Şimdi Ara

Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
3
Favori
5.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasında nasıl bir fark vardır?


    Dur-kalk oda termostatları;
    01 - İstenilen oda sıcaklığına göre kombinin ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiğiyle ilgili sinyal gönderir.
    Odamızı 22 °C‘ye ayarladığımızı düşünelim. Oda termostatının bulunduğu ortamda istenilen sıcaklığın bir limit üstüne (örneğin 22,5 °C) çıktığında termostat kombiye “kapat dur” komutu gönderir. İstenilen sıcaklığın bir limit altına (örneğin 21,5 °C) indiğinde ise kombiye “aç / kalk” komutu gönderir.
    02 - Kombi oda sıcaklığı bilgisine sahip olmaz. "Aç” komutu geldiğinde kombi kapat komutu gelene kadar ayarlanan tesisat (kalorifer) suyu çıkış (gidiş) sıcaklığına göre modülasyon yaparak çalışır.
    03 - Dur-kalk şeklinde çalışan kombi her kalkışta (yanma odası soğuduğu için yanma verimi düşer) çok daha fazla enerji harcar.
    04 - Oda termostatı algılama aralığı dar (örneğin 0,1 °C) ise daha sıkça dur-kalk yapar, algılama aralığı geniş (örneğin 1 °C) ise dur-kalk biraz uzun sürebilir.
    05 - Dur-kalk çalışan oda termostatları ile kullanılan kombiler, doğalgazı oda termostatı kullanılmayan kombilerden daha az yakar.


    Modülasyonlu oda termostatları (3 tam modülasyonlu kombiler ile) ;
    01 - İstenilen oda sıcaklığına göre kombinin ne zaman çalışıp ne zaman durması gerektiği bilgisinin yanında o anki oda sıcaklık bilgisini de kombiye iletir.
    Kombi tesisat suyu sıcaklığı yerine ortam sıcaklığına göre alev boyunu (kapasitesini) ayarlayarak istenilen sıcaklığa geldiğini tespit ettikten sonra durur.
    02 - "Aç” komutu geldiğinde kombi, oda sıcaklığı bilgisine de sahip olduğu için, istenilen sıcaklık ile ortam sıcaklığı arasındaki farka bakar ve fark fazla ise kombi “full alev modülasyonunda”, aradaki fark az ise “minimum alev modülasyonunda” o anki oda sıcaklığına göre modülasyon yaparak çalışır
    03 - Kombi istenilen sıcaklık ile ortam sıcaklığı arasındaki farka göre modülasyon yaptığı (alevin boyunu otomatik olarak ayarladığı) için, (dur kalk oda termostatı ile çalışan kombi gibi) sık sık dur-kalk yapmaz.
    04 - Modülasyon aralığı geniş kombiler (ihtiyaca göre daha düşük kapasitede çalışması sayesinde) dur-kalk çalışması engellenir veya ara sıra dur-kalk yapar.
    05 - Modülasyonlu oda termostatı sayesinde oda sıcaklığına göre modülasyon yapan kombiler (dur-kalk çalışan oda termostatlarına göre) doğalgazı ( % 5 civarı) daha az yakar.

    06 - Yoğuşmalı kombilerden en yüksek verimi alabilmek için modülasyonlu oda termostatı ile modülasyon aralığı geniş 3 tam modülasyonlu kombi kullanımı tavsiye edilir. Kombi gidiş suyu sıcaklığını (düşük °C'de) ayarlayabilir, böylece yoğuşma veriminden sürekli istifade edilir.


    -----


    Modülasyonlu oda termostatı ile uyumlu kombilere 3 tam modülasyonlu kombi denir.
    3 tam modülasyon; modülasyonlu oda termostatı sayesinde oda sıcaklığına göre modülasyon, tesisat (kalorifer) suyu çıkış (gidiş) sıcaklığına göre modülasyon ve kullanım suyu sıcaklığına göre modülasyon.


