Şimdi Ara

Dünya Ekonomisin'de daha önce öne sürdüğüm hipotezim gerçek mi oluyor? Çanlar çalmaya başladı mı? (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
17
Favori
11.758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: miskiab

    Equris, kaliteli ve içten bir şekilde bilgi ve ongorulerinii paylaştığın için sana da teşekkür ederim. Diğeri soulstriper'a.



    Piyasalarda 2019 yılı için onsun 1300 lerini bulmasından bahsediliyor açık açık. Sanırım aradığın kısım burası, dun dünya piyasalarındaki acaip düşüş birkaç saatte onsu sanırım 20 dolardan fazla arttirdi.

    2019 da helee dalir da artarsa, Ne dersin?
    Daha öncede ABD Kuzey Kore gerginliğinde 1500'lere dayanacağını söylüyorlardı. Sonuç 1200 dolar.

    Dünyada ekonominin çarkları dönerken altın ons bazında kazandırmaz. Sisteme olan güvenin azalması gerek altının artması için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Patatos

    Ben Equrise daha once altina donmeyle alakali (ons) fikir danismistim. Bana tavsiye etmedi sonucta dolarin getirisi daha fazla diye ama onsun artacagini biliyordum. Yine de yatirim yapmaya cekindim. Keske yapsaymisim.
    Hocam sanırım birbirimizi yanlış anlamışız. Ben kısa vadeli görüş belirtmiyorum, yatırım tavsiyesi hiç vermiyorum:)

    Sistemin çarkları döndüğü sürece, jeopolitik risk artmadığı sürece altında ons bazında normal düzeltme hareketleri olur.

    ABD borsaları bir anda %5 değer kaybedince altına talep oldu. Eğer bu bir sıkıntı yaratmadığı piyasa algısı olursa altın yine düşmeye devam etmesi gerekir.

    Siz hiçbir zaman bildiğinizden şaşmayın keşke yatırımınızı yapsaymışınız..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: naexist

    Amerika'nin resesyona girip girmemesi su anda enflasyona bagli gozukuyor. Trade War ve issizlik oraninin cok dusuk olmasi (is fazlasi issiz miktarindan daha fazla; bu tarihte pek karsilasilmayan bir dengesizlik) enflasyonda bir artisa sebep olursa resesyonu tetikleyebilir.

    Sizin de belirttiginiz gibi bir kac sikintili kredi durumu var lakin kredi acisindan 2008'e kiyaslanabilecek bir durum yok. Finans sektoru deli kar acikliyor. Daha dun JP Morgan yillik %30 civari kar artisi acikladi. Pazartesi BofA da muhtemelen saglam veriler aciklayacak. O yuzden bu sefer Amerika icin finans sektorunden bir tetikleyici gelmesi pek mumkun gozukmuyor. Avrupa icin bu durum tam tersi: sikintili krediler cokta. Amerika da asil problem bence Federal Debt Deficit. Toplam borc hane basina $200.000 buldu. Trump'in cikardigi 'tax cut'lar bunu gittikce deficiti gittikce harliyor. FED'in faiz artiriminda alacagi bir kac yanlis karar cok buyuk sorunlara yok acabilir.
    Tahvil piyasalarında bir balon oluştu ve ABD dünyayı borca boğdu başta kendisini. Bahsettiğiniz karlılık oranları zaten şüpheyi iyice arttırıyor çünkü büyük bir sıkıntı olmadan önce tüm göstergeler yukarı gider. Tahvil, hisse senedi, enflasyon, faiz..

    Bunların hepsi yukarı gidiyor bu iyiye alamet değildir normalde.

    EM pazarı AB'yi ve ABD'yi vurursa direkt olarak borçların ödenmesinde sorun yaratabilir ve bu çok büyük sıkıntı demek. Hemde ekonomiler rayına oturmamışken..

