Şimdi Ara

Intel 10. Nesil 10 nm Ice Lake mobil işlemcilerini duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
3.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Yarıiletken üreticisi Intel işlemci pazarında AMD’nin rekabeti bir üst seviyeye taşımasıyla bir hayli zorlanıyor. Bir zamanlar nm konusunda bayrağı önde götüren firma şu günlerde ne yazık ki geride kalmış durumda. Mavi takım nihayet 10 nm’ye adımını attı.

    10. nesil işlemciler önceki nesillerin aksine bu sefer IPC alanında da geliştirmeler sunacak. Dahası firma önceleri 5 nesil önceki modellere göre yaptığı kıyaslamayı bu sefer bir önceki nesle göre yapıyor. Anlaşılan o ki Intel bu defa işi şansa bırakmak istemiyor.

    Modeller 

     
    İşlemciler ‘’Y’’ ve ‘’U’’ serisi olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. ‘’U’’ ailesindeki modellerde daha yüksek frekansların yanı sıra daha yüksek TDP değerlerini görmekteyiz. Intel Core i7-1068G7 tepe modeli olarak karşımıza çıkarken 4/8 izlekli bir yapıda 2.3 GHz’den 3.6 GHz’e kadar yükselebiliyor. Tek çekirdeğiyle 4.1 GHz gibi oldukça güzel bir seviyeye ulaşabilen modele eşlik eden entegre grafik birimi ise Intel Iris Plus yongası. 
     
    Serideki i3 modeli hariç tüm yongalar 4/8 konfigürasyonunda. Tepe modele has tutulan 28 watt TDP diğer çözümlerde kullanılacağı dizüstüye göre 15/25 watt şeklinde ayarlanabiliyor. 28 watt’lık TDP’nin sağladığı güç tüketimi esnekliğinden olsa gerek i7-1068G7’de 2.3 GHz olan taban frekansı i71065G7’de 1.3 GHz seviyesine düşüyor ve diğer yongalarda bu rakam 1 GHz’e kadar düşüyor. Önbellek konusunda Coffee Lake’teki boyutlar korunmuş. i7 modellerinde 8 MB tercih edilirken, uygun fiyatlı i3 klasmanında kapasite 4 MB’a kadar düşüyor.
     
     
    ‘’Y’’ serisinde çekirdek konfigürasyonu ve önbellek değerleri U serisiyle aynı tutulurken TDP değerleri 9/12 watt seviyesine çekilmiş. Bunun bir sonucu olarak da 0.7 GHz’e kadar düşen taban frekansı da kaçınılmaz olmuş. Entegre grafik birimi konusunda Core i3-1000G1’de Intel UHD birimine yer verilirken diğer yongalarda yine Iris Plus'a yer verilmiş.

    Firmanın yeni yongaları grafik birimi tarafında ilk defa 1 TeraFLOPS işlem gücüne sahip olmasıyla dikkat çekerken 3200 MHz’e kadar belleklere de destek sunuyor. Diğer taraftan Intel bağlanabilirlik başlığına da bir hayli eğilmiş. Yongalara entegre olarak gelen Wi-Fi 6 çözümünün yanı sıra yine 4 porta kadar Thunderbolt 3 desteği, kalbinde yeni yongaları barındıracak dizüstülerin tercih edilmesini sağlayacak önemli detaylardan.

    Yapay zekaya donanımsal destek 

     
    Ek olarak Intel son zamanlarda hızla hayatımıza giren yapay zeka konusunda da donanımsal desteği ihmal etmemiş. İşlemciler Intel Deep Learnig Boost sayesinde Görsel zenginleştirme, fotoğraf indeksleme ve çeşitli efektlerin uygulanmasını daha seri bir şekilde gerçekleştirecek.
     
    Intel Gaussian ve Neural Accelerator (GNA) ile de ses işleme ve gürültü azaltma için sağlanan harici motorla yongaların daha düşük bir güç tüketimi profiline sahip olması sağlanmış.

     
    [bkzdh=1130309] 
    Multimedya özellikleri konusunda ise BT.2020 lisansına sahip olan modellerle 4K HDR içerikler milyarca renkle zengin bir şekilde tüketilebilecek. 1080p çözünürlükte 2 kat daha fazla kareyi işleme kapasitesine kavuşan entegre grafik birimi
    ayrıca içerik üreticilerin de yüzünü güldürecek. Son olarak Ice Lake çözümlerini içerecek dizüstülerin bu yılın son çeyreğinde bizlerle olması bekleniyor.
     







