Şimdi Ara

Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
3
Favori
4.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Editlendiği tarih: 3 Mart 2020



    Geçtiğimiz yıllarda hızlıca büyüyen anime serilerinden en büyüğüdür Fate evreni. Karakter toplama temalı(Gacha) mobil oyunu en fazla kazanan mobil oyun olmuş, merchandiseları ve doujinleri başka serilere fark atmış, bu da yetmezmiş gibi sayısız OVA ve yeni seriyle beraber genişlemeye devam etmekte. Peki nedir bu Fate evreni, sayısız kaynaktan hangisiyle başlamalı? Hangileriyle devam edilmeli?

    Ana Seri

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate serisi, 2004 yılında bir yetişkin görsel romanıyla başlamıştır. Bu romanın ismi Fate/Stay Night. F/SN 3 ayrı yoldan oluşur, ve bu 3 ayrı yolu oynamanın belli bir sırası vardır. Bu sıra Fate,Unlimited Blade Works ve son olarak Heavens Feel'den oluşur. Konu olarak bu üç yol da ana karakter olan Emiya Shirou ve etrafında olanlardan bahseder, ama gittikçe birbirlerinden büyük şekillerde ayrılmaya başlarlar.

    Fate/Stay Night'ın hikayesinin ana hatları ise şu şekilde:

    Dünyada büyücüler mevcut, ve bu büyücülerin büyük ailelerinden bazıları her dileği gerçekleştirebileceğine inanılan bir kutsal kase için bir savaş başlatıyorlar. Adı Kutsal Kase Savaşı olan bu savaşta 7 Kahraman ruh çağıran 7 büyücü birbirleriyle savaşa başlıyor ve son ayakta kalan kutsal kaseye sahip oluyor.

    Bu görsel roman bayağı uzun, günlerinizi belki haftalarınızı vermeniz gerekiyor tamamını bitirmek için. O yüzden çok önermiyorum okumanızı. Anime adaptasyonları daha ulaşılabilir Fate serisinin.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    2006 yılında Fate/Stay Night'ın ilk yolu olan Fate yolunun anime adaptasyonu Stüdyo Deen tarafından 2 cour(24 bölüm) şeklinde çıkarıldı. Hikaye anlatımı olarak fena olmasa da görsel anlamda zamanına göre ortalama, şimdiye göre ise ortalama altı olan bu anime Fate evrenine çıkmış ilk animedir. Eğer eski animasyonlar sizi rahatsız etmiyorsa izleyebilirsiniz, ama Ufotable'ın adaptasyonları yapım kalitesi olarak bu animenin çok çok üzerindedir.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Ufotable'ın Fate evrenine girişi olarak Fate/Zero aynı anda hem bir görsel şölen, hem de Fate evrenine mükemmel bir giriştir. Konu olarak Fate/Stay Night'a göre prequel olsa bile, hikaye anlatışı F/SN'tan tamamiyle farklıdır. Bir kaç ana karaktere yoğunlaşmak yerine birden fazla karakteri yeterince iyi anlatabilmeyi başarabilmiştir Fate/Zero. Müziklerden animasyona her karesi, sahnesi film bütçesiyle hazırlanmış gibidir.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate/Zero'nun başarısından sonra Ufotable Fate/Stay Night'ın Unlimited Blade Works yolunu animeye çevirmeye başlar. Fate/Zero'da kullandıkları kalitedeki animasyon ve müziklerle beraber bu anime de aynı Fate/Zero gibi bir görsel şölendir, ve hikaye anlatımı da Stüdyo Deen'in denemelerinden çok daha iyi adapte edilmiştir.

    Stüdyo Deen'in denemeleri derken, Stüdyo Deen F/SN UBW yolunu bir film şeklinde animeye çevirmiştir, ama pek çok sevilmez. Ufotable'ın versiyonunun çıkışı da bu filmi tamamiyle anlamsız kılmıştır.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Ufotable'ın şu anda uğraştığı yol olan Heavens Feel 3 ayrı film şeklinde çevrilmektedir animeye. Şu ana kadar ilk iki filmi çıkmış olan bu üçlemenin üçüncü filmi 2020 yılında çıkacaktır. Bu filmlerin ilk ikisi ufotable'ın sınırsız gibi görünen bütçesinin filmlerde nasıl daha fazla olabileceğini göstermiştir.

    Farklı Adaptasyonlar, Hikayeler

    Farklı adaptasyonlar ve hikayelerin genelde main canon'a çok etkisi olmaz, ama Fate evreninde kahraman ruhların hikayeleri değiştirilmez çoğu versiyon arasında. Yani evrenin işleyişi ve Karakterler hakkında paralel evren hikayelerinde bile bilgi alabilirsiniz. O yüzden Fate evreninin yan hikayeleri de ana hikaye kadar önemlidir main canon için.

