Şimdi Ara

Ehliyet alma rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
216
Cevap
12
Favori
145.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ehliyet almak isteyen herkes için yazdım bu makaleyi.

    (pdf formatıda bilgisayarınıza indirebilirsiniz:http://rapid share.com/files/136614962/Ehliyet_Alma_Rehberi.pdf)

    Ehliyet Alma Rehberi

    Arkadaşlar; sizlere, sürücü kursuna başvurmak ile başlayıp ehliyeti cebime koymakla sonuçlanan yaklaşık 2 aylık süreyi anlatacağım. Ben ehliyet almayı çok zor sanırdım. Nasıl başvurulur, hangi evraklar gerekir, sağlık raporu nasıl alınır, sınavları geçmek kolay mı.. diye uzayıp giden sorular zinciri vardı aklımda. Ancak hiç de zor olmadığını gördüm. Bu makaleyi yazmamdaki amacım; şu an ehliyet almak isteyip, aklında bu gibi sorular bulunan arkadaşlara yardımcı olmak.

    Öncelikle işyerinden birkaç arkadaşla sürücü kurslarının fiyat araştırmasını yaptık. Bazı yerler (özellikle acemi yerler) sanki müşteriye ihtiyaçları yokmuş gibi hiç fiyat indirmedi. Tanıdık bir sürücü kursundan fiyat aldık ve o fiyatın altında bir yer bulamadık. En son bir yere daha baktık. Sürücü kursundaki kişiyle aramızda geçen konuşma:

    - Fiyat araştırması yaptınız mı?
    - Evet, yaptık.
    - En ucuz ne kadara buldunuz?
    - X YTL.
    - Bende X – 35 YTL
    - Her şey dâhil mi? Cebimizden başka para çıkmayacak dimi?
    - Eğer tüm sınavları geçerseniz başka para ödemeyeceksiniz.
    - Tamam, biz diğer arkadaşlarla görüşüp size haber verelim.

    Diğer arkadaşlardan da daha ucuza bulan olmadı. Siz de mutlaka pazarlık yapın. Eğer fiyatı düşmezlerse başka yerlere bakın. Çünkü bir sürü sürücü kursu var piyasada. Sonuçta elbette fiyatı düşürecek olan birçok yer olacaktır.

    Kurs için gerekli evrakları tamamladık. Gerekli evraklar;

    1. 4 adet fotoğraf (renkli fotokopi de kabul ettiler)
    2. Diplomanın aslı (kurs bitene kadar saklıyorlar) ya da öğrenci belgesi
    3. Nüfus Cüzdanı fotokopisi
    4. İkametgâh
    5. Adli sicil kaydı

    Kayıt olduk. Ücreti 3 taksit olarak ödeyeceğimizi kararlaştırdık. Ders anlatım ve test kitabı olmak üzere 2 adet kitap verdiler. Ders günlerini ve saatleri söylediler. Ücreti anlaşırken kurs ücreti, sınav harcı, sağlık raporu, emniyet müdürlüğü vb. tüm giderleri dâhil ettik.

    Eğer kursun anlaştığı bir doktor varsa sağlık raporu için doktor kursa geliyor. Hastaneye falan gitmenize gerek kalmıyor yani.

    Derslere gitme zorunluluğu yok. Ben hiçbir derse katılmadım. Ama katılan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla dersleri güzel anlatıyormuşlar. Belki sizlere yardımcı olabilir diye çalışma sistemimi anlatayım;

    Öncelikle en son yapılan sınavdan başlayarak son 2 yılın tüm sorularını çözdüm. Bana göre yapılaması gereken en önemli şey; testi çözdükten sonra cevapları kontrol ederek yanlış cevapladığınız soruların doğru cevaplarını öğrenmek. 2 yılın soruları bitince sürücü kursunun kitabından yalnızca motor dersini okudum. Zaten her konu 1’er 2’şer sayfa ve her konudan sonra 30’ar 40’ar tane test sorusu var. Motor dersinin tüm konularını bitirince son 1 yılın testlerini baştan sona doğru gelerek çözdüm. Yani ilk çözdüğüm test 1 yıl önce yapılan sınavın testiydi, son çözdüğüm test en son yapılan sınavın testi. Testleri çözerken şunu fark edeceksiniz; neredeyse her sınavda sorular aynı. Hatta bazı sınavlarda şıkların yerleri bile değişmiyor.

