Şimdi Ara

# VECTA Isıtıcılar # Ana Konu (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
517
Cevap
2
Favori
108.765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Isıtıcılardaki tasarruf tartışmaları

    Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, son dönemde elektrikli ısıtıcıların enerji tasarrufu sağladığı yönündeki iddiaların bilimsel olmadığını savunarak, bu kampanyalarla satılan ürünler için iade olanağının yaratılması gerektiğini belirtti.

    Yalçın, son yıllarda enerji verimliliği hareketine ve enerji tasarrufu bilinci oluşturma çalışmalarına paralel olarak enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin sayısında ve yapılan reklamlarda belirgin bir artış gözlendiğini ifade etti.

    Bir çok firmanın çeşitli ürün ve iddialarla ortaya çıktığını, bunların tüketicinin kafasını karıştırdığını ifade eden Yalçın, ortaya atılan iddiaların uygulamada geçerli olup olmadığının iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

    Enerji verimliliğine yönelik Ar-Ge çalışmalarının arttığını, bir çok alanda yüksek verimli cihazlar üretilmeye başlandığını dile getiren Yalçın, bu çalışmalar sonucu aydınlatma ekipmanlarında yüksek verimler elde edilse de diğer alanlarda henüz bunun mümkün görünmediğini belirtti.

    Son zamanlarda bazı elektrikli ısıtıcıların yüzde 80'e varan tasarruf sağladığı iddia edilerek, büyük reklam kampanyaları düzenlendiğini söyleyen Yalçın, elektrik enerjisini doğrudan ısı enerjisine çeviren rezistanslı ısıtıcılarda herhangi bir model ısıtıcının diğerlerine oranla çok daha yüksek verimler sağlamasının olanaklı olmadığını savundu.

    -''İADE OLANAĞI GETİRİLMELİ''-

    Isıtma tekniği açısından enerjiyi ışınım yoluyla ileten sobalar ve yağlı radyatörler arasında iyi yalıtımlı bir odadaki ısınma miktarı çok farklılık göstermeyeceğini dile getiren Yalçın, şu bilgileri verdi:

    ''Elektrikli sobalarda harcanan 1 kwh elektrik enerjisinin karşılığı olan 860 kcal'den fazla ısı ortaya çıkarması asla mümkün değildir. Bu gerçeklerin aksini iddia etmek fiziğin temel kanunlarından olan 'enerjinin korunumuna' aykırı iddiada bulunmak demektir.

    Elektrikli ısıtıcı sistemleri, yüksek sıcaklıkta ışınım yoluyla ısıtan, fan ile ısıyı daha hızlı dağıtan, düşük sıcaklıkta çalışan yağlı radyatörler gibi çok çeşitlilik gösterebilmektedir. Her bir tipin hızlı veya yavaş ısıtma, ısının homojen dağılımı, emniyet gibi özellikleri, tüketici kullanım tercihi bakımından farklılık gösterebilir. Ancak nihai verim açısından büyük farklılıklar göstermesi, örneğin beşte bir enerjiyle aynı şekilde ısıtabilmesi asla mümkün değildir.

    Aksini iddia etmek bilime karşı gelerek tüketiciyi yanıltmaya çalışmak anlamına gelmektedir. Reklamlarda yer alan bu tür ifadelerin kaldırılması, ürünlerin tüketiciyi yanıltmadan diğer özelliklerini vurgulayan reklamlara yönelinmesi gerekmektedir. Hatta şimdiye kadar bu tür yanıltıcı kampanyalarla satılmış olan ürünlerin de iade olanağına ortam yaratılmalıdır.''

    Yalçın, yapılan reklamlarda harcanan enerjiyi ölçmek ve karşılaştırma yapmanın, sağlanan fayda konusunda bir bilgi vermediğini bu nedenle eksik ve yanıltıcı olduğunu ifade ederek bilimin, mühendisliğin evrensel kuralları gereği, ortaya çıkarılan ısı enerjisinin harcanan enerji miktarından fazla olamayacağı gerçeği göz önüne alındığında, bu tür yüksek verimli olduğu iddia edilen ürünlerin deneylerle desteklenmesine gerek olmadığını ifade etti.

    Bilimsel deneylerin bilimsel gerçekler ışığında bazı belirsizliklerin uygulamada netleştirilmesi amacıyla yapıldığına dikkati çeken Yalçın, ''Bilimsel olmayan iddiaları desteklemeye çalışan deney raporları oluşturmak ve bunları kullanmak, bilime aykırı, kamu oyunu yanıltıcı ve aldatıcı girişimler anlamına gelmektedir'' dedi.

    Türkiye'de elektriğin büyük oranda doğal gaz santrallerinden elde edildiğini belirten Yalçın, santral çevrim verimleri ve dağıtım kayıpları göz önüne alındığında elektrik enerjisinin ülkeye büyük bir maliyet getirdiğine işaret etti.

    Yalçın, verimli, sağlıklı ve güvenli ısınmanın ilk şartının, yalıtımlı binalardan geçtiğine dikkati çekerek, ''Binaların ısıtılmasında temiz ve yüksek yanma verimli merkezi sistemlerin teşvik edilmesi, hatta mümkün olan yerlerde bölgesel ısıtma sistemleri kurulmasına öncelik verilmesi, ülke genelinde toplamda en verimli ısıtma sistemlerinin kullanılmasını sağlayacaktır'' diye konuştu.

    -TÜKODER ŞİKAYET EDECEK-

    Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Ali Er ise tüketicilerin son dönemde doğal gaz fiyatlarının anormal ölçülerde artması nedeniyle kabarık faturalardan kurtulmanın çarelerini aradığına dikkati çekerek, bazı üreticilerin tüketicileri istismar etmeye yönelik davranışlarda bulunduğunu ileri sürdü.

    Bazı elektrikli ısıtıcı üreticilerinin abartılı reklam kampanyaları yürüttüğünü ifade eden Er, şunları söyledi:

    ''Bu reklamlarda söylenenlerin doğruluğu ya da bilimselliği kanıtlanmadan yayınlarına izin verilmesi, hem reklam şirketlerinin oluşturduğu Reklam Öz Denetim Kurulu tarafından, hem de yanıltıcı reklamları önlemekle görevli resmi Reklam Kurulu tarafından es geçilmiştir. Bizler Tüketiciyi Koruma Derneği olarak tüketiciyi yanıltmaya yönelik bu tip reklamların yayınlarının durdurulması için Reklam Kurulunu göreve davet ediyoruz.''

