Şimdi Ara

Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
8
Favori
88.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bazı PC Hataları ve Çözümleri

    Bilgisayarın sorunsuz çalışması kullanıcıların üzerindeki çalışma yükünü hiç süphesiz büyük ölçüde hafifletecektir. Ancak sistemi ne kadar çok yönlü kullanırsanız,bilgisayar başındaki saatleri cehennem azabına dönüştürebilecek irili ufaklı ama can sıkıcı problemlerle karşılaşma riskiniz de o kadar artar. Oysa uygun yazılımlar kullanılarak hemen her problemin üstesinden gelinebilir.

    Sorunların pek azı donanım arızası kaynaklıdır ve bu yüzden de sistem ayarlarındaki birkaç basit değişiklikle ortadan kaldırılabilir. Slota tam oturmamış bir kartı sabitlemek veya sistemin başlatılması sırasında sürücü içinde unutulmuş boot özelliği taşımayan disketi çıkarmak bilgisayarı yeniden üretim amacına uygun hareket ettirmek için yeterli olabilir. Bilgisayarların, sahiplerine durmadan tatsız sürprizler hazırlayan aygıtlar olmaması gerektiğinden bu yazıda bilgisayarın açılması, Windows’un başlatılması ve sistem başında çalışma sırasında karşılaşılan sorunları çözme amaçlı bol miktarda öneri sunuyoruz.

    1- PC'NİN AÇILIŞINDAKİ PROBLEMLER

    Bilgisayarınız daha açma düğmesine bastığınız andan itibaren çalışmayı reddediyorsa bileşenlerin en az biri başlangıçtaki fonksiyon denetimini geçemiyor demektir. Bu durumda genellikle eksikliğin nerede olduğu bildirilemeyeceğinden, hatanın bulunması zorlaşır. Problem büyük ihtimalle önemsizdir ve kolaylıkla bertaraf edilebilir.

    PC Hiçbir yaşam belirtisi göstermiyorsa...

    Bilgisayar kasasının ön yüzündeki açma kapama şalterini kullandınız, ancak PC’den herhangi bir ses gelmiyor. Bu durum, elektriklendirme ile ilgili problemlere işaret eder ve çok sayıda nedeni akla getirir.

    Çözüm1: Kasanın arka bölümündeki güç kablosu yerinden çıkmış olabilir. Bu kablonun doğru takıldığından emin olun. Bilgisayarın yerini değiştirdiyseniz güç kablosunun tamamen yerinden çıkması ihtimali var.

    Çözüm2: Ana güç kaynağı kapatılmış olabilir. Güç kablosunun, kasanın güç kaynağına bağlandığı noktada ana güç şalteri bulunur. Şalter "0" a işaret ediyorsa akım tamamen kesiktir. Şalterin hangi konumda durduğunu kontrol edin ve gerekirse "1" e getirin.

    Çözüm3: Üzerinde kendi şalterini barındıran bir priz kullanıyorsanız bu ikinci şalteri kapatmış da olabilirsiniz. Sistem, elektriği prizden temin etmesi gerektiğinden başlatılamıyor olabilir.

    Bilgisayarı açtığınızda bip sesleri geliyorsa...

    Bilgisayarı açıyorsunuz, fan ve sabit disk(ler) çalışmaya başlıyor ancak PC speakerdan bip sesleri geliyor. Bip kodları sayesinde bu sayfalardaki BIOS hata sinyalleri tablosundan faydalanarak sistemin hangi sebeple başlatılamadığı öğrenilebilir. Benzer bir durumda kaldığınızda yapmanız gereken genelde bilgisayar kasasının vidalarını sökmek olacaktır. Kaygılanmayın! Sorunun kaynağının yerinden çıkmış bir görüntü kartı veya anakartla yeterince temas etmeyen işlemci olma olasılığı yüksek.

    Çözüm: BIOS hata sinyalleri tablosu vasıtasıyla önce problemi tanımlayın. Bilgisayarınız tablodaki durumlardan da farklı davranıyorsa tabloda yer almayan diğer kodların bulunduğu kullanım kılavuzuna bakmalısınız.

    İşlemci: PC, bir işlemci hatasına işaret ettiğinde, çip anakart üzerine doğru yerleştirilememiştir. İşlemcinin türüne bağlı olarak iki farklı çözümden bahsedilebilir. Bilgisayarın elektrik bağlantısını kesin ve kasayı vidalarını sökerek açın. Daha sonra hangi türde işlemcinin takılı olduğunu kontrol edin.

    Soket işlemciler: Yeni nesil işlemciler dörtgen bir soket üzerine oturuyor ve bir kol vasıtasıyla sabitleniyor. Kolu kaldırın ve işlemciyi aşağıya doğru hafifçe bastırın. Yerine oturduğuna inandığınızda da yeniden kolu indirin.

    Slot işlemciler: Athlon- Pentium II / III işlemciler, tıpkı ekran kartları gibi slot adı verilen yuvalara oturtuluyorlar. İşlemciyi her iki taraftan da
    tutarak dikkatlice yerine bastırın. Kasanın vidalarını yeniden takın ve bilgisayarı başlatın.

    Ekran Kartı: Bildirilen ekran kartıyla ilgili bir sorunsa, kartın bağlantılarının AGP slotuna yeterince temas etmemesi olasılığı söz konusu. Bilgisayarı kapadıktan sonra kasanın vidalarını sökün. Ekran kartının üzerine hafifçe bastırarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Altın sarısı bağlantı noktalarının slotun içinde tamamen kaybolmasını sağlayın. Bir başka hata sebebi ekran kartının PC kasasına vidalanmamış olması. Bu kontrolü de yaptıktan sonra kasayı kapatıp bilgisayarı başlatabilirsiniz.

    Bellek: Sorunun kaynağı bellek modülleriyse bilgisayarı kapatın ve kasanın vidalarını sökün. İşlemcinin yakınlarında konuşlandırılmış bellek modüllerinin her iki yanındaki kenetleri açın.

    Modülleri yerlerinden çıkarın ve slota temas noktalarını temizledikten sonra yerlerine oturtun. Bellek modüllerini sabitleyip,kasa yı vidaladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz.

    Bilgisayar klavyeyi tanımıyorsa ne yapılması gerekir?


    Bilgisayar başlatıldığında klavyenin takılı olmadığı yönünde bir hata mesajı veriyorsa klavye kablosunun gevşek takıldığı veya yerinde olmadığı düşünülebilir. Bilgisayarınız PS/2 ise kablolar karıştırılmış da olabilir.

    Çözüm: Bilgisayarın arka yüzünde iki PS/2 girişi bulunur. Fare ve klavye kablolarının bu girişlere takılı olduğundan emin olun. PS/2 bağlantısının kötülüğü klavye ve fare girişlerinin birbirinin aynısı olması. Bilgisayar kasaları artık sözkonusu girişlerin yanında fare ve klavye sembolleri görülebilecek şekilde üretiliyorlar. Bu tarz bir kasaya sahipseniz kabloyu sembollerle gösterildiği şekilde takın. Kasada herhangi bir işaret yoksa klavyenin soldaki, farenin de sağdaki girişle kullanılması gerektiğini
    hatırlatalım.

    Monitöre görüntü gelmiyorsa ne yapılması gerekir?

    PC’yi başlatın. Fan ve sabit disk(ler) çalışmaya başladıktan sonra ekran hala siyahsa veya "no sync" uyarısı alıyorsanız mönitör kablosu bilgisayara doğru şekilde bağlanmamış olabilir.

    Çözüm: Monitör kablosunun kasanın kasanın arka yüzündeki ekran kartına hatasız bağlandığından emin olun. Kablo yerinden oynamış veya çıkmışsa hatayı düzeltin. En iyi çözüm kabloyu yerinden çıkarıp yeniden takmak ve her iki yanındaki vidaları kullanarak monitörü yerinden oynattığınızda yeniden
    çıkmasını engellemek için sabitlemek.

    2- PC DÜZGÜN BAŞLATILMIYORSA


    Bilgisayara elektrik geliyor,monitör de sorunsuz çalışıyor ama Windows bir türlü başlatılamıyor. Bu durumda ekrana yansıyan hata mesajlarının yönlendirmesiyle hatanın kaynağı bulunabilir.

    Sürücüde disket varsa ne yapılması gerekir?

    "Non-System disk or disk error. Replace and strike any key when ready" uyarısı alıyorsanız BIOS, sistemi A sürücüsündeki disketten başlatmayı deniyorsa ve sürücüdeki açılış disketi değilse bilgisayar bu hatayı verecektir.

    Çözüm: Disketi sürücüden çıkarın ve klavyenin herhangi bir tuşuna tıklayın. Bilgisayarınız sabit diskten başlatılacaktır.

    Bilgisayar sabitdiski tanımıyorsa Sürücüde hiç bir disket olmasa bile "operating system not found" uyarısıyla karşılaşıyorsanız sabit disk(ler)iniz BIOS’tan doğru tanıtılmamış olabilir.

    Çözüm: Bilgisayarı başlattıktan hemen sonra Award-BIOS için Del,Phoenix-BIOS için F2’ye tıklayarak PC’nin konfigürasyon menüsü olarak tanımlanabilecek BIOS’a girin.

    BIOS Features Setup (Award) veya Main (Phoenix) başlığının üzerine gelin. Tüm sabit diskleri Award BIOS için üst resimdeki gibi,Phoenix BIOS için ise IDE-Drive 1-4 ten Auto moduna getirin. Auto seçeneği bilgisayar her yeniden başlatıldığında sabit disklerin yeniden tanımlamasına yarar. Bu sayede hatalı ayarlamaların önüne geçilmiş olur. Award-BIOS’ta değişikliklerden sonra "Esc" tuşuna tıklayın ve Save & Exit Setup’ı seçin. "Y" tuşuyla seçiminizi onaylayın. Phoenix-BIOS’ta ise sağ üstteki Exit’ten Save Changes & Exit’i seçin. Auto modu sadece sabi diskleri tanımlamakla kalmaz CD-ROM sürücü ve DVD’leri de bulur.

    Sabitdisk doğru bağlanmamışsa...

    Az önceki ipuçlarının ikisi de beklenen başarıyı getirmese bile bu, sabit diskinizin bozuk olduğu anlamına gelmez. Kasanın iç kısmında, sabit diskin güç ve data kabloları yerlerinden çıkmış olabilir. Çözüm: Sorunun kaynağını bulmak için bilgisayarı kapatın ve vidalarını çıkararak kasayı açın Önce renkli kabloları biraraya getiren sabit disk güç kablosunun takılı olduğundan, daha sonra da geniş data kablosunun sabitdisk ve anakart üzerindeki uçlarının doğru bağlandığından emin olun. Kablo yerinden çıkmışsa hatanın kaynağını buldunuz demektir. Önerilerimizin hiçbiri sonuç getirmediyse sabit diskiniz bozuk demektir. Bu durumda geriye yeni bir sabit disk almaktan başka çare kalmıyor.

    Disket sürücüsü bulunamuyorsa ne yapılması gerekir?


    Disket sürücüsünün bulunamadığına dair bir hata mesajı alıyorsanız, data veya güç kablolarının yerinden çıkması ihtimali söz konusu.

    Çözüm: Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. Kasanın iç kısmında, beyaz güç kablosunun ucunun disket sürücüye takılı olup olmadığına bakın. Son olarak da geniş güç kablosunun bir ucunun anakarta diğer ucununsa disket sürücüye doğru takıldığından emin olun.

    Sistem başlatılırken hatalı veya eksik dosyalarla karşılaşılıyorsa...


    Windows, başlatılır ken eksik veya hasar görmüş dosyaları rapor edebilir. Sistem başlatılıyor olabilir ancak sorunu gidermezseniz uyarıları her seferinde yeniden almaya devam edersiniz.

    Çözüm: Registry’deki eski yazılım artıklarını ortadan kaldırmalısınız. Öncelikle Windows başlatılırken, işletim sisteminin kusurlu bulduğu dosya isimlerini not alın.
    1- Başlat menüsünden Çalıştır’ı seçin ve dosya adı yerine "regedit" yazdıktan sonra Tamam’a tıklayın. Kayıt Düzenleyicisi başlatılacaktır.
    2- Düzen ve Bul’a tıklayın ve arama satırına ilk not aldığınız dosya ismini girin. Arama sonuçlanınca bulunan kaydın üzerine sağ tuşla tıklayın ve Sil’i seçin. Bir sonraki soruyu Evet’e tıklayarak geçin. F3 tuşuyla aynı ad altındaki tüm kayıtları görüntüleyebilirsiniz. İlk iki adımı diğer dosyalar için de tekrarlayın.
    3- Menü çubuğu üzerinden Kayıt’a tıklayın ve Kapat’la programı sonlandırın.

    3- PC ÇALIŞIRKEN ÇIKAN SORUNLAR

    İşletim sistemi tam olarak yüklenir ve prensipte sorunsuz çalışır. Ancak zaman zaman hata mesajlarıyla karşılaşmaya devam edebilirsiniz.

    Ekran şiddetli şekilde titriyorsa ne yapılması gerekir?

    Monitör, bilgisayar başında saatlerce çalıştıktan sonra göz ağrılarına yol açacak şekilde titriyorsa, görüntü tazeleme oranı çok düşük ayarlanmış olabilir.

    Çözüm: Görüntü tazeleme frekansı, monitörün ekran görüntüsünü ne sıklıkla yeniden oluşturacağını ifade eder. 85 Hertz iyi bir seçim, ancak belli bir ekran tazeleme hızı atayabilmek için monitör modelinin sisteme doğru tanıtılmış olması gereklidir.

    1- Sağ fare tuşuyla Windows masaüstündeki herhangi bir boşluğa tıklayın ve açılan menüden Özellikler’i seçin.
    2- Monitör-Değiştir ve "Tüm Donanım’ı göster"i seçtikten sonra listeden monitör modelini seçin. Aradığınız modeli bulamadıysanız sol pencereden Standart Monitör Türleri’nden Tak ve Çalıştır Monitör’ ü seçin. Tamam ve Kapat’a tıklayın
    3- Ekran Kartı sekmesinden resim tazeleme hızını 85 Hertz’e getirin. Değişiklikleri Tamam’a tıklayarak onaylayın. Yeni düzenlemelerin geçerli olabilmesi için Windows’un yeniden başlatılması gerekecektir.

    CD/DVD sürücü CD’yi dışarı çıkartmıyorsa...


    Sürücü içerisinde bir CD var ancak bilgisayarınız çekmeceyi dışarı çıkarmayı reddediyor. Sürücünün çekmecesi sıkıştığından ne CD sürücüsü üzerindeki eject tuşuyla ne de yazılım yardımıyla CD’ye ulaşamıyorsunuz.

    Çözüm: Bu ve benzeri durumlar için pek çok sürücünün üzerinde bir delik yer alır. Herhangi bir atacı bükerek açın ve sürücünün ön yüzündeki küçük deliğe sokun. Çekmece biraz dışarı çıktıktan sonra onu dikkatlice dışarı çekin. Bilgisayar kapalı olsa bile aynı yöntem uygulanabilir.

    Kolonlarınız sessizliğe büründüğünde...

    İyi bir hoparlör sistemine sahip olmanıza rağmen kolonlardan hiç ses gelmiyorsa kolonlar ses kartına doğru bağlanmamış olabilir.

    Çözüm: Ses kartlarının tamamı, görünümleriyle birbirinden ayırt edilemeyen en az üç 3.5 mm girişe sahiptir. Bunlardan biri mikrofon, biri müzik seti gibi harici cihazlar, diğeri de PC kolonları içindir. Girişler farklı renklerle birbirinden ayrılmışlarsa kolonlar yeşil renkteki girişe bağlanmamalı. Üretici firma,ses kartı girişlerini farklı renklerle işaretleme zahmetine katlanmamışsa PC’nizin arka yüzünden girişlerin adlandırılıp adlandırılmadığını kontrol edebilirsiniz. Audio out veya speaker, hoparlörü işaret eder. Bu denemeden de sonuç alamazsanız ses kartının veya PC’nin kullanım kılavuzundan faydalanın. Doğru girişi bulabilmek için diğer bir çözüm CD’yi çalmaya başlamak ve bu esnada tüm girişleri sırayla denemek.

    Müzik CD’lerini çalarken hiç ses gelmiyorsa...


    CD-Sürücüyü kullanarak müzik CD’si dinlemek istiyorsunuz ancak hoparlörlerin çalıştığından ve doğru bağlandığından emin olduğunuz halde hiç bir ses duyamıyorsunuz.

    Çözüm: Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. CD-Sürücünün bir kabloyla ses kartına bağlandığından emin olun. Kastedilen kablo her iki tarafında da dikdörtgen girişleri olan bir ses kablosu.

    Eğer bu kabloyu sürücüyle beraber edinemediyseniz bilgisayarcınızdan bir kaç milyon lira karşılığında satın alabilirsiniz. Kablonun bir ucunu ses kartı üzerindeki CD-in yuvasına yerleştirin. Diğer ucu ise CD sürücünün ilgili girişine takın. Müzikler artık ses kartı üzerinden kolonlarla dışarıya verilebilir.

    Sistem sık sık çökmeye başladığında...

    Tanımlanamayan sebeplerden dolayı Windows ekranı donuyor veya işletim sistemi sürekli olarak çökmelere sebep oluyor. Sorun çıkaran yazılımları yeniden kurmuş olmanıza rağmen Windows güvenli çalışmıyor.

    Çözüm 1: Öncelikle işlemcinin yeterince soğutulup soğutulmadığını sınamalısınız. İşlemci, bilgisayar çalışırken fazla miktarda ısı üretir. Bu ısı bir soğutucuya aktarılarak işlemcinin sağlıklı çalışması sağlanır. Soğutucunun fanı çalışmasını aksatırsa işlemci aşırı derecede ısınır. Bu durum sistem çökmelerinin gizli sebebidir. Soğutucunun üzerinde, dönmesini engelleyebilecek düzeyde toz birikmesi fanın çalışmasını güçleştirir. Bilgisayarı kapatın ve kasayı açın. İşlemcinin
    üzerindeki fanın dönmeyi engelleyecek düzeyde kirlenip kirlenmediğine bakın. İhtiyaç halinde soğutucuyu pamuk çubukla dikkatlice temizleyin.

    Çözüm 2: Soğutucu kusursuz çalışıyorken de işlemci aşırı ısınabilir. Sebep soğutucunun ve işlemcinin üst yüzeylerinin pürüzsüz olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Soğutucunun,işlemci yüzeyiyle tam temas etmediği durumlarda yüzey soğutulamaz. Soket işlemcilerde,ısıyı düşürmenin farklı yolları var. Bir kaç milyon karşılığında ısıyı iyi ileten bir macun alın. Bu macunu işlemci ve soğutucu arasına sürerek ısının soğutucunun tüm yüzeyine daha iyi şekilde iletilmesini sağlayın:
    Soğutucuyu işlemciye sabitleyen metal kenetleri açın ve işlemci üzerine ısıyı ileten macunu sürdükten sonra soğutucuyu eski yerine yerleştirerek, işlemciyi yerine sabitleyin.

    Ekran kartından istenilen çözünürlük elde edilemediğinde...


    Monitörünüz daha yüksek çözünürlük ve renk derinliklerini gösterebilecekken 640*480 çözünürlükte ve 16 renkte çalışıyor. Sebep ilk PCI slotundaki kartın, AGP slotundaki ekran kartıyla çakışması olabilir. Bu durumda her iki kartta aynı PC kaynaklarını kullanmaya çalışacağından çakışmayla karşılaşılır.

    Çözüm: Bilgisayar kasasının vidalarını çıkarın ve birinci PCI slotunun dolu olup olmadığını kontrol edin. Birinci PCI slotu AGP slotunun hemen yanındaki kart yuvasıdır. Eğer öyleyse PCI kartını kasaya sabitleyen vidaları çıkarın ve kartı bir diğer boş PCI slotuna yerleştirin. Windows, yeniden başlatıldığında bu PCI bileşeninin sürücü CD’sini talep edebilir. Kartın yerini başarılı bir şekilde değiştirdikten sonra kasayı kapatın ve bilgisayarı başlatın.

    CD yazıcı yazma işlemini yarıda bırakıyorsa...


    Data veya müzik CD’lerini kopyalamak istiyorsunuz ancak veri akımı sekteye uğradığından yazma işlemi yarıda kalıyor.

    Çözüm: Yazma işlemi sırasında başka programlar kullanıyorsanız bunları kapatmalısınız. Görevini arka planda yerine getirenler de dahil olmak üzere tüm programları sonlandırın. Arka planda çalışanları durdurmak için görev çubuğu üzerindeki sembollere sağ fare tuşuyla tıklayın ve programı kapatın. Burn-Proof teknolojisine sahip bir CD Yazıcı satın almışsanız bu problemle bir daha karşılaşmayacaksınız demektir. Yeni CD Yazıcılar yazma işleminin yarıda kalması halinde yeterli büyüklükte veri, yazıcının ara belleğine aktarıldıktan sonra görevine devam ediyor. Yazma işlemi kaldığı yerden devam ettiğinden yarıda kalan kopyalamalar ve yanan CDler tarih oluyor.


    ------------------------------------------------------------------------------

    Master/Slave Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?


    Bilgisayarınıza ikinci bir Cdrom/Dvdrom ya da IDE sabit disk aldınız. Anakartın hepsini bir arada tanıması için master/slave ayarlarını montaj yaparken ayarlamak zorundasınız. Dikkat etmeniz gerekenlere sırayla bir göz atalım.
     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular


    Sabit disklerin pin ayarları genelde üst taraftaki etikette belirtilmiştir. Master ve slave ayarları için jumper pozisyonları bir çizelgeyle gösterilir. Mantık hep aynı bir cihaz master iken yanına taktığımız diğer cihaz slave olmalıdır.
     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular


    Cdrom ya da Dvdrom' unuz arkasını çevirdiğinizde yukarıdaki resimde gördüğünüz harfleri görebilirsiniz."SL" harfleri slave "MA" harfleri ise master belirtiyor.Görüldüğü gibi resimde master harflerinin altındaki pinlere jumper yerleştirilmiş.Yani bu cihazın yanında başka bir Cdrom yada Dvdrom çalıştıracaksak onun ayarlarını slave yapmak zorundayız.


    IDE kablomuzu her iki cihaza da bağladıktan sonra gelelim pin ayarlarına.Zaten hangisinin master hangisinin slave olacağını belirleyen pin ayarlarıdır.






    IDE kablolarının bir tarafında kırmızı bir çizgi bulunur. Bunun anlamı ; çizginin olduğu taraf taktığınız aletin güç kablosuna bakacak demektir.




    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Bilgisayarınızda çıkan hata kodlarının kaynakları..

