Şimdi Ara

Hitachi' den 500GB' lık yeni rekortmen disk - Deskstar 7K500

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sürekli artan multimedya ihtiyaçları yüzünden yeni aldığınız ve kesinlikle dolduramam gözü ile baktığınız 160GB' lık sabit diskinizin bir gün gelip yetersiz alan uyarısını görünce, dolduğunu farketmemiz artık çok alışılagelmiş birşey oldu. Tek başına 3-4GB kurulum alanı isteyen oyunlardan tutun, riplenmek üzere sabit diske atılıp orada kalan DVD filimler ve mp3 ler derken dolan ve yetersiz gelen sabit disklerdeki veri yoğunluğunu geliştirmeye çalışan sabit disk üreticileri plaka başına 80GB' dan sanra plaka başına 100GB'ı duyurmuşlardı. Tek plakada daha fazla veri taşımak, okuyucu kafaların farklı plakalardaki verilere ulaşmak için daha az hareket etmesine sebep olduğu için dolayısı ile performans artışı olarak geri dönüyor.

    Daha önce IBM' in çok sayıda hatalı disk üretmesinden sonra Hitachi' ye devrettiği sabit disk departmanı, yine IBM' e ait olan DeskStar serisine, yeni kapasite rekortmeni 100GB' lık 5 plakaya sahip 500GB Deskstar 7K500' ü ekledi. P-Ata, Sata ve saniyede 300Mb' a kadar veri aktarımına imkan veren Sata-II standartlarını destekleyen 7K500, P-Ata için 8Mb önbellek sunarken Sata için 16Mb önbellek sunuyor. Sata-II henüz kesinleşmediği için bu model hakkında henüz bilgi bulunmuyor. 7200 devir/dk dönüş hızına sahip Deskstar 7K500' ün erişim süresi 8.5 ms olarak açıklanmış. Bunlara ek olarak, SCSI disklerde kullanılan veri işleme optimizasyon komutlarının IDE arabirimine uyarlanmış hali olan NCQ' yuda (Native Command Queuing ) destekleyen 7K500 ile beraber Hitachi, NCQ' yu Seagate ve Western Digital' den sonra IDE disklerde kullanan üçüncü marka oluyor.


    NCQ' dan biraz bahsetmek gerekirse, sabit disk üzerindeki veri trafiğini en optimize şekilde düzenleme mekanizması denilebilir. Biraz daha somutlaştıralım, sabit diske yazılmak üzere gelen 3, okunmak üzere gelen 3 adet veri olsun. Eski IDE disklerde, gelen veriler boş bulunan herhangi bir yere yazılır bu arada tamamen olmasada kısmen okunması gereken veriler beklerdi, sonra okunması gereken veriye geçilir ve bu şekilde senkron veri aktarımında sabit disk ağlayacak duruma gelirdi. Sunucularda kullanılan SCSI diskler ise sahip oldukları optimizasyonlar sayesinde çoklu istemlerde yükün altından daha rahat kalkıyorlar ve hizmet dışı olmuyorlardı. İşte NCQ, temeli SCSI sabit disklerde kullanılan optimizsyonların büyük oranda IDE arabirine çevrilmiş hali. Mesela yine aynı şekilde gelen 3 veri ve giden 3 veri olsun. Gelen 3 verinin içinden, yazılacakları yere göre o anda okuyucu kafanın en yakın olduğu veri seçiliyor önce o yazılıyor, bu arada okunacak 3 veriden, veri yazmak üzere bir yere giden kafanın yolu üstünde olan varsa onlar da okunup aradan çıkartılıyor. Bu şekilde okuyucu kafa en az hareketle en çok işi yapıyor. Dolayısı ile ses azalırken sabit diskin ömrü artıyor. Video ve ses kaydı gibi oldukça yoğun veri trafiği gerektiren ve çok istemli uygulamalarda performansa çok büyük etki yapıyor. Biraz erken uygulanan bu teknolojiyi kullanabilmek için kullandığınız anakartın yada sabit disk denetleyicinin de NCQ destekli olması gerekiyor. Şimdilik sadece Intel' in ICH6R güney köprüsünü kullanan 915 ve 925X çipsetli anakartlar, nForce 4 ve Silicon Image' in SiI 3124 yongası destekliyor. Ati ve Via gibi çipset üreticilerinin henüz NCQ destekli yongaları bulunmuyor.

    Ayrıca yeni Deskstar serisi ile beraber gelen " A/V(Audio/Video) Streaming " özelliği multimedya ses ve görüntü işlemlerinde performans artışı ve güvenlik sağlıyor. Hitachi' nin Smooth Stream özelliği ile diskin kontrolcüsünün, uzun kayıtlar sırasında veriler üzerindeki hata denetimini düzenleyerek, kaydın sürekliliğini bozmuyor ve eğer işlemi durduracak bir hata denetimi söz konusu olursa bunu kaydedip daha sonra işleme sokuyor. Ayrıca yine bu özel komutlar sayesinde sabit diske önceden aynı anda kaç adet gerçek zamanlı veri aktarımı olacağını ve bunların hangisinin okuma, hangisinin yazma olacağını bildirerek DeskStar' ın önbelleğini optimize etmesine yardımcı oluyor.

    Normalde Sata-II ile beraber kullanılması planlanan NCQ' yu şimdiki disklerine entegre eden Hitachi' yi tebrik ediyoruz. Yeni DeskStar serisi şaşırtıcı derecede büyük kapasitesi, NCQ desteği ve sahip olduğu multimedya veri komutları ile adından çok söz ettirecek gibi. Önümüzdeki birkaç ay içinde piyasada olması bekleniyor.



  • ??
    Anasayfada yazılan haberi buraya copy paste etmenin ne anlamı var?
  • Yakında TeraByte'lardan söz edicez artık anlaşılan..
  • Töbe töbe ya millet illa yazıcak birşey buluyoooo
  • quote:

    Orjinalden alıntı: NebiForever

    ??
    Anasayfada yazılan haberi buraya copy paste etmenin ne anlamı var?


    Yorum yazalım diye konu açmış arkadaş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.