Şimdi Ara

Yurtdışında Çalısma Ve İş Bulma

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
11
Favori
4.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Eğer IT sektörü içinde (Özellikle de Yazılım) iseniz, iyi düzeyde İngilizceye sahip ve yurtdışında (Özellikle de Nordic/Kuzey Ülkeleri) yaşamak isteyenler için biraz bilgi vermek ve olabilecek sorularınızı cevaplamak isterim. Öncelikle neden Kuzey Ülkeleri ve buraların ne gibi özellikleri vardır onlardan bahsedeyim:


    - Nüfusun %90-95'i çok iyi derecede İngilizce konuşur.
    - Ekonominin neredeyse tamamı Teknoloji ve Teknoloji odaklı sektörlerden oluşur. Dolayısıyla pekçok Teknoloji işleri bulunabilir.
    - Sosyal sistem olarak Amerika, İngiltere, Almanya'dan bile daha güçlü bir sisteme sahiptir.
    - İnsanları dürüsttür. Yalan söylemezler ve söyleyenlerden de hoşlanmazlar. (Özellikle iş ortamında) Bu bağlamda sizin de sözünüze inanır ve itibar ederler.
    - Gelir vergisi yüksektir biraz. Ancak vergi iadesi olarak pekçok şey geri dönmektedir.
    - Dünya'nın belki de en iyi toplu taşıma sistemlerine sahiplerdir. (Eğer otobüsün duraktan geçiş saati 15:33 ise otobüs gerçekten 15:33'de gelir.)
    - Gerçek anlamda limitsiz, çok yüksek hızlı ve ucuz Internet bağlantılarına sahiptir. (Örneğin; 1 Gbps Fiber Internet 79.90 €)
    - Vize konusunda hiçbir sorun çıkarmazlar.
    - İklim olarak Kuzeyde olmaları nedeni ile kışları soğuktur haliyle (Gerçi son 4-5 senedir kar bile doğru düzgün yağmadı. Mesela Istanbul'a daha çok kar yağdı )
    - Dışarıda yeme içme Avrupa geneline göre biraz daha pahalıdır.
    - Alkol, markette de pahalıdır.
    - Temel ihtiyaç maddeleri (Ekmek, süt, peynir vs.) ucuzdur.
    - Bunların dışında, genel market ürünleri de genelde uygun fiyatlıdır.
    - Isveç ve Finlandiya vatandaşlık almanın en kolay olduğu 2 Ülkedir Avrupa genelinde.

    Bu bağlamda, Finlandiya ve İsveç genelde en çok iş potansiyeline sahip ve gitmenin en kolay olduğu Kuzey Ülkeleridir. Diğerlerinin bazı konularda daha katı kuralları vardır. Eğer bu 2 Ülkelere yönelik iş aramak ve başvurular yapmak isterseniz aşağıdaki 2 siteden faydalanabilirsiniz:
    http://www.monster.fı (Finlandiya)http://www.monster.se (Isveç)

    Uluslarasına açık olan ilanlar İngilizce oluyor. Dolayısıyla sitenin kendisi Fince ve Isveçce de olsa arama kısmında düşündüğünüz işle ilgili anahtar kelimeleri kullanarak aratabilirsiniz. Başvurular genelde ilanın sonuna verilen e-mail adresine CV göndermek sureti ile oluyor.

    Eğer aklınızda başka sorular varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

    Ek olarak asagidaki linkte de diger bazi konular da olmak uzere daha detayli bilgiler edinilebilir:
    https://www.infofinland.fi/tr/ana-sayfa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 9:28:14 >



  • Mesajlarin bir kismini okudum, tesekkürler böyle ilgili cevap verdiginiz icin :)

    Bir ara ben de norvec'te calismak istiyordum ancak "dil" sarti vardi, bir de ab üyesi disinda cok zor. suan isvicre'de yazilim mühendisi olarak calisiyorum. Isvicre'nin refah seviyesi de cok yüksek. Maaslar yüksek tabi hayatta pahali. Karsilastirma yapmak ne kadar mantikli bilmiyorum ama kesin avantaj olarak iklimi diyebilirim :) Almanya'nin güneyinde kaldigi icin kuzey ülkeleri kadar soguk olmuyor, hele yasadigim yerde kar yagsa bile fazla yerde kalmiyor. Diger özellikler zaten anlattigin ülkelerle ayni (kurallara uyulmasi, yalan söylenmemesi, refah seviyesi vs). Bazen diyorlar ya "bati bizi kiskaniyor" diye. Bu adamlar köylerinden dahi cikmamis hic bir seyin farkinda olmayan kendilerini dünyanin merkezine koymus insanlar. Kiskaniyor dedikleri batinin sartlari 10 kat daha iyi türkiye sartlarindan. Tabi her avrupa ülkesi icin gecerli degil elbette ama türkiye'de yasadigim stresi baska hic bir yerde yasamadim (hong kong haric ki o da avrupa degil).

    Bir ara ülkeme dönme ve orada savunma sanayisi üzerine calisma planlarim vardi ancak aralik ayindaki ziyaretimde bir kere daha anladim ki ben o ülkede yasayamam. Kural, saygi kavramlari yok insanlarda. En kücük seyde adam öldürülebilen bir ülke olmus, insanlar sabirsiz, esnafi dolandirici, sürekli bir kaos icerisinde.. Tabi orada yasayinca belki farkina varmiyorsunuzdur, ancak bir süre uzaklasinca ya da uzaktan bakinca inanin insan cok sasiriyor acaba nasil böyle yasanabilir diye ki ben hayatimin büyük bölümünü türkiye'de gecirmis biriyim.
    Merhaba,

    Tabii, memnuniyetle cevaplayayim sorularinizi



    Evet. Finlandiya'da calisiyorum.



