Şimdi Ara

Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
2
Favori
19.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!


    Pera Palas'ta Atatürk'ün odasını gezdiniz mi? Gİderseniz bakın, orada bir halı var. 1930'larda zamanın Hindistan Başkanı Atatürk'e bir hediye vermek istemiş. Kahinine iyi bir hediye hazırlaması için emir vermiş. Kahin bir halı dokutmuş ve Atetürk'e hediye edilmiş. Duvarda asılı olan halı bu işte. İlginç olan deseni : Bir saat var. 09:07'de durmuş görünüyor (Atatürk'ün beyin ölümü saati) ve 10 tane KASIM çiçeği !!







  • Sevgilim boyle soyle oldu desem herkes atlardi konuya atatürkle ilgili olnca kimse bakmiyor
  • halıda kimin yaptığı yazıyormu acaba yaptıran diil yapan kahin kimdi acaba onu merak ettim bir araştırıyım tşk bilgi için ...
  • halıyı bire bir görmüş olan varmı
  • hiç bilmiyordum paylaşım için sagol halıyı gören varmı acaba
  • ßu Dünyada Bir Şeyler Oluyor .
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Aganta Burina Burinata

    halıyı bire bir görmüş olan varmı

    var mı?
  • bence tesadüftür böyle şeyler çok oluyo
  • çok güzel ve de ilginç bişeyi sunmuşsun bize ama atatürkün ölümünden önce olduğunun bi kanıtı var mı acaba eğer varsa gerçekten çok enteresan...
  • daha önce duymuştum, olması lazım böyle bir şey. daha farklı olaylar da var...
  • Allahala ilk defa duyuyorum böyle bişeyi...
  • fotoşop
  • ilginç
  • Türkiye Cumhuriyeti' nin kurucusu Kemal ATATÜRK,1915-1937 yılları arasında birçok kez Pera Palas' ta konaklamıştır.101 numaralı bu oda halen müze olarak muhafaza edilmektedir.


    1. Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgali sırasında Atatürk, annesinin Beşiktaş Akaretlerdeki evi işgal kuvvetlerince gözetim altında olduğu için, Pera Palas' ın birinci katındaki 101 No'lu odada sık sık kalırdı. Bu odada fikir arkadaşlarıyla buluşur ve durum değerlendirmesi yapılırdı. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun togumları bu odada atıldı, denebilir.

    Oda, 1981 yılında, zamanın Kültür BAkanı Cihat BABAN' ın büyük yardımlarıyla bir Atatürk Müzesine dönüştürüldü. Odadaki bütün eşya otantiktir.

    Odada, bulunan en önemli eşya Atatürk' ün 32 parça zati eşyasıdır. Atatürk' ün 10 yıl süre ile koruma polisliğini yapmış olan Rıdvan Gürarı, Atatürk tarafından, eskidiği için atılacak olan bazı eşyaları rica ederek kendisinden almıştır. İçlerinde; manevra gözlüğü, okuma gözlüğü, diş fırçası, diş tozu, çatal, bıçak, elbise fırçası, çay fincanı, kahve fincanı, mahmuz, takim elbise markalı iç çamaşırları, muhtelif şapkalar, pijama ve terlikleri bulunan 32 parça zati eşya, Atatürk' ün ölümünden sonra, emekli olduğunda koruma polisince devlete sunularak makul bir ücret talep edilmişse de Rıdvan gürarı bu talebine olumlu bir yanıt alamamıştır.

    Bu arada, Istanbul Pera Palas Oteli İşletmecisi Hasan Süzer' in bir Atatürk aşığı olduğu haberini almış ve elindeki bu eşyaları kendisine göstermek üzere İstanbula getirmiştir.

    Hasan Süzer çok memnun olmuş ve büyük bir meblağ ödeyerek 32 parça zati eşyayı satın almış ve kurulmakta olan Atatürk müzesinde özel vitrinlerde sergilemiştir. Aynı müzede, Atatürk' ün manevi kızı Ülkü'ye Atatürk tarafından hediye edilen yatak örtüsüde Atatürk' ün yatağı üstündedir.

    Müzede çok ilgi çeken bir diğer obje de ipek bir duvar halısıdır. 1929 yılında Atatürk2 ü ziyaret eden bir hint Mihracesi, Atatürk'e ipek bir duvar halısı hediye etmiştir. Bu halı üzerinde bir saat motifi vardır ve saat 09.07' yi göstermektedir. Bilindiği üzere Atatürk' ün ölüm saati 09.05' tir. Ancak beyin, kalpten sonra iki dakika daha yaşamaktadır. Buna göre, ölümünden 9 yıl önce kendisine hediye edilen bir halı üzerinde Atatürk' ün ölüm saatini gösteriri bir motifin bulunması, bütün Dünya TV ve yazılı basının ilgisini çekmektedir.


