Şimdi Ara

Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
188
Cevap
50
Favori
120.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kablo renkleri için bir standart vardır. Merak ediyorsanız Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, 57. Maddede görebilirsiniz. Yalnız özellikle eski tesisatlarda buna uyulmadığı sıkça görülür. Bu kablo sarı-yeşil bu topraktır veya bu kablo açık mavi nötr hattıdır şeklinde yaklaşmayın. Mutlaka kontrol edin.

    Saygılar....
  • cok güzel bilgiler mevcut sağolasın ado hocam.
  • Rica ederim hocam, faydası olduysa ne mutlu
  • Yazın klima bağlatmayı düşünüyordum çok yararlı bir konu olmuş, elinize sağlık.
  • Ado kullanıcısına yanıt
    hocam merhaba.iki adet ME klima aldım cihazlar şuanda evde monte için gelecekler.gelecek kişiye sizinde belirttiğiniz üzere topraklama ve elektrik bağlantılarını siz mi yapacaksınız yoksa benim usta mı bulmam lazım dedim; sizin bildiğiniz elektrikçi varsa getirin yoksa bizim çalştığımız ustalar var onu getiririz dedi.maliyeti nedir dedim 40 ile 70 arası dedi ayrı ayrı ikisine.sizin yazdıklarınızdan bahsettim bir yönetmelik olduğunu o yönetmeliğe binaen elektrik bağlantılarını yapmadıklarını eğer istersem yönetmeliği gösterebileceğini keşif için geldiklerinde bu durumdan bahsetmeyi unuttuğunu söyledi..
    şimdi ne yapmam lazım acaba ? ME genel merkezi arayıp durumu bildirsem mi ? eğer elektrik bağlantısı servisin sorumluluğundaysa neden cebimden fazladan bir daha para çıksın ki..
    bu konuda ve daha dikkat etmem gereken hususlarda yardımlarınızı bekliyorum ..
    kolay gelsin ..
  • Ado kullanıcısına yanıt
    bu arada ME müşteri hizmetlerini aradım onlarda yasalar gereği servislerin bunu yapmadığını elektrik sertifikası olan profesyonel birinin bu işi yapması gerektiğini bu konuda yardımcı olamayacaklarını ilettiler ..
  • unusual_pscho kullanıcısına yanıt
    Değerli Hocam Merhaba;

    Bakınız, Ülkemizde bu iş güvenliği nedeniyle çıkartılan yasalar kapsamında evet haklılar. Yani devlet diyor ki ''Klimacı, klimacıdır, O elektrikçi değildir. Elektrik bağlamak SERTİFİKALI elektrikçinin işidir''

    Fakat Aynı devlet nedense ''Elektrikçi Elektirkçi dir, O klimacı değildir, Klimayı sadece SERTİFİKALI klimacı takar'' demiyor kanuni olarak. Zira piyasada klima takanların %70 i maalesef resmi anlamda EHİL kişiler değil. Daha dün bir işletme ziyaretimde bir klima personeli ile yaptığım sohbette elektirk bölümü mezunu olduğunu, elektronik klima beyaz eşya her şeye baktığını öğrendim. Sohbet amaçlı ama aslında bilinçli olarak kendisine ''bana gaz'ın yol hikayesini anlatabilirmisin?'' dedim. Tabi bu alışılmış bir soru deil hocam dolayısı ile bana böyle bakması normal. Daha anlaşılır bir şekilde Dedim ki ''Bana, gazın kompresörden çıkış anından itibaren ısıtmada ve soğutmada izlediği yolu ve değişkenlikleri anlat. Yine bana, bu FREON denilen soğutucu akışkanın ne zaman gaz ne zaman sıvı ne zaman likit olduğunu anlat'' Konuyu çok uzatmayacağım sonucu zaten tahmin etmişsinizdir. Eğitim verdiğim dönemlerde katılımcılara sorduğum basit sorulardan birisiydi hocam ''BTU nedir?'' sorusu. Maalesef ki hiç bir dersimde hiç bir katılımcıdan doğru veya doğruya yakın mantıkta cevap alamadım zira bizler yaptığımız işi pek önemsemeyiz, araştırmayız, gereğini yerine getirmeyiz. lakin oturduğumuz yerden ''İş çok, Para yok, mesai uzun, koşullar ağır'' vs demeyi iyi biliriz. Aslında ben de işçiyim benim de tabi ki şikayet ettiğim konular var lakin ben her şeyin bir mantık çerçevesinde olmasını istiyorum. Hep dediğimiz gibi KAZAN/KAZAN formülü olmalı hayatın her aşamasında.

