde kalenin dış surları sizi karşılayacak ve burada bir topçu ve birkaç düşman bulunacak, bunları geçtiğinizde ileride Chained Ogre'nin olduğu bölgeye yaklaşacaksınız. Bu bölgeye girmeden Anayama the Peddler ile tanışabilir ve ondan geçmişinize dair bilgi satın alabilirsiniz. Bir süre sonra tekrar yanına gittiğinizde size çeşitli mallar satmaya başlayacak.





    Anayama ile konuştuktan sonra ilerlediğinizde karşınıza Chained Ogre çıkacak. Bu mini boss'da opsiyonel olmadığı için kendisini öldürmeniz lazım. Chained Ogre'yi öldürüp ardındaki binanın içine girdiğinizde burada ararsanız Gourd Seed ve dürbün bulabilirsiniz.


    Binadan dışarı çıktığınızda yeni bir mini boss General Tenzen Yamauchi sizi karşılayacak, isterseniz kendisiyle dövüşebilir isterseniz de kendisini geçip gidebilirsiniz, öldürmek zorunda olduğunuz bir boss değil.


    Generali geçtikten sonra bu alandan Headless mini bossuna ve oyunu zorlaştıran fakat eşya düşürme şansını artıran çana ulaşabilirsiniz. Eğer yanınızda Divine Confetti ve Pacifying Agent yoksa Headless ile uğraşmayın, öldüremezsiniz.





    Generali öldürdükten sonra vadiden aşağıya inip dev yılanı geçmeniz lazım, burada saklanarak ilerleyerek yılandan kaçmanız lazım çünkü öldürme şansınız yok, en fazla vadideki çadıra saklanıp yılan geldiğinde kendisini yaralayıp kaçmak için kendinize zaman yaratabilirsiniz.


    Dev yılanı geçtikten sonra ilerlemeye devam edin, bir savaş alanına denk geleceksiniz. Bu savaş alanına girdiğinizde oyunun ilk ana bossu Gyoubu Oniwa karşınıza çıkacak. Oniwa'yı öldürdüğünüzde Ashina Kalesinin kapıları açılacak ve içeri girebileceksiniz.


    Ashina Kalesine girmeden bu alanda bulunan kulenin içinde olan Tengu of Ashina ile konuşup görevini yerine getçirebilir ve Ashina Arts kabiliyet ağacını açabilirsiniz. Ayrıca bu alanda Battlefield Memorial Mob'da var onunla konuşarak sattığı çeşitli eşyalardan bazılarını satın alabilirsiniz, kendisi 1 tane Dragon's Blood Droplet ayrıca Ashina Outskirts'deki Memorial Mob'dan Robert's Firecracker'ı almadıysanız buradan alabilirsiniz.


    Yine Ashina Kalesine girmeden oyunda opsiyonel olarak bulunan bir alan gidebilirsiniz. Inosuke'nin annesinden aldığınız Young Lord's Bell Charm'ı Dilapidated Temple'a gidip Sculptor'ın bulunduğu yerde bulunan orijinal Buda heykeline sunarak 3 yıl öncesine Hirata Aile Evinin bulunduğu bölgeyede gidebilirsiniz.


    Bu bölgenin girişinde bir nehir bulunuyor, bu nehirde Pot Noble Harunaga bulunuyor, kendisiyle burada tanışabilir ve eğer Treasure Carp'ınız varsa kendisinden sattığı özel eşyalar alabilirsiniz, Dancing Dragon's Mask'ın üç parçasından biri satıcıda bulunuyor ve karşılığında 7 tane Treasure Carp istiyor. Pot Noble'un bulunduğu bölgede 5 tane balık ve bir tane ayrı olarak Treasure Carp bulunuyor fakat ilk gittiğinizde bu balıklardan sadece 5 tanesini öldürebilirsiniz zira diğer ikisi suyun altında bulunuyor.


    Pot Noble ile konuştuktan sonra alandaki NPC'ler ile konuşabilir ve bu bölgede neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca Flame Vent, Mist Raven ve Loaded Axe protez kol araçları bu bölgede bulunuyor, haklarında daha detaylı bilgi almak için Protez Kol araçları başlığına bakabilirsiniz.


    Alanda ilerlemeye devam ettiğinizde bu alanda bulunan 2 mini boss'dan ilki olan Shinobi Hunter Enshin of Misen karşınıza çıkacak, isterseniz öldürebilir ve Prayer Bead alabilirsiniz. Shinobi Hunter'ı geçip devam ettiğinizde yolun sonunda cayır cayır yanan bir eve denk geleceksiniz.


    Evin surları içerisine girdiğiniz The Owl yani babanız yaralı bir vaziyette oturmuş oluyor, onun la konuşup Hidden Temple Key'i almanız lazım. Bu anahtarı aldıktan sonra kancanız ile evden çıkıp ilerleyerek haydutların başında toplandığı mağaraya gelmeniz lazım. Bu mağaradan girip içerisindeki merdivenden yukarı çıktığınızda yanan evin diğer tarafına ulaşmış olacaksınız.


    Diğer tarafa ulaşıp alanın içerisinde bulunan küçük göleti geçtiğinizde alanın ikinci mini bossu Juzou the Drunkard ve adamları evin kapısında sizi bekliyor olacak. İlerleyip içeri girmek için Juzou'yu ve adamlarını öldürmeniz lazım, tavsiyem ilk önce adamlarını gizlice öldürün sonrasında kendisine saldırıdın, sıkıntı çekersenizde dövüş alanının yakınında bekleyen NPC'den yardım isteyin.


    Juzou'yu geçtikten sonra eve girin, evin içerisinde bir gizli duvar var ve duvarın üzerinde bir tablo var, bu tabloyu gördüğünüzde Hug Wall yapın Sekiro direk içeri girecek, buradaki Prayer Bead'i alın ve evin içerisinde ilerlemeye devam edin.


    Evin sonuna geldiğinizde bir oda olacak, odada evin alt kısmına giden yolu açan bir tabaka var onu kaldırıp evin aşağısına inin ve Hidden Temple Key ile kapıyı açın.


    Kapının ardında Lady Butterfly sizi bekliyor olacak, oyundaki ikinci ana boss dediğim gibi alan opsiyonel olduğu için öldürmek zorunda değilsiniz fakat öldürürseniz size saldırmak için kullandığı Phantom Kunai'yi Loaded Shruiken'e adapte edebilirsiniz.


    Lady Butterfly'ı yendiğinizde arkanızdan biri size saldırarak sizi yaralayacak ve alevlerin içerisinde kalacaksınız, alevlerin içerisindeyken Kuro yanınıza gelecek ve size sahip olduğu kanın gücününü kullanıp dirilme özelliğini verecek. Ayrıca Lady Butterfly'ı öldürdüğünüzde Sakura Droplet isimli bir eşyaya sahip olacaksınız, bu eşyayı kullanarak üçüncü dirilme hakkını elde edebilirsiniz.


    Lord Kuro sizinle gücünü paylaştığında geçmişe ait olan görü sonlanacak ve kendinizi Dilapidate Temple'da bulacaksınız, Sculptor ile konuştuktan sonra Ashina Kalesine dönebilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


    Ashina Kalesine giriş için kaldığınız yere döndüğünüzde karşınıza yeni ve geçmek zorunda olduğunuz Blazing Bull mini bossu çıkacak, bu bossu geçtiğinizde Gate Ashina Kalesine giriş yapacaksınız.