    HATA KODU

    HATA KAYNAGI

    100 - 199

    ANAKART

    200 - 299

    HAFIZA CIPI HATASI (RAM VEYA CACHE MEMORY)

    300 - 399

    KLAVYE

    400 - 499

    TEK RENK(MONOKROM) GRAFIK (EKRAN KARTI)

    Z500 - 599

    RENKLI GRAFIKSEL HATA(EKRAN KARTI)

    600 - 699

    DISKET SURUCU VEYA ADAPTORU

    700 - 799

    MATEMATIKSEL ISLEMCI

    900 - 999

    PARALEL PRINTER PORTU

    1000 - 1099

    IKINCIL PRINTER PORTU

    1100 - 1299

    ASENKRONIZE ILETISIM KAYNAGI VEYA BAGLANTI NOKTASI

    1300 - 1399

    OYUN PORTU

    1400 - 1499

    RENKLI PRINTER

    1500 - 1599

    SENKRONIZE ILETISIM KAYNAGI VEYA BAGLANTI NOKTASI

    1700 - 1799

    HARD DISK VEYA ADAPTORU

    1800 - 1899

    XT SISTEM GENISLEME YUVASI

    2000 - 2199

    IKIYONLU ILETISIM ADAPTORU

    2400 - 2599

    EGA GRAFIK KARTI (MCA)

    3000 - 3199

    LAN (YEREL NETWORK)

