Şimdi Ara

İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
375
Cevap
7
Favori
19.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
76 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?



    Bizler, cins adı "insan" olan canlılarız. Fakat bizden önce yaşamış, bir kısmı bizim doğrudan atamız olan, bir kısmı da akrabamız olan farklı türler de mevcuttu. Günümüzde sadece tek insan türü hayatta. Bu yazıda nesli tükenen ata ve akrabalarımızın bir kısmını anacağız.



    Zamanda geriye gitme vakti! Aklınıza anne veya babanızı getirin. Sonra onun anne-babasını. Atalarınızı böyle geriye doğru takip etmeye devam edin. Ta ki 7 milyon yıl öncesine kadar. Fosil buluntuları, iki ayağı üzerinde yürüyebilen en eski primatın, yaklaşık 7 milyon yıl önce yaşadığını bizlere gösteriyor. Yeni yapılacak çalışmalar, bu tarihi elbette daha da geriye çekebilir.



    İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı? 

    Çad'da ele geçen yaklaşık 7 milyon yıllık fosil kafatasının bir kalıbı - Sahelanthropus tchadensis (Görsel: Vikipedi)



    Bahsettiğimiz zaman dilimi, Geç Miyosen adı verilen bir döneme denk geliyor. Afrika kıtasında, Çad'ın Djurab Çölü'nde bir grup antropolog kazı yapıyor. Bu sırada bir kafatası buluyorlar. Kafatasının alt kısmında, boyunla bağlantı yapan foramen magnum adında bir delik vardır. Bu deliğin konumu, eğer orta kısma daha yakınsa, canlı çok yüksek olasılıkla iki ayağı üzerinde yürüyordur. Bu fosilde de durum aynen böyleydi. Üstelik dişlerde, iki ayağı üzerinde yürüyen primatlarda görülen ve "apical aşınma" olarak bilinen aşınma mevcuttu. Dört ayaklı maymunların çoğunda köpek dişleri, iki ayaklılara kıyasla çok uzun olduğu için, yiyecekleri çiğneme sırasındaki çene hareketleri de farklı oluyor. Bu yüzden onların dişlerinde daha farklı aşınmalar meydana geliyor.



    İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?



    Soldan sağa: Şempanze, günümüz insanı ve Sahelanthropus'un "foramen magnum"larının kıyaslanması (Görsel: Nature)



    Eldeki veriler, Toumai (yaşam umudu) takma adı verilen bu fosilin, iki ayaklı bir türe ait olduğunu gösteriyor. Türün bilimsel adı ise Sahelanthropus tchadensis. Bizim eski dostlarımızdan sadece biri. O tarihlerde henüz dünya üzerinde Homo (insan) denilen cinse ait canlılar evrimleşmemişti. Yani insanın, insan olmayan akrabalarına bakıyoruz. Onlara kısaca insansı diyebilirsiniz. Bu noktada insan olmanın hangi etkenlere bağlı olduğuna değinebiliriz. Bir canlıya "insan" diyebilmemiz için şu üç ölçütü karşılaması yeterlidir: taksonomide primat takımına mensup olmak, iki ayak üzerinde (dik) yürümek ve alet yapıp kullanmak. Alet yapımına yönelik eldeki en eski kanıtlar, yaklaşık 3,3 milyon yıl öncesini gösteriyor. Bu kez Kenya'daki Turkana Gölü yakınlarındayız. Bu aletleri hangi türün ürettiğini henüz bilmiyoruz.



    İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?



    Bulunabilen en eski taş aletler yaklaşık 3,3 milyon yıllıktır - Turkana Gölü yakınları, Lomekwi bölgesi (Görsel: BBC)

     



