Şimdi Ara

Bir yazardan diğerine tavsiye.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba arkadaşlar ben Gürkan Ceylan, "KAyıp Çağın Hikayeleri" adlı kitabın yazarıyım, tercihen fantastik eserleri daha çok seviyorum ve kitabımda fantastik kategorisinde. Kitap 181 sayfa, neden bu kadar az diye soracak olursanız hepsini aşağıda anlatacağım.

    Nasıl Yazmalıyım ?

    Bir kitap yazmaya başlayan veya başlamayı düşünen herkesin kafasında bu soru vardır, benim de kafamda bu soru vardı. Ben şöyle yaptım, karakteri hikayeye koydum ve ona bir yol çizdim. Örnek vererek anlatacak olursam tam olarak şöyleydi ; Elimdeki topu bayırın en tepesindeyken elimden bıraktım, mümkün olduğunca az müdahale ederek bayırın sonundaki o noktaya ulaşmasını sağladım. Böylece hikayesini yazdığım bu topun serüveni gerçekçi ve çok el deymemiş oldu. Karakterleriniz varacağı yere ulaşsın diye Dünya'yı önlerine sermeyin. Bırakın biraz tökezlesinler :)

    Ne yazmalıyım ?

    Aslında bunu uzun uzun konuşmaya gerek yok, canınız ne isterse onu yazın. Fakat para kaygınız var ise popüler kategorilerde yazabilirsiniz. Ama unutmayın, eğer popüler kategori sizin merakınızın dışındaysa yazdığınız hikaye çok verimli olmayacak belki de hiç satılmayacaktır.

    Kitabımı yazdım, peki şimdi ?

    Diyelim ki kitabınızı yazdınız, yani artık kitap diyebileceğiniz bir dosyanız var. Öncelikle yapmanız gereken, yazdığınız kitabı en başından tekrar tekrar okuyarak hatalarınızı bulup düzeltmek. Her ne kadar bunu yapsanız da illa ki bir hata olacaktır, herkes hata yapar. Şimdi sıra geldi kitabınızı bastırmaya. Eğer çok paranız var ise kitabını kendiniz bastırablirsiniz. ISBN numarası, kapak tasarımına verilecek para hariç 16.10.2019 tarihi itibari ile 500 adet kitap bastırma maliyeti 4750 TL'dir. Bu rakam saman kağıt vb. gibi orta kaliteli malzemeler kullanıldığında geçerlidir. Malzeme ne kadar kaliteli olursa fiyat o kadar artış gösteriri.

    Fakat hemen yanıbaşınızda bu kadar paranız yok ise, sıra geldi bir yayın evi bulmaya. Öncelikle bilinmesi gereken her yayınevi'nin kendine has bir inceleme süresi olduğudur. Kitabınızın ne kadar ilgi çektiği bu süreyi azaltır. Bir seferde onlarca yayınevine dosyanızı mail yolu ile gönderin, sizden .txt formatında isteyecekler. Ve hepsinden yanıt beklemeyin çünkü çoğu hali hazırda onlarca kitap basıyor veya inceliyor olabilir. Diyelim bir tane yayınevinden size kitabınızın basıma uygun olduğu ile ilgili bir mail geldi. Yayınevi ile ilgili araştırmanızı iyi yaptıktan sonra iletişime geçerek sözleşme yapabilirsiniz. Şahsen ben satış fiyatı 33 TL olarak belirlenen kitabım için 3300 (Üç bin Üz yüz) TL gibi bir para verdim. Bu tek seferlik verilen toplu bir paradır fakat sözleşme yapılır yapılmaz ödenen bir para değildir.


    Sözleşme yaptım şimdi ?

