Şimdi Ara

PARA KOLEKSİYONU ( NUMİSMATİK ) İLE İLGİLENENLER BURAYA LÜTFEN (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
275
Cevap
23
Favori
85.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • teşekkürler bilgi için berkelium.
    ebay'de biraz fiyatlara baktım da kim ne tutturabilirse yazmış oraya.
    bildiğimiz hamit altın değil mi bu, adam 3000 dolar istemiş mesela
    http://www.ebay.com/itm/TURKEY-ABDUL-HAMID-II-GOLD-250-KURUSH-1905-1293-31-UNC-/311710192548?hash=item48936013a4:m:mIkIdafq5lF0ba1pdMOc8GA


    bu da gümüş buna 200 dolar istemiş.
    anladığım kadarıyla ebay pek mantıklı değilhttp://www.ebay.com/itm/NGC-UNC-TURKEY-1909-1918-AH1327-8-OTTOMAN-20-KURUSH-SILVER-COIN-Muhammad-/332147233330?hash=item4d55849232:g:yBEAAOSwCU1YvrXc

    ne dersin edermi bu 200 dolar.bu ngc ürünleri sağlam galiba. resimde güzel duruyo ama surface hairlines yazmış.temizlik sırasında fırça hafif yüzeye zarar vermiş anlaşılan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pokajy -- 17 Haziran 2017; 21:18:43 >
  • quote:

    Cumhuriyet altını ile son 6 padişah dönemi Osmanlı altını arasında ağırlık ve ayar farkı yoktur.

    Cumhuriyet altını ile tam altın arasında bir fark var sadece. evet. cumhuriyet altını (ata altın) 7,216gram, tam altın (4lü çeyrek) 7,016 gram. ben bu ikisini karıştırdım.
  • Sayın pokajy önce yatırımcı kimliğinizi bir kenara bırakın, sonra doldurduğunuz bardağı boşaltın ki bir şeyler öğrenebilesiniz, surface hairlines teriminden paranın temizlendiğini nerden çıkarttınız, ben şimdi volatile terimi için parayı temizlerken fırçayı fazla sürtmüş dersem benim hakkımda ne düşünürsünüz ?

    Rica ediyorum, tüm mesajları baştan sona dikkatlice tekrar okuyun.

    Sonra samimice tüm mesajlarınıza cevap vereceğim.
  • tamam hocam sinirlenme pardon. bilmişlik taslamak istemedim yanlış anlaşılmasın.
    yanıt yazmak zorunda değilsin, yazmasan da olur.
    bazı arkadaşlar var, onlar da şu şekilde düşünüyor.
    böyle hazırcılık olmaz diyorlar.biraz da kendin araştır öyle hazıra konma yok diyorlar.
    ebay'den osmanlı paralarına baktım güzel gözüküyordu, ama not olarak üzerinde surface hairlines kusuru var yazıyordu.

    hiçbişey bilmeyen adam, ingilizce çevirerek surface yani yüzey, hair yani saç, lines yani hatlar diye kelimeleri biliyorum.
    yanılmamak için internette araştırdım, hemen buraya gelip surface hairlines da nedir yazsam, bu seferde burası yardım merkezi mi, google da zaten yazıyor zahmet edip arasan bulurdun. diye tepki gelecekti belki de . bende hazıra konan tip olmamak için, gittim google da aradım tepki gelmesin diye. ve şunu buldum.
    surface hairlines genelde temizleme sırasında fırça darbeleriyle metalin yüzeyinde oluşan çizikler tarzı bir yorum gördüm.
    başka bir sitede de zamanla tozdan oluşan çizikler özellikle çok iyi şekilde temizlenmiş paralarda daha görünür hale gelebilir,özellikle çizikler yatay ve paralel şekildeyse daha görünür olabilir diyor.
    herneyse çok da önemi yok.
    yazdığıma pişman oldum.

    paraların nasıl sınıflandırıldığı benim için çok önemli değil, ben sadece güzel bir durumdaki hatıra amaçlı bir adet gümüş para almak istedim.
    şu ngc'nin sitesi fena değil direkt ordan sipariş edebilirim belki.
    bişey öğrenmek istememdeki gaye, ona buna bilgiçlik taslamak değil, adım başı dolandırıcı dolu olan ülkemizde dolandırıcılardan korunabilmek.
    siz bu işin içindesiniz uzun zamandır buna lafım yok.



