Şimdi Ara

Proje Ortağı Aranıyor..... (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
251
Cevap
0
Favori
7.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet FLZ03 3 eksenli bir step motor kontrol unitesi ve butun hesaplamalari uzerindeki DSP yapiyor. Soz konusu islemcinin ivme sensorlerinizden gelen sinyalleride isleyecek kadar zamani ve gucu var.

    Raklam faslindan sonra, piste dunyanin en kivrak dansozunu bile koysaniz en hizli gobek atma durumunda bile sensorlerden elde edilen sinyal bence 5 Hz'i gecmez. Dolayisi sozunu ettigim teknik, uygulamada sorun cikartmaz gorunuyor.

    Normalde yapacaginiz her hareket x ve y bilesenlerine ayrilir. Ister kendi ekseniniz etrafinda donun ister saga sola, ister ileri isterseniz geri gidin hep x ve y sensorleri kendi paylarina dusen ivmeyi degerlendireceklerdir.

    Bu sensorun en basit hali piezolardir. Bir piezoya bir uygun bir kutle ilistirirseniz, ivme piezo uzerine F=ma kuvveti olusturarak piezoda a ile orantili sikisma yada gevsemeye neden olur buda tahmin edeceginiz gibi voltaj uretimine neden olur. Voltajin o anki degeri dogrudan a ile dogru orantilidir. Tabi bu sensorleri kendiniz yapmayacak hazirlarini alacaksiniz. Yariiletken ivme olcerlerden de yararlanabilirsiniz. TI, bir ara tekniginden bahsediyor ve kendi reklamlarinda, transistor boyutlarindaki silikon sensorlerinden bahsediyorlardi. (Hic eline ivme sensoru alip kullandinmi derseniz hayir, ama bol bol ahkam kesebilirim)

    Ilk hareket noktasi nasil bilinecek? Bu kucuk bir detay. Normalde sistem baslangic posizyonunu bilemez. Analiz derslerinden hatirlayacaginiz gibi bir integralin belirli bir fonksiyonu isaret etmesi icin ilk sartlarin bilinmesi gerekir. Yani x=0 y=0 yada bir baska referans nokta baslangicta kontrol unitesine bildirilmelidir.

    En basit cozumu, dansoz cihazi beline yada munasip bir yerine sabitleyip bir butona basacak. Bunun anlami, hey kontrol unitesi ben su anda pistin tam merkezindeyim integratorlerini sifirla demek olacak. Tabi dansozu butonla ugrastirmayalim derseniz onunda cozumu bulunur.

    Bunlar kucuk ve cozumu olan detaylar. Zaten mikron hassasiyetinde bir posizyonlamaya ihtiyaciniz yok.

    Bir diger cozum de ivme yerine direk posizyonu olcmektir ancak bu teknikteki sensorler bildigim kadariyla hala vucuda konacak boyutta degiller. Bu ne derseniz o da jireskop teknigi.

    Sozunu ettigim her iki teknik de ucaklarda kullanilan tekniklerdir. (Kitaplarda boyle yaziyordu)

    Gunumuz teknolojisinde hala kullaniliyormu bilemem.

    Bu ithal cihazin ederi nedir? Projenizi calabilirim.




  • http://www.analog.com/en/prod/0%2C2877%2CADXL203%2C00.html
    Analog Devices firmasının bu komponentlerini incelemenizi tavsiye ederim. Biraz tuzluca fiyatları olmasına rağmen çok cici malzemeler olduklarını söyleyebilirim. Mikroişlemci ve iyi lojik bilgisi olan arkadaşların dikkatine...
    Bunlarla neler yapılabileceğinin takdirini sizlere bırakıyorum
    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 30 Ocak 2005, 23:40:21 >




  • Tamam iste hemde tek kilifta x,y ivmeleri olculebiliyor ve sadece 12$. Bu fiyat bence mukemmel. Akim da bataryali uygulamalar icin ideal. Integratorleri sabit kontrol unitesine degilde vucuda yerlestirilecek minik kutuya konursa, iki unite arasindaki iletisim kopukluklarinda posizyon bilgisinin dansozde islenmeye devam etmesi sistemin isleyisinin sapitmamasi acisindan cok onemli.

