Şimdi Ara

Bilgisayar muhendisligi hakkinda goruslerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
11
Favori
4.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Demin neden herkes bilgisayar muh. istemeye basladi adli konuya bir cevap yazdim, cok tartisilan bir konu oldugu icin bu yaniti bir konuyla daha fazla insana ulastirmak istiyorum. Haziran 2018'de Koc Universitesi bilgisayar muhendisligi bolumunden mezun oldum ve 1 senedir Java developer olarak calisiyorum. Okul bittikten sonra mulakata girdim, 1-2 hafta tatil yaptim ve sonrasinda direk ise basladim ve o zamandan beri ayni yerde calisiyorum. Bu sirada pek cok insanla tanistim, hem okuldan arkadas cevremin deneyimlerini gozlemledim, hem benden daha deneyimli yazilimcilarla sohbet etme imkanim oldu, ve birazdan yapistiracagim kendi mesajimdan alinti bu temeller uzerine kurulu.

    neden herkes bilgisayar muh. istemeye basladi
    quote:

    Teknolojiye olan ilgi artti.

    Bilgisayar kullanimi yayginlasti/herkesin kisisel bilgisayari var.

    Is kurmasi maliyetsiz, hem kendi isini kurmak icin iyi, hem de cok fazla startup oldugu icin diger muhendisliklere gore is olanaklari daha fazla.



    Tabi sadece iyi seyler yazmamak lazim. Insanlarin gormezden geldigi, ya da dogrudan bilmedigi pek cok sey var.

    Dizi/filmlerde, belgesellerde, internette vs cok fazla ozendiriliyor. Bu kotu bir sey degil, gecmiste nerd olarak bakarlardi, fakat bazi insanlari da gereginden buyuk bir beklentiye sokuyor. Herkes dehset para kazanacagini dusunuyor, ama ortada istatistikler var. Ulke ortalamasina baksan, karsilasacagin ortalama maas 3500-4500 arasi, ki bu yeni mezunlar arasinda degil, tum bilgisayar muhendislerinden bahsediyorum. Size fazla aldigini soyleyenler yalan soyluyor demiyorum, pek cok yuksek maas alan bilgisayar muhendisligi mezunu var tabi ki, ama ortalama ortalamadir. Can egrisinin saginda olmayaksaniz eger, beklentileriniz ile gercekler arasinda cok ciddi farkliliklar olacaktir.

    Piyasaya ornek vermek icin son bir haftami anlatayim. 1 senedir Java developer olarak calisiyorum suan bulundugum sirkette, yaklasik bir hafta once is bakmaya basladim, 3 gun once de bulabildigim her yere basvurdum.

    Filtrelerim ist. avrupa yakasinda olmasi, 2 ve daha fazla yil deneyim istememesi, bilmedigim teknolojileri zorunlu degil de opsiyonel olarak sunmasi ve sirket calisan sayisinin [10-20] den buyuk olmasiydi.

    TUM ilanlara baktim linkedinden bu kriterlere uyan, ve bunlarin hepsine uyan her yere basvurdum. Peki kac yere basvurmus oldum? Yedi.

    Bu yedi taneden iki tanesi 2 yil deneyim istiyordu, ama geri kalan kriterler tam uydugu icin yine de basvurdum. Tahminen bu basvurdugum yerlerden en fazla 3 tanesi geri donus yapacak, cunku boyle calisiyor sistem.

    Arkadaslarimin hepsi iyi yerlerde, fakat hepsi Koc ya da Bogazicili ve koclularin cogu tam burslu.

    Piyasada iyi bilgisayar muhendislerine her zaman ihtiyac var, fakat ustune basarak soylemek istiyorum, ne kadar kendini gelistirme imkaninin yuksek oldugu, yurt disina bilet olarak kullanilabilen ve gelecegi acik bir bolum olsa da BU KADAR mezunu calistiracak kadar isci acigi yok, yakin bile degil. Pek cok sirket adaylar iyi degilse calisan eksigi olmasina ragmen daha kotu adaylari istemiyor, bizim sirketin en basitinden aylardir yazilimci acigi var.

    Bolumumu cok seviyorum, 2018'de mezun oldum ve hicbir sekilde pisman degilim, seven ve kafasi calisan icin ozellikle guzel bir bolum, ama rica ediyorum mukemmel bir bolum, her turlu iyi olacak her sey kafasiyla girmeyin su bolume, gercekten cok pisman olursunuz, depresyona girersiniz.



