Şimdi Ara

Avrupa Konseyi'nin Türkiye raporu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ZORUNLU DİN DERSİNİ VETOLAYAN AB, BASINA DA ANTİSEMİT UYARISI YAPTI

    Zorunlu din dersine veto

    Avrupa Konseyi Irkçılıkla Mücadele Komitesi Türkiye raporunu bugün yayınlıyor. Raporda zorunlu din dersi uygulaması ve nüfus cüzdanlarında din ibaresine yer verilmesi eleştiriliyor.

     Avrupa Konseyi'nin Türkiye raporu


    TÜRKİYE’nin de 1949’dan beri üyesi olduğu 46 üyeli Avrupa Konseyi yayınladığı raporda ‘Nüfus cüzdanlarında din ibaresinin kaldırılmasını’ istedi. Avrupa Konseyi’nin ‘Irkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele komitesi’ ECRI’nin yayınladığı raporda, din derslerinin okullarda mecburi olması da eleştirildi. Raporda ayrıca binlerce kişinin ‘silahlı ihtilaf’ nedeniyle köylerinden göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor ve bu kişilerin köylerine dönmelerine engel çıkardığı kaydediliyor. ECRI bugün, Avusturya, Bosna-Hersek, Fransa, Makedonya ve Türkiye ile ilgili raporlarını yayınlayacak.

     Avrupa Konseyi'nin Türkiye raporu


    IRKÇILIK-AYRIMCILIK

    Türkiye raporunda, daha çok dini azınlıklarla ilgili eleştirilere yer verildi. ‘Türkiye’de ırkçılık ve ayrımcılık’ raporunda, son yıllarda gerçekleştirilen reformlara rağmen, ceza hukuku, medeni ve idari hukukta hala boşluklar olduğu bulunduğu belirtildi. Güvenlik güçlerinin azınlık gruplarına karşı kötü muamelede bulunduğu, medya ve kamuoyunda azınlık gruplarını ‘aşağılayan’ söylemlere yer verildiği vurgulandı. ECRI, Türkiye’nin nüfus cüzdanlarında din ibaresini vurgulayan tek Avrupa ülkesi olduğunu, bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti. Türkiye’deki ders kitaplarında, ‘dini azınlıklara’ yönelik kötü ifadelerin kullanıldığı belirtilen raporda, Türk hükümetinin bu unsurları ayıklaması gerektiği kaydedildi.

    Basına da ‘antisemit’ uyarısı

    TÜRKİYE’de yaşayan azınlık mensuplarına yönelik ‘hakaret’ ve ‘eylemlerde’ bulunanlar için sert hukuki tedbirler önerilen AB raporunda, özellikle bazı basın organlarında ‘antisemit’ (Yahudi aleyhtarlığı) yayınlar yapıldığı vurgulanıyor.

    Rapora Türk Hükümeti’nin de verdiği yanıt eklenecek. Türk Hükümeti yanıtında, özellikle ECRİ raporunda PKK terörünün ‘silahlı ihtilaf’ olarak ifade edilmesine karşı çıktı ve 30 bin kişinin hayatına mal olan terörün bu şekilde adlandırılmasını eleştirdi. Ayrıca Türkiye’de Yahudi düşmanlığı olduğuna ilişkin ifadelere itiraz edildi.

    Zeynel LÜLE/HÜRRİYET







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.