Şimdi Ara

Sonunda Vodafone da sisteme isyan etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, yatırım planlarının bir türlü gerçekleşemediğini söyledi. Teknolojik gelişmelere ayak uydurmayan Türkiye'nin hızla ilerleyen ekonomilerin gerisinde kalacağına dikkat çeken Öğüt'e göre bu hızla ihtiyaç olan fiber altyapı 25 yıldan önce tamamlanamayacak.

    Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, şirketinin 2 yıldır fiber altyapı yatırım planlarının bir türlü yatırıma dönüştürülemediğini söyledi. İş Dünyasının Liderleri Altyapı Zirvesi'nde Vodafone Türkiye'deki son gelişmeleri anlatması bekleniyordu. Ancak Öğüt, “Vodafone'dan daha öte memleket meselesinden bahsedeyim.” diyerek sürdürdüğü konuşmasında 780 bin kilometrekarelik Türkiye'de 250 bin kilometre fiber altyapısı bulunduğunu belirterek, “Türkiye olarak teknoloji devrimini yakalayamazsak enerjiye de yola da demiryoluna da ihtiyacımız olmayacak. Nitekim bu alanda bir dönem hızla ilerlerken bir anda geriye düştük. Elektrik giden here yere fiber döşenmeli. Hızla ilerleyen ekonomilerin dışında kalma tehdidi altındayız.” dedi. 100 bin kilometrekarelik Güney Kore'de, Portekiz'de bile 600 bin kilometre fiber altyapı var olduğuna dikkat çeken Öğüt, “Türkiye'deki 20 milyon hanenin sadece 9 milyonunda internet bağlantısı var. 11 milyon evde internet yok. Bu hanelerin de 4 milyonunda fiber altyapı var. Oysaki işyerleri ve mobilite için fiber şart. Türkiye'de 500 bin kilometre fiber altyapı öngörülüyor. Buna 5 yılda ulaşmak lazım. Maliyeti de 26 milyar lira. Her yıl yaklaşık 5 milyar lira yatırım anlamına geliyor. Ancak son 3 yılda yıllık ortalama 1 milyar liralık yatırım yapılabildi. Bu hızla 500 bin kilometre fiber altyapı için 25 yıla ihtiyacımız var.” dedi. Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde ve Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda gerçekleşen zirvede konuşan Öğüt, “Ayrıca Türkiye'de paranız olsa da fiber yatırım yapamıyorsunuz. İlk sebebi istek yok! İkinci olarak ise model yok. Dünyada 5 farklı modelde bu süreç işliyor ancak bizde model çarpık, 5'inden 1'i değil. Nitekim ülkede bir tane altyapı şirketi var ancak yüzde 30'u devletin. Ayrıca bu şirket perakendede de rakip. Bu yüzden yılda 1 milyar lira ancak yatırım yapılıyor. Biz Vodafone Türkiye olarak son 2 yılda bütçemize koyduğumuz, onaylarını aldığımız yatırımlarımızı yapamıyoruz. TEİAŞ ile Aralık 2013'te imzaladığımız anlaşmayı, 600 işçi elinde kazmalarla 8-9 ay bekledi. Ancak altyapı yatırımını başlatamadık. Biz de Rekabet Kurumu'na dava açtık.” ifadelerini kullandı. Bunların önüne geçilmesi için ulusal geniş bant stratejisi ve hedeflerin tespit edilip nasıl yapılacağının, yani modelin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Öğüt, “Altyapı çalışmaları ortak şirket tarafından, herkesin elini taşın altına koymasıyla yapılmalı.” diye konuştu.

    2023 hedefleri fiziki olarak imkansız

    Zirvede söz alan ve Türkiye'nin enerji tüketiminin yıllık 250 milyar kilovatsaat olduğunu kaydeden Özdemir, “Tüketim talebi 260 milyar kilovatsaat oldu. Fark ettiniz mi bilmiyorum birçok yerde kesintiler yapıldı ve sorun ancak o şekilde atlatıldı. 2023'te Türkiye yıllık 500 milyar kilovatsaat enerji tüketmesi bekleniyor ama bunu üretecek yatırımlara ihtiyaç var. Ancak liberalizasyon sağlanamadığı için sistem topallıyor.” dedi. Özdemir, 2023 hedeflerine ulaşmanın zor olduğunu söyledi.