    Yazılı sınava 1 hafta kalmıştı. Kursun 2. taksitini ödeyerek sınava giriş belgemi aldım. Sınavdan 1 saat 15 dakika önceden evden çıktım. Daha öncewww.maps.google.com adresinden okulumun yerini öğrenerek krokisini yazıcıdan çıktısını almıştım. Okulun yerini bulmak kolay oldu. Sınava kesinlikle cep telefonu almadılar. Yanında telefon getirenler okul girişindeki görevliye teslim ettiler telefonlarını. Derken sınav başladı. Sınav süresi 2,5 saat. 1 saatte tamamladım sınavımı. Sınavda 30 ilkyardım bilgisi, 50 trafik ve çevre bilgisi, 40 motor ve araç tekniği bilgisi olmak üzere toplam 120 soru soruluyor.

    Ertesi gün kursun direksiyon dersleri başladı. Ben çalıştığım için yalnızca hafta sonu gidebildim derslere. Benim sınava girdiğim dönemde yazılı sınav ile direksiyon sınavı arasında 3 hafta vardı. Yani yalnızca 2 hafta direksiyon dersi verebildiler. Ben yalnızca 1 kere Cumartesi bir kere de Pazar günü katılabildim derse. Kalabalık olduğu için 2.haftaya yer kalmamıştı. Bende arkadaşımın arabasıyla çalıştım.

    Direksiyon sınavına 5 gün kala yazılı sınavın sonuçları açıklandı. Sınav saat 15:00 civarında açıklandı. Kursa kayıt olan 7–8 kişi vardı. Hepimiz geçmiştik. Geçmek için 3 dersten de en az 70’er puan almak gerekiyor. Ben 98, 92 ve 87 aldım. Yani direksiyon sınavına girmeye hak kazandım. Sınavdan 2 gün önce kursun 3. taksitini ödeyerek direksiyon sınavına giriş belgemi aldım.

    Sınavdan yarım saat önce kursun önünden servis kaldırdılar. Servisle gittik sınav yerine. Direksiyon sınavı sürücü kursunun araçlarıyla yapılıyor. Aracın ön koltuğunda direksiyon kursunun hocası, arka koltuğunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 adet komisyon üyesi oturuyordu. Sıra bana geldi. Araca bindim. Selam verdim. Kimliğime baktılar. Resimdeki kişi ben miyim diye arkaya dönmemi istediler. Sonra koltuğu biraz geriye alarak ayarlamış oldum. Dikiz aynasını düzelttim. Sağ ve sol aynalara baktım, normaldi. Emniyet kemeri takmayı unuttum. Tam kalkacakken baktım kalkmıyor. Vitese geçmedi galiba. Tekrar boşa alıp vitese geçirdim. Sola sinyal verip kalktım. 2. vitese aldım. Arkada oturanlardan biri “araba kullanıyor musun?” diye sordu. “Evet” dedim onlara bakmadan. Şuradan dön dedi. Vitesi 1’e alıp U dönüşü yaptım. Tekrar 2. vitese alp giderken sağda dur dediler. Sürücü kursunun hocası “kenarda duran otobüsle otomobil arasına park et bakalım edebilecek misin” dedi. Sağ sinyal verdim, tam yanaşacakken baktım otobüs gitti, sağda durdum, el frenini çekip indim. En fazla 30 saniye sürdü.

    Akşam sürücü kursuna gittim. Sınava giren 7–8 arkadaşımdan biri 50 alıp kalmış. Diğerleri geçmiş. En yüksek ben almışım: 90.

    Sınavdan 9 gün sonra sürücü kursundan dosyamı verdiler. Dosya için 5 YTL istediler ama bozuk para yok diye almadılar.

    Dosyanın içeriği:

    • Sürücü kursuna müracaat formu
    • Ehliyet kazananlar listesi
    • Motorlu taşıt sürücü sertifikası
    • Nüfus cüzdanı fotokopisi
    • Diploma ya da öğrenci belgesi
    • Adli sicil kaydı
    • Sağlık raporu

    Kurstan aldığım dosyaya 3 adet fotoğraf, kan grubu kartı fotokopisi ve şoförler odasından aldığım formu ekledim. Şoförler odasından alacağınız formu boş olarak almanızı tavsiye ederim. Doldurması basit zaten. Kimlik bilgileri, sertifika bilgileri gibi şeyler yazılıyor. Şoförler odasında doldurtursanız doldurma parası alıyorlar.

    Emniyet Müdürlüğüne akşamdan gidip listeye ismimi yazdım. Ertesi günün sabahında tekrar Emniyet Müdürlüğüne gittim. Akşamki isim listesine göre sırayla içeri aldılar. İçeride sıra numarası aldım. Ehliyet harcını Emniyet Müdürlüğünde bulunan Maliye Bakanlığı görevlisine ödedim. Sıram geldiği zaman polis memuruna dosyamı teslim ettim. Kart ücreti ödedim. Polis memuru “Haftaya gel, ehliyetini al” dedi.


