Şimdi Ara

Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
956
Cevap
13
Favori
206.116
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Xenon sistemleri, xenon mercekler. Xenon kitlerin takılı olduğu karşıdan geleni rahatsız eden araçlara mercek modifiyesi ve xenon hakkında aklınıza takılan bütün soruları bu konuda sorabilirsiniz. Elimden geldiğince bütün sorularınıza cevap vermeye çalışıcam. Web sayfamdaki bilgilendirici yazılarıda parça parça bu konuya taşıyorum.
    Herkese aydınlık geceler.


    > Xenon sistemi nedir? <

    Xenon sistemini çok teknik detaya girmeden anlatıcak olursak. Halojen ampullere göre daha az enerji harcayarak daha çok ışık veren bir sistem olarak düşünebiliriz. Normal halojen ampuller 55 watt enerji tüketirken, xenon ampulu 35 watt enerji ile 2 kat daha fazla ışık verebilir. Ömürleride halojen ampullerden çok daha uzundur.

    Xenon ampullerini normal halojen ampuller gibi direk olarak aracın 12 volt u ile çalıştıramayız. Xenon ampullerinin çalışması için gerekli olan voltajı balast isimli parça düzenler. Bu yüzden xenon ampulü ve balastı ile beraber xenon sistemi veya kiti olarak geçer.

    Balastlar aracın 12 volt unu xenon ampulun çalışması için gerekli olan 85 volt seviyesine çıkarır. Farklı jenerasyonlarda balast tipleri mevcuttur fakat temelde hepsinin görevi aynıdır.
     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda



    > Ampul tipleri nelerdir? <

    Halojen ampullerin H1, H4, H7 ,H11 HB3 gibi genelde H harfi ile başlayan soket tipleri mevcuttur.

    Xenon ampulleri ise sadece D2S soketlidir. Dünyadaki orjinal xenon ampullerinin tamamı D2S sokete sahiptir.

    Peki H7, H1 xenon kit diye satılanlar nedir? Normalde halojen ampul kullanan (örneğin H7) bir far veya merceğe doğal olarak D2S Xenon ampulu takılamaz. Bu sorunu gidermek için üreticiler soketi H7 halojen ampule benzeyen ama üstünde xenon ampulu bulunan ampuller üretmektedir. Yani özetle H7, H1 xenon ampulleri soketleri halojene uyarlanmış xenon ampulleridir.
     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda
     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda
     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda



    > Mercekler ne işe yarar <

    Temelde mercekler Halojen ve Xenon olarak ikiye ayrılır. Halojenler kendi arasında H1, H7, H11 soket tiplerine sahiptir. Xenon mercekler ise yukarıda belirttiğimiz gibi sadece D2S girişe sahiptir. Fakat onlarda kendi arasında Normal xenon ve Bi-xenon olarak ikiye ayrılır. Merceklerin amacı ampulden çıkan ışığın tamamını toplayarak sadece yola vermektir. Normal farlar karşıdan gelen sürücülerin gözünü alabilirken, mercekler belirli bir seviyeden yukarıya hiç ışık göndermedikleri için hem göz almaz hemde yukarı kaçan ışığıda yola yansıtarak daha etkili aydınlatma sağlar.

    Aşağıdaki iki resimde aynı araca aittir. İlk resim xenon kit direk takılı iken çekilmiştir. İkinci resim ise mercek modifiyesi yapıldıktan sonra. Aradaki fark açıkça görülmektedir.
     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda




    > Bi-xenon mercek nedir <

    Yukarıdada anlattığımız ve resimlerdede gördüğünüz gibi merceklerin içerisinde bu kesilme çizgisini yaratan bir perde bulunur. Bu perde normalde sabittir. Fakat Bi-xenon merceklerde solenoid adını verdiğimiz bir parça bu perdeyi aşağıya çekebilir. Ve tabiki bu perde aşağı doğru inince yoldaki ışığın kesilme çizgiside direk yukarı kalkar ışık tam karşıya vurur. Yani mercek uzun haline geçmiş olur. Özetle Bi-xenon merceklerle hem uzun hem kısa far ışığı sadece tek ampulle elde edilmiş olur.

