Şimdi Ara

işte bitirme ödevim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.114
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar daha öncede size güneş panelleri ile ilgili çalışmam olduğunu yazmıştım. sizinle paylaşmak istedim. yanlız resimdeki devrede potlar yerine ldr olucak malum isis te ldr kullansak bile ışık veremediğimizden çalışmıyor.




  • buda pic basic programı
    not: ben devreyi(paneli) çevirmek için step motor kullandım ve pic in portc sini kullandım. başka portlar veya servo motorda kullanılabilir.

    device 16f877
    declare xtal 4


    dim bufeb as word
    dim n as word
    dim eb as byte
    dim an as word
    dim s as byte
    dim stp[10] as byte
    dim delay as byte
    DECLARE ADIN_RES 10 '10-bit result required
    DECLARE ADIN_TAD FRC ' RC Osc chosen
    TRISA = %00000001 ' Configure AN0 (PortA.0) as an input
    trise=%000
    ADCON1=%10000000 ' Set analogue input on PortA.0
    trisc=%11110000
    trisd=0
    n=0


    stp[0]=255-%00000001
    stp[1]=255-%00000011
    stp[2]=255-%00000010
    stp[3]=255-%00000110
    stp[4]=255-%00000100
    stp[5]=255-%00001100
    stp[6]=255-%00001000
    stp[7]=255-%00001001

    bufeb=0

    loop:
    for n=0 to 15
    portd=n
    an=adin 0
    if an > bufeb then
    bufeb=an
    eb=n
    else

    endif
    next
    cursor 1,7
    print "Deger:" , dec4 bufeb
    cursor 1,1
    print "Eb:" , dec2 eb

    bufeb=0
    if eb=8 then loop
    if eb>8 then ileri
    if eb<8 then geri

    ileri:
    delay = POT PORTc.7 , 255
    cursor 2,5
    print "HIZ:" , dec3 (255-delay)
    s=s+1
    if s=8 then s=0
    portc=stp
    delayms delay
    goto loop

    geri:
    delay = POT PORTc.7 , 255
    cursor 2,5
    print "HIZ:" , dec3 (255-delay)
    s=s-1
    if s=255 then s=7
    portc=stp
    delayms delay
    goto loop




  • resimler

  • devam

  • devreyi olduğu gibi motorun üstüne yapıştırdım.

  • aslında bide fotovoltaik pil olsaydı iyi olacaktı ama zaten şimdilik prototip şeklinde.
    bide devrenin çalışmassını yazıym kısaca 4067 analog mux sırayla tüm ldr leri okuyor ve pice analog giriş olarak veriliyor. pic bunları okuyup en büyük değeri buluyor. eğer en büyük değer sağdaysa motoru sağa çeviriyor en büyük 8 olunca duruyor. en büyük değer soldaysa bu seferde sola dönüyor en büyük 8 olunca duruyor kısaca en büyüğü 8 yapmaya çalışıyor. ldr leri devrenin etrafına hilal şeklinde diziyoruz. 8. ldr yi tam panele dik koyucaz. yanlız ben özdeş ldr bulmakta baya zorlandım. genelde ldrler birbirinden farklı değerler veriyo. ben ölçü aleti ile gittim ldr almaya
  • yukarıdaki pot yerine seri ldr direnç ikilisi kullandım

  • devre güzel de bisesorcam mekanikte titreme oluyomu. ve günes battıktan sonra tekrar kendiliğinden kapanıp.günes dogdugu zaman tekrar güneşi buluyomu. önemli olan günesi arayıp bulması bunuda detaylı bi sekilde anlatabilirmisin. bi mekaniğinin resmini gönderebilirmisin
  • mekanik kısmı aslında yok. sadece yuvarlak bi karton kestim ve etrafına ldr leri dizdim. sonra kartonuda devreyide motorun üzerine yapıştırdım.
    eğer stepin titremesini soruyosan olmuyo. devre saturasyonada girmiyor.
    gece kapanıp sabah açılması için ise extra bir ldr kullanırsın. bu ldr den okuduğun değer belli bir değerin altına düşünce pic sleep moduna geçer. ama pic bu sırada yaklaşık 1 microamper akım çekiyo bunuda 9v pil karşılar. güneş doğunca zaten ldr yeterli ışığa ulaşınca pic tekrar çalışır.
  • bu donme hareketi tek eksende mi oluyor ?
    yani sağa veya sola oyle mi ?

