Şimdi Ara

rezistans telleri hakkında... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
1
Favori
37.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Bence de LM317 ve sonrasında 7806 oldukça mantikli ancak devre elemanları arttıkça çok kötü bir görüntü ve yer işgali sozkonusu olacak.Bu durumda acaba bu devreyi ahşap tutamak uzerine değilde küçük bir kutu içine monte edip fan hızını buradan yapmak çok mu kötü olur.

    Birde pot 1 ve 2 bacakları arasına paralel direncten bahsettiniz paralel bağlantı derken anlayamadım.direncin bir ucu 1 no.lu bacağına bir ucu 2 no.lu bacağına mi demek istediniz ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Aslında ben bunu yaparken görselliğe çok da önem vermemiştim. Çok da umudum yoktu. Bozup tekrar da yapmadım. Siz yaparken görselliği de hesaba katarsınız isterseniz ve tahtayı geriye doğru az daha uzun yaparsınız. Çok bir malzeme yok hepsi yanyana dizilir ve yapılır. Ayrı bir kutu elin altında kalabalık demek bence.

    Bu haliyle 400-450 derece üflüyor. Bunda kızdırma bujisinin de kalite farkı var tabi ama hangisi iyi bilemem. Ben Swac marka kullanıyorum şu anda. Voltajı az daha arttırsam daha da yüksek sıcaklığa çıkar ama bu defa da kızdırma bujisi riske girer. Bu sıcak hava tabancasının bujisi bir kere bozuldu. Gerçi birkaç ay kullanmıştım. Muhtemelen fazla ısınmaktan bozuldu. Fan bir yandan bu aşırı ısınmayı da önlüyor. Fanın üflemesi çok zayıfsa bujinin ömrü daha kısa oluyor. Normalde piyasada satılan sıcak hava tabancalarında da buna dikkat edilmesi önerilir ki kullancılar fan-ısı dengesini iyi ayarlayabilsin.

    Öte yandan bizimkinin maliyeti düşük, parçaları ucuz. 15-20 tl bir kızdırma bujisi. Bozulsa da değiştiririz olur biter.

    Potansiyometreye gelirsek. Şimdi ölçtüm ben dvd player gibi bir şeyden çıkma 10k lık pot kullammışım ve direnç bağlamamışım. Aslında daha önce vardı da çıkarmışım demek ki. Bir süredir hava tabancası lazım olmadığından dikkat etmemiştim. Bağlasam iyi olurdu. Hatta müsait bir zamanda bağlayacağım. Çünkü potun değeri 60 ohm un üzerine çıkınca fan duruyor. O yüzden potu hassas çevirmek gerekiyor. 1k lık pot olsa daha iyi olurdu.

    Neden paralel direnç dedim. Şöyle ki;

    10k lık pot 0-10k arasında ayar yapabiliyor. Teoride öyle ama pratikte hepsi 0 ohm dan başlamıyor. Bizdekinin kalitesi de belli zaten. Neyse,

    Şimdi pot 5 ohm dan başladı diyelim ve elimizde de düz hesap 60 ohmluk direnç olsun (standart 68 ohm ama 60 dememin sebebi bendeki fanın 60 tan sonra durması) paralel bağlamak için. Paralel direnç hesabından pot 5 ohmdayken aslında 4,62 ohm ölçüm verecektir.

    Bir de potu sona dayadık diyelim 10k ya yani. Normalde bu durumda fanın durması gerekir ama 60 ohm luk paralel direnç olduğundan yine paralel direnç hesabından 59,6 ohm ölçüm verecek ve fan teoride düşük hızda çalışmaya devam edecektir.

    Gel gelelim gerçekte nasıl olduğuna. Bu hesaplamalara göre aslında yöntem doğru ama tam olarak devrede karşılığını bulamıyor. Ondan direnci vs. yakın değerde belirleyip denemelerle net sonuca ulaşmak en iyisi olur. Buna çok uğraşmıştım.