    4800 - 4999

    IC(INTERNAL)MODEM

    7000 - 7099

    Phoenix BIOS

    7300 - 7399

    3.5" Disket Surucu

    8900 - 8999

    MIDI ADAPTOR

    11200 - 11299

    SCSI ADAPTOR

    21000 - 21099

    SCSI Fixed Disk VE DENETLEYICI

    21500 - 21599

    SCSI CD-ROM SISTEM

    ------------------------------------



    0 İşlem başarıyla tamamlandı.
    1 Yanlış işlev.
    2 Sistem belirtilen dosyayı bulamıyor.
    3 Sistem belirtilen yolu bulamıyor.
    4 Sistem dosyayı açamıyor.
    5 Erişim engellendi.
    6 İşleyici geçersiz.
    7 Depo denetim blokları zarar görmüş.
    8 Bu komutu işlemek için yeterli depolama yeri yok.
    9 Depolama denetim blok adresi geçersiz.
    10 Ortam geçersiz.
    11 Geçersiz biçimdeki bir program yüklenmek istendi.
    12 Erişim kodu geçersiz.
    13 Veri geçersiz.
    14 Bu işlemi tamamlamak için kullanılabilecek yeterli depolama alanı yok.
    15 Sistem belirtilen sürücüyü bulamıyor.
    16 Dizin kaldırılamıyor.
    17 Sistem dosyayı farklı bir disk sürücüsüne taşıyamıyor.
    18 Başka dosya yok.
    19 Yazma koruması var.
    20 Sistem belirtilen aygıtı bulamıyor.
    21 Aygıt hazır değil.
    22 Aygıt komutu algılayamıyor.
    23 Veri hatası (döngüsel artıklık denetimi).
    24 Program bir komut gönderdi ancak komut uzunluğu yanlış.
    25 Sürücü disk üzerinde belirli bir alanı veya izi bulamıyor.
    26 Belirtilen diske veya diskete erişilemiyor.
    27 Sürücü, istenen kesimi bulamıyor.
    28 Yazıcıda kağıt bitti.
    29 Sistem belirtilen aygıta yazamıyor.
    30 Sistem belirtilen aygıttan okuyamıyor.
    31 Sisteme bağlı bir aygıt çalışmıyor.
    32 Dosya başka bir işlem tarafından kullanıldığından bu işlem dosyaya erişemiyor.
    33 Başka bir işlem dosyanın bir bölümünü kilitlediğinden bu işlem dosyaya erişemiyor.
    36 Paylaşım için çok fazla sayıda dosya açık.
    38 Dosya sonuna gelindi.
    39 Disk dolu.
    50 İstek desteklenmiyor.
    51 Windows ağ yolunu bulamıyor. Ağ yolunun doğru olduğunu ve hedef bilgisayarın meşgul veya kapalı olmadığını doğrulayın. Windows ağ yolunu hala bulamıyorsa, ağ yöneticinize başvurun.
    52 Ağ üzerinde aynı ad çoğaltıldığından bağlanamadınız. Bilgisayar adını değiştirmek için Denetim Masası'nda Sistem öğesine gidin ve yeniden deneyin.
    53 Ağ yolu bulunamadı.
    54 Ağ meşgul.
    55 Belirtilen ağ kaynağı veya aygıtı artık kullanılabilir değil.
    56 Ağ BIOS komutu sınırına ulaşıldı.
    57 Bir ağ bağdaştırıcısı donanım hatası oluştu.
    58 Belirtilen sunucu istenen işlemi yürütemez.
    59 Beklenmeyen ağ hatası oluştu.
    60 Uzaktaki bağdaştırıcı uyumsuz.
    61 Yazıcı sırası dolu.
    62 Yazdırılmayı bekleyen dosyanın saklanacağı alan sunucuda yok.
    63 Yazdırılmayı bekleyen dosya silindi.
    64 Belirtilen ağ adı artık geçersiz.
    65 Ağ erişimi engellendi.
    66 Ağ kaynağı türü yanlış.
    67 Ağ adı bulunamadı.
    68 Yerel bilgisayarın ağ bağdaştırıcı kartı için ad sınırı aşıldı.
    69 Ağ BIOS oturumu sınırı aşıldı.
    70 Uzaktaki sunucu durdurulmuş veya halen başlatma işlemi sürüyor.
    71 Bu uzaktaki bilgisayarın kabul edebileceği sayıda bağlantı kurulmuş olduğundan, şu anda daha fazla bağlantı yapılamaz.
    72 Belirtilen yazıcı veya disk aygıtı duraklatılmış.
    80 Dosya var.
    82 Dizin veya dosya oluşturulamaz.
    83 INT 24 için hata
    84 Bu işlemi yürütmek için gereken yükleme geçersiz.
    85 Yerel aygıt adı halen kullanılıyor.
    86 Belirtilen ağ parolası geçersiz.
    87 Parametre hatalı.
    88 Ağ üzerinde yazma hatası oluştu.
    89 Sistem şu anda başka bir işlemi başlatamaz.
    100 Bir başka sistem semaforu oluşturulamaz.
    101 Dışlanmış semafor bir başka işleme ait.
    102 Semafor ayarlanmış ve kapatılamaz.
    103 Semafor yeniden ayarlanamaz.
    104 Kesme anında dışlanmış semafor istenemez.
    105 Bu semaforun önceki sahipliği sona erdi.
    107 Diğer disket yerleştirilmediği için program durdu.
    108 Disket bir başka işlem tarafından kullanılıyor veya kilitli.
    109 Boru sonlandı.
    110 Sistem, belirtilen aygıtı veya dosyayı açamadı.
    111 Dosya adı çok uzun.
    112 Diskte yeterli yer yok.
    113 Geçerli başka iç dosya tanımlayıcısı yok.
    114 Hedef iç dosya tanımlayıcısı hatalı.
    117 Uygulama programı tarafından yapılan IOCTL yanlış.
    118 Yazarken doğrula anahtarı parametresinin değeri yanlış.
    119 Sistem, istenen komutu desteklemiyor.
    120 Bu işlev sadece Win32 modunda geçerli.
    121 Semafor zaman aşımı süresi geçildi.
    122 Sistem çağrısına aktarılan veri alanı çok küçük.
    123 Dosya adı, dizin adı veya birim etiketi sözdizimi hatalı.
    124 Sistem çağrısı seviyesi hatalı.
    125 Diskin birim etiketi yok.
    126 Belirtilen modül bulunamadı.
    127 Belirtilen yordam bulunamadı.
    128 Bekleyen alt işlem yok.
    130 Ham disk G/Ç işleminden farklı bir işlem için, açık bir disk bölümlemesinde bir dosya işleci kullanmaya çalışıldı.
    131 Dosya işaretçisini dosya başından daha geriye taşıma isteğinde bulunuldu.
    132 Dosya işaretçisi belirtilen aygıt veya dosyaya ayarlanamaz.
    133 Bir JOIN veya SUBST komutu, daha önceden birleştirilmiş sürücüleri içeren bir sürücü için kullanılamaz.
    134 Zaten birleştirilmiş bir sürücüde JOIN veya SUBST komutu kullanılmak istendi.
    135 Zaten atanmış bir sürücüde JOIN veya SUBST komutu kullanılmak istendi.
    136 Sistem, birleştirilmemiş bir sürücünün JOIN özelliğini silmeyi denedi.
    137 Sistem, atanmamış bir sürücünün atamasını silmeyi denedi.
    138 Sistem, sürücüyü birleştirilmiş bir sürücüdeki bir dizine birleştirmeyi denedi.
    139 Sistem, sürücüyü atanmış bir sürücüdeki bir dizine atamayı denedi.
    140 Sistem, sürücüyü atanmış bir sürücünün bir dizinine birleştirmeyi denedi.
    141 Sistem, bir sürücüyü birleştirilmiş bir sürücünün bir dizinine atamayı denedi.
    142 Sistem şu anda JOIN veya SUBST komutu yürütemez.
    143 Sistem, bir sürücüyü, aynı sürücüdeki bir dizine birleştiremez veya atayamaz.
    144 Dizin, kök dizinin bir alt dizini değil.
    145 Dizin boş değil.
    146 Belirtilen yol bir atama tarafından kullanılıyor.
    147 Bu komutu yürütmek için yeterli kaynak yok.
    148 Belirtilen yol şu anda kullanılamaz.
    149 Daha önceki bir atamanın hedefi olan bir sürücünün dizini için bir sürücü ataması veya birleştirmesi istendi.
    150 Sistem izleme bilgisi, CONFIG.SYS dosyasında belirtilmemiş veya izleme kapatılmış.
    151 DosMuxSemWait için belirtilen semafor olayları sayısı yanlış.
    152 DosMuxSemWait çalışmadı; çok sayıda semafor zaten ayarlı durumda.
    153 DosMuxSemWait listesi yanlış.
    154 Girdiğiniz birim etiketi, hedef dosya sisteminin etiket karakteri sınırını aşıyor.
    155 Bir başka iş parçacığı oluşturulamaz.
    156 Alıcı işlemi sinyali reddetti.
    157 Bölüt halen silinmiş durumda ve kilitlenemez.
    158 Bölüt halen kilitsiz.
    159 İş parçacığı kimliğinin adresi hatalı.
    160 Bir yada daga fazla bağımsız değişken hatalı.
    161 Belirtilen yol geçersiz.
    162 Bir sinyal halen bekliyor.
    164 Sistemde daha fazla iş parçacığı oluşturulamaz.
    167 Dosyanın bir bölümü kilitlenemiyor.
    170 İstenen kaynak kullanımda.
    173 Bir kilitleme isteği, sağlanan iptal alanı için önemli değil.
    174 Dosya sistemi kilitleme türündeki çok küçük değişiklikleri desteklemez.
    180 Sistem, doğru olmayan bir bölüt numarası algıladı.
    183 Halen varolan bir dosya oluşturulamaz.
    186 Aktarılan bayrak yanlış.
    187 Belirtilen sistem semaforu adı bulunamadı.
    196 İşletim sistemi bu uygulama programını çalıştıramaz.
    197 İşletim sistemi şu anda bu uygulamayı çalıştıracak biçimde yapılandırılmamış.
    199 İşletim sistemi bu uygulama programını çalıştıramaz.
    200 Kod bölütü 64KB'ye eşit veya ondan büyük olamaz.
    203 Sistem, girilen ortam seçeneğini bulamadı.
    205 Komut alt ağacında, sinyal tutucusu olan işlem yok.
    206 Dosya adı veya uzantısı çok uzun.
    207 Halka 2 yığını kullanımda.
    208 Gelen dosya adı karakterleri, * veya ? hatalı girildi veya çok fazla genel dosya adı karakteri belirtildi.
    209 Postalanan sinyal yanlış.
    210 Sinyal tutucusu ayarlanamıyor.
    212 Bölüt kilitli ve yeniden ayrılamaz.
    214 Bu programa veya dinamik bağlantı modülüne çok fazla dinamik bağlantı modülü iliştirilmiş.
    215 LoadModule'e iç içe çağrılar yapılamıyor.
    230 Boru durumu geçersiz.
    231 Tüm boru örnekleri meşgul.
    232 Boru kapatılıyor.
    233 Borunun diğer ucunda işlem yok.
    234 Başka veri var.
    240 Oturum iptal edildi.
    254 Belirtilen uzatılmış öznitelik adı geçersizdi.
    255 Uzatılmış öznitelikler tutarsız.
    258 Bekleme işlem zamanı aşıldı.
    259 Başka veri yok.
    266 Copy API kullanılamaz.
    267 Dizin adı geçersiz.
    275 Uzatılmış öznitelikler arabelleğe sığmadı.
    276 Bağlı dosya sistemindeki uzatılmış öznitelik dosyası bozuk.
    277 Uzatılmış öznitelik tablo dosyası dolu.
    278 Belirtilen uzatılmış öznitelik işleci geçersiz.
    282 Bağlı dosya sistemi, uzatılmış öznitelikleri desteklemiyor.
    288 Zaman uyumu sağlayıcısını bırakma, arayana ait değil.
    298 Bir semafora çok fazla gönderme var.
    299 Read/WriteProcessMemory isteğinin sadece bir parçası tamamlandı.
    300 oplock isteği reddedildi.
    301 Sistem tarafından geçersiz oplock bildirimi alındı.
    302 Birim, bu işlemin tamamlanmasını engelleyecek kadar çok parçaya ayrılmış.
    303 Dosya, silinme sürecinde olduğundan açılamaz.
    487 Geçersiz adrese erişim isteği.
    534 Aritmetik sonuç 32 biti aşıyor.
    535 Borunun diğer ucunda bir işlem var.
    536 Borunun diğer ucunu açmak için bir işlem bekleniyor.
    994 Uzatılmış özniteliklere erişim engellendi.
    995 Bir iş parçacığı çıkışı veya bir uygulama isteği nedeniyle G/Ç işlemi iptal edildi.
    996 Çakışan G/Ç eylemi, sinyal verilmiş durumda değil.
    997 Çakışan G/Ç işlemi yürütülüyor.
    998 Bellek konumuna geçersiz erişim.
    999 Sayfa içi işlem gerçekleştirme hatası.
    1001 Çok fazla özyineleme var, yığın doldu.
    1002 Pencere, gönderilmiş ileti için çalışamaz.
    1003 Bu işlev tamamlanamıyor.
    1004 Geçersiz bayraklar.
    1005 Birim, tanınan bir dosya sistemi içermiyor. Lütfen tüm gereken dosya sistemi sürücülerinin yüklü olduğundan ve birimin bozuk olmadığından emin olun.
    1006 Bir dosya için birim, açık dosya artık geçerli olmayacak biçimde dışarıdan değiştirilmiş.
    1007 İstenen işlem tam ekran modunda yürütülemez.
    1008 Varolmayan bir jetona başvurma girişimi yapıldı.
    1009 Yapılandırma kayıt defteri veri tabanı bozuk.
    1010 Yapılandırma kayıt defteri anahtarı geçersiz.
    1011 Yapılandırma kayıt defteri anahtarı açılamadı.
    1012 Yapılandırma kayıt defteri anahtarı okunamadı.
    1013 Yapılandırma kayıt defteri anahtarı yazılamadı.
    1014 Kayıt Defteri veritabanındaki dosyalardan birinin , bir günlük veya farklı kopyanın kullanımı ile kurtarılması gerekti. Kurtarma başarılı oldu.
    1015 Kayıt defteri bozuk. Kayıt defteri verisi içeren dosyalardan birinin yapısı bozuk veya dosyanın sistem bellek görüntüsü bozuk; veya diğer kopya veya günlük olmadığından veya bozuk olduğundan dosya kurtarılamadı.
    1016 Kayıt Defteri tarafından başlatılan bir G/Ç işlemi kurtarılamaz biçimde başarısız oldu. Kayıt Defteri, kendi sistem görüntüsünü içeren dosyalardan birini okuyamadı, yazamadı veya temizleyemedi.
    1017 Sistem, Kayıt Defteri'ndeki bir dosyayı yüklemek veya dosyayı geri yüklemek istedi. Ancak belirtilen dosya Kayıt Defteri dosyası biçiminde değil.
    1018 Silmek üzere imlenmiş bir kayıt defteri anahtarına geçersiz işlem yapılmak istendi.
    1019 Sistem, Kayıt Defteri günlüğünde gereken alanı ayıramadı.
    1020 Halen alt anahtarları veya değerleri olan Kayıt Defteri anahtarına, sembolik bağ oluşturulamadı.
    1021 Geçici üst anahtar altında kalıcı alt anahtar oluşturulamadı.
    1022 Bir uyarı değişikliği isteği tamamlandı ve bilgi, çağıranın önbelleğine geri dönmedi. Şimdi çağıranın, değişiklikleri bulmak için dosyaları numaralandırması gerekiyor.
    1051 Diğer çalışan hizmetlerin bağlı olduğu bir hizmete bir durdurma denetimi gönderildi.
    1052 gerekli denetim bu hizmet için geçersiz
    1053 Hizmet, belirli aralıklarla yapılan başlama veya denetim isteğine yanıt vermedi.
    1054 Hizmet için iş parçacığı oluşturulamadı.
    1055 Hizmet veri tabanı kilitli.
    1056 Bir hizmet kopyası halen çalışıyor.
    1057 Kullanıcı hesabı adı geçersiz veya yok veya belirtilen hesap adı için parola geçersiz.
    1058 Devre dışı olduğundan veya ilişkili etkin aygıt olmadığından hizmet başlatılamadı.
    1059 Döngüsel hizmet bağımlılığı belirtilmiş.
    1060 Belirtilen hizmet, yüklü bir hizmet olarak yok.
    1061 Hizmet, şu anda denetim iletilerini kabul edemez.
    1062 Hizmet başlatılmadı.
    1063 Hizmet işlemi, hizmet denetleyicisine bağlanamadı.
    1064 Denetim isteğini ele alırken, hizmet için özel bir durum oluştu.
    1065 Belirtilen veri tabanı yok.
    1066 Hizmet, hizmete özel bir hata kodu geri döndürdü.
    1067 İşlem beklenmeyen biçimde sonlandı.
    1068 Bağımlılık hizmeti veya grubu başlayamadı.
    1069 Oturum açma hatası nedeniyle hizmet başlamadı.
    1070 Hizmet, başladıktan sonra belirsiz durumda kalıyor.
    1071 Belirtilen hizmet veri tabanı kilidi geçersiz.
    1072 Belirtilen hizmet silmek üzere imlenmiş.
    1073 Belirtilen hizmet halen var.
    1074 Sistem halen, bilinen en son ve en iyi yapılandırma ile çalıştırılıyor.
    1075 Bağımlılık hizmeti yok veya silmek üzere imlenmiş.
    1076 Güncel açma düzeni, bilinen en iyi denetim kümesi olarak kullanmak üzere onaylanmış.
    1077 Son açıştan bu yana, hizmeti başlatma denemesi olmadı.
    1078 Ad, bir hizmet adı veya hizmet görüntü adı olarak halen kullanılıyor.
    1079 Bu hizmet için sağlanan hesap, aynı işlemde çalışan diğer hizmetler için belirtilenkinden farklı.
    1080 Hata eylemleri yalnızca Win32 hizmetleri için ayarlanabilir, sürücüler için değil.
    1081 Bu hizmet, hizmet denetim yöneticisiyle aynı işlemde çalışır. Bu nedenle, hizmetin işlemi beklenmedik bir şekilde sona ererse hizmet denetim yöneticisi bir eylemde bulunamaz.
    1082 Bu hizmet için yapılandırılmış bir kurtarma programı yok.
    1083 Bu hizmetin çalışmak için yapılandırıldığı çalıştırılabilir program hizmeti gerçekleştirmiyor.
    1084 Bu hizmet Güvenli Mod'da başlatılamaz
    1100 Kartuşun fiziksel olarak sonuna gelindi.
    1101 Kartuş erişimi dosya imine ulaştı.
    1102 Kartuş veya bölümleme başlangıcı ile karşılaşıldı.
    1103 Kartuş erişimi, dosya kümesi sonuna erişti.
    1104 Kartuşta başka veri yok.
    1105 Kartuş bölümlenemedi.
    1106 Çok birime bölünmüş yeni bir teybe erişirken, güncel blok boyutu hatalı.
    1107 Kartuş yüklenirken, bölümleme bilgisi bulunamadı.
    1108 Ortam itme mekanizması kilitlenemedi.
    1109 Ortam yüklemesi kaldırılamıyor.
    1110 Sürücüdeki ortam değişmiş olabilir.
    1111 G/Ç yolu sıfırlandı.
    1112 Sürücüde ortam yok.
    1113 Hedef çoklu bayt kod sayfasındaki Unicode karakteri için eşleşme yok.
    1114 Devingen bağlantı kitaplığını (DLL) başlatma işlemi başarısız.
    1115 Sistem kapatma işlemi sürüyor.
    1116 Süren kapatma işlemi olmadığı için sistem kapatma işlemi iptal edilemiyor.
    1117 Bir G/Ç aygıt hatası nedeniyle istek yürütülemedi.
    1118 Hiç bir seri aygıt başarıyla başlatılamadı. Seri sürücüsü bellekten düşürülecek.
    1119 Diğer aygıtlarla bir kesme isteğini (IRQ) paylaşan aygıt açılamadı. Bu IRQ'yü kullanan en az bir diğer aygıt halen açık.
    1120 Seri bir G/Ç işlemi, seri bağlantı noktasına bir başka yazma işlemi ile tamamlandı. (IOCTL_SERIAL_XOFF_COUNTER sıfıra ulaştı.)
    1121 Zaman aşımı aralığı aşıldığı için seri bir G/Ç işlemi tamamlandı. (IOCTL_SERIAL_XOFF_COUNTER sıfıra ulaşmadı.)
    1122 Disket sürücüsünde Kimlik adres imi bulunamadı.
    1123 Disket sürücüsü kesim kimlik alanı ile disket sürücüsü denetleyicisi iz adresi arasında uyumsuzluk.
    1124 Disket sürücüsü denetleyicisi, kendi sürücüsü tarafından anlaşılamayan bir hata bildirdi.
    1125 Disket sürücüsü denetleyicisi, kendi saklayıcılarında tutarsız sonuçlar bildirdi.
    1126 Sabit diske erişirken, çok sayıda denemeye rağmen, bir ayarlama işlemi başarısız oldu.
    1127 Sabit diske erişirken, çok sayıda denemeye rağmen, bir disk işlemi başarısız oldu.
    1128 Sabit diske erişirken, bir disk denetleyicisi sıfırlanması gerekti, ancak bu bile başarısız oldu.
    1129 Kartuşun fiziksel olarak sonuna erişildi.
    1130 Bu komutu yürütmek için yeterli sunucu kayıt alanı yok.
    1131 Olası bir kilitlenme durumu algılandı.
    1132 Belirtilen temel adresin veya dosya konumunun doğru hizalaması yok.
    1140 Sistemin güç durumunu değiştirme denemesi, bir başka uygulama veya sürücü tarafından reddedildi.
    1141 Sistem BIOS'u, sistem güç durumunu değiştirme denemesinde başarısız oldu.
    1142 Bir dosya üzerinde dosya sisteminin desteklediğinden daha çok bağ oluşturulmaya çalışıldı.
    1150 Belirtilen program daha yeni bir Windows sürümü gerektiriyor.
    1151 Belirtilen program bir Windows veya MS-DOS programı değil.
    1152 Belirtilen programın birden fazla kopyası başlatılamaz.
    1153 Belirtilen program daha eski bir Windows sürümü için yazılmış.
    1154 Bu uygulamayı çalıştırmak için gerekli kitaplık dosyalarından biri zarar görmüş.
    1155 Bu işlem için belirtilen dosyayla hiçbir uygulama birleştirilmemiş.
    1156 Komutu uygulamaya gönderirken bir hata oluştu.
    1157 Bu uygulamayı çalıştırmak için gerekli kitaplık dosyalarından biri bulunamıyor.
    1158 Geçerli işlem, sistemce izin verilen tüm işleçlerini Pencere Yöneticisi nesneleri için kullandı.
    1159 İleti yalnızca eşit işlemlerle kullanılabilir.
    1160 Belirtilen kaynak öğesinde ortam yok.
    1161 Belirtilen hedef öğesi zaten ortam içeriyor.
    1162 Belirtilen öğe yok.
    1163 Belirtilen öğe, olmayan bir kart tutucunun parçası.
    1164 Belirtilen aygıt donanım hataları nedeniyle yeniden başlatma gerektiriyor.
    1165 Aygıt, daha fazla işlem denenmeden önce temizleme gerektiğini belirtti.
    1166 Aygıt, kapısının açık olduğunu belirtti.
    1167 Aygıt bağlı değil.
    1168 Eleman bulunamadı.
    1169 Belirtilen anahtar için dizinde eşleşme yoktu.
    1170 Belirtilen özellik kümesi nesnede yok.
    1171 GetMouseMovePoints'e geçilen nokta arabellekte değil.
    1172 İzleme (iş istasyonu) hizmeti çalışmıyor.
    1173 Birim Kimliği bulunamadı.
    1175 Değiştirilecek dosya kaldırılamıyor.
    1176 Dosya değiştirilecek dosyaya taşınamıyor. Değiştirilecek dosya özgün adını korudu.
    1177 Dosya değiştirilecek dosyaya taşınamıyor. Yedek adıyla değiştirilecek dosyanın adı değiştirildi..
    1178 Birim değişim günlüğü siliniyor.
    1179 Birim değişim günlüğü etkin değil.
    1180 Bir dosya bulundu ancak doğru dosya olmayabilir.
    1181 Günlük girdisi günlükten silindi.
    1200 Belirtilen aygıt adı geçersiz.
    1201 Aygıt halen bağlı değil, ancak bu, anımsanan bir bağlantı.
    1202 Yerel aygıt adının bir başka ağ kaynağına yapılmış anımsanan bağlantısı var.
    1203 Verilen ağ yolunda ağ sağlayıcısı yok.
    1204 Belirtilen ağ sağlayıcısı adı geçersiz.
    1205 Ağ bağlantı profili açılamıyor.
    1206 Ağ bağlantı profili bozuk.
    1207 Bir kap olmayan numaralandırılamıyor.
    1208 Bir uzatılmış hata oluştu.
    1209 Belirtilen grup adının biçimi geçersiz.
    1210 Belirtilen bilgisayar adının biçimi geçersiz.
    1211 Belirtilen eylem adının biçimi geçersiz.
    1212 Belirtilen etki alanı adının biçimi geçersiz.
    1213 Belirtilen hizmet adının biçimi geçersiz.
    1214 Belirtilen ağ adının biçimi geçersiz.
    1215 Belirtilen paylaşım adının biçimi geçersiz.
    1216 Belirtilen parola adının biçimi geçersiz.
    1217 Belirtilen ileti adının biçimi geçersiz.
    1218 Belirtilen ileti hedefinin biçimi geçersiz.
    1219 Bir sunucu ya da paylaşılan kaynağa aynı kullanıcının birden çok kullanıcı adı kullanarak bağlantı yapmasına izin verilmez. Sunucu ya da paylaşılan kaynağa yaptığınız önceki bağlantıları kapatıp yeniden deneyin..
    1220 Bir ağ sunucusunda oturum açılması istendi, ancak bu sunucuya halen çok fazla sayıda oturum var.
    1221 Çalışma grubu veya etki alanı adı halen ağdaki bir başka bilgisayar tarafından kullanılıyor.
    1222 Ağ yok veya başlatılmamış.
    1223 İşlem kullanıcı tarafından iptal edildi.
    1224 İstenen işlem, kullanıcıya eşleşmiş bölümü açık olan bir dosyada yürütülemez.
    1225 Uzaktaki sistem ağ bağlantısını reddetti.
    1226 Ağ bağlantısı dikkatlice kapatıldı.
    1227 Ağ taşıması son ucunun, halen, kendisiyle ilişkilendirilmiş bir adresi var.
    1228 Henüz bir adres, ağın son ucuna ilişkilendirilmedi.
    1229 Varolmayan bir ağ bağlantısı üzerinde bir işlem denendi.
    1230 Etkin ağ bağlantısında geçersiz bir işlem denendi.
    1231 Uzaktaki sistem taşıma iletişim kurallarını desteklemiyor.
    1232 Uzaktaki sistem taşıma iletişim kurallarını desteklemiyor.
    1233 Uzaktaki sistem taşıma iletişim kurallarını desteklemiyor.
    1234 Uzaktaki sistemde, hedef olan ağ son ucunda çalışan hizmet yok.
    1235 İstek reddedildi.
    1236 Ağ bağlantısı yerel sistem tarafından reddedildi.
    1237 İşlem tamamlanamadı. Yeniden denenmeli.
    1238 Bu sunucuya eş zamanlı yapılacak bağlantı sayısı sınırı aşıldığından, yeni bağlantı yapılamadı.
    1239 Bu kullanıcı için günün izin verilmeyen saatinde oturum açma isteği.
    1240 Kullanıcı, bu istasyondan oturum açmaya yetkili değil.
    1241 İstenen işlem için ağ adresi kullanılamadı.
    1242 Hizmet halen kayıtlı.
    1243 Belirtilen hizmet yok.
    1244 Kullanıcının kimliği doğrulanmadığından istenmekte olan işlem gerçekleştirilemedi.
    1245 Kullanıcı ağ oturumu açmadığından istenmekte olan işlem gerçekleştirilemedi. Belirtilen hizmet yok.
    1246 Çağıranın çalışmaya devam etmesini isteyen geri dönüş işlemde.
    1247 Başlatma işlemi tamamlanmış durumda iken, başlatma işlemini yürütme isteği yapıldı.
    1248 Başka yerel aygıt yok.
    1249 Belirtilen site yok.
    1250 Belirtilen adla bir etki alanı denetleyicisi zaten var.
    1251 Bu işlem yalnızca sunucuya bağlı olduğunuzda desteklenir.
    1252 Grup ilkesi çerçevesi, değişiklik olmasa bile uzantıyı çağırmalısınız.
    1253 Belirtilen kullanıcının geçerli bir profili yok.
    1254 Bu işlem, Microsoft Small Business Server üstünde desteklenmez
    1255 Sunucu makinesi kapatılıyor.
    1256 Uzaktaki sistem kullanılabilir durumda değil. Ağ sorunlarını giderme hakkında bilgi için, Windows Yardımı'na bakın.
    1257 Sağlanan güvenlik tanımlayıcı bir hesap etki alanından değil.
    1258 Sağlanan güvenlik tanımlayıcının etki alanı bileşeni yok.
    1259 AppHelp iletişim kutusu iptal edildiğinden uygulamanın başlaması önlendi.
    1260 Bir yazılım kısıtlama ilkesi tarafından engellendiğinden Windows bu programı açamıyor. Daha fazla bilgi için, Olay Görüntüleyicisi'ni açın veya sistem yöneticinize başvurun.
    1261 Program geçersiz bir yazmaç değeri kullanmaya çalıştı. Genellikle yazmaca önceden değer verilmemesinden kaynaklanır. Bu hata Itanium'a özeldir.
    1262 Paylaşım şu an çevrimdışı veya yok.
    1263 Kerberos iletişim kuralı, akıllı kart oturumu açma sırasında KDC sertifikasını doğrularken bir hatayla karşılaştı.
    1264 Akıllı kart alt sistemini kullanmaya çalışırken kerberos iletişim kuralı bir hatayla karşılaştı.
    1265 Sistem olası bir güvenlik açığına karşı girişim algıladı. Sizin kimlik denetiminizi yapan sunucuya bağlantınız olduğunu kesinleştirin.
    1266 Kimlik doğrulaması için kullanılan akıllı kart sertifikası iptal edildi. Lütfen sistem yöneticinizle temas kurun. Olay günlüğünde ek bilgi olabilir.
    1267 Kimlik doğrulamada kullanılan akıllı kart sertifikası işlenirken güvenilir olmayan bir sertifika yetkilisi algılandı. Lütfen sistem yöneticinize başvurun.
    1268 Kimlik doğrulama için kullanılan akıllı kart sertifikasının iptal durumu belirlenemedi. Lütfen sistem yöneticinizle görüşün.
    1269 Kimlik doğrulaması için kullanılan akıllı karta güvenilmiyor. Lütfen sistem yöneticinizle görüşün.
    1270 Kimlik doğrulama için kullanılan akıllı kart sertifikasının süresi doldu. Lütfen sistem yöneticinizle görüşün.
    1271 Makine kilitli ve zorlama seçeneği kullanılmadan kapatılamaz.
    1273 Uygulama tarafından tanımlanmış bir geri çağırma işlemi çağrıldığında geçersiz veri döndürdü.
    1274 Grup ilkesi çerçevesi, zaman uyumlu olarak ön planda ilke yenileme işleminde uzantıyı çağırmalıdır.
    1275 Sürücünün yüklenmesi engellendi
    1276 Bir dinamik bağlantı kitaplığı (DLL), DLL ya da işlemin çalıştırılabilir kopyası olmayan bir modüle başvuru gönderdi.
    1300 Başvurulan ayrıcalıkların tümü arayan kişiye atanmamış.
    1301 Kullanıcı hesap adları ve güvenlik kimlikleri arasındaki eşleştirmelerden bazıları yapılamadı.
    1302 Bu kullanıcı hesabı için hiçbir sistem bildirme sınırı özellikle ayarlanmamış.
    1303 Şifreleme anahtarı yok. İyi bilinen bir şifreleme anahtarı döndürüldü.
    1304 Parola, bir LAN Manager parolasına dönüştürmek için çok karmaşık. Geri dönen LAN Manager parolası NULL dizesi.
    1305 Yayın düzeyi bilinmiyor.
    1306 İki değişiklik düzeyinin uyumsuz olduğunu belirtir.
    1307 Bu güvenlik kimliği, bu nesnenin sahibi olarak atanmamış olabilir.
    1308 Bu güvenlik kimliği, bir nesnenin ana grubu olarak atanmamış olabilir.
    1309 Geçerli bir istemciyi temsil etmeyen bir yolla bir temsil belirteci üzerinde işlem yapılmaya çalışıldı.
    1310 Grup kapatılmayabilir.
    1311 Oturum açma isteklerine hizmet verebilecek hiçbir oturum açma sunucusu yok.
    1312 Belirtilen oturum yok. Daha önce kapatılmış olabilir.
    1313 Belirtilen ayrıcalık yok.
    1314 Gereken ayrıcalık istemci tarafından sağlanmıyor.
    1315 Sağlanan ad uygun şekilde oluşturulmuş bir kullanıcı hesabı adı değil.
    1316 Belirtilen kullanıcı zaten var.
    1317 Belirtilen kullanıcı yok.
    1318 Belirtilen grup zaten var.
    1319 Belirtilen grup yok.
    1320 Belirtilen kullanıcı hesabı adı zaten bir belirtilen grubun üyesi veya belirtilen grup bir üyeye sahip olduğundan silinemiyor.
    1321 Belirtilen kullanıcı hesabı adı belirtilen grup hesabının bir üyesi değil.
    1322 Son kalan yönetici hesabı adı devreden çıkarılamıyor veya silinemiyor.
    1323 Parola güncelleştirilemiyor. Güncel parola olarak sağlanan değer hatalı.
    1324 Parola güncelleştirilemiyor. Yeni parola olarak sağlanan değer parola içinde izin verilmeyen değerler içeriyor.
    1325 Parola güncelleştirilemiyor. Yeni parola için sağlanan değer etki alanının uzunluk, karmaşıklık veya geçmiş gereksinimlerini karşılamıyor.
    1326 Oturum açma hatası: Bilinmeyen kullanıcı adı veya hatalı parola.
    1327 Oturum açma hatası: Kullanıcı hesabı sınırlaması. Olası sebepler boş parolalara izin verilmiyor olması, oturum açma saatleri kısıtlaması veya ilke kısıtlaması zorlamasıdır.
    1328 Oturum açma hatası: Hesap oturum açma zaman sınırlaması hatası.
    1329 Oturum açma hatası: Kullanıcının bu bilgisayarda oturum açma hakkı yok.
    1330 Oturum açma hatası: Belirtilen hesap adı parolasının süresi dolmuş.
    1331 Oturum açma hatası: Hesap şu anda devre dışında.
    1332 Kullanıcı hesap adlarıyla güvenlik kimlikleri arasında hiçbir eşleştirme yapılmadı.
    1333 Bir anda, çok fazla yerel kullanıcı tanımlayıcısı (LUIDs) istendi.
    1334 Başka geçerli yerel kullanıcı tanımlayıcısı (LUIDs) yok.
    1335 Bu özel kullanım için, güvenlik kimliğinin alt yetki kısmı geçersiz.
    1336 Erişim denetim listesi (ACL) yapısı geçersiz.
    1337 Güvenlik kimliği yapısı geçersiz.
    1338 Güvenlik açıklayıcısı yapısı geçersiz.
    1340 Devralınan erişim denetim listesi (ACL) veya erişim denetim girdisi (ACE) oluşturulamadı.
    1341 Sunucu halen kapalı.
    1342 Sunucu halen açık.
    1343 Sağlanan değer, tanımlayıcı bir yetki için geçersiz bir değerdi.
    1344 Güvenlik bilgisi güncelleştirmeleri için yetersiz bellek.
    1345 Belirtilen öznitelikler geçersiz veya bir bütün olarak grup öznitelikleri ile uyumsuz.
    1346 Gereken temsil düzeyi sağlanmadı veya sağlanan temsil düzeyi geçersiz.
    1347 Bir belirsiz düzey güvenlik belirteci açılamıyor.
    1348 Gereken geçerlilik bilgisi sınıfı geçersiz.
    1349 Belirtecin türü kullanım şekline uygun değil.
    1350 İlişkilendirilmiş güvenliği olmayan bir nesne üzerinde güvenlik işlemi yürütülemiyor.
    1351 Windows NT Sunucusu'na erişilemediğini veya etki alanı içindeki nesnelerin, gerekli bilgi alınamayacak şekilde korunduğunu belirtir.
    1352 Güvenlik hesabı yöneticisi (SAM) veya yerel güvenlik yetkili (LSA) sunucusu güvenlik işlemini gerçekleştirmek için yanlış durumdaydı.
    1353 Etki alanı, güvenlik işlemini yürütmek için hatalı durumda idi.
    1354 Bu işleme sadece Ana Etki Alanı Denetleyicisi için izin verilmiş.
    1355 Belirtilen etki alanı yok veya bağlantı kurulamadı.
    1356 Belirtilen etki alanı zaten var.
    1357 Sunucu başına etki alanı sayısı sınırını aşan bir istek yapıldı.
    1358 Diskteki çok zararlı bir ortam arızası veya veri yapısı bozulması nedeniyle istenen işlem tamamlanamıyor.
    1359 Bir iç hata oluştu.
    1360 Genel erişim türleri, genel olmayan türlere eşlenmiş olması gereken bir erişim maskesi içinde bulunuyorlar.
    1361 Güvenlik niteleyicisi doğru biçimde değil (mutlak veya kendine bağlı).
    1362 İstenen eylem, sadece oturum açma işlemleri ile kullanılmak üzere sınırlı. Arama işlemi, bir oturum açma işlemi olarak kayıtlı değil.
    1363 Halen kullanımda olan bir kimlik ile yeni bir oturum başlatılamıyor.
    1364 Belirtilen kimlik doğrulama paketi bilinmiyor.
    1365 Oturum, istenen işlemle tutarlı bir durumda değil.
    1366 Oturum kimliği halen kullanımda.
    1367 Oturum açma isteği, geçersiz bir oturum açma türü değeri içerdi.
    1368 Adlandırılmış kanal, veri bu kanaldan okununcaya kadar özellikleri alınamıyor.
    1369 Kayıt defteri alt ağacının hareket durumu, istenen işlem ile uyumsuz.
    1370 Bir iç güvenlik veritabanı bozukluğu ile karşılaşıldı.
    1371 Hazır hesaplarda bu işlem gerçekleştirilemez.
    1372 Bu işlem hazırdaki özel grup üzerinde yürütülemez.
    1373 Bu işlem hazırdaki özel kullanıcı üzerinde yürütülemez.
    1374 Grup halen kullanıcının ana grubu olduğu için, kullanıcı, gruptan çıkarılamaz.
    1375 Belirteç zaten bir birincil belirteç olarak kullanımda.
    1376 Belirtilen yerel grup yok.
    1377 Belirtilen hesap adı yerel grubun bir üyesi değil.
    1378 Belirtilen hesap adı zaten yerel grubun bir üyesi.
    1379 Belirtilen yerel grup halen var.
    1380 Oturum açma hatası: Kullanıcıya bu bilgisayarda istenen oturum açma türü sağlanmadı.
    1381 Bir tek sistem içinde saklanabilecek en fazla sayıda sır sayısı aşıldı.
    1382 Bir sırrın uzunluğu, izin verilen en büyük uzunluğu aşıyor.
    1383 Yerel güvenlik yetki veritabanı, bir iç tutarsızlık içeriyor.
    1384 Bir oturum açma denemesi sırasında, kullanıcının güvenlik içeriği çok fazla güvenlik kimliği biriktirdi.
    1385 Oturum açma hatası: Kullanıcıya bu bilgisayarda istenen oturum açma türü sağlanmadı.
    1386 Bir kullanıcı parolasını değiştirmek için, çapraz şifreli parola gerekli.
    1387 Bir üye yerel gruba eklenemiyor veya gruptan çıkarılamıyor çünkü üye yok.
    1388 Üye yanlış kullanıcı hesabı türüne sahip olduğundan yerel gruba yeni bir üye eklenemedi.
    1389 Çok fazla güvenlik kimliği belirtildi.
    1390 Bu kullanıcı parolasını değiştirmek için, çapraz şifreli parola gerekli.
    1391 Bir ACL'nin devralınabilen bileşenler içerdiğini belirtir
    1392 Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda.
    1393 Disk yapısı bozuk ve okunamaz durumda.
    1394 Belirtilen oturum için kullanıcı oturum anahtarı yok.
    1395 Erişilmekte olan hizmet belirli sayıda bağlantı için lisans edilmiş. Hizmetin kabul edebileceği kadar bağlantı bulunduğundan hizmete şu anda başka bağlantı yapılamaz.
    1396 Oturum Açma Hatası: Hedef hesap adı doğru değil.
    1397 Karşılıklı kimlik doğrulama başarısız oldu. Sunucunun etki alanı denetleyicisindeki parolası güncel değil.
    1398 İstemci ve sunucu arasında bir zaman ve/veya tarih farkı var.
    1399 Bu işlem geçerli etki alanında gerçekleştirilemez.
    1400 Geçersiz pencere işleci.
    1401 Geçersiz menü işleci.
    1402 Geçersiz imleç işleci.
    1403 Geçersiz hızlandırma tablosu işleci.
    1404 Geçersiz kanca işleci.
    1405 Çoklu pencere konumu yapısına geçersiz işleç.
    1406 Üst düzey alt pencere oluşturulamadı.
    1407 Pencere sınıfı bulunamadı.
    1408 Geçersiz pencere; bir başka iş parçacığına ait.
    1409 Kısayol tuşu halen kayıtlı.
    1410 Sınıf zaten var.
    1411 Sınıf yok.
    1412 Sınıfın hala açık pencereleri var.
    1413 Geçersiz dizin.
    1414 Geçersiz simge işleci.
    1415 Özel DIALOG penceresi sözcükleri kullanılıyor.
    1416 Liste kutusu tanımlayıcısı bulunamadı.
    1417 Joker karakterleri bulunamadı.
    1418 İş parçacığının açık panosu yok.
    1419 Kısayol tuşu kayıtlı değil.
    1420 Pencere geçerli bir iletişim penceresi değil.
    1421 Denetim kimliği bulunamadı.
    1422 Bir düzenleme denetimi olmadığından açılır liste kutusu için geçersiz ileti.
    1423 Pencere bir açılır liste kutusu değil.
    1424 Yükseklik 256'dan az olmalıdır.
    1425 Geçersiz aygıt içerik (DC) işleci.
    1426 Geçersiz kanca işlem türü.
    1427 Geçersiz kanca işlemi.
    1428 Bir modül işleci olmadan yerel olmayan kanca ayarlanamaz.
    1429 Bu kanca işlemi sadece genel olarak ayarlanabilir.
    1430 Günlük kancası yordamı zaten yüklü.
    1431 Kanca işlemi yüklenmemiş.
    1432 Tek seçimli liste kutusu için geçersiz ileti.
    1433 LB_SETCOUNT iletisi sabit olmayan bir liste kutusuna gönderildi.
    1434 Bu liste kutusu, sekme duraklarını desteklemiyor.
    1435 Başka bir iş parçacığı tarafından oluşturulan nesne yok edilemez.
    1436 Alt pencerelerin menüleri olamaz.
    1437 Pencerenin bir sistem menüsü yok.
    1438 Geçersiz ileti kutusu stili.
    1439 Geçersiz sistem (SPI_*) parametresi.
    1440 Ekran zaten kilitlenmiş.
    1441 Çok pencereli konum yapısındaki tüm pencere işleçleri aynı ana öğeye sahip olmalıdırlar.
    1442 Pencere bir alt pencere değil.
    1443 Geçersiz GW_* komutu.
    1444 Geçersiz iş parçacığı tanımlayıcısı.
    1445 Çok belgeli arabirim (MDI) penceresi olmayan bir pencereden bir ileti işlenemez.
    1446 Açılır menü zaten etkin.
    1447 Pencerenin kaydırma çubukları yok.
    1448 Kaydırma çubuğunun aralığı MAXLONG değerinden fazla olamaz.
    1449 Belirtilen yolla pencere gösterilemez veya kaldırılamaz.
    1450 İstenen hizmeti tamamlamak için yeterli sistem kaynağı yok.
    1451 İstenen hizmeti tamamlamak için yeterli sistem kaynağı yok.
    1452 İstenen hizmeti tamamlamak için yeterli sistem kaynağı yok.
    1453 İstenen hizmeti tamamlamak için yeterli bilgi yok.
    1454 İstenen hizmeti tamamlamak için yeterli bilgi yok.
    1455 Bu işlemin tamamlanması için disk belleği dosyası çok küçük.
    1456 Bir menü öğesi bulunamadı.
    1457 Geçersiz klavye düzeni işleci.
    1458 Kanca türüne izin verilmiyor.
    1459 Bu işlem bir etkileşimli pencere istasyonu gerektiriyor.
    1460 Zaman aşımı süresi sona erdiğinden bu işlem geri çevrildi.
    1461 Geçersiz monitör işleci.
    1500 Olay günlüğü dosyası bozulmuş.
    1501 Olay günlüğü dosyası açılamadı bu nedenle olay günlüğü tutma hizmeti başlatılmadı.
    1502 Olay günlüğü dosyası dolu.
    1503 Olay günlüğü dosyası okumalar arasında değişti.
    1601 Windows Installer Hizmeti'ne erişilemedi. Bu, Windows güvenli modda çalışıyorsa veya Windows Installer düzgün şekilde kurulmamışsa ortaya çıkar. Yardım için destek sorumlunuza başvurun.
    1602 Kullanıcı yüklemeyi iptal etti.
    1603 Yükleme sırasında önemli hata.
    1604 Yükleme askıya alındı, tamamlanmadı.
    1605 Bu eylem yalnızca şu anda yüklü ürünler için geçerlidir.
    1606 Özellik kimliği kayıtlı değil.
    1607 Bileşen kimliği kayıtlı değil.
    1608 Bilinmeyen özellik.
    1609 İşleç geçersiz bir durumda.
    1610 Bu ürün için yapılandırma verisi bozuk. Destek personeline başvurun.
    1611 Bileşen niteleyicisi yok.
    1612 Bu ürün için yükleme kaynağı kullanılabilir değil. Kaynağın olduğunu ve erişebildiğinizi doğrulayın.
    1613 Bu yükleme paketi Windows Yükleyicisi hizmeti tarafından yüklenemez. Windows Yükleyicisi hizmetinin daha yeni bir sürümünü içeren bir Windows service pack yüklemelisiniz.
    1614 Ürün kaldırıldı.
    1615 SQL sorgusu sözdizimi geçersiz veya desteklenmiyor.
    1616 Kayıt alanı yok.
    1617 Aygıt kaldırıldı.
    1618 Başka bir yükleme zaten sürüyor. Bu yüklemeye devam etmeden önce diğer yüklemeyi tamamlayın.
    1619 Bu yükleme paketi açılamadı. Paketin olduğunu ve erişebildiğinizi doğrulayın veya bunun geçerli bir Windows Yükleyici paketi olduğunu doğrulamak için uygulama satıcısına başvurun.
    1620 Bu yükleme paketi açılamadı. Bunun geçerli bir Windows Yükleyici paketi olduğunu doğrulamak için uygulama satıcısına başvurun.
    1621 Windows Yükleyici hizmeti kullanıcı arabirimi başlatılırken bir hata oluştu. Destek personeline başvurun.
    1622 Yükleme günlüğü dosyası açılırken bir hata oluştu. Belirtilen günlük dosyası konumunun olduğunu ve yazabildiğinizi doğrulayın.
    1623 Bu yükleme paketinin dili sisteminizce desteklenmiyor.
    1624 Dönüşümler uygulanırken hata oluştu. Belirtilen dönüşüm yollarının geçerli olduğunu doğrulayın.
    1625 Bu yükleme, sistem ilkesi tarafından yasaklanmış. Sistem yöneticinize başvurun.
    1626 İşlev çalıştırılamadı.
    1627 İşlev, çalışma sırasında başarısız oldu.
    1628 Geçersiz veya bilinmeyen tablo belirtildi.
    1629 Sağlanan veri yanlış türde.
    1630 Bu tür veri desteklenmiyor.
    1631 Windows Yükleyici hizmeti başlatılamadı. Destek personelinize başvurun.
    1632 Temp klasörü dolu olan veya erişilemeyen bir sürücüde bulunuyor. Diskte boş alan açın veya Temp klasörüne yazma izniniz olduğundan emin olun.
    1633 Bu yükleme paketi bu işlemci türü tarafından desteklenmiyor. Ürün satıcınıza başvurun.
    1634 Bileşen bu bilgisayarda kullanılmıyor.
    1635 Bu düzeltme paketi açılamadı. Düzeltme paketinin olduğunu ve erişebildiğinizi doğrulayın veya bunun geçerli bir Windows Yükleyici düzeltme paketi olduğunu doğrulamak için uygulama satıcınıza başvurun.
    1636 Bu düzeltme paketi açılamadı. Bunun geçerli bir Windows Yükleyici düzeltme paketi olduğunu doğrulamak için uygulama satıcınıza başvurun.
    1637 Bu düzeltme paketi Windows yükleyici hizmeti tarafından işlenemiyor. Windows Yükleyici hizmetinin daha yeni bir sürümünü içeren bir Windows service pack yüklemelisiniz.
    1638 Bu ürünün başka bir sürümü zaten yüklü. Bu sürümün yüklenmesine devam edilemiyor. Bu ürünün varolan sürümünü yapılandırmak veya kaldırmak için Denetim Masası'nda Program Ekle/Kaldır'ı kullanın.
    1639 Geçersiz komut satırı parametresi. Ayrıntılı komut satırı yardım için Windows Yükleyici SDK'ya başvurun.
    1640 Terminal hizmetleri uzaktan oturumu sırasında yalnızca yöneticiler sunucu yazılımı ekleyebilir, kaldırabilir veya yapılandırabilir. Sunucuda yazılım yüklemek veya yapılandırmak istiyorsanız ağ yöneticinize başvurun.
    1641 İstenen işlem başarıyla tamamlandı. Değişikliklerin etkili olabilmesi için sistem yeniden başlatılacak.
    1642 Yükseltme düzeltmesi Windows Yükleyici hizmeti tarafından yüklenemiyor çünkü yükseltilecek program eksik olabilir veya yükseltme düzeltmesi programın farklı bir sürümünü güncelleştirebilir. Yükseltilecek programın bilgisayarınızda olduğunu ve doğru yüksel
    1643 Yazılım kısıtlama ilkesi, düzeltme eki paketine izin vermiyor.
    1644 Yazılım kısıtlama ilkesi, bir veya daha fazla özelleştirmeye izin vermiyor.
    1700 Dize bağlaması geçersiz.
    1701 Bağlama işleci doğru türde değil.
    1702 Bağlama işleci geçersiz.
    1703 RPC iletişim kuralı sıralaması desteklenmiyor.
    1704 RPC iletişim kuralı sıralaması geçersiz.
    1705 Dize evrensel benzersiz tanımlayıcı (UUID) geçersiz.
    1706 Son nokta biçimi geçersiz.
    1707 Ağ adresi geçersiz.
    1708 Hiçbir son nokta bulunamadı.
    1709 Zaman aşımı değeri geçersiz.
    1710 Nesne evrensel fark tanıtıcısı (UUID) bulunamadı.
    1711 Nesne evrensel fark tanıtıcısı (UUID) zaten kaydedilmiş.
    1712 Tür evrensel fark tanıtıcısı (UUID) zaten kaydedilmiş.
    1713 RPC sunucusu zaten dinliyor.
    1714 Kaydedilmiş hiçbir iletişim kuralı sıralaması yok
    1715 RPC sunucusu dinlemiyor.
    1716 Yönetici türü bilinmiyor.
    1717 Arabirim bilinmiyor.
    1718 Hiçbir bağlama yok.
    1719 Hiçbir iletişim kuralı sıralaması yok.
    1720 Son nokta oluşturulamıyor.
    1721 Bu işlemi tamamlamak için kullanılabilecek yeterli kaynak yok.
    1722 RPC sunucusu kullanılamıyor.
    1723 RPC sunucusu bu işlemi tamamlayamayacak kadar yoğun.
    1724 Ağ seçenekleri geçersiz.
    1725 Bu iş parçacığında etkin bir uzaktan yordam yok.
    1726 Uzaktan işlem çağrısı başarısız.
    1727 Uzaktan işlem çağrısı başarısız oldu ve çalışmadı.
    1728 Bir uzaktan işlem çağrısı (RPC) iletişim kuralı hatası oluştu.
    1730 Aktarım sözdizimi RPC sunucusu tarafından desteklenmiyor.
    1732 Evrensel fark tanıtıcısı (UUID) türü desteklenmiyor.
    1733 Etiket geçersiz.
    1734 Dizi sınırları geçersiz.
    1735 Bağlama bir öğe adı içermiyor.
    1736 Ad sözdizimi geçersiz.
    1737 Ad sözdizimi desteklenmiyor.
    1739 Bir evrensel fark tanıtıcısı (UUID) üretmek için kullanılabilecek hiçbir ağ adresi yok.
    1740 Son nokta iki tane.
    1741 Kimlik doğrulama türü bilinmiyor.
    1742 En fazla çağrı sayısı çok küçük.
    1743 Dize çok uzun.
    1744 RPC iletişim kuralı sıralaması bulunamadı.
    1745 Yordam numarası aralık dışında.
    1746 Bağlama, hiçbir kimlik denetimi bilgisi içermiyor.
    1747 Kimlik doğrulama hizmeti bilinmiyor.
    1748 Kimlik doğrulaması düzeyi bilinmiyor.
    1749 Güvenlik içeriği geçersiz.
    1750 Yetkilendirme hizmeti bilinmiyor.
    1751 Girdi geçersiz.
    1752 Sunucu son nokta işlemi gerçekleştiremiyor.
    1753 Son nokta eşleştiricisinden kullanılabilecek başka hiçbir son nokta yok.
    1754 Hiçbir arabirim verilmedi.
    1755 Girdi adı eksik.
    1756 Sürüm seçeneği geçersiz.
    1757 Daha başka üye yok.
    1758 Verilmeyecek hiçbir şey yok.
    1759 Arabirim bulunamadı.
    1760 Girdi zaten var.
    1761 Girdi bulunamadı.
    1762 Ad hizmeti kullanılamıyor.
    1763 Ağ adresi ailesi geçersiz.
    1764 İstenen işlem desteklenmiyor.
    1765 Taklit etme için kullanılabilecek hiçbir güvenlik içeriği yok.
    1766 Uzaktaki bir işlem çağrısında bir iç hata oluştu (RPC).
    1767 RPC sunucusu bir tamsayıyı sıfıra bölmeye kalkıştı.
    1768 RPC sunucusunda bir adresleme hatası oluştu.
    1769 RPC sunucusundaki bir kayan noktalı işlem bir sıfıra bölmeye yol açtı.
    1770 RPC sunucusunda bir kayan nokta yetersizliği oluştu.
    1771 RPC sunucusunda bir kayan nokta taşması oluştu.
    1772 Otomatik işleçlerin bağlanması için kullanılabilen RPC sunucularının listesi tükendi.
    1773 Karakter çevirme tablosunun dosyası açılamıyor.
    1774 Karakter çevirme tablosunu içeren dosyada 512 bayttan daha azı var.
    1775 Bir uzaktan yordam çağrısı sırasında istemciden sunucuya boş bir içerik işleci geçildi.
    1777 Uzaktan bir yordam çağrısı sırasında içerik işleci değişti.
    1778 Bir uzaktan yordam çağrısına geçilen bağlama işleçleri uyuşmuyor.
    1779 Saplama, uzaktaki işlem çağrısı işlecini alamadı.
    1780 Saplamaya boş bir başvuru işaretçisi geçildi.
    1781 Sayma değeri aralık dışında.
    1782 Bayt sayısı çok küçük.
    1783 Saptama geçersiz veri aldı.
    1784 Sağlanan kullanıcı arabelleği istenen işlem için geçerli değil.
    1785 Disk ortamı tanınamıyor. Biçimlenmemiş olabilir.
    1786 İş istasyonu bir güven gizliliğine sahip değil.
    1787 Windows NT Sunucusu üstündeki SAM veritabanı, bu iş istasyonu güven ilişkisi için bir bilgisayar hesabına sahip değil.
    1788 Birinci etki alanı ile güvenli etki alanı arasındaki güven ilişkisi başarısız.
    1789 Bu iş istasyonu ile birinci etki alanı arasındaki güven ilişkisi başarısız.
    1790 Ağ oturumu açma başarısız.