    Proje bitti iste. Gerisi kazak orme isi.
  • Merhaba arkadaşlar, nete bağlanmayalı çok yol katedilmiş, kıskandım doğrusu.

    Untayk dostumun linkini verdiği parçayı incelerken, aklıma takılan range oldu. ADXL213 için (En düşük olan buydu) 1.2 g. Burada adı geçen birim, bildiğimiz yerçekim ivmesi mi, yoksa onun binde biri gibi mili g midir? Eğer yerçekim ivmesi g ise, sorun hızlı değil yavaş hareket haline gelir. Data sheet'i anlayan arkadaşlar tekrar inceleyebilir mi? Adı geçen parçanın range'i 1.2 g ise, 0-1.2 g arasını mı hissedebilir? Örneğin 0.1 g'ye maruz kalırsa, 100 mV üretir mi? (Malum g büyük bir gücü temsil eder, pilotlar basınçlı elbiseyle bile 9 g'ye kısa süre dayanabilirler.)

    Bir başka konu, parçanın 1000 mV/g çıkış vermesi. Yani hareketin büyüklüğüne göre değişen gerilimde bir çıkış veriyor. Bu çıkış RF'le doğrudan merkez işlemciye mi gönderilmeli (Mesafe değişikliği nedeniyle yanılgılara yolaçabilir.) yoksa kişinin üzerindeki modülde işlenip (Örneğin digitalleştirilip) öyle mi gönderilmeli?

    Çalışma prensibi olarak jiroskopla ilgisi yok bence bu parçanın. Çünkü, halen uçaklarda ve gemilerde kullanılan jiroskoplarda (Manyetik alandan etkilenmeyen pusula olarak.) devamlı dönen bir disk vardır. Büyük ve ağır olan, büyük güç isteyen bu donanımlar, bu projede kullanışsız. Çalışma şekli, daha önce Bunalmis'ın sözünü ettiği piezo veye yaya bağlı bir mıknatısın gerilim indüklemesi olabilir.

    Kolay gelsin..




  • Bu İvme ölçerin jireskopla alakası yok tabiki, jireskop tipi posizyon sensörleri boyut olarak küçük olsalardı bu proje için ideal olacaktı. Ama eminimki firmanın birisi mikro boyutlarda, jireskop prensibinde sensor üretiyordur ve korkunç pahalıdır.

    Bir diğer sensörde magnetik sensör kullanmaktır. Pusula yapımında kullanılan yarıiletken sensör gördüm.

    Eğer ivme sensörü kullanacaksanız vucut üzerindeki devre bunu posizyon bilgisine çevirip ardından kumanda kutusuna yollamalı. Aksi halde iletişim kopukluklarında sistemin kafayı yiyeceğini yukarıda yazmıştım.

    AD'nin sensörü lineer bir sensor dolayısı ile ivme ile orantılı sinyal veriyor.

    Emin değilim ama bu sensörde strain gages mantığını kullanıyor.

    Bu projeye uygun bir kaç yöntem daha var.
  • ivme ölçer konusunda bağıl hız ile ilgili olarak aklıma takılan bir şey var? resimde izah etmeye çalıştım.

    quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis
    Raklam faslindan sonra, piste dunyanin en kivrak dansozunu bile koysaniz en hizli gobek atma durumunda bile sensorlerden elde edilen sinyal bence 5 Hz'i gecmez. Dolayisi sozunu ettigim teknik, uygulamada sorun cikartmaz gorunuyor.


    asena saniyede 10hz yapıyormuş





  • evet ilginç sorun...

    Benim de bi sorum var : Tamam ivmelendi , sabit hızla gittiği zaman ivme olmayacak ve bu devreye yansımıyacak. Bu nolcak şimdi?
  • Bu sensorle saniyede de 2 kusur bin kere gobek atabilirsiniz.

    Cilgin profun sorusunun cevabi: ivme sifirsa adam sabit hizla gidiyor demektir. 2.integrator, 1.integrator ciksindaki sabit degeri integre edecek yani posizyon duzgun artacak.