    Bu sebepten dolayı, bu segmentteki animeleri main canon'a olan önemlerine göre puanlayacağım. Puan ne kadar yüksekse animenin main canon'a bağlantısı o kadar yüksek demek.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate/Stay Night'ın hikaye olarak devamı Fate/Hollow Ataraxia adında başka bir görsel roman olarak mevcut, ama bu romanın daha bir adaptasyonu yok. Eğer F/SN görsel romanını okuyup zevk aldıysanız önerebilirim, ama ben okumadım ve siz de okumadıysanız Heavens Feel spoileri yiyebileceğinizi düşünüyorum. O yüzden ya romanı okuyana kadar, ya da üçüncü film çıkana kadar uzak durmanızı tavsiye ederim.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate/Apocrypha Fate/Zero'nun savaşının olaylarının farklı yaşandığı bir paralel evrende yer alıyor. Bu paralel evrenin ilerisinde yeni bir kutsal kase için 2 farklı taraf savaşa geçiyor, ama kutsal kase taraflanmadan dolayı 7 değil 7+7 şeklinde 14 kahraman ruh ve büyücünün savaşmasına izin veriyor.

    Kahraman sayısı olarak en fazla sayıyı bulunduran F/A bu karakterlerin hikayeleri bakımından da dünyanın ve kasenin işleyişi bakımından da hikayeye büyük artılar sunuyor. 9/10

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate/Prototype Fate/Stay Night'ın prototipi yapı olarak. Canona çok katmıyor ve 1 bölümlük bir OVA. 1/10

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate/Kaleid Liner Prisma İllya serinin büyülü kız paralel evren versiyonu. Shiro'nun yarı kardeşi olan İllya'nın kahraman ruhların kartlara dönüşmüş hallerini toplamasını konu alıyor. Ama yanlış anlaşılmasın, bu çocuk animesi değil. Kan vahşetten de bahsetmiyorum. Gigguk'un sözleriyle "it has lesbian lolis kissing". Konu olarak pek de hoş değil ortalama anime izleyicisi için. Ama konu olarak içerdikleri normal canonda da var. O yüzden ana hikaye için önemi var. 6/10

    Filmi çok iyidir ama, ve Shirou'nun karakterini çok güzel anlatır.

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Lord El Melloi II Case Files canonın bir parçası, ama hikaye olarak F/Zerodan çok sonra geçiyor. Fate Zero'daki Masterlardan biri olan Waver Velvet'in Fate Stay Night'ın hikayesinin hemen öncesinde yaşadıklarını anlatıyor. Diğer yan hikayelerde geçen karakterlerin bir çoğunu görmek mümkün. 5/10

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Fate Extra Last Encore Fate serisinin yan hikayelerinden birini anlatan oyunların anime adaptasyonu aslında, daha doğrusu devamı gibi bir şey. Diğer yan hikayelerdeki gibi klasik bir kutsal kase savaşı yerine Moon Cell denilen başka bir şey giriyor olayın içine. Ana karakteri "biraz" popülerdir fate fandomunda, onun dışında diğer yan serilerin neredeyse tamamına göre zayıf kalıyor bir anime olarak. 3/10

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?


    Kara no Kyoukai teknik olarak Fate evreni içinde değil, ama Fate evreni Kara no Kyoukai'ı da içeren daha büyük evrenin parçası. Bütün kurallar fate evreni ile aynıdır, ama hikaye'nin bakış açısı Master-Servant ilişkileri yerine ölümü gören bir kızla onun yanında olan bir erkeğin hikayesini anlatır. 7 ana ve 1 devam filmi olmak üzere 8 filmden oluşur. Fate evrenindeki anlaması daha karışık şeyleri (Mistik gözler, büyücülerin amacı vb.) üzerinde durarak anlatır. Fate'i sevmediyseniz bile kesinlikle bakmanızı öneririm, ama fate'i sevdiyseniz bunu da seveceksiniz diye bir şey yok. Konu olarak çok farklı ilerliyor; ki tam bu yüzden Fate evreninin bir parçası değil. 7/10

    Fate/Grand Order (ENDGAME)

    Fate Evreni Nedir? Nasıl Giriş Yapılır?