    8 yila yakin suredir ayni iste ve ayni ulkedeyim. Negatif degil ama bazen can sIkIcI olarak tanimlayabilecegim durumlar: Insanlar kurallara bazen cok fazla bagli oluyor. Ornek vermek gerekirse; diyelim ki otobus 16:15'de kalkacak ve siz de tam saat 16:15'e dondugunde otobusun kapisinin tam onune geldiniz ve kapi aniden kapandi. Soforo isaret de etseniz o kapiyi acacak sofor cok nadir cikiyor. Kisaca soylenen ve konan kural neyse ona bazen cok fazla harfiyen uyuluyor ve cogu zaman hic esneklik gosterilmiyor. Is ortaminda da bazen direktorler veya mudurler bir konuda bu nasil yapilmasi diye sorabiliyor. Aslinda o konuda kendilerini karar vermesi veya dusunmesi gerekirken. Ama bu durum kulturel aslinda. Cunku cocukluktan itibaren her ne konumda olurlarsa olsunlar baskalarinin da goruslerini alarak kollektif olarak karar almak seklinde yetistiriliyorlar.



    Tum Kuzey Ulkeleri Mayis sonundan Eylul basina kadar suren zamanda neredeyse hic gece olmuyor. En cok alacakaranlik yani los oluyor. Acikcasi ben hic sorun yasamadim bu konuda. Zira perdeleri degistirmek cok kolay. Bizdeki gibi kornis kullanilmiyor. Dolayisiyla kalin perde takmak hic problem degil.



    Gonderimde de belirttigim gibi Finliler de dahil tum Kuzey Ulkelerinde nufusun buyuk cogunlugu (%90-95) oraninda cok iyi duzeyde Ingilizce konusur. Cunku Ingilizce egitimi ilkokul 3. sinifta basliyor ve televizyonda yayinlanan yabanci dizi ve filmler hep Ingilizce olarak yayinlaniyor yani dublaj yapilmiyor. Dolayisiyla simdiye dek ne sosyal olarak, ne hastanede, ne doktorda ne devlet dairesinde iletisim sorunu yasamadim. Ayrica, aksanlari da oldukca nettir.



    Junior'dan Senior'a kadar her kademe icin isler var. Hangisine basvuru yapmak istediginize bagli olarak sure degisir. Soyle diyeyim Turkiye'de sadece 2-3 deneyimi olup hemen giden cok arkadas gordum/tanidim. Dolayisi ile cok uzun yillara gerek yok. Onemli olan ehil olmak ve biraz da tecrube.



    Araba almak kolay ve duruma gore mantikli da olabilir mantiksiz da. Trafik mesela cok rahat ve hafif. Kimse kimseye hemen korna calmiyor ya da trafik kurallarini sakiz cigner gibi cignemiyor. Toplumu tasima sistemi en ucra koseleri bile kapsiyor. Yani gitmek isteyebileceginiz heryere cok rahat toplu tasima ile gidebilirsiniz. Nufus az oldugu icin otobusler cok kalabalik olmuyor. Cogu zaman da oturacak yer de bulunuyor. Cocuklu aile icin de soyle bir ornek vereyim: Puset ile otobusun orta kapisindan biniliyor ve puseti olan kisiler herhangi bir sekilde bilet veya ucret odemesi gerekmiyor. Puset ile binenlere tamamen ucretsiz. Ayrica otoboslerin orta kismi pusetlerin konmasi icin ozel ve genis bir olana sahip



    Calistigim icin standart bir gunum ev ve is arasinda geciyor. Is disinda da cocuklar ve aile. H.sonunda da genelde cocuklari cesitli cocuk parklarina goturuyoruz. Ama genel olarak soyle diyeyim: Finliler kultur olarak disarda takilmayi cok severler. Her aksam (sadece h.sonu ya da cumalari degil) disarda yemek yiyen, barlarda takilan pekcok kisi gorebilirsiniz. Gece hayati haraketlidir. Pekcok bar, klup vs vardir. Onun disinda hemen hemen her turlu spor aktivitesini (ozellikle de kis sporlari) yapabileceginiz salonlar, mekanlar vardir. Her yerleskeye cok yakin acik veya kapali yuzme havuzlari ve gym salonlari bulunur standart olarak. Kisaca her turlu istege, ihtiyaca gore etkinlikler (Konserler, spor vs. vs.) bulmak, katilmak ve yapmak mumkun.

    Gunluk calisma saati 7.5 saattir (yarim saat oglen paydosu dusuldugu icin), hafatlik olarak da 37.5 saattir. Yillik 5 hafta izin hakki vardir. Ucretsiz mesai istegi hicbir zaman olmadi olmaz da. Cunku kanuni olarak yasak ve insanlar da sirketler de kanuna uyuyorlar. Eger ekstra mesai istenirse ya ekstra mesai olarak odenir ya da ekstra saat olarak hesabiniza islenir. Mesela 7.5 saat ekstra mesai yaptigsaniz 1 tam gun izin hakki kazanbilirsiniz eger ekstra mesai olarak odenmeyecek ise. Ama yazilimcilar icin her zaman icin ekstra mesai ucreti odenir.