    İnsansı akrabalarımıza geri dönecek olursak, yaklaşık 6 milyon yıl evvel, Kenya'nın Tugen Tepeleri'nden ele geçen Orrorin tugenensis adlı türe rastlıyoruz. Onu, 5 küsür milyon yıllık Ardipithecus kadabba ve 4,4 milyon yıllık Ardipithecus ramidus türleri takip ediyor. Buraya kadar olan türlerin hepsi, iki ayaklı insansıların öncül örnekleridir. Ağaç yaşamı devam ederken yerde/toprakta da aktiftiler. Peki ne oldu da bu canlılar iki ayakları üzerinde yürümeye başladı? Elbette bunun için önce anatomik olarak hazır durumda olmalısınız. Yani genetik bazı değişimler (mutasyon) birikerek, bedeninizde bazı değişimler meydana getirmeli. Üstelik bunlar canlıya fayda sağlamalı ki doğal seçilim adı verilen süreçte, "seçilebilsin". Bu durum, ilk iki ayaklı primatların, çevrelerine olan uyum yeteneklerine katkı sağlamış olmalı. Peki nedir onlar? İki ayak üzerinde yürümek, daha geniş bir görüş açısı elde etmek demektir. Etrafınızda sık çalılıklar olsa bile onları aşabilirsiniz ve avcıları daha erken fark edebilirsiniz. Yakıcı Afrika sıcağında Güneş ışınları, bedeninizin daha ufak bir bölümüne etki eder. Üstelik iki ayağınızın üzerindeyken elleriniz serbest kalır. Bu da henüz alet yapamıyor olsanız bile, halihazırdaki materyalleri daha etkin kullanmanıza izin verir. Taş toplayabilir, onu bir kolunuzda biriktirip diğeriyle fırlatabilirsiniz mesela. Aynı şekilde bir elinizle yavrunuzu taşırken diğer elinizle yiyecek götürebilirsiniz.



    Ayrıca Bkz.İnsan evriminin günümüzdeki etkileyici örneklerinden biri: Endonezya'daki Bajau halkı



    Artık Australopithecus denilen cinse bakma zamanı! Bu cinse ait 6 adet tür biliniyor. İki ayaklılığa (bipedalizm) yönelik uyum sürüyor. Omurganın şekli halen tam olarak insanlardaki gibi değil ve kollar bacaklardan daha uzun. Böylece yürürlerken biraz öne eğik görünüyorlar. Bizim kadar dik değiller. Ayak başparmakları, diğer parmaklardan görece ayrık. Adeta bizim el parmaklarımız gibi. Böyle bir ayakla, hâlâ dalları kavramak mümkün. Yani ağaç yaşamı adaptasyonları henüz bedenlerinden silinmemiş. Australopithecus bireylerinin Tanzanya'da bıraktığı yaklaşık 4 milyon yıllık ayak izlerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Australopithecuslar, nispeten narin yapılı canlılar. Onların bir de kaba yapılı olan bir kolu var ve Paranthropus cins adıyla biliniyorlar. Bu cinse mensup 3 tane tür tanımlanmış. Kaba yapılıların nesli tükense de narin yapılı Australopitekler, Homo adındaki cinse evrilerek günümüze kadar geldiler...



    Ayrıca Bkz.Evrim bilginizi bu mini sınavla test edin! 




    Kaynak:http://humanorigins.si.edu/



  • Afedersiniz kahvehanede, abili sohbetlerde, hutbelerde evrimi çürüttüğünüzü mü zannediyorsunuz ? Hangi 1000 lerce kez ? Her geçen yıl evrimi destekleyen 10larca tarihi fosil-biyolojik keşif bulunuyor. Siz bunları çürütecek şeyleri halının altından falan mı buluyorsunz ? Sokakta kedi köpek güvercinden başka hayvan görmüyorsunuz, bilimin elinde en az 20 milyon canlı türü ve özellikleri varken, 3 tane hayvan bilgisiyle milyon yıllık kanıtlara nasıl kafa tutuyorsunuz ?
    Evrim teorisine saçma demen komik binlerce kez çürütüldü demen ayrı komik.



    Maymundan gelme diye birşey de yoktur evrim teorisinde, bunu söylemen bile konu hakkında en ufak birşey bile bilmediğini ortaya koyuyor. Bir de çıkmışsın bana araştır diyorsun.



    Ben tartışma başlatmıyorum ki, binlerce defa çürütüldü dedin hadi o binlercenin içinden bi 5 10 tanesini koysana bir okuyayım ne yazmışlar makalelerde. Hadi ? Koy bekliyorum.



    Akıl mantık almayan diye birşey yok gayet akla ve mantığa uygun, bilim de böyle diyor. Sizin anlama kapasiteniz biraz düşükse o benim düzeltebileceğim birşey değil maalesef
    1700 lü yıllarda dindarlar dünyanın yuvarlak olduğuna inanmıyordu. Galileo sırf dünya yuvarlak dedi diye idam edilmişti

    2000 li yillara geldik. Dindarlar evrimin olduğuna inanmıyor.

    1700 lü yıllarda Dünya nın düz mü yuvarlak mı olduğu tartışılıyordu. Din değil bilim kazandı.

    Şimdi de evrim var mı yok mu tartışılıyor. Bilim bunu da kazandı ama henüz dünya çapına yayılamadı.

    Gerçi hala dünyanın düz olduğunu ispat etmeye çalışanları görünce evrime inanmayanları görmek normal geliyor.