    -------------------------------------------------------------------------------------

    Windows XP Boot Problemlerine Çözümler

     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular


    XP nin başlatılması 11 evreden oluşuyor. Vista’da ise sadece 8 evre yeterli oluyor. Yinede her ikisi de Saturn-V Raketinin başlatılmasından (3 evre) daha karmaşık. Windows’un başlatılması esnasında nerelerde gecikmeler ve problemler oluşabileceğine ve bunların çözümlerine bakalım.
    PC’niz başlatılamıyor yada ancak çok yavaş başlatılabiliyor? Windows XP’nin onbir başlangıç evresinde size adım adım rehberlik edeceğiz. Bilgisayarınızın tam anlamıyla ne yaptığını size göstereceğiz ve bir sorun olur olmaz bu soruna en uygun çözümü size sunacağız.


    Windows’unuz bir türlü tam bir başlangıç yapamıyorsa, bilgisayarınızı XP yada Vista-Başlangıç CD/DVD sinden başlatın. İçinde kurtarma seçeneğinin de bulunduğu bir menü ekrana gelecektir. Sonra Windows unuzu tekrar başlatabilirsiniz.
    BIOS MBR’yi denetler ve başlangıç adımlarını başlatır.

    Hata iletisi:

    Erişim engellendi. “Bu taşıyıcıdan okunamıyor” iletisi ekranda görünür.

    Çözüm:

    MBR’i yeniden yazılması: XP-Kurtarma konsolunu açın ve orada “fixmbr” komutunu girin.

    —————————-

    Gerekli olan tüm başlangıç dosyalarının mevcut olup olmadıklarını kotrol eder.

    Hata iletisi:

    Yerel disk tanınmadı: BIOS “Yerel disk bulunamadı” iletisinı yollar.

    Çözüm:

    Testdisk ile kurtarma: Bir Açık-Kaynak Program olan TestDisk’i yükleyin ve »Fix Partition Table”veya »Recover Deleted Partition”i seçin.

    Hemen indir: TestDisk
    http://download.chip.eu/tr/download_tr_166022.html

    —————————-

    PBR ntldr.exe dosyasını başlatır. Bu dosyada daha sonra Başlangıç yöneticisi boot.ini’yi yükler.

    Hata iletisi:

    Eksik dosya: Hata çıktısı “ntldr dosyası eksik”.

    Çözüm:

    Kurtarma konsolunda fixboot c: komutunu girin. Sonra ntloader’ı Başlangıç-CD sinden sabit diske kopyalayın.

    Örnek:
    copy d:i386ntdetect.com c:

    —————————-

    boot.ini dosyası başlangıç seçeneklerini gösterir. Kullanıcı, bu seçenekler arasından Windows XP’yi seçer.

    Hata iletisi:

    Hata çıktısı “boot.ini dosyası eksik”.

    Çözüm:

    Boot kaydını onarmak zorundasınız. Bunun için kurtarma konsolunda bootcfg /rebuild komutunu girin.

    —————————-

    Yüklenmiş tüm donanım parçalarının denetlenmesi.

    Hata iletisi:

    Bilgisayarın bir hata raporu verip,tepkisiz hale gelmesi. Ekranda ntdetect dosyası bulunamadı yada DISK I/O Error…NTDETECT benzeri bir ileti görüyorsunuz.

    Çözüm:

    Dosyayı geri kopyalayın. Kurtarma konsolunda ntdetect.com dosyasını
    copy d:i386ntdetect.com c: komutunu girerek XP-Başlangıç CD’sinden sabit diske kopyalayın.

    —————————-





    Windows çekirdeği ve donanım desteği yüklenir.

    Hata iletisi:

    Bilgisayarın mavi bir ekran göstererek kitlenmesi: Bilgisayarın başlatılması “çekirdek hatası”(kernel error) ile yani mavi bir ekran ile yarıda kesilir.

    Çözüm:

    XP-Yerel diskini onarın. Bilgisayarınızı XP-Başlangıç-CD si ile başlatın ve “Mevcut Windows yerel disk kurtarma” yı seçin. Eğer bu girişiminiz başarısızlığa uğrarsa size yardım edecek tek yol Windows’u yeniden yüklemeniz olacaktır.

    —————————-

    XP gerekli tüm aygıt sürücülerini yükler ve bunları kayıt defterine “aktif” olarak geçirir.

    Hata iletisi:

    Bilgisayarın mavi bir ekran göstererek kitlenmesi: Mavi ekranda hata iletisi olarak “IRQ_LESS_OR_EQUAL” alırsınız.

    Çözüm:

    Bilgisayarı ‚Güvenli Mod’da başlatmak: Windows’ u güvenli modda başlatın ve bozuk sürücüleri silin. Eğer bunun bir yardımı olmazsa, o zaman bu sürücüye ait donanım parçalarının da sistemden çıkarılması gerekmektedir.

    —————————-

    Smss.exe, winlogon.exe, lsass.exe ve services.exe hizmetleri başlatılır.

    Hata iletisi:

    Dolu gibi yağan mavi ekranlar: Mavi ekranlarla dolu sistem kilitlenmeleri yada tuhaf hata iletileri, arada sırada takılan Windows.

    Çözüm:

    Sisteme virüs taraması yapın. Büyük olasılıkla bir truva atının kurbanı oldunuz. Bilgisayarınızı güvenli modda başlatın ve bu zararlıyı yok edin. Masaüstünüze kadar gelemiyorsanız XP’yi Başlangıç-CD’ sinin yardımı ile kurtarın.

    —————————-

    Masaüstü, ikonlar ve diğer birlikte başlatılan programlar yüklenir. Sonrasında ise Windows kullanıma hazırdır.

    Hata iletisi:

    Her çeşit hata, takılıp kalmalar, kilitlenmeler, mavi ekranlar…

    Çözüm:

    Sistemi tam anlamı ile gözden geçirin. Msconfig ile tüm otomatik olarak başlatılan programları denetleyin, virüs tarayıcı kullanın. Gerekirse problem güvenli modda ortadan kaldırılabilir.
    Alıntıdır



  • Yararli konular ellerine sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kénan

    Yararli konular ellerine sağlık
    Tşkrler paylaşım için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KENZOOvet

    Tşkrler paylaşım için.

    Alıntıları Göster
    Bilgisayardan Gelen Uyarı Sesleri ve Anlamları

    Hata Anlamı

    1- Sürekli Ses Güç kaynağı arızası
    2- Birçok kısa bip Anakart arızası
    3- 1 uzun Bellek tazelenmesinde hata
    4- 1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası
    5- 1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
    6- 1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası
    7- 2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
    8- 2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası
    9- 3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
    10- 4 kısa Timer hatası
    11- 5 kısa İşlemci hatası
    12- 6 kısa Klavye işlemcisi hatası
    13- 7 kısa İşlemci hatası
    14- 8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
    15- 9 kısa BIOS ROM hatası
    16- 10 kısa CMOS okuma/yazma hatası
    17- 11 kısa Tampon Bellek Hatası

    Gördüğünüz gibi bu bip sesleri hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

    1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

    2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

    3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

    5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.

    11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

    POST Mesajları

    Girişi ölümcül hata mesajlarından yaptık ama daha çok uyarı niteliğinde olan POST mesajları ile ortamı biraz yumuşatmayı ihmal etmiyoruz. Genel olarak açıklayıcı, birkaç kelimelik (biraz İngilizce ile) anlaşılabilir niteliktedirler. Ama can sıkmaya yetecek kadar ciddiye almak kaçınılmazdır. Bu mesajlar anakarta, BIOS’a, takılı olan donanıma, çipsete göre değişiklik gösterebilirler. Yine de belli başlı birkaç hata mesajıyla uygulanabilecek çözüm yollarını yazıyorum.

    BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

    CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

    CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

    Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

    Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

    Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkailir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

    Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvetle muhtemeldir.

    Bunlar POST hatalarının sadece belli başlı olanları. Sistem-spesifik olarak hata mesajları ile karşılaşabileceğinizi tekrar hatırlatmamda bir sakınca yok.
    alıntıdır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KENZOOvet

    Tşkrler paylaşım için.

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: EyLanxtiN

    Tşkrler paylaşım için.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    quote:

    Orjinalden alıntı: EyLanxtiN

    Tşkrler paylaşım için.



    Alıntıları Göster
    1-Sorun: Pc hoparlörlerinden kesik aralıklarla kalın bir beep sesi geliyorsa .
    1-Çözüm: RAM bellek takılı değildir.RAM belleklerde bozukluk olabilir.RAM bellek yuvaya oturmamıştır. RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edilip yerine oturmuşsa başka bir bellek ile değiştirmek sorunu çözecektir.
    2-Sorun: 8 kez kısa beep sesi geliyor.1 uzun 2 kısa beep sesi geliyor . 5 kısa beep sesi geliyor
    2-Çözüm: Bu hataların 3'ü de grafik kartı ile ilgilidir . Ana kartla grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir .Bu uyuşmazlık genelde video RAM den kaynaklanır. Başka bir grafik kartı deneyin.
    3-Sorun : 6 kez kısa beep sesi geliyor.
    3-Çözüm: Klavye işlemcisinde problem olabilir. Başka bir klavye deneyin.
    4-Sorun : Parity error (at hex ...........) System halted mesajı veriyor, (hex;hataya yol açan bellek biriminin 16'lı (hexadecimal)adresidir).
    4-Çözüm: Bellek okuma hatası olabilir.Üzerinde parity(eşlik biti)olmayan bir RAM modül kullanıyor olabilirsiniz bu durumda ,CMOS SETUP 'ta memory parity error check seçeneği açık (enable)olabilir.Bu seçeneği kapalı (disable)duruma getirerek ;yada üzerinde party olan RAM modülleri kullanın.
    5-Sorun : İki sabit disk bağlı ,system beklemeye başlıyor ve ardından C: drive error yada D: drive error hata mesajı veriyor.
    5-Çözüm: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumperlarında bir yanlışlık vardır.Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemini gidermenin yolu çoğunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa ,bu iki disk arasında bir problem var demektir.
    6-Sorun: Bilgisayar hiç komuta cevap vermiyor.
    6-Çözüm : Sabit diske gelen güç kablosu ters takılmıştır.Yada sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre vardır. Kabloları gözden geçirin. Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir.Vidaları gözden geçirin. Sabit disk bozuk olabilir.
    7-Sorun: Hiçbir şekilde iki disk bağlanamıyor.
    7-Çözüm: İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir.kontrol kartlarından gelen kabloda problem olabilir .Ya da kontrol kartı ikinci diski desteklemiyordur.başka bir kablo ve kontrol kartı deneyin.
    8-Sorun : Missing operation system hatası veriyor.
    8-Çözüm:Sabit disk parametreleri CMOS setup 'a yanlış girilmiştir. Eklerden yararlanarak düzeltin.Yada bu sabit disk başka bir bilgisayarda farklı CMOS değerleriyle formatlanmıştır. A:sürücüsünden açıp sabit diske sistem transferi yapın.

    9-Sorun : No fixed disks present . Hatası veriyor.
    9- Çözüm : FDISK komutu kullanıldı.Sistem sabit diski tanımıyor.CMOS sutup ve kablo bağlantılarını gözden geçirin.
    10-Sorun: Bilgisayarınız sorunsuz açıyor ancak DOS yükleme anında birden resetleniyor.
    10-Çözüm: Anakart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarında eksiklik olabilir. Örneğin 3v luk bir mikro işlemciyi 5v ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarını anakart kullanıcı kılavuzundan düzeltin.

    11-Sorun: CMOS setup ayarlarını yaptıktan sonra saklayıp bilgisayar yeniden açıldığında ayarların sıfırlanmış olması.
    11-Çözüm: Anakart üzerinde CMOS pilinde sorun vardır. Pil bozulmuş yada CMOS devresinde bir problem vardır.Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin.Birçok anakart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper vardır.Bu jumper yanlış konumda olabilir.Anakart durumunu gözden geçirin.
    12-Sorun: Ön paneldeki ışıklar yanıyor sabit diskin motoru çalışıyor güç kaynağı motoru çalışıyor bunlara rağmen ekran karanlık.
    12-Çözüm: Güç kaynağından anakarta voltaj gelmiyor olabilir.bağlantı uçlarını çıkararak voltaj değerlerini ölçün. Voltaj değeri normal ise ;
    I/O kartı, anakartla uyumlu olmayabilir. Mikro işlemci ayarları yanlış yapılmış olabilir. Anakartı gözden geçirin bozuk olabili
    13-Sorun: Güç kaynağından çok ince bir ''zzz'' sesi geliyor. Fan bir an dönüp duruyor.
    13-Çözüm: Anakartın, kasaya oturduğu noktada bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.
    14-Sorun: Sistemde kısa devre var .
    14-Çözüm:
    " Anakarta gelen besleme kablolarını çıkarın.
    " Sabit disk ve disket kablolarını çıkarın.
    " Sabit disk ve disket sürücüye I/O kartından gelen bilgi kablolarını çıkarın.
    " I/O kartını çıkarın.
    " Grafik kartını çıkarın.
    Bu adımları her denedi ginizde bilgisayarı yeniden açın.sorunun çözüldüğü adımda durun.
    15-Sorun: Sabit diskten rahatsız edici bir ses geliyor.
    15-Çözüm: Güç kaynağından gelen power kablosunu değiştirin. I/O kartından gelen bilgi kablosunu çıkarın. Sabit dikin motoru ile ilgili sorunu olabilir.

    16-Sorun: Disket sürücünün ışığı devamlı yanıyor.
    16-Çözüm: Disket sürücü bilgi kablosu ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin.Bilgi kablosunun kıvırcık ucu her zaman A sürücüsüne takılmalıdır.
    17-Sorun: Disket sürücü disketi okumuyor yada hatalı okuyor.
    17-Çözüm: Disket sürücü CMOS setup'dan yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44yerine 720 tanımlanmış olabilir. Disket sürücünün kablosu arızalı olabilir. I/O kartının disket sürücü arabirimi bozuk olabilir.kontrol edin. Disket bozuk yada formatsız olabilir.başka bir disket deneyin.
    18-Sorun: Bilgisayar çok ağır çalışıyor.
    18-Çözüm: Bilgisayarınızın kaç mhz de çalıştığını Landmark Test Speed Version 2.0 proğramı yardımıyla test edin. TURBO anahtarını ve kablosunu gözden geçirin. Mikroişlemci hızı anakartın saat hızına uygun olmayabilir anakartın kullanma kılavuzunu gözden geçirin.
    19-Sorun: Bilgisayar ''C:\>''durumunda iken çakılıyor (kilitleniyor). Numlock tuşu,numlock ışığının durumunu değiştirmiyor.
    19-Çözüm: Böyle durumlarda genellikle bilgisayarın resetlenmesi gerekir. Sorun CMOS ayarında olabilir.CMOS setup'a girerek Load Bios Defaults seçeneğini işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil değildir.
    Bu sorun sabit disk üzerinde bed(bozuk)sektöre de neden olabilir.CHKDSK komutunu kullanarak disketteki bozukluğu görüntüleyin.

    20-Sorun Bilgisayarınız az bellek sayıyor.
    20-Çözüm: Bu genellikle bir sorun değildir. Gölge ram kullanımından kaynaklanmaktadır.Gölge ram kullanımı,genişletilmiş belleğin bir kısmının BIOS RAM ve Video BIOS 'tan gelen veriler için ayrılmasıdır.Bu nedenle gölge RAM ;bir RAM kaybına neden olmaktadır.
    Bazı CMOS setup'lar gölge RAM seçeneğini kapatmaya izin vermektedir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    1-Sorun: Pc hoparlörlerinden kesik aralıklarla kalın bir beep sesi geliyorsa .
    1-Çözüm: RAM bellek takılı değildir.RAM belleklerde bozukluk olabilir.RAM bellek yuvaya oturmamıştır. RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edilip yerine oturmuşsa başka bir bellek ile değiştirmek sorunu çözecektir.
    2-Sorun: 8 kez kısa beep sesi geliyor.1 uzun 2 kısa beep sesi geliyor . 5 kısa beep sesi geliyor
    2-Çözüm: Bu hataların 3'ü de grafik kartı ile ilgilidir . Ana kartla grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir .Bu uyuşmazlık genelde video RAM den kaynaklanır. Başka bir grafik kartı deneyin.
    3-Sorun : 6 kez kısa beep sesi geliyor.
    3-Çözüm: Klavye işlemcisinde problem olabilir. Başka bir klavye deneyin.
    4-Sorun : Parity error (at hex ...........) System halted mesajı veriyor, (hex;hataya yol açan bellek biriminin 16'lı (hexadecimal)adresidir).
    4-Çözüm: Bellek okuma hatası olabilir.Üzerinde parity(eşlik biti)olmayan bir RAM modül kullanıyor olabilirsiniz bu durumda ,CMOS SETUP 'ta memory parity error check seçeneği açık (enable)olabilir.Bu seçeneği kapalı (disable)duruma getirerek ;yada üzerinde party olan RAM modülleri kullanın.
    5-Sorun : İki sabit disk bağlı ,system beklemeye başlıyor ve ardından C: drive error yada D: drive error hata mesajı veriyor.
    5-Çözüm: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumperlarında bir yanlışlık vardır.Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemini gidermenin yolu çoğunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa ,bu iki disk arasında bir problem var demektir.
    6-Sorun: Bilgisayar hiç komuta cevap vermiyor.
    6-Çözüm : Sabit diske gelen güç kablosu ters takılmıştır.Yada sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre vardır. Kabloları gözden geçirin. Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir.Vidaları gözden geçirin. Sabit disk bozuk olabilir.
    7-Sorun: Hiçbir şekilde iki disk bağlanamıyor.
    7-Çözüm: İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir.kontrol kartlarından gelen kabloda problem olabilir .Ya da kontrol kartı ikinci diski desteklemiyordur.başka bir kablo ve kontrol kartı deneyin.
    8-Sorun : Missing operation system hatası veriyor.
    8-Çözüm:Sabit disk parametreleri CMOS setup 'a yanlış girilmiştir. Eklerden yararlanarak düzeltin.Yada bu sabit disk başka bir bilgisayarda farklı CMOS değerleriyle formatlanmıştır. A:sürücüsünden açıp sabit diske sistem transferi yapın.