    Secim donemi bitti mi, gec mi kaldim hic bilmiyorum, cok takip edemedim universite sinavi olaylarini, ama yine de uzerine basa basa soyleyecegim, iyi okul da kazansaniz, mezun da olsaniz, bir yerlerde de calissaniz IS GARANTISI diye bir sey yok. Ne zaman yok? Fit olmadigin, isverenlerin ihtiyaclarini karsilayamadigin zaman. Okul ya da deneyim ise girmeyi degil, SADECE mulakata cagirilmani sagliyor. Son teknoljilere ayak uyduramamissan, t aninda sana mulakat icin verdikleri algoritma sorularini hizli ve verimli bir sekilde cozemiyorsan, sorulan turlu zeka sorularini yanitlayamiyorsan onceki egitim ve deneyiminin bir onemi kalmiyor. Bu 30 yasinda olsan da boyle, 40 yasinda olsan da.

    Devamli yaris halinde, bir kendini gelistirme maratonu icinde olmayi kaldiramayacaksaniz,
    Emek verip ogrendiginiz bazi seyleri cope atip yeni, deneyiminiz olmayan seylere yonelmek sizi yoracaksa,
    Rahat rahat arkaniza yaslanip calismak yerine beyninizin sinirlarini zorlamak sizin icin fazla gelecekse,
    Ben universite giris sinavina bu kadar calistim, artik hayatta kendimi bu kadar yormak istemiyorum diyorsaniz,
    Ve en onemlisi bu bolume hevesli olmadan, istemeden, sevmeden sadece parasi iyi oldugunu "duydugunuz" icin girmeyi dusunuyorsaniz

    YAPMAYIN. Idealistlik olsun diye soylemiyorum, gercekten basarisiz olursunuz arkadaslar. Bu isin icinde cok basarili olup iyi yerlere gelmek de var, issiz kalip aylarca is aramak da. Bu bolum gercekten size uygun mu, gelecekte olacaklar sizin isteklerinizle uyumlu mu iyice anlayin, olcun, bicin, ondan sonra okuyun su bolumu, sonra uzulmeyin.

    Bu konu asla insanlarin sevkini kirmak icin degildir, zaten dhde muhendislik okumayin yazanlara da hep karsi cikmisimdir. Gercekten bu bolume hakkini verecek, basarili olma potansiyeli olan insanlar zaten yazimin pozitif kisimlarini gorecektir.

    Sorulariniz olursa yazabilirsiniz, bir de suan okul secme donemi bitti mi, hangi asamadasiniz o konuda da beni aydinlatirsaniz sevinirim.







  • Hocam peki siz 45-50 yaşlarına gelince bu kadar güncel bilgiyi takip edebileceğinizi düşünüyor musunuz ya da pratik zekanınız hala aynı hızda kalacağını düşünüyor musunuz bu yaşlarda bir bilgisayar müh ne yapabilir şahsen bu yaşlarda eskisi gibi hırsımın kalmayacağını düşünüyorum eskisi gibi güncel olayları takip edemem gibi siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında
  • Hocam sınav sonuçları yeni açıklandı. Ösym tercihleri almaya 1 hafta sonra başlayacak tercih dönemi de 1 hafta sürecek. Yani yazdığınız yazı tam zamanında yazılmış oldu. Ben bilgisayar müh. istiyorum ama itüye filan sıralamam tutmuyor. Gsü bilgisayar istiyorum ben de ve parası için filan değil de bölümü sevdiğim için tercih etmek istiyorum. Kendimi de geliştireceğime inanıyorum. Sizce kendimi geliştirdiğim halde işsiz kalır mıyım ya da çok düşük maaşlarla mı çalışırım? Bu soruyu parayı düşündüğüm için yazmadım. Ailem bana tıp yazdırmak istiyor. Ben eğer onlara karşı çıkıp mezun olunca işsiz kalırsam mahçup olurum o yüzden araştırıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • murolik M kullanıcısına yanıt
    Sansin yaver gitmezse 1 sene falan dusuk maasa calisirsin guncel trendleri takip edip kendini gelistirdiysen, ki isveren seni begenirse 6 aydan sonra zam alman da gayet olasi. Bizim juniorlardan biri ytu matematik muhendisligi (oyle bir sey emin degilim) mezunu, kendi kendine ogrenmis yazilimi cogunlukla.

    Gercekten ilgiliysen, calismayi kafana koyduysan ve azimliysen yaz gitsin.

    Ayrica dogru zamanda yazdigima sevindim, eksi sozlukte sinavli bi entry gorunce girdim bolume ne oluyor diye.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam bir yakınım eğer Türkiyedeki top5 üni tutmuyorsa bilgisayar yazılmaz demişti. Benim sıralamam 37k , puanım 438 . Sizce yine de düşünmeli miyim bilgisayar mühendisliğini ?