    Fate Grand Order son zamanlarda popülerleşen karakter toplama (gacha) oyunlarından biridir. En fazla oynanan değildir ama en fazla kazanan gacha oyunlarından biri. Fate'in diğer yan hikayeleri gibi ana hikayeden ayrı bir evrende geçer, ama aynı şekilde bütün kurallar ve önemli karakterler evrenler arasında sabit tutulur. Fate Grand Order'ın konusu insanlığın sonunu engellemek isteyen bir organizasyon olan Chaldea ve oradaki tek Master olan Ritsuka Fujimaru'nun hikayesini anlatır.


    Oyundaki ücretsiz karakterler de en nadir karakterler de detaylıca seslendirilir, hikayeler özenle yazılır ve yeni çıkan karakterlerin hiçbiri diğerlerine göre aşırı güçlü olmaz. Bu bir telefon oyunu olduğu için her şeyin bir sınırı var tabii, ama bu oyunu oynarken onlarca karakterin hikayesini hatırlayıp onları önemsemek animelerin güzel yanlarını hatırlatıyor oynayanlara. Ayrıca oyun p2w değil kesinlikle, power creep olmadığı için oyundaki görevleri sadece bedava karakterlerle bile tamamlayabilirsiniz.

    Bu oyunun inanılmaz popülerliğini pixiv, twitter, reddit gibi sitelerde de görmek mümkün fanartlar aracılığıyla. Zaten artık anime endüstrisine de sızmaya başladı.

    Fate/Grand Order First Order İsimli filmi oyunun ilk görevini anlatır. Oyundaki karakterimiz olan Ritsuka Fujimaru'nun Chaldea isimli organizasyona gelişi ve ilk görevini yani. Bunun dışında hikayenin 8. Kısmı mart ayında sona erecek şekilde animeleştiriliyor şu an. Bu anime serisi Ritsuka Fujimaru'nun mezopotamya'daki insanlığın sonunu getirecek olayla uğraşmasını anlatıyor. Ayrıca bir üçleme olarak hikayenin 7. kısmı da film olarak animeleştirilecek.

    Alt-başlıkta da yazdığım gibi Fate/GO her şeyin sonunda gideceğiniz yer. Eğer diğer animelerin çoğunu izlediyseniz ve daha fazla Fate istiyorsanız başlarsınız bu oyuna. Edit: İstemiyorsanız da başlarsınız. Oyun anime severler için bir altın madeni adeta.


    TLDR

    Fate evrenine en güzel giriş Fate/Zero ile bence, sonra Ufotable'ın F/SN UBW ile devam edin isterseniz. Sonra puanlamalarıma göre bakabilirsiniz diğer animelere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingocd -- 3 Mart 2020; 21:30:15 >



  • Güzel bir yazı olmuş. Ufotable bu serinin hakkını veriyor.
  • Çok beğeniyorum bu seriyi. Özellikle çizimler ile dövüşler eşsiz. Ancak bazı karakter çok klişe.
  • Diğerlerini bilmem ama Fate Zero kesinlikle izlenmeli.Karakterleri,konusu ve çizimler baya etkileyici. Kiritsugu en sevdiğim karakterler arasındadır ayrıca.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeavenlyBlue -- 4 Mart 2020; 0:50:15 >
  • Yeni başlayanlar için korkutucu görünen bir seri bence fate serisi. Böyle bir başlık güzel olmuş.
  • Çok güzel bir seridir kesinlikle izlenmeli.
  • Konu çok açıklayıcı olmuş kafa karışıklıkları mı sonlandırdı.Ancak gördüm ki seri bana göre değilmiş.Ben izlediğim serilerde hikayenin geçtiği evrene,hikayenin kendisine,karakterlere bağlanmayı severim.Aynı karakterleri sürekli farklı sonuçlanan hikayelerde görmek bana göre değil.
  • Fingolfin kullanıcısına yanıt
    Karakterler değişmiyor ki hocam hikayeler arasında. Fate/Stay Night ‘ın üç hikayesinde karakterler değil olaylar değişiyor mesela.

    Diğer versiyonlarından ise varolan karakterlere dokunan tek anime Fate Prisma Illya. Ona da dokunmanızı önermem hocam çok anime izlemediyseniz (200+)
  • kingocd kullanıcısına yanıt
    Beni rahatsız eden aynı karakterleri aynı başlangıca sahip olan hikayelerde farklı sonuçlar ile görmek hocam.Şöyle örnek verebilirim.Fma ve fma brotherhood da baş karakterler aynı,evren aynı,başlangıçlar aynı ancak sonlar farklı.Misal bu beni rahatsız ediyor.Rota olayı benim gibi yeni animecilere göre değil en azından bana göre değil
    Bu arada yalnızca 5 seri izledim.
  • Fate Zero'yu izleyin gerisini izlemeyin benden tavsiye. Belki Unlimited Blade Works de izlenebilir o kadar.
  • kamisama- kullanıcısına yanıt
    Apocrypha'yı beğenmediniz mi? Benim favori serim Fate evreninden.
  • kingocd kullanıcısına yanıt
    Sıradan gelmişti bana pek hatırlamıyorum, yoklukta izlenebilir türden. Aradaki fark bariz belli bence.