    O durumda dünya ekonomisi nasıl toparlanacak? İşte en büyük sorun bu olur..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wake Up Lieutenant

    bu yıl veya gelecek yıl 2008 reloaded olabilir mi sizce?

    hatırlarsınız 2008'de Abd'nin mortgage krizi Tl'nin dolarla aynı olmasına sebep olmuştu...
    2008 kadar büyük olmaz eğer bu konuda bahsettiğim şey olursa ama resesyon görürler diye tahmin ediyorum. Ama gerçekleşecek mi? Hep beraber göreceğiz..
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Hocam ben siz yatirim tavsiyesi verdiniz ben de ona uydum demedim, siz bana bu yil kim daha fazla kazandirdi onu soylediniz ben de altina guvenemedim ve almadim dedim.



    Zaten ekonominin ilk sarti yatirim tavsiyesi verenleri dinlememektir. :)



    Siz benim yazdigimi yanlis anlamissiniz. Ama yanlis anlasildiysa yine soyluyorum ben kendi almadigima yakindim. Yatirim tavsiyesi falan almadim kimse de vermedi. Bir de ben zaten kisa vade alicisi da degilim OV'de dusunurum cogu seyi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patatos -- 14 Ekim 2018; 12:12:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Patatos P kullanıcısına yanıt
    Ufak bir yanlış anlaşılma olmuş o zaman sadece:)
  • Yeni bir küresel kriz kripto para devriminin tamamlanmasına yol açacaktır. Elimizde aslında değersiz kağıt parçalarının ilüzyonu yok olacak ve hiçbir hükümete ait olmayan paralar güçlenecektir ki olması gereken de budur.

    Yeni çağın yeni paraya ihtiyacı var elimizdeki kağıt parçaları gibi ilkel yöntemlerin devri artık geçiyor.

    Veya kripto paralarda düz paralarla yok olup gider ve eski tas esk hamam devam ederiz. Ama ben umutluyum yinede : )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 14 Ekim 2018; 16:41:55 >
  • ABD faiz verim eğrisi git gide düşmeye başladı. Yani 10 yıllık tahvil faizi ile 2 yıllık tahvil faizi arasındaki fark kapanıyor.

    10 yıllık faiz 3.20 iken 2.90'a geldi, 2 yıllık faiz 2.70 iken 2.80'e geldi ve aradaki fark kapandı gibi düşünün.

    Peki bu ne demek? Eğer ABD ekonomisine dair belirsizlik artarsa güvenli liman olan ABD 10 yıllıklara giriş olur ve tahvillere giriş oldukça tahvil faizi düşer.

    Kısacası bu fark kapandıkça geleceğe dair belirsizlik artıyor ve bir kriz ya da resesyon ihtimali artıyor demektir.

    Buda benim konuyu açma sebebim ile tamamen örtüşüyor.
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Amerikanın özellikle Çin mallarına ve Çeliğe yönelik gümrük tarifeleri nedeniyle Amerika'da ÜFE verileri yükselişte. Bununla beraber TÜFE verileri aynı oranda yükselmiyor.

    Amerikan arz piyasası Çin mallarına uygulanan tarifeler yüzünden ürün tedariği için başka pazarlar bulmak zorunda, ancak aynı tarifelerin hem AB hem de Türkiye'ye de uygulandığını düşünürsek, arz piyasasının ucuz ürün tedarik etmesi imkansız gibi görünüyor.

    Yaşanan gelişmeler ışığında Amerikanın sanayi sektörünün olumsuz bir tablo oluşturması kaçınılmaz.

    Aynı zamanda bir başka sorun da, ücretlerin yüksek olması nedeniyle özellikle büyük şirketlerde işten çıkarmaların görülecek olması. Konuyla ilgili haberlere bugünlerde sıkça rastlıyoruz.

    Yakın gelecekte Amerika ekonomisinin krize gireceğini sanmıyorum, bunu yine bu konuzda dile getirmiştim. Ancak durumun karamsar bir tablo çizmek için gerekli koşulları sağlamaya gittikçe yaklaştığını da belirtmek gerekir.