    biraz daha gevezelik yapıp yorumumu sonlandırıcam.

    küçüğüm, yaklaşık 14-16 yaşında falan.. çok geçti üstünden.
    yaşadığım ilçede eski paralar, pullar, yerli yabancı paraları satan bir adamla karşılaştım yolda giderken.
    yere sermiş ürünleri.
    benimde zaten o zamanlar pul-para hevesim var biraz. şimdi pek kalmadı..
    neyse gittim adamın yanına, inceliyorum paraları.

    bu arada babamda öğretmişti bana sahte parayı anlamak için şurdan bak atatürk gözükürse gerçektir, gözükmezse sahtedir diye.
    aynı taktiği adamın sattığı paralara uygulamaya başladım. bakıyorum ordan atatürk yok. ve kağıt paralar gıcır gıcır. satıcı adam baktı napıyorsun dedi, hiiç bakıyorum abi dedim. almıycaksan kalabalık etme dedi. alıcam ben ama param çok yok anca 1-2 tane alabilirim o yüzden inceliyorum en güzelini dedim.
    o sırada başka adamlarda geldi oraya herkez inceliyor ürünleri. ben bakıyorum bakıyorum atatürk yok orda, yabancı paralara bakıyorum paradaki şerit yok.abi bunlar gerçek mi dedim, gerçek tabi dedi. ama burda... diycektim.. derken sözümü kesti. sen çok şey biliyorsun heralde dedi. ne söylediğimi anlıyorsun dimi dedi. fazla kurcalama dedi. onlar öyle dedi. fazla kurcalama ok, alacaksan al dedi. yani bunlar sahte evet ama çaktırma etrafa der gibi yaptı.

    ben hala saf saf inceliyorum iran parası var orda aaa yazılar ne güzel falan bakıyorum.. sen git burdan dedi. adam taktı bana kafayı.bisürü alıcı var bana çattı kaşları. fazla kurcalama dedi. sen çok biliyorsun dedi. yok bişey demiyorum abi diyorum. iyce sinirlendi, git lan burdan dedi. korktum, bıraktım parayı bende. git diyorum sana dedi. bende döndüm arkamı gittim.

    nedense bu işteki satıcılar,karşıdaki insanların fazla şey bilmesini istemiyorlar. çünkü aldığı şeyin ederini tam olarak bilmeyen saftirikler onların ağzının suyunu akıtıyor. ufak bir şey bildiğini gösterirsen hemen sinirleniyorlar. tamam abi bilmiyoz biz bişey. sıfırız. ok. çekip gideriz burdan da
    gider bir kuyumcudan bakarız osmanlı parasına sağol bilgilendirmen için. o facebook grupları falan hiç bana göre değil. benim güven sorunum var hocam. babama bile güvenmiyorum bu dünyada.hadi hayırlı işler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pokajy -- 19 Haziran 2017; 10:6:29 >
  • Arkadaşım denge sorunun olduğu belli yine de kolleksiyoner olduğumdan ve bu işe saygım olduğundan sana cevap vereceğim, surface hairlines yüzeydeki kılcal çizikler demek, daha evvel anlattığım gibi koleksiyon paralarında temizlik yapılmayacağına göre geriye doğal şartlar kalır.
    Osmanlı paralarında maalesef Atatürk yok zaten Osmanlı kağıtlarına ben bile bulaşmıyorum bakımı da uzmanlığı da zordur.
    Daha evvel yazdığım mesajları okursan, az da olsa ilgilenenlere bilgi vermek olduğunu anlarsın.
    Her Osmanlı parası alanın yanında olamayacağıma göre kendinizi eğitmek zorundasınız, NGC den hiç bir şey alamazsın, kendileri satıcı değil değerleme yapan güvenilir bir firmadır, para satarsa güvenirliği kalmaz.
    Kuyumcu dediğin adamlar arasında sahte Osmanlı altını basanları biliyorum, git al para senin fikrini değiştirirsen Gökçe koleksiyon internet sitesini araştır güzel paralar bulabilirsin.
    Yolun açık olsun.
  • quote:

    https://www.ngccoin.com/news/article/1102/What-are-hairlines/
    What Are Hairlines and How Are They Caused?