    Kaleye giriş yaptığınızda Gatehouse Key'i alabilir ve Loaded Spear protez kol aracını açabilisiniz.





    Ashina Kalesinin giriş bölgesi Ashina Reservoir'de iki tane mini boss ve bir tane NPC bulunuyor. Mini bosslar Seven Ashina Spears ve Lone Shadow Longswordsman, NPC ise Jinzaemon Komano. Jizaemon ile konuşarak görevini başlatabilir, mini bossları öldürerek Prayer Bead sayınızı artırabilirsiniz.


    Reservoir bölgesini tamamladıktan sonra Ashina Kalesine girebilirsiniz, kalenin girişinde General Kurnosuke Matsumoto mini bossu ve adamları sizi bekliyor olacak, kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz. General'in sol tarafında yani Old grave tarafındaki bölgeye geçiş yapmak için General'in ardından hemen sağ yapmanız lazım, sağ yaptığınızda Fujioka the Info Broker karakteri ile tanışacaksınız, eğer görevini tamamlarsanız sizin için eşya satmaya başlayacak ve Dilapidate Temple'a yerleşecek.


    Fujioka'nın görevini tamamlamak için Ashina Kalesindeki tüm mavi elbiseli samurayları öldürmeniz gerekli, hepsini öldürüp yanına giderseniz görevini tamamlayabilirsiniz.


    Mavi elbiseli samurayların bulunduğu alanın sonunda bir mini boss bulunuyor Ashina Elite - Jinsuke Saze, kendisi silahşör gibi kılıç çeken bir manyak ve şansınıza kendisi opsiyonel bir mini boss, kendisiyle dövüşmek istemezseniz kalenin çatısından Genichiro ile dövüş yapabileceğiniz alana ulaşabilirsiniz.


    Sabimaru protez kol aracı bu bölgede bulunuyor, Protez Kol Araçları başlığında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


    Jinsuke Saze'yi geçip kalenin tepesine çıktığınızda Kuro ve Genichiro'yu konuşurken bulacaksınız. Siz ortaya çıkınca Kuro kalenin içerisinde bulunan odasına girecek ve siz Genichiro'yla dövüşmeye başlayacaksınız.


    Genichiro dövüşü başında iki fazmış gibi görünse de üç faz aslında ilk iki fazında aynı hareketleri tekrarlarken üçüncü fazında Tomeo'nun kendisine bahşettiği yıldırım atma özelliğini kullanacak, bunu savurmak içinde Genichiro tam yıldırım saldırısını yaparken zıplayıp yere inmeden saldırı tuşuna basarak size yolladığı yıldırım saldırısını kendisine geri yollayabilirsiniz.


    Genichiro dövüşü bittikten sonra Kuro'nun odasına girebileceksiniz, burada Kuro sizi bekliyor olacak. Onunla konuşup ilerleme planını belirleyeceksiniz. Size Mortal Blade isimli bir kılıçtan bahsedecek ve daha detaylı bilgi almanız için sizi Isshin Ashina'ya yönlendirecek. Burada Isshin'in yanına gitmeden Kuro'yla konuşup kendisine Sakura Droplet'i vererek bir dirilme hakkı daha kazanabilirsiniz.


    Isshin Ashina kalede bulunan bir tane izleme kulesinde bulunuyor, ona ulaşmak için çatılardaki tütsüleri takip edebilirsiniz ya da Jinsuke Saze önceki Idol'e dönüp oradan merdivenlerden aşağıya inip camın kenarında bekleyen 2 samurayı öldürüp arkalarındaki kağıttand uvarı kılıcınızla parçalayarak geçip sonrasında bulunan 3 tane ninjayı geçerek arkalarındaki merdivenden Isshin Ashina'ya ulaşabilirsiniz.


    Isshin Ashina'nın bulunduğu yere ulaştığınızda kendisiyle konuşun, size hikaye hakkında bilgiler verecek. Isshin ile konuştuktan sonra ilk önce Great Serpent Shrine'a gitmeniz gerekiyor çünkü siz Isshin Ashina ile konuştuktan sonra Tengu of Ashina o alana geçiyor.


    Tengu of Ashina'nın yanına gitmeden kabiliyet ağaçlarının en az birinde en üst kabiliyeti açmanız lazım eğer en üst kabiliyetlerden biri açıksa Tengu of Ashina'dan Mushin Esoteric Text'i alabilirsiniz.





    Tengu of Ashina'dan Mushin Esoteric Text'i aldıktan sonra tekrar Kuro'nun yanına dönün size ilerlemeniz için Gun Fort Shrine Key'ini verecek.


    Kuro'yla konuştuktan sonra bir sonraki durağınız Senpou Temple, Mount Kongo olacak. Buraya gitmek için Ashina Kalesininin girişindeki köprüden yaşlı kadının baktığı tarafa doğru ilerlemeniz lazım. Aşağıda nasıl gideceğinizi gösteren bir video mevcut.





    Senpou Temple bölgesine girdiğinizde girişinde bulunan NPC, Kotaru ile konuşup onunda görevini yapabilirsiniz. Kotaru hakkında detaylı bilgi Karakterler başlığında olacak.


    Kotaru ile konuştuktan sonra bölgede ilerlemeye devam edin, karşınıza bir köprü çıkacak burada Armored Warrior'u halletmeniz lazım. Kendisi geçmek zorunda olduğunuz bir mini boss ve ölmüyor, kendisini geçebilmeniz için Deathblow'a açık olduğunda köprünün kenarına yakın bir vaziyette olmalı ve onu o tarafa doğru itmelisiniz yani kendisini aşağıya atmanız lazım.


    Bu alanda bir tane opsiyonel mini boss bulunuyor, Long Arm Centipede Sen-Un isterseniz kendisini öldürebilirsiniz.


    Return: İlerlemeye devam ettiğinizde bir tepeye çıkacaksınız, tepenin zirvesinde bir tapınak bulunuyor ve burada Senpou'daki Monk'ların başı High Priest bulunuyor, kendisiyle konuşup Holy Chapter: Infested'ı alabilirsiniz. Tabii şöyle bir şey var eğer buraya Genichiro'yu yenip Kuro ile konuştuktan sonra geldiyseniz bahsettiğim High Priest artık yerinde olmuyor. Holy Chapter: Infested ise Corrupted Monk'u yendikten sonra su altına dalma kabiliyetinizi açtığınızda Temple Ground Idol'ün yanındaki gölette oluyor.


    Tepedeki tapınağa çıktığınızda tapınağın ortasında bir sunak bulunuyor, bu sunakta bir çan var, onunla etkileşime girip çanı çaldığınızda Illusory Hall'a gidiyorsunuz. Burada Folding Screen Monkeys ana bossu bulunmakta, Mortal Blade'i alabilmek için burada bulunan 4 maymunu öldürmeniz lazım.


    4 maymunu öldürdüğünüzde oyun sizi direk Divine Child'ın yanına yolluyor ve onunla konuşmaya başlıyorsunuz. Konuşma sonrası size Mortal Blade'i sunuyor ve artık Mortal Blade'e sahip olmuş oluyorsunuz.