    Son bir söz daha; Amerika'nın en büyük ihraç kalemi DOLAR'dır. Dolar'a yönelik küresel ölçekte alınan tedbirler ilgi çekici bir düzeyde artar ve tüm AB ve Şangay piyasasına etki ederse, Amerika ekonomisi o zaman Büyük Buhran'ı tekrar yaşar.




  • https://tr.investing.com/economic-calendar/industrial-production-931

    Euro Bölgesi Sanayi Üretimi de yıllık bazda daralmaya geçti. Gelişmekte olan ülkelerdeki kriz gelişmiş ülkeleri vurmaya başladı gibi görünüyor.

    Tabi onlar krize girdi demek için henüz erken biraz daha veri akışı lazım.

    ABD'de zaten resesyon yani ABD ekonomisinin de Türkiye gibi ilerde daralama moduna gireceği söylentileri epeydir var.

    Konuyu güncellemek istedim fakat hala kimse ABD'de ki öğrenci ve otomobil kredilerindeki riski konuşmuyor.

    ABD asıl darbeyi öğrenci ve otomobil kredilerinden yiyecek diye bir öngörüm var bakalım tutacak mı? Zamanla göreceğiz..




  • Keşke böyle konuları güncel tutsak iyi olmaz mı😊

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tip konular hem siyasetten uzak hem toplumun tamamını ilgilendiren konular olduğu için her zaman güncel olması gerekir tabi. Ama yönetimin derdi nedir anlamak güç, ekonomi başlıklı haber açıyoruz onu bile aykırı diye kapatıyor. Oysa içinde siyaset yok.

    Amerika son 10 yılın en yüksek cari açığını verdi. Rusya Çin gibi ülkelerle girdiği ekonomik savaş aslında bu cari açık riskine önlem amaçlıydı ama yeterli olmadı. Aynı zamanda düşük büyüme rakamları Amerika'da da işlerin pek rayinda gitmeyeceğini gösteriyor. Bunun yanında konu sahibi arkadaşımızın dediği gibi kredi fonlarında yaşanacak sıkıntı da Amerikayi resesyona itebilir, yalnız böyle bir sıkıntı var mı bilmiyorum arastirmadim.

    AB hususunda ise farklı durumlar söz konusu. Brexit durumu, İngiltere'de olumsuz karşılanıyor. AB ise İngiltere'nin ayrılmasıyla oldukça zayiflayacak. Zaten Fransa olaylarının da temeli bir bakıma bu. Güç kaybeden AB, sadece Almanya'nın desteğiyle ekonomik anlamda ayakta kalamaz, kalamadigi için de fonlarda ciddi bir düşüş söz konusu olacak. Bunu öngören Fransa da mecburen tedbir alıyor. Aslında Türkiye'nin AB üyeliğine sorun çıkarma sebepleri tamamen ekonomik. Türkiye gibi büyük bir ekonomiyi fonlayacak gücü yok AB nin.

    Dünya, gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı döviz krizi nedeniyle resesyona girecek, yine büyük ekonomiler Amerika'nın dolar basmasını bekleyecektir ama Amerika da bu kez topun ağzında olacak. Bu kez çıkacak bir dünya çapında ekonomik kriz, Avrupa birliği nin sonunu getirebilir.

    Kazanan çıkar mı? Finansal istikrar hususunda adım atmış ve sıkı para politikası izlemiş, mali politikalarını gerçekleştirmiş gelişmekte olan ekonomiler kriz sonrası kazançlı çıkabilir. Biz o ülke değiliz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Burada kalsin diye yazıyorum.

    07.03.2019 tarihi itibariyle yıl sonu dolar kuru tahminim: 8.40 TL. Extra bir olay söz konusu olursa küresel çapta , ya da rahip olayı gibi, o zaman öngörü tutmayabilir.