    Paralel bağlamaktan kastım da 1. ve 2. uçların arasına bir direnç koymak.
    Sonuç olarakl bence en iyisi LM317.




  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Haklısınız.Elimizde LM317 ve 78.. serisi voltaj regülatörü varken bu kadar uğraşmaya değmez.Bunlari kullanarak sağlıklı ve stabil bir hız devresi ile uzun süre kullanılır sanırım.Ustadim çok faydalı ve güzel bir diyalog olduğunu düşünüyorum.Vakit ayırıp cevap vermeniz beni çok mutlu etti.Sonucta ben elektronikci veya elektrikçi değilim ancak bu tarz işlerle uğraşmaya sevdalıyım
    O kadar çok faydalı yapacak devre ve çalışma varmı hangi birinden baslayacagimi bilemiyorum.Bir taraftan elektronik ders notlarına çalışıp devre elemanlarını öğreniyorum bir taraftanda bu tarz devreleri pratikte yapmaya bayılıyorum.İlk amacım PC güç kaynağını ayarlı güç kaynağına cevirmekti. Ancak sıcak hava tabancası ve havya olmazsa olmaz aletler.O yüzden ilk etapta bu çalışmayı yapacağım.Alternatif olarak bir kaç tane daha yapmayı istiyorum.30 metre 0.2 mm rezistans teli , 2 adet kızdırma bujisi ve hazır sarılmış havya rezistansı satinaldim.Hali hazırda bangood tan aldığın güzel bir digital havyam ve 2 adet 30 TL lik ucuz havyam var.Bir tanesi portledi.almis olduğum malzemelerle en azından birer tane sıcak hava ve bir tane havya yapıp projelere başlamak istiyorum. Bu arada ihtiyaç olursa elimdeki malzemelerden paylaşabilir.Bu kadar bilgi paylaşimi karsisinda bende faydalı olmak adına malzeme paylaşmayı isterim. Yardimci olabileceğim bir malzeme olursa seve seve paylasabilirim.İleri dönemde dediğim gibi pc PSU ile güç kaynağı yapacağım.Yakin bir tarihte bu PSU lardan elimde bolca bir miktar olabilir.(Bit pazarından topluyorum).Siz ve sizin gibi elektronik sevdalısı arkadaşların ihtiyaci olursa gönderebilirim.Yeter ki birbirimize yardımcı olup öğrenip üretelim.Gerisi teferruat.👍

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de eğitimini almadım ama araştırarak yerli ve yabancı kaynaklardan okuyarak ve yardımsever insanların katkılarına dayanarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Zamanla da deneye yanıla bir şeyler çıkıyor ortaya. Benim de bu anlamda bir katkım olduysa ne mutlu bana. Bilgi paylaşınca bir anlam ifade ediyor.

    Aslında benim de niyetlendiğim bir konu var. Baskı devre işine girişip kendim sıfırdan bir güç kaynağı yapmak istiyorum ama bir türlü başlayamadım.

    PC güç kaynağını ayarlaıya çevirmenin yanı sıra farklı bir şekilde de yapmak isterseniz aliexpresste voltaj düşüren, yükselten veya her ikisini de yapan hazır modüller var. Volt-ampermetre de ekleyerek güzel bir gerilim-akım ayarlı güç kaynağı yapabilirsiniz ama işte bu aslında toplama oluyor. Tam da kendim yapmış gibi hissetmiyorum. Bir gün sıfırdan yapma niyetim var.

    Malzeme paylaşma konusundaki iyi niyetiniz için de teşekkür ederim. Zaten odayı hurdalığa çevirmiş durumdayım :). Ben de sizin gibi hurdacıdan, bit pazarından denk geldikçe bir şeyler toplayıp ortaya iş çıkarmaya çalışıyorum zaman zaman. Siz de yaptığınız çalışmalardan haberdar ederseniz biz de esinleniriz. Bu da hatırı sayılır bir iyilik olur herkes için.