    Sokaklarda dilence birkac belli nokta haric asla goremezsiniz. Finliler hicbir zaman dilencilik yapmaz. Cunku Fin devleti gercek bir sosyal devlet oldugu icin bu insanlari sokaga atmaz. Onlara duzenli olarak issizlik parasi oder. Cok ucuz ve sadece bu insanlara kiralanan yerler organize eder. Bu nedenle dilencilik yapanlar genelde bazi multeci gruplaridir ama dedigim gibi cok az ve sadece belli noktalardadir. Insanlarin gelirleri cok yuksek oldugu icin yasam standartlari da yuksektir. Ayni zamanda egitim seviyesi ve kalitesi cok iyi oldugu icin de kulturel olarak da ust seviyelerdedir.

    Asgari maas diye bir kavram yok ama yapilan ise gore biraz dusuk maas alma durumu var. Ancak soyle diyeyim Burger King'de kasiyerlik bile yapsaniz ayin sonunu rahat getirir ve kiranizi da rahat odersiniz.



    Istanbul'da uzun yillar yasamis biri olarak bana cok zor gelmedi sahsen. Zira isinma sistemi genel olarak cok iyi. Soguklugu sadece disarida yururken hissediyorsunuz. Ancak, bu iklim sartlarina uygun pekcok kaliteli giysi, mont vs mevcut. Dolayisi ile oyle cok soguk hissettirmiyor insana. Zaten son 4-5 senedir de adam gibi kis olmadi. Komik sekilde Istanbul'a daha cok kar yagdi buraya gore Ama tabii bunlarin hepsi kisinin kendisine bagli. Kimi insan cok sicak sever. Kimi icin sicak da soguk da cok fark etmez.



    Genel olarak Kuzey Ulkeleri pek dindar degildir ve ateist sayisi da Dunya ortalamisinin uzerindedir. Insanlar birbirlerinin inanclarina saygi gosterirler. Hatta cogu zaman da sormazlar hangi dindensin vs diye.
    Selamlar,

    Rica ederim. Amacim bu konulari ciddi dusunlere yardimci olabilmek, fikir verebilmekti. Garip ve anlamsiz yorum yazanlari dikkate almiyorum zaten. Dolayisiyla sorun yok. :-)
    Sorularini cevaplamaya calisayim:

    1- ERP sektoru cok genis degil. Daha cok Fince bilen personel araniyor arandigi zaman.

    2- Yas ile ilgili hic sIkIntI olmuyor. Mesela ben buraya 36 yasinda geldim ve ise alinma surecinde de yas hicbir zaman sorun olmadi. Hatta sormadilar bile. En cok onem verdikleri, kisinin o isi yapip yapamayacagi. Yoksa yas vs'ye hic bakmiyorlar.

    3- Java dili oldukca populer. Hem backend hem de frontend developers araniyor Java'ya hakim. Onun disinda Python, Go, nodejs, C/C++ da diger populer diller. Kisacasi eger Java konusunda tecrubeli isen ya da tecrube kazanirsan is bulma sansin cok yuksek. Zira Java hem mobil gelistirmede hem de diger pekcok seyde de kullaniliyor. monster.fi uzerinde "Software Engineer, Software Developer, Java Developer" vs seklinde aratirsan piyasanin ne tipte yazilimci profili aradigi konusunda daha detayli bilgiye de sahip olabilirsin.
  • Başlıktaki "Yurtdışında" kısmını "Kuzey Ülkelerinde" veya daha doğrusu "Finlandiya ve İsveç" olarak değiştirirseniz daha doğru olacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkac sorum olacak.


    • Oncelikle siz orada mi calisiyorsunuz?

    • Cevap evet ise kac senedir calisiyorsunuz ve negatif buldugunuz ozellikler nelerdir?

    • Arkadasim yazin isvecteydi, gece 11 civari video cekip atmisti, hava deli gibi aydinlikti, perdesi de kalin olmadigi icin oda gunduz gibiydi. Bu konuda sikinti yasadiniz mi?

    • Ingilizcem iyidir ama almanca disinda yeni dil ogrenmeye kapaliyim diyebilirim. Uzun sureli calismayi dusunerek gitsem, sadece ingilizceyle iletisimi halletmeye kalksam sosyal acidan sorunlar yasar miyim?

    • Turkiye'de kac sene yazilim deneyimiyle gitmeye calismak uygun olur? Mesela senior olmayani alirlar mi?

    • Toplu tasima sistemleri iyi demissiniz, ama yine de sorayim, hic araba almamak mantikli ve olasi midir? Araba kullanmayi hic sevmem, mumkunse cocuklu bir aile sahibi olmadigim surece hic araba almayi dusunmuyorum.

    • Standart bir gununuz ve haftasonunuz nasil geciyor? Ve genelde haftalik calisma saatleri nasildir? Yasa ile belirlenen maksimum calisma suresi kac saattir? Ucretsiz mesai gibi isteklerle karsilasir misiniz?

    • Sokaklarinda dilenciler bol mudur? Fakirlerin, yani asgari maasla yasayan insanlarin yasam standartlari nasildir?

    • Hayati boyunca Turkiye'de yasayan bir insanin iklimine alismasi zor olur mu?

    • Toplum genel olarak dindar midir?