  • Donanımhaber neden bu tip gerçek donanım haberlerini çok geç vermeye başladı? Dizi ve arabalarla ilgili haberler anında yayınlanırken grafik alanında önceki nesile göre devrim sayılabilecek iyileştirmeler içeren 10. nesil dizüstü işlemcileri ile ilgili haber 2 gün geç yayınlanıyor... Artık isim mi değiştirseniz ne...
  • Donanımhaber neden bu tip gerçek donanım haberlerini çok geç vermeye başladı? Dizi ve arabalarla ilgili haberler anında yayınlanırken grafik alanında önceki nesile göre devrim sayılabilecek iyileştirmeler içeren 10. nesil dizüstü işlemcileri ile ilgili haber 2 gün geç yayınlanıyor... Artık isim mi değiştirseniz ne...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 4 Ağustos 2019; 22:58:10 >
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Bunu yazmak için habere girdim ya bundan önemli haber mi var ki diğer sitelerde 2-3 gün önce görüyoruz sonra siz yayınlıyorsunuz. Haber kısmı çalışmıyor burdan bir kullanıcıya verilse daha çok haber girer

    Edit: Haberde hiçbir detay özen bile yok pes!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GokhanMaths -- 4 Ağustos 2019; 20:45:54 >
  • İntel'in bu şekilde grafik birimine önem vermesi rekabet açısından oldukça iyi, gelecek yıl 7 nanometrelik Zen 2 çekirdekleri ile üretilecek olan Ryzen 4000 serisi mobil APU'larda AMD de grafik tarafında agresif davranmak zorunda kalacak, kim bilir belki de 2 Teraflop güce sahip, neredeyse GTX 1050 Ti eşdeğeri dahili GPU'lar görürüz. Tabi böyle bir durumda iyi bir termal yönetim gerekecektir ki AMD bu konuda biraz sabıkalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 4 Ağustos 2019; 20:45:31 >
  • Sonunda Intel den anlamli yenilikler gelismeler. Gec olsa da...

  • Haydaa ryzen 5 ile idare edip intepe geçeceğiz o zaman

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haberde anca teknik bilgiler verilmiş, bunların pratik yansımalarından bahsedilmemiş, 1 Teraflopluk GPU demek MX130 (0.95 TF) seviyesinde bir ekran kartı demek ki bu güçlü DDR4 belleklerle desteklenince daha da iyi performans verir. Ayrıca baz frekansların bu kadar düşebilmesi, bilgisayarın yüksek performansa ihtiyaç duymadığı zamanlarda çok yüksek verimlilikle çalışacağı, bu sayede şarjının daha uzun gideceği anlamına geliyor. Intel'in 10 nanometresi TSMC'nin 7 nanometresi ile aynı verimliğe ve yoğunluğa sahip yani Intel masaüstünde yenilmiş olsa da dizüstü konusunda rakibi AMD'den neredeyse 1 yıl önce aynı verimlilikte işlemcisini piyasaya sürdü, AMD'nin 7 nanometrelik 4. Nesil mobil Ryzen işlemcilerde ekstra çalışması gerekecek :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 5 Ağustos 2019; 19:29:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şikayetlerinizi Ana Sayfanın Genel Yayın Yönetmeni Sayın Mesut Çevik Beye yapın

  • İ5 4/8 ise, 10000 serisi i5 ni 6/12 gelmesi banko
  • GokhanMaths kullanıcısına yanıt
    editörümüz socket 478 northwood processor' den esinlenmiş. belli ki çınar. konunun yavaştan gelmesini bence anlayışla karşılamak lazım. not alın, yılın espirisini yaptım.
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Sen heralde bağımsız bir haber merkezi sandın burayı. Böyle çok konuşma, hesabını silip sesini kısarlar.
  • Bunlar böyleyse H serisi nasıl olur Allah bilir...

  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Koca DH bu basit ve haklı bir istek karşılığında ses kısma yöntemi gibi bir diktatörlüğe gidecekse yorumları kapatsın daha iyi, burası özgür bir ortam, ben kimseye hakaret etmedim, küçük düşürmedim, forum kurallarını bozmadım, bugüne kadar da hiçbir forumdan 1 gün bile uzaklaştırma almadım, yönetici herhangi biri yazdığımı okursa ne demek istediğimi anlayacak ve anlayış gösterecektir merak etmeyin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu fark etmeniz neden 3 gün sürdü?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Evet, technopat bunu beğendi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1068 ryzen 3900x dahil tüm işlemcileri tek işlemci kullanan testlerde tokatlıyor. Hemde 4.1 ghz'de çalışmasına rağmen. Önceki nesle göre %20 ipc, bazı uygulamalarda %50 performans artışı sağlıyor. Haberde bunlardan neden bahsedilmedi. Sizi Amd mi satın aldı?

  • kaptan666 kullanıcısına yanıt
    Benchmark testleri bir süredir yayınlanıyordu. Durum aynen söylediğiniz gibi. Ancak mobil işlemcilerde ısınma sorununu çözemedikleri için sürekli yüksek güçte çalışabileceğini sanmıyorum.

    Yine de 10nm masaüstü işlemcileri için intel lehine bir gösterge..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2020 geldi hala tepe model 4c/8t şaka gibi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefonhaber benden ilk öneri isim için.
  • 5 nesildir 14nm de yetti

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.