Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.126
Cevap
49
Favori
248.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bende avivasa bes deyim ama kafam göre 4-5 aydır yatırmıyorum para lazım olduğu için herhangi bir sorun olurmu dilekçe flan vermedim tanıdık vasıtasıyla girdik sonra o işten çıktı kimle muhattab olcam onuda bilmiyorum
  • Bankanın müşteri hizmetlerini araman yeterli onlar seni yönlendirecektir..
  • Hayatta yaptığım en büyük hata bireysel emeklilik sistemine dahil olmak. Nakit ihtiyacım olduğundan bu gün bireysel emekliklik sisteminden ayrılmaya karar verdim. 3,5 yıldır pirim ödemesi yapıyorum. Yaklaşık 6000 TL prim ödemesi karşılığı 8000 TL lik bir fona sahibim şu an. Devletimiz sağ olsun parayı bana geri öderken Kazancım olan 2000 TL değilde toplam tutar olan 8000 TL üzerinden %15 vergi kesintisi yapıyor. Zaten 3.5 yıllık kazancım %25 ver devlete yarısından fazlasını elde var sıfır. Kimisi sistem en az 10 yıl prim yatırmayı zorlamak için böyle bir uygulama yapıyor diyebilir. Ancak 10 yıl sonra yaşınız 55 altında ise toplam tutar üzerinden %10 yaşınız 55 ise %25 muafiyetle kalan tutar üzerinden %5 kesinti olacak. Eğer yaşınız 45 altında ise bence çok yararlı bir yatırım değil. Ona vereceğiniz paraya her ay 2 çeyrek altın alsan daha fazla kazanırsın ve devlet kazancından vergide almaz. Hem paranızı kullanıyorlkar, karşılığı olarak verecekleri parayıda vergi olarak geri alıyorlar. Bu mesajı alakalı her konuya ekleyeceğim.




  • bende işbankasından gelen arkadaşlarla sisteme girdim ama henüz herhangi bir odeme yapmadım
    eşim calışmıyor ve onun adına bir hesap açtırdım
    66 tl ile baslayabileceğimi soylediler ben 70 tl ile baslamak istediğimi soyledim
    lakin bugun birkaç kişiyle gorüştüm,olumlu düşündüğün bireysel emeklilikten olumsuz düşünmeye başladım
    1990 yılında sisteme girip 11 yıl odedikten sonra 7000 tl ile ayrılan bir yakınımla görüştüm tavsiye etmedi
    6 yıl düzenli odeme yapıp ayrılmak isteyen bir arkadaşımda odediği kadar dahi para alamadığını soyleyince şaşırdım.
    sizce henuz odeme yapmamışken sistemden cıkıp yatırımı farklı şekildemi yapmalıyım
    likit fonlar,altın hesabı,devlet tahvili gibi
    cevaplarınızı bekliyorum
  • 1990 senesinde yapılan Hayat Sigortasıdır onda bir takım sorunlar çıktı ama oyunu orda kurallarına göre oynamak gerekiyordu.. Oynayanlar çok iyi paralar aldılar.. Bazı şartlara uymayanlar yatırdıklarının altında miktarlar aldılar.. Bireysel Emeklilik daha farklı bi durum 2000 senesinden sonra türkiyeye geldi zaten.. 2000 den önce avrupada uygulanıyordu ve hağlen devam ediyor + orda zorunlu yapılıyor.. Türkiyede isteğe bağlı olarak yapılmaktadır.. Tasaruf yapamayanlar için bir fırsat diyebiliriz.. Kumbara gibi düşünebilirsiniz.
  • 2006 yılında OYAK emekliliğe girdim.(Adı şimdi İNG Emeklilik oldu) 15 TL x 4ay sisteme giriş aidatı ödedim.

    İlk yıl 60 lira, ikinci yıl 75 lira aylık düzenli olarak ödeme yaptım. 2008 ocak ayından bu güne kadar ödemelerime ara verdim.. Bu gün itibari ile toplam biriken param 1998 lira. Eğer bu gün sistemden çıkarsam devlet tarafından %15 kesinti yapılacak ve başka kesinti yapılmadan param iade edilecek..