  • kamisama- kullanıcısına yanıt
    Ben seinenden çok shounen seven biriyim, o yüzden daha çok sevdim Apocrypha'yı. Hikaye yapısı olarak kesinlikle Fate/Zero daha iyi, ama bu demek değil ki Apocrypha değersiz olsun.

    Apocrypha deliklerle dolu olmasına rağmen bütün karakterlerini sevdirebilen ve iyi tanıtabilen bir anime bana göre. Bu yüzden değeri var Fate izlemek isteyen biri için.

    Tabii şöyle bir olay da var. Fate evrenine başlamak isteyen biri Zero'yla başlamalı UBW ile devam etmeli bana göre de. Lakin bundan sonra Fate evrenini merak etmeyen bir kişi zaten bakmaz diğer animelere. Fate evrenine devam etmek isteyen insanlara da çok yeterli hatta güzel bir anime Apocrypha.
  • kingocd kullanıcısına yanıt
    Benim kişisel görüşüm tabi bunlar. Belki başkası ikisini de beğenmez vs. Ama konu derinliği olarak bakılacaksa Zero baya bir önde bence. Ayrıca Japonların gereksiz duygusallık ve herkesin iyilik perisi olması(dediğimi anlıyorsunuzdur umarım.) geyiği Apocrypha'yı baya itici yapmış bana göre. Zaten çoğu büyük potansiyelli animede Japonların bu değişik kafaları yüzünden batıp gidiyor.(Bkz: Sword Art Online pardon Harem Art Online)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kamisama- -- 29 Ekim 2019; 9:55:4 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kingocd

    Apocrypha'yı beğenmediniz mi? Benim favori serim Fate evreninden.
    Sonunda bu yorumu görebildiğim için çok mutluyum :)

    Bana göre de gerek karakter gerek aksiyon anlamında tam bir şölen. İlgimi çeken pek çok karakter oldu seride. Tabii sevmediklerim de var ama olsun. Aksiyon sahneleri de muazzamdı ve genel olarak inanılmaz bir seriydi bana göre. Ancak nedense herkes gömmüş bu seriyi, pek anlamadım nedense. Değeri bilinmeyen bir seri olarak yerini almış fate evreninde.

    Bu arada güzel konu lakin Fate Extra: Last Encore yok. Gözden kaçmış sanırım.
  • xLordRealx kullanıcısına yanıt
    İzlemediğim ve konusunu bilmediğim animeleri eklemedim, Carnival Phantasm da aynı sebepten yok.

    İzlersem konuyu güncellemeyi düşünüyorum. Ki son zamanlardaki grand order bağımlığım beni izlemeye itiyor.
  • Konu editlendi.

    Fate evrenine çok sardım son zamanlarda, bu ay sonuna kadar da hızla artacak isteğim.

    İlgilenen olursa Fate/Grand Order için ayrı bir inceleme yazabilirim ama dead alt-forum amirite .
  • Fate evrenine başlayacaklar için çok iyi bir konu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ainz Ooal Gown -- 4 Mart 2020; 22:34:15 >
  • Kara no Kyoukai'nin fate evreni ile ilgisi olduğunu öğrenmek şaşırtıcı oldu benim. Seriyi izlerken bu konuda bir benzerlikler olması hiç ilgimi çekmemişti ama gerçekten benzer yapidalar. Ama tarzları çok ayrı.

    Kara no Kyoukai animesini herkese öneririm bu arada gayet kaliteli bir seridir.

    Öte yandan Fate Extella'nin bende oyunu var zaten animede oyundan uyarlandigina göre oyununu oynarım sanırım : ) Eskiden takip ettiğim bir dergide oyun olarak pek birşeye benzemiyor ama hikayesi çok iyi tarzında bir incelemesini okumuştum : D

    Son olarak Fate UBW'nin 24 bölümlük animesi oldukça başarısız bana kalırsa. Fate Zero kalitesinin çok cooook altindadir. Çizim ve animasyon anlamında değil ama hikaye ve karakterlerin işlenişi yönünden.

    Elinize sağlık konu gayet güzel ve detaylı olmuş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 4 Mart 2020; 16:49:24 >
  • Listedeki sırayla mı izlemeliyiz, yoksa kafamıza göre mi? Sanırım hepsi aynı hikayeye farklı bakış açılarında ibaret.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.