Şimdi Ara

Proje Ortağı Aranıyor..... (11. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
251
Cevap
0
Favori
7.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, bir yere geldik, tıkandık. Benim anlamadığım, sahne ışıklarının yeri sabit olduğuna göre, sahnedeki kişi ne yöne dönerse dönsün, ışık hep aynı yönden gelecektir. Nokta takip ışığı gibi. Neden kişinin kendi ekseninde dönmesiyle uğraşıyoruz? Sahne üstüne bir çember yerleştirip, spotu buraya çember boyunca ilerleyebilecek şekilde monte ettik, şahsın hep yüzünü aydınlatmaya çalışıyoruz da ben mi atladım? Şahıs seyirciye arkasını döndüğünde (Sanatçılar bunu yapmaktan özellikle kaçınırlar ama, diyelim oldu) seyircinin görmediği bir yeri, spotu seyirciye yönlendirmek pahasına aydınlatmak ne kadar mantıklı?

    Karakanat, rica ediyorum, projenin kesin çerçevesini çizebilir misin? Böylece gerekli gereksiz şeyleri ayıklayıp, daha az uğraşmış oluruz.

    Dün aklıma animasyon tekniği geldi. Sadece bir eldivenle yüz mimikleri veya eklemleri hisseden bir giysiyle bir kişinin hareketleri birebir ekrandaki karaktere yaptırılabiliyor. Bu sistemin detayını bilen var mı? Bazı bileşenlerini bizim projede kullanmak işimizi kolaylaştırır mı?

    Ha gayret hemşerim, sonuna vardık!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erroraesthumanum


    Karakanat, rica ediyorum, projenin kesin çerçevesini çizebilir misin? Böylece gerekli gereksiz şeyleri ayıklayıp, daha az uğraşmış oluruz.



    henüz vericiden gelen ultrasonik veya rf dalga ile mi yoksa ivmelenmenin işlenmesi ile mi yapacağımıza karar veremedik ki. sonra elbette çizgiler çekilip belki iş bölümü yapılacak.
    bilemiyorum ama başlamak için gönüllü kişilerin konunun temelinde yatan unsurlarda mutabık olması gerekmekte.
    kiminin aklına dalga teorisi yatmıyor(çok dallanıp budaklanacağı için) kiminin aklına da ivme teorisi.

    ivme ile ilgili olarak kafama devamlı "bağıl hız" soruları geliyor. (henüz kafama yatmadı).
  • 4 duvarlı bir sahne düşünün.bu 4 duvardan 2'sini X-Y koordinatları olarak kullanabiliriz.Dolayısıyla X duvarı bir referans y duvarı diğer bir referans.Bu duvarlarda 2 adet çok hızlı (milisaniyeler mertebesinde çalışan) rf alıcı vericiler var.Dansçı yada sanatçı üzerine taktığı vericiyi (ki eğer sanatçı ise bu verici mikrofona entegre edilebilir rahatsızlık vermesin diye) açtığı anda pozisyonu hakkında bilgi verebilir.Ultrasonik mesafe ölçücüler gibi.Cihazı ilk açtığında X duvarındaki alıcı harekete geçerek "bana x uzaklığında" aynı şekilde y duvarı "bana y uzaklığında" bilgisini alıp bunu step motora bağlı ışığa gönderirse ve biz bir şekilde sahneyi koordinat sistemi olarak parsellemişsek ışık direk bu noktaya gidecektir.Bundan sonraki hareketlerinde ilk referans noktasından ayrıldığı anda X ve Y alıcıları + yada - uzaklıktaki mesafeyi bildirmeli.Bu X ve Y milisaniyede bir uzaklık bilgisini almalılar.Peki sanatçı etrafında döndüğünde ne olur?farzedinki sanatçı alıcıyı yakasına iliştirdi.Etrafında 90 derece döndüğünde belki X en son ölçtüğü mesafeye +2 cm ekledi ve 2 cm eksiltti.Bu kişinin kalınlığınada bağlı tabii .Bu şekildeki durumlar için önceden belirlenecek küçük mesafe artışlarında ışığın poziyon değiştirmesine gerek olmadığı bilgisi yazılımla halledilebilir.Step motoru yeterince hızlı bir PIC ile kontrol edebiliriz diye düşünüyorum.Yada DSP'de olabilir tabii.Sonuçta sanatçının her hareketini milisaniyede bir belirleyen 2 alıcı ışığı hareket ettirebilir.Sanatçının kendi etrafında dönmesi olayında ışığın hareket etmesine gerek yoktur.Bide benim kafama takılan eğer sahne büyükse step motorun yeterli olmayacağı.Keza tepede ortada duran ışık sanatçı sahnenin en kenarına gittiğinde sanatçıyı tepeden değil yandan aydınlatırki bu hoş olmaz.Yani bir şekilde ışığın tepede raylar sistemi üzerinde rahatça hareket etmesini sağlamak durumundayız.