    9-Sorun : No fixed disks present . Hatası veriyor.
    9- Çözüm : FDISK komutu kullanıldı.Sistem sabit diski tanımıyor.CMOS sutup ve kablo bağlantılarını gözden geçirin.
    10-Sorun: Bilgisayarınız sorunsuz açıyor ancak DOS yükleme anında birden resetleniyor.
    10-Çözüm: Anakart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarında eksiklik olabilir. Örneğin 3v luk bir mikro işlemciyi 5v ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarını anakart kullanıcı kılavuzundan düzeltin.

    11-Sorun: CMOS setup ayarlarını yaptıktan sonra saklayıp bilgisayar yeniden açıldığında ayarların sıfırlanmış olması.
    11-Çözüm: Anakart üzerinde CMOS pilinde sorun vardır. Pil bozulmuş yada CMOS devresinde bir problem vardır.Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin.Birçok anakart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper vardır.Bu jumper yanlış konumda olabilir.Anakart durumunu gözden geçirin.
    12-Sorun: Ön paneldeki ışıklar yanıyor sabit diskin motoru çalışıyor güç kaynağı motoru çalışıyor bunlara rağmen ekran karanlık.
    12-Çözüm: Güç kaynağından anakarta voltaj gelmiyor olabilir.bağlantı uçlarını çıkararak voltaj değerlerini ölçün. Voltaj değeri normal ise ;
    I/O kartı, anakartla uyumlu olmayabilir. Mikro işlemci ayarları yanlış yapılmış olabilir. Anakartı gözden geçirin bozuk olabili
    13-Sorun: Güç kaynağından çok ince bir ''zzz'' sesi geliyor. Fan bir an dönüp duruyor.
    13-Çözüm: Anakartın, kasaya oturduğu noktada bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.
    14-Sorun: Sistemde kısa devre var .
    14-Çözüm:
    " Anakarta gelen besleme kablolarını çıkarın.
    " Sabit disk ve disket kablolarını çıkarın.
    " Sabit disk ve disket sürücüye I/O kartından gelen bilgi kablolarını çıkarın.
    " I/O kartını çıkarın.
    " Grafik kartını çıkarın.
    Bu adımları her denedi ginizde bilgisayarı yeniden açın.sorunun çözüldüğü adımda durun.
    15-Sorun: Sabit diskten rahatsız edici bir ses geliyor.
    15-Çözüm: Güç kaynağından gelen power kablosunu değiştirin. I/O kartından gelen bilgi kablosunu çıkarın. Sabit dikin motoru ile ilgili sorunu olabilir.

    16-Sorun: Disket sürücünün ışığı devamlı yanıyor.
    16-Çözüm: Disket sürücü bilgi kablosu ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin.Bilgi kablosunun kıvırcık ucu her zaman A sürücüsüne takılmalıdır.
    17-Sorun: Disket sürücü disketi okumuyor yada hatalı okuyor.
    17-Çözüm: Disket sürücü CMOS setup'dan yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44yerine 720 tanımlanmış olabilir. Disket sürücünün kablosu arızalı olabilir. I/O kartının disket sürücü arabirimi bozuk olabilir.kontrol edin. Disket bozuk yada formatsız olabilir.başka bir disket deneyin.
    18-Sorun: Bilgisayar çok ağır çalışıyor.
    18-Çözüm: Bilgisayarınızın kaç mhz de çalıştığını Landmark Test Speed Version 2.0 proğramı yardımıyla test edin. TURBO anahtarını ve kablosunu gözden geçirin. Mikroişlemci hızı anakartın saat hızına uygun olmayabilir anakartın kullanma kılavuzunu gözden geçirin.
    19-Sorun: Bilgisayar ''C:\>''durumunda iken çakılıyor (kilitleniyor). Numlock tuşu,numlock ışığının durumunu değiştirmiyor.
    19-Çözüm: Böyle durumlarda genellikle bilgisayarın resetlenmesi gerekir. Sorun CMOS ayarında olabilir.CMOS setup'a girerek Load Bios Defaults seçeneğini işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil değildir.
    Bu sorun sabit disk üzerinde bed(bozuk)sektöre de neden olabilir.CHKDSK komutunu kullanarak disketteki bozukluğu görüntüleyin.

    20-Sorun Bilgisayarınız az bellek sayıyor.
    20-Çözüm: Bu genellikle bir sorun değildir. Gölge ram kullanımından kaynaklanmaktadır.Gölge ram kullanımı,genişletilmiş belleğin bir kısmının BIOS RAM ve Video BIOS 'tan gelen veriler için ayrılmasıdır.Bu nedenle gölge RAM ;bir RAM kaybına neden olmaktadır.
    Bazı CMOS setup'lar gölge RAM seçeneğini kapatmaya izin vermektedir.


    Alıntıları Göster
    1) EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜMDE 640X480 VE 256 RENKTEN BAŞKA SEÇENEK GÖREMİYORUM.
    Windows ekran kartınızı tanımadığında ya da yanlış sürücü yüklendiğinde otomatik olarak varsayılan VGA sürücünü yükler ve size başka görüntü seçeneği sunmaz. Bu problemi çözmek için ekran kartınızın güncel sürücüsünü yüklemelisiniz. Masaüstüne sağ tıklayın ve Özelliklere girin Ayarlara sol tıklayıp ‘Gelişmiş’ seçeneğine tekrar sol tıklayın. Adapteri’ işaretleyip Değiştire sol tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda Disketi Varı seçin. Daha sonra ‘Araştır’ diyerek Windows’a ekran kartının sürücüsünün olduğu yeri gösterin. Böylece ekran kartınız gerçek sürücüleri ile yüklenecek ve başka çözünürlük ve renk seçeneklerine sahip olacaksınız.

    2) WİNDOWS AÇILDIĞINDA EKRANDA DİKEY VEYA YATAY ÇİZGİLER OLUŞUYOR VE HİÇ BİR ŞEY OKUNMUYOR YA DA GÖRÜLMÜYOR.
    Ekran kartınızın ayarlarında monitörünüzün desteklediği maksimum tarama değeri (refresh rate) üzerinde bir seçenek işaretlenmiş. Düzeltmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Güvenli Kipte açın. Görüntü Seçeneklerinden Ayarlara oradan da Adapter’a girin. Ekran çözünürlüğünde 60 Hz’i seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows doğru olarak açılacaktır. Eğer 60 Hz size yetmiyorsa veya daha yüksek bir çözünürlüğe çıkmak istiyorsanız bu ayarı daha sonra değiştirebilirsiniz

    3) AGP BİR EKRAN KARTI ALDIM ANCAK PCI SLOTUNA GİRMİYOR.
    AGP ekran kartları sadece AGP ekran kartlarını destekleyen anakartlar da çalışır. Eğer ki AGP ekran kartı aldıysanız ve anakartınız eski ve AGP slotu yoksa çalıştırmak için anakartınızı da değiştirmeniz gerekecektir.

    4) EKRAN KORUYUCUM DEVREYE GİRDİKTEN VE WİNDOWS BİLGİSAYARI ASKIYA ALDIKTAN SONRA FAREMİ HAREKET ETTİRİYORUM KLAVYEDE BİR TUŞA BASIYORUM AMA MAKİNEM AÇILMIYOR.
    BIOS ayarlarında Power saving bölümünde Event Tımer seçeneği kapatılmışsa bilgisayar ‘Wake Up’ özelliğini gerçekleştiremez.Bunun düzelmesi için BIOS ta Event Tımer seçeneğini aktif hale getirin.

    5) BİLGİSAYARIMI AÇARKEN ÜÇ KISA SİNYAL SESİ GELİYOR VE MONİTÖRÜME GÖRÜNTÜ GELMİYOR.
    Bilgisayar açıldığında gelen üç kısa sinyal sesi ekran kartıyla ilgili bir problem olduğunu göstermektedir. Ekran kartını yerinden çıkarıp tekrar takın. Kart yerine oturmamış veya yerinden çıkmış olabilir. Ekran kartının anakarta giren ayakları kirlenmiş olabilir. Kuru bir bezle silin yine çalışmıyorsa ekran kartınızın yerine başka bir ekran kartı takın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    1) EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜMDE 640X480 VE 256 RENKTEN BAŞKA SEÇENEK GÖREMİYORUM.
    Windows ekran kartınızı tanımadığında ya da yanlış sürücü yüklendiğinde otomatik olarak varsayılan VGA sürücünü yükler ve size başka görüntü seçeneği sunmaz. Bu problemi çözmek için ekran kartınızın güncel sürücüsünü yüklemelisiniz. Masaüstüne sağ tıklayın ve Özelliklere girin Ayarlara sol tıklayıp ‘Gelişmiş’ seçeneğine tekrar sol tıklayın. Adapteri’ işaretleyip Değiştire sol tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda Disketi Varı seçin. Daha sonra ‘Araştır’ diyerek Windows’a ekran kartının sürücüsünün olduğu yeri gösterin. Böylece ekran kartınız gerçek sürücüleri ile yüklenecek ve başka çözünürlük ve renk seçeneklerine sahip olacaksınız.

    2) WİNDOWS AÇILDIĞINDA EKRANDA DİKEY VEYA YATAY ÇİZGİLER OLUŞUYOR VE HİÇ BİR ŞEY OKUNMUYOR YA DA GÖRÜLMÜYOR.
    Ekran kartınızın ayarlarında monitörünüzün desteklediği maksimum tarama değeri (refresh rate) üzerinde bir seçenek işaretlenmiş. Düzeltmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Güvenli Kipte açın. Görüntü Seçeneklerinden Ayarlara oradan da Adapter’a girin. Ekran çözünürlüğünde 60 Hz’i seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows doğru olarak açılacaktır. Eğer 60 Hz size yetmiyorsa veya daha yüksek bir çözünürlüğe çıkmak istiyorsanız bu ayarı daha sonra değiştirebilirsiniz

    3) AGP BİR EKRAN KARTI ALDIM ANCAK PCI SLOTUNA GİRMİYOR.
    AGP ekran kartları sadece AGP ekran kartlarını destekleyen anakartlar da çalışır. Eğer ki AGP ekran kartı aldıysanız ve anakartınız eski ve AGP slotu yoksa çalıştırmak için anakartınızı da değiştirmeniz gerekecektir.

    4) EKRAN KORUYUCUM DEVREYE GİRDİKTEN VE WİNDOWS BİLGİSAYARI ASKIYA ALDIKTAN SONRA FAREMİ HAREKET ETTİRİYORUM KLAVYEDE BİR TUŞA BASIYORUM AMA MAKİNEM AÇILMIYOR.
    BIOS ayarlarında Power saving bölümünde Event Tımer seçeneği kapatılmışsa bilgisayar ‘Wake Up’ özelliğini gerçekleştiremez.Bunun düzelmesi için BIOS ta Event Tımer seçeneğini aktif hale getirin.

    5) BİLGİSAYARIMI AÇARKEN ÜÇ KISA SİNYAL SESİ GELİYOR VE MONİTÖRÜME GÖRÜNTÜ GELMİYOR.
    Bilgisayar açıldığında gelen üç kısa sinyal sesi ekran kartıyla ilgili bir problem olduğunu göstermektedir. Ekran kartını yerinden çıkarıp tekrar takın. Kart yerine oturmamış veya yerinden çıkmış olabilir. Ekran kartının anakarta giren ayakları kirlenmiş olabilir. Kuru bir bezle silin yine çalışmıyorsa ekran kartınızın yerine başka bir ekran kartı takın.


    Alıntıları Göster
    1 - 60 SORU-CEVAP


    Bilgisayarda çalışırken, film seyrederken, İnternet'te sörf yaparken ya da yeni aldığınız bir donanımı takarken en çok karşılaştığınız kronik sorunların çözümlerini bu belgede bulabilirsiniz.
    Bilgisayarlar, donanım ve kullandığımız yazılımların bütününden oluşuyor. Bir bilgisayarın donanımı kusursuz çalışsa bile, yüklenen yazılımların hataları ya da donanımla uyumları sorun yaratabiliyor. Kusursuz, tıkır tıkır çalışan bir bilgisayar idealden başka bir şey değildir.
    Bilgisayar kullanırken sorunlarla karşılaşmak çok doğaldır. Sorunlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmayın, verilerinizi kaybetmediğiniz sürece bilgisayarınıza zarar verecek ya da çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur.
    İşte yazılım, donanım, internet ve Windows'la ilgili en çok karşılaşılan soru ve cevapları..

    Dikkat! Bu bölümlerde yer alan Soru-Cevaplar, tamamen bilgilendirilmek amacıyla verilmiştir. Özellikle REGISTRY (Kayıt defteri düzenleyicisi) bölümündeki bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, telafisi mümkün olmayan hatalara yol açabilir ve sonradan çok üzülebilirsiniz.



    1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?
    DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını :
    http://www.dll-files.com/ adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

    2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Var olan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm oluşturabilirim?
    FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımıhttp://www.powerquest.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

    3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?
    Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımıhttp://www.superspeed.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.
    USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir.

    5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?
    Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (http://www.atldatarecovery.com/ ) ya da Easy Recovery Proffessional'ı http://www.ontrack.com/ kullanabilirsiniz.
    Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz.
    Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

    6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor.
    Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın.
    Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

    7) Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var mı?
    Evet, bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:\Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın.
    Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır.
    Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

    8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.
    Ana kart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, Ana kart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

    9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum.
    Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

    10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim?
    Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Türkçeyi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

    11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?
    Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse, söz konusu veriyi kesip (CTRL+X),
    C:\Documents and Settings\(Kullanıcı Adı)\Local SettingsVApplication Data\Microsoft\CD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V).
    Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

    12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?
    Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

    13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?
    Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz.
    Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıştırın.
    Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

    14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor?
    Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, söz konusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

    15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı?
    Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri:www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

    16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.
    Temel sorun bilgisayarınızın IP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı, DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.

    17) Windows XP kurduğumdan bu yana birçok IE güncellemesi yapmıştım. XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay bir yol var mı?
    Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek
    bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz:http://www.microsoft.com/windows/ie/default.mspx

    18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
    Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.

    19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
    Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın.
    Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

    20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again' hatası verdi.
    Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun çözülecektir. Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

    21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz?
    İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'i seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayarı düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.

    22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum.
    Bu sorun çoğunlukla popup reklâmları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır.
    Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkartı seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda sorun çözülecektir.

    23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı?
    Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam, tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını aratarak kullanabilirsiniz:
    http://www.microsoft.com/

    24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. Windows XP yüklesem, ama bunu sadece birinci bölümde yapsam, yani sadece orayı j NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü?
    Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

    25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalamaları ya da silmeleri mümkün mü?
    Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başka biri göremez. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Prohttp://www.zonelabs.com/ gibi bir kişisel güvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı öneririz.

    26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Açılışta 'error:
    Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum.
    Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler) sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB 16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

    27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?
    Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır. Talebi kendisi karşılayamazsa, gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

    28) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum.
    Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz (http://www.dbpoweramp.com ).
    Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ınıhttp://www.dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm ya da WinAMP'ı (http://www.winamp.com/) kullanabilirsiniz.

    29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum.
    Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı :http://www.hyperionics.com/ adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

    30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim?
    Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı çekebileceğiniz adres şu: http://member.newsguy.com/~theprof/Readme.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    1 - 60 SORU-CEVAP


    Bilgisayarda çalışırken, film seyrederken, İnternet'te sörf yaparken ya da yeni aldığınız bir donanımı takarken en çok karşılaştığınız kronik sorunların çözümlerini bu belgede bulabilirsiniz.
    Bilgisayarlar, donanım ve kullandığımız yazılımların bütününden oluşuyor. Bir bilgisayarın donanımı kusursuz çalışsa bile, yüklenen yazılımların hataları ya da donanımla uyumları sorun yaratabiliyor. Kusursuz, tıkır tıkır çalışan bir bilgisayar idealden başka bir şey değildir.
    Bilgisayar kullanırken sorunlarla karşılaşmak çok doğaldır. Sorunlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmayın, verilerinizi kaybetmediğiniz sürece bilgisayarınıza zarar verecek ya da çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur.
    İşte yazılım, donanım, internet ve Windows'la ilgili en çok karşılaşılan soru ve cevapları..

    Dikkat! Bu bölümlerde yer alan Soru-Cevaplar, tamamen bilgilendirilmek amacıyla verilmiştir. Özellikle REGISTRY (Kayıt defteri düzenleyicisi) bölümündeki bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, telafisi mümkün olmayan hatalara yol açabilir ve sonradan çok üzülebilirsiniz.



    1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?
    DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını :
    http://www.dll-files.com/ adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

    2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Var olan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm oluşturabilirim?
    FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımıhttp://www.powerquest.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

    3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?
    Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımıhttp://www.superspeed.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.
    USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir.

    5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?
    Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (http://www.atldatarecovery.com/ ) ya da Easy Recovery Proffessional'ı http://www.ontrack.com/ kullanabilirsiniz.
    Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz.
    Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

    6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor.
    Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın.
    Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

    7) Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var mı?
    Evet, bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:\Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın.
    Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır.
    Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

    8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.
    Ana kart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, Ana kart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

    9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum.
    Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

    10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim?
    Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Türkçeyi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

    11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?
    Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse, söz konusu veriyi kesip (CTRL+X),
    C:\Documents and Settings\(Kullanıcı Adı)\Local SettingsVApplication Data\Microsoft\CD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V).
    Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

    12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?
    Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

    13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?
    Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz.
    Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıştırın.
    Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

    14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor?
    Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, söz konusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

    15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı?
    Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri:www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

    16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.
    Temel sorun bilgisayarınızın IP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı, DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.

    17) Windows XP kurduğumdan bu yana birçok IE güncellemesi yapmıştım. XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay bir yol var mı?
    Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek
    bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz:http://www.microsoft.com/windows/ie/default.mspx

    18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
    Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.

    19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
    Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın.
    Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

    20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again' hatası verdi.
    Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun çözülecektir. Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

    21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz?
    İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'i seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayarı düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.

    22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum.
    Bu sorun çoğunlukla popup reklâmları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır.
    Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkartı seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda sorun çözülecektir.

    23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı?
    Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam, tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını aratarak kullanabilirsiniz:
    http://www.microsoft.com/

    24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. Windows XP yüklesem, ama bunu sadece birinci bölümde yapsam, yani sadece orayı j NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü?
    Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

    25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalamaları ya da silmeleri mümkün mü?
    Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başka biri göremez. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Prohttp://www.zonelabs.com/ gibi bir kişisel güvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı öneririz.

    26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Açılışta 'error:
    Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum.
    Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler) sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB 16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

    27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?
    Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır. Talebi kendisi karşılayamazsa, gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

    28) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum.
    Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz (http://www.dbpoweramp.com ).
    Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ınıhttp://www.dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm ya da WinAMP'ı (http://www.winamp.com/) kullanabilirsiniz.

    29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum.
    Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı :http://www.hyperionics.com/ adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

    30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim?
    Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı çekebileceğiniz adres şu: http://member.newsguy.com/~theprof/Readme.html


    Alıntıları Göster
    dostum bizlere pek bir iş bırakmamışsın güzel paylaşın. teşekkür ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baranel

    dostum bizlere pek bir iş bırakmamışsın güzel paylaşın. teşekkür ederim

    Alıntıları Göster
    Valla Bilemeyenler için çok güzel paylaşım yapmışssın ne ararsan var Ctrl+F yap aradığını bulursun zaten burada, Teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arınç

    Valla Bilemeyenler için çok güzel paylaşım yapmışssın ne ararsan var Ctrl+F yap aradığını bulursun zaten burada, Teşekkürler

    Alıntıları Göster
    harika olmuş üst konu olmalı ellerine sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mertkosova

    harika olmuş üst konu olmalı ellerine sağlık

    Alıntıları Göster
    31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım?
    Bunun için _JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:,
    http://javascriptkit.com/script/cutindex23.shtml adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan Mouseover Button Wizard (http://www.mobw.net/ ) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

    32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim?
    Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz. Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

    33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim?
    Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mümkün.

    34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım?
    ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için http://www.ttnet.net.tr/ adresinin ADSL den, bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin. Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğunda Türk Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alırsınız.

    35) ISDN nedir?
    ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan 30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için kullanılabilir. Ama öncelikle,http://www.ttnet.net.tr/ adresinin ISDN den bağlı bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

    36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?
    1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle
    İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

    37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum.
    Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanichttp://www.iolo.com/ gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

    38) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim?
    FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır. Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim.http://www.virtualdub.org/ adresinden en son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg;.dat; .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sonuç olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya başlayabilirsiniz.

    39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak ömür Törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim?
    Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web siteniziwww.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton göreceksiniz. Bu linki kullanarakhttp://www.ineedhits.com/ sitesinden web sitenizi belli başlı tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

    40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek istiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var?
    Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir.http://www.flaskmpeg.net/ adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Open sekmesi altından kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için, seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

    41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların açılmasını nasıl engellerim?
    Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGonehttp://www.adsgone.com/ ,
    PopupDummy!, http://www.dummysoftware.com/ ve AdDeletehttp://www.bykeyword.com/downloads/software-0/download-768.html sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri altından Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.

    42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım?
    Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük bir yazılımıhttp://www.tahribat.com/ adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze isehttp://www.gvz.com.tr/ adresindedir. Geveze ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

    43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü?
    Evet, bunu yapmak olasılık dâhilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın. I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:\i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

    44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum?
    Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin. Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz.
    Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

    45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim?
    Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

    46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemiştim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için ne yapmalıyım?
    Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkânsızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasındahttp://www.isobuster.com/ ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim sağlayan bu küçük yazılımıhttp://www.isobuster.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır.
    http://www.ulead.com/ adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

    48) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim?
    MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge 5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımıhttp://www.sonicfoundry.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım?
    Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i seçtiğinizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

    50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
    Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nerohttp://www.ahead.com/ ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım?
    Bunun için _JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:,
    http://javascriptkit.com/script/cutindex23.shtml adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan Mouseover Button Wizard (http://www.mobw.net/ ) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

    32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim?
    Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz. Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

    33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim?
    Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mümkün.

    34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım?
    ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için http://www.ttnet.net.tr/ adresinin ADSL den, bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin. Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğunda Türk Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alırsınız.

    35) ISDN nedir?
    ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan 30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için kullanılabilir. Ama öncelikle,http://www.ttnet.net.tr/ adresinin ISDN den bağlı bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

    36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?
    1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle
    İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

    37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum.
    Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanichttp://www.iolo.com/ gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

    38) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim?
    FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır. Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim.http://www.virtualdub.org/ adresinden en son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg;.dat; .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sonuç olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya başlayabilirsiniz.

    39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak ömür Törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim?
    Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web siteniziwww.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton göreceksiniz. Bu linki kullanarakhttp://www.ineedhits.com/ sitesinden web sitenizi belli başlı tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

    40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek istiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var?
    Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir.http://www.flaskmpeg.net/ adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Open sekmesi altından kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için, seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

    41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların açılmasını nasıl engellerim?
    Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGonehttp://www.adsgone.com/ ,
    PopupDummy!, http://www.dummysoftware.com/ ve AdDeletehttp://www.bykeyword.com/downloads/software-0/download-768.html sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri altından Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.