    Er, TÜKODER olarak söz konusu reklamlarla ilgili Reklam Kuruluna şikayette bulunacaklarını da dile getirdi.

    http://www.stargazete.com/ekonomi/hangi-isitici-daha-tasarruflu-173103.htm




  • bu ürünün satıldığı sitede (1 aydan fazla oldu satışı başlayalı) hala alıp kullanan bir kimse yorum yapmamış yorum bölümünde ocak 20 lerden kalan ürünü bekleyenlerin yorumları var alıpta kullanan biri yazmazmı bişeyler?
  • ayrıca forumuda bir süredir kapalı giriş yok
  • Yıldız teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunuyum ve konun özünü anlamak amacı ile Amerikada bulunan ve termodinamik kitabının yazarı Prof.Dr.Yunus Çengel Hocamızdan bir yazı..
    Orjinal pdf hali de mevcuttur onuda isteyen olursa mailden ulaşabilirsiniz.

    16 Şubat 2009
    KİMDEN: Prof. Dr. Yunus Çengel*
    Nevada Üniversitesi (ABD)
    yunus.cengel@yahoo.com
    KİME: Konuyla ilgilenen herkes (her türlü kullanım ve dağıtım serbesttir)
    KONU: VECTA ISITICILARI ve BENZERİ ÜRÜNLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME
    *Prof. Dr. Yunus Çengel ABD Nevada Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünde 1984’ten beri (şimdi emeritus statüsünde) öğretim üyesidir, ve enerji bilimi (Termodinamik) konusunda dünyanın önde gelen uzmanları arasındadır. Yazmış olduğu ‘Thermodynamics: An Engineering Approach’ adlı ders kitabı (http://www.mhhe.com/engcs/mech/cengel/index.mhtml) Türkçe dahil 10 dile tercüme edilmiştir, ve 2008’de 6ncı baskısı yayınlanan bu kitap 20 yıldır ABD üniversitelerinde ve tüm dünyada mühendisliğin temel enerji derslerinde en yaygın olarak kullanılan ders kitabı olmaya devam etmektedir. Ayrıca, kendisinin hiçbir ısıtıcı firmasıyla hiç bir ilişkisi yoktur.
    Son zamanlarda BAYTEK Isı Teknolojileri A.Ş. tarafından üretilen ve enerjide %80 tasarruf sağladığı iddia edilen VECTA ısıtıcılarınin bir reklam kampanyasına tanık olmaktayız. Televizyon reklamlarında VECTA’nın sıradan bir ısıtıcıya kıyasla çok az elektrik tükettiği imajını yerleştirmeye çalışan firma, web sayfasında (www.vecta.com.tr) da “VECTA, diğer ısıtma sistemlerinin tam aksine; % 80'e varan ekonomi sağlar. Eskiden ödediğiniz faturanın yaklaşık beşte birini ödersiniz.” türü ifadelerle bu iddiaları tekrarlamaktadır. İşin sırrını da enerji tasarrufuyla direk bir ilgisi olmayan “HeatPowerCell (Moleküler Isı Transfer Sistemi)” teknolojisi olarak vermektedir. Firma ayrıca %98.5 verimli aydınlatma sistemlerini de piyasaya sunmaya hazırlanmaktadır. Bu tür abartılı iddialarla ortaya çıkan VECTA ve benzeri ürünler kafa karışıklığına sebep olmakta, ve objektif değerlendirme için bilime dayalı bir rehbere ihtiyaç duyulmaktadır.
    İçinde yaşadığımız evrende en temel kanunlardan birisi, belki de en birincisi, enerjinin ve onun da bir şekli olan maddenin korunumu prensibidir. Madde ve enerji birbirine dönüşebilir ve enerji bir şekilden başka bir şekle çevrilebilir. Ancak var olan enerji hiçbir şekilde yok edilemez veya yoktan var edilemez. Tarih boyunca yüzlerce kişi aksi iddialarla ortaya çıkmış, ama hepsi bu temel kanuna toslayıp kaçınılmaz sonla yüzleşmiştir. Aldıkları patentler ve raporlar da bir işe yaramamıştır.
    Elektrik enerjisi, elektrikli ısıtıcıların rezistanslarında ısı enerjisine dönüşmektedir, ve bu dönüşüm her zaman 1’e 1’dir – yani bir rezistansta elektrik enerjisinden ısı enerjisine dönüşüm verimi her zaman %100’dür (kışın ısı pompası olarak kullanılan klimaların çalışma prensibi değişiktir, ve konumuzun dışındadır). Gücü 1000 watt (1 kW) olan elektrikli bir ısıtıcı bir saat hiç durmadan çalışırsa 1 kilowatsaat (1 kWh) elektrik enerjisi tüketir, ve içinde bulunduğu ortama 860 kilokaloriye eşdeğer olan 1 kilowatsaat ısı enerjisisi verir. Burada elektrikli ısıtıcının tip, model, veya markasının hiçbir önemi yoktur. Durum böyle olunca, bir odaya sağlanan aynı miktar ısı için tüketilen elektrik miktarını 5’te bire indirmek ve yakıt faturasını 100 TL den 20 TL’ye düşürmek gibi iddialar ancak hayal ürünüdür, ve bu tür akıl ve gerçek dışı iddialar ciddiye alınmamalıdır. Kişilerin ellerinde ölçümler olması veya bazı kurumlardan raporları ve hatta patentleri olması veya çok sayıda yabancı şirketin ortaklık teklifleriyle gelmiş olması gibi haberler hiç bir şey ifade etmez.
    VECTA yetkilileri, 2006’da yoğun ve üksek maliyetli bir reklam kampanyası eşliğinde yoktan enerji üretme ve dünyanın enerji derdini kökünden çözme iddiasıyla ortaya çıkan ve 22 Kasım 2006 tarihli gazetelerde “Türkiye’nin kaderini değiştirecek buluş,” “Bu Türk buluşu dünyayı sarsar,” ve “Paşalı, vatanseverli toplantıda ‘kuvvet makinası’ tanıtımı” gibi manşetlerle dikkatleri üzerine çeken talihsiz ERKE serüveni ile aralarına mesafe koymakta, ve VECTA ısıtıcılarının tüm fizik kanunlarına uyduğununu ve enerj üreten bir alet olmadığını ısrarla ifade etmektedirler. Bir birim elektrik enerjisinden ancak bir birim ısı enerjisi üretilebileceği konusunda da tutumları nettir. Ancak VECTA hakkındaki “sıradan ısıtıcılara göre %80 tasarruf sağlama” iddiaları ve reklamları tam tersi bir manzara arzetmektedir. Yani, aşağıda izah edildiği gibi, inandıkları ile yaptıkları birbiriyle çelişmektedir.
