Şimdi Ara

AĞ(network)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilgisayar ağları kavramı ilk ortaya atıldığında, amaçlanan kısıtlı kaynakları en etkin biçimde kullanmaktı. Bu yüzden ilk ağlar hep sunucu / istemci mimarisindeydiler. Günümüzde ise artık ağların temel görevi kaynak değil, veri paylaşımıdır.

    Bilgisayar ağlarını ağ yönetimi açısından iki kategoriye ayırmak mümkündür: Tek sunuculu(master/slave ya da host/terminal) sistemler ve çok sunuculu(peer to peer) sistemler. Tek sunuculu sistemlerde bir bilgisayar ana makinedir ve tüm kaynak/veri paylaşımı işini bir bilgisayar yapar. Novell'in NetWare işletim sistemi bu tür ağlar için yazılmış bir işletim sistemidir. Bu tür bir ağda istemcilere "terminal" adı verilir ve terminallerde genellikle hard disk olmaz. Terminaller ana makinenin hard diskini, belleğini vs. kullanır.

    Çok sunuculu sistemlerde ise ağa dahil olan her bilgisayar aynı anda hem sunucu, hem de istemcidir. Her bilgisayar kendi kaynaklarını kullanır. Gerek duyulduğunda ağdaki diğer bilgisayarlardaki paylaşımlı kaynakları da kullanabilirler. Windows 95/98 dosya paylaşımı bu türe bir örnek olarak verilebilir. İnternet te aslında DARPA(Defencive Advanced Research Projects Agency- Amerikan Savunma Ar-Ge Projeleri Bürosu)'nın her bilgisayarın bir sunucu olabileceği türden bir ağa ihtiyaç duymasıyla ortaya çıkmıştır. İnternete bağlandığınızda ISP nizin Alan Adı Çözücüsü, yönlendiricisi gibi kaynaklarını kullanırsınız.

    Ağlar, fiziksel yapılarına göre ise üçe ayrılırlar: Seri(Serial, bus) ağlar, Yıldız(Star) ağlar ve Dağıtık(MESH) ağlar.

    SERİ AĞLAR

    Seri ağ, en temel ağ yapısıdır. Bu tür ağda her bilgisayar kendinden önceki ve kendinden sonraki bilgisayara bağlıdır. En uçtaki iki bilgisayarda birer adet sonlandırıcı(terminator) bulunur. Güvenlik gibi bir problemi yoktur, çünki iki bilgisayar arasındaki veri aktarımı diğer bilgisayarlar tarafından izlenebilir. Yani güvenlik açısından hiç te iyi bir seçim değildir. Ağdaki her hangi bir bilgisayarın bozulması veya kablonun kopması tüm ağı kullanılamaz hale getirir. Yine de küçük çaplı uygulamalarda ucuzluğu açısından tercih edilebilir.

    YILDIZ AĞLAR

    Yıldız ağ yapısında bir bilgisayarın dağıtıcı olarak kullanılması ya da sırf bu işi yapacak bir donanım elemanının bulunması zorunludur. Ağdaki diğer makineler bu dağıtıcıya bağlanır. İki bilgisayar arasındaki haberleşme, bu dağıtıcı aracılığıyla yapılır. Sadece haberleşmeyi kontrol etmek için fazladan donanım gerektirdiği için seri ağlara göre daha pahalıdır. Ancak veri aktarımının gizliliği daha iyidir. Her hangi bir bilgisayar ya da kablo arızası sadece o bilgisayarı ya da o kabloya bağlı bilgisayarı devre dışı bırakır, ağın kalan kısmı çalışmaya devam eder. Ancak ortadaki dağıtıcının arızalanması durumunda ağ tamamen kullanılamaz hale gelir.

    MESH AĞLAR

    Bu yapıda dağıtıcıya gerek yoktur. Her bilgisayar arasında en az iki alternatifli bağlantı sağlanmıştır. Kurulumu en zor ve en pahalı yöntemdir. Veri aktarımının gizliliği yaklaşık olarak yıldız ağlarla aynı seviyededir. Her hangi bir bilgisayarın bozulması yalnız o bilgisayarı etkilerken, tek bir kablonun kopması hiç bir bilgisayarı ağ dışı bırakmaz. Ayrıca routing işlemine gerek duyulur. Yani bilgi paketlerinin izlemesi gereken yollar önceden tanımlanmalıdır. Genellikle büyük ağların birbirlerine bağlanmasında kullanılır. Diğer ağların aksine iyi bir ağ tasarımı gerektirir. Maliyetinin yüksekliği yüzünden tasarım hesaplarının içine maliyet te katılır. Bu tür ağlara en iyi örnek, internettir.


    HANGİ YAPI?

    Kuracağınız ağın yapısını belirlerken ilk olarak ağın büyüklüğünü göz önüne almanız gerekir. Topolojiyi belirlerken ilk dikkat etmeniz gereken budur. Küçük bir ağ için fazla düşünmenize gerek yok, bütçenize göre yıldız veya seri modeli kullanabilirsiniz ve ağ kapasitesi hesabı yapmanıza da pek gerek olmaz. Ama biraz büyükçe bir ağ tasarlıyorsanız fiyat/performans oranına dikkat etmeniz ve kapasite hesabı yapıp ağınızı ona göre tasarlamanız gerekir. Ayrıca ihtiyaca göre ağınızı alt ağlara bölüp daha sonra bu ağları birleştirmek te mümkün. Orta çaplı ağlarda bu tür melez yapılar kurabilirsiniz. Büyük çağlı ağlarda ise alt ağlara bölme ve mesh yapı neredeyse bir zorunluluk. Ve unutmayın, ağınız genişledikçe güvenlik sorunları ortaya çıkacaktır. Güvenliği arttırmanın en kolay yolu, ağınızı alt bölümlere ayırıp her bölümün güvenliğini ayrı ayrı sağlamak. Böylece ağın bir parçası hack edilse bile diğer kısmını kurtarma şamnsınız artar. Ayrıca diğer alt ağlardan yapacağınız tasarrufu stratejik önemi en yüksek alt ağın güvenliğini arttırmak için kullanabilirsiniz.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.