    Odada bulunan bir diğer ilginç belge, 1934 yılında Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos' un Atatürk' ü Nobel BArış ödülüne aday gösteren ve Nobel BArış Ödülü Komitesine yazılmış fransızca bir mektuptur.

    Bütün bu objeler, yerli ve yabancı ziyaretçilere açık olmakla birlikte devamlı bir bakım altında olup titizlikle korunmaktadır.


    --------------------


    Bilindiği gibi Hint halkı Atatürk'ü ve Türk halkını yalnız bırakmamıştı. Kurtuluş Savaşı’ ndan yıllar sonra ,1929 yılında Hintli bir Mihrace (Prens) Atatürk'ü Pera Palas'taki 101 No'lu odasında ziyarete gelmişti. Mihrace'nin Atatürk'ü hangi nedenle ziyaret ettiği ve adı ve ziyaret sebebi hala bilinmiyor. Mihrace'nin ziyaretindeki bir sır da ziyarete gelirken kahinine emir vererek özel olarak dokutturduğu hediye halıda yatmaktadır .Bu hediye altın sırmalı, Hint işi ipek bir halıdır.Halının üzerinde bir şamdanın asılı olduğu düz bir kemeri, her iki yanında birer güvercin bulunan beş kubbeli bir diğer kemerin çevrelediği görülmektedir. Bordür de fillerden oluşmaktadır.En ilginç yer ise her iki kemerin arasında orta kısımda dal kıvrımları ve güllerin çevrimi ile oluşan boşlukta Romen rakamlı bir saatin bulunmasıdır ve saat ; 09.07' yi göstermektedir .(Atatürk’ ün beyin ölümü saati).Atatürk Mihrace’nin ziyaretinden 9 sene sonra saat 09.05 'de vefat etmişti. Ayrıca halının üzerinde 10 tane de ‘Kasım Çiçeği’ bulunmaktadır. Halı halen Pera Palas’tadır.




  • PERA PALAS’TA GİZEMLİ BİR HALI

     Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!


    “Pera Palas’ı farklı kılan ne görkemli eşyaları, ne de dönemine göre ileri sayılan teknolojik donanımı. Kurulduğu günden beri birçok ünlü misafiri ağırlayan ve birçok tarihi karara tanıklık eden otelin şimdiye kadarki en önemli konuğu olan Atatürk’ün bugün müze haline getirilen odasında bulunan ve hala motiflerindeki gizemi açıklanamayan Hint halısı.”

    Taksim, Tepebaşı’nda Fransız mimar Alexander Valley tarafından 1892 yılında inşa edilen Pera Palas Hotel 130 yılı bulan geçmişiyle sadece bir otel değil adeta bir müze olma özelliği taşıyor. Otel ilk yapıldığında, zamanın en görkemli ve değerli eşyalarıyla döşenmiş. Şimdi hepsi antik değer taşıyor ve hiç biri yerinden oynamamış durumda. Pera Palas yapıldığı yılların en yeni teknolojisi ile donatılmış bir otel. O günler için büyük bir lüks sayılacak elektrik ve içinde oturabileceğiniz kadife kaplı bir sıra olan asansörü bile oteli kendi döneminde sıradışı bir yer yapmaya yetiyor.
     Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!

    Fakat yine de Pera Palas’ı farklı kılan ne görkemli eşyaları, ne de dönemine göre ileri sayılan teknolojik donanımı. Kurulduğu günden beri birçok ünlü misafiri ağırlayan ve birçok tarihi karara tanıklık eden otelin şimdiye kadar ki en önemli konuğu olan Atatürk’ün bugün müze haline getirilen odasında bulunan ve hala motiflerindeki gizemi açıklanamayan Hint halısı.
     Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!

    Batılı müşteriler için inşa edilen otel Pera Palas, ünlü Orient Express’in (Şark Ekspresi) müşterilerini İstanbul’da ağırlamak amacıyla inşa edildi. 19. yüzyıl sonlarında Avrupalı soyluların çok rağbet ettiği bu ünlü trenin müşterilerine, İstanbul’a geldiklerinde kalabilecekleri kaliteli bir otel bulunamıyordu. Wagon-Lits’nin kurucusu Georges Nagelmackers, 1892 yılı başlarında “Compagnie Internationale des Grands Hotels” adlı bir şirket kurdu. Amaç, Orient Express’in güzergâhı üzerindeki kentlerde “Palace Hotel”ler oluşturmaktı. Bu nedenle Grande Rue de Pera’da bir boş alan arandı. Bölgedeki tek boş yer, bugünkü Pera Palas’ın bulunduğu eski mezarlıktı.