    Bildiğiniz daha cazip (özellikle Garanti Emeklilik ile kıyaslayınız) bir bireysel emeklilik sistemi var mı?
  • Açıklamalar için teşekkürler.
  • Şimdi arkadaşlar ben şimdi bir vadeli tl hesabı açsam, her ay oraya BESe yapacağımız katkı payı kadar yatırsam 10 sene sonunda BES ten %10luk stopaj, masraf v.s. kesintilerinden sonra alacağım para miktarından daha fazlasını elde etmezmiyim? Yoksa daha düşük bir miktar mı elime geçer???
    Yani neden birikimimi istediğim zaman değer kaybetmeden kullanabilme ihtimalim varken, 10 sene boyunca karıma zarar gelmesin diye bankaya bağlanayım????

    Cümle biraz uzun oldu ama anlaşılır herhal, cevaplarınızı bekliyorum. Saygılarımla...
  • Merhaba exelsior,
    Bireysel emeklilik sisteminde amaç, küçük ödemelerle (bütçeyi sarsmadan) emeklilik döneminde toplu gelir elde etmek. bunu karıştırmamak gerek. adı üzerinde "emeklilik". yani eğer istediğin zaman kullanabileceğin bir birikime sahip olmak istiyorsan bireysel emeklilik sana göre değil. onun yerine dediğin gibi daha hızlı nakde çevirebileceğin bir yöntem daha uygun olur.

    Ancak unutmamak lazım ki insanoğlu genelde para biriktirmeye yatkın değildir. Azıcık para birikince birşeyler almak ister. Bireysel emeklilik erken çıkış kesintileri bunu caydırmaya yönelik. Kilitli bir kumbara gibi.. zamanından önce açmamak lazım. Bireysel emeklilik, kısa vadeli bir yatırım aracı değildir, uzun vadede getiri elde etmek isteyenlere yöneliktir. Daha kısa vadede getiri isteyenler hisse senedi, fon, tahvil, vadeli hesap gibi araçlara yönelmeliler.

    Diğer taraftan senin söylediğin yöntemle Bireysel emeklilikten daha fazla kazanamazsın çünkü bireysel emeklilik'te vergi avantajı var. ödediğin primleri maaşının %10'una kadar vergi matrahından düşebiliyorsun. Yani 1000 lira brüt maaş alan birisi 100 lira katkı payı ödüyorsa kaba hesapla 1000 lira gelir üzerinden vergilendirileceğine 1000-100 = 900 lira üzerinden vergilendiriliyor.. sonuç olarak %20 vergi desek 100 liranın %20'si kadar maaşından az kesiliyor. o yüzden 100 lira ödüyor 20'sini geri alıyor.. ama yatırımı 100 liradan değerlendiriliyor.. yatırım yaptığı fon hiç kazanmasa bile 80 lirası 100 lira oluyor gibi bi durum var.. =)

    Biraz karışık oldu biliyorum ama detaylı sorusu olan varsa bana mesaj atabiir. Eski bir bireysel emeklilik çalışanıyım, az çok yardımcı olabilirim.

    Vergi avantajı ile ilgili detaylı bilgi için:
    http://www.bireyselemekliliksistemi.org/index.php/sistem-hakkinda-bilgi/vergi-avantaji/bireysel-emeklilik-sisteminde-vergi-avantaji-var-mi-kimler-kullanabilir/

    Genel olarak bireysel emeklilik sistemi ile ilgili detaylı bilgi için:
    http://www.bireyselemekliliksistemi.org/

    Saygılarımla,




  • quote:

    Orijinalden alıntı: emeklilikkk

    Öncelikle Merhabalar Arkadaşlar;
    Ben Yapı Kredi Emeklilikte Bireysel Güvence Danışmanı olarak çalışmaktayım.. Bireysel Emeklilik Sistemi esnek ve kapsamlı bir sistemdir.. Sistemin temel amacı aslında kişiler göz önünde bulundurularak bireylere daha iyi bir emeklilik sunabilmek.. Şöyle ki normalde SSK dan veya bağkurdan alacağımız ortalama emeklilik maaşları 500-600 dür.. Taktir edersiniz ki bu para bir kiraya bile yetmez bugünün şartlarında.. Sistemdeki bu sıkıntıdan dolayı devlette bu sosyal güvenlik sistemine tamamlayıcı olarak bu özel emeklilik sistemini getirtti.. burdada amaç ikinci bir emeklilik hakkıdır.. Normalde bu sistem 2000 senesinden önce avrupada vardı ve orda biraz zorunlu yapılıyordu.. Türkiyeye 2001 senesinde geldi ve şu an katılımcı sayısı 2 milyon kişiyi geçti.. bunların 1,5 milyonu SSK ve Bağkurlu ztn.. Diğer kesimin ise hiç bir sosyal güvenliği yok.. Bu anlamda bu sisteme ihtiyaç çok önemli ki belirttiğim gibi sistem esnek olduğu için rahatlık kişilere bırakılmıştır.. Kişiler birikim yapacağı miktarı kendi belirleyip , azaltma veya arttırma kararına veya gene kötü ara verme durumuna bile sahiptir.. Yani SSK veya BağKur gibi sürekli ödeme gibi bir zorunluluk söz konusu değildir.. Örnek verirsek;

    Önünüzde bir kumbara var bu kumbaraya ne kadar para atarsanız bu kumbara dolar ve size değerlenmiş şekilde geri döner.. Bu bakımdan sistemi kumbaraya benzetebilirsiniz.. ki sırf emeklilik içinde değil ;
    Birikim yapmak istersiniz , tasarruf yapmak istersiniz.. Genel şöyle açıklayım mesela benim müşterilerimden hani evlenmek için biriktiren oluyor veya ne bilim çocukların eğitimleri için biriktiren olabiliyor veya eşi için yaptıran olabiliyor.. 100 TL de yatıran oluyor 1000TL de yatıran .. Herşey serbest..

    Şöyle ki yanlız bu sistem kesinlikle orta ve uzun vadede bir sistem olmaktadır.. Yani sisteme girin 6 ay sonra çıkın olmaz.. Burda en az 3 sene kalacaksınız ki belli bir birikiminiz olacak en azından karlı olarak sistemden ayrılmanız her zaman mümkündür.. çünkü paralarını Fonlarda yani( Devlet tahvili, Hazine bonoları , Hisse Senetleri , likit , Esnek Fon) gibi fonlarda değerlenir.. Burdaki seçimde size ait risk severseniz Hisse senedine yatırım yaparsınız , garanti bi getiri isterseniz Devlet tahvili,hazine bonosu veya likit fon alırsınız bunlarda en kötü %10 ortalama %15-20 getirebilir.. Yani bir Vadeli hesapla karıştırmayalım.. Burda yaptığınız bir yatırım ve birikimdir.. Normalde Yatırım yaptığınızda Devlet sizde %10 - 15 vergi alır.. ama burda emeklilik yatırım fonlarını kullanmakta devlet %0 vergi alır.. Sistemden çıkıncada 56 yaşında %3,75 oranında bir vergi alır..

    Yani kısaca şöle diyebilirim bu sistemi orta ve uzun vadede düşünün kısa vadede girmeyin.. Kısa vade için hesap açabilirsiniz.. Burda hayalleriniz olabilir onun için para biriktirebilirsiniz.. en kötü işleriniz kötüye gittiği zaman sağdan soldan borç alacağınıza kendi birikiminizi kullanabilirsiniz.. Parayı bir cebinizden alıp diğer cebinize koymak gibidir bireysel emeklilik sistemi.. iyi günler dilerim ;)





    selam,
    benim sormak istediğim şu; garanti bankası bireysel emekliliğine 2007 yılında girdim. devlette çalışıyorum. bugüne kadar toplam tutar 1400 gibi bir param birikti. fakat bu aralar çok sıkıştığım için bu paranın tamamına ihtiyacım var. bankaya gidip sistemden çıkmadan, bu parayı kesintisiz olarak alabilirmiyim. sonraki ay tekrar ödemeye devam edeceğim. bu konu hakkında beni bilgilendirebilir misiniz?
    teşekkürler.