    Return: Mortal Blade'i aldıktan sonra Divine Child'a eğer elinizde varsa Holy Chapter: Infested'ı verin ve kendisinden Rice isteyin. Rice'ı yiyin ve oyunda başka bir alana gidip tekrar gelin ve tekrar isteyerek yine yiyin. Bu durumu birkaç kez tekrarlayın, bir süre sonra Divine Child uykuya dalacak ve kendisini uyandırıp son bir kez daha Rice istemeniz gerekecek. Son kez istediğiniz Rice'ı da yiyip yine başka bir alan gidip geri dönün. Geri döndüğünüzde Divine Child rahatsızlanmış olacak ve sizden Persimmon isteyecek. Kendisine en az bir tane Persimmon vermeniz lazım, Persimmon'u Senpou Temple bölgesinde Shungendo Idol'ünün yakınında bulunan Memorial Mob'dan 30 altın karşılığında satın alabilirsiniz.


    Return: Divine Child'a Persimmon verip sonrasında tekrar Rice istediğinizde bu sefer kendisi size Rice for Kuro eşyasını verecek ve bunu Kuro'ya vermenizi isteyecek. Bu eşyayı aldıktan sonra Divine Child'ın yanından ayrılabilirsiniz.


    Rice For Kuro'yu aldıktan sonra tapınağın arkasında bulunan mağaradan ilerleyip ardında bulunan tepeden Senpou Esoteric Text'i alabilirsiniz ve Temple Arts'ı açabilirsiniz, detaylı bilgi Kabiliyetler başlığında mevcut.


    Senpou Esoteric Text'i aldıktan sonra bölgeden çıkıp tekrar Kuro'nun yanına gitmeniz lazım.


    Return: Ashina Kalesi bölgesine döndüğünüzde Kuro'nun yanına gidin ve kendisiyle konuşun. Mortal Blade'i aldığınızı görünce sizinle bir sonraki adımı konuşacak. Ne yapacağınızı konuştuktan sonra kendisine Divine Child'dan aldığınız Rice for Kuro eşyasını verebilirsiniz. Kuro bu eşyayı aldığında sizin için Sweet Rice Ball eşyasını hazırlayacak tabii bunun için Rice for Kuro'yu verdikten sonra Idol'de bir kere oturmanız gerekiyor. Idol'de oturup tekrar Kuro'yla konuştuğunuzda Sweet Rice Ball'u alıyorsunuz.


    Return: Sweet Rice Ball'u aldıktan sonra Inner Sanctum'a gidiyorsunuz ve oradan Illusory Hall'a geçiyorsunuz çünkü Divine Child oraya geçecek. Illusory Hall'da kendisiyle konuşuyorsunuz, size Senpou Temple'ın High Priest'inden bahsediyor ve onun bu bölgede bir mağarada olduğunu söylüyor. Söylediği mağara Senpou Esoteric Text'i almak için geçtiğiniz mağara, mağaranın içerisinde ilerlediğinizde ölü priestlerin yan yana oturduğu bir yere geliyorsunuz, orada High Priest'i(Mavi elbiseli) ölü olarak buluyorsunuz ve üzerinde bir eşya olduğunu görüyorsunuz. High Priest'in ölüsünden bahsettiğim eşyayı yani Holy Chapter: Dragon's Return eşyasını alıyorsunuz.


    Return: Bu eşyayı aldıktan sonra Inner Sanctum'a gidiyorsunuz ve Divine Child'a veriyorsunuz. Divine Child Holy Chapter'ı okuduktan sonra size iki tane yılanın kalbinden bahsediyor ve bu kalpleri kendisine götürmenizi istiyor.


    Bu konuşmayı yaptıktan sonra tekrar Great Serpent Shrine'a gidip oradan ilerleyerek Sunken Valley bölgesine giriş yapmanız lazım. Bu bölgenin sonuna geldiğinizde 1 tane topçu ve iki tane normal silahlı düşman bulunuyor, onları öldürdükten sonra aşağıya atlıyorsunuz ve Gun Fort bölgesine giriş yapıyorsunuz.


    Gun fort bölgesinde oldukça hızlı ilermeniz lazım çünkü 6-7 tane düşman size nişan alıp saldırıyorlar, ortada büyük bir heykelin bulunduğu yerde Snake Eyes Shirafuji bulunuyor, kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz.


    Snake Eyes'ı geçip dikkatlice Gun Fort'a ilerleyip içeri gidiğinizde Kuro'nun size verdiği Gun fort anahtarıyla kapıyı açıyorsunuz ve karşınızı Long-arm Centipede Giraffe çıkıyor, kendisi öldürmek zorunda olduğunuz bir mini boss bu yüzden halletmeniz lazım kendisini.


    Long-arm'ı geçtikten sonra bir köprüyle karşılaşıyorsunuz, buradan ilerleyip karşıya geçmeye çalıştığınızda 2 yıldan biri size saldırıyor ve köprüyü yıkıp sizi aşağıdaki suya düşürüyor, burada hızlıca hareket edip yılandan kaçmanız lazım. Yılanın ardında Riven Cave Idol'ü bulunuyor, oradan ilerlemeye devam ettiğinizde Bodhisattva Valley Idol'üne gidiyorsunuz, bu Idol Guardian Ape ana bossunun bölgesinin yakınında bulunuyor.


    Valley Idol'üne geldiğinizde Guardian Ape'i öldürmeniz gerekli. Kendisi iki fazı olan bir düşman, ilk fazında normal bir maymunmuş gibi saldırırken ikinci fazında kafasını kesmek için kullandığınız kılıcını kullanıyor.


    Guardian Ape'i geçtikten sonra ardındaki mağaraya girip Lotus of the Palace çiceğini almanız gerekli.


    Lotus'ı aldıktan sonra Valley Idol'üne tekrar dönüp yaşlı kadının yanından aşağıya atlamanız gerekli, aşağıya atlarken ağaçları kullanırsanız sorun olmaz. Aşağısı zehirli suların bulunduğu bir bölge ve burada Toxic Memorial Mob bulunuyor, kendisi değerli eşyalar satıyor isterseniz kendisinden alışveriş yapabilirsiniz.


    Return: Toxic Memorial Mob'u geçtikten sonra mağaranın içerisine giriyorsunuz. Bu mağara 2 yılandan ilkinin mağarası, burada ilerleyerek mağaranın sonuna geliyorsunuz ve mağaranın sonunda yılan sizi bekliyor oluyor, geçmeye çalışsanız bile geçmenize izin vermiyor bu yüzden yılanın sol tarafında duran maymunu Pupeteer Ninjutsu tekniğini kullanarak ele geçiriyorsunuz ve yılanın dikkatini dağıtmasını sağlıyorsunuz. Yılanın dikkati dağılmış haldeyken kancanız ile yılanın koruduğu yere geçiyor, içerideki Dried Serpent Viscera'yı alıyorsunuz yani kalplerden ilkini.


    Kalbi aldıktan sonra yukarıya kancayla çıkıp Ashina Depths bölgesine giriş yapabiliyorsunuz, kancayla yukarı çıkıp devam ettiğinizde Poison Pool Idol'üne ulaşıyorsunuz. Burada ilerlemeye devam etmeden önce Return sonu için tekrar Senpou Temple'a dönmeniz gerekiyor.