    Kısa ve uzunda perdenin hareketi
    [simage]
    [/simage]

    Kısa ve uzunda duvardaki ışık deseni. Perdenin hareketi sayesinde ışık tam karşıya vuruyor.
    [simage]
    [/simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xenon Mercek -- 29 Eylül 2009; 22:42:39 >







  • HALK ARASINDA TAMAMEN YANLIŞ OLARAK BİLİNEN BAZI BİLGİLERİN DOĞRULARI

    Xenon farlar güçlüdür normalden daha fazla enerji harcar o yüzden aracınızın elektrik tesisatı zarar görebilir veya xenon takarsanız akünüzü yada alternatörünüzü daha güçlüsü ile değiştirmeniz gerekir gibi söylentiler tamamen yanlıştır. Aksine xenon sistemi daha az enerji tüketir. Akü ömrünü uzatır ve alternatöre daha az yük bindirir, bu sayede çok azda olsa yakış miktarını azaltır.



    Mercek modifiyesi yaparsanız yükseklik ayarı kaybolur bilgiside yanlıştır. Normalde far yüksekliği ayarlandıkça içerideki parlak reflektör kısım hareket eder. Mercek modifiyesindede mercek bu bölüme takıldığı için yükseklik ayarlandıkça mercek yukarı aşağı hareket eder yükseklik ayarı eskisi gibi çalışmayı sürdürür.



    Bi-xenon farlarda uzun için ikinci bir xenon ampulu daha olması gerekir. Bu bilgide tamamen yanlıştır. Bixenon farda yukarıda anlatıldığı gibi ışığın karşıya vurmasını ikinci bir ampul değil perdenin hareketi sağlar.



    55 watt lık xenonlar daha güçlü ve parlaktır. Bu olay tamamen bir aldatmacadan ibarettir. Aslında bu xenon kitler 55watt enerji tüketerek araca hata verdirmemeyi amaçlamaktadır. Xenon ampulu gene 35 watt gücünde standart şekilde yanar. 55 watt xenon ampulu diye birşey yoktur.



    Xenon ampulunun K değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi aydınlatır. Bu konuda çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. K değeri ışığın rengini, Lümen ise ışığın şiddetini belirler. Xenon ampulunun K değeri ne kadar artarsa ışığın gücüde o kadar düşer. Osram Philips GE gibi markaların tamamının orjinal xenon ampulleri 4300K dır. Aydınlatma seviyesi en yüksek ampullerde onlardır. K değeri dahada yükseldikçe ışığın rengi değişir daha güzel görünebilir fakat ışık şiddeti azalıcaktır. Yaklaşık değerler aşağıdaki tabloda görülebilir.



    4300K = 3200 lümen
    6000K = 2800 lümen
    8000K = 2300 lümen
    10000K = 1800 lümen

    Aşağıdaki tablo Kelvin değeleri ile renk hakkında bilgi vermektedir.

     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xenon Mercek -- 6 Temmuz 2008; 23:03:45 >




  • çok açıklayıcı konu..eline sağlık.
  • forumda bilgi dağınıklığı olan bir konuydu. eline sağlık.
  • ben teşekkür ederim. forumda sürekli tartışılan ve yanlış bilgilerin dolu olduğu bir konu xenon konusu. fakat bu bölüm çok fazla rabet görmediği için sanırım kimse soru sormuyor :)
  • Yeni Toyota Auris aldım, bildiğiniz gibi bunlarda opsiyonel olarak Xenon fark mevcut ancak bayide ve İstanbul'da benim istediğim konfg. olmadığından birkaç ay beklememek için xenon suz almak zorunda kaldım.

