Şimdi Ara

Komplo teorilerine matematiksel çözüm

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  Komplo teorilerine matematiksel çözüm

     

    Oxford Üniversitesi'nde görev yapan bir fizikçi, binlerce insanın inandığı ünlü komplo teorilerinin bugüne kadar ulaşma olasılığını bir denklem yardımıyla hesapladı. Armstrong'un Ay'a yolculuğu ve iklim değişikliği gibi konuların yalnızca birer düzmece olduğunu düşünenler için sonuç pek de iç açıcı görünmüyor.



    Dr David Grimes denklemini oluştururken olaya dahil olan insan sayısı, olayın üzerinden geçen zaman, herhangi bir sızıntı ihtimali ve hatta olayın içindeki insanların zamanla ölmesi gibi etkenleri göz önünde bulundurmuş. Grimes'ın denklemine göre üzerinden 10 yıl geçmiş bir komplonun hala saklanabiliyor olması için olaya en fazla 1000 kişi dahil olabilir. Üzerinden 100 yıl geçmiş bir komplo içinse bu sayı yalnızca 125. Birçok ünlü komplo teorisinin binlerce insanı dahil ettiği düşünüldüğünde, ihtimallerin epey az olduğu görülebiliyor.



    Grimes The Guardian gazetesine verdiği röportajda, birkaç yüz insandan daha fazlasının tanık olduğu herhangi bir komplo teorisinin otomatik olarak geçersiz niteliği taşıdığını belirtti. Dr David Grimes röportajına şöyle devam ediyor: "Komplo teorilerini ve savunucularını görmezden gelmek zaten çok yaygın bir davranış ancak ben tam tersi şekilde yaklaşmak istedim. Tüm bu komplo teorilerinin doğru olma olasılıklarını görmek istiyordum."



    Denklemini Ay yolculuğu, iklim değişikliği, kanser tedavisi ve aşı-otizm arasındaki ilişki gibi konularda üretilen 4 büyük komplo teorisi üzerinde deneyen Grimes'ın ulaştığı sonuçlar ise şöyle:



    - Eğer Neil Armstrong'un Ay yolculuğu gerçekten bir yalansa, bunu yaklaşık 411 bin NASA çalışanı biliyor olurdu. Bu şartlar altındaki bir yalanın yalnızca 3.7 yıl içerisinde ortaya çıkması gerekir.



    - Aşı ve otizm arasındaki ilişki 3.2 ila 34.8 yıl içerisinde ortaya çıkar.



    - İklim değişikliği "aldatmacasının" 3.7 ila 26.8 yıl içerisinde ortaya çıkması gerekir.



    - Kanser hastalıklarının tedavisi aslında bulunmuş ancak saklanıyor olsaydı büyük bir ilaç firmasının bunu sızdırması yalnızca 3.2 yıl alırdı.



    Denklemini oluştururken daha önce ortaya çıkarılan komploları da birer veri olarak kullanan Grimes, aslen kanser araştırmaları yapan bir fizikçi. Grimes PLOS One online dergisi üzerinden yayımladığı çalışmasıyla birlikte bu tür bilimsellikten uzak düşüncelere inanan bazı insanların da görüşlerini tekrar gözden geçireceğini umuyor.

     

    Bu yazı Hasan Aygünoğlu tarafından DonanımHaber için hazırlanmıştır.

     

     




  • google maps'te sokaklari incelerken, gps sayesinde konum bulurken, uydudan gelen yayinla acuru seyrederken iyi, hepsine inaniyorsun ama ay'a gidilmesi inanilmaz geliyor oyle mi?
  • Hep İlluminati bunlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amerika sıvıyor.

  • Şu Hugo olayını da bi çözseler.
  • Şu Hugo olayını da bi çözseler.
  • Şu Hugo olayını da bi çözseler.
  • Pekala ! Bu hileyi ya çok az kişi biliyorsa; ve bir kandırmaca oyununu da nasa kendi çalışanlarına yaptıysa;

    Şöyle olamaz mı, evet roket fırlatıldı, ama daha sonra başarılı bir şekilde aya inemedi ve bu ihtimali göz önünde bulunduran nasadaki bir grup adam, aya ayak basma videosunu özel tekniklerle işledi ve fakat aya roket başarılı şekilde iniş yapamayınca; tüm dünyaya o malum olayı gösterdi.

    Daha inandırıcı teoriler üretilmeli. Mesala, ayda nadirde olsa; bu olayların olabileceği veya bayrağın dalgalandırılması için özel yapım olduğu gibi.