    Return: Yılanlardan Fresh Serpent Viscera'ya yani kalplerden diğerine sahip olan Senpou Temple bölgesinden ulaşılabiliyor, bunun içinde Puppeteer Ninjutsu tekniği gerekli, bu tekniği biliyorsanız Senpou Temple bölgesindeki ilk Idol'den ilerlediğinizde uçurumun kenarında bir uçurtma göreceksiniz, bu uçurtmanın başında bir Bambu kafalı var, ona Ninjutsu tekniğini uygulayarak ele geçireceksiniz ve uçurtmayı uçurtup sürekli havada kalmasını sağlayacaksınız. Uçurtma havada kalmaya başladığında ilerleyip yaşlı kadının olduğu yerdeki büyük ağaca gideceksiniz ve oradan uçurtmayı kullanarak karşıya geçeceksiniz. Karşıya geçtiğinizde ilerleyerek orada bulunan mağaraya girip Yılan'ın tepesindeki uçuruma ulaşmanız gerekiyor. Uçurumunda uzun tahta bir direk bulunuyor, bunun üzerine çıkıp aşağıda kayanın üstünde yılanın üzerine atlayıp onu öldürmeniz gerekiyor. Yılanı öldürdüğünüzde kalplerden bir tanesini almış oluyorsunuz.





    İki yılanında kalbini aldıktan sonra ilk önce Ashina Kalesine gidip Kuro'yla Guardian Ape'den aldığınız Lotus çiceği hakkında konuşuyorsunuz. Size çicek hakkında bilgi veriyor ve devam etmenizi söylüyor.


    Purification: Kuro ile konuştuktan sonra Isshin Ashina'nın bulunduğu kuleye dışarıdan gizlice gitmeniz lazım. Kendisinin bulunduğu kuleye vardığınızda Emma ile konuşmasına kulak misafiri olmayı deneyin eğer konuşmuyorlarsa The Owl boss savaşı öncesi sürekli aralıkla gidip dinlemeyi deneyin.


    Return: Kuro ile konuştuktan sonra Inner Sanctum'a gidin ve Divine Child'a iki yılanında kalbini verin. Divine Child kalpleri aldığında onları yiyeceğini söyleyecek bu yüzden konuşma sonrası bir kere Idol'e oturun ve sonrasında tekrar yanına gitmeyi deneyin, içerisine giriş kapalı olduğundan kapıdan ne yaptığına kulak misafiri olun.


    Divine Child'a kalpleri verdikten sonra Ashina Kalesinden Abandoned Dungeon bölgesine gidin. Bu alanda Doujun isminde bir NPC bulunuyor ve kendisi size bir görev veriyor, karakter hakkındaki detaylı bilgi Karakterler başlığında olacak. Ayrıca bu bölgede bulunan Bottomless Hole Idol'ünün yanında bir tane mini boss bulunuyor. Bu mini boss Shichimen Warrior ve kendisi opsiyonel bir mini boss eğer yanınızda Divine Confetti ve Pacifying Agent varsa kendisini öldürmeyi deneyebilirsiniz.


    Bottomless Hole'ün sonuna gittiğinizde Jinzaemon Kumano orada sizi bekliyor olacak onunla konuşup görevini devam ettirebilirsiniz. Yine o bölgede yaşlı kadın olacak, onun yanında aşağıya atlayayıp aşağı inerken kayalara kancanızla tutunarak Ashina Depths bölgesine ulaşabilirsiniz, burası Ashina Depths bölgesinin girişi yani Poison Pool'dan bir önceki bölge.


    Poison Pool bölgesinde bir mini boss bulunuyor, Snake Eyes Shirahagi kendisi opsiyonel bir mini boss isterseniz öldürebilirsiniz.


    Snake Eyes'ı geçtikten sonra karşınıza Guardian Ape'in kafasız versiyonu çıkıyor, yani ilk dövüşün ikinci fazındaki hali. Bu dövüş bir ana boss dövüşü, kendisinin iki fazı bulunuyor ilk fazı oldukça kolay olurken ikinci fazında arkadaşını çağırıyor ve iki tane Guardian Ape beraber dalıyorlar. Bu boss savaşını geçtiğinizde Bestowal Ninjutsu tekniği açıyorsunuz ve ileride bu alana tekrar gelirseniz yeni bir Shichimen Warrior bu bölgede oluyor.


    Bu bölgeyi geçtikten sonra Hidden Forest'a giriş yapıyorsunuz. Bu bölge sisler kaplı, sislerle kaplı olmasının nedeni ise Mist Noble isimli bir mini boss, kendisini öldürdüğünüzde bölgedeki sisler kalkıyor ve sislerin arasında bulunan düşman ruhlar ortadan kayboluyor.


    Mist Noble'a ek olarak bu bölgede iki tane daha mini boss bulunuyor, bunlardan bir tanesi Tokujiro the Glutton diğeri ise Headless.


    Mist Noble bölgede bir evin içerisinde bulunuyor, evin içerisine girip kendisini öldürdüğünüzde bölgedeki sis kalkıyor.


    Mist Noble'u öldürüp ilerlemeye devam ettiğinizde Mibu Village'e geliyorsunuz, bu bölgenin girişinde Battlefied Memorial Mob bulunuyor isterseniz kendisinden alışveriş yapabilirsiniz. Bölgede ilerlediğinizde Jinzaemon Kumano sizi Water Mill Idol'ünün yanında karşılıyor, kendisiyle konuşup görevini yerine getirebilirsiniz.


    Jinzaemon'u geçip sağ tarafa ilerlediğinizde karşınıza opsiyonel bir mini boss olan O'rin of the Water çıkıyor, kendisiyle konuşsanız da görmezden de gelseniz her türlü saldırmaya başlıyor. Eğer kendisini öldürürseniz Deathblow saldırısı sonrası canınızın artmasını sağlayan br kabiliyet kazanıyorsunuz ve Jinzaemon Kumano'nun görevi tamamlanıyor.


    Eğer O'rin'i öldürürseniz, öldürdükten sonra Jinzaemon'un yanına gidip görevini tamamlayın size ödül olarak Jinza's Jizo Statue verecek.


    O'rini geçtikten sonra Corrupted Monk ana bossuna denk geliyorsunuz, bu bossu kestikten sonra ardındaki mağaraya girip Shelter Stone'u almanız lazım. Ayrıca Corrupted Monk'u öldürdükten sonra Mibu Technique Kabiliyetini alıyorsunuzve suyun altında dalabilme kabiliyetine sahip oluyorsunuz. Eğer ilk başta Holy Chapter: Infested'ı almadıysanız gidip yukarıda yazdığım bölgeden alın ve Divine Child'a verin.


    Shelter Stone'u aldığınızda Fountainhead Palace'a gidebilmeniz için gerekli olan tüm eşyalara sahip olmuş oluyorsunuz ve oyunda Ashina Kalesi bölgesi kapanıyor çünkü bölgede isyan çıkıyor. Bu bölgeye tek girişiniz Abandoned Dungeon Idol'ünden oluyor.


    Abandoned Dungeon Idol'üne döndüğünüzde Genichiro ile dövüştüğünüz alana tekrar gitmeniz lazım, bu alana giderken isterseniz iki mini boss ile de dövüşebiliyorsunuz. Bunlardan ilki Ashina Kalesinin tepesinde bulunan mavi elbiseli samurayların toplandığı yerden aşağıya atladığınız alanda bulunan Chained Ogre, diğeri ise Ashina Elite ile dövüştüğünüz alanda bulunan Lone Shadow Vilehand.