    Yayınevi'nin sana yollamış olduğu sözleşmeyi iyice okuduktan sonra imzalayarak geri yollayabilirsin, senden sözleşmeyi pdf formatında geri isteyeceklerdir. Bunun için imzaladığın sözleşmeyi kırtasiyelerde dijital olarak taratarak pdf formatına çevirebilir ve mail olarak geri yollayabilirsin. Sözleşme yollandıktan sonra tek yapman gereken beklemek. Kitap ile ilgili editöryel çalışma ve kapak tasarımı yaklaşık 1 ay sürüyor. Bu süre içinde sakın aklına "Kesin beni kandırdılar" gibi bir şey gelmesin. Tabi zaman zaman yayın evine mail atarak onlardan seni bilgilendirmelerini isteyebilirsin, ama çok üstelememek iyi olur. Editöryel çalışma bittiğinde ve kapak tasarımları ( Genelde dört ayrı kapak tasarımı hazırlanır ) hazırlandığında bunları sana bir mail ile ulaştırırlar. Çalışma yapılmış dosyanı tekrar okuyarak değiştirilmesi gereken veya eklenmesini istediğin şeyleri belirtebilirsin. Kapak tasarımlarından beğendiğin bir tanesini de belirttikten sonra (benim tavsiyem en ilgi çekici olanı seçmen) "Onaylıyorum" şeklinde bir cevap ile mail atabilirsin. Bu süreçten sonra tek yapman gereken yine beklemek, kitap basıldığında sözleşmede yazan kitap miktarı kadar sana yollanır ( Eşe, dosta veya reklam için). Kısa süre içerisinde ise kitabın çeşitli mağazaların internet sayfalarında görünmeye başlar.

    Ne kadar kazanırım ?

    Günümüzde bir yayınevi kitabın yazarına en fazla %10 vermektedir. Çok tanınmış bir yazarsan bu % daha da artar. İlk 500 adetten hiç para kazanmazken, eğer kitabın olurda 2. baskıya geçerse baskı başına yaklaşık 1500-3000 TL bir rakam alırsın. Neredeyse her yayınevi ödemelerini 6 ayda bir yapar.

    Kitabımın satılacağı ne malum ?

    Değil. Günümüzde 25 yaşındaki bir insana 12 yaşındaki bir insana kitap satmaktan daha zor. Yeni kitabın ne kadar "Ergen" olursa şansın o kadar fazla.


    Ben neden Kayıp Çağın Hikayeleri'ni yazdım ?

    Aslında ben bu dosyaya başladığımda bir kitap değil, bir senaryo idi.. Fakat senaryo sektöründeki olayları biraz inceledikten sonra elimde çok bariz patlayacağını öngördüm ve bu senaryoyu kitaplaştırdım. İşte bu yüzdendir ki kitabım 181 sayfa fakat bir film kadar da akıcı.


    Sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin, illa ki atladığım yerler vardır. Hepiniz sağlıcak ile kalın :)Bir yazardan diğerine tavsiye.



  • neden 3300 tl yayıncıya verdiniz? büyük yayınevleri olumsuz cevap verdiği için mi? onca emeğe bir de üzerine para verip bastırmak bana yazara hakaret gibi geliyor. bu işlerden anlamam o ayrı ama ne bileyim onların size vermesi gereken rakamı sizin onlara vermeniz tuhafıma gitti.

    baskısı ve satışı bol olur inşallah.
  • ista1907 kullanıcısına yanıt
    İlk baskı ücreti bu, çoğu yayınevi'nin izlediği bir prosedür. İlk baskı parasını her zaman yazardan alıyorlar. 2. baskıdan itibaren yayınevi yazara para ödüyor, bu ödemeler de 6 ayda bir yapılıyor. Tabi yayın evlerinin önceliği her zaman en çok satması muhtemel kitaplara oluyor. Dolayısıyla kitabın reklamı vs. yapılmıyor ve kitap satılmıyor. Buraya eklemiş olayım, eğer kitabınız varsa ve bastıracaksanız sosyal medya reklamları için de bütçe ayırın derim, yoksa hiç satmaz, elinize geçen 20 adedi eşe dosta dağıttığınızla kalırsınız kitabınızdan da sadece onların haberi olur :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.