    Not: Bilgisayara karşı aşırı ilgiliyim.Hatta çocukluktan beri böyle. Ekran kartı işlemci gibi konuların takibini yapıyorum. Bilgisayar kasasını açınca neyin ne olduğunu da anlıyorum. Birisinin bilgisayarı bozulsa virüs bulaşsa veya format gerekse beni çağırırlardı. Sizce bu bölüm bana göre mi yoksa benim yazdıklarımın bölümle fazla ilgisi yok mu ?
  • Hocam ben çok idealisttim ve kendimi zorlamayı düşünüyordum ancak sınavda başarısız oldum hedeflerime göre ve şuan bütün o planlarımı ve ideallerimi bir kenara bırakıp garanti olsun diye tıp yazmayı düşünüyorum monoton bir hayat sürerek. Veya elektronik gibi daha az heyecanlı bir alan da düşünüyorum. Yanlış bir şey mi bu sizce? Devam etmeli miyim bu alandan?
  • Hocam gazi bilgisayar tutuyor. Bir sene daha hazırlanmaya değer mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 11_serhat_11

    Hocam bir yakınım eğer Türkiyedeki top5 üni tutmuyorsa bilgisayar yazılmaz demişti. Benim sıralamam 37k , puanım 438 . Sizce yine de düşünmeli miyim bilgisayar mühendisliğini ?

    Not: Bilgisayara karşı aşırı ilgiliyim.Hatta çocukluktan beri böyle. Ekran kartı işlemci gibi konuların takibini yapıyorum. Bilgisayar kasasını açınca neyin ne olduğunu da anlıyorum. Birisinin bilgisayarı bozulsa virüs bulaşsa veya format gerekse beni çağırırlardı. Sizce bu bölüm bana göre mi yoksa benim yazdıklarımın bölümle fazla ilgisi yok mu ?
    Oncelikle bilgisayar ilginin onemi var ama belirleyici faktor degil. Dedigin seylerle hic ilgisi olmayip basarili olan arkadaslarim da var, gurusu olup basarisiz olan da. Turkiye'de kalacaksan cok buyuk ihtimalle yazilimci olacaksin, internette sinirsiz bedava kaynak var. Son secim gunune kadar hizlica bir java ya da python dersi bulup uygulayabilirsin, ilk birkac giris dersine bakip nelerle ugrasacagini biraz gorursun. Tabi bu tamamen anlamani saglamaz, ama en azindan bir fikrin olur.

    Benim kardesim mesela cok ilgili gozukuyordu, bilgisayar kurdudur o da, buyuk bi heyecanla Python'a basladi, isler bir gidim zorlasmaya basladigi an zortladi.

    Senin soyledigin ozellikler bilgisayar teknisyeni isi, muhendisi degil.

    Top 5 univ iyidir, ama O KADAR da elitist degil piyasa, sadece daha cok mulakata cagiriliyor o ekip ilk senelerinde. Ama puanindan daha onemlisi bolumu sevip sevmeyecegin, ve dedigim gibi bunu verdigin bilgilerle anlamamiz mumkun degil. Istanbul'da gezip insanlara bilgisayar muhendisi ne yapar diye sorulan videoyu aklima getirdin, format atar falan diyordu halk Alakasi yok.

    Ingilizcen varsa google'a free python/java courses, how to start programming in java vs gibi seyler yaz, tutoriallari takip edip basla, biraz zaman harca ustunde, daha iyi anlarsin nelerle karsilasacagini.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Skeull

    Hocam ben çok idealisttim ve kendimi zorlamayı düşünüyordum ancak sınavda başarısız oldum hedeflerime göre ve şuan bütün o planlarımı ve ideallerimi bir kenara bırakıp garanti olsun diye tıp yazmayı düşünüyorum monoton bir hayat sürerek. Veya elektronik gibi daha az heyecanlı bir alan da düşünüyorum. Yanlış bir şey mi bu sizce? Devam etmeli miyim bu alandan?
    Bu benim karar verebilecegim bir sey kesinlikle degil. Onu okuma sunu oku gibi laflar eden insanlara sonuna kadar karsiyim her zaman. Gelecekte olmak istedigin seyi iyi dusun, ona gore karar ver. Bu dusuncelerin icinde maddi durumun, yasayacagin yer, standartlarin, gun icinde ne yaptigin, vaktini nasil harcadigin, evden kacta cikip kacta girdigin, arkadas cevren, toplumdaki statun vs vs her sey var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1-Tıpa ve mühendisliğe eşit mesafede sayılırım -yurtdisi için bilgisayar yazmak mantıklı mıdır?bilgisayarlarla çok haşır neşir değildim bu zamana kadar,matematiğe de diğer derslerle aynı derecede yatkinimdir.sizce yazmam mantıklı olur mu?