    ÖNEMLİ ADIM: Genichiro ile dövüştüğünüz alan gittiğinizde The Owl ve Kuro'nun konuştuğu bir ara sahneyle karşılacaksınız, bu arasahne bittiğinde oyundan çıkın ve kaydınızı yedekleyin. Çünkü burası oyunun sonunu etkileyen kararı alacağınız yer.


    Kaydınızı yedekledikten sonra oyuna döndüğünüzde The Owl ile konuşmanız lazım, burada iki seçeneğiniz bulunuyor ya Iron Code'u seçip The Owl'u takip edeceksiniz ya da Kuro'ya hizmet etmeyi seçip The Owl ile ters düşeceksiniz.


    Shura: Eğer Iron Code'u seçip The Owl ile beraber olursanız oyunun Shura sonunu alacaksınız. Burada ilk olarak karşınıza Emma, the Gentle Blade çıkacak, kendisini geçtikten sonra Isshin Ashina çıkacak yani iki tane ana boss ile art ardına dövüşeceksiniz. İki bossu'da öldürdükten sonra ara sahne girecek ve oyun bitecek.


    Immortal Severence: Eğer burada Kuro'ya hizmet etmeyi seçerseniz The Owl ile dövüşmeye başlayacaksınız ve Immortal Severence, Purification ve Return sonlarına doğru gideceksiniz.


    The Owl'u alt edip Kuro'nun yanına indiğinizde ona tüm malzemeleri bulduğunuzu söylemeli ve odadaki tütsüyü yakmanız gerek. Tütsüyü yaktığınızda Fountainhead Palace'a gidebilmeniz için gerekli olan aromayı yaratmış olacaksınız.


    Purification: Kuro ile mümkün olan tüm konuşmaları yapıp Kuro kendini tekrar etmeye başlayana kadar konuşun kendisiyle. Tüm konuşmalar bittiğinde Kuro'nun görmeyeceği şekilde odada bulunan kare deliklere sahip duvarın ardına geçin ve Kuro'nun kendi kendine konuşmasına kulak misafiri olun. Burada Kuro kendi kendine konuşmaya başlamadıysa sürekli Idol'e oturup dinlemeyi deneyin.


    Purification: Kuro'nun konuşmasına kulak misafiri olduktan sonra tekrar Idol'e oturup Emma bu sefer üst kata çıkacak. Emma üst kattayken onunla konuşun ve size sunulan diyaloglardan "I Agree" olanı seçin.


    Purification: Emma ile Ashina Kalesinin tepesinde konuştuktan sonra Old Grave'e gelin ve burada da kendisiyle konuşun.


    Purification: Emma ile Old Grave'de konuştuktan sonra kendisi Dilapidated Temple'a gidip Sculptor ile konuşacak, sizde oraya gidin ve tapınağın arkasındaki oyuktan ikisinin konuşmasına kulak misafiri olun.


    Purification: Konuşmalarına kulak misafiri olduktan sonra Emma'nın yanına gidin ve kulak misafiri olduğunu sohbet hakkında soru sorun. Emma siz Father's Bell Charm'ı verecek bunu Young Lord's Bell Charm'ı kullandığınız Buda heykelinde kullanın.


    Return: Father's Bell Charm'ı kullanmadan önce Inner Sanctum'a gidin ve Divine Child ile konuşun, size Return sonu için gerekli olan Frozen Tears'ı verecek.


    Purification: Father's Bell Charm'ı kullandığınızda Hirata Estate bölgesine geri döneceksiniz fakat bu sefer farklı olacak daha zor düşmanlarla dolu olacak, ayrıca bu bölgeye iki yeni mini boss eklenmiş olacak.


    Purification: Yeni Hirata Estate bölgesinde Lady Butterfly ile dövüşmeye gittiğiniz yere gidin, bu sefer burada sizi The Owl karşılayacak. Onunla dövüşüp onu öldürmeniz lazım. The Owl öldürdüğünde Aromatic Flower direk size geçecek ve Purification sonu için gerekli olan eşyayı temin etmiş olacaksınız.


    İstediğiniz son için gerekli şartları yerine getirdikten sonra Corrupted Monk'u öldürdüğünüz yere gidin ve ardındaki mağaraya girin. Mağaranın içerisinde bir çadır bulunuyor, bu çadıra girip Pray deyin. Sonrasında sizi devasa bir varlık Fountainhead Palace bölgesine götürecek.


    Bu bölgenin girişinde karşınıza gerçek Corrupted Monk çıkacak, bölgeye girmeniz için onu yenmeniz lazım. Tavsiyem ilk iki fazında hızlıca davranıp gizliliği kullanarak iki canını dövüşün başında bitirmeniz.


    Corrupted Monk'u yendiğinizde Fountainhead Palace bölgesi açılıyor ve satıcılar artık daha farklı tipte eşyaları da satmaya başlıyor Divine Confetti gibi.


    Bu bölge oyunun en büyük bölgelerinden bir tanesi hem su altı kısmı büyük hem de üst kısmı. Bu bölgede bir tane Headles, bir tane Shichimen Warrior ve Sakura, Bull of the Palace olmak üzere 3 tane opsiyonel mini boss bulunuyor. Ayrıca maskenin 3 parçasından bir diğerini satan ikinci Pot Noble'da burada bulunuyor.


    Pot Noble Koremori ile konuştuktan sonra size True Bait vermeyi teklif edecek aynısını diğer Pot Noble'da teklif ediyor. Bu Bait'i kullanarak Fountainhead Palace sularında gezen büyük balığı besliyorsunuz.


    Büyük balığı beslemeden önce su altına dalıp tünelden geçip bölgenin diğer tarafına geçmeniz lazım. Diğer taraftan büyük balığı beslemeye gidebilisiniz.


    Balığı beslemeye gittiğinizde oyun size Precious Bait ve True Bait atmanız konusunda iki seçenek sunuyor, burada True Bait'i atmadan önce 4 tane Precious Bait atarak balığı besleyin ve sonrasında balığın bekçisiyle konuşun, kendisi balığı beslediğiniz için size 4 tane Treasure Carp verecek. Bu Treasure Carpları aldıktan sonra balığı True Bait ile besleyin, burada hangi Pot Noble'un yemini kullanacağınızı soruyor, bunun oyuna pek bir etkisi yok. Kimin yemini verirseniz o balık oluyor ve diğeri ölüyor.


    Balığa yemi verdikten sonra Guardian Ape'i öldürdüğünüz yere gidin, balığın ölü olduğunu göreceksiniz. Balığın cesedinin yanında Great White Whisker'ı alın ve bunu bekçisine verin, karşılığında size Divine Grass verecek. Balık öldüğünde yemini verdiğiniz Pot Noble yaşıyor ve tüm eşyaları o satmaya başlıyor.





    Büyük balığı öldürdükten sonra Divine Dragon'a gidebilisiniz. Bu bossa gidebilmek için su altı tünelinden geçip gittiğiniz yerdeki Idol'e yani Palace Grounds Idol'üne gitmeniz lazım. Bu Idol'den ilerleyerek tepeye çıkıp en tepedeki mezar ile etkileşime girmeniz lazım. Etkileşime girdiğinizde boss alanına gideceksiniz ve Divine Dragon ile dövüşeceksiniz. Divine Dragon'u alt ettiğinizde Mortal Blade'i kullanarak bir kaç damla göz yaşını alıyorsunuz ve boss savşaı bitiyor.