  • Merhaba arkadaşlar benim de merak ettiğin bi kaç sorum var

    1.Ben iş bankasından ihtiyaç kredisi çektim ve bunun için bana emeklilik şirketine üye olmam gerektiğini söylediler neyse iyidir ilerde faydası olur dedik üye olduk.Benim sorum ilk 3 4 ay bunu ödedim ayda 100 Tl olmak üzere şimdi ise ödemiyorum ilerde sigorta şirketi benden herhangi geçikme faizi v.s. gibi bi ekstra para talep edebilir mi yada haciz falan gibi.Şuan ödeyemesemde ilerde devam edip ödemeyi düşünüyorum.


    2.sorun da bu sigortamı ödedim diyelim bi zaman sonra bunu eşimin üzerine devredebilir miyim ?

    Şimdidek teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sessiz.kral_43

    Merhaba arkadaşlar benim de merak ettiğin bi kaç sorum var

    1.Ben iş bankasından ihtiyaç kredisi çektim ve bunun için bana emeklilik şirketine üye olmam gerektiğini söylediler neyse iyidir ilerde faydası olur dedik üye olduk.Benim sorum ilk 3 4 ay bunu ödedim ayda 100 Tl olmak üzere şimdi ise ödemiyorum ilerde sigorta şirketi benden herhangi geçikme faizi v.s. gibi bi ekstra para talep edebilir mi yada haciz falan gibi.Şuan ödeyemesemde ilerde devam edip ödemeyi düşünüyorum.


    2.sorun da bu sigortamı ödedim diyelim bi zaman sonra bunu eşimin üzerine devredebilir miyim ?

    Şimdidek teşekkürler



    nie kimse cevap vermiyor ya...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: saidgoren


    quote:

    Orjinalden alıntı: maydemir52

    sonuca gelelim.10 sene boyunca her ay 100 ytl yatırmış olsak. 10 sene sonrada 56 yaşında olsak. aylık gelirimiz ne olacak. yani 12.000 tl para yatırmış olacaz. 12.000 tl yede çok fazla bi aylık alacağımızı sanmıyorum.



    kendi hesabımdan örnek vereyim.
    2 yıldır yatırıyorum 2456 ytl param birikmiş.
    10 yılın sonunda 16000 ytl civarında param olacağı
    56 yaşında ise 120000 ytl civarı param oalcağı tahmini hesaplar.

    ödenen tutar her yıl artacagı goz önune alınmalı. ödeme yapmaya ara verme ektra bonusların eklenmesi de hesaplanmalı derim. bunlar tahmini. uzun vadede iyi gibi gözüküyor.
    en başta da söylediğim gibi katkı payı tutarını minumum ölçüde tutulmalı.

    ben 2 yıldır sistemdeyim. 32 yıl daha sistemde kalırsam 56 yaşında oluyorum ve ortalama
    35 - 40 milyar arasında bi tutar ödemiş oluyorum.
    120 milyarlık bir ödeme olacak geri döüşümde.

