Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (734. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: mafaky , 1080pHD Daha Az
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 7 Misafir - 8 Masaüstü1 Mobil1 Android
5 sn
51.184
Cevap
242
Favori
4.006.286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 732733734735736
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Yeraltı kablolarının alüminyum vb. izolasyonu yokmu, üzerindeki plastik tabanlı kalın kaplama bile yetmesi lazım normalde.
  • Merhaba ocakta uyelik yenileyecegim en uygun fiyati nedir tsk fiber kullaniyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba ocakta uyelik yenileyecegim en uygun fiyati nedir tsk fiber kullaniyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hhuctas

    Merhaba ocakta uyelik yenileyecegim en uygun fiyati nedir tsk fiber kullaniyorum
    Merhaba,

    159 TL fiyattan 100MB full sınırsız verebiliriz. Onaylıyorsanız işlemlerinizi hemen başlatalım.

    Saygılarımla
    TT

  • Gatetrans kullanıcısına yanıt
    159 TL iyimser bir rakam minimum 250 TL
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Burda Yapsınlar 1 ay içinde hepsi çalınır dolapla beraber kablolarıda götürürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıllardır adresinize fiber gelecek diye diye adsl paketlerini sattılar. Ne gelen var ne de giden.
    Fiyatı uygun olsa mobil modemlerden alacağım ama o da 180-200 liraya geliyor. Çıldırıyorum.
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Kurulacak antenler yoğun trafiği karşılamak amaçlı daha çok, bundan dolayı da çok bir menzil dertleri yok. Yazıda yazıldığı kadarıyla da 200 metre kapsama amaçlıyorlar. Bu da şöyle ki eğer önümdeki sokakta bir menhol varsa, bundan verilecek hizmet sadece benim evimde ve karşımdaki apartmanda olacak. Yani sadece menhole bakan binaların menhole bakan yüzlerine hizmet verebilecek bu menhol sistemleri. Ha binaların yüksekliğine göre kaçıncı kattan itibaren sıkıntı başlar, bilmem.
  • Burada sayın @Nitronos hocam böyle bir konu açmış, oldukça bilgilendirici bir konu. Bir çok arkadaşımız bu konudan yararlanıyor ama adam bir kendi sorununu çözemedi inşallah tez zamanda çözülür.

    Forumların amacı zaten bilgi paylaşımı, insanları bilgilendirmektir. Ülkemizde ne yazık ki internet konusunda bilgi seviyesi çok düşük. Hala milyonlarca insan internetin sahipsiz, hiçbir kuralı olmayan, sınırsız fiber bağlantılarla sağlanan bişey zannediyor. Bu yüzden elimden geldiğince bilgi veriyorum. Keşke resmi olarak burada bulunup insanlara yardım da edebilsem.

    Ders notları iyiymişte bir zahmet şunları bir güncelleseler artık. Ama oldukça yararlı bir kaynak olmuş, sağolun. Benimde staj dosyam var bulursam onu da eklerim ama eski işte. Burada teknoloji sürekli güncelleniyor.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam sağolun bilgi paylaştıkça güzeldir.

    Sizde varsa hocam gönderebilirsiniz ama bende baktım gerçekten 2019'a giriyoruz halen eski bilgileri öğreniyoruz zira her geçen gün teknoloji ilerliyor belkide uğraşmak istemiyorlardır güzel bir paylaşım yapabiliriz hocam.
  • O zaman konuyu biraz başa saralım. Türk Telekom ilk yurtdışı çıkışını 1996 yılında Bulgaristan/Sofya'ya bakır koaksiyel kablo çekti. Sonra 1999'da yedeklilik amacıyla KAFOS adıyla deniz altından fiber kablo çekildi. Bunlar yapılırken henüz ülkemizde hiç bir Tier 1 seviyesinde sağlayıcı yoktu. Daha sonra Telsim'in ardından Türk Telekom Aria, İş Bankası da Telecom Italia ile ülkemizde mobil pazara girdi. Telecom Italia ülkemizde mobil sektöre girip Edge teknolojisiyle veri trafiği çıkınca adamlar Türk Telekom'a yurtdışı çıkış ücreti ödememek için MedNautilus isimli İtalya, Yunanistan, İsrail ve bizim ülkemiz arasında bir kablo şebekesi kurdu.

    Bir nevi Türk Telekom ile Telecom Italia arasında bir rekabet oluştu. Telecom Italia, Mednautilus kablo sistemi kurunca Türk Telekom Sea Me We 3 kablo sistemine dahil oldu. Sonra Telecom Italia ilk kez Türk Telekom'un yurtdışı çıkış tekelliğini bozmak için Tellcom ve Turkcell şirketleriyle anlaşma yaptı ve bu şirketlerin trafiğini taşımaya başladı. Bu yarış bir süre devam etti Telecom Italia ITUR isimli kablo sistemi için çalışmalara başladı Türk Telekom yeni özelleştirilmişti parayı bastırıp ITUR hattına kendisi katıldı.Hatta Türk Telekom nasıl hırsa büründüyse adamlar Aycell'i dahil satın almak için teklif verdi zaten zarar ediyordu bildiğimiz Avea dönemi başladı. Telecom Italia ile yurtdışı çıkışı rekabeti de sona erdi. Hatta daha sonra TT ile Telecom Italia MedTurk yurtdışı çıkışı da yaptı. Avea vasıtasıyla da Telecom Italia bir nevi ortağı oldu.