    Divine Dragon'dan gözyaşlarını aldıktan sonra oyun sizi direk olarka Upper Kuro's Room'a çıkarıyor. Burada Lord Isshin'i ölmüş olarak bulunuyorsunuz, başında Emma oluyor ve Isshin'in ölmesini fırsat bilen Japon hükümetinin Ashina bölgesine saldırdığını görüyorsunuz.


    Japon Hükümeti saldırdığı için Ashina Outskirts ve Ashina Castle bölgesindeki tüm Idol'ler kapanıyor, Kuro'nun odasındaki pencereden dışarı çıkıp alanda ilerliyorsunuz. Amacınız ise oyunun başında Kuro'yu kaçırmayı denediğiniz gizli geçide geri dönmek ve Kuro'yla buluşmak.


    Oyunun bu raddesinde direk Kuro'ya giidp oyunu bitirebilirsiniz fakat dilerseniz Ashina Kalesi bölgesindeki çatılarda gezerek uçurtmayı bulup, uçurtmamyı kullanarak Ashina Outskirts bölgesine geçiş yapabilirsiniz.


    Ashina Outskirts bölgesinde oyunun gizli ve opsiyonel bossu Demon of Hatred bulunuyor, dediğim gibi opsiyonel olduğu için öldürmek zorunda değilsiniz fakar öldürürseniz iki tane Lazulite kazanıyorsunuz.





    Kuro'nun beklediği gizli geçide gittiğinizde Genichiro'yu görüyorsunuz yine fakat bu sefer elinde ikinci bir Mortal Blade ile sizi bekliyor oluyor ve Kuro'yu yaralamış oluyor.


    Kuro'yu yine oyunun başında olduğu gibi geriye çekerek Genichiro ile dövüşmeye başlıyorsunuz. Genichiro'yu halletiğinizde Genichiro sahip olduğu Mortal Blade'in yer altı dünyasından varlık çağırma özelliğini kullanarak dedesi Isshin Ashina'yı çağırıyor.


    Isshin Ashina, Genichiro'nun vücüdundan doğarak boss alanına geliyor ve onunla 3 fazlık boss savaşınız başlıyor.


    Isshin Ashina'yı alt ettiğinizde Kuro yerde yatar bir vaziyette sizi bekliyor oluyor. Kuro ile etkileşime girmeden yine kaydınızı yedekleyin.


    Eğer Return ve Purification sonlarının gereklerini yerine getirdiyseniz burada üç farklı seçeneğiniz olacak ve her biri sizi farklı bir sona götürecek.


    Immortal Severence: Eğer Kuro'ya sadece Divine Dragon's Tears verirseniz bu sonu alıyorsunuz.


    Return: Eğer Kuro'ya Divine Dragon's Tears ve Frozen Tears verirseniz bu sonu alıyorsunuz.


    Purification: Eğer Kuro'ya Divine Dragon's Tears ve Aromatic Flower verirseniz bu sonu alıyorsunuz.




    Oyuna biraz daha hakim olduğumda ve oyunun wikilerinde daha fazla bilgi paylaşılmaya başlandığında rehbere başlayacağım. Şu ana kadar oyunda en önemli şey olduğunu düşündüğüm Dragonrot'a kısaca bir değinmek istedim. Rehberi tamamlayana kadar sorularınız olursa beni etiketleyip sorabilirsiniz, özelden mesaj atabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    Dragonrot nedir?

    Dark Souls’da bildiğiniz gibi öldüğümüzde sahip olduğumuz tüm ruhları ve belli bir miktar humanity kaybediyorduk. Dark Souls’un ölümü cezalandırma yöntemi buydu. Sekiro’da ise işler böyle yürümüyor. Sekiro’da karakterimiz ölümden geri dönebilme özelliğine sahip fakat bu özelliği sürekli kullanmanın bir cezası var. Karakter ne kadar çok defa ölürse veya ölümden dönme özelliğini kullanırsa dünyaya Dragonrot adında bir hastalık yayıyor. Peki, bu Dragonrot’a ne sebep oluyor? Ana karakter, Sekiro hayatını genç Lord Kuro’ya hizmet etmeye adıyor ve Lord Kuro’nun kanı Sekiro’ya ölümden geri dönme yeteneğini sağlıyor fakat bununda bir sınırı var. Sekiro her öldüğünde bu yeteneği için kendine sağlanan kaynak azalıyor ve bu kaynak bittiğinde Sekiro’nun ölümden geri dönebilmesi için başka kaynaklar gerekiyor, bu kaynaklar ise Sekiro’nun etrafındaki karakterler oluyor. Sekiro kendi yeteneğini kullanabilecek enerjiyi kaybettiğinde başka karakterlerin enerjisini çekiyor ve bu da onların Dragonrot hastalığına yakalanmasına sebep oluyor.

    Dragonrot hastalığı nasıl tedavi edilir?

    Bu hastalığı tedavi edebilmek için bu hastalığa yakalanan kişilerin kan örneklerine ihtiyacınız var, bu kan örneklerini karakterlerden aldığınızda Dilapidated Temple’da bulunan Emma’ya teslim etmeniz lazım. Emma’ya iki kan örneği vermeniz yeterli, kan örneklerini verdikten bir süre sonra yanına giderseniz size hastalığı açıklıyor ve nasıl tedavi edebileceğini anlatıyor. Hastalığın tedavisi için Emma, Sekiro’ya Recovery Charm ve Dragon's Blood Droplet eşyalarını veriyor. Bu eşyaları aldığınızda Sculptor’s Idol’e gidip seçenekler arasından Dragonrot’u tedavi etme seçeneği seçmeniz lazım. Scultor’s Idol’de tedavi işlemini yaptığınızda Dragonrot temizlendi gibisinden bir mesaj alıyorsunuz ve bu hastalığa yakalanan herkesi hastalıktan kurtarmış oluyorsunuz. Bu işlemi ilk defa yaptığınızda Dragon's Blood Droplet’i Emma veriyor fakat sonrası için kendiniz bulmalısınız. Ben şu ana kadar sadece bir tane bulabildim onu da Ashina Kalesinin kapısının yakınlarında satış yapan Memorial Mob’da buldum ve 1000 altın karşılığına satın aldım.
    Şimdiye kadar souls oyunlarından zorluğu sebebi nedeni ile hep uzak durdum. Hem oyun türüne hakim olmadığım için hem aşırı sinir olup stres olmaya ne gerek var diye düşündüm. Bu tür oyunlardan hep kendimi uzak tuttum ama ta ki Sekiro ile tanışana kadar. Twitch'de ve Youtube'da oyun videolarını izlediğim de oyun büyüleyici gözüküyordu izlerken bile çok büyük zevkle izliyordum işte bu oyun tam benlik dedim, ne yapıp edip oynamalıydım. Aksiyon, vahşet, kan ve şiddet hayranı biri olarak bu oyunu kaçırmam imkansızdı. Bir insan niye kan ve vahşet hayranı olur o da ayrı bir mesele.. İzlemesi iki kat zevkli ise oynaması kesinlikle on kat daha zevkli. Sekiro'dan sonra diğer oyunlardan nasıl keyif alacam hiç bilmiyorum.