    2
    Örneğin sıradan bir ısıtıcı olarak bir çok firma tarafından üretilen ve fiati 70 - 80 TL cıvarında olan fanlı (veya fansız) elektrikli yağlı bir radyatör ile 300 TL’lik elektrikli bir VECTA ısıtıcısını dikkate alalım. Bu iki ısıtıcı arasında enerji tasarrufu açısından hiçbir fark yoktur. Dışarıya olan ısı kayıpları dahil her bakımdan birbinin aynı olan iki odadan birisine 800 wattlık bir yağlı radyatör diğer odaya da yine 800 wattlık elektrikli bir VECTA ısıtıcısı koyarsak ve her iki odayı da bir ay boyunca aynı sıcaklık derecesinde tutarsak, bu iki odanın aylık elektrik tüketimleri ve dolayesiyle aylık ısınma masrafları arasında hiç bir fark olmıyacaktır. Aksini iddia etmek, örneğin içinde VECTA ısıtıcısı bulunan odanın elektrik faturası daha az olacaktır demek enerjinin korunumu prensibini ve dolayesiyle fizik kurallarını ihlal etmek demektir. VECTA ısıtıcılarının büyük bir yüzey alanına sahip olması ve hatta HeatPowerCell veya bilmem ne teknolojisine sahip olması ve ısıyı homojen olarak dağıtıyor olması bu temel gerçeği değiştirmez. Burada değişecek olan tek şey ısıtıcı yüzeyinin sıcaklığıdır. Yüzey alanı daha büyük olan ve ısıyı oda havasına daha etkin olarak aktaran ısıtıcının yüzey sıcaklığı daha düşük olacaktır. Isının oda içinde en etkin dağılmasını sağlıyan alet de bildiğimiz fandır. O yüzden bilhassa büyük odalarda ısının homojen dağılımı önemliyse ve fan sesi rahatsızlık vermiyorsa fanlı radyatörler tercih edilir.
    Durum böyle iken ve bilimsel açıdan bu kesin iken, bir vatandaş niye 4 kat para verip VECTA alsın? VECTA’nın estetiği, sessizliği, düşük yüzey sıcaklığı ve dolayesiyle daha güvenli olması 4 kat fiata değer ise ve tüketici de sadece bu sebeplere dayanarak 4 kat fazla fiat ödemeye razı ise bizim hiçbir itirazımız olamaz. Ancak tüketici bu ürünü büyük bir enerji tasarrufu sağlıyacağı düşüncesiyle ve ısınma giderini büyük ölçüde azaltacağı için yüksek fiat verip alıyorsa (ki şu anda durum böyledir ve VECTA deyince akla %80 tasarruf gelmektedir), o zaman burada kasıtlı olmasa bile yanlış yönlendirmeden kaynaklanan bir aldatma vardır. VECTA yetkilileri eğer hiçbir aldatma içinde olmadıkları iddiasında samimi iseler reklamlarındaki “%80’a varan tasarruf” iddialarından vazgeçmeli ve vatandaşa açıkça 800 wattlık bir VECTA ısıtıcısı ile 800 wattlık elektrikli bir yağlı radyatörün aynı miktar ısı verdiğini itiraf ve ilan etmelidir. Eğer buna yanaşmazlarsa halkı aldatanlardan olacaklardır, ve ikinci ERKE vakası yakıştırması üzerlerine oturacaktır. Çünkü hiç yoktan enerji üretmek ile az enerjiden çok enerji üretmek arasında bir fark yoktur – her iki durumda da yoktan enerji üretilmektedir. Böyle kritik bir bilginin potansiyel müşteriler tarafindan bilinmesi istenmiyorsa ve halkın karanlıkta bırakılıp bunun aksini zannetmesi için özen gösteriliyorsa, ticarette bunun adı nedir?
    Şu kesindir: Elektrikle çalışan 2000 watlık sıradan yağlı bir radyatör birim zamanda içinde bulunduğu odaya yine elektrikle çalışan 400 watlık (yani %80 tasarruf sağlıyan) bir VECTA ısıtıcısının sağladığı ısının 5 katı ısı saglar. Eğer her iki ısıtıcı da devamlı çalışıyorsa, yağlı radyator odayı istenen ortalama sıcaklığa (mesela 10°C’den 22°C’ye) 5 kat daha hızlı ulaştırır. Ve HeatPowerCell veya benzeri marifeti mucitlerinden menkul hiç bir ısı iletim teknolojisi bunu değiştiremez Yine bunun aksini iddia etmek, VECTA’nin enerji ürettigini iddia etmeye eşdeğerdir. Veya bunu önce bir deniyelim bakalım gerçekten öyle mi demek ise bilime sırtını dönmektir, ve kesinleşmiş bilgi ile hayale dayalı ihtimalleri eşdeğer tutmaktır.
    Eğer “sıradan Isıtıcı” tabiri ile sadece UFO türü infrared (veya radyan) teknolojiye dayalı ısıtıcılar kastediliyorsa (ki tüketici böyle anlamıyor ve burada yine bir aldanma söz konusudur) durum hiç değişmez. Şu yine bilimsel bir gerçektir: Bir ısıtıcının verdiği ısı, direk temasta olmadığı bir cisme (örneğin insan gibi) ya ışınım (başka bir adıyla, radyasyon) ile, ya taşınım (başka bir adıyla, konveksiyon) ile, ya da bu iki mekanizmanın paralel çalışması ile iletilir. UFO türü infrared ısıtıcılar, yüksek ısıtıcı yüzey sıcaklıklarından dolayi enerjilerini ışınım ile verirler, ve görüş sahalarındaki yüzeyi (insan, duvar, perde) direk olarak ve anında ısıtırlar. Aradaki hava soğuk dahi olsa bu ısıtıcı karşısında duran bir kişi direk olarak gelen ışını emip yüzeyde ısıya çevirerek ısınır – oda havası soğuk olsa bile. Aynen soğuk bir kış günü ateş karşısında durarak ısınmak gibi. Isınan yüzeyler yavaş yavaş temas halinde olduklari havayı, ve dolayesi ile odayı ısıtır. Ancak yağlı radyatörlere göre bu ısınma daha dengesiz, daha verimsiz, ve ilk ısınma anları hariç daha konforsuzdur. Çünkü infrared ısıtıcılarda ısı aynen ışık gibi belli yönlerde verilir; ısınan oda yüzeyleri dışarıya olan ısı kaybını arttırır, ve kişiyi oda içindeki yerine bağlı olarak aşırı veya yetersiz ısıtabilir, ve hatta ısıtıcıya yakın olma durumunda cilt kuruması ve kızarıklığı gibi rahatsılıklara sebeb olabilir. Infrared ısıtıcılarının en uygun kullanım alanları tamirhaneler gibi açık mekanlar ve aşırı hava kaçakları
