Şimdi Ara

Hangisi daha çabuk soğur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
10.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başka bir forumda gördüğüm bir soruyu -bilmeyenler için- paylaşmak istedim. Orada epeyce uğraşılmış...

    İçinde aynı miktarda çay bulunan iki bardak düşünün. ikisi de aynı sıcaklıkta ve bulundukları odadan daha sıcaklar. Bir bardağa şeker atıyoruz diğerine atmıyoruz.
    Hangi bardaktaki çay daha çabuk oda sıcaklığına ulaşır?


    Cevabın ne olduğunu az çok herkes tahmin edebilir ancak açıklanarak ve geniş bir şekilde verilmesi paylaşım ve bilgi açısında iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 8 Aralık 2006; 18:02:17 >



  • şekerli olan tabiki..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: JanbO

    şekerli olan tabiki..


    tabi ki?

    ben tam tersini tahmin ediyorum,
    şekerli su saf suya göre daha zor ısınır ya da soğur,
    herhangi bir bilgiye dayanmıyor tahminim
    sadece şekerli suyun daha yoğun olduğunu ve şekerin daha zor ısınıp soğuduğu varsayımımı dikkate aldım.
  • bende sekersiz çayın daha çabuk soğuyacağını düşünüyürum. çünkü sekersiz çay sekerli olana göre daha az yoğun.ve yoğunluğu az olan maddelerdehada çabuk ısınır yada soğur
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vese


    quote:

    Orjinalden alıntı: JanbO

    şekerli olan tabiki..


    tabi ki?

    ben tam tersini tahmin ediyorum,
    şekerli su saf suya göre daha zor ısınır ya da soğur,
    herhangi bir bilgiye dayanmıyor tahminim
    sadece şekerli suyun daha yoğun olduğunu ve şekerin daha zor ısınıp soğuduğu varsayımımı dikkate aldım.


    Soruda 'aynı miktarda' ifadesi geçiyor. Bunu ben 'aynı kütlede' gibi anlıyorum.

    Bence şekerli suyun daha yoğun olması daha hızlı soğuyacağını göstermez. Basit olarak q=m.c.t bağlantısında önemli olan m(kütle) ve c (ısınma ısısı)dır

    Tamam şeker atılan suyun kütlesi artacak. Ama ısınma ısısı düşebilir.
    Suyun ısınma ısısı 1 dir ve çoğu katıdan ve sıvıdan büyüktür. Mesela demir çok yoğun bir maddedir ama ısınma ısısı küçüktür ve sudan çabuk ısıyıp soğur.

    Bana öyle geliyor ki şekerli suyun ısınma ısısı da daha küçük olacaktır.(Tamamen içgüdü) Bu durumda atılan şekerin kütlesine göre yanıt değişir. Ayrıca atılan şekerin sıcaklığı da yanıtı etkiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 8 Aralık 2006; 19:34:01 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: neverlate

    Soruda 'aynı miktarda' ifadesi geçiyor. Bunu ben 'aynı kütlede' gibi anlıyorum.

    Bence şekerli suyun daha yoğun olması daha hızlı soğuyacağını göstermez. Basit olarak q=m.c.t bağlantısında önemli olan m(kütle) ve c (ısınma ısısı)dır

    Tamam şeker atılan suyun kütlesi artacak. Ama ısınma ısısı düşebilir.
    Suyun ısınma ısısı 1 dir ve çoğu katıdan ve sıvıdan büyüktür. Mesela demir çok yoğun bir maddedir ama ısınma ısısı küçüktür ve sudan çabuk ısıyıp soğur.

    Bana öyle geliyor ki şekerli suyun ısınma ısısı da daha küçük olacaktır.(Tamamen içgüdü) Bu durumda atılan şekerin kütlesine göre yanıt değişir. Ayrıca atılan şekerin sıcaklığı da yanıtı etkiler.


    elbette ,

    ben de zaten "şekerin daha zor ısınıp soğuduğu " nu varsaymıştım, yani "c" sinin büyük olduğunu.

    yapılacak şey internetten şekerin ısınma ısısını bulup karşılaştırmak ama kim uğraşacak şimdi yaw



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 8 Aralık 2006; 19:48:32 >




  • su en yüksek ısı kapasitesine sahip maddelerden biri. çayı da öyle kabul edersek, şekerin ısı kapasitesi çayınkinden küçük olacak diyebiliriz. burdan şekerli çayın ısı kapasitesi sudan küçük oluyor.

    kütle aslında ihmal edilebilir, burada daha önemli olan ısı alışveriş yüzeyleri. ısı alış-veriş yüzeyleri de ikisinde de aynı değil şeker atılan bardakta sıvı seviyesi yükseldiğinden yan yüzeyler artıyor. üst yüzey ikisinde de aynı.

    kısca şekerli çayın ısı kapasitesi düştüğünden ve yüzey alanı arttığından, normal çaydan daha çabuk soğur.
  • quote:

    kütle aslında ihmal edilebilir, burada daha önemli olan ısı alışveriş yüzeyleri. ısı alış-veriş yüzeyleri de ikisinde de aynı değil şeker atılan bardakta sıvı seviyesi yükseldiğinden yan yüzeyler artıyor. üst yüzey ikisinde de aynı.


    İnce belli çay bardağıysa üst yüzey alanı da değişir
    Şaka bir yana bence yüzey alanı ihmal edilebilir. Kütleyi ihmal etmek daha zor. Mesela yarım kilo çaya yarım kilo şeker eklerseniz kütle iki katına çıkar ama sıvı seviyesi pek yükselmez...

    Soru açık değil, kendime göre değiştiriyorum:

    Bardakların birinde şekerli diğerinde şekersiz çay var. Bu maddelerin kütleleri ve sıcaklıkları aynı ve oda sıcaklığından büyük. Hangisi çabuk soğur?

    Yanıt:

    Şekerli su çabuk soğur. Sebep daha önce belirttiğimiz gibi ısınma ısıları..




  • ısı alışverişi yapacak kısım yüzey alanı, burada kütleden daha önemli.

    tabi adam çayı yarım kilo şekerle içiyorsa sana hak veriyorum.


    aslında kütleyi ihmal ederiz, yüz alanını da ihmal ederiz, ısı kapasitesi değişikliği de küçük olur onu da ihmal edebiliriz, dert edicek kadar değişiklik olmaz.. cevap aynı anda soğurlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 8 Aralık 2006; 20:09:14 >
  • Bence bardaga atılan şekerin miktarı verilmediginden bu soru daha çoook tartışılır.


  • peki aynı ısıl değere sahip aynı sıcaklıkta ve ısıda ve aynı kütlede 2 alimünyum plakadan boyasız olanı mı siyah renk boyalı olanı mı çabuk soğur? (siyah boyanında alimünyum ile aynı ısıl özellikleri olsun)
  • şekerli olan çünkü çözeltilerin saf maddelere göre buhar basınçları düşüktür dolayısıyla erime kaynama sıcaklıkları arası fark da çözeltilerde artar (aynı madde için ) dolayısıyla şekerli çay daha zor soğur.
  • @redstorm

    ilginç bir bilgi vereceğim.
    bir buzluğa koyulan aynı kapta fakat biri sıcak biri ise ılık iki bardak sütten ilk sütbuz olanı sıcak olanmış.

    ilgili link:http://www.sizinti.com.tr/konu.sizinti?SIN=48eeef8e3c&k=146&778847569
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.