    Bilgisayar'da gamepad ile oynamaya başladım, dandik bir gamepad olduğu için bazı bosslarda zor anlar yaşıyordum. Bu sırada ps4'ü mü de kuzene vermiştim. Cihazı kuzenden geri alıp oyunu oynamak için can atıyordum. Cihazı aldıktan sonra oyunu hemen satın alıp Sekiro'yu adam gibi oynayıp bitirmenin vakti gelmişti.



    Bilgisayar'da oynarken Genichiro'ya gelmem 3-4 gün sürerken playstation'da oynarken oyuna ilk başladığım da Genichiro'ya gelmiştim bile. Oyunun mekaniğini kavradıktan sonra alışıyorsunuz ve oyun daha kolay bir hale geliyor. Ne kadar alışsak da ilerde kan alıcı bosslar geliyor ve Genichiro'nun aslında delikanlı bir melek olduğunu anlıyoruz.

    Genichiro oyunda ki en sevdiğim karakter ve boss. Hani filmlerde acemi dövüşcü ustası ile dövüşerek ustalaşır ya işte bizim de oyundaki ilk ustamız Genichiro oluyor. Onunla dövüşerek daha iyi hale geliyoruz ve savunma hücum mekaniğini iyice kavrıyoruz.

    Oyun ciddi konsantre ve biraz da yetenek istiyor. Bosslar ile dövüşürken yaptğımız en ufak hata pahalıya patlıyor. Soğukkanlı ve akıllıca dövüşmeliyiz. Oyun bizden rakibimize saygı duymamızı istiyor. Eğer rakibini hafife alır sadece atak yapmayı düşünürsen geçmiş olsun.



    Oyunun türü aksiyon, macera ve fantastik olarak geçse de kesinlikle korku ve gerilim de eklenmeliymiş. Bir çok korku ve gerilim filmi izledim ama şu oyunda ki senpou temple bölgesi bir acayip. O sesler o müzik acayip gerilim dolu bir bölge. Gece kulaklıkla ile oynarken o bölgedeki gerilimi iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Bunun yanında fountainhead palace bölgesi de Japon kültürünü dibine kadar hissettiren insanı dinginleştiren bir bölge. O bölgede gezerken bosslardan sonra ki negatif yükü üzerinizden atacaksanız. Şimdi de sevdiğim, sevmediğim ve en sinir olduğum bosslardan biraz bahsedelim.



    Lady Butterfly - Oyunun başlarında kestiğimiz bu ninemiz en sevdiğim bosslardan biri. Müzik eşliğinde döne döne kesmek oldukça zevkliydi.



    Chained Ogre - Biraz sinir bozucu bir boss olsada tasarım olarak sevdiğim bosslardan biri. Bunu da etrafında döne döne kesmek oldukça keyifli.



    Genichiro Ashina - Genichiro'yu çok sevdiğimi söylemiştim. Ne kadar sinir bozucu olsan da o ses tonu ve karizmanla sana hayranım Genichiro..



    Guardian Ape - İyi tasarlanmış bosslardan biri. İlk yanına geldiğimizde arkasını döndükten sonra çalan o müzik efsane. Geniş alanda suyun içinde debelenirken kaçmamız ayrı bir keyifliydi.



    Corrupted Monk - Oldukça güçlü ve devasa görünen Monk'ları niyeyse seviyorum. Ayrı bir karizma ve havası var.



    Lone Shadow Masanaga - Kesinlikle oyunun en sinir bozucu bossu bu arkadaş. Kelebek gibi uçuyor arı gibi sokuyor namussuz. Rüzgardan hızlı hareket eden bu kımıl zararlısını anca dışarı çekip ağaçların arasına sıkıştırarak kesebildim. Gerçekten tam bir ninja.



    Owl Father - Geldik oyunun bana göre en zor bossuna. Böyle baba olmaz olsun gerçekten bunu geçmek için tam iki gün uğraştım. Bununla ilk Genichiro ile kapıştığımız yerde de dövüşmüştük orada da baya uyuz olduydum. Eline vermişler otuz metre kılıcı bir yere kaçamıyorsun. Tabii zar zor kestikten sonra kimse bununla bir daha hirata estate'de karşılacağımızı söylememişti. Meğerse o sadece fragmanmış. Hirata'da ki kapışma da dedim ki benim kumarım burada biter oyun buraya kadarmış bunu imkanı yok geçemem benim için oyun bitti dedim. Tabii aldığı nefese kadar tüm hareketlerini ezberleyince sonunda geçmeyi başardım. Dövüş olarak çok iyi tasarlanmış çok zor olsada bir o kadar hayran olduğumuz bir bosstu. Oyun burada tüm öğrendiklerimizi sergilememizi istiyor ve babamızı ustamızı öldürerek gerçek bir shinobi master olduğumuzu kanıtlamamızı istiyor. Burada Owl'ı kesmeden de oyunu bitirebiliriz ama tüm bossları kesmeden oyunu bitirmek istemedim. Ayrıca tüm headless'ları ve schemin warrior'ları da kestiğimi söyleyeyim. Headless'lar kesinlikle ürkütücü...



    Isshin Ashina - Owl'ı kestikten sonra bu sefer Isshin belası karşımıza çıkıyor. Gene yarım gün bununla uğraştıktan sonra gene aynı şeyi söyledim. Benim kumarım burada biter. Oyunun sonuna bir şekilde gelmeyi başardım galiba son bossu geçemeden oyunu silecem gibi gözüküyor dedim. Baya alıştırma yaptıktan sonra ertesi gün ilk fazını darbe almadan geçmeye başladım. İkinci fazını da umbrella yardımı ile geçtikten sonra artık son fazda gönderdiği yıldırımı kendisine iade ederek bunun da boynuna kılıcı sapladım. Isshin baya zor olsa da en sinir bozucu olan her seferinde tekrar Genichiro ile kapışmaktı. Isshin'e o kadar uyuz olmadım. Oyuna yeni başlayacak olanlara bir kaç ipucu vermek gerekirse oyunun başlarında mid-air prosthetics tool'u skilini açmayı unutmayın. Oyunun başlarında zıplayarak protez kolunun skillerini kullanmak çok işinize yarayacak. Isshin'e gelmeden ise projected force skili çok önemli. Umbrella ile korunup saldırı yapmak ikinci faz için çok önemli. İlk ve üçüncü faz kolay ama en zoru ikinci fazını geçmek.



    Masaüstü wallpaper'ı mı da paylaşarak artık yazının son noktalarını koyalım. Souls oyunlarından devamlı uzak duran ben aşık olduğum, hayranı olduğum bu oyunu bitirmenin gururunu yaşıyorum. Özellikle binlerce twitch yayıncısı olaranların bile oyunu yarım bıraktığı bir ortamda bu oyunu bitirmeyi başarmak benim için büyük bir zevkti. Çabuk sinirlenen ani öfkeyle eşyalara zarar veren biriyseniz bu oyundan uzak durun. Bir çok video da sandalye, klavye, gamepad ve bir sürü şey kıranı gördüm. Bunun bir oyun olduğunu unutmayın ve ölmekten keyif alın. Sekiro atmosferi, oynanışı, müzikleri, mekanları, mekan bağlantıları, harika combat sistemi ile tam bir sanat eseri. Goty olmayı dibine kadar hak eden bir oyun. Oyunu silmek benim için baya zor oldu, kesinlikle bağımlı yapıcı bir tarafı var. Bittikten sonra tekrar başlamayı bile düşündüm. Bu oyunsa şimdiye kadar oynadıklarım neydi dedirten bir oyundu. Şimdilik hayatımda oynadığım en iyi oyun. Örneğin bir filmin veya hikayenin baş kahramanı olduğunuzu her anında sonuna kadar hissettiriyor. Rahat bir yüz saat oynayıp, her saniyesinden ve oyuna verdiğiniz paranın kat ve kat karşılığını alacağınız bir oyun sekiro shadows die twice...





