Şimdi Ara

Paralel porta voltaj girmek...?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • slm. paralel porta yada seri porta değişken (sürekli değişen) bir voltaj (0-20 volt arası) girmek istiyorum. bunun dışında aynı anda belli aralıklarla belli bir voltaj (işaret sinyali) diyelimki 0,5 volt girmek istiyorum. bu 2 voltajı bilgisayara giricek ara bir devre nası olmalı? şeması varmı? nerden bulurum? nası yaparım ? :)



  • Sevgili edison_emre,

    0-20 V luk alternatif bir işareti dünüştürerek paralel portun bir pinine mi girmek istiyorsun yoksa A/D çevirici ile bu işareti almak mı istiyorsun?

    Aynı sorum 0,5V için de geçerli.

    Konuyu biraz daha ayrıntılarıyla açarsan sanırım daha yardımcı olunabilir.

    Görüşmek üzere...
  • sanırım yanlış aktardım: 20voltluk dc bir voltajı paralel porttan bilgisayara veri girişi istiyorum. yanılmıyosam paralel port 5 volttu. 20 voltu çevirici ile 5 volt bazında başka bi değere dönüştürüp bilgisayara girmek istiyorum. aynı şey 0,5volt içinde geçerli. voltaj 0ile20 arasında süreki değişiyor. yani şimdi 5voltsa 3sn sonra 12volt mesela... bu işi voltajı grafiğe dökmek için istiyorum. asıl amacım yaptığım depremin erken tespiti deney projesini geliştirmek. buda onun bir parçası. bu projeyle tübitak a katılmıştık. şimdi projeyi gittiğim kacaeli üniversitesi bazına taşıdım. ilgilenenler için:www.deprem.gen.ms yardımlarınızı bekliyorum.




  • 0-20V arası değişen bir analog işareti bilgisayara aktarmak için öncelikle bu işareti sayısala çevirmek gerekir. Bunun Analog/Sayısal dönüştürücüler kullanılır (ADC - Analog Digital Converter). Öncelikle 0-20V arası işaretinin gerilim bölücü ile 0-5V arasına çekmeni daha sonra referans gerilimi 5V olan bir ADC ile sayısala dönüştürmeni öneriririm. İstediğin hassesiyet miktarına göre ADC'nin çözünürlüğü de değişir. Örneğin 5V referans gerilimi için 8-bitlik bir ADC 5/(2^8)=20mV civarı hassasiyetle çıkış üretecektir. Daha fazla hassasiyet için 12 veya 16-bitlik ADC'ler kullanabilirisin. Bir de paralel portta fazla sayıda giriş ucu olmadığında yüksek çözünürlüklü ADC kullanman durumunda seri çıkış veren ADC seçmen daha akılcı olacaktır (Ölçüğün işaretin çok hızlı değişmediğini varsayarak bunu söylüyorum).




  • gerilim hız değişimi genellikle 0,5 volt yada max 2 volt bazında artıp azalmaktadır. ama bu voltajları hassas bir şekilde pek voltaj kaçırmadan bilgisayara aktarıp grafiğe dölkmek amacım. peki bu adc leri nasıl paralel porta aktarabilirim? bacak bağlantılarını bilmiyorum?
  • Öncelikle ADC araştır, ADC0804 veya ADC0831 i inceleyebilirisin. Katalog bilglerini indir böylece bacak bağlantılarını bulmuş olursun. Haluk Gümüşkaya'nın Mikroişlemciler ve Bilgisayarlar kitabını edinirsen bu konuda bazı uygulamalar mevcut.
  • elektronikhobi.com sitesinde böyle bir adc buldum. sanırım işime yarıyacaktır. fakat benim
    gördüğüm kadarıyla bu sistemden yanlız 1 voltaj girilebiliniyor. yine bu devre üzerinden
    2.bir voltaj (bahsettiğim belli aralıklarla giden 0,5 volt) ı da girebilirmiyim?
    olursabağlantısı hangi bacaklardan olur?

  • "1 voltaj girme" tabiri yerine 1 kanallı ADC tabirini kullanman daha doğru olacaktır. Çok kanallı ADC'ler de mevcut ancak yapmak istediğin işi şimdiye kadar yazdıklarından anlayamadım. Birden fazla sensörden veya gerilim kaynağından gelen işareti mi sayısala çevirip bilgisayar da göstermek istiyorsun?
  • Evet elimde 2 ayrı voltaj kaynağı var. biri 0-20volt arası değişken bir değere sahip ve benim istediğimde bu voltajın oynamalarını bilgisayara aktarmak. 2.bir voltaj kaynağı daha var oda 2sn aralıkla istediğim bir voltajı üretecek örneğin 0,5volt yani bu bir işaret sinyali olucak. bu voltajıda bilgisayara girip yazılım üstünden gelen her 0,5 voltu bir işaret olarak algılamasını sağlamak istiyorum. verdiğim devrede bacak bağlantılarının oluşu işime geldiğinden bu devre üstünde duruyorum... bahsettiğinize göre sanırım bu devrede 1 kanal var. 2 kanallı önerebileceğiniz adc varmı?
  • Çok kanallı bir ADC'yi piyasada bulman biraz zor olabilir, onun yerine 2 adet 0804 kullanabilirsin. ADC'nin kontorl uçlarını (CS,RD,WR) uçlarını kullanıop önce birini sonra diğerinin değerini okuyarak istediğin işi yapabilirsin.
  • öncelikle ilgine teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz; yanlız son topicten pek bişi anlayamadım. 2ayrı adc yi paralel porta nası bağlıycam? bacak bağlantılarını 2sinin birleştiripmi bağlıycam? bide şu kontrol uçları nası işliyo pek anlamadım, cahilliğimi bağışla...
  • Öncelikle yukarıda yüklediğin 0804 bağlantı resmini açıp yazdıklarımı okumanı tavsiye ederim. Aslında bunlar katalog bilgeilerinde de mevcut her neyse.. Bahsettiğim kontrol uçları CS RD WR ve INT dir. ADC'nin analog veriyi sayısal dönüştürebilmesi için öncelikle CS ucunu toprağa çekmilisin. Sonrasında WR ucunu toprağa çekeren dönüşüm işlemini başlatırsın. Bu sırada ADC INT ucunu mantıksal "1" seviyesine çekerek meşgul olduğunu bildirir. INT ucu "0" seviyesine düştüğünde ADC dönüşümü bitirmiş veriyi sana vermeye hazırdır. Bunun için ADC'nin RD ucunu "0" çekmen gerekir. Bu işi yaptığında ADC çıkış tamponlarında tuttuğu veriyi, veri hattına (D7...D0) basar. Burada yapman gereken ADC'lerin data hatlarını paralel portun aynı giriş uçlarına bağlamak, kontrol uçları ile yukarıda anlattığım şekilde önce bir ADC'yi sonra diğerini aktif edip çalıştırarak veriyi okumaktır. Normalda bu kadar uzun bir cevap vermek bence doğru değil bunları araştırarak öğrenmen senin için daha kalıcı olacaktır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.