    42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım?
    Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük bir yazılımıhttp://www.tahribat.com/ adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze isehttp://www.gvz.com.tr/ adresindedir. Geveze ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

    43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü?
    Evet, bunu yapmak olasılık dâhilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın. I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:\i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

    44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum?
    Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin. Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz.
    Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

    45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim?
    Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

    46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemiştim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için ne yapmalıyım?
    Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkânsızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasındahttp://www.isobuster.com/ ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim sağlayan bu küçük yazılımıhttp://www.isobuster.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır.
    http://www.ulead.com/ adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

    48) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim?
    MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge 5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımıhttp://www.sonicfoundry.com/ adresinden indirebilirsiniz.

    49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım?
    Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i seçtiğinizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

    50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
    Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nerohttp://www.ahead.com/ ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.


    Alıntıları Göster
    51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda kullanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim?
    Anakaraların çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını 127'ye kadar çıkarabilirsiniz. Eğer ana kartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılığına karşı, ana kart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

    52) Ana kart BlOS'u üzerinde oynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir?
    Ana kart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak mümkündür.
    Bunu içinhttp://guru3d.com/xbios adresinden son sürümünü indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabilirsiniz (Nvidia üretimi BlOS'lar için geçerli).
    Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BIOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

    53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan
    IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

    54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve işletim sistemi ile ilgisini kuramadım.
    Ana kart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz. Eğer bu ısı değerleri düşükse (55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

    55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir hışırtı söz konusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir?
    Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dâhil olduğu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız.

    56) Yaklaşık bir ay önce belgelerim klasörü içerisinde bulunan bir başka klasörü farenin sağ tuşu ile tıklayıp özellikler bölümünden gizli kutusunu aktif hale getirmiştim. Bu klasör ve içindeki belgelere şu anda ulaşamıyorum.
    Bunun için Windows'un gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekli. Bu işlemi yapmak için de herhangi bir klasör penceresini açın. TOOLS menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun VIEW bölümüne gelin. Bu bölümdeki listeden aşağı doğru kayın ve SHOW HIDDEN FILES AND FOLDERS seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık gizli dosyalarınız görünür hale gelecektir.

    57) 3 gün önce bilgisayarıma format atmam gerekti. Ondan sonra ise her şeyi yeniden yükledim. Ancak
    Başlat menüsünün eskisinden çok daha yavaş açıldığını fark ettim. Arkadaşlarım Registry'den bir şeyler yapmamı söylediler, Acaba bu yavaşlığın formatla bir ilgisi var mıdır?
    Windows baştan kurulunca menüleri hızlı açma seçeneği kapanmış olabilir. Bu problemi gidermek ve menülerin hızlı açılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları takip ediniz:
    .1.BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
    .3. Sol taraftaki klasör yapısını takip ederek HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin.
    .4. Sağ panelde MenuShowDelay seçeneğini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve değerini 0 yapın.
    .5. Tamam'a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98'i açıp kapadığınızda alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.

    58) Windows 98 ve Internet Explorer 5.5 kullanıyorum. Bağlantı penceresinde "parolayı kaydet" kutucuğu kapalı olduğu için, her bağlanışta parolayı yeniden yazmak zorunda kalıyorum. Parolayı kaydedebilmem ve Windows 98'in bu parolayı aklında tutabilmesi için ne yapmalıyım?
    Bu seçeneğin aktif olabilmesi için Windows 98'in ağ ayarlarında ufak bir değişiklik yapmalısınız. Önce Windows 98 CD'nizin elinizin altında bulunduğundan emin olun, çünkü gerekecek. Daha sonra BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencerede AĞ simgesine çift tıklayın. Ekrana Windows 98'in ağ ayarlarını yapabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde YAPILANDIRMA bölümüne gelin. Buradaki listenin altındaki EKLE düğmesine basın. Açılacak olan diyalog kutusu içerisindeki listeden İSTEMCİ seçeneğinin üzerine çift tıklayın ve MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneğini Windows 98'e ekleyin. Bu aşamada sizde Windows 98 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takmanız istenebilir.
    Bu seçeneği Windows 98'e ekledikten sonra AĞ seçenekleri diyalog kutusu içerisindeki listeye
    MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneği eklenmiş olacaktır. TAMAM düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Windows 98'i yeniden başlatın. Artık
    Internet'e bağlantı sağladığınız diyalog kutusu içerisinde PAROLAYI KAYDET seçeneğinin seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

    59) Windows 98 yüklü bilgisayarım hata mesajları vermeye başladı. Format atıp yeniden yüklemek istiyorum ama Cd key'in yazılı olduğu kutu kayıp! Bilgisayarımda yüklü olan bilgilerden bu cd-key'e ulaşmam mümkün müdür?
    Elbette, bu bilgiyi Registry kayıtlarından bulup çıkartabilir ve bir kenara not edebilirsiniz.
    Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
    .1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
    .3. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion anahtarına gelin.
    .4. Sağ taraftaki listede ürün numaranızı göreceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
    Artık bu ürün numarasını bir kenara not alabilir ve bu bilgiyi bir sonraki Windows kurulumunuzda kullanabilirsiniz.

    60) Bir klasörün içeriği değiştiğinde Windows 98 bunu hemen anlayamıyor ve klasör penceresini F5 ile tazelemek gerekiyor. Bu tazeleme işini Windows 98'e daha sık ve daha hızlı yaptırtmak, böylece değişikliklerinizin anında klasör penceresine yansımasını istiyor olabilirsiniz.
    Bunu yapmak için basit bir REGISTRY ayarı var. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın. REGEDIT yazıp Enter tuşuna basın.
    HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/control/Update bölümüne gelin. Sağ taraftaki pencere içerisinde UpdateMode anahtarına gelin, sağ fare düğmesine basın ve açılacak olan menüden Değiştir komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede 01 değerini 00 olacak şekilde değiştirin. Regedit uygulamasını kapatın, Windows 98'i kapatıp açın. Artık klasör pencereleriniz daha hızlı güncellenecektir.

    61) YETERSİZ DİSK ALANI Uyarısı alıyorum devamlı?
    Sabit disk(ler)inizi son MB'ına kadar doldurmayı sevenlerdenseniz "Yetersiz Disk Alanı" uyarısı canınızı iyiden iyiye sıkıyordur. Bu uyarıyı kaldırmanın yolunu PC MAGAZINE ayrıcalığı ile aşağıda bulabilirsiniz. İlk önce bazı temel bilgileri verelim. Windows'un şart koştuğu boş disk alanları aşağıdaki gibidir.
    Bu uyarı mesajını tekrar almak istemiyorsanız:
    .1. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek diyalog kutusuna REDEDIT yazıp ENTER a basın.
    .3. HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ FileSystem yolunu izleyin.
    .4. Sağ bölümde boş bir yere sağ tuşla tıklayın ve çıkan menüden YENİ*DWORD Değeri ne tıklayın.
    .5. Bu yeni DWORD değerine DisableLowDiskSpaceBroadcast adını verin
    .6. Daha sonra bu değere çift tıklayıp aşağıdaki tabloya göre gerekli sayıyı girin.
    Örneğin C sürücüsü için bu uyarı mesajını kaldırmak isterseniz DisableLowDiskSpaceBroadcast değerine çift tıklayıp çıkan metin kutusuna 4 değerini girip ENTER a basın. Eğer iki tane sürücü için bu uyarı mesajlarını kaldırmak istiyorsanız tek yapmanız gereken iki değeri toplamaktır. Örneğin C ve F sürücüleri için 4 + 32= 36 değerini girmelisiniz.

    62) SİSTEM ÇUBUĞUNU SABİTLEMEK (Windows ME)
    Windows ile hayatımıza giren ve bundan sonraki Windows sürümlerinde hayatımızdan hiç çıkmayan sistem çubuğunu hepiniz biliyorsunuz. Hani şu ekranın en altında duran ve BAŞLAT menüsünü içeren çubuktan bahsediyoruz. Pek çok Windows kullanıcısı oldukça kullanışlı olan bu çubuğa alıştı. Ancak itiraf edin, bir kısmımız hala yanlışlıkla bu çubuğu fare ile boyutlandırıyor, ekranın sağına soluna taşıyor veya boyutunu sıfır yapıp ekranda görünmez hale getirmeyi başarıyoruz. Eğer Windows ME kullanıyorsanız bu küçük keyfe keder hataları engellemek mümkün. BAŞLAT çubuğunu sabitleme seçeneğiniz bulunuyor artık. Bütün yapacağınız bu çubukta boş bir alana gelip sağ fare düğmesine basmak ve ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde ADVANCED bölümüne gelin. Burada alt taraftaki listede aşağı doğru kayın ve "ENABLE MOVING AND RESIZING" seçeneğini pasif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık sistem çubuğu ekrandaki yerine kazık kakacak, yerinden kımıldamayacaktır.

    63) Benim sorunum bir dosyanın üzerine sağ tıklayınca sildiğim bazı programların hala çıkması. Norton Anti Virüs ve Powerdesk gibi. Bunlardan nasıl kurtulabilirim?
    Programlar tam olarak silinmezse bu tür problemler çıkabiliyor. Siz siz olun bu tür programları silerken Program/Ekle Kaldır seçeneğini kullanın. Ama sizin durumunuzda biraz geç kalmışsınız, program büyük ihtimalle silinip gitmiştir, bunun için arkasında bıraktığı bu menü izini temizleme işlemini Registry editörünü kullanarak yapacaksınız.
    Aşağıdaki adımları takip edin.
    .1. Silmek istediğiniz komutu harfiyen not alın.
    .2. Registry editörünü çalıştırın.
    .3. CTRL + F tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisine not almış olduğunuz komutu yazın ve FIND NEXT düğmesine basın.
    .4. Registry kayıtları aranacak ve komutu içeren Registry anahtarı bulunacaktır. Bu anahtarı silin.
    .5. REGISTRY editörünü kapatın.
    İşte bu kadar. Bundan böyle o komut sağ fare düğmesinde görüntülenmeyecektir.

    64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız..
    Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız,
    Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
    Aşağıdaki adımları takip edin:
    .1.Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın.
    .3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
    .4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

    65) Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor. Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var. START düğmesinin yanındaki araç çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu. Bu simgeye bastığımda ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu. Çok pencere açtığımı için bu seçenek oldukça yararlıydı. Bu seçeneği nasıl geri getirebilirim?
    Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Daha sonra buradaki C: sürücüsünün simgesini kullanarak C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz görünmeli). Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN BELGESİ komutunu çalıştırın. Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW DESKTOP.SCF yapın. Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın. Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin.
    [Shell]
    Command=2
    IconFile=explorer.exe,3
    [Taskbar]
    Command=ToggleDesktop
    Dosyayı kaydedin ve kapatın. Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme simgesi tekrar bitecektir.

    66) Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör simgesi vardı. Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu. Şimdi o simgeyi nasıl geri getirebilirim?
    Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses kapatılmış olabilir. Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin. Burada SES DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR) seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın. Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapalıysa sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin. Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek.

    67) WINDOWS AÇILIŞ ŞİFRESİ
    Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır.
    Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz. Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor. Daha sonra seçtiğimiz ekran koruyucusunun .scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES.SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz. Böylece ne oluyor? Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde sizden şifre istiyor. Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına sahip olamıyor.

    68) WINDOWS'TA KAPANMA PROBLEMLERİNİZE ÇARELER
    Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor. Ne yapabilirim?" biçiminde birçok soru dikkatimizi çekiyor. Bunun için size iki tane önerimiz olacak.
    -1. Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz. Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor. Hızlı oturum kapatma özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın. Sistem Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır. Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna basın. Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın.
    -2. Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde kapanmayabilir.
    Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM MASASI yolunu izleyin. Denetim Masasından SES simgesine tıklayın. "Windows'tan çık" olayını seçin. AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin.

    69) TEK HAMLEDE TÜM DİSKLERİNİZİ GÖRÜN
    Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi birkaç özelliği görebiliyorsunuz. Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır. Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor. Bunun için BİLGİSAYARIM penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin. Daha sonra bu seçili disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin. Tüm disklerin özellikleri tek bir sayfada karşınızda!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda kullanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim?
    Anakaraların çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını 127'ye kadar çıkarabilirsiniz. Eğer ana kartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılığına karşı, ana kart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

    52) Ana kart BlOS'u üzerinde oynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir?
    Ana kart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak mümkündür.
    Bunu içinhttp://guru3d.com/xbios adresinden son sürümünü indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabilirsiniz (Nvidia üretimi BlOS'lar için geçerli).
    Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BIOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

    53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan
    IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

    54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve işletim sistemi ile ilgisini kuramadım.
    Ana kart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz. Eğer bu ısı değerleri düşükse (55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

    55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir hışırtı söz konusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir?
    Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dâhil olduğu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız.

    56) Yaklaşık bir ay önce belgelerim klasörü içerisinde bulunan bir başka klasörü farenin sağ tuşu ile tıklayıp özellikler bölümünden gizli kutusunu aktif hale getirmiştim. Bu klasör ve içindeki belgelere şu anda ulaşamıyorum.
    Bunun için Windows'un gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekli. Bu işlemi yapmak için de herhangi bir klasör penceresini açın. TOOLS menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun VIEW bölümüne gelin. Bu bölümdeki listeden aşağı doğru kayın ve SHOW HIDDEN FILES AND FOLDERS seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık gizli dosyalarınız görünür hale gelecektir.

    57) 3 gün önce bilgisayarıma format atmam gerekti. Ondan sonra ise her şeyi yeniden yükledim. Ancak
    Başlat menüsünün eskisinden çok daha yavaş açıldığını fark ettim. Arkadaşlarım Registry'den bir şeyler yapmamı söylediler, Acaba bu yavaşlığın formatla bir ilgisi var mıdır?
    Windows baştan kurulunca menüleri hızlı açma seçeneği kapanmış olabilir. Bu problemi gidermek ve menülerin hızlı açılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları takip ediniz:
    .1.BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
    .3. Sol taraftaki klasör yapısını takip ederek HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin.
    .4. Sağ panelde MenuShowDelay seçeneğini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve değerini 0 yapın.
    .5. Tamam'a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98'i açıp kapadığınızda alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.

    58) Windows 98 ve Internet Explorer 5.5 kullanıyorum. Bağlantı penceresinde "parolayı kaydet" kutucuğu kapalı olduğu için, her bağlanışta parolayı yeniden yazmak zorunda kalıyorum. Parolayı kaydedebilmem ve Windows 98'in bu parolayı aklında tutabilmesi için ne yapmalıyım?
    Bu seçeneğin aktif olabilmesi için Windows 98'in ağ ayarlarında ufak bir değişiklik yapmalısınız. Önce Windows 98 CD'nizin elinizin altında bulunduğundan emin olun, çünkü gerekecek. Daha sonra BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencerede AĞ simgesine çift tıklayın. Ekrana Windows 98'in ağ ayarlarını yapabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde YAPILANDIRMA bölümüne gelin. Buradaki listenin altındaki EKLE düğmesine basın. Açılacak olan diyalog kutusu içerisindeki listeden İSTEMCİ seçeneğinin üzerine çift tıklayın ve MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneğini Windows 98'e ekleyin. Bu aşamada sizde Windows 98 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takmanız istenebilir.
    Bu seçeneği Windows 98'e ekledikten sonra AĞ seçenekleri diyalog kutusu içerisindeki listeye
    MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneği eklenmiş olacaktır. TAMAM düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Windows 98'i yeniden başlatın. Artık
    Internet'e bağlantı sağladığınız diyalog kutusu içerisinde PAROLAYI KAYDET seçeneğinin seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

    59) Windows 98 yüklü bilgisayarım hata mesajları vermeye başladı. Format atıp yeniden yüklemek istiyorum ama Cd key'in yazılı olduğu kutu kayıp! Bilgisayarımda yüklü olan bilgilerden bu cd-key'e ulaşmam mümkün müdür?
    Elbette, bu bilgiyi Registry kayıtlarından bulup çıkartabilir ve bir kenara not edebilirsiniz.
    Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
    .1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
    .3. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion anahtarına gelin.
    .4. Sağ taraftaki listede ürün numaranızı göreceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
    Artık bu ürün numarasını bir kenara not alabilir ve bu bilgiyi bir sonraki Windows kurulumunuzda kullanabilirsiniz.

    60) Bir klasörün içeriği değiştiğinde Windows 98 bunu hemen anlayamıyor ve klasör penceresini F5 ile tazelemek gerekiyor. Bu tazeleme işini Windows 98'e daha sık ve daha hızlı yaptırtmak, böylece değişikliklerinizin anında klasör penceresine yansımasını istiyor olabilirsiniz.
    Bunu yapmak için basit bir REGISTRY ayarı var. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın. REGEDIT yazıp Enter tuşuna basın.
    HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/control/Update bölümüne gelin. Sağ taraftaki pencere içerisinde UpdateMode anahtarına gelin, sağ fare düğmesine basın ve açılacak olan menüden Değiştir komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede 01 değerini 00 olacak şekilde değiştirin. Regedit uygulamasını kapatın, Windows 98'i kapatıp açın. Artık klasör pencereleriniz daha hızlı güncellenecektir.

    61) YETERSİZ DİSK ALANI Uyarısı alıyorum devamlı?
    Sabit disk(ler)inizi son MB'ına kadar doldurmayı sevenlerdenseniz "Yetersiz Disk Alanı" uyarısı canınızı iyiden iyiye sıkıyordur. Bu uyarıyı kaldırmanın yolunu PC MAGAZINE ayrıcalığı ile aşağıda bulabilirsiniz. İlk önce bazı temel bilgileri verelim. Windows'un şart koştuğu boş disk alanları aşağıdaki gibidir.
    Bu uyarı mesajını tekrar almak istemiyorsanız:
    .1. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek diyalog kutusuna REDEDIT yazıp ENTER a basın.
    .3. HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ FileSystem yolunu izleyin.
    .4. Sağ bölümde boş bir yere sağ tuşla tıklayın ve çıkan menüden YENİ*DWORD Değeri ne tıklayın.
    .5. Bu yeni DWORD değerine DisableLowDiskSpaceBroadcast adını verin
    .6. Daha sonra bu değere çift tıklayıp aşağıdaki tabloya göre gerekli sayıyı girin.
    Örneğin C sürücüsü için bu uyarı mesajını kaldırmak isterseniz DisableLowDiskSpaceBroadcast değerine çift tıklayıp çıkan metin kutusuna 4 değerini girip ENTER a basın. Eğer iki tane sürücü için bu uyarı mesajlarını kaldırmak istiyorsanız tek yapmanız gereken iki değeri toplamaktır. Örneğin C ve F sürücüleri için 4 + 32= 36 değerini girmelisiniz.

    62) SİSTEM ÇUBUĞUNU SABİTLEMEK (Windows ME)
    Windows ile hayatımıza giren ve bundan sonraki Windows sürümlerinde hayatımızdan hiç çıkmayan sistem çubuğunu hepiniz biliyorsunuz. Hani şu ekranın en altında duran ve BAŞLAT menüsünü içeren çubuktan bahsediyoruz. Pek çok Windows kullanıcısı oldukça kullanışlı olan bu çubuğa alıştı. Ancak itiraf edin, bir kısmımız hala yanlışlıkla bu çubuğu fare ile boyutlandırıyor, ekranın sağına soluna taşıyor veya boyutunu sıfır yapıp ekranda görünmez hale getirmeyi başarıyoruz. Eğer Windows ME kullanıyorsanız bu küçük keyfe keder hataları engellemek mümkün. BAŞLAT çubuğunu sabitleme seçeneğiniz bulunuyor artık. Bütün yapacağınız bu çubukta boş bir alana gelip sağ fare düğmesine basmak ve ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde ADVANCED bölümüne gelin. Burada alt taraftaki listede aşağı doğru kayın ve "ENABLE MOVING AND RESIZING" seçeneğini pasif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık sistem çubuğu ekrandaki yerine kazık kakacak, yerinden kımıldamayacaktır.

    63) Benim sorunum bir dosyanın üzerine sağ tıklayınca sildiğim bazı programların hala çıkması. Norton Anti Virüs ve Powerdesk gibi. Bunlardan nasıl kurtulabilirim?
    Programlar tam olarak silinmezse bu tür problemler çıkabiliyor. Siz siz olun bu tür programları silerken Program/Ekle Kaldır seçeneğini kullanın. Ama sizin durumunuzda biraz geç kalmışsınız, program büyük ihtimalle silinip gitmiştir, bunun için arkasında bıraktığı bu menü izini temizleme işlemini Registry editörünü kullanarak yapacaksınız.
    Aşağıdaki adımları takip edin.
    .1. Silmek istediğiniz komutu harfiyen not alın.
    .2. Registry editörünü çalıştırın.
    .3. CTRL + F tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisine not almış olduğunuz komutu yazın ve FIND NEXT düğmesine basın.
    .4. Registry kayıtları aranacak ve komutu içeren Registry anahtarı bulunacaktır. Bu anahtarı silin.
    .5. REGISTRY editörünü kapatın.
    İşte bu kadar. Bundan böyle o komut sağ fare düğmesinde görüntülenmeyecektir.

    64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız..
    Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız,
    Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
    Aşağıdaki adımları takip edin:
    .1.Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
    .2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın.
    .3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
    .4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

    65) Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor. Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var. START düğmesinin yanındaki araç çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu. Bu simgeye bastığımda ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu. Çok pencere açtığımı için bu seçenek oldukça yararlıydı. Bu seçeneği nasıl geri getirebilirim?
    Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Daha sonra buradaki C: sürücüsünün simgesini kullanarak C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz görünmeli). Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN BELGESİ komutunu çalıştırın. Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW DESKTOP.SCF yapın. Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın. Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin.
    [Shell]
    Command=2
    IconFile=explorer.exe,3
    [Taskbar]
    Command=ToggleDesktop
    Dosyayı kaydedin ve kapatın. Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme simgesi tekrar bitecektir.

    66) Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör simgesi vardı. Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu. Şimdi o simgeyi nasıl geri getirebilirim?
    Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses kapatılmış olabilir. Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin. Burada SES DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR) seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın. Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapalıysa sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin. Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek.

    67) WINDOWS AÇILIŞ ŞİFRESİ
    Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır.
    Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz. Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor. Daha sonra seçtiğimiz ekran koruyucusunun .scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES.SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz. Böylece ne oluyor? Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde sizden şifre istiyor. Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına sahip olamıyor.

    68) WINDOWS'TA KAPANMA PROBLEMLERİNİZE ÇARELER
    Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor. Ne yapabilirim?" biçiminde birçok soru dikkatimizi çekiyor. Bunun için size iki tane önerimiz olacak.
    -1. Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz. Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor. Hızlı oturum kapatma özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın. Sistem Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır. Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna basın. Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın.
    -2. Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde kapanmayabilir.
    Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM MASASI yolunu izleyin. Denetim Masasından SES simgesine tıklayın. "Windows'tan çık" olayını seçin. AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin.

    69) TEK HAMLEDE TÜM DİSKLERİNİZİ GÖRÜN
    Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi birkaç özelliği görebiliyorsunuz. Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır. Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor. Bunun için BİLGİSAYARIM penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin. Daha sonra bu seçili disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin. Tüm disklerin özellikleri tek bir sayfada karşınızda!



    Alıntıları Göster


    70) TEK TIKLAYIŞLA TEMİZLİK Tek tıklayışla BELGELERİM menüsünü temizlemenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Hem de çok basit bir yolla.
    Bunun için BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelen metin kutusuna NOTEPAD yazıp ENTER a basın. Notepad açılacaktır. Boş sayfaya echo y| del \windows\recent\*.lnk yazın, dosyanın uzantısı BAT olacak şekilde isimlendirin ve istediğiniz bir yere (tercihen masaüstüne) kaydedin. Daha sonra bu dosyaya sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. Ekranda beliren diyalog kutusunda PROGRAM basamağına geçin. Burada ÇALIŞTIR seçeneğinin yanındaki açılır menüden SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin. Ayrıca en alttaki ÇIKIŞTA KAPAT seçeneğini de işaretleyin. Artık masaüstündeki batch dosyasına tıkladığınızda Belgelerim menüsü tertemiz olacaktır.
    Ayrıca yukarıda bahsedilen satırı AUTOEXEC.BAT dosyasına eklediğinizde Windows her açılışında
    Belgelerim menüsü temizlenecektir.