    Karakanatin resimdeki sorusuna gelince.

    0 posizyonundayiz. hizimiz 0, harekete basladik. ivme sensorunden gelen ivme bilgisi 1v 0v -1v 0v -1v 0v -1v olsun. (sabit ivmeli hareket yaptik varsaydim) sureler hepsinde 2 sn olsun.

    Sordugunuz sorunun cevabi ivmenin 2.integralinde. Biraz kafa yorun isterseniz.

    Soyle dusunun ivmelenince sizi koltuga yapistiran bir arabaniz var. Bahsettiginiz hareketleri yapinca vucudunuzda ne yonde degisimler oluyor.

    Vucudun kendi ekseni etrafinda donmesini sonra dusunelim. Onda da sorun yok. (Sin ve cos bilesenler var.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 31 Ocak 2005, 21:24:36 >
  • Selamlar... karakanat arkadaşım... bu ivme sensörleri +- değerler veriyor. Yani sağa doğru +1 m/s^2 ivmeleniyor ise sola doğru da -1 m/s^2 ivmeleniyor. Başlangıç noktasını 0 kabul edince XY koordinatlarında +- değerler elde edilecektir.
    Derken bunalmis dostum cevabını farkettim ve devamına zaten gerek kalmadı...Açıklık getirmişsiniz yeterince.
    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 31 Ocak 2005, 21:34:34 >
  • Daha once emin olmamakla, strain gages mantigi kullaniyordur yazmistim, adamlar aciklamislar kapasitif calisiyormus.
  • Ortaya bir fikir attım ama biraz da çıkacak sorunları konuşalım.

    1. Sinyal işlemede işin içine integral hele hele de katlı integral girince ofsetlerin de integrali sorunları başımıza dert olacaktır.

    Dikkat ettiyseniz sözkonusu sensör 2.5v ofset üzerine +- bilgi veriyor. Siz bu değerden 2.5 ofseti referans voltaj kaynagı + opamp kullanarak yok etmek zorundasınız.

    Bu durumda devrede kullanılacak opamplar ve referans kaynağınız son derece mükemmel olmak zorunda. Sıradan çiplerle olacak bir iş değil.

    2. Diyelimki bu sensörü barındıran devreyi gögsünüze iliştiriyorsunuz sonra da pistin tam ortasına gidiyorsunuz ardından bir butona basarak heeey merkez ben şu anda pistin ortasındayım dediniz.

    İyi tam ortadasınız da yüzünüz hangi yöne bakacak.

    Bunun için cihazın kullanma talimatına şöyle bir uyarı yazmanız herekecek.

    "Minik kutuyu vucudunuzun herhangi bir yerine iliştirin. Pistin tam ortasına gidin minik kutu ana cıhaza bakacak şekilde konum (2 eksende) alın. Yer değiştirmeden küçük kutudaki düğmeye kısa bir süre basın" Ardından dansınıza başlayın.

    3. Elektronik devredeki malzemelerin ofsetleri, ısıl etkilerden dolayı dans esnasında yavaş ta olsa kayacaktır.
    Bu ve benzeri hatalar zaman içinde katlanarak sistemin x ve y yönlerinde izleme hatalarına (ofsetlere) neden olabilir.

    Bu nedenle arada bir danscının belirli bir konumu ile merkez cihazın konumu eşlenince sistemi senkronlayacak düzenek gerekebilir.

    En basit hali dansçıya, kardeşim 5 dakikadan daha uzun süre dans edeceksen arada bir tam şu doğrultuda iken butona bas şeklinde uyarmak olacaktır. Yada referans kontrolu için devre yapmak gerekir. (Printerlarda home position switch benzeri mantık)

    Bu yazdıklarım dezavantaj derseniz bu sensörden vazgeçmek zorundasınız.

    Dans pistine yada tavana özel bir tabla koymak ekonomik olursa PC tablet (Digitizer) mantığını da uygulamak bir başka çözüm olabilir.