    Simdilik bu kadar soru yeter sanirim :) Simdiden tesekkurler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yirikalische -- 11 Ocak 2019; 13:26:42 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Birkac sorum olacak.


    • Oncelikle siz orada mi calisiyorsunuz?

    • Cevap evet ise kac senedir calisiyorsunuz ve negatif buldugunuz ozellikler nelerdir?

    • Arkadasim yazin isvecteydi, gece 11 civari video cekip atmisti, hava deli gibi aydinlikti, perdesi de kalin olmadigi icin oda gunduz gibiydi. Bu konuda sikinti yasadiniz mi?

    • Ingilizcem iyidir ama almanca disinda yeni dil ogrenmeye kapaliyim diyebilirim. Uzun sureli calismayi dusunerek gitsem, sadece ingilizceyle iletisimi halletmeye kalksam sosyal acidan sorunlar yasar miyim?

    • Turkiye'de kac sene yazilim deneyimiyle gitmeye calismak uygun olur? Mesela senior olmayani alirlar mi?

    • Toplu tasima sistemleri iyi demissiniz, ama yine de sorayim, hic araba almamak mantikli ve olasi midir? Araba kullanmayi hic sevmem, mumkunse cocuklu bir aile sahibi olmadigim surece hic araba almayi dusunmuyorum.

    • Standart bir gununuz ve haftasonunuz nasil geciyor? Ve genelde haftalik calisma saatleri nasildir? Yasa ile belirlenen maksimum calisma suresi kac saattir? Ucretsiz mesai gibi isteklerle karsilasir misiniz?

    • Sokaklarinda dilenciler bol mudur? Fakirlerin, yani asgari maasla yasayan insanlarin yasam standartlari nasildir?

    • Hayati boyunca Turkiye'de yasayan bir insanin iklimine alismasi zor olur mu?

    • Toplum genel olarak dindar midir?


    Simdilik bu kadar soru yeter sanirim :) Simdiden tesekkurler.
    Merhaba,

    Tabii, memnuniyetle cevaplayayim sorularinizi

    quote:

    Oncelikle siz orada mi calisiyorsunuz?


    Evet. Finlandiya'da calisiyorum.

    quote:

    Cevap evet ise kac senedir calisiyorsunuz ve negatif buldugunuz ozellikler nelerdir?


    8 yila yakin suredir ayni iste ve ayni ulkedeyim. Negatif degil ama bazen can sIkIcI olarak tanimlayabilecegim durumlar: Insanlar kurallara bazen cok fazla bagli oluyor. Ornek vermek gerekirse; diyelim ki otobus 16:15'de kalkacak ve siz de tam saat 16:15'e dondugunde otobusun kapisinin tam onune geldiniz ve kapi aniden kapandi. Soforo isaret de etseniz o kapiyi acacak sofor cok nadir cikiyor. Kisaca soylenen ve konan kural neyse ona bazen cok fazla harfiyen uyuluyor ve cogu zaman hic esneklik gosterilmiyor. Is ortaminda da bazen direktorler veya mudurler bir konuda bu nasil yapilmasi diye sorabiliyor. Aslinda o konuda kendilerini karar vermesi veya dusunmesi gerekirken. Ama bu durum kulturel aslinda. Cunku cocukluktan itibaren her ne konumda olurlarsa olsunlar baskalarinin da goruslerini alarak kollektif olarak karar almak seklinde yetistiriliyorlar.

    quote:

    Arkadasim yazin isvecteydi, gece 11 civari video cekip atmisti, hava deli gibi aydinlikti, perdesi de kalin olmadigi icin oda gunduz gibiydi. Bu konuda sikinti yasadiniz mi?


    Tum Kuzey Ulkeleri Mayis sonundan Eylul basina kadar suren zamanda neredeyse hic gece olmuyor. En cok alacakaranlik yani los oluyor. Acikcasi ben hic sorun yasamadim bu konuda. Zira perdeleri degistirmek cok kolay. Bizdeki gibi kornis kullanilmiyor. Dolayisiyla kalin perde takmak hic problem degil.

    quote:

    Ingilizcem iyidir ama almanca disinda yeni dil ogrenmeye kapaliyim diyebilirim. Uzun sureli calismayi dusunerek gitsem, sadece ingilizceyle iletisimi halletmeye kalksam sosyal acidan sorunlar yasar miyim?


    Gonderimde de belirttigim gibi Finliler de dahil tum Kuzey Ulkelerinde nufusun buyuk cogunlugu (%90-95) oraninda cok iyi duzeyde Ingilizce konusur. Cunku Ingilizce egitimi ilkokul 3. sinifta basliyor ve televizyonda yayinlanan yabanci dizi ve filmler hep Ingilizce olarak yayinlaniyor yani dublaj yapilmiyor. Dolayisiyla simdiye dek ne sosyal olarak, ne hastanede, ne doktorda ne devlet dairesinde iletisim sorunu yasamadim. Ayrica, aksanlari da oldukca nettir.

    quote:

    Turkiye'de kac sene yazilim deneyimiyle gitmeye calismak uygun olur? Mesela senior olmayani alirlar mi?


    Junior'dan Senior'a kadar her kademe icin isler var. Hangisine basvuru yapmak istediginize bagli olarak sure degisir. Soyle diyeyim Turkiye'de sadece 2-3 deneyimi olup hemen giden cok arkadas gordum/tanidim. Dolayisi ile cok uzun yillara gerek yok. Onemli olan ehil olmak ve biraz da tecrube.

    quote:

    Toplu tasima sistemleri iyi demissiniz, ama yine de sorayim, hic araba almamak mantikli ve olasi midir? Araba kullanmayi hic sevmem, mumkunse cocuklu bir aile sahibi olmadigim surece hic araba almayi dusunmuyorum.


