Şimdi Ara

Lütfen başlıklar ve mesajlar konusunda duyarlı olalım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzun zamandır rahatsız olduğum ve yazayım dediğim ve Ceviz.net forumunda da dile getirildiğini gördüğümde "şimdi yazsam iyi olur" diye düşündüğüm bir konu var.

    Konu başlıkları seçilirken son derece özensiz davranıldığını görüyorum. Bu aslında sadece burası için değil, tüm Donanım Haber forumu için geçerli gibi. Sorunlarınızı bildirirken, sorununuzun çözülmesi için acele ediyor ve sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Ancak bunu burada konu açarken yazılan başlıklara yansıtmak pek hoş görünmüyor. Örneğin; "YARDIIIIIIMM!!!!!!!!!!!", "SORUNUM VAR NAPCAM?????? :(((((" gibi başlıklar son derece kötü görünmesinin yanında, sorununuz hakkında hiçbir ipucu içermiyor. Ek olarak "suse", "mandrakede sorun" gibi cevaplar da sorununuzu anlatamayacak kadar çok sade.

    Foruma girdiğim zaman bütün açık başlıkları okuyup onlara cevap verecek kadar vaktim yok. Birçok kişinin de böyle olduğunu düşünüyorum. Ek olarak herkes sizin sorununuzun çözümünü bilmiyor olabilir. Bu durumda açılan konular arasında sadece cevap verebilecek olduklarını okumak ve kısıtlı zamanını onlar için harcamak isteyebilir. Ancak, yukarıdaki örneklerdeki gibi bir başlık kullanıldığında, cevap verebilecek birisinin sorununuzu anlayabilmesi için mutlaka konuyu okuması gerekiyor. Bu durumda gerçekten yardım edebileceği insanlara yardım etmek için harcayacağı süreyi boşa harcamış oluyor. Ek olarak, sizinle aynı sorunu yaşayan başka birisi de forumda sorununa daha önce bir çözüm bulunup bulunmadığını ararken çok zorlanabilir. Başlıklar hiçbir şekilde ona yardımcı olmayacaktır. Üstelik foruma yeni giren birisi de bu tarz başlıkları görünce, burasının bir "çöplüğe" benzediği fikrine kapılabilir.

    Eğer gerçekten insanların bize yardımcı olabilmelerini istiyorsak ve bizim sorunumuz çözüldükten sonra, aynı sorunu yaşayan başka insanların da açtığımız konu aracılığı ile kendi sorununa çözüm bulmasını istiyorsak, yazdığımız başlıklara dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

    Belirtmek istediğim bir başka rahatsızlık da sorunların bildirilirken açıklayıcı olunmayışı. Sorununuzu anlatırken birisinin size yardımcı olabilmesini istiyorsanız yeterince açıklayıcı olmalısınız. Sorununuzun ne olduğunu, hangi durumda ortaya çıktığını, yaptığınız çözüm denemelerini ve ek olarak kullandığınız dağıtımı da bildirirseniz sorununuza daha çabuk cevap alabilir ve çözüme ulaşabilirsiniz. Bu ek bilgileri vererek size cevap vermek isteyenlerin işini kolaylaştırabilirsiniz.

    Son olarak beni en çok rahatsız olan konuya değinmek istiyorum. Yaşadığı sorunu buraya bildirdikten sonra, herkesin kendisine cevap vermek zorunda olduğunu düşünen ve kendisine cevap verilmediği zaman "burası ne biçim forum?", "hiçbiriniz bilmiyor musunuz?", "bilenler neden cevap vermiyor?", "ben sizden daha iyi linux kullanıyorum" gibi azarlama şeklinde tepkiler verenler var. Burada hiç kimse kimsenin sorusuna cevap vermek, çözüm bulmak gibi bir yükümlülük altında değildir. Forum denen şey, insanların boş vakitlerinde başka insanların sorunlarına çözüm bulduğu, bilgisini paylaştığı ve yapıcı tartışmaların yapıldığı ortamlardır. Forumlar tamamen gönüllü olarak işler.

    Herkesin bu konuda daha duyarlı davranmasını rica ediyorum.







  • Güzel açıklama olmuş, bir süre üst konu kalsın.
  • ayrıca bazılarına ukalaca gelebilir ama buhttp://belgeler.org/howto/smart-questions.html belgesini okumanızı şiddetle öneriyorum.
  • Hayır ukalalık olmaz. Çok gerekli bir link.
  • Çok değil, çita az biraz yükselse, daha faylalı olunacak.
  • gurol
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.