    Emma'nın deva deyişi için bile oynanır bu oyun. Dikkat edin siz de benim gibi kendisine aşık olmayın...
    Demoyu deneyen herkes oyunun çok zor olduğunu söylüyor, hatta çoğu Bossu kesememiş bile adam akıllı. Videolarda çok yeri de göstermiyor, şu ana kadar sadece 2 yer gösterdi. Adamlar onları da hızlı hızlı oynayıp geçtiler. Oyunda daha çok NPC olacak, dünyası geniş olacak, içeriği dolu olacak dediler. MP olmadığı için dünya yaratımı ve hikayede daha yaratıcı olduk ve bu işlere daha çok zaman ayırabildik dediler. Videolarda hep oynayanlar isterse dümdüz gider, ilerlemek çok kolay fakat etrafı araştırmazsanız çok önemli şeyler kaçırıyor sonrada ileride mal gibi kalıyorsunuz diyor. Vaatvidya'nın oynanışında NPC'nin biri yan taraftaki kadınla konuş bir şey verecek sana dedi sonra Temple'a gelip onu kullanarak geçmiş bir anıya gitti, oyunda böyle şeyler olacak ve büyük ihtimalle kaçırılabilir olacak çoğu. Tabi bunlardan bir haber olanlar için rehbere gerek olmayabilir. Her zaman demişimdir. Keşke şu tür konularda biraz daha oyun içi detaylar, oyuna dair bilgileri olanlar yorum yapsa veya konuşulsa diye ama nerde.
    Daha oyunu oynamadan kolay bu dediniz alın işte abi zor olacak anlaşıldı. Yardım alma da yok geçmiş olsun. Stamina olmaması korkutmuştu beni. Kesin şimdi düşmanlar sincap gibi çevik olur. Ds’de hiç olmazsa insan gibi dalıyorlardı. Bunda yarın yokmuş gibi girecekler bize. 2 tane de dlc yapsalar iyice ağlarız.
  • Oyun 2019'da PC,PS4 ve Xbox One için çıkacak.
  • baya iyi duruyor oyun hype
  • splinterfalcon4798 kullanıcısına yanıt
    Oyun baya benimde hoşuma gitti, baya değişik bir oyun gelecek gibi gözüküyor.
  • çok etkilemese de from software olunca insan heyecanlanıyor.
  • Oynanış anlamında daha esnek bir oyuna benziyor, From Software'den kötü oyun çıkmaz, her türlü oynatır kendini.
  • Samuray oyunlarini seviyorum. PS4 icin eksiklik vardi. Nioh'tan sonra iyi gidecek gibi duruyor. Bir de Ghost of Tsushima var ki en cok onu merak ediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun güzel gözüküyor ama samuray konseptini sevmiyorum hiç. Ah be Bloodborne 2 gözüm yollarda kaldı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • From Software, 3 oyun üzerinde çalışıyordu. Bir tanesi Metal Wolf Chaos diğer Sekiro, 3. ise Bloodborne 2 olabilir, yarın belli olur ne olacağı erken konuşmamak lazım.
  • Rahatladım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyunu Activision yayınlaması baya ilginç, uzun süredir COD dışında eli yüzü düzgün oyun yayınlamıyorlardı.
  • Bebeğim gelmiş platinlemek farz oldu Babacığım diyor beni platinlesen ne iyi olur diyor
  • Bildiğimiz Nioh 2 olmuş. Umarım oynanabilirliği daha zevklidir.
  • Mükemmel gözüküyor. Bu adamlar ne yapsa en iyisini yapar merak etmeyin. Samuray temasını sevmeyene bile sevdirir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir süre önce oyun hakkında söylentiler çıkmıştı, yazılan şeylerin çoğu doğru çıktı buraya da koyayım. Sony konferansında büyük ihtimalle gameplay göreceğiz. Oyunu Hidetaka Miyazaki yönetiyor.

    -Shadows Die Twice oynanış ve atmosfer olarak Soulsborne tarzında bir oyun olacak.

    -Önceki oyunlara nazaran daha açık bir dünyası olacak. Bölge temizle, bossu kes mantığından çıkılacak. Hikaye daha doğrudan verilecek.

    -Bloodborne ve From Software'in eski oyunu Kuon'dan esintiler olacak.

    -Oynanış daha vahşi olacak. Yakın dövüş stilleri, pasif ve normal büyüler içeren bir skill ağacı olacak. Skill ağacı Path of Exile'daki gibi uçsuz bucaksız olmayacak.

    -Trick silahları olacak. Bazıları 3 form iken bazıları 2 form olacak. Kalkan olmayacak silahlarla kullanabileceğimiz özel bir counterlama skilli olacak.

    -Hikaye çiftçileri karanlık ritüelleri için yüz yıllarca kullanan antik bir tarikat hakkında olacak. İnsanları kurban edip üzerlerinde deney gerçekleştiriyorlar ve bu deneyler oyundaki yaratıklar olacak. Dövüşürken uzuvlarını ve kafaları kopabilecek kopan yerlerden parazitler çıkacak.

    -Ana karakterimiz oyuna sakat ve biçimsiz bir şekilde ölümün kıyısında bir halde başlayacak. Gizemli bir lider tarafından kurtarılıp yeni bir yüze kavuşacağız burası da karakter yaratma ekranı olacak.

    -Bizi kurtaran eleman eksik kolumuzu çok kullanışlı bir alete çevirecek. (Guts'ın metal kolu gibi) Muhtemelen teaserda gördüğümüz şey bu protez kol. Yüksek yerlere çıkmak için kanca gibi fırlatabileceğiz.

    -Antik Japonya'yı temel alan bir karanlık fantezi olacak. Çoğunlukla kırsal kesimlerde geçecek fakat keşfedilecek büyük bir şehir olacak. Önceki oyunlardan daha açık bir dünyası olacak ama Skyrim kadar da büyük olmayacak. Gidilebilecek bir sürü yol içerirken, bağlantılı bir dünyası olacak. Dark Souls 1 gibi.

    -Pvp olacak. Başka oyuncunun dünyasını girip bir yaratığı kontrol edeceğiz.

    -Hava durumu ve gece-gündüz döngüsü olacak. Gece ve yağmur daha güçlü düşmanların ortaya çıkmasını sağlayacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-246FC0C8F -- 11 Haziran 2018; 2:34:59 >
  • Harika bir oyun geliyor. Souls hayranı olarak ben de heycan yaptım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bilgiler hocam, konuya ekliyorum.
  • CheKD kullanıcısına yanıt
    Başlık yanlış olmuş. ShadowS olacak. Ayrıca ilk harfler dışında diğerlerini küçük harflerle yazarsan daha güzel görünür.
  • Düzelttim hatayı. Harfleri büyük yapınca başlık daha belirgin oluyor bu yüzden böyle yazmayı tercih ettim.
  • Bu oyun duyurulduğuna göre Bloodborne 2 yalan oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.