    Posted on 9/15/2008

    Skip Fazzari delivers a crash course in distinguishing this special defect, and how it affects grading.

    Many of the silver coins that we receive at Numismatic Conservation Services (NCS) are heavily tarnished. Dark tarnish can hide the underlying surface of a coin, making it almost impossible to see the change of color and hairline scratches characteristic of improper cleaning.

    If you will look on page 22 of the fifth edition of the Official A.N.A. Grading Standards for US Coins, there is a chart describing the attributes for each Mint State (MS) grade (this chart is missing from the sixth edition). These descriptions serve as guidelines. For example, with respect to hairlines, the grading guide states that an MS 61 coin may have noticeable or continuous hairlining on its surfaces. For a coin to grade MS 66 or higher, there should be no significant hairlines visible without magnification.

    So what exactly is a “hairline” and how are they caused? Are they all from improper cleaning? Hairlines are minute scratches to a coin’s surface. They are best seen on Proof coins. It is not unusual to find a few hairlines going in random directions on almost any coin. Any hard particle, such as mineral dust or grit that comes into contact with a coin may cause these tiny random scratches. When they are few and far between or in hardly noticeable places their impact on a coin’s grade is negligible. Hairlines become extremely detracting when the lines are parallel, very close together, and extensive. On coins that are heavily cleaned or damaged by counting wheels, the hairlines become so close that the surface appears polished.

    The best way to see hairlines on a coin is to tip and rotate it under an incandescent or tensor light in an otherwise dark room. Another technique used by some is to hold the suspect coin far away from the light, down in the shadow between your knees. As the hairlines become perpendicular to the light, the coin will suddenly “flash” back at you as you examine it. This method is especially useful to detect the “wipes” when a rotating rubber counting machine wheel has damaged the coin’s surface. Coins with counting machine marks are rarely found in slabs because they are considered “problem” coins.

    Since so many collectors of Uncirculated coins search for examples in the MS 63 to MS 65 range, let’s focus on the grade chart between the two examples of hairlines I have taken for MS 61 and MS 66 coins. One step in formulating the grade of a coin is to be aware of the highest grade a coin can attain considering the amount of hairlines present. Easily seen hairlines are tolerated and even expected for grades of MS 63 and lower. If the hairlines are not detected, these coins will look to be a much higher grade and a novice collector who is judging a coin by its number of bagmarks alone will feel that the coin is under-graded.

    For MS 64 and MS 65 coins, it’s the number and location of the hairlines that determines the grade. In many cases, a small patch of hairlines is all that is needed to drop an MS 65 coin one grade.

    Less experienced collectors may confuse mint-made die polishing marks for hairlines. Die polish lines are raised on the coin’s surface. Hairline scratches on a coin go down into its surface. This difference may be difficult to see at first. Obviously, if a collector does not detect the hairlines on a coin or mistakes them for die polish, he might be tempted to remove it from a slab to send it in for a higher grade. This can be a quick grading lesson when the coin is returned with its original grade.

    This article previously featured in Numismatic News.Many of the silver coins that we receive at Numismatic Conservation Services (NCS) are heavily tarnished. Dark tarnish can hide the underlying surface of a coin, making it almost impossible to see the change of color and hairline scratches characteristic of improper cleaning.

