Şimdi Ara

Eski Analog Filmleri Nasıl Dijitale Aktarırım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
6.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler arkadaşlar, elimde 10-15 yıllık analog makine filmleri var. Yaşadığım yerde analog film taratma ve baskısı gibi bir imkan yok. Filmleri dslr makinemle dijitale aktarmak istiyorum ama okuduklarım kafamı karıştırdı. Elimdeki filmler ilk çekildiği gibi açılmadan duruyor. Bazı fotoğrafçı tanıdığım kimseler filmlerin artık tamamen bayat olduğunu ve işe yaramayacağını, belki bir iki fotoğrafın kurtarılabileceğini söyledi. Dslr makinem ile beyaz bir ekran üzerinde tarayabileceğimi okudum ama filmler ışık alınca yanmaz mı? Şimdieden teşekkürler...



  • Sizin bu arayışınızı okuduğumda film döneminde herhalde bütün yeni yetmelerin yaptığı, "banyo edilmemiş filmi çıkartıp açıp bakarak yakmak" tecrübem aklıma geldi ( 1979'da ).
    Deseniz ki, "film fotoğraf arşivim var ve dijitalize ettirmek istiyorum", anlarım.
    Öyle bile olsa, bir defasında, bu işten nasıl canımın sıkıldığını anlatabilmek için "fotoğraf tarattırma sanatı" başlıklı bir yazı yazmıştım.
    Fakat siz hiç çekmemiş oduğunuz film fotoğrafların dijitize edilmesi peşindesiniz...
    Sanki satrançta 24 hamle sonrası.

    Bugün itibarıyla kendi dünyalarında film fotoğraf ile uğraşan birileri hâlâ var. Bence onlara ulaşmayı denemelisiniz. Çünkü bu konu -ceptel fasılları gibi- avuçüstünde pişip yutulacak iş değil.
    Yine de, "elinizdeki bayat filmleri atıp" fuji velvia gibisinden bir film ile çekerek bunların -taze banyolarda- tab ettirilmesini deneyebilirsiniz. Ki, bugün, "herhalde artık 1-2 ay boyu toplayıp banyo ediyorlardır" demekten kendimi alamıyorum.

    Bu arada "filmden tarama için" de mutlaka birilerinin bundan 20-25 yıl önce onbinlerce dolar vererek dükkanına koyduğu fuji profesyonel tarayıcısı gibisinden birşeyleri bulmak ve daha önemlisi, o nazlı vesikalıkçı adamı bunu yapmaya ikna etmek meseleniz olacak.
    ( Birtakım ukalalar bu işi dandik masaüstü tarayıcılarla da yapabileceğinizi söyleyecektir. Onları asla umursamayacaksınız ).

    "Vakti zamanında ameleden dükkana terfi etmiş" adamı filmlerinizi taramaya ikna edebilir iseniz, o defa, "yüksek çözünürlük" için en büyük baskı ebadında taramaya ikna hamlesine gelmiş olacaksınız.

    Sonraki hamle,
    Ameleden vesikalıkçı, sizden "filmlerinizi -4lü / 5li- kesmemiş olmanızı" ümit edecektir. Bu tezgaha asla gelmemeniz gerekiyor. Çünkü film asla rulo olarak saklanmaz ve o heriflere rulo olarak emanet edilmez.
    Yıllarca özel klasörlerinizde çizik yüzü görmeden sakladığınız ( ki,şanslısınız, çünkü sizde yıllar olmayacak) 5'erli parça filmlerinizi taramaya ikna edebilmiş iseniz diğer hamlelere geçebiliriz.

    Adam fotoğraflarınızı yüksek detaylılıkta taramış olsa bile, bir bakacaksınız ki, dosyaları tif değil jpeg kaydediyor. Buna da muhtemelen yapabileceğiniz birşey olmayacak. Çünkü fii tarihinde o aleti getirip fuji center lakaplı bu yere kuran teknikisyen sebze kim ise, o bütün tr sathı mahallinde bu işi her yere böyle kurup, sonra da diyar klasiği "ayarları yaptık dokunmayın"diyerek defolup gittiği için olmalı ki, ameleden köşebaşı center fotoğrafçısı size "biz anca jpeg kaydedebiliyoz" diyecektir.

    Ben kendi terübemde adamın yanına oturdum ve "usta hele çekil şöyle kenara bakayım" diyerek aletin başına geçtim. Sonra aletin settings'lerinde muhtemelen adamın o güne kadar hiç inemediği bir yerlere geldiğimde karşıma en nihayet sebze teknisyenin kapalı bırakıp gittiği bir workstation şifresi geldi. Vesikalıkçının da bilmediği şifreyi değiştiremedim ve o günün bir yerinde benim 6500x4000 taranmış kareleri jpeg kaydetmeye mecbur olduk...
    Aptal masaüstü tarayıcılardan bahisle, "orada da o çözünürlüklerde tarayabiliriz" deyip paranıza konmak peşindeki diyar ekosistemi amele hayvanlar mutlaka çıkacaktır. Fakat çözünürlükte rakam değil "gördüğünüz" esastır. Tıpkı ceptel - dslr farkı gibi birşey...

    Amelelik ile profesyonellik arasındaki farkı bilmeyenlerin görebilmesi de mümkün değil...
    2000lerin başları gibi, 35mm slr film fotoğraf makinalarına back pack peşine düşmüş birilerinin sonlarını hiç çözemedim. Herhalde bugünlerin dslr kapısını açmış beynelminel fotoğraf mafyası onları vurmuş olmalı :)Eski Analog Filmleri Nasıl Dijitale Aktarırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mstdem -- 28 Şubat 2019; 20:36:43 >




  • Evde eski filmler bulmuştum bunları iki cam arasına koydum, alttan ışık verdim, dslr'mi masa tripoduma kurup, cam zemine 90 derece açıyla takıp kadrajıda filmi tam alacak şekilde ayarladim. Bu işte 50mm f:2.8lik bi makro lens kullandim makro dışında bi lens olmazdı zaten. Düz bir açıyla çektiğim için alan derinliğine de takılmadım dijitaller gayet net ve düzgün çıktı negatif olduğu için fotoşopta invert ettim biraz kontrast ve pozlamasinda iyileştirme de yapınca leziz oldular. Filmlerimiz banyo edilmişse en pratik yöntem. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta filmin ve koyduğumuz camın çok temiz olması gerektiğidir en küçük toz zerrecikleri minik kıl tüy parçacıkları fotografta besbelli görünüyor. Ben Diyafram öncelikli modda en düşük isoda f:5.6 diyaframda çekimleri yaptım ideal geldi sizde deneme yanılma metoduyla ışığınıza uygun ayarları belirleyebilirsiniz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mlevent -- 17 Ekim 2020; 16:35:20 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.