    Araba almak kolay ve duruma gore mantikli da olabilir mantiksiz da. Trafik mesela cok rahat ve hafif. Kimse kimseye hemen korna calmiyor ya da trafik kurallarini sakiz cigner gibi cignemiyor. Toplumu tasima sistemi en ucra koseleri bile kapsiyor. Yani gitmek isteyebileceginiz heryere cok rahat toplu tasima ile gidebilirsiniz. Nufus az oldugu icin otobusler cok kalabalik olmuyor. Cogu zaman da oturacak yer de bulunuyor. Cocuklu aile icin de soyle bir ornek vereyim: Puset ile otobusun orta kapisindan biniliyor ve puseti olan kisiler herhangi bir sekilde bilet veya ucret odemesi gerekmiyor. Puset ile binenlere tamamen ucretsiz. Ayrica otoboslerin orta kismi pusetlerin konmasi icin ozel ve genis bir olana sahip

    quote:

    Standart bir gununuz ve haftasonunuz nasil geciyor? Ve genelde haftalik calisma saatleri nasildir? Yazsa ile belirlenen maksimum calisma suresi kac saattir? Ucretsiz mesai gibi isteklerle karsilasir misiniz?


    Calistigim icin standart bir gunum ev ve is arasinda geciyor. Is disinda da cocuklar ve aile. H.sonunda da genelde cocuklari cesitli cocuk parklarina goturuyoruz. Ama genel olarak soyle diyeyim: Finliler kultur olarak disarda takilmayi cok severler. Her aksam (sadece h.sonu ya da cumalari degil) disarda yemek yiyen, barlarda takilan pekcok kisi gorebilirsiniz. Gece hayati haraketlidir. Pekcok bar, klup vs vardir. Onun disinda hemen hemen her turlu spor aktivitesini (ozellikle de kis sporlari) yapabileceginiz salonlar, mekanlar vardir. Her yerleskeye cok yakin acik veya kapali yuzme havuzlari ve gym salonlari bulunur standart olarak. Kisaca her turlu istege, ihtiyaca gore etkinlikler (Konserler, spor vs. vs.) bulmak, katilmak ve yapmak mumkun.

    Gunluk calisma saati 7.5 saattir (yarim saat oglen paydosu dusuldugu icin), hafatlik olarak da 37.5 saattir. Yillik 5 hafta izin hakki vardir. Ucretsiz mesai istegi hicbir zaman olmadi olmaz da. Cunku kanuni olarak yasak ve insanlar da sirketler de kanuna uyuyorlar. Eger ekstra mesai istenirse ya ekstra mesai olarak odenir ya da ekstra saat olarak hesabiniza islenir. Mesela 7.5 saat ekstra mesai yaptigsaniz 1 tam gun izin hakki kazanbilirsiniz eger ekstra mesai olarak odenmeyecek ise. Ama yazilimcilar icin her zaman icin ekstra mesai ucreti odenir.

    quote:

    Sokaklarinda dilenciler bol mudur? Fakirlerin, yani asgari maasla yasayan insanlarin yasam standartlari nasildir?


    Sokaklarda dilence birkac belli nokta haric asla goremezsiniz. Finliler hicbir zaman dilencilik yapmaz. Cunku Fin devleti gercek bir sosyal devlet oldugu icin bu insanlari sokaga atmaz. Onlara duzenli olarak issizlik parasi oder. Cok ucuz ve sadece bu insanlara kiralanan yerler organize eder. Bu nedenle dilencilik yapanlar genelde bazi multeci gruplaridir ama dedigim gibi cok az ve sadece belli noktalardadir. Insanlarin gelirleri cok yuksek oldugu icin yasam standartlari da yuksektir. Ayni zamanda egitim seviyesi ve kalitesi cok iyi oldugu icin de kulturel olarak da ust seviyelerdedir.

    Asgari maas diye bir kavram yok ama yapilan ise gore biraz dusuk maas alma durumu var. Ancak soyle diyeyim Burger King'de kasiyerlik bile yapsaniz ayin sonunu rahat getirir ve kiranizi da rahat odersiniz.

    quote:

    Hayati boyunca Turkiye'de yasayan bir insanin iklimine alismasi zor olur mu?


    Istanbul'da uzun yillar yasamis biri olarak bana cok zor gelmedi sahsen. Zira isinma sistemi genel olarak cok iyi. Soguklugu sadece disarida yururken hissediyorsunuz. Ancak, bu iklim sartlarina uygun pekcok kaliteli giysi, mont vs mevcut. Dolayisi ile oyle cok soguk hissettirmiyor insana. Zaten son 4-5 senedir de adam gibi kis olmadi. Komik sekilde Istanbul'a daha cok kar yagdi buraya gore Ama tabii bunlarin hepsi kisinin kendisine bagli. Kimi insan cok sicak sever. Kimi icin sicak da soguk da cok fark etmez.

    quote:

    Toplum genel olarak dindar midir?