    Bu yıl büyüme tahminim: -2.1

    Yıl sonu enflasyon tahminim : 22.5 ( tahmin iyimser, çünkü ekonomi durgunlasiyor)

    Yıl sonu cari açık tahminim : 20 milyar dolar

    Yıl sonu ihracat tahminim : 180 mil. dolar

    Yıl sonu işsizlik oranı : 14

    Bunlar sadece tahmin. Ha, bir tahminde daha bulunayım: en geç 2020 Haziran'da seçim var

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Bizimle (gelişmekte olan ülkeler) geçen mayıs ayında başladı fakat ticaret savaşlarınında katalizör etkisi ve en son İtalya'nın sallanması ile sanırım işler değişti.

    Borsalarda ayı piyasası sanırım başladı. ABD ekonomisi 2019'da ya da 2020'de belki resesyona bile girebilir.
    Ekim başında piyasalarda;

    "ABD Ekonomisi çok güçlü. Acaba FED 2019'da, 3 ya da 4 faiz artışı mı yapar?" diye tartışılıyordu.

    O zaman ABD'nin 2019 ya da 2020 gibi resesyona girebileceğini söylemiştim. Piyasa şimdi bunu yeni yeni konuşuyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Ekim başında piyasalarda;

    "ABD Ekonomisi çok güçlü. Acaba FED 2019'da, 3 ya da 4 faiz artışı mı yapar?" diye tartışılıyordu.

    O zaman ABD'nin 2019 ya da 2020 gibi resesyona girebileceğini söylemiştim. Piyasa şimdi bunu yeni yeni konuşuyor..

    Alıntıları Göster
    Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler o zaman kadar ne olur bunu düşünmekte yarar var.
  • https://tr.investing.com/economic-calendar/industrial-production-1755

    ABD Sanayi Üretimi düşüş trendine girdi. Bu tıpkı bizim yaptığımız gibi kamusal alımlar vs ile ayakta tutuyorlar eğer bu trend devam ederse ileride dolar değer kaybeder. Dünya Ekonomisine dair 7-8 ay önce açtığım konuyu okumanızı tavsiye ederim. Dolar değer kaybederken biz ne kadar risk üretsekte dolar tl düşer. YTD

    Cinscat hocam özellikle sizi etiketledim çünkü siz unutmuyorsunuz. 7-8 ay sonra kimsenin tanımadığı ve kimsenin konuşmadığı riskleri Equris bunu 1-1.5 yıl önceden söylemişti dersiniz:) YTD




  • Equris kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://tr.investing.com/economic-calendar/6-month-bill-auction-679 (ABD - 6 Aylık Bono İhalesi)
    https://tr.investing.com/economic-calendar/ism-manufacturing-pmi-173 (ABD - ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) )
    https://tr.investing.com/economic-calendar/manufacturing-pmi-829 (ABD - Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) )

    ABD'de tüm veriler ticaret savaşları etkisi ile gerilemeye başlamıştı ve devam ediyor. Bu önümüzdeki dönemde tıpkı Türkiye'de ki gibi ekonomide zayıflık olarak görülecek ve FED faizleri indirmek zorunda kalacaktır diye öngörüde bulunmuştum.

    Bu veriler bu tahminimi doğrular nitelikte gelmeye devam ediyor.

    Edit: Eğer bu konu başlığında bahsettiğim ve kimsenin konuşmadığı ABD öğrenci ve otomobil kredileri ödenememeye başlarsa ABD'de ki kriz Avrupa'ya sıçrayacaktır. Ve şuanda AB çok yüklü ve aynı zamanda kaldıraçlı borç altında, özellikle bankları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 3 Haziran 2019; 19:12:50 >




  • 2 yıl önce tahmin ettiğim senaryo gerçekleşecek gibi görünüyor. Bugünde ECB yani Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi ve ekstra parasal genişleme sinyali verdi.

    Yarın ya da önümüzdeki dönemlerde eğer gerçekten işler sarpa sardıysa FED'de faiz indirecektir.

    Eğer tahminim doğru çıkarda ABD krize girerse, bundan 1 yıl sonra geri dönüp baktığımızda bu olayın adım adım nasıl geliştiğini Türkiye'de ilk dile getiren kişi ben olmuş olacağım.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.