    2-suan yurtdışında çalışmak isterseniz,iş bulabiliyor musunuz?en azından birden çok seçeneğiniz var mıdır ülke bakımından?

    Şimdiden teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 11_serhat_11 kullanıcısına yanıt
    Bu anlattığın şeylerin bilgisayar mühendisliğiyle ilgisi yok ama. Sen yazılım yazacaksın. Gidip bilgisayarlara format atmayacaksın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam peki siz 45-50 yaşlarına gelince bu kadar güncel bilgiyi takip edebileceğinizi düşünüyor musunuz ya da pratik zekanınız hala aynı hızda kalacağını düşünüyor musunuz bu yaşlarda bir bilgisayar müh ne yapabilir şahsen bu yaşlarda eskisi gibi hırsımın kalmayacağını düşünüyorum eskisi gibi güncel olayları takip edemem gibi siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • talhaduman5 T kullanıcısına yanıt
    Biliyorum hocam ben sadece ilgimin olduğunu göstermek için öyle demiştim. Dediklerimin bilgisayar mühendisiyle alakası yoksa bilgisayar mühendisi sadece yazılımla mı uğraşıyor ? O zaman yazılım mühendisiyle arasında ne fark kalıyor ?
  • bel air B kullanıcısına yanıt
    1- Yatkinlik biraz belirsiz bir kelime olmus, tum derslerde iyi misin, ortalama mi? Eger matematigin iyiyse, ki son aylarinda gordugun turev integralden degil, genel problem cozme yeteneginden bahsediyorum, uygunsundur, ama gelecekte yazilimci olmak isteyip istemedigin onemli. Ben uniye baslarken gergindim, programlamanin p sini bilmiyordum, ama benim gibi cok insan vardi, zaten en en bastan ogretiyorlar, yani istedigin surece problem olmaz.

    2- Bulabilirim, ama en azindan 1-1.5 sene daha burada calisirsam ve modern teknolojilerle olan deneyimimi artirsam seceneklerimin ciddi derecede artacagini ve beni daha cok tatmin edecek kapilar acacagini dusunuyorum. Master yapmayi planliyorsan burada mezun oldugun an gidebilirsin tabi. İstanbulda cok az arkadasim kaldi benim, baya %80 i almanyaya gitti

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • withagery0 W kullanıcısına yanıt
    Ben de eski hirsimin kalmayacagini dusunuyorum, ama o zamana kadar baska bir duzen oturturum muhtemelen. Daha gecen aya kadar yanimda 48 yasinda bir yazilimci oturuyordu, suan 41 yasinda bir abi var. Bu insanlari cok gormuyoruz, cunku yazilimci sayisi yeni nesillerle birlikte eksponansiyel sekilde artti, suan dunyadaki yazilimcilarin cogu genc.

    Bir de yasini almis yazilimcilarin cogunun kendi sirketini kurmus olmasi durumu var, o da goz ardi edilemeyecek bir secenek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Hocam inglizce altyazıları okuyunca ne demek istediğini az çok anladım. Sizce bu, bölümü İngilizce okumama yeterli midir ? Bölümü İngilizce veya Türkçe okumanın farkı çok büyük olur mu ?
  • Acikcasi sabanci biraz beni germisti kendi secim donemimde. Ortak bir bolumden baslayip sonra bilgisayar mi endustri mi artik neyse ayrilmak garip geliyor, ya ona gecemzsen?


    Onun disinda hepsi iyi universiteler, ortamina, yasamak istedigin sehre, imkanlarina gore secimini yap.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 11_serhat_11 kullanıcısına yanıt
    Genelde kesin konusmam insanlarin gelecegiyle ilgili seylerde, ama bu konuda fikrim sabit, İNGİLİZCE OKU.

    Hicbir zaman turkce arastirma yaptigimi hatirlamiyorum bile ben, turkce terimleri ogrenmek bile zaman kaybi bu sektorde, kimse kullanmiyor zaten.

    İngilizcen yeterli degilse zaten sana hazirlik okuturlar, bu endiselenmen gereken bir konu degil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Hocam şu an çalıştığınız şirketlerin patronları ne mezunu hala ilkokul mezunu amcalara mı çalışıyorsunuz yoksa halden anlayan insanlar mı şu yaş işi benim çok canımı sıkıyor şahsen işveren olsam tecrübe olsun diye en fazla 2 tane yaşlı yazılımcı bulundururum şirketim de ileri dönemde özellikle o yaşlarda işsiz kalmak insana koyar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.