    71) C: SÜRÜCÜSÜNÜN SİMGESİNİ DEĞİŞTİRMEK
    "Bilgisayarım" penceresini açıp da gördüğünüz C sürücünüzün standart simgesinden artık bıktıysanız simgesini değiştirmenin çok kolay bir yolu var. Hatta bilgisayarınızı yeniden başlatmaya bile gerek kalmıyor.
    Bunun için ilk önce c C: sürücüsünün içinde bir AUTORUN.INF dosyası yaratıyoruz. Bu dosyayı NOTEPAD ile yaratabilirsiniz. Daha sonra Windows'un PAINT uygulamasında (ki başka bir resim işleme programı da olabilir) 32*32 bir dosya yaratıp bir şeyler yazıyoruz. Dosyayı farklı kaydet diyerek "c" sürücüsünün içine "c.ico" adıyla kaydederek bir icon yapmış oluyoruz.
    Şimdi, daha önceden yaratmış olduğumuz AUTORUN.INF dosyasını açıp şunları yazıyoruz;
    [autorun]
    icon=c.ico
    Dosyayı kaydederek kapatıyoruz. (burada ki c.ico yerine yeni bir dosya yaratıp onun da ismini verebiliriz). Bilgisayarım penceresinin içindeyken mouse'un sağ tuşuyla "yenile" diyoruz (veya F5 tuşuna basıyoruz) ve oldu!
    Not: İsterseniz AUTORUN.INF dosyasını gizli yaparak görünmez duruma da getirebilirsiniz.

    72) Windows 98 İngilizce sürümünü kullanıyorum. START menüsünün sağ tarafındaki araç çubuğunu küçük simgelerle doldurdum, malum bir sürü programa buradan erişmek çok kolay oluyor. Ancak merak ettiğim bir şey var. Bu simgelerin üzerine fare ile geldiğimde bazıları için küçük sarı bir kutucuk çıkıyor ve simgenin ne işe yaradığını yazıyor. Örneğin Outlook Express simgesine geldiğimde "Launch Outlook Express" çıkıyor ekrana. Ben kendi simgelerim için de böyle şeyler yazdırabilir miyim? Varolan yazıları değiştirebilir miyim?
    Hem kendi tanımlarınızı kendiniz yazabilirsiniz, hem de var olan tanımları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde. Bütün yapacağınız önce ilgili simgenin üzerine fare imleci ile gelip sağ fare düğmesine basmak. Ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SHORTCUT bölümüne gelin. Burada, diyalog kutusunun alt tarafından COMMENT alanını göreceksiniz. Bu alana yazdığınız yazılar, ekranda o sarı kutucuk içerisinde görüntüleneceklerdir. Buraya istediğiniz yazıyı yazın ve OK düğmesine basın. Artık sizin simgenizin de bir sarı kutucuğu var.

    73) KLASÖRLERİ ÖZELLEŞTİRELİM
    Windows 98 klasörlerinin görünümünü özelleştirebiliyorsunuz. İşte size enteresan bir özelleştirme seçeneği. Herhangi bir klasörü seçip içine giriyoruz. Daha sonra klasör içerisinde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp açılacak olan menüden, "bu klasörü özelleştir" komutunu çalıştırıyoruz, İLERİ tuşuna basıyoruz. Karşımıza NOTEPAD ile bir sürü yazı gelir. Bu yazılar arasında "var L_Prompt_Text" satırını seçiyoruz. Karşısındaki tırnak içindeki bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz. Şimdi dosyayı kaydedip NOTEPAD uygulamasından çıkıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan pencerede SON düğmesine basıyoruz. Artık bu klasörü açtığımızda sol taraftaki yazının değiştiğini ve "SELAMLAR" kelimesinin hareket ettiğini görüyoruz...

    74) DIR KOMUTUNU ÖZELLEŞTİRİN
    AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasına aşağıdaki satırı ekleyin. SET DIRCMD= /P
    Daha fazla özelleştirme için :
    AUTOEXEC.BAT dosyasına SET DIRCMD= /P /O:GNE satırını da ekleyebilirsiniz. Buradaki parametreleri açıklayalım:
    G = İlk önce klasörleri listeler.
    N = Klasör ve dosyaları alfabetik sıraya göre düzenler.
    E = Aynı uzantıya sahip dosyaları sıralar.

    75) MASAÜSTÜNÜ KONTROLÜNÜZE ALIN
    Programlarınıza masaüstünüzden tek tıklama ile ulaşmanın o dayanılmaz hafifliği ile tanıştıysanız mutlaka masaüstünüz kısa yollarla dolup taşmıştır. Bu durumun tek olumsuz yanı zamanla istediğiniz programın kısa yolunu bulmanın giderek zorlaşmasıdır. Bunun da bir püf noktası var elbette.
    1. Masaüstünde boş bir yere sol tuşla tıklayın
    2. Klavyeden bulmak istediğiniz programın ilk harfine basın. Klavyeye her basışınızda, bastığınız bir harf ile başlayan bir simgenin seçili duruma geldiğini göreceksiniz.
    3. İstediğiniz programın simgesi seçili duruma geldiğinde ENTER tuşuna basın

    76) WEB KLASÖRÜ SİMGESİNİ KALDIRIN
    Internet Explorer 6'i yüklerken Web Klasörlerini yüklemeyi de seçtiyseniz; Bilgisayarım penceresinde WEB KLASÖRLERİ isimli bir simge görürsünüz. Ama Internet Explorer'ı Uninstall ettiğinizde bu simge silinmez. Bunu yapmak size düşüyor.
    Bunun için; BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan metin kutusuna REGEDIT yazıp ENTER a basın. HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\ yolunu izleyin. Buradaki
    {BDEADF00-C265-11d0-BCED-00A0C90AB50F} değerini silin.
    Daha sonra Registry editörünü kapatın. Artık Bilgisayarım penceresinde "Web Klasörleri" simgesinden eser kalmadı.

    77) DURUM ÇUBUĞUNA GÜVENMEYİN!
    Birçok kullanıcı seçili dosyaların boyutunu görmek için Explorer penceresinin durum çubuğunu kullanır. Ama eğer birde klasör seçtiyseniz durum çubuğunda gözüken boyut sizi yanıltacaktır. Seçili dosya ve klasörlerinizin gerçek boyutunu görmek için seçili gruba sağ tuş ile tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. İşte gerçek boyut .

    78) Windows 98 Türkçe kullanıyorum ve makinemin istediğim bir saatte kapanmasını istiyorum.
    Bu işi için Windows 98 ile birlikte gelen Görev Zamanlayıcısı (Task Scheduler) programını kullanacaksınız. Eğer bu program aktifse, görev çubuğunun sağ alt tarafında küçük bir saat simgesi görüntülenir, üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp OPEN komutunu çalıştırıp ekrana getirebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS menüsünden SCHEDULED TASKS komutunu çalıştırın ve bu programın penceresini ekrana getirin. Daha sonra, programın penceresinin içerisinde ADD SCHEDULED TASK simgesinin üzerine çift tıklayın. Birinci adımda NEXT düğmesine basın. İkinci adımda ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve açılacak olan dosya arama diyalog kutusunu kullanarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE dosyasını bulun ve OPEN düğmesine basın.
    Şimdi ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada işleme bir isim verin (örneğin "Windows'u kapat" gibi) ve diyalog kutusunun alt tarafındaki DAILY seçeneğini aktif hale getirin. Bu işlemi yaptıktan sonra NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin. Bundan sonraki adımda bilgisayarınızın her gün kapatılmasını istediğiniz saati START TIME bölümünde saat ve dakika cinsinden ayarlayın. NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin.
    Bu adımda OPEN ADVANCED... Seçeneğini aktif hale getirin ve FINISH düğmesine basın. Şimdi ekrana yaratmış olduğunuz yeni günlük işlemin ileri seviye özelliklerini ayarlayabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecek. Burada RUN bölümünde C:\WINDOWS\Rundll.exe satırını aşağıdaki gibi değiştirin.
    C:\WINDOWS\Rundll.exe USER,EXITWINDOWS
    Gerekli değişikliği yaptıktan sonra OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Şimdi
    Görev Zamanlayıcısına yeni bir işlem eklemiş durumdasınız. İşte bitti. Görev zamanlayıcısı penceresini kapatın ve bekleyin. Ayarlamış olduğunuz zaman geldiğinde bilgisayarınız zangırt! Diye kapatılacaktır.

    79) Bazı arkadaşlarımın bilgisayarlarında görüyorum. Dosyaları tek tıklama ile açabiliyorlar. Bunu kendi bilgisayarımda nasıl başarabilirim, yani ben de tek tıklamayla dosyaları nasıl açabilirim?
    Bunun için önce MY COMPUTER simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan klasör penceresinde VIEW menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada sağ alt taraftaki SETTINGS düğmesine basın. Ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada alt tarafta SINGLE CLICK TO OPEN AN ITEM seçeneğini ve hemen altındaki UNDERLINE ICON TITLES ONLY WHEN I POINT AT THEM seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Bundan böyle siz de dosyaları tek tıklama ile açabileceksiniz

    80) MY COMPUTER PENCERESİ
    Hepiniz bilirsiniz, bir Explorer (örneğin MY COMPUTER) penceresi açtığınızda, eğer klasör görünümünde Web görünümü aktif ise solda açıklamalar görüntülenir. Bunları değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki çok kolay işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.
    1. C: sürücüsünden kullanarak C:\WINDOWS\WEB klasörünü açın.
    2. Burada MYCOMP.HTT, CONTROLP.HTT adında dosyalar göreceksiniz.
    3. Bunlardan birini, örneğin MYCOMP.HTT'yi bir metin editörü ile açın.
    4. Aşağıya doğru indiğinizde "Açıklamasını görüntülemek için..."," öğe seçtiniz" gibi yazılar göreceksiniz.
    5. Bunları istediğiniz gibi değiştirin.
    Bundan sonra MY COMPUTER'i açtığınızda sizin yazdığınız açıklamalar görüntülenecektir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.



    70) TEK TIKLAYIŞLA TEMİZLİK Tek tıklayışla BELGELERİM menüsünü temizlemenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Hem de çok basit bir yolla.
    Bunun için BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelen metin kutusuna NOTEPAD yazıp ENTER a basın. Notepad açılacaktır. Boş sayfaya echo y| del \windows\recent\*.lnk yazın, dosyanın uzantısı BAT olacak şekilde isimlendirin ve istediğiniz bir yere (tercihen masaüstüne) kaydedin. Daha sonra bu dosyaya sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. Ekranda beliren diyalog kutusunda PROGRAM basamağına geçin. Burada ÇALIŞTIR seçeneğinin yanındaki açılır menüden SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin. Ayrıca en alttaki ÇIKIŞTA KAPAT seçeneğini de işaretleyin. Artık masaüstündeki batch dosyasına tıkladığınızda Belgelerim menüsü tertemiz olacaktır.
    Ayrıca yukarıda bahsedilen satırı AUTOEXEC.BAT dosyasına eklediğinizde Windows her açılışında
    Belgelerim menüsü temizlenecektir.

    71) C: SÜRÜCÜSÜNÜN SİMGESİNİ DEĞİŞTİRMEK
    "Bilgisayarım" penceresini açıp da gördüğünüz C sürücünüzün standart simgesinden artık bıktıysanız simgesini değiştirmenin çok kolay bir yolu var. Hatta bilgisayarınızı yeniden başlatmaya bile gerek kalmıyor.
    Bunun için ilk önce c C: sürücüsünün içinde bir AUTORUN.INF dosyası yaratıyoruz. Bu dosyayı NOTEPAD ile yaratabilirsiniz. Daha sonra Windows'un PAINT uygulamasında (ki başka bir resim işleme programı da olabilir) 32*32 bir dosya yaratıp bir şeyler yazıyoruz. Dosyayı farklı kaydet diyerek "c" sürücüsünün içine "c.ico" adıyla kaydederek bir icon yapmış oluyoruz.
    Şimdi, daha önceden yaratmış olduğumuz AUTORUN.INF dosyasını açıp şunları yazıyoruz;
    [autorun]
    icon=c.ico
    Dosyayı kaydederek kapatıyoruz. (burada ki c.ico yerine yeni bir dosya yaratıp onun da ismini verebiliriz). Bilgisayarım penceresinin içindeyken mouse'un sağ tuşuyla "yenile" diyoruz (veya F5 tuşuna basıyoruz) ve oldu!
    Not: İsterseniz AUTORUN.INF dosyasını gizli yaparak görünmez duruma da getirebilirsiniz.

    72) Windows 98 İngilizce sürümünü kullanıyorum. START menüsünün sağ tarafındaki araç çubuğunu küçük simgelerle doldurdum, malum bir sürü programa buradan erişmek çok kolay oluyor. Ancak merak ettiğim bir şey var. Bu simgelerin üzerine fare ile geldiğimde bazıları için küçük sarı bir kutucuk çıkıyor ve simgenin ne işe yaradığını yazıyor. Örneğin Outlook Express simgesine geldiğimde "Launch Outlook Express" çıkıyor ekrana. Ben kendi simgelerim için de böyle şeyler yazdırabilir miyim? Varolan yazıları değiştirebilir miyim?
    Hem kendi tanımlarınızı kendiniz yazabilirsiniz, hem de var olan tanımları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde. Bütün yapacağınız önce ilgili simgenin üzerine fare imleci ile gelip sağ fare düğmesine basmak. Ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SHORTCUT bölümüne gelin. Burada, diyalog kutusunun alt tarafından COMMENT alanını göreceksiniz. Bu alana yazdığınız yazılar, ekranda o sarı kutucuk içerisinde görüntüleneceklerdir. Buraya istediğiniz yazıyı yazın ve OK düğmesine basın. Artık sizin simgenizin de bir sarı kutucuğu var.

    73) KLASÖRLERİ ÖZELLEŞTİRELİM
    Windows 98 klasörlerinin görünümünü özelleştirebiliyorsunuz. İşte size enteresan bir özelleştirme seçeneği. Herhangi bir klasörü seçip içine giriyoruz. Daha sonra klasör içerisinde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp açılacak olan menüden, "bu klasörü özelleştir" komutunu çalıştırıyoruz, İLERİ tuşuna basıyoruz. Karşımıza NOTEPAD ile bir sürü yazı gelir. Bu yazılar arasında "var L_Prompt_Text" satırını seçiyoruz. Karşısındaki tırnak içindeki bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz. Şimdi dosyayı kaydedip NOTEPAD uygulamasından çıkıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan pencerede SON düğmesine basıyoruz. Artık bu klasörü açtığımızda sol taraftaki yazının değiştiğini ve "SELAMLAR" kelimesinin hareket ettiğini görüyoruz...

    74) DIR KOMUTUNU ÖZELLEŞTİRİN
    AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasına aşağıdaki satırı ekleyin. SET DIRCMD= /P
    Daha fazla özelleştirme için :
    AUTOEXEC.BAT dosyasına SET DIRCMD= /P /O:GNE satırını da ekleyebilirsiniz. Buradaki parametreleri açıklayalım:
    G = İlk önce klasörleri listeler.
    N = Klasör ve dosyaları alfabetik sıraya göre düzenler.
    E = Aynı uzantıya sahip dosyaları sıralar.

    75) MASAÜSTÜNÜ KONTROLÜNÜZE ALIN
    Programlarınıza masaüstünüzden tek tıklama ile ulaşmanın o dayanılmaz hafifliği ile tanıştıysanız mutlaka masaüstünüz kısa yollarla dolup taşmıştır. Bu durumun tek olumsuz yanı zamanla istediğiniz programın kısa yolunu bulmanın giderek zorlaşmasıdır. Bunun da bir püf noktası var elbette.
    1. Masaüstünde boş bir yere sol tuşla tıklayın
    2. Klavyeden bulmak istediğiniz programın ilk harfine basın. Klavyeye her basışınızda, bastığınız bir harf ile başlayan bir simgenin seçili duruma geldiğini göreceksiniz.
    3. İstediğiniz programın simgesi seçili duruma geldiğinde ENTER tuşuna basın

    76) WEB KLASÖRÜ SİMGESİNİ KALDIRIN
    Internet Explorer 6'i yüklerken Web Klasörlerini yüklemeyi de seçtiyseniz; Bilgisayarım penceresinde WEB KLASÖRLERİ isimli bir simge görürsünüz. Ama Internet Explorer'ı Uninstall ettiğinizde bu simge silinmez. Bunu yapmak size düşüyor.
    Bunun için; BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan metin kutusuna REGEDIT yazıp ENTER a basın. HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\ yolunu izleyin. Buradaki
    {BDEADF00-C265-11d0-BCED-00A0C90AB50F} değerini silin.
    Daha sonra Registry editörünü kapatın. Artık Bilgisayarım penceresinde "Web Klasörleri" simgesinden eser kalmadı.

    77) DURUM ÇUBUĞUNA GÜVENMEYİN!
    Birçok kullanıcı seçili dosyaların boyutunu görmek için Explorer penceresinin durum çubuğunu kullanır. Ama eğer birde klasör seçtiyseniz durum çubuğunda gözüken boyut sizi yanıltacaktır. Seçili dosya ve klasörlerinizin gerçek boyutunu görmek için seçili gruba sağ tuş ile tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. İşte gerçek boyut .

    78) Windows 98 Türkçe kullanıyorum ve makinemin istediğim bir saatte kapanmasını istiyorum.
    Bu işi için Windows 98 ile birlikte gelen Görev Zamanlayıcısı (Task Scheduler) programını kullanacaksınız. Eğer bu program aktifse, görev çubuğunun sağ alt tarafında küçük bir saat simgesi görüntülenir, üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp OPEN komutunu çalıştırıp ekrana getirebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS menüsünden SCHEDULED TASKS komutunu çalıştırın ve bu programın penceresini ekrana getirin. Daha sonra, programın penceresinin içerisinde ADD SCHEDULED TASK simgesinin üzerine çift tıklayın. Birinci adımda NEXT düğmesine basın. İkinci adımda ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve açılacak olan dosya arama diyalog kutusunu kullanarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE dosyasını bulun ve OPEN düğmesine basın.
    Şimdi ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada işleme bir isim verin (örneğin "Windows'u kapat" gibi) ve diyalog kutusunun alt tarafındaki DAILY seçeneğini aktif hale getirin. Bu işlemi yaptıktan sonra NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin. Bundan sonraki adımda bilgisayarınızın her gün kapatılmasını istediğiniz saati START TIME bölümünde saat ve dakika cinsinden ayarlayın. NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin.
    Bu adımda OPEN ADVANCED... Seçeneğini aktif hale getirin ve FINISH düğmesine basın. Şimdi ekrana yaratmış olduğunuz yeni günlük işlemin ileri seviye özelliklerini ayarlayabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecek. Burada RUN bölümünde C:\WINDOWS\Rundll.exe satırını aşağıdaki gibi değiştirin.
    C:\WINDOWS\Rundll.exe USER,EXITWINDOWS
    Gerekli değişikliği yaptıktan sonra OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Şimdi
    Görev Zamanlayıcısına yeni bir işlem eklemiş durumdasınız. İşte bitti. Görev zamanlayıcısı penceresini kapatın ve bekleyin. Ayarlamış olduğunuz zaman geldiğinde bilgisayarınız zangırt! Diye kapatılacaktır.

    79) Bazı arkadaşlarımın bilgisayarlarında görüyorum. Dosyaları tek tıklama ile açabiliyorlar. Bunu kendi bilgisayarımda nasıl başarabilirim, yani ben de tek tıklamayla dosyaları nasıl açabilirim?
    Bunun için önce MY COMPUTER simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan klasör penceresinde VIEW menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada sağ alt taraftaki SETTINGS düğmesine basın. Ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada alt tarafta SINGLE CLICK TO OPEN AN ITEM seçeneğini ve hemen altındaki UNDERLINE ICON TITLES ONLY WHEN I POINT AT THEM seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Bundan böyle siz de dosyaları tek tıklama ile açabileceksiniz

    80) MY COMPUTER PENCERESİ
    Hepiniz bilirsiniz, bir Explorer (örneğin MY COMPUTER) penceresi açtığınızda, eğer klasör görünümünde Web görünümü aktif ise solda açıklamalar görüntülenir. Bunları değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki çok kolay işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.
    1. C: sürücüsünden kullanarak C:\WINDOWS\WEB klasörünü açın.
    2. Burada MYCOMP.HTT, CONTROLP.HTT adında dosyalar göreceksiniz.
    3. Bunlardan birini, örneğin MYCOMP.HTT'yi bir metin editörü ile açın.
    4. Aşağıya doğru indiğinizde "Açıklamasını görüntülemek için..."," öğe seçtiniz" gibi yazılar göreceksiniz.
    5. Bunları istediğiniz gibi değiştirin.
    Bundan sonra MY COMPUTER'i açtığınızda sizin yazdığınız açıklamalar görüntülenecektir.


    Alıntıları Göster
    81) TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?
    İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi kalmayacaktır.

    82) FATAL EXCEPTION 0D HATASI NE OLA Kİ?
    Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda hemen "Fatal Exception 0D has occurred at <address> in VxD V86MMGR (01)" hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz. Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse çıkabilir. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
    1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C: sabit diskine çift tıklayın.
    2. Klasör penceresi açılınca klavyeden <F3> tuşuna basın. Burada aranan dosya kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
    3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın, RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX olacak şekilde değiştirin.
    4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze takın.
    5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin içerisinde
    TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
    6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
    7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve Windows 98
    CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
    8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme)
    C:\windows\system\iosubsys klasör ismini girin.
    9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın. Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli yere kopyalayacaktır.
    10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle halledilecektir.

    83) Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım?
    Kendim çözüm olarak eski Windows'u silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki Windows'u da silip yeni bir Windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format atmak mı?
    Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C:\ klasörüne geçin
    ve burada EDIT MSDOS.SYS Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne:
    AUTOSCAN=0
    Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın. Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

    84) Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini arkadaşıma götürmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle götürmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere sıkıştırmak ne demektir?
    Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden
    ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir.
    Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya tekrarlayın. İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın bilgisayarına götürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı, eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... Komutunu çalıştırın. WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

    85) İMDAT WINDOWS 2000 ÇALIŞMIYOR!
    Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows 2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var. Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:
    1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
    2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
    3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum programı görülür.
    4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
    5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz ekranla karşı karşıya kalınır.
    6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CD-ROM'undaki I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer CD-ROM sürücü harfi E ise, bu durumda komut satırında sırayla Copy E:\I386\NTLDR ve Copy E:\I386\NTDETECT.COM yazılır, dosyalar bir güzel kopyalanır.
    7. EXIT yazılıp ENTER tuşuna basılır, bilgisayar kapanıp açılır, Windows 2000 CD-ROM'u sürücüden çıkartılır. Şimdi açılışta BOOT.INI dosyasının eksik olduğunu söyleyen bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız ancak panik yapmayın, Windows 2000 kuzu kuzu açılacaktır. Elbette Windows 98 de kullanmak istediğiniz için bu kaybolan BOOT.INI dosyasını tekrar yaratmak gereklidir. Bunun için C: sürücüsünün root klasöründe BOOT.INI adında bir metin dosyası oluşturmanız ve içine aşağıdaki satırları girmeniz gerekiyor.
    [Boot Loader]
    timeout=5

    Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
    [Operating Systems]

    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft
    Windows 2000 Professional" /fastdetect
    C:\="Microsoft Windows 98"
    Bundan sonra, dosyayı kaydedin ve bilgisayarı baştan başlatın.
    Her şey eski mutlu huzurlu haline geri dönecektir.

    86) Benim ağ kaynaklarını paylaşmak konusunda bir problemim var. İki bilgisayardan oluşan bir ev içi ağa sahibim. 1. makinede Windows 2000 Professional sürümü kurulu. Diğer makinede ise Windows 98 SE ile çalışılıyor. Ben Windows 2000 kurulu makinede bulunan bir yazıcıya veya klasöre Windows 98 SE kullanan makineden ulaşmak istiyorum. Ancak bunu bir türlü başaramadım.
    Windows 2000, eski Windows'lardaki gibi serbest ağ kaynağı paylaşımına sıcak bakmıyor. Bu problemi çözmek için ilk önce Windows 2000 kurulu olan bilgisayarda yeni bir kullanıcı tanımlamalısınız. Bu işlemi ADMINISTRATIVE TOOLS bölümünden yapabilirsiniz. Yeni kullanıcıyı tanımladıktan sonra bu klasör ve yazıcıların paylaşma ayarlarına girin ve bu kullanıcılara bu kaynaklara erişim hakkı verin. Yani kaynaklara erişim hakkı olan kullanıcılar listesine bu yeni tanımladığınız kullanıcıları ekleyin. Daha sonra Windows 98 SE kurulu olan makineyi kapatın. Açılırken sorulan ağ kullanıcı ismi olarak Windows 2000'de ayarlamış olduğunuz kullanıcı adını girin. Eğer Windows 2000'de bu kullanıcı için şifre belirlemişseniz bu şifreyi de girin, eğer şifre yoksa boş bırakıp ENTER tuşuna basın. Artık ağ komşularını kullanarak Windows 98 SE yüklü bilgisayardan Windows 2000 yüklü bilgisayarın paylaştığı kaynaklara erişebileceksiniz.