    Ve mutlu son. 5 gün sonra gittim Emniyet Müdürlüğüne. Kimliğimi göstererek ehliyetimi teslim aldım sonunda. Sürücü kursuna kayıt olduktan 67 gün sonra ehliyeti cebime koymuş oldum.







  • eline sağlık kardeş güzel yazmışsın. kursa gitmeyi düşüen bi kişi için iyi bilgiler olmuş.

    yalnız sen demişsin dosya için 5 ytl istediler. bizim kurs 25 istedi. bu ücreti neye göre alıyor ya anlamadım gitti .bu dosyayı vermek onların görevi değilmi zaten onun için para vermedik mi bunlara. şimdi yine para.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Hakan5434

    eline sağlık kardeş güzel yazmışsın. kursa gitmeyi düşüen bi kişi için iyi bilgiler olmuş.

    yalnız sen demişsin dosya için 5 ytl istediler. bizim kurs 25 istedi. bu ücreti neye göre alıyor ya anlamadım gitti .bu dosyayı vermek onların görevi değilmi zaten onun için para vermedik mi bunlara. şimdi yine para.


    adam senin verdiğin belgeleri sana geri bir dosya içerisinde geri veriyor ve para istiyor
    benden 5 ytl istediler ve alamadılar. benden sonra giden arkadaşlara sordum, onlardan hiç almamışlar. vermeyin bence arkadaşlar. yani öyle bi imkanınız varsa




  • teşekkürler
  • gerçekten çok yararlı bir paylaşım olmuş..
    Teşekkürler..
  • quote:

    • Sürücü kursuna müracaat formu
    • Ehliyet kazananlar listesi
    • Motorlu taşıt sürücü sertifikası
    • Nüfus cüzdanı fotokopisi
    • Diploma ya da öğrenci belgesi
    • Adli sicil kaydı
    • Sağlık raporu

    Kurstan aldığım dosyaya 3 adet fotoğraf, kan grubu kartı fotokopisi ve şoförler odasından aldığım formu ekledim.


    @..::SU::..,

    Hocam bunlara ilaveten eklenecek herhangi bir şey var mı? İkametgah belgesi vs... (kursa verilen belgeler arasında bu da olduğu için aklımı takıldı.)

    Bir de ben sürücü kursuna kaydolurken eski kimliğimin fotokopisini çektirip vermiştim, daha sonraki hafta kimliğim kaybolunca yeniletmek zorunda kaldım. (Yeni çektirdiğim vesikalık ile) Acaba diyorum ki, trafiğe başvururken bir sorun teşkil eder mi yoksa, yeni kimliğimin fotokopisini çektirip belgeye koysam olur mu? (Tabi eğer eski kimlik fotokopisinin üzerine damga vs... vurulmadıysa)




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Te Queiro

    quote:

    • Sürücü kursuna müracaat formu
    • Ehliyet kazananlar listesi
    • Motorlu taşıt sürücü sertifikası
    • Nüfus cüzdanı fotokopisi
    • Diploma ya da öğrenci belgesi
    • Adli sicil kaydı
    • Sağlık raporu

    Kurstan aldığım dosyaya 3 adet fotoğraf, kan grubu kartı fotokopisi ve şoförler odasından aldığım formu ekledim.


    @..::SU::..,

    Hocam bunlara ilaveten eklenecek herhangi bir şey var mı? İkametgah belgesi vs... (kursa verilen belgeler arasında bu da olduğu için aklımı takıldı.)

    Bir de ben sürücü kursuna kaydolurken eski kimliğimin fotokopisini çektirip vermiştim, daha sonraki hafta kimliğim kaybolunca yeniletmek zorunda kaldım. (Yeni çektirdiğim vesikalık ile) Acaba diyorum ki, trafiğe başvururken bir sorun teşkil eder mi yoksa, yeni kimliğimin fotokopisini çektirip belgeye koysam olur mu? (Tabi eğer eski kimlik fotokopisinin üzerine damga vs... vurulmadıysa)


    dosyaya ikametgah koymana gerek yok. zaten ikametgahı yakında sürücü kursuna kayıt olurken de istemiyeceklermiş.

    dosyandan kimlik fotokopisini çıkartıp yenisinin fotokopisini koyabilirsin. hatta böylesi daha sağlıklı olacaktır




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ..::SU::..


    quote:

    Orjinalden alıntı: Te Queiro

    quote:

    • Sürücü kursuna müracaat formu
    • Ehliyet kazananlar listesi
    • Motorlu taşıt sürücü sertifikası
    • Nüfus cüzdanı fotokopisi
    • Diploma ya da öğrenci belgesi
    • Adli sicil kaydı
    • Sağlık raporu

    Kurstan aldığım dosyaya 3 adet fotoğraf, kan grubu kartı fotokopisi ve şoförler odasından aldığım formu ekledim.