    Modülasyonlu oda termostatı sayesinde oda sıcaklığına göre modülasyon;
    Termometre evinizin içindeki sıcaklığı 18C° okuduğunu düşünürsek, kombinizin oda kumanda cihazında da eviniz için ihtiyacınız olan sıcaklığı 21 C° olarak belirlediğinizi düşünelim. Kombi ilk yanmaya başladığında radyatörlere 60 C° sıcaklıkta su gönderiyorsa, mevcut oda sıcaklığı (18 C°) sizin istemiş olduğunuz sıcaklık değerine (21 C°) yaklaştıkça kombi radyatörlere göndermiş olduğu suyun sıcaklığını kademeli olarak (60 C°) kısmaya başlar. Yani oda sıcaklığı 18 C° de iken radyatörlere giden suyun sıcaklığı 60C° ise oda sıcaklığınız 19 C° ye çıkarsa radyatörlere giden suyun sıcaklığı belki 50 C° veya daha düşük dolayısıyla kombide yanan gazdan dolayı oluşan alev boyu kısalacak, haliyle yanan gaz miktarı düşecek. 20.000 k.Cal/h kapasiteli kombi kapasitesini belki de 18.000 k.Cal/h e düşürecek. Oda sıcaklığınız 20 C° ye çıkarsa radyatörlere giden suyun sıcaklığı belki 40 C° veya daha düşük alev boyu daha da azalacak. Kombi kapasitesi belki de 12.000 k.Cal/h kapasiteli olacaktır. Oda sıcaklığınız 21 C° ye ulaştığında ise kombi radyatörlere sıcak su gönderimini durduracaktır.
    Eviniz ısı kaybettiği zaman evin içindeki sıcaklık 21 C° nin altına düştüğünde oda kumanda cihazı mevcut sıcaklık değerini kombi beynine gönderecek ve kombi beynindeki özel yazılım sayesinde 21 C° nin altına düşen oda sıcaklığıtekrar 21 C° ye çıkarabilmesi için radyatörlere göndermesi gerekecek suyun sıcaklığını belirleyecektir. Kombi radyatörlere belki de 30 C° – 35 C° de sıcak su gönderecek ve tekrardan oda sıcaklığını 21 C° ye çıkaracaktır. Yani kombi ilk yanmaya başladığındaki gibi radyatörlere sürekli 60 C° sıcaklıkta su göndermeyecek, ihtiyaca göre alevin boyunu otomatik olarak ayarladığı için, kombi sürekli dur-kalk yapmayacaktır.


    Tam yoğuşmalı kombiler 50 °C ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki gizli ısıyı yoğuşturup konvensiyonel (geleneksel) kombilere göre % 20-30 oranında, 50 °C üzerinde ise % 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
    Modülasyon yapma özelliği olan bir oda termostatı varsa bu durumda oda termostatı kombiyi kapatmaz ama alev boyunu kısar, yani kapasitesini düşürür. Bu çalışma sistemi daha uygundur. Çünkü “on-off” yani dur-kalk şeklinde çalışan kombi veya herhangi bir cihaz, her kalkışta çok daha fazla enerji harcar. Bu nedenle kombi, mümkünse hiç kapatılmadan (modülasyonlu oda termostatı ile) sadece alev boyunun kısılmasıyla gerektiği zaman düşük kapasitede, alev boyunun yükselmesiyle de gerektiği zaman yüksek kapasitede çalışmalıdır. Bunun için kombi mümkün olan en yüksek alev modülasyonu aralığında çalışacak (modülasyor aralığı geniş) bir model olarak seçilmelidir.
    Alıntı, https://www.alarko-carrier.com.tr/eBulten/TekBulten/images_58/e_TekBulten58_print.pdf?tag=donanimhaber-21&ie=UTF8&language=tr_TR


    Doğal gazı tasarruflu kullanmak için ideal otomatik kombi kontrol cihaz ve sistemleri:

    01 - On-off (dur-kalk) çalışan (modülasyonsuz) oda termostatı kullanmak.
    Kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırır.
    Kombi, ısıtma (radyatör) suyu sıcaklığına göre modülasyon yapar. Kombi, oda set °C’ sine ulaştığında oda termostatı tarafından kapatılır ve dur-kalk şeklinde çalışır.
    Örneğin salonun 21 °C olması isteniyorsa oda termostatı 21 °C’ye ayarlanır. Oda sıcaklığı 21 °C nin bir limit üstüne geldiğinde oda termostatı kombiyi durdurur, bu değerin bir limit altına düştüğünde ise kombiyi çalıştırır.

