Şimdi Ara

PIR sensorun besleme gerilimini 12v yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
2.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • bu apartmanlarda ampul yakan PIR sensorun besleme voltajini 12 volta dusurmek ve akuden beslemek istiyorum.
    sensorun icinde transformator fln yok. voltaji bi sekilde kendi icinde dusurup sensorde kullaniyor ama nasil dusuruyor anlamadim. direnc, capasitor, diyot ve transistor var devrede.
    nasil yapilir bu is?



  • PIR sensoru açıkcası kaç volt ile çalışıyor bilmiyorum sende yazmamışsın ama piyasada DC-DC konvertörler var ve son derecede küçükler fiyatlarıda yaklaşık 15 ytl civarında bunlarla yapabilirsin...
  • o işi serii kondansatör bağlayıp yapabilirsin ama değerini tam olarak hatırlamıyorum, 400 voltluk nanofarad seviyelerinde bir kondansatördü
  • gerilim bölücü direnç kullan çok işe yarıyo ama değerlerini iyi seçmen lazım
  • Arkadaşlar, sanırım yanlış anlaşıldı. Arkadaşımız 12 V PIR dedektörü şebekeyle çalıştırmak istemiyor, zaten şebekeyi kullanan dedektörü akü ile beslemek istiyor.

    Devrenin incelenmesi şart. Kullanılan bileşenlerden kaç V'la çalıştığı anlaşılabilir. Rölesi bile bir gösterge olabilir. Ya da piyasada bulunan PIR sensörleriyle devreyi kendin de yapabilirsin. 1-2 $ civarıydı. (Fresnel'e dikkat.)

    Kolay gelsin..
  • Dedektörün enerji girişini takip et. girişte kutupsuz bir kapasitör direnç ve diyotlar üzerinden şebeke düşürülüyor. kaç volta düşürüldüğünü devrede kullanılan rölenin bobin gerilimine bakıp tespit edebilirsin. Genelde 24v röleler kullanılıyor.
  • 24 volt role var uzerinde ve bunu modifiye etmek için devreye mudahale sart uzerinde bir voltaj regulatoru var yani aslında bayağı bir mudahale gerekiyor kolay gelsin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rafet32

    Dedektörün enerji girişini takip et. girişte kutupsuz bir kapasitör direnç ve diyotlar üzerinden şebeke düşürülüyor. kaç volta düşürüldüğünü devrede kullanılan rölenin bobin gerilimine bakıp tespit edebilirsin. Genelde 24v röleler kullanılıyor.



    Aynen dedigin gibi bi olay var ama ben cozemedim tam.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: thenoone

    24 volt role var uzerinde ve bunu modifiye etmek için devreye mudahale sart uzerinde bir voltaj regulatoru var yani aslında bayağı bir mudahale gerekiyor kolay gelsin.



    roleyi direk degistirsem olmaz mi?

    bana <=12v ile calisacak hazir PIR lazim. fazla pahali olmamasi lazim. onerisi olan var mi?
    Bu elimdeki 220v'luk modifiye edilebilir mi?
  • Mutlaka modifiye edilebilir ama, çalışma gerilimi 24 V ise pahalıya malolur. (İnvertör harcaması) Onun yerine bir PIR sensörü alıp, devreyi yeniden yapmak daha ekonomik olabilir...
  • birde 12v ile çalışan PIR lar var onlardan kullan. Genellikle güvenlik sistemlerinde kullanılıyorlar. Geçi bina aydınlatmalarında kullanılanların fiyatlarını yaklaşık 2 ye katlar ama uğraşacağın zaman ve ilave malzemeleri hesaplarsan ekonomik bir çözüm olabilir.
  • benim 220 volt beslemeli PIR'i 12v ile calsiritmayi basardim galiba. ama emin deilim su an guvenilirliginden.
    icimde suphe birakan yani neredeyse hicbi sey yapmadan 12v ile calismasi devrenin.

    bendeki PIR iki parcadan olusuyor. birinci parcada voltaj dusurucu ve role diger parcada asil sensor var.
    iki parca arasinda uc tel var. anladigim kadariyla 1 tel besleme 1 tel toprak 1 tel de roleyi tetikleyen transistor icin. devrede ortak bi toprak yok. yani 220v girisinin topragi ile sensorun topragi dedigim yer ortak deil. tellerde +12, -12 ve -4.5v gerilim vardi. ben 12v'luk adaptorun bi ucunu topraga diger ucunu da sensorun besleme gerilimi (transistorun de beslemesi) diye tahmin ettigim teline bagladim. su an calisiyo gibi. hareket edince algiliyor. ama stabil mi guvenilir mi bilmiyorum. PIC'e baglayip uzun sureli bi test yapmak gerekebilir.

    yorumlarinizi bekliyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.