  • Selamlar... dijital bilgim yetersiz olduğu için çok yardımcı olamıyorum ama sorularla ilgili düşüncelerimi aktarayım :
    Maxim , Linear Technology ve Analog Devices ın muhteşem karakteristikte precision Op-amp ve Komparatörleri var. Birçoğu test ve ölçüm cihazlarında kullanılan türden. Sanırım bu tür malzemeler Off-set sorununda faydalı olacaktır.
    Ayrıca çok iyi anlamamama rağmen sanki işlenecek olan ivmeleri direkt olarak bir mikroişlemciye uygulayan Evolation kartı vardı bu entegrelerin. Acaba bu kart veya şemasını bulunablirse ( ki sitesinde de olabilir . araştırmadım henüz ! ) faydalı olur mu acaba... Çünkü orada direkt olarak bilgi PC ye aktarılıyordu hatırladığım kadarı ile...
    Saygılar.
  • arkadaş ben pendikten cem sana katılabilirim
  • Dünyanın en hızlı DSP sini de kullansanız buradaki integralleri analog olarak almak zorundasınız diye içimde bir his var.
  • herkesi selamlarım.
    işlerimin yoğunluğu nedeniyle dün forumu ancak okuyabildim. yazmaya fırsatım olmadı.


    proje konusunda hevesim ilk günkü gibi devam ediyor merak etmesin kimse.


    benim aklıma takılan daha çok
    1)hedefin kendi etrafında dönerken oluşturduğu etkiler. (sahnede kuğu gölü balesini yapıyorum. parmağımın ucuna bastım ve kendi etrafımda döndüm)(fotoğrafta ifade etmeye çalıştım)

    2) bu dönüş sonrası değişen yönümüzü sistemin algılayıp algılamaması

    destek veren ve/veya bilgilerini paylaşan herkesi selamlarım.

    karakanat
  • a ivme

    v=integral (adt ) Hiz

    P=integral (vdt ) Pozisyon

    Elinizde saglikli a bilgisi varsa P de sagliklidir.

    Sorulan sorulari sozlerle cevaplamak hos olmasada danci tarafindan yapilan hareket sonucunda

    Danscinin P Pozisyonu , dairesel degisiyor ise, P nin bilesenleri olan Px, sin fonksiyonu, Py de cosinus fonksiyonu seklinde degisiyor demektir.

    (Merkez dancinin kendisi de olabilir, kendinden uzak bir nokta da olabilir. Sonucta Px ve Py ifadelerinin sekli degisir.)

    Bunlarin turevi vx ve vy yi verecegine gore, bunlarin da turevi ax, ve ay ivmesini verecek demektir.

    Eger sensorumuz ax ve ay yi dogru sekilde olcebiliyorsa, bu hesaplamalari tersine yaparsak Px ve Py bulunabilecek demektir.

    Bu sitede Fizikci olan yokmu, onlar bu konularin uzmanidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bunalmis

    Danscinin P Pozisyonu , dairesel degisiyor ise, P nin bilesenleri olan Px, sin fonksiyonu, Py de cosinus fonksiyonu seklinde degisiyor demektir.

    (Merkez dancinin kendisi de olabilir, kendinden uzak bir nokta da olabilir. Sonucta Px ve Py ifadelerinin sekli degisir.)



    (eğer yanlış anlamadıysam) şahsen sinüsoidal fonksiyon olduklarına inanmıyorum.


    bunalmışla ben kilitlendik. sevgili untayk abi ve şu forumu başımıza saran, geleceğin fizik profesörü sevgili çılgın prof (ve yardımsever forum okuyucuları). hadi bi el atıverin.


    karakanat.
  • Teşekkürler karakanat..

    Sensörler mutlaka hareketi algılar. Ama bunu ölçmek daha karışık. Bunu da bir mikroişlemci yapar sanırım.

    Yani bence algılamada sorun olmaz.

    Saygılar
  • vallahi daha açık nasıl ifade edebilirdin bilemiyorum.
    hacım fizikçi dedik bağrımıza bastık.
    patlat bakayım integrali türevi. şöyle karman çorman anlat.

    sorumun cevabını alamadım. yada ben soruyu doğru soramadım.

    untayk abi. imdaaaaat.
  • aha çavuş oldum. artık nöbetten de düşeriz hayırlısıyla
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.