    02 - Modülasyonlu oda termostatı kullanmak :
    Kombiyi hedeflenen ev sıcaklığına göre otomatik olarak çalıştırır.
    Oda sıcaklığına göre modülasyon yapma özelliği olan yani 3 modülasyonlu kombi varsa modülasyonlu oda termostatı alev boyunu kısar, yani kapasitesini düşürür, kombiyi kapatmaz veya çok az kapatır.
    Isıtma (radyatör) suyu sıcaklığı yüksek °C’ ye ayarlansa bile modülasyonlu oda termostatı ısıtma (radyatör) suyu sıcaklığını ayarlayarak düşük °C’ de çalıştırır.
    Bu çalışma sistemi daha uygundur. Çünkü “on-off” (dur-kalk) şeklinde çalışan kombi veya herhangi bir cihaz, her kalkışta çok daha fazla enerji harcar.

    Bu nedenle kombi, mümkünse hiç kapatılmadan sadece alev boyunun kısılmasıyla gerektiği zaman düşük kapasitede, alev boyunun yükselmesiyle de gerektiği zaman yüksek kapasitede çalışmalıdır. Bunun için kombi mümkün olan en yüksek alev modülasyonu aralığında çalışacak kombi seçilmelidir.

    03 - Programlanabilir oda termostatı (modülasyonlu / modülasyonsuz) kullanmak :
    Evi istenilen gün ve zaman aralıklarında istenilen sıcaklıklarda tutar.

    04 - Yalnızca termostatik radyatör vanaları kullanmak.
    Termostatik radyatör vanaları odaların ayrı ayrı istenilen sıcaklılara geldiğinde radyatörlerin kapatılmasını, oda sıcaklığı düştüğünde ise açılmasını sağlar.
    Her odanın sıcaklığının kaç derece olması isteniyorsa ona denk gelen değere ayarlanarak, radyatör o sıcaklığa eriştiğinde sıcak su girişini kapatarak o mahalin gereksiz yere aşırı ısınmasını önler.
    Yalnızca vanalar kullanıldığında kombi, ısıtma (radyatör) suyu sıcaklığına göre modülasyon yapar.

    05 - Oda termostatı ile termostatik vanaları birlikte kullanmak.
    Oda termostatı kullanılan mekandaki radyatörde termostatik vana olmamalıdır.

    06 - Eğer kombileri dış hava sıcaklık sensörü bağlanabiliyorsa, dış hava sıcaklık sensörü bağlatılması, bunun yanında zaman programlı oda termostatı konulması ve ilave olarak radyatörlere termostatik vana takılmasıdır. En ideal otomatik kontrol yöntemidir.
    Dış hava termostatı bağlanabilen Kombi, dış hava sıcaklığına göre su sıcaklığını otomatik olarak düşürür veya yükseltir. Yani hava ısındığında kombiyi kısmak, soğuduğunda yükseltmek gerekmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 2 Aralık 2018; 10:42:26 >







  • Modülasyonlu termostat PR çalışması mi yapıyorsunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ulashcan

    Modülasyonlu termostat PR çalışması mi yapıyorsunuz?
    PR ?
  • Süper bir açıklama olmuş
    Emeğe saygı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok bilgilendirici. Teşekkürler.
  • Dur kalk olandan taktım eve su sogudugu için acaba kombi ısınanana kadar cok gaz harçar mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 06hakki 0 kullanıcısına yanıt
    Aralarinda cok fark yok daha onceki aciklamalari okumustum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben uyguladım evimde kullanıyorun fark var ,

    tamda sayın @Gleaner'ın son yazdığı şekilde sistem kurdum ,her türlü kanıt-resim görsel atarım belki sizde ikna olursunuz farka.