    Buradaki bu anlamsız kararı ve ulusca takındığımız tavrı bir kenara bırakalım ve sizin konuya kanalize olalım hocam.

    Yukarıda belirttiğim nedenlerle EVET devlet klimacıların elektrik bağlamasını yasakladı bu karara itirazım yok. Benim itirazım şu;

    Devlet yarın, ''Gaz basma yetkisi sadece EHLİYETLİ gazcılardadır'' dediğinde (Ki aslında bu durum var ama uygulanmıyor)
    Ve yine devlet daha sonra ''Elektronik kartlara sadece EHLİYETLİ elektronikçiler müdahale edebilir''

    gibi kararlar aldığında. Şimdi siz klima montajı için evinize
    1- Klimacı
    2-Elektrikçi
    3-Gazcı
    4-Elektornikçi

    getirmek durumundamı kalacaksınız?

    velev ki kaldınız tamam güvenlik ve KANUN dedik saygı gösterdik. O halde sorarım size;

    KLİMA 5000
    Elektrikçi 500
    Gazcı 500
    Elektronikçi 500


    Gibi bir tabloya katlanmak zorunda kalacak olan biz miyiz? (yani tüketici mi?)

    tamam yukarıdaki yaklaşım abartılı oldu.

    O halde gelin GERÇEK olaya bakalım.

    Devlet ne diyor? ''Elektrik bağlama yetkisi sadece EHLİYETLİ Elektrikçilerdedir'' diyor. Peki devlet aynı zamanda şunu demiş mi? ''Mevcut klimacıların Elektrik bağlama yetkisi için EHLİYET alması yasaktır''

    var mı hocam böyle bir durum? YOK

    O klimayı bağladığı için MİTSUBİSHİ firmasından ÇATIR ÇATIR montaj parasını alacak olan o servis, personeline EHLİYET aldırmasın diye neden bağlantı ücreti için ben cebimden para ödemek zorunda kalayım ki?

    Bu işin oluru şu dur hocam, Bu kanun çıkalı ortalama 3 yıl oldu, 3 yıl içerisinde sadece 1 tane personeline bile bu ehliyeti aldırmamış işletmeye ben klima bağlatmam hocam. Hatta o klimaları evime bile sokmam hele ki MİTSUBİSHİ gibi ARABA fiyatına klima satan bir marka bile ''Ben sorumluluk almıyorum'' diyorsa Şart olsun ki (şahsi yaklaşımımdır) ben o klimayı evime taktırırsam namerdim.

    Sayın hocam; kanuna lafım yok, ama kanunun arkasına sığınıp işten kaçanlara bayramlık ağzımı açarım ben. Az yiyecek ve personelini o kursa gönderip o ehliyeti aldıracaklar eğer bu işi yapıyorlarsa.

    Yerli firmalar bu konuda tüketicilerini üzmemek adına bırakın bağlamamayı, belli oranda enerji kablosunu bile ücretsiz montaj hizmetine dahil ederken, bahsi geçen araba fiyatına klima satan markaların bundan kaçması anlaşılır konu değil.

    Yazdıklarımın hepsi yaklaşım tarzı olarak şahsi fikrimdir lütfen bir yönlendirme olarak algılanmasın. İnsan utanır yahu bu cümleleri kurarken. Ne demek ''Ben karışmıyorum elektrikçi parasını sen ödeyeceksin'' ayıp ayıp.

    Bizler bu tepkilerimizi ortaya koymadıkça yukarıda size yazdığım senaryo bir kaç seneye gerçek olur ve bizler artık attığımız her adım için servise, elektrikçiye,elektronikçiye,gazcıya,tuzcuya para verir hale geliriz hocam.

    Kanunun arkasına sığınmak yerine gereğini yapsınlar.

    http://www.memurlar.net/haber/460188/

    Şu haberi okuyun hocam, nelerden kaçıp da sizi nasıl bir yük altında bıraktıklarını anlarsınız.