    Ülkemizde internet trafiği olabildiğince artıp artık Bulgaristan'ın bütün trafiğimizi taşıması mümkün olmadığı için 2008 yılında TT Frankfurt'a yurtdışı çıkışı yapmaya karar verdi. Sonra Bükreş yurtdışı çıkışı geldi derken 2010'a kadar Türk Telekom tam 5 tane yurtdışı çıkışı yapmıştı. Alternatif tarafında ise bir tek Telecom Italia vardı. Ortadoğu'nun trafiği de bizim üzerimizden geçince TT uyanıklık yapıp yurtdışında fiber hatları olan bir şirket satın almak istedi. Gidip bula bula Macaristan'da Pantel'i buldu. Pantel'in Avrupa genelinde toplam 20 bin km fiberi vardı, bu şirketi satın alınca Türk Telekom'un Avrupa'da birden 20 bin km fiberi, 20 civarında POP noktası oldu. Ama bir sorun vardı ki bu Pantel'in hatları aşırı zayıftı hala şaka gibi 1 Gbps'lik, 2.5 Gbps'lik hatları var. Ama Avrupa ülkelerinde sıfırdan kazı yapmak yerine mevcuttaki güzergahlardan Amsterdam, Londra'ya kadar fiber getirmenin maliyeti düştü.

    Sonra Turkcell, Tellcom'u satın alarak Superonline adıyla piyasaya girdi. Serbestleşmeyle birlikte başka alternatif operatörler ortaya çıktı. Doğal olarak Türk Telekom'a para ödememek için yurtdışı çıkışlarını Telecom Italia ile yaptı. Hatta Turkcell, Sofya'ya kadar kendi fiberini de çekti. Ama bu iş böyle yürümez, Telecom Italia resmen ülkedeki MedNautilus hattını kaderine terk etti, trafikleri çok arttı onlar yetersiz kalınca Turkcell ülke adına bir iyilik yaptı. Uluslararası nisbeten küçük Tier 1 operatörlerini ülkeye davet etti. Büyük ihtimalle bir takım avantajlar da sağladı. İlk önce Cogent tamam deyip ülkeye hat çekmek istedi belediyenin rekor ücretiyle karşılaştı. O kadar paraya ben ABD'ye fiber çekerim diye Türk Telekom'dan kiraladı. Sonra GTT, Türk Telekom'un kanallarını kullanıp kendi hattını getirdi. Ardından KPN, TATA, Interoute gibi şirketler de geldi. Bu noktada yine Türk Telekom'un yurtdışı hatları işe yaradı bizim belediye, izin sorunlarımız yüzünden bu operatörlerden bazıları TT'den kapasite kiralayarak ülkeye geldi. Türk Telekom'a ücret ödemek istemeyen alternatifler TT'den daha ucuz Telecom Italia, Cogent, GTT, Tata gibi şirketlerle yurtdışına çıkıyor. Bu arada Telecom Italia'da fırsattan istifade İstanbul kapasitesini artırmak istiyor ama onlar da belediyeye takıldı büyük ihtimalle TT'den kiralayacak bir de kanal İstanbul muhabbeti var.

    Eğer Türk Telekom'un yurtdışı çıkışları olmasaydı bir kere internetimiz şu ankinden çok daha yavaş olacaktı çünkü sadece Telecom Italia vardı ve kapasiteleri 320 Gbps. Türk Telekom'un en zayıf hattı Bükreş bile 800 Gbps. DE-CIX, AMS-IX gibi firmalar ülkemizden çıkamazlar çünkü maliyetler çok yüksek ve bir sürü engel var. Çok büyük firmalar mesela Telia ülkeye girmek istedi hatta Edirne'ye kadar hattını getirdi ama belediye yüzünden giremedi ve bu firmalar kiralama yerine tüm insiyatifin ellerinde olmasını isteyen şirketler. Bu yüzden öyle büyük değişim noktaları ülkemizden çıkmıyor De-Cix İstanbul var adamların en zayıf halkası da yine İstanbul. De-Cix'e bağlanan şirketler de çoğu kiracı o yüzden yüksek kapasiteleri yok. Kapasiteler çok düşük olduğu için Türk Telekom'da De-Cix İstanbul'a katılmıyor. Sonuçta orada olan firmaların çoğu TT'nin kiracısı.

    Türk Telekom için şu anda tabii ki yurtdışında birden çok noktada POP noktası olması diğer firmalara göre maliyetli. Ama ülke koşullarında başka seçenek yok sonuçta bir tarafta 20 Terabit kapasite var ve tamamen kendine ait. Diğer tarafta ülkedeki tüm firmaları toplasak yurtiçi dahil o kadar kapasiteleri yok. TT şu anda trafiklerini genel olarak NTT ve Telia ile taşıyor. Telia ile 12 noktada toplam 10 Tbps, NTT ile 13 noktada 8.5 Tbps transit anlaşması var. Geri kalanlarda IX'ler üzerinden giden küçük trafikler vs.