    3
    (infiltrasyon) yüzünden havanın ısıtılmasının zor olduğu yerlerdir. VECTA ısıtıcısını ve yağlı radyatörleri üreten firmalar bu özellikleri (daha dengeli, daha sağlıklı, bir miktar daha verimli, ve çok daha konforlu, ve hatta estetik) ön plana çıkararak etkin reklam kampanyaları yürütebilirler, ve buna kimsenin itirazı olamaz. Ancak, bu tür ısıtıcıların elektriği ışığa çevirdiği ve ışığın da kaybolup gittiği ve dolayesiyle infrared ısıtıcılarının çok verimsiz olduğu ima ve iddiası doğru değildir.
    Bir infrared ısıtıcısında ısı ve ışığa çevrilen enerji miktarı %80 ve hatta daha yüksek olabilir; ama bu bir kayıp değildir. Isıtıcıların yaydığı infrared ışınlar duvar veya perdeler şöyle dursun, çok küçük bir miktar hariç camdan bile kaçamaz. Çünkü cam bile normal ışığı geçirirken infrared ışını emer, ve emip ısıya çevirdiği bu enerjiyi büyük çoğunluğu odaya olmak üzere tekrar ısı olarak geri verir. Sonunda duvar, perde, cam, ve hatta insan yüzeylerinin emdiği ışınlar ısıya çevrilir ve bu ısının bir kısmı duvarlardan dışarıya kaybolurken büyük bir kısmı içerideki havaya aktarılır. Zaten infrared ısıtıcılı odalar da böyle ısınır. Yani infrared ısıtma sistemlerinde yağlı radyatörlere göre bir miktar verimsizlik söz konusudur, ama bu yüksek bir oran degildir. Hatta bir adım daha ileriye gidersek: 20 adet 100 watt’lık ampulü bir odada yakmak, o odada 2000 wattlık elektrikli bir ısıtıcı kullanmaya eşdeğerdir denebilir. Çünkü akkor lambalar tüketilen elektrik enerjisinin sadece %10’unu ışığa çevirmekte, gerisini ısıya (çoğu infrared) önüştürmektedir. Perdesi çekilmemiş cam pencereden kaçan ışığın bir kısmının dışında (ki yüzde birkaçı geçmez) tüm ışınlar sonunda ısıya çevrilmekte, bu ısının da çoğu odadaki havaya iletilmektedir.
    Elektrikle çalışan yağlı radyatörler ve VECTA ısıtıcıları taşınım mekanizmasi ile çevrelerinden başlıyarak havayı ısıtırlar, ve ısınan hava da içindeki cisimleri ve insanları ısıtır. Bu ısı iletim mekanizmasının etkinliği fan kullanarak arttırılabilir. Ama sonunda bir tasarruf söz konusu değildir. Şu kesin bir gerçektir: Her bakımdan birbirinin aynı olan ve mükemmel izole edilmis 3 odaya yerleştirilen aynı güçte 3 farklı elektrikli ısıtıcı – örnegin 800 watt’lık bir infrared ısıtıcı, 800 watt’lık yağlı bir radyatör, ve 800 watt’lık bir VECTA ısıtıcısı – içinde bulunduklari odaları aynı miktarda ve aynı hızda ısıtırlar. Odaların hava sıcaklığı başlangıçta 10°C ise, 30 dakika sonra her üç odadaki ortalama hava sıcaklığı aynı (örnegin 15°C) olacaktır. Bunun aksini iddia etmek, örnegin odanın birinin bu süre zarfında 25°C’ye çıktığını iddia etmek, yine enerjinin korunumu kanununu ihlal etmek ve enerji uretildigini ima etmektir, ve bilimi yok saymaktır. O yüzden, “sıradan ısıtıcı” tabiriyle sadece infrared ısıtıcılar kastediliyor olsa dahi (ki öyle algılanmıyor) %80’a varan tasarruf iddiaları asılsızdır, ve yanıltıcı reklamdır.
    Bu tür iddialar, aydınlatmada kompak floresan lambaların akkor lambalara göre %80’e varan oranlarda tasarruf sağlıyor olması ve aynı ışık miktarı için eletrik tüketimini 5’te bire düşürmesi ile karıştırılmamalıdır. Çünkü akkor lambaların elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirme verimi zaten sadece %10 kadardır, ve kompak floresan lambalar bunu %50’ye kadar çıkarmaktadır. Bu demektir ki %50 verimli kompak floresan lambalara göre bile elektrik tüketimini %50 yani yarı yarıya düşüren yeni lambaların yapılması mümkündür, ve bu üst sınırdır. VECTA ısıtıcılarının üreticisi BAYTEK firması diğer önemli bir keşfinin de 100 watt’lık bir ampulün veya 23 watt’lık bir tasarruflu lambanın verdiği ışığı 1.5 watt ile veren ve dolayesi ile akkor lambalara göre %98.5 tasarruf sağlayan bir lamba olduğunu ifade etmektedir. Bu iddia da fiziğin en temel kuralı olan enerjinin korunumu prensibini ihlal etmektedir, ve dolayesiyle geçersizdir. Bu konuda şüphesi olan watt başına verilebilecek en fazla ışık miktarını (tüketilen tüm elektriğin beyaz ışığa çevrildiğini kabul ederek) 1.5 ile çarpıp bunu 100 watt’lık bir akkor lambanın verdiği ışık miktarı ile karşılaştırabilir, ve tüketilen 1.5 watt’lık elektriğin tamamı ışığa çevrilse bile piyasadaki 100 watt’lık bir lambanın verdiği ışık miktarına yetişmiyeceğini görebilir. Bilim ışığında mantık gözüyle bakış, hayal ile hakikatı işte böyle kolayca ayrıştırır.
    Bir ürünü daha görmeden ve denemeden hüküm vermeyi haksız bulanlara verilecek cevap ise: Deney, belirsizliğin olduğu yani bilimin bittiği yerde başlar. Bilim ışığının net olarak gösterdiği şeylerde deney yapmaya kalkmak bilimi inkardir, en azından bilime saygısızlıktır, ve abesle iştigaldir. Açıkça (ERKE dönergecinde oldugu gibi) veya ima ederek (VECTA ısıtıcılarında olduğu gibi) enerji üretme iddiasıyla piyasaya çıkan bir ürünü ne görmeye gerek vardır, ne de test etmeye. Tükettiğinden fazla enerji verdiği iddiasıyla ortaya çıkan ürünler kategorik olarak reddedilir. Günde hiç çöpe atmadan 5 ekmek tüketen bir ailenin ekmek ihtiyacını günde bir ekmeğe düşürecek ve