    Sabah sabah benden bu kadar fikir çıktı.Bu fikrin kısıtlayıcı veya benim dikkate almadığım yönleri mutlak vardır.Umarım bunlarada siz cevap bulabilirsiniz.(bu fikir dört odalı bir mekan yada 2 kenarı 90 derece birleştirilmiş bir mekan için çözüm olabilir)

    Karakanat arkadaşımızın bağıl hız sorunu sanırım çok hızlı rf alıcılarla bu şekilde çözümlenebilir.Yada ben sorunu tam anlamadım mı?

    Ben yemeğe iniyorum.Allaha emanet olun arkadaşlar....
  • Smartcard arkadaşımızın önerisi bana pek makul gelmedi. Ultrasonik mesafe ölçümünde de diğerlerindeki gibi, bir kaynaktan çıkıp bir engelden yansıyarak dönen sesin gidiş geliş süresinden mesafe hesaplanır. Bir vericiden gelen tek yönlü ışık, ses, RF'le ölçüm yapabilmek pek olası görünmüyor bana.

    Tepeden aydınlatma (Takip şeklinde) sadece diskoda kullanılabilir. Tiyatro benzeri sahnelerde seyircilerin arkasında veya arasındadır. Çok küçük açı farklılıklarıyla sanatçıyı aydınlatır. Tepede ve yanlardaki ışıklar sabit alan aydınlatmada kullanılır.

    Projenin çerçevesi derken nasıl yapacağımızı değil, ne yapmamız gerektiğine karar vermek anlamında sordum. Örneğin, sanatçının kendi çevresinde dönmesinin algılanması şart mıdır diye sormuştum. Düşünceniz nedir? Olmazsa olmazları belirleyip, gereksiz şeyleri ayıklayalım ki, boşa zaman harcamadan hızla hedefe yaklaşalım.

    İzmir'deki arkadaşlardan ses yok. Bir kez bile biraraya gelemedik. Çalışma şartlarının da payı büyük elbet. Ne diyelim, sağlık olsun.
  • Arada robot asker Irakda konuçlandırılıyor
    http://www.ntvmsnbc.com/news/308000.asp?0m=-12W
  • O zaman bence ilk karar verilmesi gereken bu ışığın disko için mi yoksa sanatçı için mi olacağı.En başta disko için tasarlanmıştı...
  • Nerede kullanılacağının önemi yok bence, üniversal bir tasarım olmalı. Her yere uyarlanabilmeli. Takip edilecek nesnenin yerini belirleyebildiğimizde işlem tamamdır. Kullanmamız gereken de GPS veya cep telefonlarının yerini belirlemede kullanılan yöntem olmalı bence. Baz istasyonların yönü nasıl belirlediği konusunda bilgisi olan var mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: untayk

