Şimdi Ara

PC satışları 6 yılın ardından yükselişe geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Pazar analizi yapan firmaların verilerine göre son 6 yıldır küçülme eğilimi gösteren kişisel bilgisayar pazarı son rapora göre yeniden genişlemeye başladı. Üstelik iki farklı araştırma şirketinin de doğruladığı gelişme sektör adına oldukça yüz güldürücü.

    Öncelikle rakamları verecek olursak IDC’ye göre %2.7’lik büyüme gözlemlenirken Gartner’a göre %1.4’lük bir sevkiyat artışı gerçekleşmiş. İkisinin de aynı pazarı ölçtüğü halde neden farklı sonuç elde ettiklerini merak etmişsinizdir diye tahmin ediyorum.

    Chromebook'ları dahil edelim etmeyelim mi?

     
    Her ikisi de ABD kökenli araştırma kuruluşlarından IDC raporunda bilgisayar kategorisine Chromebook modellerini dahil ederken, çıkartılabilir klavyeye sahip windows tabletleri hariç tutmuş. Gartner ise Windows tabanlı tablet bilgisayarları bilgisayar olarak kabul ederken Chromebook’ları Windows dışı işletim sistemine sahip tabletleri bu çatı altına almamış.
     
     
     
    Dolayısıyla geçtiğimiz yıl kaydadeğer ölçüde Chromebook satışı yapıldığını düşünürsek sonuç mantıklı görünüyor. Tabi bu geleneksel olarak tabir edebileceğimiz Windows ve Mac cihazların yıldan yıla satışının arttığı gerçeğini yine de değiştirmiyor.

    Gartner’dan bir yetkili isimin konu hakkında yaptığı açıklama ise büyümenin temel öğelerini ortaya koyuyor. Firmanın baş analistlerinden Mikako Kitagawa’ya göre büyüme tüketici pazarındaki düşüşe rağmen gerçekleşmiş.
     

    Artışın bir ömrü var

     
    Zira Windows 10’la birlikte kurumsal kanatta başlayan bilgisayarların yenilenme süreci oldukça yüksek bir hacme sahip. Tabi bu yenilenme sürecinin de bir sonu var, analiste göre bu momentum önümüzdeki 2 yıl içerisinde zayıflayacak.
     
     
    IDC’den bir uzmanın yaptığı açıklamaya göre her ne kadar bilgisayarlar artık bazı kullanıcılar için artık birincil platform olmaktan çıksa da bilgisayar kullanımının da zaman içerisinde değişimine bağlı bilgisayar satışlarında artışlar gerçekleşiyor. Örneğin bundan bir kaç sene öncesine kıyasla oyuncuı dizüstüsü kavramı artık oldukça sık duyduğumuz bir kavram haline geldi.

    Öte yandan bu satış rakamlarına bağlı ekipman satışlarını da unutmamak gerek. Son dönemde e-spor’un gittikçe yaygınlaşmasıyla kullanıcıların çevre birimlerini seçerkenki seçiciliği hiç olmadığı kadar arttı.
     
    Tabi ‘’Gaming’’ ibaresi ve bir kaç RGB ledlerin ekleyerek fiyatı şişiren üreticileri konusu gelmişken anmazsak olmaz. Umarız önümüzdeki günlerde bilgisayar pazarından olumlu gelişmeler gelmeye devam eder.
     



  • Windows 10 ve oyunlar sağolsun...

  • tabi bu artış Türkiye de değil, alım gücü yüksek olan ülkeler için geçerli

  • İşlemci, DDR4 ve birazda ana kartların NVMe desteği biraz hareket getirdi pc sektörüne ama uzun soluklu olmayacağını düşünüyorum bende. Bu sektör, biraz grafik işlem birimine bağımlı hale geldi ve maalesef işlemcinin yaşadığı sıkıntılar yakında grafik işlemciyi de vuracak diye düşünüyorum.
    Grafik kalitesi ve çözünürlük arttıkça grafik işlemcinin gücü de düşüyor. Eğer büyük bir adım olmaz ise değişim döngüsünün süresi çok uzayacak gibi.

