Şimdi Ara

kombi en ekonomik nasil calisir? oda termostai - termostatik vana (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
2.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Termostatsiz kombi su sicakligina gore calistigi icin dur kalk yapar eca kombim suyu istenilen sicakliga cikarinca yanmayi kesiyor ama pompa suyu dolastiriyor.kombi arti eksi 9 derece prensibine gore calisiyor 50 dereceye ayarlayin 59 derecede ateslemeyi kesiyor.41 derecede tekrar atesliyor.tahminimce modulasyonlu termostadta kombi hedeflenen oda sicakligina yaklastikca alev boyunu kisarak odayi hedef sicakligina getirir ve sonra kapanir.petekler on off termostada gore ilik kalir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkostu

    Termostatsiz kombi su sicakligina gore calistigi icin dur kalk yapar eca kombim suyu istenilen sicakliga cikarinca yanmayi kesiyor ama pompa suyu dolastiriyor.kombi arti eksi 9 derece prensibine gore calisiyor 50 dereceye ayarlayin 59 derecede ateslemeyi kesiyor.41 derecede tekrar atesliyor.tahminimce modulasyonlu termostadta kombi hedeflenen oda sicakligina yaklastikca alev boyunu kisarak odayi hedef sicakligina getirir ve sonra kapanir.petekler on off termostada gore ilik kalir.
    ben de aynısını söylüyorum

    dur kalk tarifinde anlaşamıyoruz
    pompa çılışır vaziyetteki duruma ben dur kalk demiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 15 Kasım 2018; 11:39:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Münebbih

    ben de aynısını söylüyorum

    dur kalk tarifinde anlaşamıyoruz
    pompa çılışır vaziyetteki duruma ben dur kalk demiyorum

    Alıntıları Göster
    Kombi ve klima konusunda dur/kalk iş gören kısmın çalışıp çalışmamasıdır, kombide brülor, klimada kompresör, yoksa zaten dur/kalk diye bir olaydan bahsedilmezdi, açık/kapalı denirdi. Sizin tabiriniz biraz uç örnek olacak ama start/stopsuz aracın ışıkta beklemesini ve sonra hareket etmesini motor çalıştığı için dur/kalk olarak kabul etmemek gibi olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    Kombi ve klima konusunda dur/kalk iş gören kısmın çalışıp çalışmamasıdır, kombide brülor, klimada kompresör, yoksa zaten dur/kalk diye bir olaydan bahsedilmezdi, açık/kapalı denirdi. Sizin tabiriniz biraz uç örnek olacak ama start/stopsuz aracın ışıkta beklemesini ve sonra hareket etmesini motor çalıştığı için dur/kalk olarak kabul etmemek gibi olur.

    Alıntıları Göster
    benim tarifime göre dur kalk a siz ne diyorsunuz

    dur kalkta kombinin yanma odası soğur ve pompa çalışmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 15 Kasım 2018; 12:25:12 >




  • Alevi kestiği zaman kombi durmuş olur yanma yok çünkü.yanma odası soğumuş oluyor.sadece pompa çalışıyor.dur kalk demek kombinin ateşleme yapması ve ateşlemeyi kesmesi demek.buda kombi ömrünü azalttığı gibi yakıt sarfiyatınida attiriyormus.