    Selamlar...
    GPS ile bu sistem çok mantıklı değil. Gerçek konun bilgisinin 15m de bir ve saniyede bir alınabildiğini öğrendim biraz önce. Seğişik bir takım uygulamalar ile bu mesafe 5m ya kadar düşürülebiliyormuş ancak bu epey teferruatlı ve masraflı bazı işlemlerden sonra olabiliyormuş. Bu ihtimali silebiliriz sanırım. İvme ölçer ile düşünülebilirse şayet , hassas entegrelerin olduğunu biliyorum. Ancak x-y doğrultularında ivme yapan bir kişinin koordinat bilgisini elde edebilecek bir hesaplamayı ne kadar sürede ve doğrulukta yapabileceğimiz , tamamen yapılacak devreye ve yazılıma bağlı olacaktır. Bu bilgiyi RF ile merkeze ve oradan da motorlara gönderebiliriz. IR ile bu iş çok zor. Sebebi ise , yansımalar ve iletişimsizlik sorunları. Adamın kafasında bile olsa yere eğildiğinde ne olacak ??? Aslında IR ile mesafe tespiti nispeten kolaylaşır ama iletişimin de kopmaması gerek.
    Tamamen RF fazları ile kontrol de zor olacaktır. Her kurulacak ortama özel bir kesim hesaplama konfigürasyonu uygulamak gerekir. Bu da ilk devreye alışlarda biraz kastıracaktır.
    İvme ölçerlerle yapılabilecek şeylerin sınırları hakkında bir bilgim yok. Bu yüzden kafama takılan şeyleri aktarayım... Bir ivmeölçer sensörü şunu algılayabilir mi acaba... sağa doğru hızlandım ve birden durup sola döndüm ve bunu hızlıca yaptım ( mesela 200ms sürede...) . Çıkan veri benim hangi konumlarımı data olarak verecektir ? Yani sıfır noktasında mı sağda mı solda mı. tepki hızı ne kadar acaba...
    Saygılar...

  • evet var.

    biraz anlarım o işten. burada daha önce bahsetmiştim. çizip fotosunu yolladığım ilk resim.
    en basit bu şekilde yön tayini yapılıyor. mesafeye gerek yok. çünkü mesafe bilgisi tdm senkronizasyonunda kullanılıyor. biz ışığın yönünü ayarlasak yeterli

    bunula ilgili bir kaynak buldum

    akşam alacağım. o zaman biraz daha teoriye gireceğim. sayısal işaret işleme üzerine bir kitap. bu gün hocamı aradım konuyu sordum. bana
    -eşşek herif kitap yazdık o kadar lütfedip alsana dedi.

    kitabı inceleyip konuyu netleştireceğim.

    ışık her yerde çalışmalı. tiyatro veya disko farketmemeli.

    hoşçakalın.
  • Ben GPS kullanalım demedim, yöntemi önerdim. GPS'in hata payı 10-15 m.'dir. DGPS'te ise 1 m.'ye kadar düşürülebilir. (+- diye düşünürsek 2 m yanılma çok fazla.) Yanılma payının ne kadar olduğu da bilinemez. ABD terör amaçlı kullanımı engellemek için (Ya da kendi aleyhine kullanım diyelim.) bu pay oranını devamlı değiştiriyor. Yakın zamana kadar bu hata payı +- 100 m. idi.

    RF'çi arkadaşlar, belli frekansta yayının en güçlü olduğu noktaya yönelen bir çanak vb. anten yapmak mümkün mü? Bunu yapabilirsek her spot veya kamera için bir antenle işi çözeriz. Hatta spotu antenin üzerine veya altına monte edersek bir çift adımlı motor yeterli olacaktır. Yansıyan, yansırken de zayıflayan RF dalgalarını filtre edebilirsek, çok sade ve ucuz bir sistem olmaz mı?