    87) WINDOWS KAPANAMIYORSA
    Eğer Windows 98 kullanıyorsanız ve BAŞLAT menüsünden BİLGİSAYARI KAPAT * OTURUMU KAPAT komutunu çalıştırıp bilgisayarınızı kapatmak istediğinizde bilgisayarınız RESTART ediliyorsa aşağıdaki püf noktasının işinize yarayabileceğini düşünüyorum. Başlat menüsünden ÇALIŞTIR' a girip REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. Ekrana REGISTRY editörü gelecektir. Burada sol taraftaki ağaç yapısından HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control klasörünü açın. Shutdown klasörünün üzerine tıklayın ve sağ taraftaki FastReboot dizesinin değerini ''0'' yapın ve kayıt düzenleyicisini kapatın. Bilgisayarı kapatıp açın. Probleminiz büyük ihtimalle çözülecektir, benimkisi çözüldü.

    88) MP3 TAG'LERİ
    Winamp kullanıcıları bilirler, Winamp ilk kurulduğunda PLAYLIST listesinde artistin ve şarkını adını görüntüler. Eğer bunların yerinde albüm adı, MP3'ün bulunduğu klasör gibi şeylerin de görüntülenmesini istiyorsanız önce Winamp uygulamasını açın. CTRL+P tuşlarına basın. Ekrana gelen diyalog kutusunda, yan taraftaki Input'a tıklayarak Input bölümüne geçin. Nullsoft MPEG audio decoder plugin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelen diyalog kutusunun alt kısmında ID3 ve title formatting bölümünü göreceksiniz. Burada ki sayılara bakıp, % değerinden sonra o sayıyı yazın. Pencereleri kapatın. Bir şarkıyı çalmaya başladığınızda istediğiniz bilgiler görüntülenecektir. Sayı değerlerini ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.
    %1 Artist
    %2 Şarkı Adı
    %3 Albüm Adı
    %4 Yıl
    %5 Şarkının Kaynağı
    %6 Şarkının Türü (pop, rock v.b.)
    %7 Şarkı Dosyasının Adı
    %8 Şarkı Dosyasının Bulunduğu Klasör
    %9 Şarkı Dosyasının Uzantısı

    89) Geçenlerde bilgisayara bir program yükledim, ah yüklemez olaydım. Programı beğenmedim, sildim ancak program arkasında izler bıraktı. Artık JPEG ve BMP türü dosyalarım klasör içerisinde abuk sabuk simgelerle görüntüleniyor. Bu simgeleri değiştirmenin, eli yüzü düzgün hale getirmenin bir yolu yordamı varsa bana anlatabilir misiniz?
    Bir dosya türünü simgeleyen simgeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir klasör penceresi açın. GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ (FOLDER OPTIONS) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ (FILE TYPES) bölümüne gelin. Buradaki listede dosyanızın türünü bulun. Örneğin JPEG dosyalarının simgelerini değiştirmek için bu listede "JPEG GÖRÜNTÜSÜ" seçeneğini arayacaksınız. Bulduktan sonra üzerine tıklayın ve seçili duruma getirin. DÜZENLE (EDIT) düğmesine basın. Şimdi açılacak olan diyalog kutusu içerisinde SİMGE DEĞİŞTİR (CHANGE ICON) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki simgelerden birini seçebilir veya GÖZAT düğmesine basarak diğer simge dosyaları içerisinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

    90) DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK
    Merhaba, DOS ortamında klavyemi F olarak nasıl tanıtacağımı bildirirseniz sevinirim. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
    Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:
    keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys /id:440
    Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    81) TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?
    İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi kalmayacaktır.

    82) FATAL EXCEPTION 0D HATASI NE OLA Kİ?
    Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda hemen "Fatal Exception 0D has occurred at <address> in VxD V86MMGR (01)" hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz. Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse çıkabilir. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
    1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C: sabit diskine çift tıklayın.
    2. Klasör penceresi açılınca klavyeden <F3> tuşuna basın. Burada aranan dosya kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
    3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın, RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX olacak şekilde değiştirin.
    4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze takın.
    5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin içerisinde
    TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
    6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
    7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve Windows 98
    CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
    8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme)
    C:\windows\system\iosubsys klasör ismini girin.
    9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın. Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli yere kopyalayacaktır.
    10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle halledilecektir.

    83) Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım?
    Kendim çözüm olarak eski Windows'u silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki Windows'u da silip yeni bir Windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format atmak mı?
    Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C:\ klasörüne geçin
    ve burada EDIT MSDOS.SYS Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne:
    AUTOSCAN=0
    Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın. Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

    84) Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini arkadaşıma götürmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle götürmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere sıkıştırmak ne demektir?
    Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden
    ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir.
    Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya tekrarlayın. İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın bilgisayarına götürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı, eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... Komutunu çalıştırın. WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

    85) İMDAT WINDOWS 2000 ÇALIŞMIYOR!
    Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows 2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var. Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:
    1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
    2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
    3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum programı görülür.
    4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
    5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz ekranla karşı karşıya kalınır.
    6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CD-ROM'undaki I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer CD-ROM sürücü harfi E ise, bu durumda komut satırında sırayla Copy E:\I386\NTLDR ve Copy E:\I386\NTDETECT.COM yazılır, dosyalar bir güzel kopyalanır.
    7. EXIT yazılıp ENTER tuşuna basılır, bilgisayar kapanıp açılır, Windows 2000 CD-ROM'u sürücüden çıkartılır. Şimdi açılışta BOOT.INI dosyasının eksik olduğunu söyleyen bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız ancak panik yapmayın, Windows 2000 kuzu kuzu açılacaktır. Elbette Windows 98 de kullanmak istediğiniz için bu kaybolan BOOT.INI dosyasını tekrar yaratmak gereklidir. Bunun için C: sürücüsünün root klasöründe BOOT.INI adında bir metin dosyası oluşturmanız ve içine aşağıdaki satırları girmeniz gerekiyor.
    [Boot Loader]
    timeout=5

    Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
    [Operating Systems]

    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft
    Windows 2000 Professional" /fastdetect
    C:\="Microsoft Windows 98"
    Bundan sonra, dosyayı kaydedin ve bilgisayarı baştan başlatın.
    Her şey eski mutlu huzurlu haline geri dönecektir.

    86) Benim ağ kaynaklarını paylaşmak konusunda bir problemim var. İki bilgisayardan oluşan bir ev içi ağa sahibim. 1. makinede Windows 2000 Professional sürümü kurulu. Diğer makinede ise Windows 98 SE ile çalışılıyor. Ben Windows 2000 kurulu makinede bulunan bir yazıcıya veya klasöre Windows 98 SE kullanan makineden ulaşmak istiyorum. Ancak bunu bir türlü başaramadım.
    Windows 2000, eski Windows'lardaki gibi serbest ağ kaynağı paylaşımına sıcak bakmıyor. Bu problemi çözmek için ilk önce Windows 2000 kurulu olan bilgisayarda yeni bir kullanıcı tanımlamalısınız. Bu işlemi ADMINISTRATIVE TOOLS bölümünden yapabilirsiniz. Yeni kullanıcıyı tanımladıktan sonra bu klasör ve yazıcıların paylaşma ayarlarına girin ve bu kullanıcılara bu kaynaklara erişim hakkı verin. Yani kaynaklara erişim hakkı olan kullanıcılar listesine bu yeni tanımladığınız kullanıcıları ekleyin. Daha sonra Windows 98 SE kurulu olan makineyi kapatın. Açılırken sorulan ağ kullanıcı ismi olarak Windows 2000'de ayarlamış olduğunuz kullanıcı adını girin. Eğer Windows 2000'de bu kullanıcı için şifre belirlemişseniz bu şifreyi de girin, eğer şifre yoksa boş bırakıp ENTER tuşuna basın. Artık ağ komşularını kullanarak Windows 98 SE yüklü bilgisayardan Windows 2000 yüklü bilgisayarın paylaştığı kaynaklara erişebileceksiniz.

    87) WINDOWS KAPANAMIYORSA
    Eğer Windows 98 kullanıyorsanız ve BAŞLAT menüsünden BİLGİSAYARI KAPAT * OTURUMU KAPAT komutunu çalıştırıp bilgisayarınızı kapatmak istediğinizde bilgisayarınız RESTART ediliyorsa aşağıdaki püf noktasının işinize yarayabileceğini düşünüyorum. Başlat menüsünden ÇALIŞTIR' a girip REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. Ekrana REGISTRY editörü gelecektir. Burada sol taraftaki ağaç yapısından HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control klasörünü açın. Shutdown klasörünün üzerine tıklayın ve sağ taraftaki FastReboot dizesinin değerini ''0'' yapın ve kayıt düzenleyicisini kapatın. Bilgisayarı kapatıp açın. Probleminiz büyük ihtimalle çözülecektir, benimkisi çözüldü.

    88) MP3 TAG'LERİ
    Winamp kullanıcıları bilirler, Winamp ilk kurulduğunda PLAYLIST listesinde artistin ve şarkını adını görüntüler. Eğer bunların yerinde albüm adı, MP3'ün bulunduğu klasör gibi şeylerin de görüntülenmesini istiyorsanız önce Winamp uygulamasını açın. CTRL+P tuşlarına basın. Ekrana gelen diyalog kutusunda, yan taraftaki Input'a tıklayarak Input bölümüne geçin. Nullsoft MPEG audio decoder plugin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelen diyalog kutusunun alt kısmında ID3 ve title formatting bölümünü göreceksiniz. Burada ki sayılara bakıp, % değerinden sonra o sayıyı yazın. Pencereleri kapatın. Bir şarkıyı çalmaya başladığınızda istediğiniz bilgiler görüntülenecektir. Sayı değerlerini ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.
    %1 Artist
    %2 Şarkı Adı
    %3 Albüm Adı
    %4 Yıl
    %5 Şarkının Kaynağı
    %6 Şarkının Türü (pop, rock v.b.)
    %7 Şarkı Dosyasının Adı
    %8 Şarkı Dosyasının Bulunduğu Klasör
    %9 Şarkı Dosyasının Uzantısı

    89) Geçenlerde bilgisayara bir program yükledim, ah yüklemez olaydım. Programı beğenmedim, sildim ancak program arkasında izler bıraktı. Artık JPEG ve BMP türü dosyalarım klasör içerisinde abuk sabuk simgelerle görüntüleniyor. Bu simgeleri değiştirmenin, eli yüzü düzgün hale getirmenin bir yolu yordamı varsa bana anlatabilir misiniz?
    Bir dosya türünü simgeleyen simgeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir klasör penceresi açın. GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ (FOLDER OPTIONS) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ (FILE TYPES) bölümüne gelin. Buradaki listede dosyanızın türünü bulun. Örneğin JPEG dosyalarının simgelerini değiştirmek için bu listede "JPEG GÖRÜNTÜSÜ" seçeneğini arayacaksınız. Bulduktan sonra üzerine tıklayın ve seçili duruma getirin. DÜZENLE (EDIT) düğmesine basın. Şimdi açılacak olan diyalog kutusu içerisinde SİMGE DEĞİŞTİR (CHANGE ICON) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki simgelerden birini seçebilir veya GÖZAT düğmesine basarak diğer simge dosyaları içerisinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

    90) DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK
    Merhaba, DOS ortamında klavyemi F olarak nasıl tanıtacağımı bildirirseniz sevinirim. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
    Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:
    keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys /id:440
    Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.


    Alıntıları Göster
    Sorun:

    Ses çıkmıyor.
    Çözüm:

    - Ses kartının arkasındaki ses açıp kapamaya yarayan ayar düğmesini kontrol edin.

    - Hoparlörleri ses kartınızın doğru çıkışına bağlayıp bağlamadığınızı kontrol edin.

    - Varsa, hoparlörlerin üzerindeki ses ayar düğmelerini ve açma/kapama anahtarlarını kontrol edin.

    - Varsa, hoparlörlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerini gözden geçirin.

    Sorun:

    Ses çıkıyor ama parazit var.

    Çözüm:

    Bu sorun bilgisayarın güç kaynağından kaynaklanabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, ses kartı üzerindeki ayar düğmesini kısıp hoparlördeki sesi açmaktır.

    Güç kaynağınızı bir elektronikçiye gösterin.

    Sorun:

    Ses kartı üzerindeki joystick çalışmıyor.

    Çözüm:

    I/O kartı üzerinde bulunan joystick portu ile ses kartı üzerindeki port çakışıyor olabilir. Kullanım kılavuzlarından yararlanarak portlardan birini kapatın.

    Sorun:

    Ses kartı çalışmıyor.

    Çözüm:

    DMA (Direct Memory Access/Doğrudan bellek erişimi) kanalını ve IRQ (Interrupt/kesilme) numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdaki diğer kartlar ile çakışıp çakışmadığına bakın.

    Sistem saati IRQ0′ı, klavye lRQ1′i, seri çıkışlar IRQ3 ve IRQ4′ü, paralel çıkış IRQ7′yi, görüntü kartı IRQ9′u kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ5 olacaktır.

    Disket controller DMA2′yi, birçok ses kartı ise DMA1 kanalını kullanmaktadır.

    DMA kanalı ve IRQ gibi değerler autoexec.bat ve config.sys dosyalarına ses kartı yazılımı tarafından, kurulum sırasında kaydedilmiştir.

    Sorun :

    Bir ses kartı programı çalıştırıldığında “out of environment space”

    hatası veriyor.

    Çözüm:

    Config.sys dosyasına bir editör yardımıyla girip. SHELL=C:\DOS\COMMAND.COM /E:512 /P satırını ekleyin.

    Örnek bir Config.sys dosyası;

    DEVICE=C:\DOS\SETVER.EXE

    DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS FILES=30

    BUFFERS=30

    DOS=HIGH

    LASTDRIVE=E

    DOS=UMB

    Sorun : Ses kartı, Sound Blaster ve Windows ortamında ses çıkmıyor. Yada rasgele sorunlar çıkıyor.

    Çözüm:

    Windows dizini altında bulunan system.ini dosyasını bir editör yardımıyla görüntüleyin. System.ini dosyasında aşağıdaki satırların olup/olmadığını kontrol edin.

    (Drivers]

    timer=timer.drv

    midimapper=midimap.drv

    AUX=sbl6snd.drv

    Wave=sbl6snd.drv

    MIDI=Sbl6fm.drv

    MIDI=Sb16snd.drv

    [sndblst.drv]

    Port=220

    MIDIPort=330

    Int=5

    DmaChannel=1

    HDmaChannel=5

    Sorun : 16 bitlik bir ses kartı olmasına rağmen, 8 bitlik bir kart gibi ses çıkarıyor.

    Çözüm : Low DMA ve High DMA kanallarını, kartla verilen bir test programıyla gözden geçirin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    Sorun:

    Ses çıkmıyor.
    Çözüm:

    - Ses kartının arkasındaki ses açıp kapamaya yarayan ayar düğmesini kontrol edin.

    - Hoparlörleri ses kartınızın doğru çıkışına bağlayıp bağlamadığınızı kontrol edin.

    - Varsa, hoparlörlerin üzerindeki ses ayar düğmelerini ve açma/kapama anahtarlarını kontrol edin.

    - Varsa, hoparlörlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerini gözden geçirin.

    Sorun:

    Ses çıkıyor ama parazit var.

    Çözüm:

    Bu sorun bilgisayarın güç kaynağından kaynaklanabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, ses kartı üzerindeki ayar düğmesini kısıp hoparlördeki sesi açmaktır.

    Güç kaynağınızı bir elektronikçiye gösterin.

    Sorun:

    Ses kartı üzerindeki joystick çalışmıyor.

    Çözüm:

    I/O kartı üzerinde bulunan joystick portu ile ses kartı üzerindeki port çakışıyor olabilir. Kullanım kılavuzlarından yararlanarak portlardan birini kapatın.

    Sorun:

    Ses kartı çalışmıyor.

    Çözüm:

    DMA (Direct Memory Access/Doğrudan bellek erişimi) kanalını ve IRQ (Interrupt/kesilme) numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdaki diğer kartlar ile çakışıp çakışmadığına bakın.

    Sistem saati IRQ0′ı, klavye lRQ1′i, seri çıkışlar IRQ3 ve IRQ4′ü, paralel çıkış IRQ7′yi, görüntü kartı IRQ9′u kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ5 olacaktır.

    Disket controller DMA2′yi, birçok ses kartı ise DMA1 kanalını kullanmaktadır.

    DMA kanalı ve IRQ gibi değerler autoexec.bat ve config.sys dosyalarına ses kartı yazılımı tarafından, kurulum sırasında kaydedilmiştir.

    Sorun :

    Bir ses kartı programı çalıştırıldığında “out of environment space”

    hatası veriyor.

    Çözüm:

    Config.sys dosyasına bir editör yardımıyla girip. SHELL=C:\DOS\COMMAND.COM /E:512 /P satırını ekleyin.

    Örnek bir Config.sys dosyası;

    DEVICE=C:\DOS\SETVER.EXE

    DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS FILES=30

    BUFFERS=30

    DOS=HIGH

    LASTDRIVE=E

    DOS=UMB

    Sorun : Ses kartı, Sound Blaster ve Windows ortamında ses çıkmıyor. Yada rasgele sorunlar çıkıyor.

    Çözüm:

    Windows dizini altında bulunan system.ini dosyasını bir editör yardımıyla görüntüleyin. System.ini dosyasında aşağıdaki satırların olup/olmadığını kontrol edin.

    (Drivers]

    timer=timer.drv

    midimapper=midimap.drv

    AUX=sbl6snd.drv

    Wave=sbl6snd.drv

    MIDI=Sbl6fm.drv

    MIDI=Sb16snd.drv

    [sndblst.drv]

    Port=220

    MIDIPort=330

    Int=5

    DmaChannel=1

    HDmaChannel=5

    Sorun : 16 bitlik bir ses kartı olmasına rağmen, 8 bitlik bir kart gibi ses çıkarıyor.

    Çözüm : Low DMA ve High DMA kanallarını, kartla verilen bir test programıyla gözden geçirin.


    Alıntıları Göster
    Güzel.
    Teknik Yardım Önemli Konular adlı konuya dahil edilmesi en mantıklısı olur diye düşünüyorum. Energy konu sahibi ile irtibate geçersen hoşgörü ile karşılar ve aranızda halledersiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: polocuk

    Güzel.
    Teknik Yardım Önemli Konular adlı konuya dahil edilmesi en mantıklısı olur diye düşünüyorum. Energy konu sahibi ile irtibate geçersen hoşgörü ile karşılar ve aranızda halledersiniz.


    Alıntıları Göster
    arşive ekledim, teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    Pc Den Gelen Uyari Seslerİ Ve Manalari
    Sesli Hata Mesajları

    Hata Anlamı
    1- Sürekli Ses Güç kaynağı arızası
    2- Birçok kısa bip Anakart arızası
    3- 1 uzun Bellek tazelenmesinde hata
    4- 1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası
    5- 1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
    6- 1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası
    7- 2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
    8- 2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası
    9- 3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
    10- 4 kısa Timer hatası
    11- 5 kısa İşlemci hatası
    12- 6 kısa Klavye işlemcisi hatası
    13- 7 kısa İşlemci hatası
    14- 8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
    15- 9 kısa BIOS ROM hatası
    16- 10 kısa CMOS okuma/yazma hatası
    17- 11 kısa Tampon Bellek Hatası

    Gördüğünüz gibi bu bip sesleri hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

    1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

    2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

    3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

    5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.

    11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

    POST Mesajları
    Girişi ölümcül hata mesajlarından yaptık ama daha çok uyarı niteliğinde olan POST mesajları ile ortamı biraz yumuşatmayı ihmal etmiyoruz. Genel olarak açıklayıcı, birkaç kelimelik (biraz İngilizce ile) anlaşılabilir niteliktedirler. Ama can sıkmaya yetecek kadar ciddiye almak kaçınılmazdır. Bu mesajlar anakarta, BIOS’a, takılı olan donanıma, çipsete göre değişiklik gösterebilirler. Yine de belli başlı birkaç hata mesajıyla uygulanabilecek çözüm yollarını yazıyorum.

    BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

    CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

    CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

    Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

    Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

    Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkailir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

    Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvetle muhtemeldir.

    Bunlar POST hatalarının sadece belli başlı olanları. Sistem-spesifik olarak hata mesajları ile karşılaşabileceğinizi tekrar hatırlatmamda bir sakınca yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EneRGy.

    Pc Den Gelen Uyari Seslerİ Ve Manalari
    Sesli Hata Mesajları

    Hata Anlamı
    1- Sürekli Ses Güç kaynağı arızası
    2- Birçok kısa bip Anakart arızası
    3- 1 uzun Bellek tazelenmesinde hata
    4- 1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası
    5- 1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
    6- 1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası
    7- 2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
    8- 2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası
    9- 3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
    10- 4 kısa Timer hatası
    11- 5 kısa İşlemci hatası
    12- 6 kısa Klavye işlemcisi hatası
    13- 7 kısa İşlemci hatası
    14- 8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
    15- 9 kısa BIOS ROM hatası
    16- 10 kısa CMOS okuma/yazma hatası
    17- 11 kısa Tampon Bellek Hatası

    Gördüğünüz gibi bu bip sesleri hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

    1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

    2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

    3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

    5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.

    11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

    POST Mesajları
    Girişi ölümcül hata mesajlarından yaptık ama daha çok uyarı niteliğinde olan POST mesajları ile ortamı biraz yumuşatmayı ihmal etmiyoruz. Genel olarak açıklayıcı, birkaç kelimelik (biraz İngilizce ile) anlaşılabilir niteliktedirler. Ama can sıkmaya yetecek kadar ciddiye almak kaçınılmazdır. Bu mesajlar anakarta, BIOS’a, takılı olan donanıma, çipsete göre değişiklik gösterebilirler. Yine de belli başlı birkaç hata mesajıyla uygulanabilecek çözüm yollarını yazıyorum.

    BIOS ROM checksum error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir. Çipte fiziksel hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekecek.

    CMOS battery failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın saatçiden yenisini alabilirsiniz.

    CMOS checksum error - Defaults loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

    Floppy disk(s) fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüzde muhtemel bir fiziksel arıza var demektir.

    Keyboard error or no keyboard present: Belki de en çok karşılaşılan POST mesajı. Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de olmayan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.

    Memory test fail: POST mesajlarının belki de en can sıkıcısı. BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabildiği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi (kısmi=belli bir bölümündeki) arıza nedeniyle de ortaya çıkailir. Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

    Hard Disk(s) Fail: Sisteminizde mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir. BIOS’tan disk ayarlarını otomatiğe getirin, master/slave ayarlarını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk kuvetle muhtemeldir.

    Bunlar POST hatalarının sadece belli başlı olanları. Sistem-spesifik olarak hata mesajları ile karşılaşabileceğinizi tekrar hatırlatmamda bir sakınca yok.


    Alıntıları Göster
    Güzel bir çalışma olmuş.

    Bende ekleme yapayım.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Gereksiz windows hizmetlerini kapatın.

     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular

    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    En mantıklı Sanal bellek ayarı!

     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular

    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Ayarlı düzgün yapılmış bir windows'un Task manager ( görev yöneticisi) resmi.

     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular

    ----------------------------------------------------------------------------------------------


    Sistem başlangıcına, açılışa sadece en gerekli programları koyun.

     Teknik Yardım İle İlgili Faydalı Konular

    ----------------------------------------------------------------------------------------------

    Eh o kadar uğraştım, resim falan yükledim. Sizde bana kontör atın.

    http://www.animaturk.com/films/13544.swf
    ----------------------------------------------------------------------------------------------




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 34_gurcangurel -- 2 Temmuz 2008; 6:10:34 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.