    Aldığım şubede Xenon far 350 ytl ye takılıyor ancak takılan farı inceledim, sadece kısaya takmışlar, uzunlarda yok, sordum böyleymiş bunlarda, showroomdaki satıcı dahi tavsiye etmedi.

    Şimdi sorum şu ben Auris'e xenon far takabilir miyim? Fabrika çıkışındaki kadar olmasada en azından ona yakın bir kalite almalıyım, kısa-uzun mutlaka olmalı yani orjinal görünüm olucak. Bu doğrultuda eğer böyle bi imkan varsa ben hangi xenon fardan almalıyım, fiyatları nelerdir? Kaç K lık ve lümenlik olmalı? Bilginiz varsa iletirseniz sevinirim?
  • çok güzel bilgiler, çok teşekkür ederim, xenon ile ilgili bir problemim var, 2001 model mitsubishi carisma sahibiyim, aracı 2.el aldım ve aldığımda üzerinde xenon kiti vardı (sonradan taktırılmış), sorunum xenon farları açtığım zaman radyo hışırtı yapmaya başlıyor, kaset çalarken herhangi bir sorun yok, servis bu sorunu çözemedi, sizce sorun balast dediğiniz ve sanayide xenon beyni diye tabir edilen parçada olabilir mi, teypte sorun yok çünkü serviste sıfır başka teyp takıldı problem onda da aynen devam ediyor, saygılarımla...
  • slm ben aracımı aldıgımda xenon far uygulaması yapılmıştı mercekli far
    park ampüllerinde mtec yazıyor.

    şimdi bu xenon farımın kaç kelvin oldugunu nasıl anlarım

    4300K
    6000K
    8000K
    10000K
  • Birşey dikkatimi çekti, sanırım ben yanlış anladım.
    Şimdi benim halojen farlarım mercekli. Ben xenon kit taktırsam, bu mercekler bir işe yaramayacak mı? xenon için ayrı bir mercek mi olması gerekiyor?
    Bir de xenon taktırdığımda, şu an yapabildiğim gibi farı kendim ayarlayabilecek miyim? Yoksa far ayarı düğmem iptal mi olacak?
    Saygılar,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sky__walker

    Yeni Toyota Auris aldım, bildiğiniz gibi bunlarda opsiyonel olarak Xenon fark mevcut ancak bayide ve İstanbul'da benim istediğim konfg. olmadığından birkaç ay beklememek için xenon suz almak zorunda kaldım.

    Aldığım şubede Xenon far 350 ytl ye takılıyor ancak takılan farı inceledim, sadece kısaya takmışlar, uzunlarda yok, sordum böyleymiş bunlarda, showroomdaki satıcı dahi tavsiye etmedi.

    Şimdi sorum şu ben Auris'e xenon far takabilir miyim? Fabrika çıkışındaki kadar olmasada en azından ona yakın bir kalite almalıyım, kısa-uzun mutlaka olmalı yani orjinal görünüm olucak. Bu doğrultuda eğer böyle bi imkan varsa ben hangi xenon fardan almalıyım, fiyatları nelerdir? Kaç K lık ve lümenlik olmalı? Bilginiz varsa iletirseniz sevinirim?


    aracın orjinal farlarında hem uzun hem kısa xenon ise demekki aracın orjinali bixenon mercek kullanıyor demektir. sizinde bu aydınlatmayı elde etmek için bixenon mercek takıp buna uygun olan d2s xenon kiti almanız gerekir. bixenon mercekler 90ytl çift. d2s xenon kitte Mtec 2 yıl garantili 500 ytl dir.
    bu modifiyeyi yaptığınız zaman fabrika çıkışına yakın değil tam olarak aynısını elde etmiş olursunuz. tek eksiğiniz far yıkaması olabilir o kadar :)




  • quote:

    Orjinalden alıntı: toggy06

    çok güzel bilgiler, çok teşekkür ederim, xenon ile ilgili bir problemim var, 2001 model mitsubishi carisma sahibiyim, aracı 2.el aldım ve aldığımda üzerinde xenon kiti vardı (sonradan taktırılmış), sorunum xenon farları açtığım zaman radyo hışırtı yapmaya başlıyor, kaset çalarken herhangi bir sorun yok, servis bu sorunu çözemedi, sizce sorun balast dediğiniz ve sanayide xenon beyni diye tabir edilen parçada olabilir mi, teypte sorun yok çünkü serviste sıfır başka teyp takıldı problem onda da aynen devam ediyor, saygılarımla...

    evet bahsettiğiniz sorun tam olarak balast yüzünden. malesef kalitesiz balastlar butür problemlere sebep olabilir. hatta kendinizi şanslı bile hissedebilirsiniz. abs beyni bozulan veya kaç sefer silecek motoru değiştiren insanlar var. balastlar yüksek elektromanyetik alan oluşturduğu için gerçekten kaliteli olmaları gerekiyor. Şuna an inanın web sayfama sürekli çin den mail geliyor. bazı markalar xenon kitlerini bana göndermek istiyor ama kabul etmiyorum. sadece orjinal Mtec satıyorum bu tür sorunları engellemek için.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: triger

    slm ben aracımı aldıgımda xenon far uygulaması yapılmıştı mercekli far
    park ampüllerinde mtec yazıyor.

    şimdi bu xenon farımın kaç kelvin oldugunu nasıl anlarım

    4300K
    6000K
    8000K
    10000K

    merhabalar
    K değeri ampulleri üzerinde yazabilr. eğer çin malı olanlardansa 4300K olmasına imkan yok. en az 6000 dir. imzanızdaki ufak megane resmi sanki bana 8000K mış gibi görünüyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Pis@gor

    Birşey dikkatimi çekti, sanırım ben yanlış anladım.
    Şimdi benim halojen farlarım mercekli. Ben xenon kit taktırsam, bu mercekler bir işe yaramayacak mı? xenon için ayrı bir mercek mi olması gerekiyor?
    Bir de xenon taktırdığımda, şu an yapabildiğim gibi farı kendim ayarlayabilecek miyim? Yoksa far ayarı düğmem iptal mi olacak?
    Saygılar,

    hayır xenon için ayrı bir merceğe gerek yok. siz aslında şanslı kullanıcılardan birisiniz çünkü sizin aracınızda zaten mercek modifiyesi yapılmış gibi orjinalden merceği mevcut. Sadece xenon kit alıp taktığınız takdirde aracınızın orjinalden xenonlu halindeki aydınlatmanın aynısını elde ediceksiniz. far yükseklik ayarı hiçbir koşulda iptal olmaz. eskisi gibi çalışmaya devam eder.
    aracınıza ampul tipine uygun xenon kit almanız yeterli. H7 veya H1 Mtec xenon kit fiyatı kdv dahil 350ytldir. 2 sene garantili.

    yukarıdaki mesajlardada yazdığım gibi çin malı kitlerden uzak durun onlarda garantili diye düşünmeyin araçta çok çeşitli sorunlar çıkarabiliyor.




  • Teşekkür ediyorum, şu an istanbul dışındayım, gelince yanınıza uğrayabilirim. Takılması ne kadar sürer?
  • 20 - 30 dakika
  • peki sadece balast değiştirme yapılabiliyor mu yoksa set komple mi değişiyor, bir de sanırım istanbul'dasınız, ankara'da bu değişim işi için yönlendirebileceğiniz bir yer var mı?

    quote:

    Orjinalden alıntı: Xenon Mercek

    evet bahsettiğiniz sorun tam olarak balast yüzünden. malesef kalitesiz balastlar butür problemlere sebep olabilir. hatta kendinizi şanslı bile hissedebilirsiniz. abs beyni bozulan veya kaç sefer silecek motoru değiştiren insanlar var. balastlar yüksek elektromanyetik alan oluşturduğu için gerçekten kaliteli olmaları gerekiyor. Şuna an inanın web sayfama sürekli çin den mail geliyor. bazı markalar xenon kitlerini bana göndermek istiyor ama kabul etmiyorum. sadece orjinal Mtec satıyorum bu tür sorunları engellemek için.