  • Ado kullanıcısına yanıt
    HOcam çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim ama ben iki klimayıda aldım parasını da ödedim ne yapabilirim bu konu hakkında acaba ?klimaları sırf bu nedenden ötürü iade edebilirmiyim ? Yada iade sürem nekadar daha kutuları açılmadı ?

    Diceksiniz ki okadar para vermişsiniz üçün beşin hesabını mı yapıyorsunuz ama öle değil bende sizin gibi düşünyorum.okadar para verip araba gibi klima alıyosam o marka elemanını eğitecek!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • unusual_pscho kullanıcısına yanıt
    Hocam biliyorum uzun iş ve de meşakkatli, Lakin ben yapardım emin olun. Zira haklı olduğumu biliyorum. Ben burada bir üyemizin 56TL para iadesini servise yaptırtmak için ortalığı ayağa kaldırdım, bu direnci biz göstermezsek istedikleri gibi at oynatırlar.

    Size ÜCRETSİZ MONTAJ vaadinde bulunuldu mu? Evet bulunuldu. Satış aşamasında veya keşif esnasında size bu bilgi verildi mi? Bildiğim kadarıyla Hayır. Bu durumda size düşen bu hizmetin VAAT EDİLDİĞİ GİBİ yapılmayacağı takdirde iade için devlet kanalı ile resmi işlem başlatacağınızı beyan etmektir.

    Yine de tabi ki takdir sizindir hocam. Konu para değil, konu, tüketicinin güveninin suistimal edilmesidir.

    Olaya hukuki açıdan dahi baksak, 6502 sayılı tüketiciyi koruma kanununun 13 üncü maddesi bu konuda gayet açık bir şekilde, sadece MAL değil HİZMET için de AYIP kavramını kabul etmiş ve şöyle demiştir.

    Buna göre ayıplı hizmet, (kısaltıyorum) objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması (yani ücretsiz montaj özelliği)

    Başka bir paragrafta ise ''tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi hukuki ve ekonomik eksikler'' diye devam ediyor yani siz bu ürüne bu kadar para verdiniz (yani 4 klima alınabilecek paraya 2 klima alıp aynı zamanda ücretsiz montaj hizmetinden de elektrikçi parası vermek (Hemde 2 kere) suretiyle mahrum bırakıldınız)

    2 kere 70 TL para ödeyeceksiniz hem de 1 eve 1 kere gelinmesine rağmen. İnsanlar 150TL ye komple klima monte ettiriyor hocam. Hem de elektriğinden gazından tuzuna alçısına kadar her şeyi yapılıyor bu hizmet karşılığında.

    İşin hukuki kısmını kurcalasanız size uyacak daha bir çok paragraf ve bu doğrultuda alınmış yargı kararları bulursunuz.

    Ben oturduğum yerden öyle kolayca yazıp çiziyor görülmek de istemem hocam, ama inanın yolda gördüğü açık egsoz araba ve motosikletleri dahi hiç üşenmeden plakalarını alıp, yapabiliyorsam resimleyip devlete bildiren ben, asla bu işi kabul etmez her kapıyı çalardım buna emin olun.

    Yazdıklarım kişisel görüştür ve sadece tavsiye niteliği taşır sizi malınızdan etmek veya markaya cephe almanızı sağlamak değil amacım. Sadece HAKKINIZ/HAKKIMIZ olan hizmetin verilmesini istiyorum o kadar




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam kendimce gidip en iyi klimayı aldığımı düşünüyorum onun için iade etme taraftarı değilim ama aldığım yeri arıyıp bubsüreçten haberim olmadığını elektrikçiyle ilgili bir ücret ödeyeceğimi bilsem almayacağımınkendilerine ileteceğim bir nevi blöf yani bakalım yiyecekler mi ;))

    Yarın arayıp söleyeceğim süreci yazarım yine çok teşekkürler..

    Peki hocam oldu ki klimaları monte ettireceğim ilk önce neye dikkat etmeliyim acaba ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • unusual_pscho kullanıcısına yanıt
    1 vakum

    2 vakum

    3 vakum



    :)



    Toprakli elektrik baglantisi

    Uzun boru takilirsa ilave gaz ( 5 metre sonrasi her 1 metre icin 30 gram)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Eyvallah hocam anladım VAKUM :)) bunun için ne demem lazım servise ?