    Yönlendirme çok yanlış çünkü Türk Telekom'da bu işi bilmiyor, ayrımcılık yapıyor. Büyük ihtimalle alternatif ISS kullanıyorsunuz çünkü TT kullanıcıları Konya-Antalya-Denizli üzerinden gidiyor. Alternatifler ise daha az ödemek için biraz dolanıyorlar. Biliyorsunuz QoS sistemi var network'lerde. TT istersen seni de en kısa rotadan taşırım ücreti şu kadar, istersen normal gidersin ücret şu kadar diyor. TT'de öncelik kendi müşterilerinin, Turkcell ve Vodafone'un. Bu arada bu sadece TT için geçerli değil. NTT bile Milano'dan trafiğini alırım direk Paris'ten New York'a geçersin ya da Frankfurt, Amsterdam, Londra üzerinden New York'a geçersin diyor.

    Hee TT'nin kendi müşterisi dahil olsanız iş bilmez adamlar sayesinde Acıbadem'den Gayrettepe'ye ulaşmak için Bursa'dan dolaşma ihtimaliniz var. Ancak müşteri kendisi şikayet ederse farkedip düzeltiyorlar. Oysa İstanbul Anadolu yakasından Avrupa'yakasına geçmek için İstanbul içinde onlarca hat var.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Temel prensip aynı diye ya da ülkemizdeki terör tehdidi yüzünden de yapmıyor olabilirler. Sonuçta örgütlerden biri Cisco'nun açığını bulup TT'nin core routerine erişmeye çalıştı. Çıkıp bilgilendirici bir döküman hazırlarsınız ama kötü niyetli biri görüp açığını arar al başa bela. Bu yüzden mesela kullanılan cihazların modellerini söylemeyin diye sıkı tembihlerler, gerekirse ceza verirler.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam Türk Telekom abonesiyim bazen gebze-acıbadem gidiyor yurt dışına tracert attığım zaman izmit-acıbadem yapıyor direk acıbadem'e yönlendirseler daha yakın ve ekstra ms farkı olmazdı.

    Alternatiflerde çok problem var hocam keza türk telekom'da yok değil var ama Alternatif İSS'lere göre daha iyi durumda mesela 6-7 ms alırken Alternatifler'de minimum 15 ile başlıyor mesela hocam.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    İyide o tür merkez cihazların yönetim paneli iplerine sadece belli iplerden erişim izni verilir dışarıdan erişilemez, hatta ayarlamalarda en basit ping bile cevaplanmaz o cihazlarda.Cihazın yazılımında açık olsa bile en başta erişim engellenerek güvenlik arttırılmaya çalışılır.Yoksa adam ping atıp cihazın mac adresinden içinde ne olduğunu , hatta port tarama yaparak router işletim sistemi hakkında ipucu bile çıkartabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gatetrans

    Merhaba,

    159 TL fiyattan 100MB full sınırsız verebiliriz. Onaylıyorsanız işlemlerinizi hemen başlatalım.

    Saygılarımla
    TT



    Alıntıları Göster
    Me yapcaz biz ya hic memnun degilim bunlardan bide pahali turknette olmuyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hhuctas H kullanıcısına yanıt
    Kotalı tarifelerden birine geçip, kotanın kalkmasını bekleyebilirsiniz.
  • müntekim M kullanıcısına yanıt
    Yok bu hedef aldığı cihaz hepimizin traceroute'de göreceği birşeydi. Normal şartlarda Kuzey Irak internetiyle yapamazdı zaten organize olmuş ve kaynağı da Danimarka idi. Birşey başaramadılar zaten ama marka, modeli kim söyledi diye Güneydoğu bölgesinde görev yapan neredeyse tüm personeli sorguladılar. Zaten bu tür bilgileri saklamak için IP'lerin tamamının 10'lu blokla başlaması gerekiyor. Yoksa ...-xrs- kısmından bile Google'dan ulaşır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ö1f1

    Yeni mi çekildi ?



    14 FO-Y mi yazıyor yoksa 12 mi ?
    Arasındaki fark nedir ben 14 diye okudum sanırım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    O BGP'den kaynaklı sürekli Gebze-Acıbadem şeklinde gidebilir ama belli trafikleri İzmit üzerinden aktarıyorlardır. İzmit POP noktasının kapasitesi daha yüksek bağlantısı da daha iyi diye oradan yönlendiriyorlardır. Network birimine iletin eğer ekstra bir sorun yoksa düzeltilir.

    Türk Telekom'da hiç yoktan bir miktar dedicated hız var, alternatiflerde ise belli bir havuz var o yüzden bu sorunlar olması normal. Birde cihazlar kötü ya da yazılımlar eski birçok sorun var. Bir nevi ucuz etin yahnisi Türk Telekom'da buna güvenip zaten fiyatları şişirdikçe şişiriyor.
  • 
Sayfa: önceki 732733734735736
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.