    @Gleaner @ disintegration , sağolsunlar,
    O kadar değerli ki bu bilgiler para verseniz alamazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hutaha -- 2 Aralık 2019; 23:13:58 >
  • hutaha kullanıcısına yanıt
    Merak ediyorum.Aciklayin bilgimiz olsun bende sizinle kendi evimin şartlarını ve kurduğum sistemi anlatayım karşılıklı bilgi alışverişi olsun.modulasyonlu termostadi çok merak ediyorum. kombi tesisatını yaptırırken disintegration ustanın çok faydasını gördüm.Ev müstakil 3 katlı bina şehir Bursa,4 cephe açık alt kat garaj üst kat tek oda ısıtıyor ,kombi mutfakta yer olmadığından balkona takılmak zorunda kaldi.evin konumu ısınma açısından kötü yani. Ne yaparsak ne kadar yakarsak ev ısınmiyor.Basladim forumdan okuduklarimi uygulamaya.cosa termostad vardı ama yalıtım olmayınca faydası olmuyor.butun cepheleri dışarıdan ve garaj altından 5 cm eps yaptırdim.kombinin bulunduğu balkonu cam balkonla kapattim.odalarimin merdiven boşluğuna bakan kısımlarını bile eps yaptırdım.oda termostadini cosa v4 ile değiştirdim.bir petek hariç bütün peteklerde danfoss termostatik vana var.bu arada kombi ECA confeo plus hermetik petekler Demirdöküm plus ev 90 metrekare 8.4 metre petek var.kombi modülasyonlu termostadi destekliyor hatta dış hava sensörü bile destekliyor ama lago fb modülasyon lu termostad tan memnun olmayanlar olduğu için almadım.0.5 hassasiyeti vardı ısı dalgalanması olur diye almadım.cosa hassasiyeti 0.1 derece 22.5 ayarlı en fazla 22.9 oluyor içerisi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • %5 ile % 7 tasarruf farkı var diyorlar modülasyonlu o.t.lerin ama genelde kombi modülasyonlu ise NTC yi de destekliyor biri ile iç sıcaklık biri ile dış sıcaklık ölçülüyor ona göre modülasyon yapıyor o.t. bence tasarruf oranı dahada artıyor.

    İlk faturam gelsin paylaşacağım burda.

    Bendeki kombi 30 kw 1/6 modülasyonlu yani kombi gerektiğinde 30/6= 5 KW da çalışabiliyor,

    1/10 olan modülasyonlu kombiler var şimdi 3 kw ile çalışıyor gerektiğinde adam süs olsun diye opertherm portu koymuyor o kombiye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hutaha -- 3 Aralık 2019; 15:31:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erkostu

    Merak ediyorum.Aciklayin bilgimiz olsun bende sizinle kendi evimin şartlarını ve kurduğum sistemi anlatayım karşılıklı bilgi alışverişi olsun.modulasyonlu termostadi çok merak ediyorum. kombi tesisatını yaptırırken disintegration ustanın çok faydasını gördüm.Ev müstakil 3 katlı bina şehir Bursa,4 cephe açık alt kat garaj üst kat tek oda ısıtıyor ,kombi mutfakta yer olmadığından balkona takılmak zorunda kaldi.evin konumu ısınma açısından kötü yani. Ne yaparsak ne kadar yakarsak ev ısınmiyor.Basladim forumdan okuduklarimi uygulamaya.cosa termostad vardı ama yalıtım olmayınca faydası olmuyor.butun cepheleri dışarıdan ve garaj altından 5 cm eps yaptırdim.kombinin bulunduğu balkonu cam balkonla kapattim.odalarimin merdiven boşluğuna bakan kısımlarını bile eps yaptırdım.oda termostadini cosa v4 ile değiştirdim.bir petek hariç bütün peteklerde danfoss termostatik vana var.bu arada kombi ECA confeo plus hermetik petekler Demirdöküm plus ev 90 metrekare 8.4 metre petek var.kombi modülasyonlu termostadi destekliyor hatta dış hava sensörü bile destekliyor ama lago fb modülasyon lu termostad tan memnun olmayanlar olduğu için almadım.0.5 hassasiyeti vardı ısı dalgalanması olur diye almadım.cosa hassasiyeti 0.1 derece 22.5 ayarlı en fazla 22.9 oluyor içerisi
    yalıtım olmazsa olmaz işiniz zor bende de terasta yoktu yaptıklarım,

    Kapalı alanlar

    Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.

    Çatı altı kullanılmayan alanlar

    Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.
    Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.Modülasyonlu oda termostatı ile dur-kalk oda termostatı arasındaki farklar.

    bunları herhangi bir usta yapmadı kendim yaptım biraz acemice gözükebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hutaha -- 3 Aralık 2019; 15:46:15 >




  • Bosch condens 2500 +honeywell cmt707a1011 taktirdirdim 19 dereceye termostat ayarladım oda sıcaklığı 17.5 derece kombi durmadan yanmaya başladı 19 derece oldu kombi kapandı 19 derecenin düşürmemek için kombiyi termostat aciyir 30-35 derece kombiyi 1 dk çalıştırıp kapatıyor 10dk veya 30dk ara ile bu durum normal degilmi honeywell yetkili servis 1.5 derece tolerans var dedi 17.5 derece den 19 derece durmadan yanar dedi 19 dan 18 düşerse kısa kısa yanıp sıcaklığı korur dedi


    @Münebbih




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Teknisyeni -- 22 Ekim 2021; 10:13:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.