    RF dalgalarının frekansı, bir yerden yansıdığında veya daha uzun mesafe katettiğinde nasıl etkilenir? Bu durumlar frekans farklılıkları doğurursa, yansıyanları filtrelemek için bir yöntem olabilir mi?
  • Merhabalar arkadaşlar... Elektrik idaresinin bizim apartmana gösterdiği ihmal ve gazap nihayet bitti ve ben de tekrar forumuma kavuştum. Cümle kainatta elektrik var bizde yoktu. Apartmanın önüne 2x1 metrekare kuyu kazıp nihayet tamir edebildiler.
    Proje için ileri sürülen fikirleri epeyce tıkanmış görüyorum. RF ile mesafe ve konum tespiti uzak mesafeler uygun bence ve zaten kullanılıyor. Benim düşüncem ise göre , 3-5 metrelik mesafelerde zor olacağı yönünde. Temel olarak 3 ayrı alıcı, yayın yapan bir vericiyi kestirme tabir edilen bir yöntemle bulabiliyor. Ancak burada vericinin gücü bizim yapmayı düşündüğümüzden fazla ve alıcılara uzaklığı da bir mesafe yani. Bu 3 dinleme noktasında , alıcılarda oluşan RF seviyesi ( yayın şiddeti veya alan yeğinliği ) de bu vericinin tespitinde kullanılıyor sanırım. Aksi halde 3 alıcının da yönlendirilmiş antenler kullanması gerekir ki yön kavramı ortaya çıksın. Benim bildiğim tespit araçlarında ise , yönsüz vertikal antenler mevcut. Yani olay tamamen matematik hesaplamalarda bitiyor. Bizim ise minicik güçler ve daracık alanda , üstelik de yetersiz matematiğimizle bu işlemleri nasıl yapabileceğimizi düşünüyorum.
    Boşta kaldığım bu günlerde aklıma bir fikir daha geldi. Bir de beraberce düşünelim... Termal kamera olayı... Güdümlü roketlerde de kullanılan bu sistem ( teknoloji olarak epey yüksek !!! ) belirli bir ısıyı gözlemleyerek , ısı kaynağını takip edebiliyor. Biraz da bu konuyu düşünelim mi ..ne dersiniz... Bu kadar komplike ve kararlı olması gerekmiyor sanırım bizim için...
    Saygılar...
  • Selamlar...
    Arkadaşlar. Biliyorum yine kafamız allak-bullak olacak ama bugün bana getirilen bir öneriyi de ortaya atmadan duramayacağım. Ben algılama zorluğu çektim ama akıl akıldan üstündür , bakalım bu fikirden birşey çıkartabilecekmiyiz:
    Bugün bir arkadaşımız enfraruj benek diye birşeyden bahsetti. Hareketli bir nesneye bahse konu olan bir veya birkaç benek konulup , bir filtreli kamera ile nesne takip edilebiliyormuş. Böle birşey duyan var mı acaba ve bizim işimize yarayabilir mi sizce ?
    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 6 Şubat 2005, 2:41:52 >
  • o infrared demek yani kızılötesi
    yani benim dediğim şey
  • IR ile bu iş zor. Işığın önü kesilebilir, başının üstüne koymak ne kadar estetik ve kullanışlı olur? Disko gibi bir yerde, eğilince, birkaç ışık bile koysak hepsi de gözden kaybolabilir. Diğer sorun kameradan gelen görüntünün işlenerek spotun yönlendirilmesi ki, oldukça alengirli. Birden fazla kişiyi birden fazla spotla nasıl takip edeceğiz? Pulslu IR'le mi? Bir futbol maçında bu kadar çok nokta nasıl ayırdedilecek? (Polis, şüpheli ve mimlilere stad içinde cihaz takmayı şart koşabilir, takip sayesinde şiddet önlemeye yardım eder.) Sony kameralarda nigtshut bu işi görebilir. Ama açık alanda, güneşte bizim benekleri nasıl ayırdedecek?

    Çözüm bence RF'de ama sorularıma hala yanıt alamadım.

    Karakanat, kitaba daldın galiba, sesin soluğun çıkmıyor.

    quote:

    RF'çi arkadaşlar, belli frekansta yayının en güçlü olduğu noktaya yönelen bir çanak vb. anten yapmak mümkün mü? Bunu yapabilirsek her spot veya kamera için bir antenle işi çözeriz. Hatta spotu antenin üzerine veya altına monte edersek bir çift adımlı motor yeterli olacaktır. Yansıyan, yansırken de zayıflayan RF dalgalarını filtre edebilirsek, çok sade ve ucuz bir sistem olmaz mı?