    Genel olarak Kuzey Ulkeleri pek dindar degildir ve ateist sayisi da Dunya ortalamisinin uzerindedir. Insanlar birbirlerinin inanclarina saygi gosterirler. Hatta cogu zaman da sormazlar hangi dindensin vs diye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 13:2:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: terimer

    Merhaba,

    Tabii, memnuniyetle cevaplayayim sorularinizi

    quote:

    Oncelikle siz orada mi calisiyorsunuz?


    Evet. Finlandiya'da calisiyorum.

    quote:

    Cevap evet ise kac senedir calisiyorsunuz ve negatif buldugunuz ozellikler nelerdir?


    8 yila yakin suredir ayni iste ve ayni ulkedeyim. Negatif degil ama bazen can sIkIcI olarak tanimlayabilecegim durumlar: Insanlar kurallara bazen cok fazla bagli oluyor. Ornek vermek gerekirse; diyelim ki otobus 16:15'de kalkacak ve siz de tam saat 16:15'e dondugunde otobusun kapisinin tam onune geldiniz ve kapi aniden kapandi. Soforo isaret de etseniz o kapiyi acacak sofor cok nadir cikiyor. Kisaca soylenen ve konan kural neyse ona bazen cok fazla harfiyen uyuluyor ve cogu zaman hic esneklik gosterilmiyor. Is ortaminda da bazen direktorler veya mudurler bir konuda bu nasil yapilmasi diye sorabiliyor. Aslinda o konuda kendilerini karar vermesi veya dusunmesi gerekirken. Ama bu durum kulturel aslinda. Cunku cocukluktan itibaren her ne konumda olurlarsa olsunlar baskalarinin da goruslerini alarak kollektif olarak karar almak seklinde yetistiriliyorlar.

    quote:

    Arkadasim yazin isvecteydi, gece 11 civari video cekip atmisti, hava deli gibi aydinlikti, perdesi de kalin olmadigi icin oda gunduz gibiydi. Bu konuda sikinti yasadiniz mi?


    Tum Kuzey Ulkeleri Mayis sonundan Eylul basina kadar suren zamanda neredeyse hic gece olmuyor. En cok alacakaranlik yani los oluyor. Acikcasi ben hic sorun yasamadim bu konuda. Zira perdeleri degistirmek cok kolay. Bizdeki gibi kornis kullanilmiyor. Dolayisiyla kalin perde takmak hic problem degil.

    quote:

    Ingilizcem iyidir ama almanca disinda yeni dil ogrenmeye kapaliyim diyebilirim. Uzun sureli calismayi dusunerek gitsem, sadece ingilizceyle iletisimi halletmeye kalksam sosyal acidan sorunlar yasar miyim?


    Gonderimde de belirttigim gibi Finliler de dahil tum Kuzey Ulkelerinde nufusun buyuk cogunlugu (%90-95) oraninda cok iyi duzeyde Ingilizce konusur. Cunku Ingilizce egitimi ilkokul 3. sinifta basliyor ve televizyonda yayinlanan yabanci dizi ve filmler hep Ingilizce olarak yayinlaniyor yani dublaj yapilmiyor. Dolayisiyla simdiye dek ne sosyal olarak, ne hastanede, ne doktorda ne devlet dairesinde iletisim sorunu yasamadim. Ayrica, aksanlari da oldukca nettir.

    quote:

    Turkiye'de kac sene yazilim deneyimiyle gitmeye calismak uygun olur? Mesela senior olmayani alirlar mi?


    Junior'dan Senior'a kadar her kademe icin isler var. Hangisine basvuru yapmak istediginize bagli olarak sure degisir. Soyle diyeyim Turkiye'de sadece 2-3 deneyimi olup hemen giden cok arkadas gordum/tanidim. Dolayisi ile cok uzun yillara gerek yok. Onemli olan ehil olmak ve biraz da tecrube.

    quote:

    Toplu tasima sistemleri iyi demissiniz, ama yine de sorayim, hic araba almamak mantikli ve olasi midir? Araba kullanmayi hic sevmem, mumkunse cocuklu bir aile sahibi olmadigim surece hic araba almayi dusunmuyorum.


    Araba almak kolay ve duruma gore mantikli da olabilir mantiksiz da. Trafik mesela cok rahat ve hafif. Kimse kimseye hemen korna calmiyor ya da trafik kurallarini sakiz cigner gibi cignemiyor. Toplumu tasima sistemi en ucra koseleri bile kapsiyor. Yani gitmek isteyebileceginiz heryere cok rahat toplu tasima ile gidebilirsiniz. Nufus az oldugu icin otobusler cok kalabalik olmuyor. Cogu zaman da oturacak yer de bulunuyor. Cocuklu aile icin de soyle bir ornek vereyim: Puset ile otobusun orta kapisindan biniliyor ve puseti olan kisiler herhangi bir sekilde bilet veya ucret odemesi gerekmiyor. Puset ile binenlere tamamen ucretsiz. Ayrica otoboslerin orta kismi pusetlerin konmasi icin ozel ve genis bir olana sahip

    quote:

    Standart bir gununuz ve haftasonunuz nasil geciyor? Ve genelde haftalik calisma saatleri nasildir? Yazsa ile belirlenen maksimum calisma suresi kac saattir? Ucretsiz mesai gibi isteklerle karsilasir misiniz?


