Şimdi Ara

Merkezi sistem kombi kısma.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni taşındığım merkezi sistem ısı pay ölçerli dairede içerisi hamam gibi oluyor. Bende daireyi az kullanıyorum. Tasarrıf amaçlı peteklerdeki vanaların altta olanı yarım açmış olmama rağmen petek halen çok sıcaktı. (Bazı peteklerde sağ ve solda vana bazıların alt ve üst vana var) Bende girişindeki panoda bulunan sıcaksu ve soğuk su vanalarını (sanırım bunlara kollektör vana deniyor) kıstım. Bu sefer petekler ılıştı. Bu işlem doğrumudur ? Bu şekilde faturayı düşürebilir miyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgurerdogan -- 29 Kasım 2018; 10:32:9 >



  • mevzuata göre tamamen kapatsanız dahi, binaya gelecek ısıtma sistemi faturasının %30 unu, daire m2 lerine göre paylaştırdıklarından; faturanızı sıfırlayamazsınız, bütün daireler eşit alanlı ise, %30 a kadar indirebilirsiniz faturayı, kaloriferleriniz hiç yanmadığı ısınmadığı halde. Bunun sebebi ısınan dairelerden ısınmayan dairelere ısı geçişi, tamamen kapalı durumda da olsa eviniz dışarıya göre belli miktar sıcak oluyor, bu sıcaklık kaloriferlerden olmasa da, sıcak olan mekanlardan soğuk olan mekanlara duvar ve döşemelerden geçiyor işte.
    kalorifer üzerindeki vanalardan açma kapama kısma işlemi yapsanız daha doğru olurdu, zira kolektördeki (kat dağıtıcısı) ayar, hangi radyatöre daha çok su gideceğini ayarlamak için kullanılıyor, odanın ısı ihtiyacına göre odalar arasında fark olmasın diye (misal güney oda tabiatıyle daha soğuk, kuzey oda daha sıcak oluyor, güneydeki odaya giden hattı kolektörden kısıyorsunuz, ikisi de makul seviyede ısınıyor.
    Vanaları ortada bırakmak ile tam açık durumu arasında çok fark olmaz.
    vana 4 turda kapanıyor olsa da ilk turu çevirdiğinizde %80 açılır,
    kapalıyken sadece 30 derece çevirseniz %30 kadar açılır diyebiliriz.
    ilk tur vana açmada geçecek su bayağı bir fazla oluyor,
    o nedenle kısmak istediğinizde sonuna kadar kapatıp çok az açarsanız, ancak kısılır. Bunu deneye yanıla keşfedebilirsiniz, her tesisatın sirkülasyon gücü gidiş geliş basınç ve sıcaklıkları farklı olur.
    Kolektörü bir kere elediyseniz çok kurcalamayın, ısınmayan sıkıntı yaratan odalar olur ise kolektörden bu odaya giden hattı keşfetmek için teker teker hatları kapatıp açarak, deneye yanıla bulmalısınız.
    kolay gelsin




  • Açıklayıcı yanıt için teşekkürler. kolektördeki den kısmak zarar vermez o zaman ve faturayı düşürür diye anladım. Peteklerdeki vanaları çok az açmam gerkeiyor demekki. Birde sağ sol veya yukarı ve aşşağıdaki vanaların farkı nedir?
  • ozgurerdogan O kullanıcısına yanıt
    merhaba

    sağ sol yukarı aşağı konumlu vanaların bir farkı yok, tek bir hat üzerinde vanalar bunlar, tek hat olduğu için ister girişi kontrol et ister çıkışı kontrol et, iki vana da aynı işi yapar açıp kapama olarak.
    üstteki vanalar daha el altında olduğu için elini atan kurcalayabilir, onun için ben kısma işi yapacaksam alttaki vanadan yapmayı tercih ediyorum (kısılmış vananın sonradan kontrol dışı tekrar açılması mevzusu daha az oluyor).
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.