    4
    dolayesi ile %80 tasarruf sağlıyacak olan bir ekmek bıçağını görmeye veya denemeye gerek var mıdır? Bıçak ekmek üretmediğine göre, bu iddia maddenin korunumu kanununa aykırıdır, ve bu bıçağı hakikaten aslı var mı diye denemeye kalkmak ve dilimleri tartarak ölçümler almak bilimsel yaklaşım değil cehalettir, ve bilimi yok saymaktır. Hatta, insan gözüyle gördüğü şeylere dahi ancak bilime uygunsa inanır. Eğer aykırılık varsa doğruluğu kesinleşmiş bilimi degil gözlerini sorgular – aynen bir sihirbazın boş bir şapkadan tavşan çıkarmasını defalarca görmesine rağmen gördüklerine değil bunun olamıyacağını söyleyen bilime inanması gibi. (Dini hassasiyeti olanlar için not: Bir kanunu ancak o kanunu koyan değiştirebilir veya istisna koyabilir. Şu evreni kim yoktan var etmişse, evrenin her tarafında hükmünü icra eden ve irade sıfatından gelen evrensel kanunları da o koymuştur. Peygamberlerin gösterdiği ve fizik kanunlarının açık bir ihlali olan mucizeler, bu ilahi kanun koyucunun kendi adına hareket eden bir elçisini tasdik amacına yönelik sınırlı ve geçici istisnalarıdır).
    ‘Dün yapılması imkansız denen bir çok şey bugün yapılmaktadır, o zaman böyle bir icat bugün niye mümkün olmasın’ diye düşünenlere verilecek cevap şudur: İmkansızlık iki türlüdür. Eğer imkansız olmanın sebebi teknolojik yetersizlik ise bu engel zaman içinde aşılabilir. Örneğin kömürü altına çevirmek bugün teknolojik olarak mümkün değildir, ama bu gelecekte pekala mümkün olabilir çünkü bu işlem hiçbir fizik kanununa aykırı değildir. Günün birinde verimi %99 olan ve hatta %100’e ulaşan elektrik motorları yapmak da mümkün olabilir. Ama verimi %101 olan yani tükettiği elektrik enerjisinden daha fazla mekanik enerji üreten bir motor yapmak hiç bir zaman mümkün olmıyacaktır. Çünkü bu, artık doğruluğu 150 yılı aşkın bir süredir binlerce deney ve tecrübeyle en küçük şüpheye yer kalmıyacak kesinlikte kanıtlanmış olan enerjinin korunumu kanununa aykırıdır.
    Futboldan bir örnek vermek gerekirse, sezon ortasında puanlamada alt sıralarda olan bir takımın şampiyon olma iddiası ciddiye alınabilir, ve şampiyonluk planları dikkatle dinlenebilir. Ama sezonun bitmesine bir hafta kala son maç öncesi lider ile puan farkı 4 olan lig ikincisi bir takımın şampiyon olmanın bir yolunu icat ettiği iddiasına herkes güler. Lig ikincisi takıma denecek tek şey, “galibiyette 3 puan kuralını değiştirecek gücün varsa, gel planlarını dinliyelim. Yoksa, sus.” Enerji üreten alet yani devr-i daim makinaları yaptıkları iddiasıyla ortaya çıkan mucitlere de söylenecek tek şey şudur: ‘Eğer enerjinin korunumu kanununu değiştirecek gücünüz varsa, gelin konuşalım. Yoksa, çenenizi kapatın.’ Aksini ima eden ölçümler, mucitin ölçme tekniği konusundaki eksikliklerinden başka hiçbir şey ifade etmez. İddiaları doğruluyan yönde verilen raporlar da raporu verenlerin ehliyetsizliğinden başka bir şey göstermez.
    Enerjinin korunumu kanununu açıkça ihlal eden bir aleti veya icadı ciddiye almak, fizik kanunlarını ve bilimi hafife almaktır. İçinde bulunduğumuz bu bilgi çağında en büyük güç bilim ve teknolojidir, ve onların da üzerine oturduğu platform gözlemlere dayalı test edilmiş ve doğruluğu konusunda şüphe kalmamış kanun ve prensiplerdir. O yüzden yüksek teknoloji ürünleriyle bilgi tabanlı ekonomiye geçme gayretinde olan toplumlarda sağlam bir fen eğitımi, sistemin olmazsa olmazlarındandır. Çünkü sağlam bir bilgi birikiminin olmadığı yerde akıl ve bilim yerine hayaller ve safsatalar hükmeder.
    Burada ifade edilen genel prensipler sadece VECTA ısıtıcıları için değil büyük iddialarla ortaya çıkan tüm ürünler için de geçerlidir, ve herkesin bu tür iddialara temkinli yaklaşması gerekmektedir. Yeni fikirlere elbette açık olunmalı ve istikbal vadedenlere şans tanınmalıdır. Ancak bilimi gözardı eden ve doğruluğundan şüphe duyulmayan temel bilimsel gerçekleri açık veya dolaylı olarak ihlal eden fikir ve icatlara da asla pirim verilmemelidir. Dürüstlük ve iyi niyetlerinden şüphe etmediğimiz ancak yanlış yönlendirildiklerine inandığımız VECTA yetkililerinden beklentimiz, yanıltıcı reklam kampanyalarına derhal son vermeleri ve ürünlerini ısınma maliyetinden tasarruf edeceğini zannederek satın almış olan halka iade seçeneği sunmalarıdır. Bunun getireceği maliyetin faturasını da firmayı yanlış yönlendirenlere kesmeleridir. Yüksek tasarruf iddiasını terkedip diğer özelliklerini ön plana çıkararak serbest piyasada diğer ısıtıcılarla rekabet edebilen bir VECTA ürününü ve üreticilerini biz ancak tebrik ederiz. Ancak “%80’a varan tasarruf” iddialarını bırakınca geriye pek bir şey kalmıyacaksa, firma yetkililerine durumlarını tekrar gözden geçirmelerini tavsiye ederiz.
    Saygı ile duyurulur.
    Prof. Dr. Yunus Çengel