    İşin özü siz evrime inanmasanız da hala evrimin içerisindeki bir parçasınız. Bunu değiştiremezsiniz.


  • The bomb has been planted



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 4 Aralık 2018; 18:44:58 >
  • Burası karışır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-907EA767C -- 4 Aralık 2018; 19:13:16 >
  • Dinciler bu evrim meselesini nasıl reddediyor aklım almıyor, hadi bunun araştırması kanıtı var onların neyi var mucizesi mi? Tehditleri mi? Ahh ah

  • Edit:Geçmişte yaşamış ve bugün soyu tükenmiş olan pek çok farklı maymun türü vardır. Bunların bazılarının kafatası veya iskelet yapısı kısmen insanlara benzerlik göstermektedir.
    Ama bu benzerlikler bu canlıların insanlarla bir ilgisi olduğu anlamına gelmez. Evrimciler ise, bu soyu tükenmiş canlılara ait kafataslarını, teorilerinin gerektirdiği gibi art arda dizerek bir tür 'maymundan insana giden merdiven' oluşturma çabasındadırlar. Ancak bu konudaki araştırmalar derinleştikçe, ortada böyle bir merdiven bulunmadığı, sadece farklı dönemlerde farklı maymun türlerinin yaşadığı anlaşılıyor. Bunun sonucunda ise insanın arkasında hiç bir evrim süreci bulunmadan yeryüzünde bir anda ortaya çıktığı, yani yaratıldığı ortaya çıkıyor."

    Evrimciler Sahelanthropus tchadensis fosilinin ortaya çıkarılmasıyla zaten zor ayakta tuttukları soy ağacının artık yıkıldığını, kayıp halka fikrinin de bir efsaneden ibaret olduğunu itiraf etmek zorunda kalmışlardır.

    Ünlü Nature dergisinin editörü ve paleontolog Henry Gee The Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde bu konuda şunları yazmıştır:

    "Sonuç ne olursa olsun, bu kafatası, bir kez daha ve kesin olarak göstermiştir ki, eskiden beri kabul edilen (insanla maymun arasındaki) "kayıp halka" düşüncesi saçmadır... Şu an çok açık olarak görülmelidir ki, zaten her zaman için son derece sallantılı olan kayıp halka düşüncesi, artık tamamen geçerliliğini yitirmiştir."

    Bilindiği gibi evrimciler iki ayaklılıkla ilgili olarak onyıllardır aynı masalı anlatır: Ağaçlardan inen ve savanlarda yaşamaya başlayan maymunların avcıları önceden belirlemek için otların arasında doğrulması, sözde, iki ayaklılığa yol açmıştır. Ancak Tobias"ın da belirttiği gibi önceden insanlığın beşiği olarak gösterilen bölgelerin sık ağaçlarla kaplı olduğu ortaya çıkmıştır. Böylece savanlarda iki ayaklı hale gelen maymunların hikayesi çöpe atılmak zorunda kalmış ve ağaç dallarında dengede kalmaya çalışan maymunların ağaç tepelerinde iki ayaklı hale geldiği, yere indiklerinde zaten iki ayak üzerinde yürüme kabiliyetine sahip oldukları tezi benimsenmiştir. Bu tezin önde gelen savunucularından Robin Crompton, iddiasına delil olarak Afrika ülkelerinden Uganda"nın Bwindi bölgesinde rastladığı iki ayak üzerinde yürüyebilen şempanzeleri göstermektedir. The Scotsman gazetesinde "İki Ayaklı Şempanzeler Darwin"in Teorisini Çiğniyor" başlığıyla haber verilen şempanzelerin eski iddiayı çürüttüğü savunulmaktadır.

    Tüm bunlar aslında, evrimcilerin bilimsel bulgular karşısında kolaylıkla iddialarını terkettiklerini, ancak "evrim" fikrinden asla vazgeçmediklerini göstermektedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kankam1030 -- 4 Aralık 2018; 23:47:55 >
  • Yazıklar olsun, sözde teknoloji sitesi ama paylaşıma bak. Gençlerin fikrini zihnini karıştırmak için elden geleni yapıyorlar. Evrimi teorisi binlerce kez çürütülmüşken daha neyin davası bu?

  • İlk insan Adem A.S. Ayetle sabit. (https://kuranfihristi.net/fihrist/adem-as)
    Veda hutbesinde Resulullah S.A.V. buyurmuş "Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem ise topraktandır."

