Şimdi Ara

Araba Alım/Satım İşlerinde Nelere Dikkat Edilmeli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Araba Alım/Satım İşlerinde Nelere Dikkat Edilmeli ?


    Araba Alım/Satım İşlerinde Nelere Dikkat Edilmeli ?


    Araç Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    İkinci el araç alırken sonradan başınızın ağrımaması için dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Eğer aracı internet üzerinden inceliyorsanız ve görsellerde plakası gözüküyorsa e-devlet üzerinden veya ufak bir ücret karşılığında SMS ile plakayı sorgulayarak araca ait hasar kayıtlarını görebilirsiniz. Eğer görsellerde aracın plakası kapatılmışsa, görmeye gittiğiniz zaman mutlaka plakadan hasar kaydını sorgulamalısınız. Bilgilendirme ekranında aracın karıştığı kazaları, değişen parçalarını ve tamirat tutarını hatta daha önceden perte çıkıp çıkmadığını bile görebilirsiniz. Arabasatis.com sitesindeki ilanlardan almak istediğiniz aracın plakasını bu şekilde sorgulayabilirsiniz. Aracı gördüğümüzde öncelikle etrafında bir iki kez dolaşın. Göçük, çizik gibi fiziksel hasarı var mı diye mutlaka kontrol edin, kimisi kayıtlara geçmediği için hasar sorgusunda çıkmayabilir. Ardından bakmamız gereken kısım kesinlikle motor. Motorun kirliliği, rölantideki sesi, motor yağı aracın nasıl kullanıldığı ve yaptığı kilometre hakkında oldukça fazla bilgi verir. Motorun yanı sıra diğer mekanik aksamlar da kontrol edilmeli. Fren balataları, gaz pedalı, el freni, sinyal ve silecek kulakçıklarının doğru şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Elektrik aksamları ön planda olan Fransız arabalarında ise (Citroen, Peugeot gibi) mümkünse parçaları tekrar tekrar kontrol edin çünkü elektrik devreleri arızalı ise çalışıp, çalışmamazlık yapabiliyor. Arabanın sağlam bir şekilde yürüdüğünden emin olduktan sonra bagaja göz atmanıza yarar var. Alet çantası ve yedek lastik var mı diye kontrol edin. Görselliğe önem veriyorsanız araç içinde fazla kullanımdan dolayı oluşabilecek kaplama soyulmaları, kumaş yırtıkları var mı diye bakabilirsiniz.

    İkinci El Araçta Noter Satışı, Devir İşlemleri ve Gerekli Evraklar

    Noterden araba satış ve devri öncesinde yapılması gereken 3 önemli konu var. Satın almak istediğiniz aracın trafik cezasını ve vergi borcunu, güncel muayenesini ve zorunlu trafik sigortasını kontrol etmelisiniz. Trafik cezası ve/veya vergi borcu olan, muayenesi ve zorunlu trafik sigortası yapılmamış olan araçların satışı kesinlikle yapılmamaktadır.
    Ruhsat, trafik belgesi, kimlik belgesi, vekaletname (aracı ile satış yapılıyorsa), vergi numarası ve imza sirküsü (tüzel kişilere satış yapılıyorsa) satış ve devir işlemleri için gerekli belgelerdir. Bu belgelerin eksikliğinde satış işlemiz gerçekleşmez. Belgelerin kontrolü, satış ve tescil işlemlerinin yapılması ile noter tarafından satış sözleşmesi hazırlanır, alıcı ve satıcı sözleşmeyi imzalayarak devir, satış işlemi gerçekleştirilmiş olur. Noter masraflarını alıcı karşılar.

    Araçta Bulunması Gereken Yasal Evraklar

    Araç sahibi olarak aracınızda bazı yasal evrakları bulundurmakla yükümlüsünüz. Ruhsat, trafik sigortası, araç muayene belgesi (ruhsata da işlenir), ehliyet, egzoz pulu ve varsa kasko belgeleriniz aracınızın bir gözünde mutlaka bulundurmalısınız. Herhangi bir kazaya karışmanız ve polis tarafından çevrilmeniz halinde bu belgeleri ilgili kişilere gösterecek ve kullanacaksınız. Belgelerin biri veya daha fazlasının eksik olması halinde ciddi para cezalarına çarptırılabilir ve ehliyetinize hatta arabanıza geçici süre için el konulabilir. Bu belgelerde dikkat etmeniz gereken ve çoğu sürücünün gözünden kaçan nokta var. Egzoz pulu ve trafik sigortası her yıl düzenli olarak yenilenmelidir. Arabasatis.com üzerinden araç sahibi ile görüşüp belgelerin en son ne zaman yenilendiğini sorabilirsiniz. Aracınızdaki evrakların güncel olduğundan emin olun.

    ARABASATIS.com ' dan Tavsiyeler

    Pert kaydı olan araçlardan uzak durun. Her ne kadar dış görünüşünde sıkıntı yok gibi görünse de muhtemelen baş ağrıtacak bir durum çıkaracaktır. Hararet yapmış aracı, motoru tamamen değişmiş olsa bile, listenizden çıkarın. Motorun hararet yapması, su kaynatması demek oluyor, bu da 100 dereceden fazla sıcaklık demek. Her ne kadar motor baştan aşağıya değiştirilmiş olsa bile bu derece yüksek sıcaklığın diğer metal ve plastik aksamlara zarar verdiği kaçınılmaz bir gerçek. Dolandırıcılardan korunmak adına alıcı ve satıcı olarak beraber bankaya gitmelidir. Aracı alacak kişi parayı bankaya yatırıp, blokeli çek yazdırır. Böylece banka, araç alıcıya geçtiği esnada satan kişiye ödeme yapar. Daha öncesinde ise para, bankanın envanterine aittir.


    Daha Detaylı Bilgi İçin Lütfen Sitemizi Ziyaret Edin https://www.arabasatis.com



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gigipost -- 26 Ağustos 2016; 14:56:57 >







  • Yararlı konu, Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açık ve net olmuş

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • E-devletten nereden bakılıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • böyle araba alanın elinde patlar o araba böyle arabamı alınır
  • Arkadaşlar kasko değeri 55000 olan bir araç için alım yaparken ne kadar ücret ödeyeceğim ?Satıcı ile nunları konuşmadım hepsi bana kaldı sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.