  • Acaba insanların dinleri bırakması kaç yıl sürecek onu da hesaplaya biliyor mu acaba? Her geçen yıl dinlere inanan insan sayısı azalıyor gibi geliyor bana.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: barakli87

    Pekala ! Bu hileyi ya çok az kişi biliyorsa; ve bir kandırmaca oyununu da nasa kendi çalışanlarına yaptıysa; Şöyle olamaz mı, evet roket fırlatıldı, ama daha sonra başarılı bir şekilde aya inemedi ve bu ihtimali göz önünde bulunduran nasadaki bir grup adam, aya ayak basma videosunu özel tekniklerle işledi ve fakat aya roket başarılı şekilde iniş yapamayınca; tüm dünyaya o malum olayı gösterdi. Daha inandırıcı teoriler üretilmeli. Mesala, ayda nadirde olsa; bu olayların olabileceği veya bayrağın dalgalandırılması için özel yapım olduğu gibi.


    Az kişi bilse de, eninde sonunda ortaya çıkar. Çünkü fiziki bir kanıtı olmayacaktır. Örneğin, aya gidilmedi ise, eninde sonunda birileri gidecek ve bayrağı, ay modülünün iniş takımlarını ve diğer teçhizatı bulamayacaktır.

  • sıva amerika sıva bakalım hadi,yedir insanlara...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: positroN

    google mapste sokaklari incelerken, gps sayesinde konum bulurken, uydudan gelen yayinla acuru seyrederken iyi, hepsine inaniyorsun ama aya gidilmesi inanilmaz geliyor oyle mi?


    İnternet bile hayatımıza 90'lı yıllarda girdiği düşünülerek 2016 yılı teknolojisi ile 1969 yılı teknolojisini kıyaslıyorsunuz. Şimdiki teknoloji ile tabi ki mümkün. Bayrağın hava ve rüzgar olmayan bir ortamda dalgalanması gerçekten akıllara Sovyetler’le girişilen uzay yarışında öne geçmek için acaba görüntüler stüdyoda mı hazırlandı sorusunu akla getirmiyor değil.

  • Virinom V kullanıcısına yanıt
    Maalesef, haklı olduğunuz yanlar olmakla beraber, genele hitap eden bu söyleminiz çok acımasız. Sorgulayan her birey aynı sonuça ulaşmıyor, nice insanlar sorgulayarak tanrıyı bulmuştur. Kaldı ki, sorgulamada kullandığın tüm argümana Kuran'ın çok mantıklı açıklamaları var.
    Bir düşünürün dediği gibi, iyi yapılmış bir felsefe; ki iyi yapılmak demek, yeterli bilgi birikim seviyesine ulaşarak, sizi Tanrı'ya ulaştırır, ancak kötü yapılmış bir felsefe, safsatalar üzerinden bir felsefe kişiyi Tanrı tanımazlığa götürür.
    Saygılarımla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birisi bana ayda ki rüzgari aciklasin.Ayrica Astronotlarin kostümleri o zamana göre radyasyona dayaniksizdi(NASA kendi aciklamasi) peki öyleyse neden hicbir astronot kanserden ölmedi? Bunlar komplo degil gercegin ta kendisi.Amerikalilarin meshur bir sözü vardir :Yapamiyorsan aldat!!!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Birisi bana ayda ki rüzgari aciklasin.Ayrica Astronotlarin kostümleri o zamana göre radyasyona dayaniksizdi(NASA kendi aciklamasi) peki öyleyse neden hicbir astronot kanserden ölmedi? Bunlar komplo degil gercegin ta kendisi.Amerikalilarin meshur bir sözü vardir :Yapamiyorsan aldat!!!

    Güzel ironi. Öyle ki; neredeyse ciddiye alacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Virinom

    quote:

    Orijinalden alıntı: 112112acil

    Acaba insanların dinleri bırakması kaç yıl sürecek onu da hesaplaya biliyor mu acaba? Her geçen yıl dinlere inanan insan sayısı azalıyor gibi geliyor bana.


    Her geçen yıl insanlar daha çok aklını kullanıyor aklını kullanan insan sayısı artınca sorgulayan insan sayısı da artıyor zaten sorgulamaya başlayınca din denilen şey saçmalıktan ibaret.

    Ben hatimim, Kur'an 'ı parça parça ayet şeklinde internetten okursan kafanda soru işareti oluşabilir. Her ayet birbirini tamamlıyor. Tamamını okuman lazım. Böyle okuyunca hiç bir hata olmadığını fark edeceksin.
  • Ay yolculuğu gerçekten bir yalansa, bunu yaklaşık 411 bin NASA çalışanı biliyor olurdu.

    neden böyle bi varsayım var ki ?

  • çok saçma matematik hesaplaması olmuş

  • NASA binlerce fotoğraf yayınladı, hala inandıramadı insanları Ay'a indiğine.
    https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums/with/72157658638144538

  • quote:

    Orijinalden alıntı: patren

    çok saçma matematik hesaplaması olmuş


    Adam Oxford Üniversitesi'nde profesör olmuş bizimkine beğendirememiş kendini.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.