    Articles List



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pokajy -- 20 Haziran 2017; 13:58:43 >
  • So what ile başlayan paragraf makalenin özüdür, orayı dikkatlice okursanız surface hairline ın yüzeydeki kılcal çizikler olduğunu, bu çiziklerin mineral tozu ve kum taşı tozu gibi doğal sebeplerden olabileceği gibi temizlikten de olabileceğini yazmış ve temizlikten oluşan çiziklerin nasıl tespit edilebileceğini gösteren teknikleri paylaşmış. Sonuç olarak makalede beni destekliyor, temizlik yapılan parayı kolleksiyonerler anlar biz bunlara binlerce lira para veriyoruz, şimdi bu NGC de bir nevi benim bu kadar uzmanlaşmaya zamanım yok sen dereceni ver sertifikanı bastır diyen kolleksiyonerler için bir cankurtaran vazifesi görüyor, daha evvelki mesajlarımda da yazdığım gibi Sheldon scalasında 10 değişik çillik vardır, bunlar arasında da ciddi değer farkları olur. Temizlik durumunda para nasıl derecelendirilir, bir sertifika örneğini paylaşıyorum. Böyle bir paranın değeri kolleksiyoner gözünde düşer.  PARA KOLEKSİYONU ( NUMİSMATİK ) İLE İLGİLENENLER BURAYA LÜTFEN
    Bana ileri seviye açıklama yaptırdığın ve bu çok yararlı makale için teşekkür ederim.
  • hani temizlik yapılmıyodu? surface hairlines'ın temizlikle bi alakası yoktu.
    nooldu şimdi çıkmış " bu çiziklerin mineral tozu ve kum taşı tozu gibi doğal sebeplerden olabileceği gibi temizlikten de olabileceğini yazmış" diyorsun.

    ben ne demiştim sana "zamanla tozdan oluşan çizikler özellikle çok iyi şekilde temizlenmiş paralarda daha görünür hale gelebilir,özellikle çizikler yatay ve paralel şekildeyse daha görünür olabilir diyor." e yukardaki ingilizce yorum işte.

    hocam tamam bi konuda bişeyler bilebilirsin de yani karşıdakini de cahil görmeye,ezmeye çalışmaya gerek yok.
    benim uzman olduğum konuyu sana söylesem o ne ile alakalı dersin, yani konuyu benim kadar derinlemesine bilmeyi bırak, o konu ne ile alakalı dersin.yada ufak bir google aramasından sonra laf edersin. o konu ile birşey merak etsen bir gün ve karşıma gelsen, benimde seni bilgimle ezmem mi gerekecek?

    sonuçta buraya bilgi paylaşımı için gelmişiz,hazıra konmamak için bişeyleri araştırmış yazmışız,gerisini de sormuşuz.tavırların hoş değil. ok. al osmanlı madeni paraların hepsi senin olsun. ilgilenmiyorum ben artık. bıktım bu işte sizin gibi tiplerle karşılaşmaktan.bol bol kibirli,başkasının elindekine çöp muamelesi yapan, kendi elindekini de ederinin 28 katına çakmaya çalışan. yeter ya. bak işin parasında da değilim ben,200-300tl eder o gümüş para diyorsun ben 1890-1900 yıllarına ait sıradan bir adet gümüş paraya 1500 tl de veririm daha fazla da veririm,sıkıntı yok, çok şükür durumumuz var ama bu sizin işteki herkes karşıdakini aptal yerine koyuyor. güvenilmiyorsunuz. dolandırıcılar cabası. tavırlarınız,vesaire yani nefret ettiriyorsunuz osmanlı parasından.

    kendi kendinize satın, aynı kendiniz gibi adamlarla birbirinizin elindekine çöp muamelesi yapın karşılıklı.naparsanız yapın. ok.
    tekrar yazmıycam buraya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pokajy -- 21 Haziran 2017; 18:3:18 >
  • Sen laf anlamıyorsun ben kolleksiyonerim satıcı ya da esnaf değilim, sana koleksiyon paralarına temizlik yapılmaz diyorum, yapılırsa koleksiyonluk parça olmaz diyorum, anlarız diyorum, değerlendirme firmasının anladığını ve improper cleaned diye ibare koyduğunu söylüyorum, hala saçmalıyorsun, almazsan alma bu kafayla kim sana para satacak zaten ikinci gün kavga edersin.
    http://www.gokcekoleksiyon.com/Mehmed-Resad-13279-Kulsuz-20-Kurus-Cil,PR-13950.html paylaştığın paraya değer biçiyorum al bu linkte de var ona bile lafın var yok çöp muammelesi yapıyormuşum yok elimdekini 28 kata çakmaya çalışıyormuşum ne diyorsun kardeşim vıdı vıdı.
  • @berkelium değerli paylaşımlarınızı takip ediyorum, emeğinize sağlık. Hep madeni para sohbeti olmuş, birazda kağıt para olsada keyifle izlesek, katılsak.
  • Neden olmasin bu konuda resim toplayayim amatorce de olsa bilgi vereyim, biraz zaman rica ediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaslar kusura bakmayın cok acemiyim, elimde biraz eski kağıt para var.