    @..::SU::..,

    Hocam bunlara ilaveten eklenecek herhangi bir şey var mı? İkametgah belgesi vs... (kursa verilen belgeler arasında bu da olduğu için aklımı takıldı.)

    Bir de ben sürücü kursuna kaydolurken eski kimliğimin fotokopisini çektirip vermiştim, daha sonraki hafta kimliğim kaybolunca yeniletmek zorunda kaldım. (Yeni çektirdiğim vesikalık ile) Acaba diyorum ki, trafiğe başvururken bir sorun teşkil eder mi yoksa, yeni kimliğimin fotokopisini çektirip belgeye koysam olur mu? (Tabi eğer eski kimlik fotokopisinin üzerine damga vs... vurulmadıysa)


    dosyaya ikametgah koymana gerek yok. zaten ikametgahı yakında sürücü kursuna kayıt olurken de istemiyeceklermiş.

    dosyandan kimlik fotokopisini çıkartıp yenisinin fotokopisini koyabilirsin. hatta böylesi daha sağlıklı olacaktır

    Sağol hocam, ehliyetler için artık ıslatırız bir ara.




  • çok bilgilendirici bir yazı olmuş sağol
  • Hep merak ediyordum kursa başladıktan kaç gün sonra alırız ehliyeti diye öğrendim. 67 gün.İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlarda ehliyetimi almış olurum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Te Queiro

    Sağol hocam, ehliyetler için artık ıslatırız bir ara.



    ayıp ediyosun ıslatırız ama seninkinide ıslatcaz


    quote:

    Orjinalden alıntı: LooK

    çok bilgilendirici bir yazı olmuş sağol


    eyvallah sağolasın

    quote:

    Orjinalden alıntı: chelick

    Hep merak ediyordum kursa başladıktan kaç gün sonra alırız ehliyeti diye öğrendim. 67 gün.İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlarda ehliyetimi almış olurum.


    istanbulda 67 gün sürdü. diğer yerlerde daha kısa sürer sanırım




  • Eline sağlık güzel hazırlamışsın bende 8 gün sonra yazılı sınava gireceğim dediğin gibi geçmiş soruları çözüyorum hayırlısı bakalım takıldığımız bir yer olursa yardımını isteriz..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tasud0

    Eline sağlık güzel hazırlamışsın bende 8 gün sonra yazılı sınava gireceğim dediğin gibi geçmiş soruları çözüyorum hayırlısı bakalım takıldığımız bir yer olursa yardımını isteriz..

    tabiki nedemek. zevkle yardım ederiz
  • ben mayıs sonunda sertifikamı aldım ehliyetimi hala almadım emniyetten ehliyeti almak için bir süre var mı
  • Güzel bilgilendirici bir yazı teşekkürler.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: uguroz89

    ben mayıs sonunda sertifikamı aldım ehliyetimi hala almadım emniyetten ehliyeti almak için bir süre var mı


  • quote:

    Orjinalden alıntı: uguroz89

    ben mayıs sonunda sertifikamı aldım ehliyetimi hala almadım emniyetten ehliyeti almak için bir süre var mı


    1 sene diye biliyorum ama daha uzunda olabilir
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ..::SU::..


    quote:

    Orjinalden alıntı: uguroz89

    ben mayıs sonunda sertifikamı aldım ehliyetimi hala almadım emniyetten ehliyeti almak için bir süre var mı


    1 sene diye biliyorum ama daha uzunda olabilir

    Evet 1 sene süresi var.
  • sistemi değişti ben ehliyetimi 1 gün içinde aldım...
    dosyamı ve gereknelri teslim ettim sabahtan saat 16.00 gibi gelin alın dediler...
    7,30 saat sonra ehliye sahibi oldum...
    ankara -emniyet sene 2004
  • quote:

    Orjinalden alıntı: daschund

    sistemi değişti ben ehliyetimi 1 gün içinde aldım...
    dosyamı ve gereknelri teslim ettim sabahtan saat 16.00 gibi gelin alın dediler...
    7,30 saat sonra ehliye sahibi oldum...
    ankara -emniyet sene 2004

    bize 1 hafta sonra gel al dediler ama ehliyetin arkasındaki basma tarihine baktım, ertesi gün basmışlar. ertesi gün bastıkları halde haftaya gel al diyolar
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.