  • Umarım faydalı olmuştur Makine Mühendisleri Yunus Hoca'yı bilirler Yıldız Teknik Üniversitesine 'de geliyor aralıklarla.Hoşçakalın.
    Isı denilirse şayet kitabını yazan hoca.
  • Eee.. yunus hocanın dediklerini biz aylar önce yazdık bizi yalancı ilan ettiler. defalarca doğruları yazdığımız için yazılarımız silindi..

    bundan sonra da yunus hoca dahil beni de yalancılıkla suçlayacaklar çıkacaktır..
  • Tamamda o hocanız ne ile ısınıyor muş..



    Fizikte ve Kimyada Hatta Dünyada Değişemiyecek Şey Yoktur.

    milliyet gazetesi örnek:

    Tıkla
    İngiliz matematikçi düz gösteren ayna icat etti

    Objeleri düz yansıtıyor


    İngiliz matematik uzmanı objeleri, ters değil de doğru yansıtan ilk aynayı tasarladı.

    Matematik uzmanı olan Andrew Hick (42), ayna yüzeyine bilgisayar algoritmalarını kullanarak ışığı sektiren kavisli eğriler yerleştirdi. Böylece klasik aynalardaki gibi ışık ayna yüzeyinden göze doğrudan değil, yüzeydeki kavislerden kırılarak yansıdı. Bu da aynanın yansıttığı kişi veya nesnelerin tersinden değil düz haliyle görünmelerini sağladı.

    Bizim Türklerin Yazdığı Yorum: (Aynı Sizinkilere Benziyor) Denemeden Bilmeden atıp tutanlaradır sözüm.



    [18:00 - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa] Arkadasım
    yaptın da eline ne gecti



    [17:52 - 2packubi] Güzel
    güzel icat ama yapılabilir gerçektende. webcam lerde olan bi özellik



    [16:43 - beran73] Lidersc
    o kadar basitse sen daha önce niye yapmadın . )



    [16:03 - liderrsc] Önemli bisey olabilir
    ancak yapımının cok zor olacagını zannetmiyorum. .



    [15:59 - tutkuncan] :)
    peki , zeki müren de bizi görecek mi ?



    [14:23 - binali haydar] Önemli
    bu icatın uygulanmasıyla birlikte artık ambulansların önündeki 'AMBULANS ' yazısı ters yazılmayacak. hayırlı olsun. daha çok faydası olabilir.



    [14:18 - 1354717] Fizik:p
    fizik derslerınde aynalarla ılgılı bı konu vardı nolcak sımdı hepsı bosamı gıttı. o kadar formul fılan:D



    [13:44 - Ercüment Aylanç] Yorumcuklar
    Algoritmanın ne olduğunu, hele hele bir görüntüyü tersine çevirmek için ne kadar uğraşılması gerektiğini bilmeyenler burun kıvırmışlar. Yarın bu teknik ile üretilen ürünleri satın almak için market kapılarını kırarlar. Sonra da hayıflanırlar. . . "Biz neden yapamıyoruz. . . "




  • Arkadaşım konuya bu açıdan bakarsan ben de sana onlarca örnek verebilirim ama konu ile alakalı olduğunu düşünmüyorum yine de ben.

    Başka İcat Olmaz
    Abd Patent Dairesi Müdürü Charles Duell, 1899 Yılında: “İcat Edilebilecek Her Şey İcat Edilmiştir” Dedi.

    Elektrik Tarih Olacak
    Oxford Profesörü Erasmus Wilson 1878 Yılında; “Bu Yılki Paris Fuarı Bittiğinde ‘Elektrik Işığı’ Da Onunla Birlikte Bitecek Ve Bir Daha Sözü Edilmeyecek” Dedi.

    Otomobil Satılmaz
    Literary Digest Dergisi, 1899 Yılında; “Otomobilin Elbette Bisiklet Kadar Yaygın Kullanımı Olmayacak” Tespitini Yaptı.

    Telefon Çok Kusurlu
    1876′da Yeni Teknolojiyi Reddeden Western Union Yöneticisi: “Bu Telefon Denen Şeyin Bir İletişim Aracı Olarak Düşünülmesi İçin Çok Fazla Kusuru Var. Bu Alet Hiç İşimize Yaramaz” Dedi.

    Mikroplar Saçma Teori
    Fransız Fizyoloji Profesörü Pierre Pachet, 1872 Yılında; “Louis Pasteur’ün Mikroplar Teorisi Saçma Sapan Bir Kurmaca” Dedi.

    Uçak İmkansız
    İngiliz Kraliyet Cemiyeti Başkanı Lord Kelvin, 1895 Yılında;”Havadan Uçan Ağır Makineler Yapmak İmkansızdır” Dedi.