    Calistigim icin standart bir gunum ev ve is arasinda geciyor. Is disinda da cocuklar ve aile. H.sonunda da genelde cocuklari cesitli cocuk parklarina goturuyoruz. Ama genel olarak soyle diyeyim: Finliler kultur olarak disarda takilmayi cok severler. Her aksam (sadece h.sonu ya da cumalari degil) disarda yemek yiyen, barlarda takilan pekcok kisi gorebilirsiniz. Gece hayati haraketlidir. Pekcok bar, klup vs vardir. Onun disinda hemen hemen her turlu spor aktivitesini (ozellikle de kis sporlari) yapabileceginiz salonlar, mekanlar vardir. Her yerleskeye cok yakin acik veya kapali yuzme havuzlari ve gym salonlari bulunur standart olarak. Kisaca her turlu istege, ihtiyaca gore etkinlikler (Konserler, spor vs. vs.) bulmak, katilmak ve yapmak mumkun.

    Gunluk calisma saati 7.5 saattir (yarim saat oglen paydosu dusuldugu icin), hafatlik olarak da 37.5 saattir. Yillik 5 hafta izin hakki vardir. Ucretsiz mesai istegi hicbir zaman olmadi olmaz da. Cunku kanuni olarak yasak ve insanlar da sirketler de kanuna uyuyorlar. Eger ekstra mesai istenirse ya ekstra mesai olarak odenir ya da ekstra saat olarak hesabiniza islenir. Mesela 7.5 saat ekstra mesai yaptigsaniz 1 tam gun izin hakki kazanbilirsiniz eger ekstra mesai olarak odenmeyecek ise. Ama yazilimcilar icin her zaman icin ekstra mesai ucreti odenir.

    quote:

    Sokaklarinda dilenciler bol mudur? Fakirlerin, yani asgari maasla yasayan insanlarin yasam standartlari nasildir?


    Sokaklarda dilence birkac belli nokta haric asla goremezsiniz. Finliler hicbir zaman dilencilik yapmaz. Cunku Fin devleti gercek bir sosyal devlet oldugu icin bu insanlari sokaga atmaz. Onlara duzenli olarak issizlik parasi oder. Cok ucuz ve sadece bu insanlara kiralanan yerler organize eder. Bu nedenle dilencilik yapanlar genelde bazi multeci gruplaridir ama dedigim gibi cok az ve sadece belli noktalardadir. Insanlarin gelirleri cok yuksek oldugu icin yasam standartlari da yuksektir. Ayni zamanda egitim seviyesi ve kalitesi cok iyi oldugu icin de kulturel olarak da ust seviyelerdedir.

    Asgari maas diye bir kavram yok ama yapilan ise gore biraz dusuk maas alma durumu var. Ancak soyle diyeyim Burger King'de kasiyerlik bile yapsaniz ayin sonunu rahat getirir ve kiranizi da rahat odersiniz.

    quote:

    Hayati boyunca Turkiye'de yasayan bir insanin iklimine alismasi zor olur mu?


    Istanbul'da uzun yillar yasamis biri olarak bana cok zor gelmedi sahsen. Zira isinma sistemi genel olarak cok iyi. Soguklugu sadece disarida yururken hissediyorsunuz. Ancak, bu iklim sartlarina uygun pekcok kaliteli giysi, mont vs mevcut. Dolayisi ile oyle cok soguk hissettirmiyor insana. Zaten son 4-5 senedir de adam gibi kis olmadi. Komik sekilde Istanbul'a daha cok kar yagdi buraya gore Ama tabii bunlarin hepsi kisinin kendisine bagli. Kimi insan cok sicak sever. Kimi icin sicak da soguk da cok fark etmez.

    quote:

    Toplum genel olarak dindar midir?


    Genel olarak Kuzey Ulkeleri pek dindar degildir ve ateist sayisi da Dunya ortalamisinin uzerindedir. Insanlar birbirlerinin inanclarina saygi gosterirler. Hatta cogu zaman da sormazlar hangi dindensin vs diye.

    Ayrintili cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Yazdiginiz butun negatif ozellikler benim icin guzel seyler ve genel olarak beklentimin de uzerinde cevaplar verdiniz. Mesela televizyonda ingilizce yayin olacagini hayal bile etmezdim, ozellikle Almanya'da orjinal sesli sinema filmi bulmakta zorluk ceken arkadaslari gordukce. Soguk hala korkutuyor olsa da benim icin ideal olan bir yere benziyor.

    Beni bu konuda cidden dusunmeye sevk ettiniz, arastirmalarimi yapacagim, tekrar tesekkur ederim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Rica ederm. Yardimci olabildigsem ne mutlu. Eger baska sormak istediginiz, bilmek istediginiz seyler olursa ozelden de sorabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CA941C94E -- 11 Ocak 2019; 13:48:19 >
  • statün nedir orada? temp worker mısın? göçmen misin? vatandaş mısın?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Suresiz oturum iznim var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-CA941C94E

    Suresiz oturum iznim var.
    oturum değil, oturma. session'ın Türkçesi oturum.

    statün nedir Finlandiya mevzuatına göre? bir web sitesi adresi gösterir misin?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyfi84

    oturum değil, oturma. session'ın Türkçesi oturum.

    statün nedir Finlandiya mevzuatına göre? bir web sitesi adresi gösterir misin?