    Babamlarda baretta marka bir kombi var ve yanma durma aralığı çok kısaydı.35 dereceye ayarlı ise suyu 43 e çıkarır 30 da tekrar calistirirdi. Bu kombi 15 yıldir çalışıyor.modulasyonlu termostad dış hava sensörü ile kullanıldığında çok verimli oluyormuş ECA servisinden edindimbu bilgiyi.kombi o zaman hem oda sıcaklığını ölçüyor hemde dış ortam sıcaklığını ölçüp kazan sıcaklığını ona göre ayarliyormus.modulasyonlu termostad alev boyunu kısarak peteklerin hep sıcak kalmasını sağlıyor.on off bunu yapmıyor bildiğiniz gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizin dediğiniz durum aç/kapa. Zaten termostat teknik bilgilerine bakarsanız ya aç/kapa yazar, ya modulasyonlu. Üreticilerin kullandıkları tabirleri kullanırsak kafa karışıklığı yaşanmaz.Bu durumda aç/kapa termostat aç emri verdiğinde kombi çalışır, duruma göre dönüş suyu sıcaklığına göre modulasyon yapar veya yapmaz, sonra termostat ayarlandığı dereceye gelince kapa emri verir kombi hem brülörü hem pompayı kapatır. O nedenle Aç kapa denir. Modulasyonlu termostat aç kapa yapar mı evet o da yapabilir, eğer modulasyonlu termostadın olduğu odayı ayarladığınız derecenin üzerine çıkartırsanız (bunu ne ile yaptığınız önemli değil ister güneş ısıtsın, ister ekstra bir kaynak veya siz termostadı o anki odanın ısısının bir kaç derece altına ayarlarsanız) modulasyonlu termostat da aç kapa gibi davranıp brülörü kapatır belli bir süre daha pompayı çalıştırır (10-15 dk) sonra pompayı da kapatır. Mesela modulasyonlu programlı bir termostadınız var, siz buna belli bir saate kadar atıyorum 25 derece dediniz, belli bir saatten sonra da 22 derece dediniz, 22 derece dediğiniz saate gelince brülor durdurulur (tabi oda ısısının 25 olduğunu varsayıyoruz)10-15 dk kadar da pompa çalışır sonra o da kapatılır. oda ısısı ne zaman 22 nin altına düştü o zaman tekrar kombiye çalış emri verir. ancak benim termostat ve kombi kombinasyonumda bunun olması için en az 1 derecelik fark gerekiyor, kombi ve termostada göre bu fark değişebilir.




  • artık hikaye anlatmayı bırakın

    dur kalkta kombinin yanma odası soğur ve pompa çalışmaz
    çalışması içinde oda termostatıyla irtibatlı olur
    dur kalkı oda termostatları yaptırır veya oda termostatlarına göre yapılır
    nokta

    sizin dediğiniz dur kalk; ayarladığınız sıcaklığın biraz üstünde kombi duruyor pompa çalışıyor
    su sıcaklığı belirli bir seviyeye geldiğinde kombi tekrar modülasyon yapıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 15 Kasım 2018; 14:18:47 >
  • Bu arada bizim aç/kapa-dur/kalk tartışması soru soran arkadaşın hiç bir işine yaramadı. Ben 3 ayrı şehir 3 ayrı kombi(buderus+ modulasyonlu programlı termostat, bsoch termostat vb yok ve demirdöküm+ aç kapa termostat) tecübeleri ile cevap vermeye çalışayım.
    1. Bir kombi tabi ki ne kadar az dur kalk yaparsa o kadar ekonomik olur. Ama dur kalk olayını üreticiler abartıyor sanki, asıl tasarruf saglatan evin izolasyonudur. Dur kalk ile boşa atılan gaz vs diyorlar ateşleme süresi 1 sn sürer, yani, boş atılan gaz 1 sn, ne kadar tasarruf edileceğini düşün, kombi düşük güçte çalıştığında da gaz tüketiyor, durduğunda hiç tüketmiyor. Duran kombi ateşlediğinde daha yüksek güçle yanarak diğerine göre daha fazla gaz tüketir, mutfaktaki ocağın tam açık ile kısık halini düşün kenardan atılan ısı hangisinde daha fazla, tabiki yüksek güçte, ama tam kısık olduğunda suyu ne kadar zamanda kaynatır, yani pratikte bunu kullanamazsınız, tüm kombiler bir miktar modulasyon yapar, bazılarının kullanım kılavuzunda minumum ısıl güçleri yazar, 1/10 modulasyon aslında 10 kademeli güç ayarı yapar demek. Pratikte alınabilecek en yüksek modulasyonlu kombiyi almak en iyisidir, tabi aradaki fiyat farkını verebilecek olana.
    2. Yoğuşma dönüş suyu sıcaklığına bağlı gerçekleştiğinden, dönüş suyu sıcaklığı da aslen çıkış suyu sıcaklığına bağlı olduğundan (teorikte 20 derece farkla hesap ediliyor, ama pratikte ev ısındığında 10 derece falan fark oluyor) çıkış suyu ne kadar düşük ise dönüş suyu da o kadar soğuk olacağından yoğuşma o kadar daha fazla olur. Ama burada unutulmaması gereken olay petek boyu uzunluğu faktörü ve evi ısıtabilecek min çıkış suyu sıcaklığıdır. Petek boyuna bağlı olarak evi ısıtamayacak bir çıkış suyu sıcaklığı seçerseniz hem ısınamaz hem de daha fazla yakarsınız. Yani fazla yoğuşma size bişey kazandırmaz.
    3. Termostatik vana tavsiyesinin asıl nedeni teorik hesapların pratikte tutmaması ve odaların farklı derecelerde ısıtılabilmesidir. Düşünün güney cepheli bir oda güneş aldığında sadece güneş ile bile ısınabilir, oradaki peteğin olmasına gerek kalmayabilir, bu durumda gereksiz enerji harcaması yaptırmadığı için termostatik vana tasarruf sağlamış olu, bir de mesela çocuk odasını daha yüksek sıcaklık isteyip yatak odasını daha düşük sıcaklıkta isteyebilirsiniz. Teorikte ne kadar petek o kadar yoğuşma ve o kadar tasarruf olsa da pratikte asıl enerji harcayan peteklerin oluşturduğu ısı kaybıdır, termostatik vana ile gereksiz petek kapatılarak tasarruf sağlanır. Yani maximum %10 yoğuşma verimi elde edeceğim diye yeterli dereceye gelmiş bir odada petekten ısı kaybı oluşturmaya gerek yok.
    4. Sonuç olarak eğer imkan varsa en tasarruflu ısınma; İyi yalıtımlı bir evde, yüksek modulasyonlu bir kombi, modulasyonlu oda termostadı, uygun petek boyu, termostatik vana ve uygun reglaj ayarı ile yapılır.