    80 milyarlık bir kardan söz ediliyor.
    yani bunlar tahmini. 56 yaşına kadar ölmez sağ kalırsak güzel görünüyor en azından çoçuklarınıza bırakacağınız birşeyler olacak. ölmez sağ kalırsak son günlerimizde parasız kalmayacagız saglıgımızda biriktirdiğimiz parayı yiyeceğiz. :)



    56 yaşında alacak olduğunuz tahmini 120000 TL ile acaba o yılda ne kadar bi para olacak Türkiyedeki bu enfilasyonla? Sigorta şirketleri çok güzel anlatıyor ama size herzaman TL olarak geri ödeme yapıyor ve burası Türkiye TL her dakika değer kaybediyor!! 32 yıl sonra 120000 TL dediğiniz para ile belki bi araba bile alamayabilirsiniz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CATBALCA -- 12 Eylül 2009; 18:38:11 >




  • merhabalar bende avivasadan hesap açtırdım 2-3 ay oldu ama maddi durumlar yüzünden hiç para yatıramadım bir sorun olur mu acaba ? veya kapatmak istesem herhangi bir ücret ödermiyim ? yardımcı olursanız sevinirm
  • quote:

    Orjinalinden alıntı: CATBALCA

    56 yaşında alacak olduğunuz tahmini 120000 TL ile acaba o yılda ne kadar bi para olacak Türkiyedeki bu enfilasyonla? Sigorta şirketleri çok güzel anlatıyor ama size herzaman TL olarak geri ödeme yapıyor ve burası Türkiye TL her dakika değer kaybediyor!! 32 yıl sonra 120000 TL dediğiniz para ile belki bi araba bile alamayabilirsiniz...

    Ama burada kaçırdığın önemli nokta 31 yıl sonrada aylık ödediğin tutarı değiştirmediğindir. Sen 120000 TL ye araba bile alınmaz derken eğer aylık 100 er birikim yapmaya çalışırsan tabiki kazanç sağlayamazsın.
  • Yönetim gider kesintim %0 ve her az ödediğim aidatın %10unu geri alıyorum.çok avantajlı aslında.10yıl sonra sistemden çıkarken zaten %10u kesiliyor ben bu %10u her ay peşin alıyorum zaten.ing emeklilik 6sene oldu nerdeyse
  • Bana şu aşamada BES pek mantıklı gelmiyor. Geçenlerde Sosyal Güvenlik Uzmanı diye tanıdığımız Ali Tezel, bir TV programında BES için şu şekilde bir açıklamada bulundu;
    " bizim ülkemizde BES şu şekilde; ben para biriktiremiyorum, o yüzden al ben sana her ay şu kadar parayı düzenli ödemeyi taahhüt ediyorum, bu taahhütten vazgeçersem veya birikmiş paramı geri istersem şu kadar kesintiyide kabul ediyorum. Şimdi bu şartlar altında sen benim paramı çalıştır, kar ettir, birde kendi maaşınıda al, para kalırsa ve ben ölmezsem payıma düşen parayı 56 yaşımdan sonra bana ver. "

    Bende Ali Tezel e bu konuda katılıyorum. Arkadaş eğer her ay bir miktar parayı kenara atabilirim diyorsan paranı vadeliye koy daha çok kazanırsın.
    Şöyle;
    aylık %7 faizle 1000 tl faize koysan aylık net getirisi 5 tl olacaktır.
    Her ay 100 TL fon alarak parayı biriktirmeye başlasanız 10. ayda 1000 TL birikmiş olur. 10. aya kadar 9 x 100 tl nin fon getiriside birikir. bu getiri en fazla 10 tl olsa bile;
    10 ayın sonunda 15 tl net getirisi (10. ayın faiz geliri + 9 aylık fonun getirisi) olacaktır. ve siz her ay bu vadeli hesabınıza 100 tl aktarmaya devam etseniz faiziyle birlikte BES ten daha fazla gelir elde edersiniz.
    Ne sisteme giriş için ücret ödesiniz, ne de sizin ödemiş oluduğuz paradan genel yönetim gideri diye para kesilmiş olur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: saidgoren

    quote:

    Orjinalden alıntı: maydemir52

    sonuca gelelim.10 sene boyunca her ay 100 ytl yatırmış olsak. 10 sene sonrada 56 yaşında olsak. aylık gelirimiz ne olacak. yani 12.000 tl para yatırmış olacaz. 12.000 tl yede çok fazla bi aylık alacağımızı sanmıyorum.



    kendi hesabımdan örnek vereyim.
    2 yıldır yatırıyorum 2456 ytl param birikmiş.
    10 yılın sonunda 16000 ytl civarında param olacağı
    56 yaşında ise 120000 ytl civarı param oalcağı tahmini hesaplar.

