Şimdi Ara

Laboratuvar ürünü etlerin CRISPR tekniğiyle üretilmesine Bill Gates’den destek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
371
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Hayvan hücreleri kullanılarak laboratuvar ortamında et üretildiğini birçoğumuz duymuştur. Son günlerde adını sıkça duyduğumuz başka bir gelişme de bilim insanlarının DNA üzerinde değişiklik yapmasına olanak veren CRISPR yöntemi.

    Business Insider’a (BI) göre ise en az iki girişim, yukarıda bahsedilen yöntemleri birleştirmeye hazırlanıyor. CRISPR tekniği ile laboratuvar ürünü etlerin birleşimi sonucu, sürdürülebilir yiyecek alanında yeni kapıların açılabileceği ifade ediliyor.

    Laboratuvar ortamında et üreten Memphis Meats şirketi, Bill Gates ve Richard Branson gibi teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden aldığı destekle iki patent başvurusu yapmış gibi görünüyor. Söz konusu birliktelik neticesinde CRISPR yöntemiyle gerçek tavuk ve kırmızı et dokusu üretilebilecek.

    BI’ın elde ettiği bilgiye göre patentlerden biri, tavuk ile büyükbaş hayvan hücreleri vasıtasıyla beslenme alanında kullanılacak çizgili kas üretimi üzerine odaklanıyor.

    Daha çevreci ve ucuz et üretimi

    Bir Memphis Meats sözcüsü, “Ürünlerimizi halk sağlığı ile çevreyi daha iyi gözetecek biçimde geliştirebilecek ve insanlara ucuz ürün sunabilecek yöntemler üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullanmış. Aynı sözcü, CRISPR yöntemiyle üretilen etlerin tüketicilere ulaşıp ulaşmayacağı konusunda bir yorum yapmaktan kaçınmış.

     

    Laboratuvar ürünü etlerin CRISPR yöntemiyle üretilme ihtimali ise özellikle hayvan hakları savunucuları için önemli gelişmeler vadediyor. Bilim insanları halihazırda, laboratuvar ürünü et üretmek için “büyükbaş cenin serumu” denen bir karışım kullanıyorlar. Besin zengini olan bu serum; kesilmek üzere tutulan ve hamile olan ineğin cenininden, kapalı bir ortamda kan alınması yöntemiyle hazırlanıyor. Haliyle de söz konusu yöntem birçok insanın tepkisini çekiyor.

    Eğer başarı sağlanabilirse, kesim etlere göre CRISPR tekniği ile üretilen etlerin hücre kalitesi artacak. New Age Meats CEO’su Brian Spears ise daha lezzetli, sağlıklı ve sürdürülebilir ete kavuşma şansımız olacağını iddia ediyor.








  • Hani bunu cinde yapinca ayaga kalkmislardi?

    Demek ki cinli prof iyi bir sey yapmis. Bu etlere dikkat edilmeli. Millete ne yedirdikleri belli degil. Umarim yarin birgun bunlari yemek zorunda kalmayiz, ne biz ne cocuklarimiz ne de bir baskasi.

  • Çindeki uygulama ile bu aynı değil, çinde insan genomuna müdahale edildi. Burada yapılan ise doku üretimi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bi tadına bakmak lazım :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İğrenç

  • lab ortamında üretilen et kadar saçma bişey yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pspoor

    Hani bunu cinde yapinca ayaga kalkmislardi?

    Demek ki cinli prof iyi bir sey yapmis. Bu etlere dikkat edilmeli. Millete ne yedirdikleri belli degil. Umarim yarin birgun bunlari yemek zorunda kalmayiz, ne biz ne cocuklarimiz ne de bir baskasi.

    Bugün yediğimiz et ne kadar güvenli, aldığımız sucuğun, kıymanın, sosislerin, pastırmaparin içinde neler vardır. Onu geç hayvan nasıl besinle besleniyor işlenmiş besinle mı hormonlu besinle mı?
    Veya tavuk bugün yediğiniz tavuktan tat alabiliyor musunuz ben 10 yıl önce yediğim tavuğun tadını alamıyorum mesela

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halal olmasa gerek :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fenomenon

    lab ortamında üretilen et kadar saçma bişey yok.
    lab ortamında üretilen et deyince herkes tiksiniyor ama lab ortamında üretilen aromaları herkes hüpletiyor. limon aromasının içinde limon suyu mu var zannediyorsunuz? tereyağı aromasının tereyağından mı yapıldığını sanıyorsunuz? yada monosodyum glukomatın bir baharat olup ağaçta yetiştiğini mi sanıyorsunuz?
  • kymelria kullanıcısına yanıt
    Iste ben de onu diyorum zaten, cindeki zararsiz bir uygulama, tabi o bebegi bize yedirmeye calismayacaklarsa. Ama burada tum insanligi ilgilendiren bir problem soz konusu.
    Daha saglikli insan yetistirmekte bir sorun yok, benim yemegime pislik karistirmak ise cok daha buyuk bir problem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pspoor P kullanıcısına yanıt
    Çindeki uygulama ile ilgili biraz araştırma yapmanı öneririm. Yapılan uygulamanın ileride ne gibi bir komplikasyona neden olacağı şu an net olarak bilinmiyor. Onu geçtim uygulamanın maddi boyutu sebebiyle zenginlere yönelik olması, toplumda istenmeyen kast sistemine bile yol açabilir. Tabi Bu anlattıklarım senin midene zarar vermez sen de haklısın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    et demek protein demektir. Protein ise senin yapı taşındır. Aroma ise sadece dile hitap eder. Vücuda giren aroma atılır. Ama seni sen yapan protein atılmaz. Temel besinin laboratuvar ortamında üretilmesine bir zahmet insanlar ayaklansın. İğrensin.
    Laboratuvar ortamlı proteinle yeteri kadar beslenirseniz gün geldiğinde laboratuvar üretimi bir insandan farkınız kalmaz.
    Siz aroma yapı taşlıysanız bilemem.
  • Kevin De Bruyne kullanıcısına yanıt
    Benim yazdıklarımdan “yapay etten tiksinmeyin” sonucuna mı vardın Bravo keşke yapıtaşlarını kullansaydın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    Sen kullanmıyorsun diye beni de kullanmıyor sanıyorsun.
    Asıl sen benim yazımdan bu sonuca nasıl vardın? Sizin idrak edemediğinizi fark ettim ve insanların neden yapay aromadan tiksinmediğini, neden yapay etten tiksindiği anlatmaya çalıştım.
    Bir daha okuyunuz.
  • Kevin De Bruyne kullanıcısına yanıt
    Suç bende tabi. Senin daha kendi yazdığından haberin yok, benim yazdığımı nerden anlayacaksın. Pardon.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    Suçlu aramıyoruz. Zaten bu olayı anlamadığınızı ilk yazdığınız arkadaşa yazdığınızdan anlamıştım. Ben anlattım ve yine anlamadınız. Yapacak bir şey yok.
  • Foruma yazı yazmaktan çekinir hale geldim. Ne yazsam birisi karışıyor. Ne kimseye hakaret ediyorum ne bir siyasi görüşe mok atıyorum. Fikir paylaşıyorum ama bundan rahatsız olup hakaret küfür boyutunda alıntı cevap ve özel mesajlarla karşılaşıyorum. Bir tek bana mı oluyor yoksa diye şüphelenmeye başladım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.