  • Bir de belediyelerin cikardigi zorluklar da cabasi. Birilerinin isine gelmiyor tabi, rakip cikarsa karlari duser.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burada ki gizli sorun bence turk telekomun ttnet i,kisa ve net.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beter.böcek kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum.
  • Konuyu destekleyen bir haberde ben ekleyeyim:

    Rakiplerine Fiber Yatırım için İzin Verme Yetkisi Verilen Türk Telekom, Diğer Firmaların Fiber'ini Eleştiriyor

    Rakiplerine fiber yatırım için izin vermek yetkisini elinde tutan Türk Telekom, fiber yatırımların eksik olduğunu ve bu nedenle rakiplerinin endişe içinde olduğunu iddia ediyor. Rekabet nedeniyle fiber yatırımlar konusunda bazı engeller koymak bir şey ama yanıltmalı mesaj vermek başka bir şey. Bu düzeyde bir firma için uzun vadede sıkıntı yaratacak bir söylem olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Afrika ülkesi Gana ile karşılaştırdık; "geri kalmış ülkeler" sınıfıındaki bu ülke, kıyaslarsak bizim ülkemizin 6 katımız fiber bağlantıya sahipler.

    Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan'ın "fibere yatırım yapmayanların panik yaşadığı" şeklindeki açıklamasını üzüntüyle okudum. Çünkü bir yandan ülkemin fiber yatırımlarının düşük olduğunu --aşağıdaki Gana rakamlarına bakın-- bilinirken, bir yandan bu kadar büyük bir firmanın daha etik davranması gerekmez mi?

    Defalarca yazıp, çizdiğimiz üzere, tam 5 yıldır İstanbul Belediyesi fiber yatırım yapmak isteyen firmalara "kazı izni" vermiyor[1]. Yetmezmiş gibi, Türk Telekom'a geçen yıl yani 2014 yılında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından alınan bir kararla, fiber yatırım yapacak olan rakiplerinin bu yatırımlarına izin verme yetkisi/hakkı verildi[2].

    Yetmezmiş gibi diyoruz çünkü; bu yetkiyi alan Türk Telekom'un rakiplerine izin vermediği ya da geciktirdiği iddiaları var[3]. İlaveten de Türk Telekom'un rakiplerine uyguladığı fiyatlar şikayet ediliyor[4] ve bunların 40-50 kat pahalı olduğu iddiası mevcut.

    Ama Türk Telekom şimdi bu sözleri söylüyor. Bizden hatırlatması; bu tür söylemler tartışılıyor ve firmaya olan güveni kaybettiriyor. Çünkü insanlar fiber almak istiyor ve alamıyor. Oysa Türkiye'nin 175 yılda kurduğu altyapının işletilme imtiyazı, özelleştirme sırasında 2026 yılına kadar Türk Telekom'a verildi. Bu arada bu altyapıyı sadece işletmek değil, büyütmek de görevleri arasında. Giderek, diğer firmaların ya da başka deyişle Türkiye'nin yatırımlarını engelleme hakkını bu firmaya kim veriyor?

    Türk Telekom fiber konusunda yatırım yapmak yerine algı oluşturmaya çalıştığı yani yanıltıcı ifadeler verdiği iddiaları daha önce de vardı[3][5]. Rekabet nedeniyle yatırım yapmamak başka bir olay ama algı oluşturma amaçlı ifadeler kullanmak daha başka bir olay. Bu kadar büyük bireysel müşterisi olan firmaların, halkla ilişkiler açısından "söyleme" daha çok dikkat edilmesi gerekirdi. Bu tür söylemler, Türk Telekom'u haklı ya da başarılı hale geçirmiyor. Aksine etik davranmayan firma haline sokuyor.

    İnsanlar aptal değil; fiber konusundaki hatayı örtmek için bu tür mesajlar vermekle, olay saklanamıyor. Çünkü insanlar fiber almak istiyorlar ve alamıyorlar. Ülkemizin altyapı işletme imtiyazını almış olan Türk Telekom bu konuda yetersiz kalıyor. Bunu aşağıda "geri kalmış bir Afrika ülkesi" olan Gana ile yaptığımız karşılaştırmada görebilirsiniz.

    Bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından ağustos ayında "yatırım yapılma" değerlendirmesi "olumsuz" olarak değerlendirilen Türk Telekom'un bilançolarına bakıldığında finansal açıdan gerileme görülüyor[6]. Arka planda bu nedenle 4-5 milyar $'lara varılacak olan yatırımdan kaçmak için 4G ihalesi konusunda da "iptal" için çok uğraşıldığı ve halen de uğraşılmakta olunduğu spekülasyonları pek çok kişinin dilinde[7]. Fiber yatırımlardan da aynı nedenle kaçınıldığı iddiaları var.

    Peki bu durum, 10-15 gazeteciyi New York'a götürüp, orada halkla ilişkiler hamlesi yapmakla örtülebilir mi?

    Türk Telekom fiber konusunda iddialı olduğu mesajlarını verip, rakiplerini de az fiberi olmakla suçlasa da, genel toplamda Türkiye'nin fiberi alarm veriyor. Bakın aşağıda İstanbul belediyesinin verdiği "yasal kazı izin"lerinin miktarları var;

    İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YILLARA GÖRE KAZI İZNİ VERİLEN FİBER OPTİK METRAJLARI

    2008 677.785 m % 36,3
    2009 355.302 m % 19,0
    2010 531.844 m % 28,4
    2011 250.310 m % 13,4
    2012 20.155 m % 1,1
    2013 17.407 m % 0,9
    2014 16.918 m % 0,9
    TOPLAM 1.869.721 m


    Bu rakamlardan ne görüyoruz; 2008 yılında İstanbul’da 678 kilometre fiber şebeke döşenmişken bu uzunluk 2014 yılında sadece ve sadece 17 kilometreye düşmüş durumda. Dolayısıyla fiber şebekelerinin yaygınlaşması konusunda büyük sorunların devam ettiği açıkça görülebiliyor.

    Fiber yatırımların engellenmesi 4G ihalesi için de sorun[8]. Çünkü 4G baz istasyonları arasında fiber hatlara ihtiyaç var. Bunun tersini iddia eden Türk Telekom yetkilileri "baz istasyonları arasında fiber hatlar çekilmiş durumda" iddiası ile cevaplıyorlar ama bildiğiniz gibi 4G frekansları daha küçük yani daha fazla baz istasyonu kurulacak. Yeni kurulması gereken baz istasyonlarının fiber bağlantıları ne olacak?

    Türk Telekom Genel Müdürü Rami Aslan, 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptıklarını, 81 ilde 202 bin kilometre, yurtdışı operasyonlarda ise 40 bin kilometre fiber altyapıya sahip olduklarını belirtmiş. Bunlardan bir kısmının zaten eski yıllarda (özelleştirme öncesinde) Türk Telekom'un şehirlerarasında kurduğu fiber bağlantılar olduğunu hatırlatırken, bir yandan da başka bir ülkenin fiber kablo miktarından örnek verelim;

    Fiber miktarını karşılaştırmak için Afrika'dan bir ülke olan Gana'nın envanterine bakalım[9]. İnternet'teki rapora göre, bu Afrika ülkesinin

    2009'da 465,659 km,
    2010'da 585,468 km
    2011 haziranında 660,230 km


    fibere sahipmiş. Gana'nın yüzölçümü 238.535 m2 yani yuvarlak hesap Türkiye'nin 1/3'ü ve nüfusu da 2014 rakamlarıyla 27 milyon yani yine yuvarlak hesap Türkiye'nin 1/3'ü [10].

    Şimdi bu rakamları analiz edelim;

    "Türkiye'nin yüzölçümünün 3'de 1'i ve nüfusunun da yaklaşık 3'de 1'i olan ve ekonomik durumu "geri kalmış ülkeler" arasında yer alan Afrika Ülkesi Ghana'da 2011 yılında Türkiye'nin bugünkü fiber varlığının 2 katı fiber yatırım var (2011'den bu yana aynı hızla gitmişlerse --ki bu raporu bulamadık-- muhtemelen bugün 3 katı da olmuş olabilir).

    Eğer nüfus ve fiber miktarını çarparsak, 2015'de Türkiye'de olan fiber miktarı, 2011'deki Gana'nın fiber miktarının tam 6 katı oluyor.