  • Simdiye kadar verilmis olan cevaplardan, kombiyi en ekonomik sekilde calistirmak icin elde ettigim sonuc:

    1. eger henuz kombi almamis isek kesinlikle modulasyonlu oda termostatiyla uyumlu ve en genis modulasyon araligi olan kombiyi tercih ediyoruz.

    2. Eger halihazirda bir kombimiz var ve yukarida bahsettim ozelliklere sahip degil ise. Minimum isi gucunu en dusuk seviye ayarlatiyoruz. Kesinlikle ora termostati kullanmiyoruz. Ve kombiyi evi isitabilecek en dusuk sicaklikta calistiriyoruz.

    3. Ev isindiktan sonra, evdeki en dusuk sicakliktaki oda hangisi ise, o odanin petkleri haric diger tum odalarin peteklerine termostatik vana taktiriyoruz.

    KATILIYORMUSUNUZ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahacawi A kullanıcısına yanıt
    Oda termostadi niye kullanılmıyor peki.kullanilmali orası yanlış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet siz binlerce mühendisin çalıştığı sektördeki üreticilerden daha iyi biliyorsunuz demek ki onların dur kalk diye tanımladığı terimi farklı kabul ediyorsunuz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahacawi

    Simdiye kadar verilmis olan cevaplardan, kombiyi en ekonomik sekilde calistirmak icin elde ettigim sonuc:

    1. eger henuz kombi almamis isek kesinlikle modulasyonlu oda termostatiyla uyumlu ve en genis modulasyon araligi olan kombiyi tercih ediyoruz.

    2. Eger halihazirda bir kombimiz var ve yukarida bahsettim ozelliklere sahip degil ise. Minimum isi gucunu en dusuk seviye ayarlatiyoruz. Kesinlikle ora termostati kullanmiyoruz. Ve kombiyi evi isitabilecek en dusuk sicaklikta calistiriyoruz.

    3. Ev isindiktan sonra, evdeki en dusuk sicakliktaki oda hangisi ise, o odanin petkleri haric diger tum odalarin peteklerine termostatik vana taktiriyoruz.