  • Sosyal medyada sadece paylaşım yapıp takip etmek için telefonlar fazlası ile ideal. Ancak hala bir şeyler üretmek için bilgisayarın yeri tartışmasız çok başka. Bilgisayarla çalışmaya alışık kişiler de bir süre sonra mutlaka güncelleme ihtiyacı hissediyorlar. Hele yeni bilgisayar oyunları da çıkıp yeni gereksinimlerle de geldikçe eski cihazlar iyice eskiyor. :)

    Ama şu da var ki PC teknolojisindeki gelişme telefonlardaki gelişmenin çok gerisinde kaldı. Telefonlarımız on sene önceki telefonlarımızdan çok farklılar ama bilgisayarlarımız çok farklı değiller, sadece daha hızlılar, ekran çözünürlükleri bir tık arttı, donanımlarda programcılara yarayacak yeni arayüzler ve kütüphaneler destekleniyor vs.

    Ne olurdu bilgisayarda bir basınç sensörü olsun, düşen basınca göre on dakika sonra fırtına kopacak diye bir uyarı açılsın vs...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 14 Temmuz 2018; 15:58:32 >
  • Tüketicilerin çoğunluğu için bilgisayar-oyun=0 olmuş durumda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gaming sektörü sayesinde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurlardan dolayı, eskiden her sene PC yenilenirdi. Şimdi 6 sene, 10 seneye çıktı bu süre.

  • Bu yükseliş SSD'nin gücü, artık en alt seviyede bile dizüstülerde SSD bulunabiliyor, bu da ucuz ama günlük işlerde süper hızlı cihazlara olanak sağlıyor, bu durumda dizsütünü yavaşlığı yüzünden terk etmiş insanlar geri dönüyor



    Tabi GTX 1000 serisi ile masaüstü grafik performansını birebir, kırpılmadan dizüstüne aktaran Nvidia'yı da (bir AMD'ci, R9270 kullanıcısı olarak) tebrik etmem gerekiyor, sayelerinde dizüstü oyunculuğu oldukça ilerlemiş ve oyun oynatabilecek dizüstülee makul seviyelere inmiş durumda, bu da ister istemez satışlara yansımakta haliyle...

  • Mezarlıktan geçerken ıslık çalıyorlar, PC sektörü olarak isimlendirince mevcuttaki durum PC sektörü olmuyor, kendi şirketini yönetemiyenlerin o şirket batmadan önce inatla fahiş fiyatlara satın aldıkları son pc ler bu sene rakamlara biraz yansımış işte. Kalp krizinin son çarpıntısı.
  • Bence tablet sektörünün beklenen etkiyi hızlı yapmamasından kaynaklanıyor, Apple'ın tekel haline gelmesi ve oyun yapımcılarının güçlü tabletleri iyi kullanamamasından artan oyun isteği tüketicileri laptoplara yöneltti. Bir de iOS daki kısıtlamalar, ucuz Windows laptoplara yönelimi de arttırd ı denilebilir, bunda Microsoft'un agresif fiyat politikaları da önemli rol oynadı bence. Şahsen totalde 950 liraya 2 çekirdek celeronlu 2.5 ghz de çalışan 10 saat pil ömrü olan 500 gb hafıza ve 8 gb RAM e sahip Windows PC alıp, photoshop, android studio vb. çalıştırabiliyorken, tablete vb. yönelmek isteğim olmaz.

  • Apple gibi tum elektronik pazari da tr'deki kurlarla zamlari bindirecek.bundan boyle orta seviye seviye cpu,ekran kartları lüks.i5 1000tl olmus hulooooggg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aycibin -- 15 Temmuz 2018; 23:57:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haberde Pc olarak dizüstü ve tabletler ele alınmış. Ya masa üstünden ne haber bununla ilgili bir şey yok mu,artış-azalış veya yok olma durumu gibi.(Kendi soruma kendim cevap verirsem:Sanırım masa üstünü bilgisayardan saymıyorlar çünkü öyle bir şey kalmamış olmalı.)

    Merak ettim,Türkiye'de de pc sektörü incelenmeli,masa üstü dahil. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak.
  • İstikarar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bize özel kur sabitlemesi ile satış yaparlarsa ne ala (perakende sektörü gibi)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.