    peki 3 boyutlu uzayda mesela bir el fenerine dönüyor mu ?
    bilmem anlatabildim mi ? sormak istediğimi

    3 boyutlu donmek için nasıl bir çanak anten uyduya dönüyorsa
    o şekilde dönebiliyor mu ?
  • üç boyutlu dönmesi için aynı sistemden bitane daha yapıp yere dik bir platform üzerine şimdiki sistemi oturtmam gerekiyo. ama önce sağsol da en yüksek ışığı bulup daha sonra aşağı yukarı eksende en yüksek değeri bulması gerek. işin zor kısmı bitti yine aynı picle üç boyutlu tarama yapılır ama çok fazla kablo karmaşası var işin içinden çıkmak biraz zor oluyo.
  • yukardaki kodları picbasicte yaz o sana hex kodunu verir. ama birebir aynısını yapman işine yaramaz ben onu öylesine yazmıştım. sen kendine göre yazarsın . mesela ben gösterişli olsun diye lcd ekran falan kullandım ki hiç gerek yok. ama malum bitirme biraz gösterişli olmalı
  • aynı işin dört transistörle yapılan analog versiyonu hatırladım şimdi.güzel bir cihaz,ışık değişimlrine tepki vermesi ilginç oluyor,herkes hayran hayran bakıyo
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nowanda

    aynı işin dört transistörle yapılan analog versiyonu hatırladım şimdi.güzel bir cihaz,ışık değişimlrine tepki vermesi ilginç oluyor,herkes hayran hayran bakıyo


    - sadece güneş takip etmek için belki 2 tane solar hesap makinası pili kullanılarak ta yapılabilir.
    -nowanda senin devreyide buraya atarsan sevinirim..
    -otomatik uydu takiip eden sistemler var (hareketli alçak yörünge uyduları)belki akçayın sistemi buna adapte edilebilir..
  • devre motor üzerine monte ediliyor.LDR ler biraz açılı biçimde sağa ve sola bakacaklar.LDR ler üzerine farklı miktarlada ışık geldiği zaman motor ve üzerindeki devre o tarafa dönüyor.ışık kaynağı iki LDR nin tam artasına geldiğinde motor hareketi duruyor.ışık kaynağının takibi yani.

  • bu devreyi tek op-amp kullanarak da yapabilirsin. H-kööprüsünü tek giris olarak ayarla. op-ampıda +/- olarak besle olsun bitsin.
    izleme devresi basit. cok ceşitli yoldan yapabilirsin.

    ben izleme devresini yaptım. mekanik sistem 2 eksende izliyo . günesi odakladığı zaman duruyo. cok iyi oldu. ama günes battıktan sonra, tekrar dogdugu zaman gunesi bulamsı konusunda hala calısıyorum....
  • kluch , güneş doğduğunda tekrar bulamaması niçin sorun olsun..
    iki adet fotocell arasına güney kuzey doğrultusunda bir perde yerleştirince fotocelleden biri gölgede kalacak motor sağa veya sola her iki hücreden eşit akım alımca orada duracak sabah tekrar güneş doğunca doğudaki fotocell aydınlanacağı için aynı şey olur..
    enerji tasarrufu için sistem her 10dk.ta bir gerekirse her saniye posizyonunu kontrol eder ..gerekirse 3. bir hücre sadece gündüzleri sisteme enerji verir..
  • klutch hocam,
    tek opamp la olmaz.motorun sağa sola dönmesinin yanında durmasıda gerkiyor.tek opamp la olursa ışık kaynağının karşısında titreyip durur.
  • dogru tek op-ampla yaptıgımda mekanikte bi titreme oluyodu. ondan sonra iki tane op-amp kullandım. ve karsılastırıcı ile h-köprüsü arsına ek bi devreyle bunu cözdüm.

    pardon o devreye benzer bi devreyi kitapta görmüştüm. o da iki tane op-ampla yapılıyodu ama ldr lerin baglantı sekli farklıydı.
    senin verdigin devreyi hemen denicem eger calısırsa tasrruf bakımından cok iyi olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.