    KATILIYORMUSUNUZ?
    2 nokta yanlış,
    1. ne olursa olsun termostat kullanılmalı
    2. Kombinin minimum ısıl gücü üretim aşamasında bellidir, yani bu güce ayarlatmıyoruz, kombi kendisi gerektiğinde bu güce düşüyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    Evet siz binlerce mühendisin çalıştığı sektördeki üreticilerden daha iyi biliyorsunuz demek ki onların dur kalk diye tanımladığı terimi farklı kabul ediyorsunuz.
    sizin anlattığınız dur kalk engellenemez kombi devamlı yapar ister oda t. ister termostatsız

    benim anlattığım dur kalk oda termostatları kullanılırsa olur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 16 Kasım 2018; 11:17:54 >
  • Hala anlatamadık, bu işin üreticisi mi, senin benim gibi kullanıcısı mı terimlerin ne olduğuna karar verir. Kombide dur kalk brülorün devrede olup olmaması için kullanılan bir terimdir, ve tüm üreticiler bu şekilde kullanır. Adamlar dur kalkı azaltmak için modulasyon oranını arttırıp kendilerine niye eziyet etsin, modulasyonlu OT size göre nasıl olsa hiç dur/kalk yaptırmıyor nasıl olsa, modulasyonlu termostat önerip geçerler ve böylece termostatdan da ekstra para kazanırlar. Daikinin pdf sini iyi okuyun, sondan bir önceki sayfada o modulasyon oranında bile dur kalka engel olamadıklsrını itiraf etmişler.

    https://www.daikin.com.tr/Dokumanlar/Daikin-Tam-Yogusmali-Premix-Kombi.pdf




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kir-pi

    Hala anlatamadık, bu işin üreticisi mi, senin benim gibi kullanıcısı mı terimlerin ne olduğuna karar verir. Kombide dur kalk brülorün devrede olup olmaması için kullanılan bir terimdir, ve tüm üreticiler bu şekilde kullanır. Adamlar dur kalkı azaltmak için modulasyon oranını arttırıp kendilerine niye eziyet etsin, modulasyonlu OT size göre nasıl olsa hiç dur/kalk yaptırmıyor nasıl olsa, modulasyonlu termostat önerip geçerler ve böylece termostatdan da ekstra para kazanırlar. Daikinin pdf sini iyi okuyun, sondan bir önceki sayfada o modulasyon oranında bile dur kalka engel olamadıklsrını itiraf etmişler.

    https://www.daikin.com.tr/Dokumanlar/Daikin-Tam-Yogusmali-Premix-Kombi.pdf
    sizin neyi ıspatlamaya çalıştığınızı bir türlü anlamadım




  • Oda termostati kesinlikle olmali diyorsun. Anvak oda termostati ve termostatik vana ayni anda olunca baska sikintilar dogurabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahacawi -- 16 Kasım 2018; 13:31:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahacawi

    Oda termostati kesinlikle olmali diyorsun. Anvak oda termostati ve termostatik vana ayni anda olunca baska sikintilar dogurabilir.
    Oda termostadının olduğu odaya zeten termostatik vana önerilmiyor. diğer odalar için termostatik vana şart.
  • Bizim her odada termostatik vana var. Evin ısısı dengeli her yer 23 derece. Kombi gündüz 2, gece -2 derece hava sıcaklığında 24 saatte 5 m3 tüketmiş (ocak ve sıcak su kullanımı dahil) Bu değer bence gayet güzel. Hem de evimiz kuzeydoğu ve kuzeybatı cephe. Kombi balkonda ve 40 derecede çalışıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kir-pi K kullanıcısına yanıt
    Bugün bi firma ile görüştüm tavsiye etmiyorlar termostatik vana 23 derecede

    Oda termostati 21 de

    Ev 21 dereceyi görünce termostatik vananin bi anlamı kalmayacak kombi kendisi kesecek sıcaklığı diyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oda termostadi sadece bulunduğu odanın ısısına göre davranacak, diğer odalar ayrı ayri kontrol edilebilmesi için termostatik vana şart, oda termostadinin olduğu odaya koyup koymamak keyfinize kalmış, ancak oda termostadinin sağlıklı çalışması için termostatik vana o.t .dan daha yükseğe ayarlanmalıdır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.