Şimdi Ara

Rusya İranı sattı mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İran'a S-300 darbesi
    Suriye’de Esed rejimine yoğun destek veren Rusya bölgedeki en büyük müttefiki İran’a satacağı S-300 füzelerini İsrail'in uyarılarından sonra göndermekten vazgeçti. Moskova’nın bu kararının, Körfez ülkelerinin Hizbullah’ı terör örgütü ilan ettiği döneme denk gelmesi ise, Rusya’nın, İran’la nükleer anlaşma imzalayan ABD’ye karşı güvensizlik duyan Körfez’e yakınlaşması olarak da değerlendiriliyorRusya, İran'a S-300 hava savunma sistemini Tahran Yönetimi'nin Hizbullah'a silah vermesini gerekçe göstererek satmaktan vazgeçti. Kuveyt gazetesi El Ceride, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran'a S-300 hava savunma sistemi transferi kararını iptal ettiğini duyurdu. Habere göre Putin'in kararının sebebi, İran'ın bu Rus silah sistemlerini Hizbullah'a gönderiyor olması. Haberde, İran'ın söz konusu Rus hava savunma silahlarını Hizbullah'a göndermemeye söz verdiği, fakat bu sözünü yerine getirmediği belirtiliyor.
    İsrail'in kırmızı çizgisi
    Rusya ve İran'ın Suriye'ye gönderdiği gelişmiş silahların Hizbullah'ın eline geçmesinden duyduğu endişeyi sık sık dile getiren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “İran'ın Suriye üzerinden Lübnan'daki Hizbullah'a gelişmiş silahlar göndermesine razı olmayız. Golan tepelerinde İsrail'e yönelik ikinci bir terör cephesi açılmasını da kabul etmeyiz. Bunlar İsrail'in kırmızı çizgileri olarak belirlenmiştir ve İsrail'in kırmızı çizgileri olarak kalmaya devam etmektedir” ifadelerini kullanmıştı. Rusya, 2007 yılında İran'a 800 milyon dolar değerinde S-300 füze sistemi satma anlaşması imzalamış, ABD ve İsrail'den gelen tepkiler üzerine ise 2010 yılında füze sisteminin teslimatını ertelemişti. İran'ın Batı'yla vardığı mutabakatın ardından Rusya S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslim edileceğini duyurmuş, karar İsrail makamlarınca da tepkiyle karşılanmıştı.
    İlk hamle KİK'ten
    İran'la imzalanan nükleer anlaşma sonrası ABD ile Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin ilişkilerinde yaşanan güvensizlikten yararlanmak isteyen Rusya'nın Körfez'e ilgisi giderek artıyor. Moskova'nın Hizbullah'ın eline geçmesinden şüphe ederek S-300'leri İran'a vermekten vazgeçmesi, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri için olumlu bir gelişme. Zira Suudi Arabistan'ın Lübnan güvenlik birimlerine yapacağı dört milyar dolarlık yardım kararından vazgeçmesiyle gün yüzüne çıkan Suudi Arabistan-Hizbullah gerilimi, altı ülkeden oluşan KİK'in Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesiyle zirve yapmıştı. KİK'in Lübnan'a askeri yardımları kesmesiyle başlayan ve Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmesiyle devam eden krizin asıl nedeninin Hizbullah'ın Lübnan siyasetini İran safına çekmesi olduğu belirtilmişti.
    3 milyar dolar Riyad'da kalacak
    Suudi Arabistan, Lübnan'a gönderilmek üzere Fransa'dan sipariş edilen 3 milyar dolar değerindeki askeri malzemeyi, kendisi kullanacağını duyurdu. Lübnan'a karşı geçtiğimiz günlerde 4 milyar dolarlık askeri yardımı iptal ettiğini açıklayan Suudi Arabistan, İran'daki Suudi diplomatik misyonlarına karşı saldırılara Lübnan'dan yeterince kınama gelmemesini bu iptal kararının sebebi olarak göstermişti. Suudi basınına göre Hizbullah, Lübnan hükümetinin söz konusu saldırılar için kınama yayınlamasına engel olmuştu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, Paris'te katıldığı konferansta, askeri yardıma konu olan silahlar için “Fransa ile anlaşmamızı durdurmadık. Sadece bu silahlar, artık Hizbullah'a değil Suudi Arabistan'a gidecek” dedi.

    http://m.yenisafak.com/dunya/irana-s-300-darbesi-2429859

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Devlet işinde böyledir. Esas olan çıkardır gerisi hikaye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alternatif olarak çinden FD-2000 alabilir. Nato füze kalkanı satmayacağına göre geriye çin kalıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: P4P800

    Alternatif olarak çinden FD-2000 alabilir. Nato füze kalkanı satmayacağına göre geriye çin kalıyor.

    Aynen şu an kimden ne teknoloji alsak kardır.Çünkü savunma sanayi olarak belirli bir seviyeye gelmiş durumdayız aldığımız teknolojiler çözümlenerek yerli üretime geçilebilir.
  • bu haberın kaynagı ısraıl haber sıtesı pekı bunun rus yada ıran karşılığı var mı ? rus haber sıtelerınde boyle bır yazı goremedım ?
  • NRusyanın İsrail mi İran mıtercihinde İranın yanında yer alacağını sanacak kadar diplomasiden, dünya gerçeklerinden habersiz insanlar varmış aramızda. Batı için istisnasız hepsi için İsrail hiç bir ülkeye feda edilemez!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.