    Alıntıları Göster
    Oturum izni her zaman icin oturum izni olmustur ve olacaktir :-)

    Bir onceki cevabimda da soyledigim gibi "suresiz oturum" iznim var. Asagidaki linkte daha fazla detay bulabilirsin.

    https://www.infofinland.fi/tr/ana-sayfa
  • Türkiye'de bir üniversitede okurken orada bir şirkette(mesela sizin çalıştığınız şirkette) staj yapmak mümkün mü?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Ve benimde gelecekte Avrupada yaşama hayallerim var. Konu için çok teşekkür ederim. Çok yararlı oldu şahsıma. İnşallah mezun olduktan sonra gelebilirim bende.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • johnbackus J kullanıcısına yanıt
    Türkiye'deki bir üniversitede okurken buradan staj yapmak biraz zor. Ancak, üniversitelerin Erasmus programları oluyor. Erasmus programı ile gelirseniz elbette staj yapma şansınız yüksek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ciri kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Bu konuyu açmamdaki sebep de buydu zaten: Sizin gibi genç ve yaşamını yurtdışında geçirmek isteyenler için biraz olsun fikir verebilmekti.

    Olmaması için pek bir neden yok. Zira öyle olsaydı ben burada olamazdım.

    Bu arada üniversitelerin Erasmus programı oluyor. Araştırmanızı tavsiye ederim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • troll müsün gerçek misin, anlamış değilim... niye Türkçe sayfanın linkini veriyorsun, İngilizcesini anlayamayan adamın hiçbir şansı yok ki orada, ee?

    ingilizce sayfaya geç, non-eu citizens kısmını seç, ve söyle bana sen orada hangi statüdesin? ne vizesi verdiler sana? gerçek olsan şimdiye şak diye cevap vermiş olmalıydın, ama bozuk plak gibi oturum iznim var deyip duruyorsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seyfi84 -- 12 Ocak 2019; 12:47:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Kimseye statümü ispatlamak ve söylemek zorunda değilim. Zira, konu başlığı benim statümün ne olduğu değil. Amacım genç ve yaşamını yurtdışında devam ettirmek isteyenlere biraz olsun bilgi vermekti.

    Şimdi, konuyla ilgili birşey öğrenmek istiyorsan sorabilirsin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • tam olarak ne iş yapıyorsunuz

    ortalama bir üniversiteden (bi odtü, boun, koç vs olmayan) mezun profilinin orada çalışabilme ihtimali nedir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Logarech

    tam olarak ne iş yapıyorsunuz

    ortalama bir üniversiteden (bi odtü, boun, koç vs olmayan) mezun profilinin orada çalışabilme ihtimali nedir
    Ben sistem muhendisiyim. Is bulmak icin universite sart degil. Bir konuda yetkin olup biraz da tecrubeniz varsa yeterli. Eger IT sektoru icinde bir yetkinliginiz varsa is bulma sansiniz yuksek universiteden bagimsiz olarak. Onun disinda ise mesleginizin ne olduguna/olacagina bagli olaraktan degisir. Ancak, eger hala unversitede iseniz Erasmus programlarini arastirmanizi tavsiye ederim. Bu sekilde universitenizin anlasmali oldugu Ulkelerden/universitelerden sizin sartlariniza uyan birisi ile gidebilirsiniz. Gideceginiz ulkeye gore de staj imkanlari muhtemelen olacaktir.
  • Finlandiya pek cazip bir ülke değil. Linus Torvalds Finlandiyalı fakat Amerika'da yaşıyor.

    Benim de sorum şu: Finlandiya'da ömür boyu oturum / oturma iznim var dediniz. Almanya'da bir firmada iş bulsanız, o belge Almanya'da da sorunsuz çalışmanızı sağlar mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Finlandiya pek cazip bir ülke değil. Linus Torvalds Finlandiyalı fakat Amerika'da yaşıyor.

    Benim de sorum şu: Finlandiya'da ömür boyu oturum / oturma iznim var dediniz. Almanya'da bir firmada iş bulsanız, o belge Almanya'da da sorunsuz çalışmanızı sağlar mı?
    Calistigim sirket uluslarasi bir sirket pekcok farkli ulkeden gelenler var. Amerikali, Ingiliz, Alman, Cinli, Japon, Fransiz vs. Bu kisilerle bazen sosyal sistem hakkinda konusuyoruz: Kendi ulkelerindeki sistem nasil vs. Mesela, Amerika'da yillik izin cogu sirkette 2 hafta, sosyal sistem daha cok ozel saglik sigortalari ile yuruyor. Yine sirketin insitifine kalmis olarak ozel emeklilik fonlarina odeme yapiliyor. Bir dis cekimi 2000 USD civarinda. Eger ozel saglik sigortasi yoksa bu rakam kisinin cebinden cikiyor. Ofisten 5 dk. once cikmak istersen patrondan gerekce gosterip izin almak gerekiyor vs. vs.

    Kisaca, lutfen bilip bilmeden yorumda bulunmayalim.

    Sorunun cevabina gelince: Eger hernangi bir yerde is bulursaniz oturum izninin olup olmamasi hicbir seyi degistirmiyor. Sadece AB icindeki ulkelere AB vatandasi gibi girip cikip o ulkede birkac aya kadar herhangi bir izin vs gerekmeden kalabiliyorsun. Ancak, is icin yine o sirketin oturum izni icin basvuruda bulunmasi gerekiyor. Ama dedigim gibi eger zaten ise kabul edildigseniz sirket bunu sizin yerinize aliyor.

    Ancak, eger mavi kart (Blue Card) sahibi olursaniz durum baska. O kart AB icinde heryerde calisma izni sagliyor. Yani sirketlerin ek bir basvuru yapmasi gerekmiyor. Ancak bu karti almak biraz zor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.