    biraz araştırdım ama bilgi bulamadım. paralarda tertip nedir nasıl öğreniyoruz?

    seri numaralarının herhangi bir önemi var mı? mesela elimdeki bi para U09'la başlıyor numarası.

    yardımcı olursanız sevinirim
  • Kağıt paralarda emisyon dolaşıma vermek demektir, cumhuriyet paralarında 9. emisyondayız.

    Dolaşımdaki banknotların grafik, tasarım ve boyutları dışında; yetkili imzalarında, motif veya renklerinde, kullanılan baskı tekniklerinde, güvenlik özelliklerinde yapılacak değişiklikler tertip değişikliği olarak ifade edilir.

    Bu sebeple paralarda örneğin 5. emisyon 4. tertip denir.

    Linkte 5. emisyona ait 50 tl lerin farklı tertiplerini görebilirsiniz.
    http://www.osmanliparalari.com/50-Lira,LA_1305-2.html#labels=1305-2



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkelium -- 3 Ağustos 2017; 20:27:16 >
  • Seri numaralarının önemi o emisyon bitince başlar çünkü piyasaya verilen paralar bellidir, yeni emisyona geçildiğinde vatandaşlar tarafından değişim için getirilir, yeni emisyon parayla değiştirilir, belli bir son tarih verilir ve eski para artık geçmez.
    Piyasaya sürülen paralardan toplanan paralar çıkarılır ve nadiriyet başlar.
    Örneğin 1. emisyon 1000 tl geriye 9 adet dönmemiş deniyor ve piyasada 4 tanesi görüldü belki diğerleri sonradan çıkacak ya da bir şekilde yok oldu, sonuçta bunlar ekstrem nadir ve cumhuriyetin en değerli paralarıdır.
    Başka bir örnek 7. emisyon 1. tertip G serisi çil 1.000.000 tl 20 dolar ederken, 3. tertip P serisi 150 dolar eder fakat 3. tertip U serisi 1.5 dolar eder.
  • Kağıt paralarda Filigran nedir ?

    Kağıt paraları aydınlığa tuttuğumuz takdirde görülen çizgi resim veya şekillere filigran denir. Atatürk portresi filigran olarak yer alır, aynı emisyon paralarda farklı filigranlar kullanılır bunlar güvenlik amaçlı uygulanan uygulamalardan biridir, farklı filigranlar paraları nadirleştirebilir.
  • Benim elimde babamdan kalma benim devam ettirdiğim br koleksiyon var.Ancak hepsi madeni para hiç kağıt yol.Bir kaç yıl önceki yani 6 sıfırlı kağıt paralardan İstanbul'da nereden bulabilirim bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?
  • Bayezıd sahaflar çarşısının yanındaki meydandan, gitti gidiyordan, mezatlardan, kapalı çarşıdaki esnaflardan.
  • elimde baya bir osmanlı var birisinden kaldı koleksyon gibi duruyor ne olduklarını ögrenmek istiyorum mesaj yoluyla bilgili bir arkadas ulasırsa sevinirim arkadaslar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CryDeviL

    elimde baya bir osmanlı var birisinden kaldı koleksyon gibi duruyor ne olduklarını ögrenmek istiyorum mesaj yoluyla bilgili bir arkadas ulasırsa sevinirim arkadaslar.

    Paraların çok net çekilmiş önlü arkalı resimlerini yüklerseniz yardımcı olabilirim hem konu da ısınır.
  • berkelium B kullanıcısına yanıt
    Selam bende de bir kaç tane bozuk para var ve ne olduğunu bilmiyorum bunlar hakkında foto göndersem konusabilirmiyiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.