    Fransız Har Okulu’nda Askeri Strateji Dersi Veren Mareşal Ferdinan Foch; I.Dünya Savaşı’ndan Önceki Günlerde; “Uçaklar İlginç Oyuncaklar Ama Hiç Bir Askeri Değerleri Yok” Dedi.

    Sesli Sinema Saçmalık
    Warren Bros Stüdyolarının Yöneticisi H.M.Warner 1927 Yılında Sesli Film Teknolojisini Reddedip; “Oyuncuların Konuşmalarını Kim Dinlemek İster Ki?” Dedi.

    Radyoyu Kim Ne Yapsın
    Radyonun Öncüsü David Sarnoff’un İş Ortağı 1920′lerde Neden Sarnoff’un Radyosuna Destek Vermediğini Şöyle Açıklıyordu: “Telsiz Müzik Kutusunun Hayal Edilebilecek Hiç Bir Ticari Değeri Yok. Belirli Bir Kişiye Gönderilmemiş Bir Mesaj İçin Kim Para Öder Ki?”

    Televizyon Mümkün Değil
    Mühendis Lee Deforest, 1926 Yılında Şu Kehanette Bulundu; “Televizyon, Teorik Ve Teknik Olarak Mümkün Olsa Da Ticari Ve Mali Açıdan İmkansızdır.”

    Kimse Evine Bilgisayar Almaz
    Ibm Yöneticisi Thomat Watson 1943 Yılında; “Dünyada Belki Beş Bilgisayarlık Bir Pazar Ancak Var” Dedi.

    Popüler Mechanics Dergisi İse “Gelecekte Bilgisayarlar 1.5 Tondan Daha Ağır Olmayacak” Kehanetinde Bulundu.

    Digital Equeipment Corporation’ın Kurucusu Olsen İse 1977 Yılında Şöyle Diyor: “İnsanların Evlerine Bilgisayar Almak İstemeleri İçin Hiç Bir Sebep Yok.”




  • Arkadaşlar, şuan da saat 01:30 suları ve ben elime bugün ulaşan 800watt lık vecta ile ısınmaya çalışıyorum. Buraya detaylarını yazmak istedim.

    Öncelikle söylemek istiyorumki öyle kcal, joule vb. teknik bilgilerden pek anlamam ve Vectanın ne kadar elektrik yaktığı umrumda bile değil. Ben vatandaşım, yani bu ürünü alıp kullanacak ve fayda görecek kişi.

    1. Şu anda dışarıda sıcaklık tam olarak 14 derece (İsteyenler meteorolojiden 8 Mart Pazar gecesi için Çorum iline bakabilirler)
    2. Vectayı çalıştırmadan evvelki oda sıcaklığı 16-17 derece idi
    3. Odanın boyutları 3m x 4,75m yani 14,25m2 ve yüksekliği 2,68 m. Buda içeride (eşyaları saymazsak) yaklaşık 38m3 hava olduğunu ifade ediyor.
    4. Odanın amerikan tipi kapısı kapalı, diğer odalar termostatlı doğalgaz kombisi ile 23 derece civarındalar. Camlar ahşap, arası sıkıştırılmış hava ihtiva eden çift camlar takılı ve en ufak bir soğuk girmiyor içeriye. (Hem girse zaten odanın ilk sıcaklığı 16-17 derece olmazdı)
    5. Vecta termostat ayarı sona dayalı bir şekilde 5 saattir çalışıyor.
    6. Şu anda oda sıcaklığı 19,5 derece

    Sonuçta Vecta azda yaksa çokta yaksa bu kadarcık bir odayı ısıtmıyor kardeşim. Bir de fan koymuşlar, bilgisayar fanından bile rahatsız olabiliyor bazen insan. Özellikle sessiz bir kasa almıştım halbuse. Şuanda bilgisayarımın fanından çok daha yüksek ses çıkarıyor bu alet.

    Ve devam ediyorum.

    7. Şuanda kendimi 331YTL ödemiş bir enayi gibi hissediyorum. (331YTL üç taksitli aldım)
    8. Sobayı hemen kapatıp güzelim doğalgaz peteğimin değerini bilerek vanalarını tekrar açıcam.
    9. Ürünü pazartesi sabahı aldığım yere iade etmeyi denicem. Umarım paramı kurtarabilirim.
    10. 14,25m2 den daha küçük (mesela tuvalet veya banyo) yerlerde kullanılabilir belki ama daha fazlası için boşuna heveslenmeyin.




  • şükür bunca zamandan sonra bir kullanıcı yorumu okuyabildik. bu şekilde kullanıcı yorumları olsa bu konu bu kadar uzamazdı. baytek firması gerçekten birşeyler icat etmiş olabilir ama şuanda hiçbir kullanıcının işene yaramıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oyunageldim

    baytek firması gerçekten birşeyler icat etmiş olabilir ama şuanda hiçbir kullanıcının işene yaramıyor.


  • Geçmiş olsun, inşallah parayı geri alırsınız. Marketlerde satılan 49 ytl ye 2000 watt fanlı ve uzaktan kumandalı bir ısıtıcı yada yağlı radyatör falan alsaydınız daha iyi ısınırdınız paranız da cebinizde kalırdı.

    Bu konunun başından beri yazıyoruz, 800 watt rezistanslı ısıcı ile oda ısınmaz, bu anlatılan nano- mano moleküler teknoloji falan hikayedir diye.

    quote:

    Orjinalden alıntı: kodlayici

    Arkadaşlar, şuan da saat 01:30 suları ve ben elime bugün ulaşan 800watt lık vecta ile ısınmaya çalışıyorum. Buraya detaylarını yazmak istedim.

    Öncelikle söylemek istiyorumki öyle kcal, joule vb. teknik bilgilerden pek anlamam ve Vectanın ne kadar elektrik yaktığı umrumda bile değil. Ben vatandaşım, yani bu ürünü alıp kullanacak ve fayda görecek kişi.