    Bu arada sıcak hava tabancasının, havyanın ve güç kaynağının yanı sıra, indüksiyon ısıtıcı da yapıp deneyebilirsiniz ileride.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 25 Eylül 2019; 22:58:59 >




  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konuyu kısmen inceledim, eski konu ama konuşulması gerekenelr var.

    Elektrik sobasındaki rezistans tüpünden çıkarılarak açılırsa, ısı transferi artacağından yani daha rahat havalanacağından sıcaklığı düşecek kızarıklığı azalacaktır. Ancak aynı merhalede ısı yaymaya devam edecektir, toplam ısı bir öncekine göre değişmez. (Aslında az iktar değişir ama neyse)

    Elektrikli battaniye gibi düşük dirençli rezistanslarda, diyot eklenmesi gerilimi değiştirmez, AC elektriği DCye dönüştürerek toplam enerjiyi yarıya indirir, tam dalga Ac elektriğin yarım dalgasını kırpar. Eğer Vrms değeri 220Volt olarak düşünürseniz diyottan sonra bu 110V'a asla düşmez. Yeni Vrms değeri ikiye bölerek değil rms formülüyle hesaplanır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: topcu197877

    çok battaniye teli değiştirdim belkide 100 e yakın ufo ve ısıtıcı tamir ettim ama
    hiç aklımın ucundan bunlar geçmedi.tam rezistans mühendisi olmuşsun.
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Üstadım merhaba.ilk çalışmam bu oldu.Ancak baya geliştirilmesi gerekiyor sanırım.İlk etapta LED SMD LED sokumu için kullandım.sonuc başarılı.  rezistans telleri hakkında...  rezistans telleri hakkında...  rezistans telleri hakkında...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KORMAK

    Üstadım merhaba.ilk çalışmam bu oldu.Ancak baya geliştirilmesi gerekiyor sanırım.İlk etapta LED SMD LED sokumu için kullandım.sonuc başarılı.
    Elinize sağlık. Sonuçta işlevsel olması önemli. Onu da başarmışsınız zaten. İnsanın kendi yaptığı bir şeyi kullanması daha bir zevkli oluyor.




  • Sizinde emeğiniz ve bu yönde desteğiniz için teşekkür ederim.Boyle destek ve paylaşımlar olunca şevk geliyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Abicim nasılsın.Gorusemiyoruz uzun zamandır

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Test eden arkadaş, elektrikli battaniyedeki diyotu alıp, elektrikli ısıtıcıya termik sigortadan sonra taktım diyor ve elektrik sarfiyatı yarı yarıya azaldı diye belirtmiş. Bu gerçeği yansıtmıyor mu? Yoksa sadece ısıtıcının gücünü mü yarı yarıya azaltmış oldu sadece. 750 watta çalışan ilk anahtar artık 350 watt gücüne mi düştü (dolayısıyla etrafa vereceği ısı da azalmış olmalı)

  • xnc kullanıcısına yanıt

    Elektrikli ısıtıcı eğer yarı güçte yeterliyse ve tam güçte çalıştırılmışsa bu zamana kadar, tabii ki güç yarı yarıya azaltıldığında sarfiyat da azalır???


    Ama kettle olsaydı kon; güç düşürüldüğünde su kaynatma süresi uzadığından sarfiyat azalmazdı.


    Yalnız elektrikli battaniyedeki diyot düşük amperlidir ısıtıcılara gelmez. Mesela 500 Watt ısıtıcı 2 amperden fazla çeker. Hesaplanan değerin iki misli eleman kullanılması düşünülür. Hatta daha da fazla kullanıp işi garantiye almak.


    Diğer taraftan ısıtıcılar için diyot pek uygun sayılmaz. Termostatla gereken sağlanır. Hem de sıcaklık da ayarlanabilir. Hassas kuyruklu termostatlar olduğu gibi basit ütü termostatları ve ayrıca sabit sıcaklıkta çalışan küçük temostatlar var.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.