    RF dalgalarının frekansı, bir yerden yansıdığında veya daha uzun mesafe katettiğinde nasıl etkilenir? Bu durumlar frekans farklılıkları doğurursa, yansıyanları filtrelemek için bir yöntem olabilir mi?
  • erroraesthumanum belki fikir verme açısından söylüyorum.Bilirsiniz genelde araba teyplerinde radyo kanallarının ismi yazar.Tabii sadece destekleyen radyoların.Bunu RDS (Radio Data System) sayesinde görebiliyoruz.Ama RDS'in en büyük özelliklerinden biri yayın yapan radyonun frekansına daha iyi kilitlenebilmek,daha temiz frekans alabilmek.Yani bizim RF frekansına kilitlenmiş RDS decoder (önceden RDS encoder ile şifrelenmiş) belki senin istediğin bazı şeylere çözüm olabilir....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smartcard -- 7 Şubat 2005, 15:17:26 >

  • seyahatteydim.
    evet kitaba da daldık biraz. kitapta teorik olarak bir kısım ispatlar da var.
    gerçekleştirmeler de yapmışlar. yanlız hocam bikaç şeyden bahsetti. sanırım bu işi ultrasonik ile yapmak gerekecek. 2 tane tez öğrencisi tam yansımasız odada yapmışlar ve teorik olarak bırakmak zorunda kalmışlar. ama hoca neden olduğunu söylemedi. belki pahalıya geldiği için. bilinmez.
    projenin detaylarını düşünüyorum. inanın dün gece 3 de yattım.
    bu iş ya ultrasound ile olacak ya da karakanat azıcık geri çekilip anca sizlere istediğiniz her konuda yardımcı olacak.
    dur bakalım hele.
  • bravo karakanat... Ben de geride kalıyorum. Malum öss falan var. Ama arada sırada gelirim.Kolay gelsin arkadaşlar...
  • Arkadaşlar, ne oldu, herkes geriye çekildi galiba, proje soğumaya başladı.

    Bunalmıs dostum, önceki iletilerinde pusula yapılabilecek bir sensörden sözetmiştin. Bir link, data sheet veya uygulama şeması var mı? Bulunabiliyor mu, fiyatı nedir? Arada hassas bir pusula yapsak fena olmaz hani.
  • Senosoru tek basina degilde devre uzerinde gormustum. Adini falan hatirlamiyorum.

    Fransa'nin en iyi teknik universitelerinden olan Supelec'in tanitimi icin ogrencilerinin yapmis olduklari projeler sergileniyordu.

    Bu sergiyi gezerken roket izleme projesi dikkatimi cekmisti.

    Roket kendi posizyonunu radyo dalgalari ile yerdeki istasyona bildiriyordu.
    Bunun icin roket uzerine konmus minik magnetik alan sensorleri magnetik alanini olcuyor ve yerdeki birime yolluyordu. Yerdeki unitede Rf alici vs, PC vardi ve Pc'deki yazilim gelen bilgiyi degerlendirip ekranda gosteriyordu.

    Roketi elimizle kaldirip basimizin uzerinde saga sola hareket ettirdigimizde ekrandaki roket te ayni hareketleri yapiyordu.

    Her ne kadar uzaktan miknatis yaklastirilinca, roket posizyonu degismedigi halde ekrandaki goruntu degisse de cok guzel bir calismaydi.

    O projenin isleyisine tanik oldugum icin sizin projenizle oldukca paralel ve sizde kullanabilirsiniz. Ama ivme sensorunden vazgecmeyin derim. Ivme sensorunu kandirip ta bir milimetre hareket edemezsiniz. Baska arayislara girmenize gerek yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: karakanat
    asena saniyede 10hz yapıyormuş



    Robot yapalım robot.
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.