    ödenen tutar her yıl artacagı goz önune alınmalı. ödeme yapmaya ara verme ektra bonusların eklenmesi de hesaplanmalı derim. bunlar tahmini. uzun vadede iyi gibi gözüküyor.
    en başta da söylediğim gibi katkı payı tutarını minumum ölçüde tutulmalı.

    ben 2 yıldır sistemdeyim. 32 yıl daha sistemde kalırsam 56 yaşında oluyorum ve ortalama
    35 - 40 milyar arasında bi tutar ödemiş oluyorum.
    120 milyarlık bir ödeme olacak geri döüşümde.

    80 milyarlık bir kardan söz ediliyor.
    yani bunlar tahmini. 56 yaşına kadar ölmez sağ kalırsak güzel görünüyor en azından çoçuklarınıza bırakacağınız birşeyler olacak. ölmez sağ kalırsak son günlerimizde parasız kalmayacagız saglıgımızda biriktirdiğimiz parayı yiyeceğiz. :)

    cok beklersin 35 40 milyara 120 milyari yok öyle 3 kurusa 5 köfte aldatmayin kendinizi ;)




  • BES hakkında kısa bir not....
    Bu sistemde emeklilik,toplu para alma gibi durumlar devletin emeklilik sisteminden farklıdır.Şöyle ki;
    Sİstemde 15 yıl kalrı 25000TL elde ederseniz toplu alınacak para budur,kesintilerden sonra bu rakamı alır ceketi alır gidersiniz.
    Yok eğer emekliliğim devam etsin derseniz.
    25000TL nızı ortalama bir emekli maaşı gibi hesaplarlar size geri ödemeye başlarlar.
    Peki ne kadar süre emeklilik parası alırsınız...
    Lüften sıkı durunuz......
    SİSTEMDEKİ 25000tl NIZ BİTTİĞİNDE EMEKLİLİK HAKKINIZ DA BİTER.
    Yani 300 TL emekli maaşı alırsanız 25000 TL paranız 8 yılda biter.Her ay kalan parayı da işlediklerinden birkaç sene daha uzun alırsınız.
    Yani şu unutulmasın ki,sistemdeki paranız bittiğinde emekliliğiniz de biter.
    Naciçhane tavsiyem her ay 50-200 TL arası bir yatırım yapararım diyorsanız.En iyisi Hisse Senedidir.Asla zarar etmezseniz.10 aldığınız bir hisse senedi 2-3 e bile düşşse siz satmadığınız müddetçe zarar etmezsiniz.
    Aynı zamanda dilediğiniz zaman yatırım yaparsınız.Ve en sağlam yoldur.
    Bankada bir hesap açıp her ay 75 TL ile senet alın.Borsanız uçtuğu dönemlerde en kötü kazancınız bile BES den gelecek yatırımdan 10 kat fazla olur.
    (3 sene önce çocuğun bayram harçlığı ile -45 TL- aldığım senedin fiyatı şu anda 343 TL..Şimdi çocuğumun cüzdanında adına işlenmiş hisse senedini gördükçe,gelen giden herkese gösteriyor.:) )
    Selamlar Sevgiler.




  • Bende 1 yıldan fazla süredir Yapıkredi Emeklilik üyesiyim ama sanırım bırakacağım. Fonlar olduğu yerde sayıyor. Kendim her ay düzenli bir hesapta birikim yapsam daha iyi yahu. Yada dediğiniz gibi Hisse Senedi alsam...

    Ne düşünüyorsunuz güncel olarak BES hakkında? Kalayım mı yoksa ayrılayım mı? Her ay 200 TL yatırıyorum.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.