    Vakum

    Vakum

    Vakum mu ;))

    Nasıl anlatmalıyım yani ;))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • unusual_pscho kullanıcısına yanıt
    Hocam me de soyletmek zorunda birakacaklarini sanmiyorum. En azindan bunu ucretsiz yapiyorlardir herhalde



    Yine de geldiklerinde "vakum yapiyorsunuz degil mi?" Diye nezaketen sorunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ado kullanıcısına yanıt
    EYvallah hocam özellikle soracağım ;))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Klimanın içerisinde 5 metre için yeterli gaz var maddesi ile ilgili bir ekleme yapmak istiyorum.



    3 Yıl önce montaj sırasında oldu, Mesafeden dolayı 7 metre boru kullanıldı ve ben de daha önce duyduğum için 5 metre üzerine gaz ilavesi gerekli dedim. Montaj yapan kişi hayır gerek yok dedi. Dedim nasıl olur diye. Servis kılavuzunda öyle yazıyor dedi. İnternetten buldum ve aynen şu şekilde idi.



    Note: The maximum pipe length of this air conditioner is 20 m. When the pipe length exceeds 15 m, the additional charging of refrigerant, 20 g per 1 m for the part of pipe exceeded 15 m is required (Max. 100g)



    Klima Toshiba RAS serisi.



    Yani demem o ki fazla gaz basmadı diye servisle kavga etmeyin :)

    Kılavuzu açıp okuyun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intikam91 -- 22 Nisan 2017; 4:56:8 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • intikam91 kullanıcısına yanıt
    Günaydın;

    Bu bilgilendirmeler ile bu konu zengin bir bilgi kaynağı halini alır, katkınız için teşekkür ederim.

    Gerçi açıklamada aklıma takılan bir nokta var ama neyse
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Günaydın;

    Bu bilgilendirmeler ile bu konu zengin bir bilgi kaynağı halini alır, katkınız için teşekkür ederim.

    Gerçi açıklamada aklıma takılan bir nokta var ama neyse

    nedir hocam o nokta?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • intikam91 kullanıcısına yanıt
    Ben çevirememiş de olabilirim lakin sanki o yazıda 'Bu klimanın boru mesafesi 15 metredir'' diye bir ibare var. aslında bu olay zaten hemen hemen tüm klimalarda var yani tavsiye edilen borulama mesafesinden bahsediliyor diye düşünüyorum.

    Klimalarda 5 metre boruya göre hesaplanmış miktarda gaz vardır, ancak 5 metre sonrası bu klimayı 15 metre (Modele göre 22-25M) gibi mesafelerde de borulama yapılabiliyor, bu nedenle 5 metreden sonraki her 1 metre için BTU değerine göre değişen gramajda gaz ilave ediliyor.

    Bahsettiğiniz klimanın uygulaması sizin dediğiniz gibi de olabilir bir şey diyemiyorum, eğer öyle ise ben de bu vesile ile öğrenmiş oldum
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Bende "Bu klima için azami boru mesafesi 20 metredir. Boru mesafesi 15 metreyi geçtiği zaman, 15 metreyi aşan metre başına 20 g soğutucu gaz ilave edilir." şeklinde çevirdim.
  • unreleased kullanıcısına yanıt
    O zaman buradan çıkan anlam ''içindeki gaz 15 metreye kadar yeter'' gibi bir sonuca çıkıyor ki bana biraz garip geldi. yani her 1 metrede 30 gram gaz ihtiyacı olduğuna göre adamlar her klima için kafadan 300gram gazı peşin peşin basmış demektir.

    Peki 15 metreye odaklanarak sisteme gaz şarj edildiğine göre bu FAZLA olarak önceden şarj edilmiş gaz, sistem 4-5 metrelerde çalıştırıldığında potansiyelin üzerinde sıkışma ile sistemi aşırı akım çekmeye sürmeyecek mi? diye düşünmedim desem yalan olur. Sistemde TOPLAMDA 1.000 gram dolayında gaz olduğunu düşünürsek 300 gramın ne derece yüksek etkili olacağı daha net kestirilebilir diye düşündüm.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.