  • TABİKİ ÇİN MALINDAN UZAK DURMAK LAZIM.
    ANCAK ÇOKÇEŞİTLİ SORUNLAR ÇIKARTIR DEDİĞİNİZ DURUM EN FAZLA ELEKTRİKSEL ARIZA GÜNDEME GELİR.
    ÜRÜN ZATEN ÇİN MALI OLDUĞU İÇİN ÖMRÜ KISA OLUR O KADAR.??*



    DİMİ???



    quote:

    Orjinalden alıntı: Xenon Mercek


    quote:

    Orjinalden alıntı: Pis@gor

    Birşey dikkatimi çekti, sanırım ben yanlış anladım.
    Şimdi benim halojen farlarım mercekli. Ben xenon kit taktırsam, bu mercekler bir işe yaramayacak mı? xenon için ayrı bir mercek mi olması gerekiyor?
    Bir de xenon taktırdığımda, şu an yapabildiğim gibi farı kendim ayarlayabilecek miyim? Yoksa far ayarı düğmem iptal mi olacak?
    Saygılar,

    hayır xenon için ayrı bir merceğe gerek yok. siz aslında şanslı kullanıcılardan birisiniz çünkü sizin aracınızda zaten mercek modifiyesi yapılmış gibi orjinalden merceği mevcut. Sadece xenon kit alıp taktığınız takdirde aracınızın orjinalden xenonlu halindeki aydınlatmanın aynısını elde ediceksiniz. far yükseklik ayarı hiçbir koşulda iptal olmaz. eskisi gibi çalışmaya devam eder.
    aracınıza ampul tipine uygun xenon kit almanız yeterli. H7 veya H1 Mtec xenon kit fiyatı kdv dahil 350ytldir. 2 sene garantili.

    yukarıdaki mesajlardada yazdığım gibi çin malı kitlerden uzak durun onlarda garantili diye düşünmeyin araçta çok çeşitli sorunlar çıkarabiliyor.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: toggy06

    peki sadece balast değiştirme yapılabiliyor mu yoksa set komple mi değişiyor, bir de sanırım istanbul'dasınız, ankara'da bu değişim işi için yönlendirebileceğiniz bir yer var mı?



    sadece balast değişilebilir fakat markaların soketleride farklı oluyor sizin ampuller başka marka balastlarına uymayabilir.
    size tavsiyem kit olarak 2 sene garantili tertemiz almanızdır çünkü 2 adet balast parasın kitten çok farklı olmaz. en azından elinizdeki eski kitide ucuza falan satabilirsiniz. yada sis farlarına takarsınız. hemde ampullerinizde yenilenmiş olur.
    ankarada bildiğim bir yer yok malesef. fakat kit olarak alırsanız bütün soketleriyle hazır olduğu için 20 dakkada takılabilir hiçbir kablo falan kesmeden. sanayide bütün elektrikçiler takabilir. hatta siz bile takabilirsiniz.




  • önceki cevabınız için teşekkürler
    örnek teşkil etmesi için bir kaç resim vereyim bu resimlerden kaç kelvin oldugu yada aydınlatmanın derecesi anlaşılırmı ?

     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda




     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi triger -- 11 Temmuz 2008; 10:40:11 >




  • 2.resimler


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda

    farlar ilk önce patlayarak açılıyor.
    ışıgın üst kısmı yakın bir duvarda morumsu yanıyor ama gece aydınlatmasından çok memnunum


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda


     Xenon Mercek ve Kitler hakkında herşey bu konuda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi triger -- 11 Temmuz 2008; 10:38:03 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.