    Türk Telekom'u şimdi bu rakamın neden bu kadar düşük olduğunu "gerçek durumu ile" açıklamaya ya da ülkenin hakkı olan fiber yatırımların yapmaya ve diğerlerinin de yapılabilmesi için gereken izinleri vermeye ve verdirmeye davet ediyoruz.

    Ama Türk Telekom bir şirket'tir ve Türkiye'nin menfaatinden önce kendi sermayedarlarının menfaatlerine bakar diyorsanız, o zaman BTK'yı ve Ulaştırma Bakanlığı'nı sorumluluklarını üstlenmeye ve bu yatırımların, daha doğrusu ülkenin önünü açmaya davet ediyoruz.

    http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=51091



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 8 Ekim 2015; 18:28:01 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada dediklerininiz dogrudur ama bi yandanda vodafone kurucagi sistemi yetistiremeyip diger firmalara bagli kalmak zorunda kaldigi icin isyan ediyor bu demmki vodafone turkcell vede turktelekoma altyapi kullanim ucreti odicrk e kendide kar yapicak bu yuzden buyuk ihtimalle fiyatlarida articak bu 4.5 g den altyapi konusunda en az etkilenen avea olucaktir.
    Ulkemizim fiber altyapisina gelirsek gercekten cok kotu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Basliga bakinca,vodafone kendi sistem hatalarina isyan etti sandim.
    "dandik altyapimizla musterilerimize kusurlu urunleri fahis fiyattan cakiyoruz,kusura bakmayin"demis kisaca

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vodafone'nun neden en az 4G bantı aldığının sebebi belli oldu. Bu arada adamlar haklı. TTnet tek kalabilmek için el altından diğer firmaların fiber döşemesini engelliyor.
  • konyada superonline a izin verilmemesi gibi. yapılanlar da atıl durumda. demek ki sorumlu bunlarmis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: inexo

    konyada superonline a izin verilmemesi gibi. yapılanlar da atıl durumda. demek ki sorumlu bunlarmis

    Evde Kablo Net kullanıyorum. Aldığım hız 45-50 mbps.

    Konya'da da kablo net varhttp://www.turksatkablo.com.tr/

    Açılış sayfasının en altında nerede altyapı olduğu yazayor. Orada KONYA seçersen senin adresinde olup olmadığını öğrenebilirsin.
  • serdarski S kullanıcısına yanıt
    telekom satılırken kablo tv alt yapısı yenilenmesini geciktirmesi ile ilgili anlaşma yapıldı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: inexo

    telekom satılırken kablo tv alt yapısı yenilenmesini geciktirmesi ile ilgili anlaşma yapıldı

    Dediğini anladım.

    Mahalle muhtarı ile konuşarak mahallede oturanLardan TaLEp toplarsanız KabLo net altyapısı kurarLar. Ben bunu turksat kablo'ya ÖZeLLiKLe sordum.

    Siz MuhtarLa konuşup mahalleliden talep topladınız mı?
  • Türk telekomun sahibi kimdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • marmarali_55 kullanıcısına yanıt
    Arap zenginlerden birisi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serdarski

    quote:

    Orijinalden alıntı: inexo

    telekom satılırken kablo tv alt yapısı yenilenmesini geciktirmesi ile ilgili anlaşma yapıldı

    Dediğini anladım.

    Mahalle muhtarı ile konuşarak mahallede oturanLardan TaLEp toplarsanız KabLo net altyapısı kurarLar. Ben bunu turksat kablo'ya ÖZeLLiKLe sordum.

    Siz MuhtarLa konuşup mahalleliden talep topladınız mı?

    Iki dunya bi araya gelse kablo tv altyapısı yoksa yatirim yapmazlar. Bizim mahalle icin yillarca ugrastik orali bile olmadilar. Zamaninda bilirsiniz digital yayin yokken karasal yayin doneminde oturdugumuz mahalle Çamlıca ve Okmeydanı vericilerinin arasinda kalirdi. Uhf 38 bandinda goruntu kanaldni ses trt2nin olurdu. Yillarca tv izleyemedik. Ugrastik yillarca gelmedi yayin. Simdi digital receiver vs var. Artik yapmazlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.