    1. Şu anda dışarıda sıcaklık tam olarak 14 derece (İsteyenler meteorolojiden 8 Mart Pazar gecesi için Çorum iline bakabilirler)
    2. Vectayı çalıştırmadan evvelki oda sıcaklığı 16-17 derece idi
    3. Odanın boyutları 3m x 4,75m yani 14,25m2 ve yüksekliği 2,68 m. Buda içeride (eşyaları saymazsak) yaklaşık 38m3 hava olduğunu ifade ediyor.
    4. Odanın amerikan tipi kapısı kapalı, diğer odalar termostatlı doğalgaz kombisi ile 23 derece civarındalar. Camlar ahşap, arası sıkıştırılmış hava ihtiva eden çift camlar takılı ve en ufak bir soğuk girmiyor içeriye. (Hem girse zaten odanın ilk sıcaklığı 16-17 derece olmazdı)
    5. Vecta termostat ayarı sona dayalı bir şekilde 5 saattir çalışıyor.
    6. Şu anda oda sıcaklığı 19,5 derece

    Sonuçta Vecta azda yaksa çokta yaksa bu kadarcık bir odayı ısıtmıyor kardeşim. Bir de fan koymuşlar, bilgisayar fanından bile rahatsız olabiliyor bazen insan. Özellikle sessiz bir kasa almıştım halbuse. Şuanda bilgisayarımın fanından çok daha yüksek ses çıkarıyor bu alet.

    Ve devam ediyorum.

    7. Şuanda kendimi 331YTL ödemiş bir enayi gibi hissediyorum. (331YTL üç taksitli aldım)
    8. Sobayı hemen kapatıp güzelim doğalgaz peteğimin değerini bilerek vanalarını tekrar açıcam.
    9. Ürünü pazartesi sabahı aldığım yere iade etmeyi denicem. Umarım paramı kurtarabilirim.
    10. 14,25m2 den daha küçük (mesela tuvalet veya banyo) yerlerde kullanılabilir belki ama daha fazlası için boşuna heveslenmeyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 9 Mart 2009; 11:54:13 >




  • Zaten bizde belki hikaye değildir diye aldık kardeşim. Ben vectayı nano-zımbırtı olma ihtimalini sevdimde aldım.
  • işe yaramayan nano teknoloji ve işe yaramayan moneküler ısı transveri.

    işe yaramayacaksa ne diye icat etmişler ki.?? bilin bakalım.. ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cevizkabugu

    işe yaramayan nano teknoloji ve işe yaramayan moneküler ısı transveri.

    işe yaramayacaksa ne diye icat etmişler ki.?? bilin bakalım.. ?


    Elemanlar başka bişey icat etmişler.

    Ama adı "moleküler ısı transferi" değil.
  • "money (para) transferi"
  • Bende teknosadan Cendix marka 2600 Watt infrared ısıtıcı aldım canavar gibi ısıtıyor hemde 2 yıl garantili Teknosa olmasıda iyi, tipi, görüntüsü, kalitesi diğerlerine göre iyi 59 TL ye aldım çokta güzel ısıtıyor tavsiye ederim.
    Yukardaki arkadaş Vecta 5 saatte 3 derece yükseltmiş diyor bence o fiyata alınacak alet değil üstelik ısıtmıyor.
  • arkadaşlar konuyu ilk günlerden itibaren takip ediyorum.Tarafsız bir degerlendirme yapacagım.Bu gün arkaşla ürünü görmeye gittik.Kim nedersedesin ne isim verirlerle versinler bu olay bence tam anlamı ile fiyasko!! Gittigimiz dükkan yaklaşık 50 veya 60 m2 biryerdi birtane sera tipi dedikleri 800W boru şeklinde ikitane biri 800w digeri 1200w olan üç ne denirse bilmem ısıtıcı denemez çalışıyordu.Ama bu cihazlar ancak kendilerini ısıtıyorlar!!!!!!!!!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: metin_mermer



    Elektrik enerjisi, elektrikli ısıtıcıların rezistanslarında ısı enerjisine dönüşmektedir, ve bu dönüşüm her zaman 1’e 1’dir – yani bir rezistansta elektrik enerjisinden ısı enerjisine dönüşüm verimi her zaman %100’dür (kışın ısı pompası olarak kullanılan klimaların çalışma prensibi değişiktir, ve konumuzun dışındadır). Gücü 1000 watt (1 kW) olan elektrikli bir ısıtıcı bir saat hiç durmadan çalışırsa 1 kilowatsaat (1 kWh) elektrik enerjisi tüketir, ve içinde bulunduğu ortama 860 kilokaloriye eşdeğer olan 1 kilowatsaat ısı enerjisisi verir. Burada elektrikli ısıtıcının tip, model, veya markasının hiçbir önemi yoktur.


    Bence bu Yunus hoca pek birşey bilmiyor.
    Fizikte hiçbirşey %100 verimle çalışmaz!




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Bomanti


    quote:

    Orjinalden alıntı: metin_mermer



    Elektrik enerjisi, elektrikli ısıtıcıların rezistanslarında ısı enerjisine dönüşmektedir, ve bu dönüşüm her zaman 1’e 1’dir – yani bir rezistansta elektrik enerjisinden ısı enerjisine dönüşüm verimi her zaman %100’dür (kışın ısı pompası olarak kullanılan klimaların çalışma prensibi değişiktir, ve konumuzun dışındadır). Gücü 1000 watt (1 kW) olan elektrikli bir ısıtıcı bir saat hiç durmadan çalışırsa 1 kilowatsaat (1 kWh) elektrik enerjisi tüketir, ve içinde bulunduğu ortama 860 kilokaloriye eşdeğer olan 1 kilowatsaat ısı enerjisisi verir. Burada elektrikli ısıtıcının tip, model, veya markasının hiçbir önemi yoktur.


    Bence bu Yunus hoca pek birşey bilmiyor.
    Fizikte hiçbirşey %100 verimle çalışmaz!



    Pek fizikten anlamam ama %100 verimlilikte hiç aklıma yatmadı.Eğer %100 verimlilik olsa power supply larda verimlilik sertifikalandırma felan olmazdı.

    yani 400 watt bir power %100 verimli olsaydı şebekeden tam yükte 400watt çekerdi.Ama verimlilik %100 olmadığından bu değer 400 watt'ın üzerinde seyrediyor.

    %80 verimli bir 400watt power ortalama şebekeden 480watt civarı güç çeker.

    Ben yanlışta olabilirim ama benim bilgim bu yönde




  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.