    Yapım bittikten sonra otele Pera Palace adı verildi ve 1892’nin eylül ayı içinde sessiz sedasız hizmete girdi. Dönemin geçerli uluslararası otel mimarlığının tasarım ilkelerini, abartılara kaçmadan yansıtan dokuz katlı otelin oldukça hantal kitlesi; neo-klasik cephe düzenlemeleriyle zenginleştirilmiş. Dört yönde yerleştirilen odalar, beş kat boyunca yükseltilen, ortadaki büyük aydınlığın çevresine sıralanmış lüks mobilyalarla donatılmışlar.

    Atatürk’ün Odası ve gizemli Hint Seccadesi

    Hizmete girdiği günden beri birçok önemli isme ev sahipliği yapan Pera Palas Oteli’nin kuşkusuz en önemli misafiri Mustafa Kemal Atatürk. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk, 1915-1937 yılları arasında birçok kez Pera Palas’ta konaklamıştır. 101 numaralı bu oda halen müze olarak muhafaza edilmektedir.

    1. Dünya Savaşı sonunda İstanbul’un işgali sırasında Atatürk, annesinin Beşiktaş Akaretlerdeki evi işgal kuvvetlerince gözetim altında olduğu için, Pera Palas’ın birinci katındaki 101 no’lu odada sık sık kalır. Bu odada fikir arkadaşlarıyla buluşur ve durum değerlendirmesi yapılırdı . Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun tohumları bu odada atılır.

    Cumhuriyet’in ilanından sonra yabancı konuklarını Dolmabahçe’nin yanı sıra Pera Palas’ın birinci katındaki 101 numaralı odasında da ağırlayan Atatürk’ün bugün müze olarak kullanılan odasında içlerinde; manevra gözlüğü, okuma gözlüğü, diş fırçası, diş tozu, çatal, bıçak, elbise fırçası, çay fincanı, kahve fincanı, mahmuz, takim elbise, markalı iç çamaşırları, muhtelif şapkalar, pijama ve terlikleri bulunan 37 parça özel eşyası sergileniyor. Ancak, odadaki en ilginç eşya kimliği hâlâ bilinmeyen Hintli bir mihracenin Atatürk’e armağan ettiği, değerli taşlarla ve altın sırma ipliklerle süslü ipek bir seccade.

    Seccadedeki saat motifinin anlamı

    1929 yılında, bir Hint mihracesi, Atatürk’le görüşmek ister ve randevu için Cumhurbaşkanlığı’na müracaat eder. Bu isteği kabul edilen mihrace, görüşmeden sonra Atatürk’e Hint işi ipek bir seccade hediye eder. Bu armağan, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde sıklıkla ikamet ettiği Pera Palas’taki 101 numaralı odaya gönderilir.
     Atatürk´e Hediye Edilen Halıdaki Müthiş Sır!

    1938 yılına kadar sıradan bir ipek seccade olan mihracenin armağanı, Atatürk’ün vefatından sonra gizemli bir hal alır. Araştırmacılar seccadenin üzerinde çok ilginç motifler olduğunu fark ederler. Seccadedeki 20 santimetre çapındaki saat motifi Atatürk’ün beyin ölümünün gerçekleştiği zaman olan 9:07’yi göstermektedir. Şaşkınlık yaratan gizem araştırmacılara göre bununla da sınırlı değildir. Seccadede yanyana sıralanmış on kasımpatı çiçeği ise, Atatürk’ün ölüm tarihi olan 10 Kasım’ı çağrıştırır. Bu gün gizemini hala koruyan seccade Atatürk’ün müzeye çevrilen odasının duvarına asılarak muhafaza edilmektedir.

    Pera Palas’ın önemli konukları

    Uzun yıllar boyunca İstanbul’un en ünlü, en lüks oteli olma özelliğini sürdüren otelde, Cumhuriyet döneminde salonlarında balolar düzenlenmiş, yabancı konuklar ağırlanmıştır. Bunların dışında İstanbul’a gelen dünya çapında birçok isminde konaklamak için ilk terciği ettiği otelin misafir listesinde Ernest Hemingway, Agatha Christie, VIII. Edward, Kral Zogo, Maria Callas, Jacqueline Kennedy gibi isimler bulunuyor.

    ..:::Alıntı:::..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: eros

    fotoşop

    güldürdün, antrenman neolacak bugün
  • Önce saat çizmeyi öğrenselermiş.
  • Arkadaşlar o ne öyle! Utanmasalar dijital saat çizeceklermiş. Bu arada ben de seneler önce duymuştum böyle bir olayı ama resmini ilk defa görüyorum. Gerçekte böyle bir şey olabilir ama saatin bu kadar belirgin olduğunu sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yacag -- 17 Ocak 2008; 15:31:42 >
  • keşke ölmeseydi.keşke kahin bugün olanları o halıya işleseydi,belki şu halde olmazdık
  • Matrix' den çok etkilendiniz sanırım.Geleceği görme gibi bir durum olamaz.Olsaydı bile o zamanların teknolojisi ile mümkün mü ? Tabiikide hayır.Büyük bir rastlantı.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.