    Önce teknoseyir şimdi de donanımhaber sırada kimler var?
    hardware plus ve teknopat ne zaman konu edecek

  • Dh evrim sözcülüğüne başladı ya benim için bittin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?
  • Tabi ki her taraf çamurdu, sonra o çamurlar insan oldu! Sonrası malum...

  • Konuya şu videoyu ekleyin hocam, birazdan gelirler


    https://www.youtube.com/watch?v=XwvymHqnNQg
  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt
    Dincilerin reddediyor diye bir şey yok kardeşim, herkesi bir kefeye koy yargıla, oh ne ala memleket... Yafta memleketi olduk valla . (nokta)

  • Yani sadece yarım milyon yıl önce bunlar mı vardı?

    İnsanın evrim yolculuğu-1: İnsanlardan önce ne vardı?
  • Burada evrim teorisi karşıtı insaların karşı tezi nedir?
    Tüm insan ırkı Adem'den mi geldi?
    Bunun kanıtı diye kutsal kitapları örnek vermiyor sunuzdur umarım.

    Dogmatizm güdümlü kişilerle bilim konuşulmaz.
    Ergen arkadaşlar veya bilgisi olmayanlar "Dogmatizm" nedir google'dan baksınlar.

  • Halen daha evrim diye bir saçmalığın olduğunu mu zannediyorsunuz. Aklınız kullanın, iblise kölelik yapmayı bırakın..

  • Simdi bugun kendi kendime dusundum ve zaman mekan olan her yerde birsey ayni anda bircok yerde mevcut olacagina kanaat getirdim. Buldugum bu fikirlede ayni zamanda boylelikle isik hizini asmaninda yolunu buldum. Bilgi ayni anda bircok yerde olabiliyor ornegin! Iki hatta binlerce yerdede ayni anda bulunabilir.

    Simdi benim buldugum bu teoriye gore mekan olmak sartiyla hatta zamanada gerek olmadan bircok yerde ayni anda bulunabilir ve isikhizida asilmis olur.

    Bu teorimin okullarda cocuklara ogretilmesi gerekir. Bunun ispati icon olmayan ara formlarada ihtiyac yoktur. Bu buldugum sey newtonun basina dusen elmayla buldugu yer cekiminden cok daha onemlidir.

    Bir teori bulmak icon bilimadami olmak gerekmez, Darwinde bilimadami filan degildi. Simdi bulusumu patentlemeye gidiyorum siz bikac yuzyil bunu tartisa durun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Omisis046 kullanıcısına yanıt
    Daha 2bin senelik Hz. Isanin tasviri dogru durust resmedilemezken yarim milyon yillik insanin tasvirini nasida cizmisler

    Darwinin biri bi tas atmis kuyuya dusen dusene

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şuraya yazmayayım diyorum ama cehalet o kadar yayılmış ki ülkemin insanlarına inanamıyorum. Birisi aşağıda yarım milyon yıl önce bunlar mı vardı diye. O evrimleşememiş tüylü insansılar şimdi de var. Suriye de IŞİD'lilere Hizbullah ve El Kaide teröristlerine canilerine bakman yeterli. İkinci olarak da evrimcilere laf eden iyotsuz tuzluklara lafım var. Ayak serçe parmaklarınıza eğilip bakın. Ve aileniz eşiniz dostunuz yanınızda kim varsa bir kaç kişininkine daha bakın. Çekinmeyin bakın bakın. Farkettiniz mi.? Evet evet cevaplardan biri o. Neden bazılarınınki vücuduna ve diğer parmaklara oranla daha içe dönmüş ve küçülmüş. İtiraf edin kormayın çünkü dini inancınıza aykırı bir durum yok ortada . Çünkü hiç bir tanrının evrim teorisine inanmayın gibi net ve saçma bir cümlesi yok. Olamaz da. SERÇE PARMAKLAR KÜÇÜLMÜŞ. İNANAMIYORUM! neden biliyor musunuz iyotsuz tuzluklar. Çünkü artık dengede durmak avcılardan kaçmak yalın ayak koşarken veya yürürken dikenlere takılıp yuvarlanırsam ne yaparım gibi bir derdimiz yok. Onbinlerce yıl önce deriden ayakkabı yapmaya başladık ve bu dertleri aştık. KULLANMADIĞIMIZ HER ŞEYİMİZ, YERLERİNİ YENİ VE İŞLEVSEL OLANA BIRAKMAK İÇİN BİZİ ZAMAN İÇİNDE TERKEDİYORLAR. İŞTE EVRİM BU DEMEK. inanca neden aykırı olsun. HANGİ TANRI NEDEN BUNU REDDETSİN!

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.